24. februar, 2009 | Urh Maček

Voda na mlin SNS

V SNS pisali Barossu, komentirali interpelacijo in sestanek preimerov.
  • DELICIOUS
  • Google
  • RSS

Prvak SNS Zmago Jelinčič je predsedniku Evropske komisije Joseju Manuelu Barrosu poslal pismo v zvezi v vključevanjem Hrvaške v Evropsko unijo in zvezo Nato. V pismu ocenjuje, da brezpogojna podpora EU Hrvaški izvira iz nerazumevanja kompleksnosti in temeljnega nepoznavanja zgodovine balkanskega območja, nepoznavanja miselnosti prebivalstva in nasploh problematike nerešenih odprtih vprašanj med državami nekdanje Jugoslavije.

Pismo Barrosu:

Komentar interpelacije ministrice za notranje zadeve Katarine Kresal in današnjem sestanku med premieroma Borutom Pahorjem in Ivom Sanaderjem:

Urh Maček

 


  • DELICIOUS
  • Google
  • RSS
11 x komentirano
  • bronja je rekel/-la:

    Padalsko-desantna akcija!

  • Zmelnikow je rekel/-la:

    expert balkanac o balkanu !

  • ED je rekel/-la:

    1) Če kak dogodek, potem je ravno ta v vezi z mejami med RS in RH dodobra razgalil slo-desnake. Lahko začnemo kar pri gobezdaču in bleferju Jelinčiču. V medijih imamo priliko brati, kako Zmagec bleje, da slo-politiki nimajo nobene odgovornosti do RS, da razprodajajo slo-zemljo, da postavljajo strankarske/zasebne interese pred državne, ipd. To govori tip, ki si ne upa podpreti projekta referenduma, to svojo bojazljivost pa opravičuje z ‘neresnostjo’ in ‘marginalnostjo’ SSN. Očitno je največja skrb Zmageca, da bi ne on na desno-nacionalistični sceni postal marginalna ’stranka’ in da bi mu morebitni uspeh pri projektu referenduma v organizaciji SSN ne odžrl kak volilni glasu. Zato bo Zmagec raje kot pristopil projektu, ki ni njegov, miniral projekt. Še enkrat več je jasno, da je Plemeniti blefer, pozer, gobezdač.

    2) Razgaljeni so po/ostali tudi janševiki. Kot je znano, so pred časom izsiljevali izglasovanje fantomskega proračunskega presežka za 2007 s podporo ratifikacije včlanitve RH v Nato. Takratno oviranje in časovna stiska RS glede vložitve ratificirane pogodbe, ni bil problem, takrat kredibilnost RS ni trpela. Zdaj ko včlanitev ‘blokirajo’ drugi politični igralci v RS, je to početje kar čez noč postalo ‘nekredibilno’. Postavimo si hipotetično vprašanje: kaj če bi Pahor ne popustil izsiljevanju $D$ in bi ‘članstvo RH v Nato’ v RS še danes ne bilo ratificirano? Ali bi kalimero Janša še vedno označeval ‘blokado’ kot ‘nekredibilno’? Možna bi bila dva odgovora, vsak o njiju pa razgali janševike: 1) če bi Janša še naprej ‘miniral’ ratifikacijo, bi zelo verjetno minimaliziral to ‘blokiranje’; zato bi bilo jasno, da je današnje njegovo nakladanje o tem, da je ‘blokiranje’ RH nekredibilno ter da škodi interesom RS, navadno sprenevedanje in blef. Ter je tudi jasno, da Janša postavlja neke parcialne interese pred (menda) interese RS. 2) Če pa bi popustil Janša in bi se sprijaznil z dejstvo proračunskega primanjkljaja ter bi skesano podprl ratifikacijo, pa bi spet izpadel kot blefer in lažnivec, saj je ravno on na očitke nekaterih, da s svojo takratno ‘blokado’ zbija kredibilnost RS in škodi slo-interesom, označil za nesmisel. Ter da tega pogojevanje v Nato še opazili niso. Hahahahaha… Kakorkoli obrneš: blefer, lažnivec, sprenevedavec, politikant najnižje vrste, izsiljevalec.

