3. marec, 2009 | Jaka Tomc

Ljubljanski Manhattan

Pri ljubljanskem županu so predstavili preureditev Šmartinke.
  • DELICIOUS
  • Google
  • RSS

Letos bo Mestna občina Ljubljana (MOL) s partnerji predstavila javno-zasebno partnerstvo Šmartinska, je povedal podžupan Janez Koželj. Slogan predstavitve je Ljubljana, City in motion.

Partnerstvo Šmartinska je projekt reubanizacije celega mestnega predela, iz katerega se industrija počasi seli na prometno lažje dostopna mesta, je še pojasnil. Na pobudo MOL so skupaj z zasebnimi partnerji na javnem razpisu za urbanistično zasnovo izbrali rešitev projektne skupine Hosoya Schaefer Architects iz Züricha.

Jaka Tomc

 


  • DELICIOUS
  • Google
  • RSS
17 x komentirano
  • luka je rekel/-la:

    če bo šlo tako naprej, bo lj postala čefurjadski kotel in ne neko moderno poslovno mesto…..

    žal tko je….

  • andrej je rekel/-la:

    žal tako je da na internetu nabašeš na komentarje, kot je predhodni…

  • luka je rekel/-la:

    jah, žal ima na netu vsak pravico povedat svoje mnenje….

    nismo pač vsi taki globalisti in svetovljani….

  • Rajko je rekel/-la:

    Video ne dela.

    “This video has been removed because it is too long. Regular YouTube videos must be 10 minutes or less.”

  • RickyR je rekel/-la:

    Ta video bi pa rad videl. Bi lahko nevšečnost popravili. Hvala in Lp

  • Peter K je rekel/-la:

    Ježešna, kak’ luštno.

  • bullock je rekel/-la:

    Ljubljanski Manhattan!? Zdaj se vam pa na MOL že pošteno trga. Kje pa bo Hyde park, gospod župan? Edino kar nam bo zelenega ostalo bodo rožice na Žalah.

  • gašper je rekel/-la:

    svaka čast Koželj

  • Pepo je rekel/-la:

    Zanimivo. Ambicije, da se Ljubljana iz dolge vasi končno spremeni v mesto, postajajo razvidne. Bullock, ne vem, kje vidiš toliko zelenega ob Šmartinki, kar naj bi vzel hudič? Morda plevel na kupih peska pri Gradisu? Travo na premogovih ostankih severno od toplarne? Ojej, in to naj bi nam zdaj vzeli?

  • bullock je rekel/-la:

    Pepo, govorim o splošnem dogajanju v Ljubljani, ki se bo iz dolge vasi, kakor ti praviš, spremenila v betonsko džunglo brez konteksta. To je to. In nikar Zaresovci tako brezpogojno ne zagovarjajte župana, ki nam bo naredil veliko več škode kot koristi. Tudi Urbana je neumnost. Ali pa ne, kakor za koga. Recimo za Ultro in vašega GG ni.

  • Pepo je rekel/-la:

    Bullock, nisem Zaresovec, in jih tudi nisem volil, čeprav mislim, da je to ena redkih preostalih pametnih strank pri nas. Župan res ni noben urbanist, to je nama obema jasno, zelo pa cenim Koželja. Ne vem, zakaj vidite v Koželju samo Jankoviča in nič drugega? Poglejte si njegove dosedanje reference in ugotovili boste, da je hvala bogu tudi danes avtonomen človek.

    Koželj na Gajšek sta temule ljubljanskemu Manhattnu vendarle dala neki koncept, se ti ne zdi? Četrt ure sta govorila le o tem. To, če je dober, je drugo vprašanje, zagotovo pa ne gre za betonsko džunglo brez konteksta.

  • bullock je rekel/-la:

    Pepo, Koželj je žal svoje reference izgubil, ker popušča županu pri njegovi pridobitni dejavnosti. To kar govori je mogoče projekt, ki si ga želi, v praksi pa bodo stvari precej drugačne. Verjemi. In to z njegovim soglasjem.

