20. marec, 2009 | Anja Grahek

Čigav bo Blejski otok?

Pravno mnenje MK o Blejskem otoku.
  • DELICIOUS
  • Google
  • RSS

Blejski otok na Bledu

Ministrica za kulturo Majda Širca, pravni strokovnjak Miha Juhart in vodja pravne službe Marija Stojanović Frković so se sestali na novinarski konferenci ministrstva za kulturo. Predstavili so pravna stališča in predloge v zvezi s sporazumom o zaključku postopka pred Evropskim sodiščem za varstvo človekovih pravic. S tem naj bi rešili odprta vprašanja glede denacionalizacijskega postopka vračanja nepremičnin Blejskega otoka ter upravljanja in gospodarjenja.

Majda Širca Miha Juhart Marija Stojanović Frković

Naj vas spomnimo, da je bivša vlada Janeza Janše tik pred odhodom, 9.10.2008, sprejela sklep, da soglaša s sklenitvijo Sporazuma z Rimsko katoliške župnije Bled in ministrstvom za kulturo ter za podpis sporazuma pooblastila ministra Vaska Simonitija.

Ministrstvo za kulturo je pravna strokovnjaka Miho Juharta in Petra Grilca prosilo za pregled sporazuma o zaključku postopka pred Evropskim sodiščem. Vsebina in način sklenitve sporazuma po njunem mnenju nasprotujeta prisilnim predpisom, skladno s splošnimi pravnimi pravili pa je posledica tega ničnost sporazuma. Po Juhartovo je vsak pravni posel s katerim država odtujuje nepremičnine, ki so del kulturnega spomenika Blejski otok, v nasprotju s tem predpisom. Blejski otok ima tudi status naravnega spomenika, ti pa tudi niso v pravnem prometu.

Anja Grahek

P.S. Podrobnejši prispevek s tiskovne konference si lahko ogledate tukaj.

 


  • DELICIOUS
  • Google
  • RSS
28 x komentirano
  • Vprašanje je rekel/-la:

    Ja, no upajmo, da vam bo uspelo, vsaj tako želi in upa cela Slovenija.
    Blejski otok je nažalost bil še ena od kalkulativnih in manupolativnih potez prejšnje vlade za pridobivanje cerkvenih volilcev !

  • kvikl cvikl je rekel/-la:

    Vprašanje pravi:

    20. marec, 2009 ob 16:45
    Ja, no upajmo, da vam bo uspelo, vsaj tako želi in upa cela Slovenija.

    a kar cela Slovenija ? …a je Trebušnik iz “anala KA” to obelodanil?

    pa imate komunisteki anarhisteki spet kulturnobojno temo…Boli Huda Jama,očitno

  • JM je rekel/-la:

    To kar ste danes videli v novicah o Blejskem otoku in kar ste slišali od Majde Širce, seveda ni res. Resnica je ta, da je Majda Širca ksenofobno in nestrpno dekle, ki neizmerno sovraži Cerkev, da ji laž ni problem.
    Spodaj boste prebrali dejstvo o tem, da ni nobene nepravilnosti v postopku denacionalizacije, niti NIMA CERKEV V LASTI VSEH NEPREMIČNIN NA BLEJSKEM OTOKU. SKLENJEN JE BIL SPORAZUM, DA CERKEV VZDRŽUJE OTOK KOT KULTURNI SPOMENIK IN INVESTIRA V OBNOVO - DA SEVEDA TO NI TREBA FINANCIRATI DRŽAVI.

    OBRAZLOŽITEV SPORAZUMA:_______________________
    Glede na omenjene okoliščine, je Ministrstvo za kulturo v sporazumu z blejsko župnijo pripravilo sporazum, ki ga je prejšnja vlada sprejela in potrdila kot skladnega z interesi države. Pri tem je upoštevala, da je na podlagi sporazuma obdržala država v lasti celoten Blejski otok na pravno korekten način (podlago) in neodplačno, da se je upravičenka zavezala investitorju na objektih povrniti investicije in na svoje stroške osnovati v vrnjeni »Proštiji« muzej »Dokumenti Slovenstva«, ki bo dostopen celotni javnosti, tako kot otok s statusom kulturnega spomenika ter umakniti vloženo pravno sredstvo pred Evropskim sodiščem.

