29. marec, 2009 | Jaka Tomc

Kaj bo s ŠOULJ?

Bandelj in Golobič o ureditvi statusa ŠOU v Ljubljani.
  • DELICIOUS
  • Google
  • RSS

Predsednik ŠOS Danijel Bandelj in minister za visoko šolstvo Gregor Golobič o ureditvi statusa ŠOU v Ljubljani, ki ima ob ogromnem proračunu številne težave sam s seboj in povezanimi institucijami.

Jaka Tomc

Povezane novice
* Bodo dijaki prevzeli iniciativo?
* Jaka Muda o študentskih svinjarijah
* Študenti o bonih
* Zakaj ni več študentskih protestov?

 


  • DELICIOUS
  • Google
  • RSS
14 x komentirano
  • lucko je rekel/-la:

    Jaka, zakaj se ne pozanimas preden vprasas neumnost? Ves za postavljat vprasanja moras tudi o stvari kaj vedeti ne le poslusati govorice… Sej ves kako vam gre vam v nos, ko vas za medij Zaresa proglasajo. Priblizno toliko je bilo sedaj tvoje vprasanje smislno kot ta trditev…

  • lucko je rekel/-la:

    No sem si vzel cas, da ti tole malo napisem, da ti bo bolj jasno. SOU LJ izhaja iz zveze komunisticne mladine ali nekaj taksnega. Oni so v casu pred osamosvojitvijo izumili studentski servis za razvoz mleka. Vir prihodka je financiral med drugim tudi Slovensko osamosvojitev. Med drugim je ta studentska organizacija tudi zascitila JJ in pritiskala za njegovo izpostitev. Recimo tudi Tribuna je delo te organizacije, starejsi se je se spomnite in poznate vlogo le te. Radijo student pa vsi poznate. Tudi ta je bil del osamosvojitve. In to so osnove na katerih SOU stoji. Bile so spremembe a to je njegova osnova in zgodovinska vloga.

    Pravni status niti ni sporen. Je nekje enak klubu. Toraj oseba zasebnega prava. Poleg tega pa je vpisan se v register organizaciskih oblik SOS. To ga opravici do sredstev od koncesiske dajatve. Tukaj nekako postane se oseba “studentskega” prava. Toraj kaj je tu spornega ne vem. Morda to, da vsi mislijo, da pravna ureditev te moznosti ne pozna. No ampak ce se ga izbrise iz registra SOS pa je le oseba zasebnega prava in to je to in ni niti minimalno sporno, saj ne dobi nobenih sredstev od SOS.

    Proracun je tudi javno objavljen. Ce te zanima kam gredo sredstva poglej proracun. Je na stonji preglednosi dzavnega, ce ne bolj. Tam bos nasel odgovore na to vprasanje.

    Kje si dobil stevilke o placi ne vem, ampak kdorkoli ti je povedal te je nategnil. O tem so odgovarjali ze tolikokrat, da bi lahko vsaj mediji vedeli na pamet. Predsednik ima koificient 0,5, ministri 0,45, pomocniki 0,4, vodje projektov 0,3, neimenovani najvec 0,25, potem je 0,08 sejnina poslanca, pa se nekaj drugih, ki se jih iz glave ne spomnim. Ta koificient se potem mnozi s povprecno placo v Sloveniji, ki jo s sklepom doloci predsedstvo. Zadnja dolocena v casu tolarjev je bila 262.000 SIT, kar pomeni, da je bil honorar predsednika 131.000 SIT(546,65€). Sedaj pa je 1300€, kar pomeni da je honorar predsednika 650€. To je tudi najvisja placa, ki jo student na SOU lahko doseze. Ali je visoka ali ne pa je stvar razprave, ampak povprecno je student v LJ placan 4€ na uro in lahko toliko brez tezav zasluzi tudi drugje, za veliko manj zajebancij z mediji, drzavo, volitvami…

    No sej ce te se kaj zanima pa sklepam, da vidis moj mail. Mi lahko pises pa vprasas, ce bom vedel ti bom pomagal, da bos naslednjic lahko vprasal bolje…

  • Borut je rekel/-la:

    Ja kdo je pa ta vprašanja postavljal? Vsak študent ve, da je bil ŠOULJ izključen iz ŠOS zarad nekih štal na volitvah. Izključl so jih okol novga leta in od takrat nima urejenga statusa, pa tut proračuna ne.

  • Matts je rekel/-la:

    Sramotno na kakšen način se sprašuje, povsem brez znanja. :S S takimi govoricami se dela velika škoda tudi študentskim interesom.

