28. marec, 2009 | Vest

TAKLE MAMO 064 - nova valuta, pravica do vode, srbski dvojni vohuni …

Pregled globalnih dogodkov s Katjo Buda.
  • DELICIOUS
  • Google
  • RSS

NOVA VALUTA ZA SVETOVNO GOSPODARSTVO?
FED, ameriška centralna banka namerava do septembra povečati emisijo denarja za več kot 2x. Ker kar 70% izdanih dolarjev kroži izven ZDA, bi takšna emisija pomenila 15x povečanje glede na trenutni obseg denarja, ki kroži v domačem sistemu.
V primeru, da bi začele države trgovati v drugih valutah, hkrati pa umikati svoje rezerve iz ameriških zakladniških obveznic, bi to povzročilo izjemno devalvacijo dolarja.
Zaradi čedalje večjega nezadovoljstva nad stanjem ameriškega finančnega sistema, vse več držav zahteva uvedbo nove valute, ki bi nadomestila dolar kot sredstvo mednarodne menjave in varčevanja. Kar 64% svetovnih državnih rezerv je v dolarjih, s suverenimi skladi se delež poveča na 84%.
Dve veliki lastnici ameriških zakladniških obveznic in zagovornici zamenjave dolarja sta Rusija in Kitajska. Rusija že več let svoje rezerve diverzificira, vendar ima še vedno več kot polovico vseh rezerv naloženih v obveznicah vezanih na dolar. Za menjavo s sosedami bi hotela, da postane rubelj lokalna menjalna valuta. Temu sosednje države niso naklonjene kljub temu, da tudi same razmišljajo o nedolarski menjavi. Kitajska, kot največja lastnica ameriškega dolga, je v precej drugačni situaciji. Delno je odvisna od ameriškega trga, devalvacija dolarja bi zanjo pomenila veliko izgubo prihrankov. Kitajska predlaga uvedbo nove varčevalne in menjalne valute pod okriljem Mednarodnega denarnega sklada. Ta takšno valuto pozna od leta 1969, čeprav danes služi predvsem kot računovodska enota za vložke držav članic. Njena vrednost je izračunana na podlagi košarice valut.
Predstavniki finančnih ministrstev in centralnih bank Kitajske, Rusije, Indije in Brazilije so se ta teden sestali, da bi poenotili stališča pred prihajajočim srečanjem G20. Čeprav v skupni izjavi nova valuta ni omenjena, je bil del pogovorov namenjen prav temu.
Podobno mnenje ima ekspertna skupina ZN za mednarodne finance, ki pravi, da dolar ne zagovlja več stabilnosti mednarodne menjave in varnosti lastnikov ameriškega dolga, sočasno pa ZDA omogoča poseben status z velikim deficitom in zadolževanjem v tujini.
Na srečanju G20 bo očitno, kljub trepljanju in skupnim poziranjem, precej vroče.

PRAVICA DO VODE – PRAVICA ALI BLAGO?
Viri čiste pitne vode postajajo čedalje bolj skopi, potrebe po njej se povečujejo. Klimatske spremembe in onesnaževanje še dodatno omejujejo dostop do nje. Zaradi privatizacije vodnih virov in infrastrukture se pitna voda draži in je v revnih predelih sveta celo nedostopna.
V turškem Istanbulu je potekal enotedenski Svetovni forum o vodi. Zaradi nestrinjanja ZDA, Kanade, Kitajske, Egipta in Brazilije je neobvezujočo deklaracijo o vodi kot potrebi in ne pravici podpisalo okoli 120 sodelujočih ministrov. 30 držav priznava pravico do čiste vode kot osnovno človekovo pravico. Število takšnih držav se povečuje. O tematiki so na forumu debatirali le predstavniki držav, mednarodnih ustanov in zveze korporacij, ki se ukvarjajo s črpanjem in distribuiranjem vode. Te tudi financirajo delovanje Svetovnega sveta za vodo. Na uradnem delu konference niso prisostvovale nevladne organizacije, saj jim to ni bilo dovoljeno. Nekateri njihovi aktivisti so bili celo aretirani in izgnani. Nevladniki so forum označili za nedemokratično korporativno farso, katere cilj je privatizacija vodnih virov. Usoda okoli milijarde ljudi brez dostopa do čiste pitne vode in 2,5 milijarde do sanitarne vode, za nekatere očitno ni pomembna. Po vsem svetu so se obljube o privatizaciji kot sredstvu za večjo učinkovitost, transparentnost in demokratičnost pri nižji ceni izjalovile. Voda v privatnih rokah je v povprečju dražja med 80 in 100%ki. Najobsežnejšo privatizacijo vode je doživela Azija. Zaradi prodaje pravic do črpanja vode, s tem pa tudi izbire kupcev vode, je v Indiji prebivalstvo celotnih regij ostalo brez vode tako za lastno uporabo kot za namakanje polj.