    Pri tem je treba še poudariti, da je s sporazumom poskrbljeno za odgovorno varstvo otoka kot spomenika državnega pomena, brez stroškov države (upravičenka upravlja s celotnim otokom že od leta 1992, pred tem pa so z njim upravljali ona oziroma že stoletja njeni predniki), da otok po podržavljenju ni bil ustrezno vzdrževan (glede na pridobljena poročila) ter da ima sporazum podlago v načelih ZDen in v 6. členu Zakona o varstvu kulturne dediščine (Ur.l. RS, št. 16/2008).

    Glede na navedeno niso utemeljene navedbe, da je postala »Cerkev lastnica vseh nepremičnin na Blejskem otoku …«, da so negirane pravnomočne odločbe slovenskih sodišč in da je sporazum nezakonit. Te navedbe predstavljajo le nepotrebno vzdrževanje in stopnjevanje preživele nestrpnosti ter so v direktnem nasprotju s cilji in nameni ZDen.
    —————————————————–
    celotno pojasnilo si lahko preberete tukaj

    Kaj raje vidite? Da vam od plače trgajo znesek za obnovo in vzdrževanje otoka…pa četudi nikoli ne greste tja na izlet?…ali pa da se naj Cerkev ukvarja s financiranjem iz lastnega žepa in varuje ter vzdržuje otok kot kulturni spomenik državnega pomena? Jaz zase vem, ker sem gorenc al kako že, da ne bi rad plačeval iz lastnega žepa za varstvo in vzdrževanje otoka kot kulturni spomenik državnega pomena, pa ne za to ker grem samo enkrat na deset let pogledati na Blejski otok. Nasplošno. Naj po sporazumu s tem upravlja Cerkev.

    Kakorkoli: nestrpna kulturna ministrica, ki obožuje podgane, že pohotno izrablja svojo moč položaja za revanšizem in nestrpnost v korist svoji politični opciji.
    Šircin fetiš do podgan si lahko preberete.tukaj

  • ED je rekel/-la:

    Se zdi, da je odločitev janševikov, ki so podarili RKC dva objekta na Blejskem otoku in oddali sam otok v brezplačen najem za več desetletji, NAČRTOVANA GOLJUFIJA. Ki je potekala v dogovu z RKC. Že 2006 je vrhovno sodišče RS zavrnilo zahetevek RKC po ‘vračilu’, pravnomočno je bila sprejeta sodba o tem, da RKC nima pravice do objektov na otoku, ki ju je zahtevala RKC, niti do vračila otoka v naravi. RKC se pritoži na USRS in tudi tam izgubi, tj. ustavno sodišče je pritožbo zavrnilo. Ker RKC ni uspelo po pravni poti, jim je uspelo po politični poti. In sicer je bil janševistično-farški načrt naslednji…

    1. faza: blejska župnija je vložila pritožbo na Evropsko sodišče, menda 8. januarja lani;
    2. faza: s pritožbo, ki je PRETVEZNO DEJANJE, RKC da alibi janševikom, da ji podarijo 2 sporna objekta na otoku (in zastonjski najem otoka), pri tem pa se sklicujejo na vloženo pritožbo, češ da je za ‘vse’ najbolje, da pridre do izven sodnega pobota;
    3. faza: janševistična vlada sporazum o vračilu in najemu obravnava v TAJNOSTI pod oznako interno, pravna služba ministrstva pa pri zadevi ni sodelovala niti ni bila o njej obveščena;

    Skratka, janševistični lopovi in RKC so z goljufijo poskušali oškodovati državo. Trik je bil v tem, da je RKC s pretvezo vložila tožbo pred ESČP, s tem je dala janševikom opravičilo za sklenitev ‘pobota’, namreč janševiki so ‘pobot’ opravičili z ‘grožnjo’ tožbe pred ESČP, češ da bi lahko pred tem sodiščem RKC zmagala in dobila otok v celoti (mimogrede, gleda na prakso ESČP, ki je razsojalo že v večih denacionalizacijskih primerih, je to praktično nemogoće). Vse te lopovsko-koruptivne rabote so potekale tajno, o sporazumu ni vedela ničesar niti večina zaposlenih na ministrstvu, predvsem pa z njim ni bila seznanjena pravna služba ministrstva.

    janševiki + rkc = škodljivci press

  • MEFISTO je rekel/-la:

    Nekulturna kulturna ministrica ima spet slab dan.

  • luka je rekel/-la:

    jezus je hodil na okoli v japankah…..:)

  • Koloradski hrošč je rekel/-la:

    JM pravi:
    20. marec, 2009 ob 22:05

    Resnica je ta, da je Majda Širca ksenofobno in nestrpno dekle, ki neizmerno sovraži Cerkev, da ji laž ni problem.

