21. marec, 2009 | Denis Sarkić

Blejski otok in RKC

Sporazum med državo in RKC glede otoka pravno sporen.
  • DELICIOUS
  • Google
  • RSS

Novinarska konferenca ministrstva za kulturo, na kateri so ministrica za kulturo Majda Širca, pravni strokovnjak Milan Juhart in vodja pravne službe na ministrstvu za kulturo Marija Stojanović Frković predstavili pravna stališča in predloge v zvezi s sporazumom o zaključku postopka pred Evropskim sodiščem za varstvo človekovih pravic in s tem končanju odprtih vprašanj denacionalizacijskega postopka vračanja nepremičnin Blejskega otoke ter upravljanju in gospodarjenju z dne 14. oktobra 2008.

Ministrica Majda Širca uvodno:

Sporazum, ki ga je glede Blejskega otoka ob koncu svojega mandata podpisal bivši minister za kulturo Vasko Simoniti in s katerim je Rimskokatoliška cerkev (RKC) dobila v dar tri nepremičnine na Blejskem otoku, otok pa zastonj v najem za 45 let, je v nasprotju s pravnim redom v Republiki Sloveniji, tako so prepričani na ministrstvu za kulturo. Ministrstvo bo zato predlagalo državnemu pravobranilstvu, da se izreče glede omenjenega Sporazuma o zaključku postopka pred Evropskim sodiščem za varstvo človekovih pravic in s tem o končanju odprtih vprašanj denacionalizacijskega postopka vračanja nepremičnin Blejskega otoka ter upravljanju in gospodarjenju. Vendar pa to, kot je na novinarski konferenci povedala ministrica za kulturo Majda Širca, ne izključuje morebitnih sporazumnih pogovorov z RKC, da bi našli možnost sobivanja na otoku ter da bi se dogovorili in dosegli umik oziroma preklic omenjenega sporazuma ali nov sporazum.

Kot je spomnila Širca, je vlada Janeza Janše za to, da je RKC dobila v dar nepremičnine na Blejskem otoku in otok zastonj v najem, poskrbela tik pred volitvami. V zameno za to naj bi RKC umaknila pritožbo, ki jo je v zvezi z denacionalizacijo Blejskega otoka vložila na Evropsko sodišče za človekove pravice v Strasbourgu, saj se ni strinjala s tem, da ji je bila v denacionalizacijskem postopku vrnjena le cerkev Marijinega vnebovzetja na otoku. Vlada je sporazum o zaključku postopka pred Evropskim sodiščem za varstvo človekovih pravic obravnavala 9. oktobra in tedaj ministra Simonitija tudi pooblastila, da ga podpiše. Sporazum je bil podpisan 14. oktobra lani, dober mesec pred menjavo vlade, ko je prejšnja vlada opravljala le še tehnične posle, je poudarila Širca. Kot je še povedala, je bilo gradivo na vladi internega značaja, poleg tega služba vlade za zakonodajo o zadevi ni podala svojega mnenja, saj je gradivo očitno prišlo na mizo brez predhodne obravnave. Ko je sama prišla na ministrstvo, o sporazumu ni vedela ničesar, o njem ni vedela ničesar niti večina zaposlenih na ministrstvu, predvsem pa z njim ni bila seznanjena pravna služba ministrstva, je poudarila.

Vodja pravne službe MK Marija Stojanović Frković in pravnik Miha Juhart uvodno:

“Primer je na prvi pogled enostaven, vendar lahko vanj lahko podvomi vsak, ki ve, da sodišče v Strasbourgu ne zmore po obravnavi pritožbe vrniti otoka RKC, zato lahko rečemo, da je šlo glede pritožbe na evropsko sodišče za pretvezno dejanje, vanj pa lahko podvomi tudi vsak, ki verjame v pravno državo, ki verjame v to, da ko vrhovno in ustavno sodišče rečeta ‘ne’, da ta ‘ne’ mora držati,” je pojasnila Širca in dodala: “Vsakomur je na prvi pogled jasno, da se država ne more kar tako znebiti tistega, kar je njeno, in se ne more kar tako znebiti spomenikov državnega pomena”. Ker gre, kot je poudarila Širca, za zelo zapleteno pravno vprašanje, so se na ministrstvu potrudili, da bi državnemu pravobranilstvu priskrbeli kar največ strokovnih osnov in zadevo predali v ukrepanje.

