4. marec, 2009 | Denis Sarkić

Zločin v rovu Barbara

Podrobnosti o grobišču v rovu Barbara iz Hude jame pri Laškem.
  • DELICIOUS
  • Google
  • RSS

Rudniški rov Barbara

Danes se je nadaljeval kriminalistično tehnični ogled povojnega grobišča v rudniškem rovu Barbara v Hudi jami pri Laškem, pri katerem sta sodelovala dežurni preiskovalni sodnik in tožilec ter predstavnik Inštituta za sodno medicino. V naslednjih dneh bo policija podala tožilstvu predlog za nadaljnje postopke s posmrtnimi ostanki, ki jih bo po načelih sodno medicinskega dela opravil Inštitut za sodno medicino Medicinske fakultete v Ljubljani. Istočasno bo policija preverjala informacije o izvedbi poboja in skušala najti morebitne priče ali osumljence. Po objavi informacije o odkritju se je policiji že oglasilo nekaj ljudi, ki bi radi posredovali za preiskavo uporabne informacije.

Marko Štrovs uvodno o raziskovanju grobišča v rovu Barbara:

V Barbara rovu v Hudi Jami so po domnevi posmrtni ostanki tistih, za katere ni bilo prostora v rudniških jaških, je dejal vodja sektorja za vojna grobišča na ministrstvu za delo Marko Štrovs. Po njegovih besedah je v rovu okoli 200 do 300 mumificiranih trupel, na katerih ni vidnih strelnih ran, zato se domneva, da so umrli zaradi plina. Kot je znano, so v Barbara rovu v torek odkrili večje število posmrtnih ostankov, po trenutnih ocenah več sto ljudi. V omenjenem rovu so začeli dela že lani avgusta z namenom ugotovitve, ali se tam nahaja prikrito grobišče. Omenjena lokacija je bila namreč na seznamu vladne komisije za reševanje vprašanj prikritih grobišč.

Marko Štrovs o zločinu in grobišču v rovu Barbara za Vest:

Generalna državna tožilka Barbara Brezigar je po današnjem obisku Barbara rova rudnika v Hudi jami na območju Laškega, kjer so v torek odkrili večje število posmrtnih ostankov, v izjavi za medije povedala, da je prizor v jami zelo grozljiv. Dejala je, da o preiskavi ne more nič govoriti, prišla pa se je poklonit žrtvam povojnih pobojev. “To, kar sem videla, lahko kot človek ocenjujem, da je nekaj najbolj pretresljivega, kar lahko vidiš v življenju. Da več kot 60 let nismo bili sposobni raziskati takšne zločine, pa je naslednji problem. Ne vem, ali bo sploh možno odkriti storilce oz. ali so sploh še živi,” je poudarila Brezigarjeva. Pojasnila je, da je žrtev veliko in od države pričakuje, da bo sposobna razčistiti s preteklostjo in stvari postaviti na pravo mesto. Po njenem mnenju je to tisto, kar bi si vsi v tej državi morali želeti, če hočemo živeti naprej.

Marko Štrovs riše mapo grobišča rova Barbara pri Laškem za Vest in novinarja Iva Žajdelo:

Pomočnik direktorja Uprave kriminalistične policije Generalne policijske uprave Pavle Jamnik je povedal, da so danes nadaljevali z ogledom v jami, v naslednjih dneh pa se bo preiskava nadaljevala v kriminalistično-tehničnem smislu, veliko bo tudi sodno-medicinskega dela. Po njegovi oceni je število trupel za zdaj še neznanka, prav tako ne ve, kam bodo trupla po končani preiskavi odpeljana. “Trupla bodo ostala v rudniku, dokler se ne dogovori o podrobnostih in se uskladi s stroko. V tem grobišču je veliko neznank. Iz enega pričevanja t.i. Pučnikove komisije izhaja domneva, da je nekaj žrtev slovenskih, nekaj pa hrvaških,” pravi Jamnik.

Sodni izvedenec Jože Balažic, ki so ga prizori iz jame močno pretresli, je pojasnil, da trupla niso razpadla oziroma so ohranjene kosti, drugih tkiv ni, ker so bila trupla posuta z apnom. Po njegovi oceni težko bo identificirati vsa trupla in ugotoviti, komu kdo pripada. Prepričan je, da žrtve niso bile ustreljene, saj so se storilci bali jamskih plinov. “V jami je ogromno čevljev, izgleda, da so se morali slačiti in sezuti, preden so bili pobiti. To so vojaški čevlji, majhnih čevljev nisem videl, da bi lahko rekel, da so otroški. Ostanki oblačil so sivkaste barve, kar kaže na uniformiranost,” je povedal Balažic. Po njegovih besedah je dolžina hodnika, v katerem so našli trupla, 15 metrov, širina pa 2,5 metra. Na začetku hodnika, ki je od vhoda v jamo oddaljen 400 do 500 metrov, je sedem trupel. Balažic meni, da je v tem hodniku med 200 in 300 pobitih ljudi, kaj se skriva v še dveh jaških, pa za zdaj ni znano. Okrog mesec dni bo stroka potrebovala, da očisti ta hodnik in se prebije do drugih jaškov. “Dolga leta sem v sodni medicini, a kaj takega še nisem videl. Ti ljudje so močno trpeli,” je še dodal Balažic.

Posmrtni ostanki v rovu Barbara

Vodja evidentiranja prikritih grobišč in zgodovinar Mitja Ferenc meni, da so zadeve zelo pretresljive in da si niso predstavljali, da bodo našli kaj takega, kar oči težko sprejmejo. Prva naloga bo odstranitev posmrtnih ostankov, ki preprečujejo vhod v drugi jašek. Ferenc je dejal, da so po sedemmesečnem delu dokazali obstoj enega večjih množičnih grobišč v Sloveniji in laški rudnik je prvi rudnik na svetu, ki je bil uporabljen kot prikrito grobišče. “Ko smo prišli do prve pregrade, se je pokazalo, da je horizontalni rov zasut z jalovino. Pregrade so bile narejene iz lesa, posute so bile z živim apnom. Naredili pa so jih po likvidaciji,” je pravi Ferenc. Meni, da se je treba vprašati, kdaj bo naša država začela z nekimi resnimi nameni urejati ta prikrita grobišča, saj je minilo že šest let od sprejeta zakona o prikritih grobiščih. Ferenc še navaja, da je prikritih grobišč v Sloveniji zelo veliko in kot država bi morali počastiti dolg mrtvih.

Denis Sarkić, Foto: Komisija Vlade RS za reševanje vprašanj prikritih grobišč

 


  • DELICIOUS
  • Google
  • RSS
68 x komentirano
  • uničevalec rdečuhov je rekel/-la:

    mURGELJSKI RDEČI VAMPIR,POJDI V HUDO JAMO IN SE POKLONI UMORJENIM IN KRUTO POBITIM,SEVEDA , ČE SI SPLOH ČLOVEK???

  • Skala je rekel/-la:

    Golazen komunistična!

  • matilda je rekel/-la:

    brez komentarja

  • neznanec je rekel/-la:

    Komentar je bil izbrisan zaradi ekstremnega idiotizma.

  • kolorit je rekel/-la:

    če malo zaškilim ali priprem oči, potem ta fotka izgleda, kot abstraktna slika.
    veš, da gledaš nekaj česar ne moreš videti, a vendar-vse skupaj nekako vpliva, pusti vtis.
    so tista črna barva škornji?

  • neznanec je rekel/-la:

    Komentar je bil izbrisan zaradi osebnih žalitev in/ali ekstremnega idiotizma.

