24. marec, 2009 | Nikola Maljković

Kako dolgo bo še trajala rast na delniških trgih?

  • DELICIOUS
  • Google
  • RSS

Pred tremi tedni sem pisal o tem, da so bili delniški trgi tehnično precej preprodani in da bom čakal na morebiten večji padec za vstop v nakupne pozicije. Hkrati sem zapisal, da bo veliko odvisno od finančnega sektorja, saj smo videli, da brez njegove pomoči tečaji niso mogli zabeležiti večjega odboja.

Če se ozrem nazaj, sem tržno dogajanje predvidel dokaj dobro, vendar je ena stvar čakati in pričakovati razvoj dogodkov, povsem druga stvar pa je to izkoristiti tudi v praksi. Ker sem izbral slab čas za vstop v nakupne pozicije, sem zaradi pravil obvladovanja tveganja izstopil iz pozicij ravno v nepravem času. Hhkrati je do prve rasti prišlo čez noč, zato sem čakal na morebitno korekcijo, do katere pa v začetku ni prišlo.

Ko je do korekcije le prišlo, je bila ta relativno velika. Zato sem menil, da ni najboljši čas za vstop, saj sem bil prepričan, da je bil odboj, ki sem ga pričakoval, že mimo. Tako sem zamudil večji del rasti, kljub temu, da sem jo pričakoval. Upam, da ste ostali imeli več uspeha.

DAX

Novice, ki so jih trgovalci navajali kot razlog za odboj, so seveda prišle iz finančnega sektorja. Nekaj pomembnih ameriških bank je sporočilo, da so v prvih dveh mesecih poslovale nad pričakovanji, kar so trgovalci takoj izkoristili za nakupe in začeli dvigovati tečaje finančnih podjetij, ki so bili izjemno preprodani. Ta moment je pripomogel tudi ostalim delnicam. Tako so ameriški delniški indeksi pred desetimi dnevi zabeležili največjo tedensko rast od novembra preteklega leta.

Prejšnji teden v sredo so ameriške Zvezne rezerve morebiti “izkoristile” začasno pozitivno vzdušje na trgih in presenetile z novico, da nameravajo v šestih mesecih kupiti za 300 milijard dolgoročnih državnih obveznic z namenom znižanja tržnih obrestnih mer, kar so trgi vsaj začasno sprejeli pozitivno.

Po dvodnevni korekciji pa je čez vikend Obamova administracija predstavila podrobnosti načrta za reševanje toksičnih sredstev bank, ki naj bi bila glavni razlog zakaj banke ne želijo povečevati posojilne dejavnosti. Vlagatelji so novico spet sprejeli pozitivno, tako da so delniški indeksi včeraj nadaljevali s pozitivnim momentom.

Ključno vprašanje je, kakšno trgovalno strategijo ubrati v naslednjih tednih. Ameriški delniški indeks SP500 se je od dna pri 666 v zadnjih štirinajstih dneh odbil za več kot dvajset odstotkov in je včeraj prebil pomembno odporno območje okoli 804. Preboj nakazuje, da bodo kupci v prihodnjih dneh verjetno zadržali moment rasti.

Zaradi tega bom s prodajnimi pozicijami na kratko še počakal, saj menim, da bi se moment rasti lahko nadaljeval še nekaj dni. Pozoren bom na nivoje med 840/850 , kjer lahko pričakujemo prvi večji poskus prodajalcev, da vstopijo na “ugodnih” nivojih. Tudi sam bom poskušal izkoristiti morebitno rast do teh nivojev za odprtje prve polovice prodajne pozicije na kratko. Za drugi del pa bom čakal na nivoje blizu 880, s potencialnim ciljem okoli nivojev med 800/805, ki bodo sedaj nudili podporo.

SP500

Veliko uspeha.

Nikola Maljkovič
Avtor je analitik v trgovalni ekipi TradePort, Poteza d. d.

 


  • DELICIOUS
  • Google
  • RSS
5 x komentirano
  • medek je rekel/-la:

    Kakšnih trgih?

    Kaj pa Bavčar in bankirji?

    http://www.dnevnik.si/poslovni_dnevnik/1042254099

    Prekinitev reodkupnih pogodb med Unicreditom in Istrabenzom, s katerimi je banka postala lastnica omenjenih deležev, namreč ni samo sporna poteza Unicredit banke v odnosu do ostalih bank upnic, ampak je zanjo odgovoren tudi Igor Bavčar. Postavlja se namreč vprašanje njegove odškodninske odgovornosti, ker je pristal na prekinitev pogodb o začasni prodaji delnic. Vsaj za pogodbo, ki jo je imel sklenjeno za delnice Mercatorja, bi lahko sodeč po uradni objavi Istrabenza konec aprila lani sklepali, da se izteče šele konec aprila letos. Zato bodo lastniki Istrabenza brez dvoma zahtevali od nadzornega sveta takojšnjo Bavčarjevo razrešitev, v nasprotnem primeru pa tudi njim grozijo odškodninske tožbe.

  • Maja je rekel/-la:

    Jz vedno zeznem.

  • ervinator je rekel/-la:

    “Tako sem zamudil večji del rasti, kljub temu, da sem jo pričakoval. Upam, da ste ostali imeli več uspeha.”

    Jaz sem imel več uspeha pri napovedi padcev.

  • Larry je rekel/-la:

    A to pomeni, da je krize konec?!?
    Jupiiiiiiiiiiiiiiiii, krize je konec!!!

  • MEFISTO je rekel/-la:

    Vaši so vas zopet nategnili s tečaji delnic.

    Potem, ko so si izvoljeni napolnili bančne račune doma in po svetu, so spustili vrednost delnic na njhovo realno vrednost.

    Zdaj imate pa polne žepe nič vrednega papirja in dolgove.