  • neemocije je rekel/-la:

    BALKAN RULES!!!!!!

  • Majda je rekel/-la:

    Kdor ne tekmuje, ni za v Ljubljano.
    Kakšna bolana percepcija.
    Verjetno se niso še nikoli zamislili o tem, da imamo pravico v Ljubljani živeti tudi ljudje, ki nam ni do neprestanega tekmovanja ter da imamo tudi mi pravico o tovrstnih zadevah odločati in komenturati.
    V Ljubljani živimo tudi ljudje, ki smo starejši, ljudje, ki nismo tako zelo ambiciozni, ljudje, ki se nam ne tekmuje!!!, pa imamo vseeno pravico tu živeti.
    Ko spremljam te zadeve se mi dozdeva, da je Ljubljana namenjena in daje prostor ter možnost le zdravim, ambicioznim, strastno potrošniško usmerjenim ljudem. Če ne boš trošil z lepa, boš pa z grda. Če je to vizija, pa hvala lepa. To ni več moje mesto.

  • Tihec je rekel/-la:

    Majda,

    zdravi mladi ambiciozni ljudje, ki hočejo tekmovati in si tudi upajo zmagati bodo pognali gospodarstvo (ne tega mešat s potrošništvom!), ustvarili delovna mesta za ljudi, ki bodo plačevali davke in Vam, starejšim ustvarili penzijo.

    Hvala Vaši generaciji, da nam je omogočila zastonj šolanje (od tod ambioznost) in deloma zdravstveno zavarovanje (od tod zdravje), se priporočamo tudi za kako življensko resnico in modro misel. Samo prosim, ne pa nam solit pameti z “naj ne bomo ambiciozni”.

    V teku tega projekta pa ste v resnici imeli pravico do mnenja - in sicer ko se je delal prostorski načrt.

    lp Tihec

  • Majda je rekel/-la:

    @Tihec

    Če bi bilo res tako kakor razmišljate vi, se nam trenutno ne bi dogajali Bavčarji, Šroti, itd.
    To so fantje iz istega legla, bili so zdravi mladi ambiciozni, pa vemo kako dobro poganjajo gospodarstvo in skrbijo za mojo penzijo. Zato lepo prosim ne prodajajte mi ambicioznosti s pozitivnim predznakom.
    Zavedajte se, da, ko nekdo govori o tekmovalnosti, je na drugi strani vedno tudi poraženec. Ne vidim razloga zakaj bi “tekmo” moral nekdo zmagati, drugi pa zgubiti. Zato sem mnenja, da “športni duh” v ta kontekst ne paše.
    Ambicioznost je lahko le sinonim za pohlep in dominanco. Zato mislim, da je določena mera zmernosti in skromnosti pri teh odločitvah pravilna.

    Pogrešam pa kvalitete kot so: etika, ekologija, estetika, prijaznost….., nič v tej zgodbi ne diši po svežem, vse smo to že videli.

  • buldožer je rekel/-la:

    Majda,

    se popolnoma strinjam s tabo. Dejansko gre pri gospodih le za pohlep in podobne karakterne
    slabosti. Podzemne metode, ter terminologija, ki jo pri tem uporabljajo je nekaj zelo posebnega, odbijajočega, ogabnega.
    Od vseh tako imenovanih ambicioznih projektov na koncu ne bo nič, razen izkopanih jam, saj za te mega projekte preprosto ni denarja. Torej čemu to nategovanje?
    Namesto razmisleka in iztreznitve, še kar naprej to samoinsciniranje.
    Osebno sem celo mnogo bolj kritičen do Koželja, njegov šef pa pač je, to kar je.O zadevah kot so medčloveški odnosi, dobra vzgoja, kulturna dediščina, sodelovanje z občani in podobno, pač nima pojma. Zato pa bo na naslednjih volitvah tudi dobil izstavljen račun!