  • neznanec je rekel/-la:

    Komentar je bil izbrisan zaradi ekstremnega idiotizma.

  • roman je rekel/-la:

    moj deda je sodeloval pri povojnih pobojih.Ponoči zmeraj spi pri luči

  • CINIZEM,KRUTOST=??? je rekel/-la:

    To so rezultati razvratnega ključavničarja in njegovih slovenskih krvoločnih podanikov!!!

    Kje je zdaj Stanovnik,kako bo tole pojasnil(pokril) k vse tko dobr ve in povsod je bil zraven.???

    Ajde Sarkić najd ga, pa ga mal povprašaj! Še bolje priredi pokoro Ribičiču!

  • 007 je rekel/-la:

    @uničevalec rdečuhov

    tam bi moral bit tud ti. manjkaš. zaslepljenec črnuharski.

  • Georg je rekel/-la:

    Globoko sem prepričan, da ne bomo nikoli izvedeli, kako so dejansko potekali ti pokoli. Akterji teh dejanj so tiho in se nočejo javiti. Dokumente o poboju političnih in razrednih nasprotnikov so uničili ali pa so ji pospravili na varno za vse večne čase. Priče se bojijo spregovoriti.
    Zelo me zanima, kako so potekali ti izven sodni poboji. Kdo je dal nalog za te poboje? Kdo je pri tem moral sodelovati ? Zakaj so žrtve poniževali tako, da so jih slekli do golega, če so jih že nameravali pobiti?
    Do zdaj sem vedno poslušal zgodbe o narodnih izdajalcih, o njihovi prisegi, zaradi katerih so osvoboditelji opravičevali povojne pokole domobrancev na Kočevskem. Ali se vam ne zdi, da so naši osvoboditelji po vojni poklali več Slovencev kot domobranci s Hitlerjem in Mussollinijem skupaj?
    Zgodovinarji, kje ste?

  • advokat Zv.borcev je rekel/-la:

    Ena sama fotomontaža, laž in zavajanje ! Kaj bodo o tem govorili “neki” Dr. Dežman, Dr.Ferenc, Dr. Mikola, saj se še takrat rodili niso, naj bo ljudstvu to jasno ! Mi, ki smo bili” takorekoč zraven”, vam lahko povemo iz prve roke. Kvečjemu, bi o tem lahko kaj napisal Dr. Repe ali Dr. Pirjevec !
    Prava resnica o Laškem rudniku je, da je v njej naredila skupinski samomor neka Ameriška fanatična sekta !

  • neznanec je rekel/-la:

    oprostite

  • Laški tajkun je rekel/-la:

    Sem že mislil, da je Brezigarca pršla po mene, ko je hodla tod okoli.

  • MEFISTO je rekel/-la:

    @ 007

    Bog, oprosti jim, saj ne vedo, kaj govorijo.

  • uničevalec rdečuhov je rekel/-la:

    OO7-ŠE SREČA INZRUŠITEV KRVAVEGA IN ZLOČINSKEGA AZIJATSKEGA BOLJŠEVISTIČNEGA REŽIMA JE PRIPELJALO DO TEGA , DA DANES V SVOBODNI IN DEMOKRATIČNI DRŽAVI LAHKO IN SMEMO ODKRIVATI VSE STRAHOTE PODIVJANIH IN PATOLOŠKIH RDEČIH MORILCEV.PO TVOJIH BRUTALNIH IN BOLEZENSKIH IZJAVAH IN DIREKTNIH FIZIČNIH GROŽNJAH IZHAJA , DA BI ŠE VEDNO MORIL IN UBIJAL .PREDLAGAM, DA SE INDETIFICIRAŠ SPLETNI JAVNOSTI, PA DA VIDIMO KAKO IN KAJ.

  • Desperado je rekel/-la:

    To je resnica - resnica brez marketinških trikov - to je slika in pravi obraz Dečka s Sotle, tukaj se vidi profil in vsa morala Ivana Mačka, Kardelja, Kidriča, Ribičiča in ostalih zločincev kateri v naši zgodovini še niso dobili etikete, ki jim zares pripada. In to smo žal tudi, ker ne znamo niti nimamo poguma postaviti se za to, da država jasno pove, kdo zares so ti ljudje ampak se izgovarja, da ni dokazov,
    mi pa se bomo znova obrnili stran in se delali kot da se ni nič zgodilo.

  • NoMercy je rekel/-la:

    Če je res (?), da gre za povojne poboje je videti zločinsko.
    Ni opravičila pa, če je to bila reakcija na akcijo (4 leta po gmajnah, prezebanje, umiranje od lakote, skrivanje … skratka življenje živali) in maščevanje za vse pred 1941.
    —————-
    Žalostno je, da se še danes provocira “drugo” stran tako, da me ne bo čudilo, če še enkrat pride do podobnih ekscesov.

  • MEFISTO je rekel/-la:

    Pri povojnih pobojih je sodelovalo veliko “junakov”, ki si med vojno niso upali kaj dosti streljati.

    Poznam kerlca, ki so ga partizani ob mobilizaciji za Božič 1944 potegnili iz omare, kamor se je pred njimi skril. Po vojni pa je nadvse požrtvovalno sodeloval na raznih moriščih in potem glede na svojo prazno glavo naredil kar dobro - kariero.

    Ima me, da bi obelodanil njegovo ime.

  • 007 je rekel/-la:

    @uničevalc…..

    na forumu pišemo z malimi črkami če še ne veš. takega idiota kot si ti meni osebno nebi blo problem fuknt ke u rov. Če te pa že zanima moje mnenje okoli teh pobojev ti lohk povem, da jih obsojam ( seveda tud komunajzarje po tvojem žargonu) sam ne pustim pa tebi, da bluziš vse povprek in pljuvaš po partizanih. Tud tvoj Mesija s Kaščakovga hriba je bil komunajzar, pa ga še nisi obsodu nikoli zato. Po tvojih argumentih gre itak za zločinsko organizacijo, torej dokončen sklep lohk sam potegneš (kar se Mesije tiče seveda) Da ti bo pa lažje pri srcu, pejt TAKOJ v bližnjo cerkev po odpustke in k obhajilu. Pa še zame zmoli 3 očenaše pa 2 zdravi mariji. Za pet Kristusovih ran, pogine naj partizan. To je tvoje geslo, a ne ?

  • kaktus je rekel/-la:

    @007 Velike črke so tebi moteče, kaj pa tvoji teksti brez ločil, ki nimajo repa ne glave.Verjetno si prvi razred osnovne preskočil, pred začetkom drugega, ti je pa učiteljica umrla, kakšna smola !

  • Nogavička je rekel/-la:

    Mefisto, kar. Vsem nam boš naredil uslugo. Bojim pa se, da preveč resnice lahko škodi tudi drugim, saj so fama in tabuji plodno gojišče za skrajne idiotizme vseh vrst. Nekdo bi potem pač izgubil podlago za svoj politični obstoj, saj kar na enkrat ne bi bilo več skrivnosti in bi se na agendo postavile druge prioritete … kar pa tudi ni slabo; prej v funkciji tega časa.

  • kaktus je rekel/-la:

    @mefisto ! A ni to tisti tip, ki je bil tudi poslanec v stranki “De-sus” !
    NAJ MU BO TEŽKA SLOVENSKA ZEMLJA, LAHKA !

  • MEFISTO je rekel/-la:

    @ KAKTUS

    Dopuščam možnost, da je bil ali, da je tudi v Desusu kakšen tak podoben kerlc.

    Toliko jih je namreč bilo, da jih lahko najdeš povsod.

    Dopuščam možnost, da ga bom identificiral, dotlej pa naj se vsi temu kerlcu podobni pražijo na žerjavici.