Vodja pravne službe na ministrstvu za kulturo Marija Stojanović Frković je pojasnila, da se je postopek pravzaprav začel leta 1992, pravnomočno pa je bil zaključen leta 2006, ko je Vrhovno sodišče razveljavilo sodbo Upravnega sodišča, ki je pritrdilo pritožbi župnije Bled. Ministrstvo je odločbo, s katero je župniji Bled vrnilo v last in posest dve nepremičnini, ki v naravi predstavljata cerkev Marijinega oznanjenja z zvonikom, izdalo leta 2001. Ker je Vrhovno sodišče dalo prav ministrstvu za kulturo, blejska župnija ni bila zadovoljna in je skušala preko izrednih pravnih sredstev doseči nasprotno, zato je vložila ustavno pritožbo zoper obe sodbi Vrhovnega sodišča in zahtevo za oceno ustavnosti treh pravnih predpisov, na podlagi katerih so utemeljili nemožnost vračila Blejskega otoka v naravi. Ustavno sodišče je pritožbo zavrnilo, glede zahteve za oceno ustavnosti vseh treh predpisov pa je ugotovilo, da so skladni z ustavo. Blejska župnija je nato vložila pritožbo na Evropsko sodišče. Na ministrstvu imajo po besedah Stojanovič Frkovičeve neuradne informacije, strasbourško sodišče jih o tem ni obvestilo, da jo je vložila 8. januarja lani, nato pa umaknila po podpisu omenjenega sporazuma. Kot je še povedala, je vlada dokument, s katerim je soglašala, da ministrstvo podpiše sporazum z RKC, obravnavala v tajnosti pod oznako interno, pravna služba ministrstva pa pri zadevi ni sodelovala niti ni bila o njej obveščena. Vlada je oznako interno z gradiva umaknila 28. oktobra. Po proučitvi možnosti so se na ministrstvu odločili, da bodo šli v t.i. ničnostno tožbo, da bi se ta sporazum izničil.

Odgovori na vprašanja za Vest:

Omenjeni sporazum sta pregledala tudi dva pravna strokovnjaka, Miha Juhart in Peter Grilc. Juhart je pojasnil, da gre za pogodbo notranjega prava, za katero veljajo pravni red Republike Slovenije in prisilna pravna pravila, ki urejajo razpolaganje s premoženjem države. Vendar pa je po njegovih besedah iz dejstev in dokumentacije razvidno, da v primeru sklepanja sporazuma ti predpisi niso bili upoštevani. Tako je sporazum, ki ima veljavo pogodbe med državo in Cerkvijo, ki pa po svoji vsebini, tako Juhart, nasprotuje prisilnim določbam pravnega reda v Republiki Sloveniji, zelo verjetno ničen, o čemer pa mora razpravljati in izreči svoje mnenje sodišče. Postopek bo potekal na Okrožnem sodišču v Kranju.

Koronologija Blejskega otoka:

Pravna podlaga za Blejski otok:

Denis Sarkić

 


  • DELICIOUS
  • Google
  • RSS
58 x komentirano
  • xaxaxaxaxa je rekel/-la:

    To kar ste danes videli v novicah o Blejskem otoku in kar ste slišali od Majde Širce, seveda ni res. Resnica je ta, da je Majda Širca ksenofobno in nestrpno dekle, ki neizmerno sovraži Cerkev, da ji laž ni problem.
    Spodaj boste prebrali dejstvo o tem, da ni nobene nepravilnosti v postopku denacionalizacije, niti NIMA CERKEV V LASTI VSEH NEPREMIČNIN NA BLEJSKEM OTOKU. SKLENJEN JE BIL SPORAZUM, DA CERKEV VZDRŽUJE OTOK KOT KULTURNI SPOMENIK IN INVESTIRA V OBNOVO - DA SEVEDA TO NI TREBA FINANCIRATI DRŽAVI.

