26. marec, 2009 | Anamarija Slabe

Ekologija v recesiji

  • DELICIOUS
  • Google
  • RSS

Kot so poročai na spletni strani “Beyond Pesticides”, se je s prvim pomladnim dnem v Washingtonu s podporo prve dame ZDA Michelle Obama začel projekt ekološkega vrta. Učenci osnovne šole Bancroft so skupaj z Obamovo na vrtu Bele hiše zastavili kuhinjski vrt velikosti približno 100 kvadratnih metrov, namenjen oskrbi s hrano za potrebe predsedniške družine, formalne večerje in krajevne javne kuhinje. V omenjeni šoli imajo ekološki vrt sicer že od leta 2001. Učencei bodo skupaj z družino Obama in vrtnarskim osebjem Bele hiše pomagali od setve do spravila ekopridelkov.

Mnogi upajo, da je poteza več kot simbolična in da nakazuje boljšo kmetijsko ter pesticidno politiko nasploh. Taka gesta bo morda spodbudila tudi druge, da svoje trate spremene v ekološke vrtove. Ne gre zanemariti tudi sporočila potrošnikom, da je ekološka, doma pridelana hrana pomembna.

V vrtu za Belo hišo bo raslo 55 vrst zelenjave, jagodičja in zelišč, postavili pa bodo tudi dva čebelja panja. New York Times poroča, da so za ekološka semena porabili 200 dolarjev, zemljo bodo gnojili s kompostom iz Bele hiše in organskimi odpadki. Škodljivce bodo krotile pikapolonice in bogomoljke.

Nad družino Obama je navdušen Roger Doiron, ustanovitelj projekta “Mednarodni kuhinski vrt” in vodja kampanje “Eat the view” (”razgled za pojesti”), ki je tudi zbral 100.000 podpisov za obnovo vrta pred Belo hišo. Vrt pred Belo hišo namreč ni novost. V različnih oblikah in velikostih je že obstajal in leta 1918 so se na travniku pasle ovce. Roger Doiron zagovarja vrt kot povezavo preteklosti s prihodnostjo države, saj so nazadnje tam gojili zelenjavo med drugo svetovno vojno, ko gospodarstvu ni šlo najbolje, tako kot danes, ko je znova treba zaživeti v mejah naših sredstev in v mejah zmožnosti našega planeta.

Z “Razgled za pojesti” sta zakonca Doiron dokazala očitne ekonomske prednosti lastne pridelave hrane. Na svojem približno 150 kvadratnih metrov velikem vrtu sta s pridelavo privarčevala 2.150 dolarjev, ki bi jih sicer porabila za nakup hrane.

Ekološko kmetovanje uteleša ekološko osveščen pristop k pridelovanju hrane, ki ne dopušča in se ne zanaša na uporabo strupenih, sintetičnih pesticidov, kemičnih gnojil, gensko spremenjenih organizmov, antibiotikov… Namesto škodljivih metod in proizvodov pri ekološkem kmetovanju uporabljajo trajnostne tehnike kot so npr. kolobarjenje, zeleno gnojenje in kompostiranje, ki soustvarjajo zdravo prst, onemogočajo škodljivce in bolezni ter tako omogočajo pridelavo zdrave hrane.
Nekdanji glavni kuhar Bele hiše Walter Scheib je nad idejo vrta navdušen. Pravi, da je prišla v pravem času, saj zaveza prve dame ZDA k lokalno pridelani, sveži hrani pomeni napredno potezo, ki bo izboljšala zavedanje o pomembnosti lokalno pridelane hrane na nacionalni ravni.

Cilj sodelujočih pri projektu “Razgled za pojesti” je oblikovanje ekoloških vrtičkov tudi na drugih prominentnih in prostih območjih: pred hišami guvernerjev, pred šolami in na praznih parcelah v mestih.
Podpirajo projekte ekološkega kmetovanja, ki omogoča dobro gospodarjenje in zmanjšajne uporabe nevrnih kemičnih učinkovin, ki so jim izpostavljeni kmetje in kmetijski delavci. Gibanje za spremembe na področju uporabe pesticidov navaja, da so najpogostejše težave, povezane s konvencionalnim kmetijstvom, onesnaženje podtalnice in odtekanje strupov, zato je mnenja, da ekološko kmetovanje ponuja odgovor na preteče okoljske in zdravstvene nevarnostim.