  • marjetica je rekel/-la:

    grozljivo,izgleda da pričevanja zaprtih niso zadostovala za ribičiča,s kakšno vestjo ta človek toliko časa živi in hodi po zemlji slovenski?

  • asd je rekel/-la:

    citat od 007: “takega idiota kot si ti meni osebno nebi blo problem fuknt ke u rov”

    no saj za partizane so bili pa tisti, ki so jih pobili, veliki idioti. tako da razlika med teboj in povojnimi morilci zgleda da ni preveč velika?

  • bostjan je rekel/-la:

    najbolj je danes lahko sram ljudi, ki so bili veliko let pred osamosvojitvijo na političnem vrhu (kučan, potrč, ribičič…), ti ljudje so to vse vedeli vedeli in so namerno prikrivali. koliko premoženja so si ti morilci nagrabili? sram je lahko njihove otroke in vnuke, ki še vedno živijo od tuje krvi.
    še dobro, da se je politična oblast prejšnji mandat menjala, da smo končno izvedeli resnico. vsak, ki je bil ubit na takšen krut način (kriv ali nič kriv) si zasluži dostojen pogreb in obsodbo zločincev, ki so še živi ali mrtvi.
    to bi si želel vsak, ki bi na takšen način umrl.

  • uničevalec rdečuhov je rekel/-la:

    murgeljski in njegova svojat-pojdite va Hudo jamo in se globoko poklonite neznanim žrtvam .Še vedno prikrivate imena morilcev in zloćincev,ki jih kar nekaj še živi.Pojdite in se poklonite.

  • 007 je rekel/-la:

    @mefisto
    @uničevalec …….

    ti pa na Sv.Urh pa v Kozlarjevo goščo, pa v Begunje al pa Drago, pa v Frankolovo, pa Stari Pisker in da ne boš pozabil. Še na Bežigrajski stadion ne pozab. Tam je tvoje mesto.

  • boter je rekel/-la:

    Vem kruto sam sedaj se govori samo kaj so počeli komunisti kar pa se je dogajalo v ustaških,četniških in domobranskih taboriščih pa ni več govora.Malo poglejte na youtube o taborišču Jesenovac kaj so počeli ustaši.
    Jebat ga vojna je krvavain svinjarije so se dogajale na obeh straneh (s to razliko da so en branili svojo državo pred okupatorjem) in največkrat ga nasrkajo nedolžni civilisti.

  • MEFISTO je rekel/-la:

    @ 007

    Ker si me že izzval in ker si omenil tudi celjski Stari pisker naj ti zaupno povem, da je v tej hiši groze v štirih letih nemške okupacije na žalost končalo okrog 350 nedolžnih ljudi, kar je bil za osvoboditelje v prvih tednih svobode nekaj dnevni ali tedenski dosežek.

    Žalostno je, da še danes, ko je, vsaj mislil sem, postalo življenje tudi pri nas najvišja vrednota, brez sodbe pošiljaš ljudi pod zemljo.

    Svoji tako imenovani levici nisi ravno v ponos.

  • Jolen je rekel/-la:

    boter…
    stara pesem… se malo jih je takih ki verjamejo na mit da je OF branila drzavo pred okupatorjem. Stari slovenski boljseviki so se pripravljali za revolucijo se predenj je okupator prisel.
    Ali se ti ne zdi cudno da so partizani pobili 7-8krat vec slovencev kot pa okupatorje ? Kako si razlagas da je bilo toliko “izdajalcev” ? vsi pouprecno 23 let stari ? vecina preprosti kmeti ?
    lep pozdrav vsem

  • dr.rihter je rekel/-la:

    NEVERJETNO JE, KAKO SO NEKATERI LJUDJE PRIMITIVNI IN NEIZOBRAŽENI, DA LAHKO KLATIJO TAKE OSLARIJE ČEŠ BELČKI, IZDAJALCI IN TAKE. GROZA KAKO STE NAPUMPANI IN NE USPETE UPORABITI NITI TROHICE MOŽGANOV IN RAZMIŠLJATI O TEM, DA SPLOH NE VESTE KDO SO BILI TISTI LJUDJE IN KAJ SO PRAVZAPRAV NAREDILI IN KAJ BI KDO SPLOH LAHKO NAREDIL, DA SI ZASLUŽI TAKO GROZOVITO SMRT. DANES ŠE NAJHUJŠE POSILJEVALCE IN MNOŽIČNE MORILCE USPAVAJO OZ. USMRTIJO BREZ MUČENJA, VI PA OPRAVIČUJETE TAKO GROZODEJSTVO. VERJETNO NISTE SPOSOBNI UPORABLJATI SVOJE MOŽGANE ZA RAZMISLEK, OZ. UPAM, DA OSLARIJE O IZDAJALCIH PIŠETE RAZNI PUBERTETNIKI NAPUMPANI OD KOMUNISTIČNIH PARTIJSKIH STARŠEV. kAKO LAHKO OPRAVIČUJETE POKOL 100 000 SLOVENCEV??? IN TO NA TAKE GROZLJIVE NAČINE. NE FAŠISTI NE NACISTI JIH V CELI VOJNI NISO POBILI NITI PRIBLIŽNO TOLIKO. ODPRITE OČI! MOŽGANE IMATE OPRANE.

  • graveyardslut je rekel/-la:

    at dr. rihter
    kje si pa ti dobil te stevilke? lahko poves vire, prosim?
    drugace pa.. 8. julija 1990 je v kocevskem rogu ob vecdeset tisocglavi mnozici, kjer so se zbrali tudi vsi pomembnejsi slovenski politiki, potekala spravna slovesnost za povojne poboje, kjer je predsednik milan kucan, tedaj reformni vodja kps, priznal krivice in obzaloval storjeno, medtem ko je cerkev pod vodstvom tedanjega nadskofa alojzija sustarja do danes ni izrekla nicesar s tem v zvezi, ceprav vsak, ki malo pozna zgodovino, ve, da ima ta medalja se drugo plat..
    grozno je, kar se je zgodilo med vojno, kar se je dogajalo po vojni, ampak se najbolj grozno je, kar se dogaja danes..

  • boter je rekel/-la:

    http://www.youtube.com/watch?v=U4mfxkjrMVY&feature=related

    ne bom reku da niso komunisti delali svinjarije meni gre sam na živce kako zdaj tolčejo po njih.

  • rukar je rekel/-la:

    V medsebojnih spopadih /torej bojih) med partizani in Nemci, ter Italijani je bilo vsa štiri leta vojne ubitih približno 780 okupatorjevih vojakov (404 Nemci in 380 Italjanov ) ! Kakšno neverjetno željo po krvi so imeli komunistično vodeni partizani, da so po “zmagi “pobili najmanj 20 X več SLOVENCEV !

  • Jolen je rekel/-la:

    boter…
    pa te ne bi slo na zivce ce bi tvoj sin bil prisilno mobiliziran na strani komuniste, in ne bi maral sodelovati pri revolucji, bi pobegnil, in potem umorjen kot “izdajalec” ?

    graveyardslut…
    Oprosti da se vtikam. Muhej za novejso zgodovino je prisel do stevilke 45.000 (slovenske zrtve komunizma)
    100.000 je menda prevec. 45.000 pa je v redu ?
    Lep pozdrav vsem

  • uničevalec rdečuhov je rekel/-la:

    OO7—-BOLJŠEVISTIČNI BASTARD IN IMBECIL, PO POKOJNEM NARODNEM HEROJU-ZLOČINCU
    A.B. HOČEŠ ŠE KAJ VEČ?