    OBRAZLOŽITEV SPORAZUMA:_______________________
    Glede na omenjene okoliščine, je Ministrstvo za kulturo v sporazumu z blejsko župnijo pripravilo sporazum, ki ga je prejšnja vlada sprejela in potrdila kot skladnega z interesi države. Pri tem je upoštevala, da je na podlagi sporazuma obdržala država v lasti celoten Blejski otok na pravno korekten način (podlago) in neodplačno, da se je upravičenka zavezala investitorju na objektih povrniti investicije in na svoje stroške osnovati v vrnjeni »Proštiji« muzej »Dokumenti Slovenstva«, ki bo dostopen celotni javnosti, tako kot otok s statusom kulturnega spomenika ter umakniti vloženo pravno sredstvo pred Evropskim sodiščem.

    Pri tem je treba še poudariti, da je s sporazumom poskrbljeno za odgovorno varstvo otoka kot spomenika državnega pomena, brez stroškov države (upravičenka upravlja s celotnim otokom že od leta 1992, pred tem pa so z njim upravljali ona oziroma že stoletja njeni predniki), da otok po podržavljenju ni bil ustrezno vzdrževan (glede na pridobljena poročila) ter da ima sporazum podlago v načelih ZDen in v 6. členu Zakona o varstvu kulturne dediščine (Ur.l. RS, št. 16/2008).

    Glede na navedeno niso utemeljene navedbe, da je postala »Cerkev lastnica vseh nepremičnin na Blejskem otoku …«, da so negirane pravnomočne odločbe slovenskih sodišč in da je sporazum nezakonit. Te navedbe predstavljajo le nepotrebno vzdrževanje in stopnjevanje preživele nestrpnosti ter so v direktnem nasprotju s cilji in nameni ZDen.
    —————————————————–
    celotno pojasnilo si lahko preberete tukaj

    Kaj raje vidite? Da vam od plače trgajo znesek za obnovo in vzdrževanje otoka…pa četudi nikoli ne greste tja na izlet?…ali pa da se naj Cerkev ukvarja s financiranjem iz lastnega žepa in varuje ter vzdržuje otok kot kulturni spomenik državnega pomena? Jaz zase vem, ker sem gorenc al kako že, da ne bi rad plačeval iz lastnega žepa za varstvo in vzdrževanje otoka kot kulturni spomenik državnega pomena, pa ne za to ker grem samo enkrat na deset let pogledati na Blejski otok. Nasplošno. Naj po sporazumu s tem upravlja Cerkev.

    Kakorkoli: nestrpna kulturna ministrica, ki obožuje podgane, že pohotno izrablja svojo moč položaja za revanšizem in nestrpnost v korist svoji politični opciji.
    Šircin fetiš do podgan si lahko preberete.tukaj

  • neemocije je rekel/-la:

    Koliko rdečih podgan na kupu.

  • neemocije je rekel/-la:

    Vodja pravne službe na ministrstvu za kulturo Marija Stojanović Frković predstavila pravna stališča….
    BALKAN RULES!!!!

    AZIJA JE VEDNO BLIŽE.

  • neemocije je rekel/-la:

    tu gre za spor med evropskim pravom in azijskim, prepričan , da je azijsko pravo zelo priljubljeno ……

  • neemocije je rekel/-la:

    tu gre za spor med kulturno demokratičnim zahodom (se strinjam s Simonitijem 1000 krščanske preteklosti let proti 45 komunistične čistke) in islamo-komunisti
    trdi časi prihajajo……..

  • xaxaxaxaxa je rekel/-la:

    Komentar je bil izbrisan zaradi osebnih žalitev in/ali ekstremnega idiotizma.