Anamarija Slabe
INŠTITUT ZA TRAJNOSTNI RAZVOJ



 


  • DELICIOUS
  • Google
  • RSS
22 x komentirano
  • Aljo je rekel/-la:

    Kakšno elitistično sranje, prav rad bi videl Michelle Obamo z motiko v roki, ko ni kamer, da bi jo snemala. 200$ za semenaje ogromna vsota, vsaj za tisti sloj ljudi, ki so najbolj ogroženi ali pa so že sedaj revni. Ekološko kmetijstvo je prihodnost, toda ne za elite, ki to počnejo samo za image. Kaj pa varovanje pred škodljivci, koliko pa to stane?

    Prihodnost je dajanje zemlje v najem, predvsem v metropolah. Razvoj krize, ki niti slučajno ne bo končana v prvi polovici 2010 bo pripeljalo do lakote v velikih mestih. Torej vprašanje je subvencioniranje “vrtičkarstva” v urbanih sredinah in tudi na podeželju. Prav rad bi videl pohlepne smrdljive svetovne elite kako bodo pomagali ljudem, ki bodo v bližnji prihodnosti potrebovali hrano, na svojem lastnem pragu.

    V Sloveniji se o lokalni samozadostnosti ne govori, ker je vse preveč raznih nerelevantnih političnih tem. Samozadostnost, tako prehranska kot energetska je prihodnost, toda ne v sistemu kjer so ljudje sužnji in delajo cel dan, nato pa svoje debele riti odvlečejo v supermarkete, ki jih obvladujejo karteli, tako domači kot tuji. V Srbiji so bili v začetku 90ih supermarketi prazni v roku 3 tednov po nastanku krize, zato se vprašajte, predvsem gospoda v mestih kaj to pomeni, dobro da imate vsi sorodnike na kmetih, a ne…

  • mirko je rekel/-la:

    Si pa zastavla vse sile v Obamo. Zelo ambiciozno. Iz te moke ne bo kruha.
    Na BBC-iju, dva dni nazaj: prodaja eko hrane je v UK padla za 70%.
    Zakaj? Ker je tako draga.

    Folk nima denarja, da makarone iz Lidla vtakne v lonec.

    Ti pa kar nabijas s to Belo hiso.

  • ProPolis je rekel/-la:

    Sem za vrtičkarstvo. Ampak 200 dolarjev za semena za 100 m2 velik vrt?!? Oprostite… Predlagam, da Obami kako slovensko podjetje, denimo Semenarna Ljubljana, pošlje seme za vrtnine. Skupaj s poštnino bo reč precej cenejša.

    @Mirko: Dragi moj Mirko, če bi folk vedel, koliko na drugi strani plačuje za sanacijo ekoloških problemov in podobnih eksternalij multinacionalk, ki servirajo poceni prehrambene izdelke, bi še kako rad in zlahka našel denar za eko hrano, te prehrambene gigante pa ukinil. Kupujte lokalno!

    Pa vseeno, res se velja vprašati o ekonomskih prednostih. 1. potrebujete zemljo v lasti ali najemu, 2. potrebujete orodje za obdelavo, 3. potrebujete seme, sadike, gnoj, …, 4. potrebujete kar nekaj ur vloženega dela, 5. potrebujete vodo, … Vse to ni poceni. Kako naj nek njujorčan sredi betonske džungle sploh dobi kos obdelovalne zemlje. In če ta ni poleg doma, ali je reč še ekološka, če se tip vozi do vrta z avtom …?
    Na koncu pa morate moliti še za dobro vreme, z dovolj sonca in padavin, brez toče, suše, in povrhu vsega še brez škodljivcev.
    Skratka, tole kmetijstvo pač ni šala :)

  • Maja je rekel/-la:

    Gospa Slabetova na ekološke probleme gleda na pocukran amerikanski OPRAH način in s svojim zapisom žali nas inteligentne Slovence in Evropejce nasploh. Ne vem, kaj ona sploh počne na vesti.si? Zaslužila bi si vzklik občinstva Jerryja Springerja :”Go to Oprah, go to Oprah!”.