    3) In potem je tu še ‘dobri, stari’ ‘brat’ Marjan in ostali ‘podobniki’. Od vseh ravno zanj velja, da ne preseneča. Njegov ljudski populizem je stara zgodba. Kakor tudi populistične tehnike. Berem v medijih, da se je ‘brat’ Marjan pravzaprav ‘priparazitil’ referendumskem projektu SSN. Menda je večino glasov zbrala SSN, ko so prispele medijske kamere, je Marijan ‘le’ pristopil k projektu in ‘vesoljna RS’, vključno z mediji in politiki na oblasti, je potem njega in ‘njegov’ Zavod videla kot nosilce projekta. Zato je tudi bil glavni pogajalec s parlamentarci. Dosegel je to, da je DZ na kraju podprl nek sklep z njegovimi dikcijami (ta sklep pa ne zavezuje, še najmanj morebitne arbitre ali sodišče v Haagu), s tem si je ‘prilastil’ avtorstvo nad sklepom in avreolo ‘borca za slo-meje’. Zadrega je nastala le, ko se je izkazalo, da je Marjan spet vse lepo ‘nategnil’, saj so pravi nosilci projekta SSN in ne Marjan. Tj. parlamentarci so se pogovarjali z nekom, ki sploh ni nosilec referendumskega projekta, tj. delali so račun brez krčmarja. Skratka, še enkrat je ‘bratu’ Podobniku uspelo iz slo-parlamenta in politike narediti burlesko. Klovn press.

    4) Še o Pahorju… Ki ni ravno desnak, pa vendar. Kot navrženo, sprejeti sklep DZ ni zavezujoč, še zlasti če greš z njim pred arbitražo ali pred sodišče. Če bi bil ta sklep neke vrste slovensko pogajalsko izhodišče, potem je zavzemanje vlade, da bi še pred vstopom RH v EU poskušala mejno zadevo rešiti ‘mediacija’, logično. Problem pa je, ker tudi Pahor zdaj bleje (povsem na liniji desnakov), da je ta sklep ‘končna’ zahteva RS! Zadeva je tako povsem nelogična. Če ‘kličeš’ mediacijo, potem se ne moreš izrekati o ‘dokončnosti’ zapisanega, ne moreš se torej vkopati za okope, saj s tem onemogočaš kompromis. In mediacija lahko uspe le kot kompromis, ne kot ulitimat, ki bi nekomu dal ‘vse’, kar zahteva, drugemu pa nič. V tem smislu je bolj dosledna cro-vlada, ki noče ne mediacije in ne arbitraže, pač pa sodišče v Haagu, o katerem se je Sanader pogovarjal z Janšo. Naj ono odloči. Problem je torej v tem, kako interpretirati sklep DZ: kot pogajalsko izhodišče ali kot zahtevo, od katere ni odstopanja. Če ni odstopanja, potem dogovora glede meje še dolgo ne bo. Zagotovo pa ne pred arbitražo, pač pa pred sodiščem. Kamor pa RS menda noče, pa čeprav bi jo vztrajanja na okopih porinilo natanko tja. No, morda pa je pozitivna plat tega sporazuma to, kar omenja Bučar. Ta pravi, da je ta sporazum jamstvo, da se Sanader in Janša ne bosta spet kaj ‘pogovarjala’ in ‘dogovarjala’. Kakopak v škodo interesov RS.

  • Pravi človek je rekel/-la:

    En velik prevarant in Kučanov človek.

  • MarkoNi je rekel/-la:

    ED, podpis. Zelo dobra analiza.
    Dejansko moramo na slo strani urediti, da hr pride v Nato (da ohranimo kredibilnost), potem pa vztrajati na mediaciji, ki jo podpira EU.
    Če se Hrvati potem ne pričnejo pogovarjati z nami, se jim ni treba. Nam se nikamor ne mudi.

  • medek je rekel/-la:

    Plemeniti bi verjetno hrvaško sprejel v NATO hkrati z Izraelom?

  • medek je rekel/-la:

    Sorry, ko jebe Nato, v EU.

  • 007 je rekel/-la:

    @ED

    podpišem, še posebej prvo točko tista o bleferju,pozerju in gobezdaču mi je še posebej všeč, ampak lahko bi še kaj dodal

  • teta je rekel/-la:

    Jelinkotu počasi, a zanesljivo pada maska z obraza.

    Kmalu ga bodo spregledali tudi največji butci.

  • blerta je rekel/-la:

    Itak je vse vedno voda na mlin SNS. :) Jelinčič je prav umglaublich.
    Če bi ga pa enkrat dali vlado, bi se pa povsem izgubil. Drugega kot rušenja v nekem TV-cabaret stilu tako ne zna.

  • Miha je rekel/-la:

    Joj, ta slaboumnež, pa kdaj bo nehal, saj ga nihče ne jemlje resno, vsi se mu smejijo! Umakni se že Jelinčič, nagnusen si!