  • xaxaxaxaxa je rekel/-la:

    tale pravnik je pa legenda

    pomoje če bi ga Simoniti najel bi govoril ravno obratno.

    2+2 ni 4

  • xaxaxaxaxa je rekel/-la:

    vse se gre tuki za kulturni spomenik ki pa je, ne boste verjeli cerkvene narave že po funkcionalnosti in videzu. Predlagam, da gredo raje pravno preučiti, kdo je bolj upravičen do objektov glede na zgodovinsko realnost…1000 let v lasti cerkva napram 45 let komunajzarjev ki so to zasegli privatno lastnino. In o tem bi se odločalo na evropskem sodišču. Pravičnost bi tu igrala pomembno vlogo in otok v celoti dalo cerkvi za vekomaj. Torej, je bil sporazum edino racionalno dejanje ki se ga je uspelo doseči. 2 objekta dati cerkvi in otok v najem…pa naj cerkev vzdržuje in obnavlja kulturne spomenike državnega pomena. Tukaj je Simoniti zadel žebljico na glavico. Boljše rešitve si pa res ne da predstavljati. Bravo.

    Širca pa kot konj gleda samo naravnost s svojimi ksenofobnimi in nestrpnimi očmi. Verjemite…ona bo, če bo še naprej piromanila s tem bo na koncu celotni otok pristal v lasti cerkve. Seveda z evropskim sodiščem, ki temelji na pravičnosti - 1000 let v lasti cerkve napram 45 let ukradene in zasežene lastnine komunajzarjev.

    ta ženska res nima tri čiste

  • xaxaxaxaxa je rekel/-la:

    sarkiću…kaj te je sram, da brišeš kritiko na tebe?

  • xaxaxaxaxa je rekel/-la:

    pićka si…kolko ti drkaš ljudi…sam pa kritike ne preneseš

  • Over&Out je rekel/-la:

    Prispevek je bil objavljen 10:09 prvi komentar pa 10:17. Glede na to da je video vsebin več kot 25minut, lahko sklepamo da prvi komentator (xaxaxaxaxa) prispevka sploh ni pogledal, je že imel ustvarjeno mnenje. CopyPaste-Press

  • xaxaxaxaxa je rekel/-la:

    eni smo na tekočem

  • Vprašanje je rekel/-la:

    Čestitke Majdi Širca za pokončno držo in moralo. Ima zelo močnega in bogatega nasprotnika , to je gospodarsko - politično inštitucijo, ki se imenuje Cerkev, ki pa mimogrede nima nič skupnega ( razen imena in nekaterih izjem, ki resnično služijo v tej inštituciji) in z zame veliko spoštovanja in občudovanja vredno krščansko vero in učenjem Kristusa.

    Gospa Širca, uspelo vam bo, kar korajžno dalje, saj je tudi Bog na vaši strani, ne glede na to, kakšne informacije širi uradno - gospodarsko - politično usmerjena cerkvena inštitucija, ki trdi, da to dela v imenu vere.
    Resnica je samo ena in Bog to tudi ve!
    Kaj ni smešno, včasih so ravno ljudje, ki ne se ne pretvarjajo, da so verni , bolj verni in bližje Bogu, kot pa nekateri cerkveni možje, torej so ravno ljudje, ki jih kao označujemo za neke “rdeče”, dosti večji kristjani, kot pa nekateri lakomni predstavniki neke inštitucije, ki deluje v nasprotju z verskimi nauki!!

  • Over&Out je rekel/-la:

    Vidim, da vas daje driska :)

  • Over&Out je rekel/-la:

    Zgornji komentar gre @ xaxaxaxaxa

  • xaxaxaxaxa je rekel/-la:

    pomoje bolj majdo….izgleda kot kisla limona

  • Vprašanje je rekel/-la:

    Hojla,Blejski otok je pomemben , imamo pa še druge velike težave.

    Našo prelepo obalo bo kaj kmalu pokupila skupinica vladajočih v občini Koper in slogan Obala je naša , se dobesedno uresničuje!

    Več na http://www.primorska.info.

