17. april, 2009 | Denis Sarkić

Zares vs. LDS o NLB

Golobič o Veselinoviču in NLB kreditih, Kresalova odgovarja nazaj.
  • DELICIOUS
  • Google
  • RSS

Predsednik stranke Zares Gregor Golobič o reprogramiranju NLB kreditov Infond Holdingu, prvem možu banke Drašku Veselinoviču in drugih aktualnih zadevah.

V Zaresu so se na podlagi dogajanja okrog reprogramiranja posojil s strani bank odločili, da prihodnji teden skličejo posebno sejo sveta stranke, na katerem se bodo temeljito pogovorili o tem, ali so doslej v koaliciji in vladi v zadostni meri uresničevali ustrezna načela in programske cilje ter ali so vlada in pristojna ministrstva dovolj odzivni. “In kakšne zahteve v zvezi s tem bomo v nadaljevanju še postavili oziroma s kakšnimi predlogi bomo nastopili,” je o temi posebni seje, ki naj bi bila predvidoma v torek, na današnji novinarski konferenci v Ljubljani povedal predsednik Zaresa Gregor Golobič. Dodaja, da bodo razpravo o tej temi nadaljevali tudi v vladi, pri čemer želijo, da bi vlada tu dosegla ustrezno soglasje, da bi vsi skupaj našli “moč in zavest o odgovornosti, ki jo imamo za to, da vsi akterji na tem področju prepoznajo realnost, v kateri Slovenija je, in prevzamejo nase odgovornost, ki ji ne morejo uteči”.

Kot je znano, je Nova Ljubljanska banka (NLB), ki je v večinski državni lasti, v četrtek potrdila podaljšanje posojila Infond Holdingu. Za kolikšen znesek gre, niso navedli ne v Infond Holdingu ne v NLB. Časnik Dnevnik je minuli petek objavil, da je NLB 7. aprila Infond Holdingu podaljšala za okoli 150 milijonov evrov kratkoročnih posojil, in sicer za poldrugi mesec do začetka junija. Vlada pa je v četrtek sklenila od uprave NLB zahtevati sklic izredne skupščine, na kateri naj bi delničarji izglasovali javno objavo podatkov o izplačilih nagrad nekdanjemu predsedniku uprave banke Marjanu Kramarju. Na skupščini naj bi zahtevali tudi informacije o vseh nagradah, ki so bile izplačane v zadnjih štirih letih. Komisija DZ za nadzor javnih financ pa je pozvala Banko Slovenije, naj ji poroča med drugim o posojilih, ki so jih banke v pretežni državni lasti odobrile za financiranje menedžerskih odkupov oziroma prevzemov podjetij.

“Že ta hip lahko povem, da nismo v celoti zadovoljni z odzivnostjo. Menimo, da je kljub opozorilom, ki so bila dajana v vrsti zadev, angažma in sledenje tudi sklepom vlade, odlokom, uredbam, ki so bile sprejete in postavljajo omejitve v zvezi z vprašanjem, o katerem govorim, ni bilo dovolj odločno, intenzivno,” je dejal prvak Zaresa. Na to temo se je danes pogovoril tudi s predsednikom vlade Borutom Pahorjem, kateremu je izpostavil, da se resno opravi razpravo o tem, da vlada s svojo vlogo lastnika in upravljalca z davkoplačevalskim potencialom ter zastopnika javnega interesa “razmisli o zaupnici upravi in nadzornemu svetu, ki očitno bolj sledi ambicijam zavarovanja preteklih odločitev in jih poskuša prikriti z novimi spornimi odločitvami, v bistveno manjši meri pa se osredotoča na vprašanja reševanja problemov, ki jih ima na dnevnem redu tako vlada v kontekstu gospodarske krize kot seveda tudi gospodarstvo in mnoga podjetja v Sloveniji”. Po besedah Golobiča je kreditna aktivnost majhna in so izjemno redko podeljeni novi krediti oziroma da gre v večini t.i. novih kreditov za podaljševanje starih kreditnih pogodb z bistveno višjimi stroški odobritve, bistveno višjimi obrestnimi merami in bistveno krajšo ročnostjo. To naj bi pomenilo, da je celotna situacija s strani bank pogosto izkoriščena kot nova priložnost za zaslužek, ne glede na poroštva države, in ne za tisto funkcijo, zaradi katerih so ta poroštva izdana.

Denis Sarkić, video: Zares

P.S. Na Golobičeve izjave se je s sporočilom za javnost odzvala tudi predsednica LDS Katarina Kresal:

Spoštovani,

pošiljam vam izjavo predsednice LDS Katarine Kresal v zvezi z dogajanji okoli NLB.