  • Begunec je rekel/-la:

    Boter…

    Tvoj film na Youtube ni nič drugega kot pa komunistična propaganda.
    dr. Rihter ima prave številke. Samo da Slovenci so bili 50 let pod komunistično pumpanje.
    Slovenska mladina se ne pozanima za resnico, in tisti ki govorijo so potomci vseh teh ki so
    povojni grozili ves narod. Zakaj v Sloveniji skoraj večina spomenikov so za partizanske borce?
    Kaj pa za domobrance?. Tistim ki še trdijo da partizani so osvobodili Slovenijo, kako razložite
    da je cela Slovenija povojni imela toliko groze in strah da bi resnica na dan prišla.
    Povojno maščevanje je bil še hujše.
    Govoriti se ni smelo, vsi so se prisluškovali en drugega…
    Kdo se bi upal biti mučenec?. Strah in groza so bile nove orožje.
    V šoli ste imeli Titove slike namesto križa… To je že 60 let laži.
    Zmagovalci pišejo svojo zgodovino… Kdo je doma ostal v vladi?… Kdo so danes gospodarji bogastva, in novi kapitalisti v Sloveniji?.
    Vsak v Sloveniji danes ima priložnost da lahko ćita drugo zgodovino,
    tista ki je bila napisana izven Slovenije.
    V srcu in pred Bogom bo vsak poznal resnico.

  • boter je rekel/-la:

    Poezija SFRJ

    KAD SRBIN HRVATU KAŽE BRATE,
    KAD SLOVENCI PIĆE PLATE,
    KAD SE CRNOGORCI POSLA UHVATE,
    KAD MAKEDONCI DOBIJU VIŠE PLATE I,
    KAD BOSANCI SVE TO SHVATE
    BIT ĆE OPET SFRJ BRATE.

  • graveyardslut je rekel/-la:

    at jolen.. ne, ni dovolj muzej za novejso zgodovino.. ker to ni edina institucija, ki se ukvarja s tem.. na primer s tem se ukvarja tudi institut za novejso zgodovino.. publikacije me zanimajo.. da grem pogledat, od kje podatki.. manipulacij s stevilkami je polno.. vsak se lahko zmisli eno, kot mu drago.. gotovo ni res, da so okupatorji v stirih letih odpeljali v koncentracijska taborisca (vkljucno z (tudi nosecimi) zenskami in otroki, kar je bilo sistematicno in masovno!!) in pobili manj ljudi, kot so jih v dveh, treh mesecih pripadniki rezima.. tu ni logike.. povojni poboji so v veliki meri zadevali razorozene pripadnike domobranskih, ustaskih in cetniskih enot, ki so na vetrinjskem polju se upali na boj s partizani, v katerih naj bi jih podprli zavezniki.. prihajalo je seveda tudi do osebnih mascevanj, kjer so pogosto nasrkali povsem nedolzni.. nic ne opravicuje povojnih pobojev!!! ceprav take reci so se dogajale po celi evropi, tudi antikomunisticni zahodni, kjer so se med vojno vzpostavile kvizlinske enote denimo francija, nizozemska, belgija, italija, skandinavija ipd.

    begunec, pojdi raje pesnit na kaksen drug forum.. tisti kriz, o katerem govoris, ima na vesti se neprimerno vec zrtev, vkljucno s krizarskimi vojnami (zgolj za pregled teh preleti http://en.wikipedia.org/wiki/Crusade), sistematicnimi poboji staroselcev v juzni ameriki, tridesetletno vojno, zaziganjem “carovnic” in “carovnikov”, torej zrtvami inkvizicij.. ter nenazadnje sluzati, kleceplazniski odnos do musolinija pred in med drugo svetovno vojno.. bog s tem nima nobene zveze, cerkev pa.. da ne bo pomote..
    domobranci niso nikogar osvobajali, ce so bili na strani okupatorjev.. đizs krajst.. kake izjave.. hahaha!!

  • boter je rekel/-la:

    begunec če je ta film komunistična propaganda je to zdaj domobranska oz.cerkvena propaganda.

    ma itak je tle brez veze da se kej prerekamo ker ne bomo prišli nikamor.
    v vojni so pač zmagali partizani ki se počistili svoje sovražnike če bi zmagal okupator bi on počistil svoje sovražnike

    domobranci so pač dali prisego nemški vojski in so bili na okupatorjevi strani
    Slovensko domobranstvo je tako prevzelo aktivno vlogo v kolaboraciji z nemškim okupatorjem.

    ”Prisegam pri Vsemogočnem Bogu, da bom zvest, hraber in svojim nadrejenim pokoren, da bom v skupnem boju z nemško oboroženo silo, stoječo pod poveljstvom vodje velike Nemčije, SS četami in policijo, proti banditom in komunizmu kakor tudi njegovim zaveznikom svoje dolžnosti vestno izpolnjeval za svojo slovensko domovino kot del svobodne Evrope. Za ta boj sem pripravljen žrtvovati tudi svoje življenje. Tako mi Bog pomagaj.”

    in

    Sem prostovoljno pristopil v Slovensko Domobranstvo, v boj in uničenje komunizma, kateri je moji deželi že toliko gorja prinesel in celo Evropo ogrozil. Moja trdna volja je, z vsemi mojimi močmi, v zadovoljstvo moje dežele in Evrope bojevati se pod nemškim vodstvom, in za to tudi moje življenje postaviti. To obvezo sem danes s sveto prisego potrdil. Sem bil o dolžnosti in pravicah v službenem, disciplinarnem in gospodarskem oziru poučen.”

  • Ju je rekel/-la:

    Še premalo so jih pobili! Sicer bi danes imeli mir pred potomci preživelih! Preživelih umazanih, podlih, bednih izdajalcev, ki se oglašajo kot sveti mučeniki. Tito po vojni ni pobijal narodno zavednih ljudi, ki so šli in prestajali nadčloveške napore, umirali za domovino, narod, za današnjo Slovenijo! Pobijal je tiste, ki so se nizkotno in bedno spečali z okupatorjem, mu izdali domovino, narod, pobijali in mučili svoje lastne brate, sestre, sosede, rojake. Jim bomo danes spomenike postavljali ali kaj? Bi jih moral Tito hraniti kot kače na prsih? Če ne bi on njih, bi oni njega. In njegove. Treba je reči, kaj je vrednota in kaj je fuj. Pokopljite kosti izdajalcev in tiho, mir!

  • MEFISTO je rekel/-la:

    @ JU

    Kdo ste vi, ki tarnate, da so jih še premalo pobili in kdo ste nesrečniki, ki naj bi “imeli mir pred preživelimi potomci”?

    Ne morem se spustiti na tvoj nivo, zato te le naivno spraujem, če ti ati ali dedi nista nič povedala po renici, kaj sta počela med vojno in revolucijo ter po njej.

    Sramuj se! Če ubiješ enega človeka, je tako , kot bi ubil vse ljudi.

    Takih ljudi, kot si ti, me je resnično strah!

  • MIĆO FIŠIČIČ je rekel/-la:

    Ajde ti mal nekam… ;)

  • boter je rekel/-la:

    MEFISTO sam pol tudi tebi ni povedal tvoj dedi kako so klali in mučili ljudi.

  • MEFISTO je rekel/-la:

    @ JU, BOTER; ERIK, ED; 007, KRICERT, KADROVIK SDS in drugi podobni nesrečniki!

    Storite že vendar nekaj dobrega tudi za nas.!

    Stopite končno do dobrega eksorcista, da izžene hudiča iz vaših teles!