RUSIJA SE OBOROŽUJE
Ruska vojska se pospešeno modernizira in oborožuje. Če so bile v sovjetskem obdobju podmornice namenjene strateški jedrski konfrontaciji z ZDA, se danes cilji spreminjajo. Poveljstvo mornarice namerava pospešiti gradnjo jedrskih podmornic s taktičnimi jedrskimi izstrelki. Podmornice s takšnim tipom izstrelkov so bile leta 1991 s sporazumom med Gorbačovom in Bushem umaknjene iz uporabe.
Danes se v ruskih ladjedelnicah gradi tudi 6 strateških jedrskih podmornic, na katere bodo nameščene balistične rakete tipa Bulava M.
Ruske strateške raketne sile nameravajo po izteku pogodbe START-1 decembra letos v okolici Moskve aktivirati divizijo za strateško obrambo. Opremljena bo s povsem novimi balističnimi raketami, ki lahko nosijo do 10 jedrskih konic.
Rusija sicer ZDA ponuja nov in razširjen sporazum o omejitvah jedrskega orožja, vendar ne pristaja več na politiko izvršenih dejstev. To je posebej zanimivo, ker je sedaj češka vlada, ki ji je bila podana nezaupnica, zaradi močnega nasprotovanja domače javnosti in opozicije, sporazum o gradnji radarskih sistemov za protijedrski ščit umaknila iz parlamentarnega postopka. Sedanja ameriška administracija pa ni tako zelo naklonjena projektu kot prejšnja.

SRBSKI DVOJNI VOHUNI
Jovici Stanišiću, vodji državne varnosti v času Miloševićevega režima, sodijo v Haagu. Obtožen je sodelovanja v vojnih zločinih na Hrvaškem, Bosni in Kosovem, še posebej pa organiziranja paravojaških enot Škorpijoni in Rdeče baretke. Te so zagrešile množico pobojev in pokolov, med drugim tudi tistega v Srebrenici.
Vse kaže, da je Stanišić v tem času igral tudi drugo vlogo. Bil je namreč agent CIE, ki je ameriško stran obveščal o vseh dogajanjih v samem vrhu tedanje srbske politike. CIA je, z zanjo nenavadno potezo, Haaškemu sodišču izročila množico zaupnih dokumentov, ki naj bi potrjevali Stanišićevo pomoč pri umirjanju etničnega čiščenja in zagotavljanju trajnega miru. V intervjuju za LA Times je njegov kontakt in originalni rekruter povedal, da Stanišić ni bil za informacije nikoli plačan, za CIO je izvajal množico operacij, ki bi jih Milošević razumel kot veleizdajo.
CIO je obveščal o lokacijah ugrabljenih vojakov NATA, pomagal pri odkrivanju množičnih grobišč v Bosni, sodeloval je pri vzpostavljanju tajnih lokacij za nadzor implementacije Deytonskega mirovnega sporazuma.
Sodišče v Haagu bo moralo tako soditi človeku, ki naj bi poslal Škorpijone v Srebrenico, hkrati pa si je prizadeval za konec Miloševićevih etničnih vojn.
Vse skupaj postavlja v čudno luč tudi ameriško popuščanje Miloševićevim zahtevam tako pri Daytonskem sporazumu kot pri razvoju dogodkov na Kosovu.

LATINOSI POLNIJO AMERIŠKE ZAPORE
Največja etnična skupina v ameriških zaporih so postali latino američani. Od leta 1991 do danes se je njihov delež povečal iz 24 na 40%. Skoraj polovica vseh je obsojena zaradi kaznivih dejanj v zvezi s kršenjem emigracijske zakonodaje, tem sledi le malce manjši delež obsojencev, ki so kaznovani zaradi ukvarjanja z nelegalnimi substancami.
Kaznovalna politika je od Reaganovih časov naprej izredno ostra, zato imajo ZDA največjo zaporniško populacijo na svetu.

Jura Štok

 


  • DELICIOUS
  • Google
  • RSS
3 x komentirano