  • xaxaxaxaxa je rekel/-la:

    očitno ste tu na vesti sami bolni ljudje

    vzamemo godlerja ki je pravkar klical na radio in poveličevaal genocid

  • xaxaxaxaxa je rekel/-la:

    al pa šefa vesti, k ima palico iz domobranske stegnenice

  • Denis Sarkić je rekel/-la:

    Martinjakov, kritike ne preneseš ti, zato pa kar kokodakaj naprej, mene se res ne dotakne. Vugarizmov pa ne bom dovolil!

  • xaxaxaxaxa je rekel/-la:

    a to je vulgarizem, če ti povem da si neizobražen in se ne spoznaš na tematiko, da potem take kozle streljaš na novinarskih konferencah kot je “ali je Simoniti storil kaznivo dejanje”

    lol

    sarkiću…ne me smejat

  • xaxaxaxaxa je rekel/-la:

    s takimi vprašanji, ni čudno da Širca dobiva zalet za svoje orgazme

  • Denis Sarkić je rekel/-la:

    Ukinil sem komentar z vulgarno vsebino, ne pa s tvojo trapasto kritiko, saj si že tako zblojen, da ne veš kje si kaj napisal…

  • neemocije je rekel/-la:

    V normalnih civiliziranih družbah so podgane ločene od ljudi, ker vsi vedo , da so podgane vir okužbe in bolezni.

  • kinky tone je rekel/-la:

    Koliko tehtnih komentarjev, ej.

  • igooor je rekel/-la:

    Neemocije… ali misliš, da delajo poskuse na podganah zato ker smo si podobni ali ker si nismo? Ali niso podgane vir vseh zdravil, ki jih uporabljamo? Pa v normalnih civiliziranih družbah so statistike porazne! Če bi bili tako civiliziran ali bi bile te vojne potrebne? To naj bi bilo normalno? Kjer so vojne, tam se bodo razmnoževale podgane in ko se bodo nehale, bodo čisto nekaj običajnega. :)

  • xaxaxaxaxa je rekel/-la:

    sarkiću…dihaj

  • Jaka Tomc je rekel/-la:

    @xaxaxaxaxa aka Jure Martinjak - noben te ne jemlje resno, ne na forumih, ne v resničnem življenju … pa slišim, da si bil včasih prav v redu človek … Kaj je šlo narobe? Te je pustila punca? Je odšla z drugim? Ti oči ni kupil avtomobila, ki si ga želel? A, Jure?

  • xaxaxaxaxa je rekel/-la:

    dej tomc odjebi s takimi

  • Denis Sarkić je rekel/-la:

    Bogi…

  • xaxaxaxaxa je rekel/-la:

    sarkiću

    ravno nazaj

    kmalu pa bosta postala rok praprotnik

    ej…odjebita oba s takimi

    lep pozdpav pićkice

  • xaxaxaxaxa je rekel/-la:

    ej Tomc in Sarkić

    ko se srečamo mi ga lahko sam potegneta

    pa še duće zraven, če če

    zmenjeno?

  • xaxaxaxaxa je rekel/-la:

    če si tak junak sarkiću…se lahko zmeniva za intervju in bomo videli kdo bo izpadel pićkica

  • xaxaxaxaxa je rekel/-la:

    imaš jajca?

  • Lepa je rekel/-la:

    Hojla Jure Martinjak, ne da me zanima kakšnega imaš med nogami ali če je ta tisti s katerim razmišljaš,
    samo lepo te prosim, usmili se nas in nehaj s takimI bolanimi pripombami, pa valjda nisi
    kakšen zakrknjen narkič, hejla, vsaj tako bi se lahko sklepalo po tvojih komentarijih?

    Neemocije: pa kaj ti veš , da je javna žalitev podvžena sodnemu pregonu in v civilni tožbi znajo biti odškodnine precej velike?

    Nekateri grobi, žaljivi in napadalni komentatorji se obnašate kot noji ? Ko noj vtakne glavo v pesek, misli, da je neviden?