  • graveyardslut je rekel/-la:

    mefisto, klali so tudi v domobranskih vrstah.. delat iz pobitih povsem nedolzne ovcice je pa spet en neverjeten mit..

  • MEFISTO je rekel/-la:

    @ GRAVEYARDSLUT

    Tudi tebi ne bo škodilo, če se zaupaš dobremu izganjalcu hiudiča!

  • MEFISTO je rekel/-la:

    @ GRAVEYUARDTSLUT

    Je bil prizor z Janezom Kocijančičem, Kučanovi partijskim tovarišem, ki se je na Kočevski slovesnosti vsem na očeh čohal po jajcih z rokami do komolcev v žepih, tudi sinonim za spravo in obžalovanje.

  • MojsterM je rekel/-la:

    a jaz res nimam pojma o slovenščini al ste pa vsi ostali pripravljeni poslušati spakedranščino

    /je po današnjem obisku Barbara rova rudnika v Hudi jami/

    In vse zaradi tega, ker je nek polpismen rudar pred davnimi leti nad vhod napisal Barbara - rov

    Bi morda lahko kak pismen, ki zdaj tam premetava kosti ali pa kak vsaj polpismen novinar popravil njegovo napako?

  • MEFISTO je rekel/-la:

    Tam je bilo vse barobe, zato pa še ime rova ni pravilno napisan.

  • Jolen je rekel/-la:

    boter…
    Ni bilo tako enostavno kot uci uradna zgodovina (katera bo treba desmitificirati in na novo napisati). Ali res verjames da so se nasi preprosti fantje navdusili za naciste?. Zakaj ?. To je bistveno, da si vsak slovenec vprasa: zakaj so se morali odlocati za domobranstvo tisti ki niso marali pobijati duhovnike, zupane, organiste, trgovce, v imenu revilucije. Partija je zacela slovence pobijati ze leta 42.
    Slovenska Legija in prve vaske straze so nastale, ne zato ker so nasi rojaki bili filonacisti, mar zato ker so se uprli boljseviskemu nasilju. Ni bilo vse belo ali crno. Kako bi se pa ti odlocal, ce te bi partija ukazala da nekoga ubijes ker so oni odlocili da je “izdajalec”?.
    lep pozdrav vsem ki z dobro voljo sodelujejo z dobro besedo.

  • graveyardslut je rekel/-la:

    mefisto, prav lepo se ti zahvaljujem za tvoje dusebriznistvo.. ampak zal me eksorcizem prav nic ne gane.. :))) poleg tega je ta debata vezana na tragicne dogodke po vojni (zaradi upostevanja vzrocnosti pa tudi medvojne in deloma ze predvojne) in nima z mano nobene posebne veze..
    posnetkov nisem videla in z veseljem bi se jih ogledala, ce so kje na voljo.. kaksen link? vsekakor pa to prvic slisim.. mislim, da je kucanovo opravicilo bilo povsem na mestu, medtem ko se rkc do danes se ni opravicila.. to pa gotovo ni na mestu.. ce vpletas v svojo argumentacijo enega posameznika in sklepas od tod na celoto, je tak argument zelo malo vreden.. ce se namerno lazes, pa izprasaj svojo vest.. in morda k izganjalcu hudica povabi samega sebe..

    jolen.. mislim, da je tvoja razlaga zgodovine se bolj preprosta kot “uradna”.. ce bi vsak partizan sistematicno ubijal duhovnike, zupane, organiste, trgovce, v imenu revolucije, potem bi bilo vseh teh poklicev prekleto malo.. vecina partizanov z revolucijo ni imela nobene zveze, bili so precej spontan upor proti okupatorjem in brezhrbtenicni drzi stevilnih vodilnih politikov tradicionalnih strank, ki se je zacel ze pred ustanovitvijo of.. zupnike in duhovnike se razumem, glede na to, da so jim papezi (sploh po sprejetju dogme o papezevi nezmotljivosti 1870) ze od leta 1864 v svojih enciklikah socializem in komunizem predstavljali kot fatalno napako.. vos je zacel z likvidacijami ze konec leta 1941, ampak to je bila varnostnoobvescevalna sluzba in ne partizanska vojska.. partizani so veliko slabega glasu pridobili ravno zaradi taksnih nasilnih prijemov do dolocenih oseb.. ampak to ne zmanjsuje negativne vloge, ki so jo pogosto ti likvidirani imeli - z ovajanjem okupatorju.. ja, vojna je jeba in tezko je ostat nacelen.. niti ne zmanjsuje vloge domobrancev, ki so se sli naslonit na NACISTE, ti so jih placevali in opremljali.. tudi slovenska legija in vaske straze (malce kasneje mvac), ki so gotovo nastale, NE SAMO, AMPAK TUDI zaradi nasilja s strani partije, so se naslonile na italijanske FASISTE.. o tem, katero slo je manjse, se da razpravljat v nedogled.. ampak, da se gres naslonit pa na tiste, zaradi katerih se je ta kalvarija sploh zacela, je pa po mojem veliko sprenevedanje..

  • Jolen je rekel/-la:

    graveyardgirl… je tezko si razlagati zgodovino ce ne sprejmemo dejstva
    Partija je veselo sprejela naciste ko so vdrli 6-4-41 (ko sta Hitler in Stalin bila velika prijatelja). To je dejstvo. Takrat “izdajalstvo” se ni obstojalo. OF se ni bila takrat potrebna.
    Pozneje, ko je Hitler napadel rusijo, so partici nenadoma postali “patrioti”. Prijatelji so pa postali “okupatorji”.
    Partizani so sistematicno likvidirali vsakega ki se jim je uprl. To je dejstvo, ni razlaga, nic hudega ce se strinjas ali ne. Dezmanova knjiga ima veliko pricavanj z ozirom na Partisko pravico.
    Ja, grozno veliko slovencev so pobili, samo poglej grobisce (ne samo tiste, po vojni). To je dejstvo.
    Partija je “prevzela” vso vodstvo nad OF in zacela vse te likvidacije. Brez tega, ne bi nastale vaske straze in Kalvarij. To je dejstvo.
    Pravis da vecina partizanov z revolucijo ni imela nobene zveze. Smatram da je to tvoja “razlaga”… dejstva so pa drugacna. Partija je vodila revolucijo…in partija je vodila partizanstvo.

    Nekdanji bivsi partizan je odsel k domobrancem. Na dom se je oglasil in rekel domacim “partizani niso nasi ljudje”. To je bil navaden kmet. Ta je postal “izdajalec”. Ta sedaj lezi v jami.
    Morda se ti bo vse to zdelo zelo preprosto, pac, dejstva so dejstva.
    lep pozdrav.

