13. marec, 2009 | Vest

TAKLE MAMO 062 - ples goliatov, američani v Gazi, bitka za vodno suverenost …

Globalni pregled dogodkov s Katjo Buda.
  • DELICIOUS
  • Google
  • RSS

PLES GOLIATOV
Zunanja ministra ZDA in Rusije sta imela prve dvostranske pogovore v Ženevi.
Državi naj bi nadaljevali z odnosi izpred Bushevega mandata. Pogovori so naslavljali množico kriznih območij. Rusija vsaj uradno ne bo prekinila pogodbe z Iranom o dobavi protizračnih sistemov S-300, čeprav ZDA ponujajo prekinitev nameščanja protiraketnega ščita. Rusi pravijo, da je orožje uporabno izključno v obrambne namene, zato njegova prodaja v ničemer ne krši mednarodnega prava. Ameriška stran trdi, da bi namestitev takšnih sistemov ogrožala stabilnost Bližnjega vzhoda in Evrope.
Po sestanku z državno sekretarko je ruski zunanji minister naslovil konferenco o razoroževanju. Rusija bi hotela Bližnji vzhod brez jedrskega, kasneje pa še brez kemičnega in biološkega orožja. Z ZDA je potrebno skleniti nov sporazum o zmanjševanju strateškega orožja. Sporazum START I je bil podpisan leta 1991 in poteče konec tega leta. Obamovo administracijo poziva k sporazumu, ki bi prepovedoval vse podzemne jedrske poskuse, oboroževalna tekma se ne sme širiti v vesolje.
Lavrov je zadovoljen z novim stilom Washingtona, ki bo Rusijo obravnavala kot enakovrednega partnerja. Da se ne bo uklonila, je dokazala z ostrimi reakcijami na postavljanje protiraketnega ščita na Poljskem in Češkem ter z bliskovito akcijo proti ameriškemu protežirancu, Gruziji. Vse kaže, da bosta imela Medvedjev in Obama prve osnutke novih pogodb pripravljene že na vrhu G20 v Londonu 2. aprila.

EU TAJNO OBSOJA IZRAEL
Zaupno poročilo Evropske unije pravi, da Izrael uporablja širjenje naselbin, rušenje palestinskih hiš, diskriminatorno politiko pravice do naseljevanja na Zahodnem bregu kot sredstva nelegalne aneksacije Vzhodnega Jeruzalema. Ta bi moral biti po vseh mednarodno odobrenih delitvenih planih prestolnica Palestine. Večina dejanj izraelskih oblasti je legalna in imajo malo ali nič podlage v varnostni situaciji.
Glavni namen je oslabiti palestinsko skupnost v mestu, ustaviti urbani razvoj in ločiti Vzhodni Jeruzalem od Zahodnega brega. Čeprav predstavljajo Palestinci 34% prebivalstva, mestne oblasti zanje porabijo le 5 do 10% proračuna. Od leta 2004 je bilo porušenih 400 hiš, za 1000 stavb so izdane odločbe o rušitvi. Palestincem je dovoljeno graditi le na 12% ozemlja mesta, na leto jim je izdanih 200 gradbenih dovoljenj. Od začetka pogajanj v Anapolisu leta 2007 je Izrael predstavil razgrnitvene načrte za 5500 bivalnih enot za nelegalne naselbine, 3000 jih je odobrenih. Še posebej zaskrbljujoči so načrti za 35 zgradb v muslimanski četrti v Jeruzalemu in naselbino med Zahodnim bregom in Vzhodnim Jeruzalemom za 31.000 novih naseljenikov. Na okupiranih ozemljih je nelegalno naseljeno skoraj pol milijona državljanov Izraela, v Vzhodnem Jeruzalemu 190.000.
Poročilo EU jasno omenja 4. Ženevsko konvencijo, ki okupacijski sili prepoveduje prenos jurisdikcije na okupirana ozemlja in kolonizacijo takšnih ozemelj. Poročilo je nastalo decembra lani še pred napadom na Gazo.