  • Denis Sarkić je rekel/-la:

    @jure martinjak alias Zgornji Nebuloznež (xaxa…),

    pisunček, o čem bi pa s tabo lahko opravil intervju, poglej si no, kakšne bedarje pišeš, saj te nihče drug, kot morda vsake toliko časa le jaz, ne komentira, podpira ali s teboj polemizira???? A ne razumeš, da si ena čisto majčkena figurica, ki takoj, ko jaz kaj objavim, skoči in klika po naši spletni strani ter pri tem piše le totalne nebuloze!????

    Miško, ti bi moral še veeeeeeeeeeeeeeeelikoooooooooooooooo žgancev pojesti, da bi lahko sploh prišel meni pred kamero povedat kakšno besedo, kaj šele odgovarjat na kakšno vprašanje!!! Verjamem, da nisem najboljši novinar na tem svetu, a vem, da nisem pri podnu in raje pustim ta poklic, kot pa da bi moral govoriti s poden folkom!!!

    Glej jurček, ti še lepo še kar naprej klikaj in piši bedarije, mene res ne moti, vendar vedi, da si in boš še vedno osamljen in še naprej en navaden revček. Moja komunikacija s tabo se je s tem končala! Uživaj v svojem malem svetu, pa kakšno lepo liziko si kupi…

  • Jaka Tomc je rekel/-la:

    Jagodna je dobra s smetano od Chupa Chups … Jure, res te noben ne jemlje resno. Dej pizda, diplomo maš, nisi neumen … pa koji kurac zapravljaš čas s tem, da se tukaj prepucavaš?!

  • Jure Martinjak je rekel/-la:

    tomc…sem ti povedal da mi ga lahko sam potegneš.

    s tabo se nimam kaj pogovarjati.

  • xaxaxaxaxvvvva je rekel/-la:

    nič gremo na moj facebook…če tukaj ne gre

  • kvikl cvikl je rekel/-la:

    v Novi Gorici sta dva đeka nategnila 45letno komunistično vlado in kupla socialistično firmo v propadu, v kateri so socialistični direktorji (pogosto prepleteni s funkcijami na taisti od pamtiveka socialistični občini) pozabili,da imajo vknjiženih 70% javnih površin v mestu.
    Kamplca sta se na te površine seveda vknjižila (parkirna mesta,zelenice,parkirne hiše…).. In kot sedaj vsi pravnbiki ugotavljajo , NI GA BOGA,ki bi ju razlastil…
    Tako kot ni Boga,da bi razlastil zemljiškoknjižni vpisn na Blejskem Otoki… To Zares Rdeča nekulturna kulturna ministrica dobro ve,ampak gonila bo svojo predstavo za javnost..Ni namreč lepše teme,kot je kulturni boj.

    PS: dejte zvonček na Kidriča na TR ,pa si zvonite po mili volji. Najboljš bi bil kar navček.

  • yeyo.white je rekel/-la:

    cerkev je mafija, zagovarja in brani pedofile ter sluzi z lazjo.

  • Matrona je rekel/-la:

    Le kako bi zgledal ta naš turistični biser, če na njem ne bi stala cerkvica. Po možnosti bi bil tam Titov kip po moćnosti večji kot tisti v Velenju. Turisti bi res trumoma drli …

  • Matrona je rekel/-la:

    Denis, vidim, da ti plehkost že počasi uhaja. Karta za bantustan (seveda enosmerna) je še vedno na voljo.

  • Lepota je rekel/-la:

    Matrona, pomeni stara, grda in neumna, le zakaj neki si je ta oseba izbrala tako ime?
    Zelo zahtevno vprašanje, kajne?

  • Lepota je rekel/-la:

    @ Cikl Cvikel, pa kaj ti res verjameš, da se je le slučajno zgodilo, da so socialistični direktorji “pozabili”, da imajo vknjiženih 70% javnih površin?
    Lepo te prosim, zgodba je enostavna, nobene odgovornosti, samo privilegije, da lahko prosto po
    želji zastopajo javno dobro! In rezultat je kot vedno, veliko denarno nakazilo na tuje banke..itd…

    Pa kaj še ne veš, da živimo v ” ta glavni vzemimo vse kar moremo” državi!
    Kar se je dogajalo v Sloveniji in se še dogaja je največji rop skupne lastnine stoletja!