  • graveyardslut je rekel/-la:

    dejstvo je ze lahko dejstvo, a izbira dejstev vedno zelo pomembno vpliva na to, kako bo dolocena interpretacija obarvana.. upam, da se strinjas.. se strinjam s tabo, da stvari niso crno-bele.. jaz ne povelicujem nobene od strani, na obeh je se med vojno pocelo svinjarije.. to sem povedala ze v vsakem postu.. vprasanje je, koliko si ti zmozen biti kriticen do tiste strani, ki jo predstavljas kot zrtev..
    vsako od domnevnih dejstev je pri tebi postavljena zelo pesnisko..
    glede dezmana:
    tudi joze dezman pac legitimno predstavlja le en pogled, ta, ki je bil toliko let zamolcan, veliko napako pa dela, ker vse skupaj predstavlja brez konteksta.. dejstev je pac toliko, da z njihovo izbiro lahko prikazes ali domobrance ali partizane kot najvecje posati.. zato je razmisljati o vojnem in povojnem casu brez razumevanja sirse slike, vkljucno s svetovnim dogajanjem, lahko zelo zavajajoce..
    glede veselja partije ob napadu juge 6/4/41:
    ce imas na voljo kaksen dokument o veselju partije, ko je nemcija napadla jugo, ga prosim priobci.. ob razkosanju slovenije so v nekaterih krajih dolenjski kmetje protestirali, da so bili dodeljeni italiji in ne nemciji.. na dan ko je hitler obiskal maribor, je bila v vidmarjevi vili osnovana t.i. protiimperialisticna fronta, zametek of, kjer so sodelovali tudi slovenski komunisti.. hitler in stalin nista bila nobena velika prijatelja.. pakt o nenapadanju je bil sprejet nacrtno, zaradi ozemeljskih apetitov. hitler je na veliko preganjal komuniste ze prakticno takoj ko je stopil na oblast.. za pozig berlinskega rajstaga leta 1933 je bil obtozen nizozemski komunist van der lubbe, ceprav je postalo kasneje jasno, da je bil pozig nastavljen za politicno manipulacijo.. komunisti, zidje, cigani, homoseksualci, mentalci, geji so bili prvi na udaru za vpoklic v delovne kampe, ki so se kasneje izrodili v koncentracijska taborisca.. je pa res, da so bili slovenski komunisti precej zmedeni zaradi pakta o nenapadanju in so udarneje zaceli svoje akcije sele po nemski napovedi vojni sz..
    o sistematicni likvidaciji:
    zakaj partijci niso potem ubili moje babice in dedka, ki sta bila zelo verna in protikomunista in se stevilnih drugih ljudi, ki jih poznam, ki sem jih poznala? kako gre to vkup s tvojimi dejstvi, da so partizani pobili sistematicno vsakega, ki se jim je uprl? in zakaj so oceta mojega drugega dedka pred ocmi zene in otrok ubili italijani, potem ko nanj s prstom pokazal lokalni zupnik?
    o prevzemu vodstva v of:
    partija je prevzela vodilno vlogo v of sele 1. marca 1943 s tako imenovano dolomitsko izjavo.. vaske straze so nastale ze bistveno prej..
    o revoluciji:
    kaj je zate revolucija? revolucija se nanasa na prevzem oblasti, predvsem po vojni, za katere nastavke si je partija jasno priskrbela ze v casu vojne.. s posebnim ozirom: stevilni ljudje so bili nezadovoljni s predvojnim sistemom, s predvojno politiko, kjer je vladalo politicno, socialno, ekonomsko in pravno razsulo.. zato so podpirali spremembe.. of je imela v svojem programu temeljit nacrt za povojno druzbo.. domobranci tega, kolikor jaz vem, niso imeli.. ali morebiti ves kaj o tem? politicni programi nekdanjih domobrancev so se izoblikovali sele naknadno, v izgnanstvu..
    o prehajanju:
    kot sem ze rekla, kar nekaj ljudi je prebegnilo od partizanov k domobrancem.. bilo pa je tudi obratno.. poznam zelo tragicne primere, ko je clovek zaspal na strazi in mu je grozila likvidacija, do tega, da ljudje niso bili psihicno pripravljeni na boj in so pobegnili prisilni mobilizaciji.. in so zaradi tega sli k domobrancem, da so imeli vsaj nekje zascito.. ker biti brez zaledja je bilo se najbolj nevarno.. ja, so taki primeri, ko so ljudje storili vse najboljske v skladu z moznostmi, ki so jih imeli na voljo.. ampak to ne pomeni, da tudi nekateri domobranci niso imeli krvavih rok.. ali pac ti vseeno mislis, da so bili domobranci cisti? kot tudi to ne pomeni, da so imeli vsi partizani krvave roke..
    moralne prednosti partizanske vojske pred domobranskimi enotami tudi povojni poboji ne morejo uniciti.. ker ti so se dogajali po koncu vojne, ko so se partizanske vojske zacenjale razpuscati.. domobranski vojski pa niti zrtve povojnih pobojev ne morejo izbrisati madeza, da so sodelovali z okupatorjem..

  • Jolen je rekel/-la:

    graveyardgirl…
    Imas veliko materiala na razpolago ce se pozanimas. Vidim da premalo beres. Partija je postavljala kljukaste nacisticne fane, in metala panflete “Ne upiraj se nemcem, vsaka slovenska zrtev je skoda”
    Brez dvoma, tvoja babica in tvoj dedek se nista odkrito uprla partji, drugace te ne bi zdaj tebi tole pisal.
    Seveda, je razumljivo. Vsi so se bali. Jaz pa poznam na stotine ljudi ki so nasprotovali komunisticno naselje, in so morali iti k domobrancem da jih niso pobili. Poglej kako se je to zacelo.
    Zgodovino razumes ce, prvo, imas realne podatke pred sabo, in drugo, ce beres kaj pricujejo (vsi) tisti ki so takrat to doziveli. Samo tako si lahko razlagas zgodovino, in vidim da ti se precej manjka da to pot prehodis.
    Joze Dezman izhaja iz zelo ugledne partizanske druzine. Kot zgodovinar je prehodil to pot, in dozivel hudo krizo ko je spregledal resnico. Upam da se bos tudi ti potrudila.
    Poleg uradne umetne zgodovine ki tako duhovito ponavljas, lahko tudi beres: “Leto brez sonca” od Markota Kremzarja, “Moje domobranstvo” od Marjana Eiletza. Lahko pa tudi poslusas pricevanja ki so v http://audio.ognjisce.si/index.php?p=Moja_zgodba
    Ti zelim lepi uspeh v tvoji poti do resnice
    lep pozdrav

  • graveyardslut je rekel/-la:

    uf, to me pa res zanima.. kje si prebral o postavljanju kljukastih nacisticnih zastavic s strani komunistov in o pamfletih? res je, vsega se zdalec nisem prebrala, je prevec knjig.. :)
    ce poznas toliko domobrancev, ali poznas tudi zgodbo koga, ki je bil v partizanih in je imel obcutek, da se je boril za pravo stvar.. ? ker tudi taksni namrec obstajajo.. niso se borili za ideologijo, ampak za svobodo.. za svobodo, ki so jo ljudem vzeli okupatorji? in kaj je resnica? to da so partizani pobijali tudi nedolzne ljudi.?? kaj moram sprevideti? da so bili partizani the bad guys in domobranci the good guys?
    brati eno pricevanje in iz tega sklepati na splosno je zelo tvegano pocetje.. zgodbe posameznikov so prav vse ganljive, ne glede na to, na kateri strani so bili njihovi pisci, pripovedovalci.. si bom pa vzela obe knjigi v branje, ko bom imela kaj vec casa.. sem ze slisala za obe..
    ravno poslusam zgodbe z ognjisca.. predlagam tudi tebi, da posezes na drugo stran.. pricevanja.. http://www.sistory.si/arhiv-odpornistva.html
    lp tudi tebi..