AMERIČANI V GAZI
Situacijo v Gazi so si ogledali trije ameriški predstavniki ljudstva; predsednik senatne komisije za zunanje zadeve John Kerry in dva kongresnika. Svoja opažanja so predstavili kongresu in senatu. Radi bi videli konec izraelske blokade in spremembe v ameriški politiki do Izraela in Palestine. Še posebej so bili šokirani, da v blokado pomoči Gazi spadajo tudi takšni izdelki kot so testenine, papir, pripomočki za gluhe, paradižnikov koncentrat, leča in čičerika.
Uvoz pripomočkov za gluhe je prepovedan, ker predstavlja varnostno grožnjo. Baterije vsebujejo živo srebro. To je možno uporabiti za izdelavo kemičnega orožja.
Popoln seznam prepovedanih izdelkov je skrivnost tudi za uradnike Združenih narodov in humanitarnih organizacij. Direktor Human Rights Watcha pravi, da je izraelsko blokado Gaze moč opisati le kot kolektivno kazen.
Kritike na račun Izraela prihajajo tudi iz strani nekaterih demokratskih kongresnikov židovskega rodu, kar je v ameriškem političnem življenju precejšnja redkost.

OBOROŽENA AMERIKA
Del ameriškega gospodarstva, ki beleži stabilno rast, je industrija orožja za osebno uporabo. V zadnjem četrletju minulega leta je sektor zabeležil 42% rast. Smith & Wesson beleži 40% rast prodaje pištol, prodaja pušk je zrasla za kar 308%. Ker ne morejo več slediti naročilom, bodo povečali proizvodne kapacitete.

VOJNA JE POT IZ REVŠČINE
Vojna v Iraku je najbolj privatizirana okupacija v zgodovini. Od začetka napada leta 2003 je ameriško ministrstvo za obrambo z zunanjimi izvajalci podpisalo pogodbe v vrednosti 100 milijard $. Petina vseh potrošenih sredstev konča v zasebnih žepih. Zunanji izvajalci opravljajo storitve od catteringa, čistilnih servisov, gradnje objektov do zaščite konvojev in varovanja pomembnih oseb. V tem trenutku število zasebnikov presega število regularne vojske.
Čedalje več dela opravljajo ljudje iz tretjega sveta. V zasebnih varnostnih silah je tako kar 10.000 ljudi iz Ugande. Ti so poceni. Če ameriški plačanec stane tudi do 15.000 dolarjev mesečno, se mora za isti denar Ugandčan izpostavljati nevarnosti kar 25 mesecev. Od leta 2005, ko so prvi Ugandčani prispeli v Irak, je ameriška vlada znižala minimalno plačo za podizvajalce iz 1300 na 600 dolarjev. Kljub vsemu so plačanci pripravljeni tvegati. Plače so za njihove lokalne razmere astronomske. Zato z zaskrbljenostjo spremljajo poteze nove administracije, ki se namerava prej ali slej umakniti iz Iraka. Sočasno upajo, da bo nova agresivnejša politika do Afganistana odprla tržišče tudi njim.

GLOBALNI GREHI, LOKALNO REŠEVANJE
Mednarodni denarni sklad je izdal poročilo o finančni krizi. Po njihovih podatkih je Britanska vlada za reševanje bank porabila že 20% BDPja. Edina država, ki je podobno intenzivno posegla v bančni sektor, je Norveška. Ta je za reševanje porabila 14% BDPja. Kljub velikim absolutnim številkam, ZDA do sedaj ni porabile več kot 7% BDPja. Podatki veljajo do 18. februarja, torej za obdobje pred začetkom reševanja Citigroupa, izdajo garancij za Škotsko kraljevo banko in odkupom 75% deleža v Lloydsu.
Poročilo Britanske centralne banke potrjuje tudi beg finančnega kapitala v vrednosti 1 trilijona dolarjev iz britanskih bank. To predstavlja največji beg tujih sredstev v desetletjih.
Nekateri finančni analitiki tako govorijo o londonskem Cityju kot Rejkjaviku na Temzi. Velika Britanija ima, podobno kot Islandija, izjemno velik bančni sektor v primerjavi z velikostjo ekonomije. Trenutne odprte terjatve presegajo štirikratnik BDPja.