  • jure je rekel/-la:

    Mene pa zanima, če so že mogoče vrnili ukradene vile, v katere so se po vojni naselili komunistični veljaki. Koliko sinov teh socialističnih tatov še uživa premoženje, ki so ga nakradli vrli očaki? Po poliki se jih kotali še veliko.

  • luna je rekel/-la:

    Najbolj neokusno se mi zdi pobiranje vstopnine za ogled cerkve na blejskem otoku.
    Ker ne hodim v cerkev bi rada vedela če jo pobirajo tudi po vseh ostalih cerkvah v Sloveniji - namreč za vzdrževanje.

  • Nogavička je rekel/-la:

    … in kaj maš, Marinjak, ti od vsega tega? Čupa-Čups :)))

  • neemocije je rekel/-la:

    luna, če že ne hodiš v cerkve (si predstavljam krščanske) , zakaj te boli kurac , če so na blejski tako odločili.

  • xaxaaxghjfgiuaxax je rekel/-la:

    ŽGAJNERJEVA…brigi se zase:)

  • luna je rekel/-la:

    Neemocije,
    videla sem na TV turiste, ki so se zgražali, ker so morali plačati vstopnino, še prej pa drago vožnjo s čolnom. Na otoku pa odljudnega duhovnika, ki je ves mrakoben pobiral vstopnino.

    Kljub temu, da sem ateistka (pa vseeno nisem Žgajnarjeva), pa mislim, da imam v sebi več krščanskega kot vidva, neemocije in xaxa.

  • bullock je rekel/-la:

    Luna, saj imaš tudi drugo možnost. Do otoka plavaš, se zvlečeš po štengah in pred cerkvijo obležiš. Potem pa si jo lepo pogledaš od spodaj navzgor.

  • Georg je rekel/-la:

    Strinjam se z odločitvijo bivše Vlade, da se cerkev in k njej pripadajoči objekti na blejskem otoku vrnejo blejski župniji. Gre za vračilo objektov, medtem ko otok kot naravna dediščina ostane državi. Tudi če bi objekti ostali v državni lasti, bi se morala pobirala stopnina za vzdrževanje objektov. To se je pobiralo tudi do sedaj, ko je z objekti upravljala država, vendar pa je z njimi slabo gospodarila. Ni mi jasno, zakaj se Širca tepe za farož in njemu pripadajoče objekte. Jaz bi se teh objektov, ki so vreča brez dna, želel čimprej losati. V Sloveniji je še veliko raznih propadlih gradov, ki rabijo obnove in so prvovrstni kulturni objekti, za katere se pa Širca ne grebe. Vidim, da ji gre prevsem za nagajanje in za kulturni boj. Taka konfliktna oseba ne more biti kulturna ministrca. Ne vem, kam je gledal Pahor, ko si je za vrat spustil strupeno kačo v podobi g. Širca.

  • Nikolovski je rekel/-la:

    Majda ODLIČNA poteza!!!! Ponosen sem nate! :)

  • bullock je rekel/-la:

    Verjamem, Nikolovski, da si ponosen na Majdo, ker je cerkev katoliška in ne pravoslavna. Se pa nekaj govori, da bo namesto “Gospe” stala tržnica.

  • angie je rekel/-la:

    Čestitka gospej Širci in ministrstvu za kulturo, ki je razkrinkala Janševo predvolilno darilo Cerkvi!

    Le tako naprej!

  • neemocije je rekel/-la:

    Komunajzerji na oblasti, čas je za divji, barbarski, balkanski kulturni boj.

  • Over&Out je rekel/-la:

    Raje divji boj kot pa vračanje v srednji vek. Bravo Majda Širca!