    Uni-rdečuh?

  • bullock je rekel/-la:

    Majda Širca je pravzaprav sama vse povedala o sebi, ko je v Zaresku objavila svoja razmišljanja.

  • Pikapolonica je rekel/-la:

    hrošček, ne, uni-rdeč ni tak kot tale JM - http://www.facebook.com/people/Jure-Martinjak/1179173046

  • neemocije je rekel/-la:

    Tu je spor med nestrpnimi islamo-komunisti ne eni strani (v večini) in evropskimi zahodnjaki (v manjšini).
    Tu je fenomen zelo jasen.
    Ali si za ali proti, ali si za 1100 let evropske civilizacije ali za se hliniš za 45 let azijske civilizacije…..

  • neemocije je rekel/-la:

    Ali Cerkev lahko upa le na EU in Evropo?

  • neemocije je rekel/-la:

    Islamo-komunisti- Demokrati
    Azija-Evropa
    nestrpnost- strpnost
    ideologija- svoboda

  • Igor Đukanović je rekel/-la:

    JM, dolgočasen si. Ja, Majda Širca sovraži RKC in vse moške na tem svetu in bi nanje najraje vrgla atomsko bombo. Edini pravičnik Janez Janša pa je pozabil dva tedna po volitvah podpisati zakon, s katerim bi podaljšal vladavino svoje vlade na naslednjih 99 let. (Vse v skladu z rimskim pravom, ki daljših posojilnih pogodb ne dopušča.)

  • xaxaxaxaxa je rekel/-la:

    Đ pojdi malo na sprehod po parku

  • xaxaxaxaxa je rekel/-la:

    zdajle še lahko, dokler nimam otrok

  • neemocije je rekel/-la:

    Igor Đukanović, ne odgovarjaj , ker je zelo jasno kam spadaš.

  • Igor Đukanović je rekel/-la:

    Neemocije, jaz nikoli nisem skrival, kam sodim. Majdo Širca zelo cenim. In tudi tole njeno dejanje ocenjujem kot novo pozitivno potezo.

    P.S. Kam pa ti sodiš?

  • Igor Đukanović je rekel/-la:

    @haha

    Danes sem namenjen v hribe. Vseeno hvala za vabilo. Drugič.

  • neemocije je rekel/-la:

    # Igor Đukanović pravi:
    21. marec, 2009 ob 12:38

    Neemocije, jaz nikoli nisem skrival, kam sodim. Majdo Širca zelo cenim. In tudi tole njeno dejanje ocenjujem kot novo pozitivno potezo.

    P.S. Kam pa ti sodiš?

    imaš odgovor zgoraj:

    med Demokrate
    v Evropo
    za strpnost
    za svobodo

  • neemocije je rekel/-la:

    Azijski islamo-komunisti ne morete razumeti…….

  • Lepota je rekel/-la:

    @ xaxaxaxaxa , oziroma pravilno Martinjak: ne vem kaj je narobe s tvojim mednožjem
    in me niti ne zanima! Pa..pa…

    @ Neemocije: glavo v pesek pa na juriš, pozor, si popolnoma zalutal! Pi..pi..

  • Tona je rekel/-la:

    MAriborski naj bo.Bo kanglca pa rainman iz ruš univerzijado naredla.

  • MEFISTO je rekel/-la:

    Še enkrat si oglejte fotografijo, pa boste spoznali, kaj daje temu otočku mik.

    To so cerkvica in njeni servisni cerkveni objekti.

    Bosta poslej hodila maševati na ta otok Tuerk in Kučan?

    Jima bo ministrirala Majda Širca?

    Pamet v roke!

  • romska koalicija je rekel/-la:

    Vasko ji je v Odmevih lepo razložil zadeve.

  • xaxaaxghjfgiuaxax je rekel/-la:

    Vasko jo je razturil!!

  • xaxaaxghjfgiuaxax je rekel/-la:

    kot staro uro.

  • Nogavička je rekel/-la:

    … moraš bit pa hudo osamljen, da se moraš tkole tričetrt sam s sabo ment; še dobr da se neemotivnemu Bojcu da lih en tok :)

  • xaxaaxghjfgiuaxax je rekel/-la:

    ŽGAJNERJEVA…pssst…ti bo mogoče še kdo verjel