    Sicer pa ima novo predsedstvo v programu zapisano tudi obuditev Tribune. :)

  • Jaka Tomc je rekel/-la:

    Priznam, da mi je v moji trenutni evforičnosti, ko sem želel prikazati pomanjkljivosti v slovenskem sistemu, ušel iz glave pravi razlog za izključitev ŠOULJ iz ŠOS. Opravičujem se vsem, ki sem jih zaradi domneve, da so nekateri študentski funkcionarji pokvarjeni (to seveda ne leti na poneverbe na volitvah, da ne bo kdo kaj mislil), kakorkoli užalil ali prizadel.

    lp, Jaka

  • dejan2585 je rekel/-la:

    Mah koji kur… novinarji so to, ki se niti ne pozanimajo o zadevi in ne pozanjo stvari, pa neke sprašujejo ko niti ne vejo kaj sprašujejo, kar me pa še najbolj dvigne je pa to, da še potem komentirajo zadeve, ki nimajo z vprašanjem nobene zveze… Temu novinarju res ni čisto nič jasno, ker g. Bandelj na tako zmedeno vprašanje enostavno ni mogel odgovoriti.

    Prosim novinarji, informirite se o zadevah malo boljše, da boste lahko zastavljali dobra vprašanja!

  • lucko je rekel/-la:

    Jaka, jaz sem hotel samo pomagati z mojim znanjem… Prizadel ali uzalil me nisi… Samo malo me kdaj razjezi ko novinar nekaj vprasa na pamet na osnovi govoric, ki jih niti ne poizkusi preveriti(vsaj honorarji predsedstva so zelo enostavno preverljivi)…

    Sej se vidi iz mojega prvega odziva, potem pa ko sem se pomiril pa sem si vzel cas in razlozil vse skupaj…

    Tako da sori tudi jaz sem malo cudno reagiral…

  • Jaka Tomc je rekel/-la:

    @lucko - ni letelo nate … hvala za ponujeno pomoč.

    @dejan2585 - novinarji se o zadevah dobro informiramo, žal pa premalokrat izvemo zgodbe iz ozadja, ki so ključne.

    Predlagam pa - in to ne le pri tej temi - da se pogovarjamo o rešitvah problemov, ne pa da vedno znova odkrivamo, da debatiramo o isti stvari, pa vsak vleče na svoj konec. Tako, dragi moji, deluje politika … in jaz se tega ne grem.

  • kaktus je rekel/-la:

    Bande-lji in golobiči, spet bo vse posrano !

  • JB je rekel/-la:

    Pa saj novinar ima v svojem razmišljanju prav, samo slabo je interpretiral vsebino z vprašanji. Moral bi jasno povedati da gre za dva vprašanja oz. dve dilemi:
    1. povezano z nezakonitimi volitvami izključitev šova iz interne strukture šos zaradi katere je organizacija izgubila status in s tem pravico do sredstev iz koncesije (gre za notranjo ureditev, to nima veze s pravnim statusom organizacije)
    2. res je kar je novinar želel izpostaviti, ne glede na to ali ima šou status organizacijske enote šos ali ne - ni popolnoma jasno ali je šou pravna oseba javnega ali zasebnega prava. Ampak tudi ta nejasnost ni glavni krivec za vse slabo na šou, je pa res, da zaradi tega obstaja miljon pravil in kadar imaš miljon pravil jih kršiš tudi nehote oz. si v njih prisiljen.
    Vse ostalo, višina proračuna, njihovi honorarji pa so stvar druge debate. Ko bo se oglasim.

  • neemocije je rekel/-la:

    A ni bil nestrankarski?

    ha, ha, ha, vsi rdečuhi so zelo “nestrankarski” in “strokovni”, ha, ha, ha, ha, ha, …,

  • hoor je rekel/-la:

    Draga Vest, zakaj objavljate blamaže vašin novinarskih kolegov? Vprašanje je povsem mimo; novinar je neinformiran in vpraša tisoč zadev naenkrat, o nobeni pa praktično ničesar ne ve. Ok, ima nek podatek o neki številki, ki si je posameznik ne more predstavljati, pa nič drugega.. Urednik?

  • opazovalec je rekel/-la:

    Super. Dokaz da so se ŠOS, ŠOUP, ŠOUM in ŠKIS dogovorili za elektronizacijo študentskih bonov - izvajalec ULTRA. Če ne poznate podjetja naj omenim, da za podjetjem stoji sam slovenski Stalin! Gregor Golobič!

  • lucko je rekel/-la:

    Se lahko ze kar opravicis za nalaganje, ker stvar se ni niti zunaj(ni ne razpisa niti projekta kolikor je meni znano), pa pol poves, ce bo Ultra res zmagala(in bila sporni izvajalec), do takrat pa ne nakladaj…