9. marec, 2009 | Urh Maček

Podobnik poziva SSN

Zavod 25. junij odstopili od referendumskih aktivnosti.
  • DELICIOUS
  • Google
  • RSS

Direktor zavoda 25. junij Marjan Podobnik je pojasnil, da so bili odločeni obnoviti aktivnosti za zbiranje 40.000 podpisov za razpis referenduma o vstopu Hrvaške v Nato, vendar so se danes po zagotovilih premiera Boruta Pahorja in predsednika zunanjepolitičnega odbora DZ Ivana Vajgla vendarle odločili, da od teh aktivnosti nepreklicno odstopijo. Podobnik je k odstopu od referenduma pozval tudi Stranko slovenskega naroda (SSN)

Podobnik o dramatičnem zasuku:

Podpise bi začeli zbirati zaradi naslednjih treh razlogov:

Vendar po intenzivnih pogajanjih s predstavniki slovenske vlade, predvsem s Pahorjem in Vajglom, ki je tudi vladni pogajalec v zvezi z referendumom, so v Zavodu 25. junij po Podobnikovih besedah dobili zadostna zagotovila, da so lahko “nepreklicno odstopili od referendumskih aktivnosti”.

Radijski oglas, ki bi ga začeli vrteti jutri, če Zavod 25. junij ne bi dobil dobili zadostna zagotovila od predstavnikov slovenske vlade:

Urh Maček

 


  • DELICIOUS
  • Google
  • RSS
6 x komentirano
  • Podgurc je rekel/-la:

    kokabell je torej rešena

  • Partizan! je rekel/-la:

    Matjaž Gantar LDS pa Podobniku sponzorira njegov ZAVOD 25.Junij! kdo bi to razumel???

  • guzonja je rekel/-la:

    Naj nekdo pomaga temu Podobniku. Spravite ga tja, kamor sodi.

  • Blaž Babič je rekel/-la:

    Odgovor na poziv Zavoda 25.junij

    10 Mar 2009 ob 05:13 PM

    V Stranki Slovenskega Naroda se odzivamo na današnji poziv direktorja Zavoda 25.junij, naj odstopimo od referendumske zahteve, saj naj bi bili slovenski interesi dovolj zaščiteni. Ta poziv je bil po našem mnenju nepotreben, saj je bil v preteklih dneh g.Podobnik večkrat seznanjen s tem, da bomo v SSN ostali načelni v svojih dejanjih in stališčih in je vedel, da njegovim nerazumnim željam ne bomo ustregli. Podobno kot pri parlamentarni SNS, je tudi pri Zavodu 25.junij prisotna določena shizofrenija, saj niti eni niti drugi očitno ne vedo, kaj pravzaprav želijo, svoja stališča pa spreminjajo iz dneva v dan, iz tedna v teden. Nasprotno smo v SSN prepričani, da do današnjega dne slovenski interesi pri vstopu Hrvaške v NATO niso v ničemer zaščiteni, saj dejansko stanje še naprej potrjuje, da sosednja država protipravno nadzira dele slovenskega ozemlja, z dne 25.6.1991.

    Ne glede na trenutno stanje zbranih podpisov (okoli 1000), bomo z zbiranjem nadaljevali, saj je to naša odgovornost do podpisnikov pobude, odgovornost do slovenskega naroda in slovenske države. Čeprav v SSN ne prejemamo nikakršnih proračunskih prejemkov ter ekskluzivnih “sponzorstev”, glede na okoliščine in finančna sredstva, počnemo vse, kar je v naši moči, da bi zagotovili potrebno število podpisov za razpis referenduma. V SSN nismo politikanti in se ne pogajamo o zadevah, ki imajo značaj nacionalnega interesa, s čimer se ne more “pohvaliti” nobena izmed parlamentarnih strankarskih opcij.

    Zaradi zaščite instituta neposredne demokracije (referendum), na podlagi mnenja Ustavnega sodišča iz leta 2005, da je način zbiranja podpisov na Upravnih enotah, predpisan v ZRLI, protiustaven in na podlagi izkustvenih spoznanj, ki so to mnenje potrdila, bomo jutri pri Ustavnem sodišču Republike Slovenije vložili Pobudo za oceno ustavnosti Zakona o referendumu in o ljudski iniciativi, v kateri bo predlagana rešitev referendumske zakonodaje, hkrati pa predlog za prekinitev zbiranja podpisov po obstoječem zakonu in razpis novega roka za zbiranje po novem zakonu, v kolikor bo Ustavno sodišče pobudi ugodilo.

    Stranka Slovenskega Naroda

    Lovro Škrinjarič, v.d. predsednika

    http://www.ssn.si/si/index.php?option=com_content&task=view&id=239&Itemid=58

  • BOTA je rekel/-la:

    TEATER :)

  • Blaž Babič je rekel/-la:

    Naša naloga je zavarovati pravico do referenduma

    11 Mar 2009 ob 12:25 PM

    Danes, 11.02.2009, je Ustavno sodišče RS prejelo pobudo za oceno ustavnosti ZRLI (Zakona o referendumu in ljudski iniciativi), ki ga je vložila SSN.

    V zvezi s to pobudo je SSN podala še zahtevo za zadržanje uveljavitve in izvrševanja zakona o ratifikaciji Protokola o pristopu Republike Hrvaške k Severnoatlantski pogodbi, in če bo Ustavno sodišče tej zahtevi ugodilo pravočasno in s tem zavarovalo temeljne pravice slovenskih volilk in volilcev, to pomeni, da bo ratifikacija zakona odložena na tisti čas, ko bo referendumska zakonodaja ponovno usklajena z Ustavo RS in bo pobudnici omogočila ustrezen način zbiranja podpisov.

    Pobuda za oceno ustavnosti ZRLI temelji na več primerih ustavne prakse iz preteklosti, predvsem pa na konkretnih in praktičnih primerih ponovnega kršenja pravice do referenduma, zaradi česar je bila tudi dosedanja akcija zbiranja podpisov manj uspešna, kot bi lahko sicer bila.

    Bistveni neustavni element v sedanji referendumski zakonodaji po prepričanju SSN predstavljajo navodila MNZ in drugih ministrstev, ki so vsakič arbitrarna ter ne nudijo pravne varnosti.

    Naslednji velik problem, tako za vsakokratne pobudnike, kot za volilke in volilce so tista določila ZRLI - še posebej pa 16.b člen - ki so napisana nedoločno, brez ustreznih podzakonskih izpeljav, in pomenijo dejansko pravno praznino.

    Vse te navedbe je SSN podkrepila s številnimi dokumentiranimi primeri, ki so se že zvrstili od dne 20.02.2009, ko se je zbiranje podpisov pričelo.

    Stranka Slovenskega Naroda
    Predsedstvo

    http://www.ssn.si/si/index.php?option=com_content&task=view&id=240&Itemid=58