  • Jolen je rekel/-la:

    graveyardgirl…
    Hvala, sem ze ogromno tistega prebral, zato pa mi je tako znana tista pesem. Oprosti, ampak nimas originalne argumente. Se slisijo kot da bi trak razvijal. To pravim objektivno in brez volje da bi se uzalila. Bi te samo nekaj svetoval, oglej si cel prizor. Beri ! Vprasaj ! Gd. Dezman je nekdaj imel enake argumente kot ti.
    Je veliko materjala napisano “v svobodi”, med tem ko so kriminali pisali svoje povestice o osvoboditvi; tista ki je prinesla naselje in teror v domovini.
    lep pozdrav

  • graveyardslut je rekel/-la:

    na linku, ki sem ga dala, ni kaj za brati, ampak so gori s kamero posneta ustna pricevanja, tako da je povsem dovolj, ce samo poslusas.. :) drugo stran zgodbe pac.. iste zgodbe, ki jo je sprozila vojna..

    v poslednjem postu sploh nisem nic argumentirala, ampak sem te skoraj samo sprasevala.. vprasanja brez odgovora.. do sedaj.. ne skrbi, nisem uzaljena, ne vem, zakaj bi bila.. sploh nisem na nikogarsnji od obeh strani.. gledam za nazaj kot neprizadeta opazovalka v preteklost.. sem se rodila prevec kasno, da bi me to zaznamovalo.. kar pa tezje gledam, je to, da se nekatere stvari postavljajo na glavo.. s tendenco, da so partizani kar naenkrat samo zlocinci, o domobranskih zlocinih se pa modro molci.. ceprav je oboje povezano in zelo prepleteno.. resnica je zato najbrz nekje vmes.. ampak.. ce bi se jaz morala odlocati - vem, zelo abstraktno je to - iti med partizane ali med domobrance, bi sla brez premisleka med partizane.. upam seveda, da se mi nikoli ne bo treba odlocati v taksnih okoliscinah.. v drugi svetovni vojni, ki je uradno prinesla delitev na zmagovalce in porazence, so bili prav vsi slovenski posamezniki porazenci.. ce razumes.. skoda, materialna in nematerialna je bila pri vseh ogromna.. ocitno je, da se posledice vlecejo se dandanes.. vojna kar se traja..
    lp.

  • Jolen je rekel/-la:

    graveyardgirl…
    tista odlicitev je tudi takrat nekaterim zgledala najlazja. Mnogi so pa odstopili ko so spregledali da se je slo za revolucijo in ne za osvoboditev. Vsi so bili pobiti zaradi tega, in kar je se bolj tragicno, da sami partizani so to prikrili, in te zrtve steli za njihove heroje. Nesramna taktika. Oglej si http://www.zaveza.org. Tudi lahko dobis revije v Ljubljani. Tam najdes ogromno materjala prav o tem: odlocitve. Tebi se zdi samoumevno, ko pa beres kaj se je dogajalo, pa vidis da je bilo skrajno kocljiva zadeva.
    Kot zgleda, sva ostala sama. Sam imam veliko materjala. Ce mi posljes tvoj e-mail, ti laho to posredujem. V Slovenji je vecina tega izginilo, sveda.
    lep pozdrav in adijo

  • Skrb-vzbujajoče je rekel/-la:

    Skrb vzbujajoče

    Obsojam vsakršno agresijo - nasilje.

    Slovenci se dogovarjamo o spravi.

    Moti pa me, da se ničesar ne naučimo iz zgodovine.

    Primerjam:
    povojno pobiti - danes “izbrisani” - oboji onemogočeni in brez vsakršnih pravic v Sloveniji, žalostno da se to še danes dogaja.

    Aktualni “izbrisani” me nekako spominjajo na povojno pobite. Tako opažam da imajo enako misleči o podobnem problemu popolnoma drugačno mnenje.

    Zato se upravičeno sprašujem, kdo se mora spraviti - nekateri se hočejo, toda jim druga stran tega ne dopušča.

    LP

  • graveyardslut je rekel/-la:

    ne vem, no, jaz si predstavljam, da je bilo v tistih casih lazje biti doma, po moznosti pri svoji druzini, imeti primerno obleko in obutev ter kolikor toliko redno prehrano.. se pravi zadostiti eksistencnemu minimumu, kolikor se je tedaj pac dalo.. vem, da so eni med vojno prav udobno ziveli.. ceprav verjamem, da je bilo za vse tezko, glede na to, da je vladalo psihoticno vojno stanje.. biti v hosti brez zagotovil za obroke, izpostavljen vsakemu vremenu, v pogosto pomanjkljivih oblacilih in kar je se pomembneje - cevljih!!, med usmi in drugimi nalezljivimi boleznimi, brez moznosti boljse zdravstvene oskrbe, brez trajnejsega stika z domacimi, je pac nekaj, cesar ne zmore vsak.. pomoje so tudi zato mnogi odpadli.. in seveda tudi zaradi nepravilnosti v partizanski vojski.. in verjetno bi se razlogov naslo se vec..
    ce si dobro predstavljam, je bilo v tistem casu ogromno ugibanj, kaj se dogaja in kaj se bo zgodilo.. o tem, kdaj bo konec vojne in kdo bo iz nje izsel ko zmagovalec, se je govorilo ze od zacetka vojne.. vecina ni tocno vedela, kaj se dogaja, ampak je bila izpostavljena mnenju svojih avtoritet, ki je v vecji ali manjsi meri vplivala na njihovo izbiro.. vojna je stanje, ki razdeli ljudi.. ce nisi z nami, si proti nam.. to ni le komunisticna krilatica, ampak precej blizu resnici.. v bistvu ni vmesnega stanja.. si hitro oznacen za pristasa nasprotnikov, ce se ne opredelis nedvoumno.. ker v paranoicnem stanju ljudje pac v vsakem vidijo svojega potencialnega sovraznika.. ki ga lahko stane glave.. da ne omenjam tega, da so se gotovo dogajale stvari, ki so dale prosto pot osebnim konfliktom.. torej, da je marsikateri osebni konflikt koncal v breznih in rovih.. brez da bi bil ideolosko utemeljen..
    sama sem zbrala pricevanja nekaterih, ki so se cutili prisiljeni oditi po vojni iz slovenije, na razne konce sveta.. zgodbe so zelo razlicne.. mehanizmi za odlocitev za to ali ono stran so ocitno bili zelo prepleteni in mnogoplastni.. zreducirati vse skupaj na neko ideolosko podstat, je precejsnja zloraba dejstev.. in v koncni fazi tudi pricevanj teh ljudi.. zdaj je lahko reci, da se je vse dogajalo zaradi revolucije.. po bitki je lahko biti general..
    se nekaj: mislim, da je ze vsakomur jasno, da pobojev ni izvajala partizanska vojska kot taksna, ampak rezimska vojska. 5. maja je bila osnovana prva slovenska vlada v ajdovscini, ki je zlagoma razpuscala partizansko vojsko in snovala svoje oddelke iz dela te vojske.. ne ve se, kdo je te ljudi pobil.. ali pac? morda so bili tudi oddelki iz drugih republik, ki so se premikali gor proti severu.. molcali so pa pravzaprav vsi.. tudi tisti civilisti, ki so vse to spremljali in ki so za vse vedeli.. se danes premnogi molcijo.. razumljivo.. molcali so skoraj vsi, razen beguncev v sosednjih drzavah, ki so uspeli uiti.. kdo od vladajocih pa bi razkril taksno zlocinsko dejanje v “za vse pravicni” drzavi..???
    primerjava pobitih z izbrisanimi se mi zdi posrecena.. na abstraktni ravni.. na ravni slovenske politike se ta dva primera zal pogosto izkljucujeta.. ampak to je ze druga zgodba..
    zelo rada bi se seznanila s tvojim materialom, ampak svojega e-maila ne bom priobcila tule..sem najraje incognito..kaj predlagas?
    lp.