»Obljube nove politike so bile, da bodo gospodarske in finančne ustanove samostojne in tega se bomo v LDS držali. NLB je samostojna finančna družba. Je ne vodi LDS in pričakujemo, da je ne bo niti Zares, niti druge stranke. Lahko imamo različne poglede na vodenje banke, ampak bančnih kreditov ne morejo odobravati politične stranke, niti vlada. Sama sicer menim, da bi moral bančni sektor prioritetno podpirati razvojne aktivnosti slovenskega gospodarstva. Odločitev glede podaljšanja kredita bi seveda lahko bila tudi drugačna, toda uprava se je odločila po bančnih kriterijih in za to tudi nosi odgovornost pred bančnimi, ne pa političnimi organi.«

 


  • DELICIOUS
  • Google
  • RSS
13 x komentirano
  • freja je rekel/-la:

    Ha!

  • Bralka je rekel/-la:

    Katarina je spet dala lekcijo iz načelnosti. Bravo, Kathy.

  • medek je rekel/-la:

    Bo folk brcnu bankirje v določene organe, saj niso vsi neumni tako kot Pahor.

    Kaje to:—- “Strogi bančni kriteriji.” ——
    Nov vic? Za nove čase. Kresalica ni več odvetnica in taki triki niso več in. Še posebej , če so prozorni.

    Kresalica je krasna, nisem pravnik, ampak ta zgornji stavek je neverjetno smešen.

    Bankirji so krivi skupaj s tajkuni in ni jih prijetno gledati, kako lažejo z vidnim strahom. Tko kot se je tresel Bernanke in so naši “finančniki” hodili naokrog mazoljasti. Živčni so. Ampak verjemite, da je folk oz. ulica tudi, živčna.

    Torej, jaz upanje v kresaličarje še imam, ker če bo drugače bodo itak politično mrtvi, skupaj z Križaničem in SD pahorjanci.

    Malo sem besen, tak palestinski sindrom imam že od ruploze. Kriva pa je politika, ki dopušča ekperimente na račun revnih. Globalna pizdarija, ja, ampak jaz sem vedno mislil, da smo v resnici najboljši. In ne le sužnji obamamanijakov.

    A to je bil poziv za koga: Zgrabili bomo bika za roge.

    Folk ni butast, zato nam ne prodajat klasične wallstreetovske matrike.

    Če ima LDS kak hud trik kako vrniti ta denar, potem vsaka čast. Ampak jaz v te podmizne transakcije ne verjamem, ker kot pravi Boris Pahor: Človek je pokvarjena žival.

    Okoli korita je še vedno svinjarija, vsi čakamo da začnejo orati po zemlji in se nehajo prenažirati na naš račun.

    Imeti je potrebno pogum, da ustvarimo Novi Svet in ne da čakamo Obamosalamo.

    Torej: Kaj so to strogi bančni kriteriji?

    A si baba, a nisi baba. Ampak, če ste taki đeki v LDS, potem imete skrivni trik “obogatitve” države.

  • Miha je rekel/-la:

    Katarinca in načelnost … ha, ha, ha … blondinka v rokah (in verjetno še kje) v rokah tajkunov!

  • Špela je rekel/-la:

    Zaresov video, pa še zvoka niso zmogli zagotoviti?

    Denis, lepo prosim, drugič pojdi tja in sam posnemi. Morda jim lahko še daruješ video, da bodo imeli kaj za pokazat. Nove politike itak nimajo.

    Katarinca je bila pa spet lepo jasna in kratka. Vedno bolj mi je všeč!

  • arha je rekel/-la:

    Nepripravljeni novinarji niso sposobni oblikovati svoje misli v 3 sklenjene stavke z vprasanjem na koncu. Deprimirajoce, celo ob sestih zjutraj. Tako, da ima g. Golobic lahko delo, saj si vprasanja postavlja sam (tako, da prevede besede novinarjev v intelegibilen jezik).

    Ga. Kresal se pa zdaj naslanja na oguljeno frazo iz volilne kampanije in koalicijsko zavezo, da se vlada v gospodastvo ne bo vec vmesavala. Res, je vlada se naj ne vmesava v transakcije med gospodarskimi subjekti, vendar le v kolikor tam nima svojega interesa. Zdaj se kazejo razlike. LDSu je v interesu, da stanje zatece, zato se naslanja na zatecene fraze, Zaresu je v interesu, da se poseze, zato posega z neutecenimi frazami, SD malo caplja zadaj in njene fraze so prav take, capljajoce. V DESUSu va se niso naredili korelacije NLB upokojenci, tako da se ne morejejo imeti stalisca.

    Zdaj je cas, da se oguljeno in skrepenelo frazo razpakira in se jo napolni z konkretno vsebino. To je delo za politiko, za to ste tri stranke dobile madat. Ne za to, da se naslonite nazaj in umiknete za frazo, ces da ste se zmenili, da se ne bodo vmesavali v gospodarstvo. Da, a takrat niste imele pred sabo konkretnega primera - lahko se je bilo zmeniti. Sedeaj pa ga imate in pricnite delati.

    Ga. Kresal naj si malo Schmitta prebere: kaj pa je drzava, ce ne entitea, ki sprejema odlocitve, ki so v NJENEM vitalnem intresu. Za to gre, na za nacionalni interes, za VITALNI inters gre.