  • Maja je rekel/-la:

    *popravek na VEST.si, brez i.

  • gnoj je rekel/-la:

    no- če so za E-semena porabili 200 $ smo lahk veseli - to pomen da je Slovenija pred Ameriko!
    sami so si krivi, da ne znajo skontat konkurenčne cene semen+air fedex pošta
    enega lp dne bo to zastojn al pa nas nebo
    mogoče pa je res čas da prostoarhitekte zamenjajo prostovrtičkarji
    kaj pa naš Župankovič? pravi da je 60 kv m vrtička dost za eno familijo
    pa se še kar zida, a ni dost betona?
    sm zihr da Obama plača najemnimo+komunalne prispevke!!!

  • Igor Đukanović je rekel/-la:

    Meni se cena $200 ne zdi pretirana. Zanimivo bi bilo vedeti, kaj so posadili. Verjetno so tudi kakšni bolj eksotični sadeži vmes in ne samo solata. Če imajo na vseh 100 kvadratnih metrih (to je mimogrede kar velik vrt, precej večji kot smo ga mi imeli doma) posejanih s korenčkom in rdečo peso, je pa strošek res pretiran. Tudi če gre za elitna Demeter ali kakšna še elitnejša semena starih in prastarih sort.

  • Igor Đukanović je rekel/-la:

    Mirko, si prepričan glede svojega podatka? Jaz mu ne verjamem. Imaš kakšen link na to informacijo? Da vsi vidimo, za kaj točno gre. Je to podatek le za “Lidl” ali za celotno preskrbo Velike Britanije…

  • Igor Đukanović je rekel/-la:

    Aljo, meni je prav všeč videti Kučana na Triglavu, če se seveda tja ne pripelje s helikopterjem. Podobno mi je bilo všeč, ko je Janša priplezal po severni steni. Vsaj nekaj, kar lahko na tem nasprotniku cenim. Podobno mi je za gospo Obama všeč, če za nekaj minut šminkira z motiko v roki. Bolje to, kot da bi enako časa pred kamerami prebila v visokih petkah na Wall Streetu in se tam pogovarjala o “nezadostni pomoči države” “usihajočemu motorju ameriškega sna”.

  • Zbik je rekel/-la:

    Igor, kaj bodo sejali in sadili sploh ni skrivnost:

    http://www.nytimes.com/2009/03/20/dining/20garden.html?_r=1

    vse piše. Tudi to, da bo vrt vzdrževal neki gospod Kass, za dva panja bo skrbel pa gospod Charlie Brandts.

    Obama potrebuje “organski vrt” toliko, kolikor je WilIy Brandt potreboval ribiško palico.

  • šifra je rekel/-la:

    … in s “chemtreili” bodo “škropili”,…da bo zelenjava, hitreje rastla! ahaah !

  • Urbi je rekel/-la:

    Zanimivo koliko negativnih čustev in pikrih (morda celo posmehljivih komentarjev) vzbudi zelo pozitivno dejanje, v katerem je žena vplivnega politika vplivne države jasno povedala, da ni čisto nič narobe, če imaš vrt ter ga seveda obdeluješ.

    Pri tem je popolnoma nevažno, ali ga bo okopavala in plevila sama ali kdo od zaposlenih, pomembna je njena gesta.

    A imam prav?

  • Lojzka je rekel/-la:

    Res ne vem, zakaj je prispevek pokasiral toliko negativno nastrojenih komentarjev. Morda so nekateri “proti” že kar iz navade. Ali pa so proti samo, da so proti. Brez veze.