  • graveyardslut je rekel/-la:

    zgodbe marsikoga so zelo pretresljive.. tudi ta je.. ampak tvoj komentar na moje pisanje me bolj zanima.. verjetno ne jaz ne ti ne bova drug drugemu v temelj spremenila svojega mnenja.. tu pisemo predvsem zaradi debate kot take.. dialog, izmenjava mnenj, kot se danes pogosto slisi, je tudi po mojem mnenju res zelo potrebna.. ce ne vsak ostaja na svojem bregu in tumpa svoje..
    mislim, da je zdaj ze cas, da se lahko pogleda na ta dogajanja z doloceno mero distance.. kar osvetli marsikatero raven.. tako kot so vcasih na podrocju javnega mnenja slepo udrihali po domobrancih kot absolutnem zlu, se zdaj v partizanom nenaklonjenih krogih pogosto pojavlja tendenca, da so absolutno zlo partizani.. oboje je zavajujoce..
    ko pogledas na mikroraven, vidis, da je le malokdo ustrezal temu stereotipu.. se zdalec niso klali vsi domobranci kot niti ne partizani.. vojna pac ponuja tudi ventil za sadisticne psihotike, ki se nenadzorovano spustijo iz vajeti.. in vojna z vso svojo tragiko, grozo in strahom, predvidevam, potegne taksne vzgibe tudi iz tistih, za katere ne bi nikoli rekli, da so tega sposobni.. ne glede na stran!!.. ce ljudi oropamo mnogolastnih ravni (recimo slovenec, oce, sin, cevljar, ljubljancan, moz, katolik, prijatelj, glasbenik, poet ipd.) in ga zreduciramo na izdajalca, sovraznika, mu s tem odvzamemo clovecnost in potem pac z lahkoto postane lutka, ki jo brez slabse vesti ubijemo.. to enacbo lahko brez problema uporabimo v vsaki vojni.. ker v vsakem konfliktu se dogaja nekaj podobnega.. tudi v danasnjih casih..

  • Jolen je rekel/-la:

    graveyardgirl…
    se ne gre za mnenja. Ne moramo tukaj tehtati ce so partizani bolj ali manj “upraviceno” likvidirali ljudi od 41 leta naprej. Na spletni strani si lahko slisala kako je OF kar hitro pokazala njeni pravi obraz, in kako so se ljudje, razocarani, oddajili od njenih “navodil”. Se govori o spravi, pa tista sprava bo samo mogoca ce prizadeti/preziveli od rezima “sprejmejo” partjske pogoje: da nobeden ne govori o preteklosti, da mrtvi ostanejo NN, da nobeden ne spremeni zgodovino katero so pisali, da nobeden ne raziskuje krivice nad Domovino. Vem da zate bo grozno tezko zaceti na novo, ko bos spregledala da vsa tista povest ki si jo brala je zalostno umetna. Beri materjal ki je napisan v tujini, v svobodi. Nima smisla da se ravnas po tistem kar je bilo napisano por rezimom.
    Lep pozdrav iz daljne Argentine

  • Jolen je rekel/-la:

    Gravejardgirl…
    tole sem najdel…

    “Pavel Jamnik, pomočnik direktorja kriminalistične policije generalne policijske uprave, je vodja policijske akcije Sprava in član vladne komisije za vprašanja prikritih grobišč v mandatu prejšnje vlade.

    Tisti torek, 3. marca, po pretresljivem odkritju v rovu, kjer so preiskovalci našli več sto “poapnenih” trupel, je takoj po prihodu iz rova rekel, da se počuti kot »grdo posiljen od zgodovine«? Zakaj je izrekel to nenavadno misel, ki je marsikdo ni razumel?

    “Že ko smo stopali po rovu proti izhodu, v popolni tišini, se mi je nekako začela vsiljevati ta prispodoba,” je dejal v odgovoru na to vprašanje in nadaljeval s pojasnilom, kako se je porodila ta prispodoba: “Večina posiljevalcev je do svoje bodoče žrtve na začetku zelo prijazna, in sicer zato, da jo ‘kupi’, da zbudi v njej zaupanje, potem pa se posiljevalec pokaže v vsej svoji izprijeni nasilnosti. Zgodovina, ki smo se jo mi učili – saj se je tudi sami gotovo spomnite! –, je bila ena sama prijaznost, eno samo poštenje, sami boji za čiste ideale. Ko pa vidiš, kaj se je dogajalo v resnici, spoznaš, da si bil od te ‘lepe’ zgodovine pravzaprav posiljen. V Barbarinem rovu se še bolj kot kjer koli drugje nisem mogel znebiti tega spoznanja. In verjetno imajo ob vseh teh posnetkih Barbarinega rova tudi naši učitelji zgodovine zelo, zelo slab občutek.”
    Lep pozdrav

  • graveyardslut je rekel/-la:

    dragi jolen,
    jaz lahko dam le svoje mnenje.. nisem ne sodnik ne policaj, nisem ne zrtev ne krvnik, da bi bila kompetentna za kaj drugega kot samo za mnenje.. ker skusam stvari razumeti, dojeti, mi ne zadosca, da se postavim le na eno stran.. ko debatiram z ljudmi, ki zagovarjajo partizansko stran kot edino pravilno, mi pogosto pravijo, da sem na domobranski strani.. ceprav je to dalec od resnice.. zame je resnica nekje vmes.. vsi ti ljudje vpleteni v vojna dogajanja so zame prevec razlicni, da bi jih strpala v dva predalcka..
    prebrala sem nekaj nerezimskega materiala (begunskih dnevnikov antona zaklja in franceta perniska in nekaj begunskega casopisja, zemljicev begunski koledarcek iz 1946 ter tudi publikacijo arhiv prica od filipa zaklja, ki vsebuje okoli 400 pricevanj povojnih beguncev, teh ki so bili oznaceni kot “sovrazna politicna emigracija”), tako da se zdalec ne berem samo verzije uradne zgodovine.. ampak s to preteklostjo gotovo nisem kaj dosti obremenjena, ker je vse to zame precej oddaljeno.. r
    azblinjanje rezimskih idealov se je zacelo ze, ko sem bila se stara le nekaj let, kar seveda ne pomeni, da bom zdaj udarila povsem nasprotno verzijo od tiste, ki jo je imel rezim.. zelo pozitivno pridobitev v casu komunizma smartam zensko volilno pravico, v casu socializma pa, da je imel skoraj vsakdo sluzbo, streho nad glavo in za jest.. skratka, da je bilo poskrbljeno za eksistencialne potrebe ljudi.. so bili tudi ljudje, ki so trpeli, seveda, trpijo pa ljudje tudi danes.. vedno vec jih je po ljubljanskih ulicah, ki prosijo za denar, starih in mladih, z druzinami in brez.. zelo zalostno..

    moja nona zivi na obmocju, ki je v njenem relativno dolgem zivljenju pripadala trem drzavam in vsaka od njih je ucila svojo verzijo zgodovine.. fasisticna italija, komunisticna/socialisticna jugoslavija, pluralna slovenija.. nobena uradno ni govorila o nepravilnostih in celo zlocinih v casu svojega mandata ali jih predstavljala kot take.. ce bi ti zlocini, povojni poboji prisli na dan, bi jasno bili popolnoma diskreditirani.. CISTO VSI pa so imeli lep kup umazanega nad glavo..
    taksna in podobna posiljevanja, kot jih omenja jamnik, se dogajajo ze vso zgodovino.. zelo zal mi je, da to pravim, a tako je.. ce odpres debelo knjigo z naslovom kronika clovestva, kjer so kronolosko nanizani vsi pomembnejsi politicni, gospodarski in kulturni dogodki po celem svetu od prvih znanih dogodkov, kaj hitro ugotovis, da gre za crno kroniko clovestva.. umori, vojne, uboji, mucenja, prikrivanja so del zgodovine vrste, ki se imenuje homo sapiens.. homo stupidus?
    kljub temu nekoliko pesimisticnemu stavku te lepo pozdravljam na drugo celino.