    …«All polemical concepts, images, and terms have a polemical meaning. They are focused on a specific conflict and are bound to a concrete situation; the result is a friend-enemy grouping and they turn into empty and gostlike abstractions when situation disapperas. Words such as stare, republic, society, class, as well as souveregnity, constitutional state, absolutism, economic planning, natural ar total state, and so on, are incomprehensable if one does not know exactly who is to be affected, comabated, refuted and negated with such term.« (Schmitt, The Concept of the Political)«

  • MEFISTO je rekel/-la:

    BRALKA je poosebljena naivnost.

    Očitino je le to, da gre za borbo interesnih lobijev , ki so zastopani v vladi.

    Finančni minister je bodisi prodan, bodisi popolnoma nesposoben. ali pa oboje.

    Znova se je pokazalo, da vlada nima vizije in da je premier ne obvladuje.

    Golobič in Kresalova, ki sta ekskluzivna predstavnika zelo močnih lobijev, bosta pokopala vlado in koalicijo.

    Kresalova prodaja pamet, ki ni zrasla na njenem zelniku.

    Gorje raji, le to lahko rečem!

  • arha je rekel/-la:

    VSEVED(N)EZ je poosebljena globina.

    “Don Quixote is not a man given to extravagance, but rather a diligent pilgrim breaking his journey before all the marks of similitude. He is hero the Same. He never manages to escape from the familiar plain stretching out on all sides of the Analogue, any more than he does from hi own small province. He travels endlessly over that plain, without ever crossing clearly defined frontiers of difference or reaching the heart of identity…His whole being is nothing but language, text, printed pages, stories that have already been written down. He is made up of interwoven words; he is writing itself, wandering through the word along resemblances of things… DON QUIHOTE READS HIS WORLD IN ORDER TO PROVE HIS BOOKS. His whole journey is a quest for similitudes: the slightest analogies are pressed into service as dormant signs that must be reawakened and made up to speak once more. Flocks, serving girls and inns become more the language of books to the imperceptible degree to which they resemble castles, ladies and armies - a perpetually untenable resemblance that TRANSFORMS THE SOUGHT-FOR PROOF INTO DERISION AND LEAVES THE WORDS OF THE BOOKS FOREVER HOLLOW.” (Michel Foucault, The Order of Things).

  • PARTIZAN je rekel/-la:

    SENICA_GOLOBIČ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  • MEFISTO je rekel/-la:

    @ ŠPELA

    Špela pravi: Zaresov video, pa še zvoka niso imeli. Katarinca je bila spet in jasna in kratka.Vedno bolj mi je všeč.

    Kar se tiče zvoka, se potolaži. Zaresov minister za visoko šolstvo spet prevzema telekomunikacije, vsi vemo zakaj, pa bo samo zate tudi zvok boljši.

    Kar se tiče Katarince, pa sem ti že pojasnil. Kresalova prodaja na izust naučeno pamet njenega interesnega lobija, ki jo je lansiral.Nič ni zraslo na njenem zelniku.

  • ervinator je rekel/-la:

    Kriza vrednot je povzročila, da se stranke vladne koalicije ne sprenevedajo več glede tega, ali se država politično vpleta v gospodarstvo. SD in LDS se odkrito (vsem na očem) trudita vpletanje vsaj omejiti, če že ne skoraj povsem ustaviti, medtem ko Zares in DeSUS odkroto (vsem na očem) politično pritiskata na gospodarstvenike ter bančnike k povsem konkretnim dejanjem (v primeru NLB k neodobitrvi reprograma PL). Sprenevedajo se samo še glede tega, ali gre pri vsem skupaj le za strankarsko pretegovanje mišic pri kadrovanju in kanaliziranju proračunskega denarja.

  • luna je rekel/-la:

    Špela
    Kresalova je s svojo izjavo, da je NLB neodvisna finančna institucija malo zadaj. Tisti časi, ko je bilo tako, so za nekaj časa mimo.
    Zdaj (najbrž veš, da smo v hudi svetovni krizi), morajo države dajati milijonska poroštva zabredlim bankam, da lahko normalno poslujejo in imajo pravico in tudi dolžnost izvajati kontrolo nad bančnim poslovanjem. Naša vlada pa je sploh dala zavezo, da ne bo dovoljevala nadaljnjega kreditiranja prevzemnolastniških struktur.
    Sedaj se je zgodilo ravno obratno, Kresalova in Pahor pa sta dejala, da se država ne sme vtikati v poslovne odločitve banke. Samo malo v Nemčijo je treba pogledati - Merklova je bankam dejala: “Tako boste delali, kot bo vlada zahtevala!”.

    Človek se res sedaj sprašuje, kdo vodi to vlado - Simona, Kresalova, Senica…pa mogoče na koncu Pahor.

  • luna je rekel/-la:

    .. mogoče sem malo zamenjala vrstni red - najprej Senica.., n.pr. nov odvetniški zakon, ki ga je podal Zalar (LDS).