    Konec koncev sta pomembni samo dve vprašanji. Prvič, ali je ta svet kaj boljši s tem vrtom? In drugič, ali bo ta vrt komu za navdih? Po moje lahko obojemu pritrdimo.

  • kojot je rekel/-la:

    Žal je težko biti pozitiven ob tako preračunljivem dejanju. Nekako mi ne grejo skupaj sicer zelo lepe, pa verjetno tudi potratne obleke te simpatične gospe in motika.

  • mirko je rekel/-la:

    Igor,

    to je bilo pred parim dnevi zjutraj na porocilih na BBC-iju. Da je prodaja v povprecju padla za 70%. Linka nimam nobengega.najbrz je tam kej na BBC, pa se mi ne ljubi brskat.

    Pa da ne bo pomote - jaz sem simpatizer zdrave prehrane, a zal je ta pretezno dostopna tem, ki imajo denar. In logicno je, da v obdobju krize ne mores racunat na porast njene porabe, ampak ravno obratno.

  • Zbik je rekel/-la:

    Midva z Googlom sva našla par stvari:

    http://www.bbc.co.uk/food/food_matters/organicfood.shtml

    kjer piše tudi:

    “Since the financial shocks of late 2008 and the subsequent belt-tightening, sales of organic food have slumped. According to research by IGD, an independent organisation representing grocery distributors, the proportion of UK shoppers who say they buy organic food in 2009 has dropped to 19 per cent from 24 per cent in 2008.”

    In še nekaj povezav:

    http://www.independent.co.uk/environment/green-living/organic-food-becomes-latest-casualty-of-the–credit-crunch-884237.html

    http://www.farmersguardian.com/story.asp?sectioncode=24&storycode=24245

  • Opazovalec je rekel/-la:

    @igor

    Pravilno si zaključil, v času krize vsak gleda, kje lahko kak evro prišpara.

    Ravno zato, je toliko bolj pomembno, da se ljudem pokaže, da ni edina možnost nakup relativno poceni vendar nekvalitetne ter neokusne hrane v kaki izmed trgovskih verig. Ter nato odhod pred televizijo.
    Pač pa je možnost tudi, najetje vrtička in si na ta način pridelati zelo okusno hrano. (pa tud če jo na tri kvatre prešpricajo s kakšnim herbicidom)

  • Opazovalec je rekel/-la:

    napaka!

    replicirat sem želel @Mirku :-)

  • Lepota je rekel/-la:

    V Slloveniji obstahja društvo Soustvarjanje, kjer je poudarek na možnosti razvoja ekoloških vasi, kjer bi vsak prebivalec imel okrog hiše cca 1000 m zemlje, - ekološki vrt .
    Ideja prihaja iz Rusije, po knjigi Anastazija.
    Vse se spreminja.
    Ekološko pridelana hrana je veliko bolj nasitna , torej za manj hrane dobimo več.
    Prazna hrana , ki jo poceni kupujemo v velikih trgovinah, ima zelo malo energije..itd..samo v razmislek.
    Gospa Obama že ve kaj dela, to kar počne z vrtičkom , je kot prvo najboljša rešitev za njene otroke
    in njeno ožjo in širšo družino.
    Ostali pa, vsak po svoje, lahko temu sledijo ali ne, konec koncev se gre samo za njihovo, naše ali vaše zdravlje, ki pa mimogrede poudarek je na tem , da zdravlje ne znamo ceniti dokler ga imamo !

  • šifra je rekel/-la:

    @ lojzka

    … sestavek,povzroćil “odziv “,prav zaradi “resnosti”, dobre obveščenosti in odgovornosti ,ki jo čutijo/mo “komentatorji”..!
    morda,ni vse zalato,kar(včasih) se za/sveti..!

  • šifra je rekel/-la:

    @ lepote
    ja “ostal” po “krizi” po novem živijo v šotorih,,,,o vrtičkih ravno ne vem ,če jih že imajo!…!