BITKA ZA VODNO SUVERENOST
Prebivalci vasi v zvezni državi Maine so sklenili, da bodo prevzeli suverenost nad svojim krajem. Po novem imajo vso suverenost nad svojim ekosistemom, podjetjem pa so odvzeli status pravne osebe. S tem se mislijo obraniti pritiskov multinacionalk, ki bi na območju hotele črpati in stekleničiti vodo. Več drugih krajev namerava storiti podobno, saj jih multinacionalke, še posebej Nestle in Vivendi, s tožbami finančno izčrpavajo. Maine je izjemno bogat z viri pitne vode, zato si hočejo podjetja zagotoviti rezervne kapacitete za čase, ko bo čiste vode zmanjkovalo. V ZDA poteka čedalje več kampanj za spremembo zakonodaje, ki bi dovoljevala le prodajo vode iz lokalnih črpališč.

Jura Štok

 


  • DELICIOUS
  • Google
  • RSS
5 x komentirano
  • medek je rekel/-la:

    http://www.dnevnik.si/debate/kolumne/1042251761

    Razkazovanje moči izraelskega lobija torej, prvič, napeljuje k sklepu, da ameriške obveščevalne službe niso politično neodvisne in da so, kar je še huje, pod vplivom tuje politične grupacije; drugič, spodkopava moč ameriške zunanje politike, na katero sicer računa; tretjič, jemlje verodostojnost Obamovi vladi in ji s tem onemogoča konstruktiven ali vsaj učinkovit poseg v bližnjevzhodno politiko; četrtič, dokazuje, da je ameriška politika skorumpirana (v gonji proti Freemanu so bili v prvi vrsti kongresniki in senatorji, ki jih podpirajo judovske organizacije); petič, kaže, da v ZDA ni mogoča resna neodvisna javna razprava o ključnih političnih vprašanjih; in šestič, povzroča, kot je rekel Freeman, »vedno večjo škodo nacionalni varnosti ZDA«.

    Sporočilo Palestincem je jasno. Toda Freeman je naslovil opozorilo tudi na Izraelce. Delovanje izraelskega lobija v ZDA oblikuje politiko, ki lahko »na koncu koncev ogrozi obstoj izraelske države«. Tisto, o čemer ni govoril, je grožnja izbruha antisemitizma na ameriškem Titaniku.

    S tem pa naukov te zgodbe še ni konec. Ta zgodba kaže, kako se v današnjih demokracijah »dela« politika. Naj povzamem Freemana: Taktika izraelskega lobija sega do dna, kjer ni več ne časti ne dostojnosti, in se poslužuje osebnega diskvalificiranja, selektivnega in napačnega citiranja izjav, namernega izmaličenja tistega, kar je človek naredil ali dosegel, lažnih konstrukcij ter skrajnega omalovaževanja resnice. Tega imamo zdaj tudi pri nas v obilju.

  • medek je rekel/-la:

    In kaj pravi Plemeniti, ki je izvajal desant na kandidata za guvernerja banke Slovenije, zdaj pa kot nategnjena kuzla laja na prihvatizerja Bavčarja?

  • Igor Đukanović je rekel/-la:

    Hm. Republikanski think tank je napovedoval vojne za vodo (zaradi globalnih klimatskih sprememb). Da se bo začelo v ZDA pa ni res nisem mislil. Zanimivo.

  • Magnezzium je rekel/-la:

    V tekstu je “dobavi protizračnih sistemov S-200…”, izrečeno pa S-300. No, samo opazka.
    Sicer pa itak ne vem, za kaj gre :))

  • Jura Štok je rekel/-la:

    Napaka v tekstu, ki smo jo pozabili popraviti. Gre za sistem S-300, ki zgleda takole.
    http://www.youtube.com/watch?v=qLBQW5c3q1Q&feature=related