21. april, 2009 | Denis Sarkić

Kresalova o NLB

Spletni zapis predsednice LDS o aktualnih trenjih v koaliciji.
  • DELICIOUS
  • Google
  • RSS

Spletni zapis predsednice Liberalne demokracije Slovenije Katarine Kresal v zvezi z dogajanjem okoli NLB.

Katarina Kresal predsednica LDS

Če kdaj, potem Slovenija sedaj nujno potrebuje politiko samoomejevanja

Retorika populizma, ki smo ji priča zadnje dni v zvezi z NLB, je morda všečna, hkrati pa tudi nevarna in v nasprotju z demokratičnim konceptom pojmovanja vloge politike in prava. Še posebej zaskrbljujoče pa je, če to postane politični diskurz vladne stranke. S cilji razreševanja problematike posojil za menedžerske kredite se strinjam, ne morem pa se z metodo, ki jo pri tem uporablja stranka Zares, zato menim, da mora Zares zahteve po ukrepanju postaviti v pravni okvir.

Ali morda želijo, da Vlada RS razreši predsednika uprave NLB, ker je uprava sprejela sklep o reprogramiranju kredita podjetju, ki je kot pravi tajkunsko? Ugotavljanje odgovornosti za ravnanje tega direktorja je v pravni državi predmet dela pristojnih institucij, policije, tožilstva in sodišč, in ne sme iti na škodo tega, da se onemogoči delovanje gospodarskih sistemov, kjer ima zaposlitev na tisoče ljudi. Kako si predstavljamo, da bo delovalo gospodarstvo, če pristanemo na to, da bomo predsednike uprav pomembnih finančnih institucij politiki razreševali, ker nam ne bo všeč njihova poslovna odločitev, pri čemer konkretnih podrobnosti teh odločitev sploh ne poznamo?

Ko gre predsednik druge največje koalicijske stranke pred medije in tam vse povprek ocenjuje poslovanje različnih gospodarskih družb, prevzema jezik, ki ga je v slovenski prostor vpeljala prejšnja vlada. Jezik tajkunstva in pogromov. To je v nasprotju z vsem, za kar smo se skupaj zavezali na volitvah. Se zavedamo kam to vodi in kako izdajamo mandat, ki smo ga dobili na volitvah? Na volitvah nismo dobili mandata nadaljevati politike prejšnje vlade, za katero so bile slovenske finančne institucije in veliki gospodarski sistemi pogosto zgolj kmetje na šahovnici ozkih političnih interesov in všečnega populizma. Ljudem smo obljubili samo-omejevalno politiko, novo politiko in vzpostavitev transparentne pravne države. Danes pa nekateri glasno jemljejo besedo institucijam, ki so pristojne za ugotavljanje individualne odgovornosti in preiskovanje nezakonitosti in prevzemajo jezik in metodo neke druge vlade. Tega ne sprejemam in sem nad tem ogorčena!

NLB je gospodarska družba, sicer v večinski državni lasti, vendar vseeno gospodarska družba, ki ima svoje nadzorne organe in mora delovati skladno z zakonom. Tudi sama se osebno ne strinjam z zadnjo potezo vodstva banke glede reprogramiranja kreditov INFOND holdingu. Javno sem že večkrat povedala, da morajo banke v teh kriznih časih skrbeti predvsem za kvalitetno financiranje razvojnih aktivnosti slovenskega gospodarstva. A vendar mi kot političarki, predsednici vladne stranke in ministrici v vladi ne pade na pamet, da bi šla v maniri starih konceptov in razmišljanja politično mimo vseh predpisov brezobzirno pritiskati na upravo, naj stori to, kar od njih kot političarka pričakujem.

Ne moremo se pretvarjati, da imamo gospodarstvo ločeno od politike, da se vanj ne bomo vtikali, … razen, ko bomo tako samovoljno želeli in ko bo nekdo na hrbtih levih ali desnih t.i. tajkunov hotel loviti politične rejtinge in kompenzirati pomanjkanje dolgoročne vizije. Potem smo tam, kjer smo bili in besede o novi politiki se razblinijo v nič. Imeli bi politični vpliv na gospodarstvo, ne bi pa prevzemali odgovornosti. Hvalili bi se z uspehi gospodarskih družb, v katerih ima določen delež država in z njimi mešetarili, skrivali bi se za domnevno neodvisnimi upravami in nadzornimi sveti, ne bi pa prevzemali odgovornosti za napake, ko in če jih te storijo. Lepo vas prosim! Kdo bo delal spiske, katero podjetje lahko dobi kredit in katero ne? Kdo bo delal spiske, kdo je tajkun in kdo ne? Vlada, posamezni ministri, kandidati za evropske poslance ali kar posamezni šefi strank v medijskih nastopih? Naj kot notranja ministrica naslednjič od koalicijskih partneric pričakujem tudi spisek ljudi ali direktorjev, ki jih je potrebno aretirati?

Razprava o reprogramiranju kreditov časovno sovpada z nekaterimi odmevnimi postopki policije na področju gospodarskega kriminala. Kako naj ljudje ob izrečenih besedah glede NLB zaupajo, da tudi ti postopki niso politično motivirani in usmerjani? Kako se počutijo kriminalisti, če imajo občutek - ki jim ga vsiljuje politika in tudi različni komentatorji v medijih - da so tudi oni zgolj kmetje na šahovnici? Pa niso! Ne v teh primerih in ne pod mojim ministrovanjem na MNZ!

Če kdaj, potem Slovenija sedaj nujno potrebuje politiko samoomejevanja, prenovo sistema vrednot, zaupanje v pravno državo in državne ter politične institucije. Slovenija nujno potrebuje jasne standarde delovanja. Slovenija potrebuje močno voljo in novo politiko, ne zgolj v besedah. Slovenija potrebuje močno zavezanost transparentnemu sistemu odločanja tudi takrat, ko politikom, medijem ali ulici posamezne odločitve v avtonomnih sistemih niso po volji.

Potreba je iz kronične postala akutna, gospodarska kriza in njeni spremljevalni pojavi so jo zaostrili in jo bodo še. Sama sem prepričana, da je ta vrednota lahko le pravna država, ki je v preteklosti prepogosto odpovedala. To je moja zaveza in del mojih pristojnosti v tej vladi. In na tem trdno delamo. Vzpostaviti sistem nadzornih institucij na področju preprečevanja in preiskovanja gospodarskega kriminala in siromašenja davkoplačevalskega denarja, ki bo vzdržno, učinkovito, operativno avtonomno, predvsem pa ne glede na socialno, ekonomsko in politično moč posameznikov, vzpostavil tisti pozitivni strah pred zlorabami položaja in nezakonitega bogatenja, brez katerega ni ne pravne, ne socialne države. Dosledno spoštovanje odločb ustavnega sodišča v primeru izbrisanih, napori na področju kvalitetnejšega in učinkovitejšega pregona in preprečevanja gospodarskega kriminala in korupcije sta dve plati istega kovanca. Gre za pomembne in načelne nastavke pravne države. Tako kot gre za rušenje teh nastavkov v primeru NLB in padalskega poseganja politike v gospodarsko odločanje mimo veljavne zakonodaje.

Katastrofe, ki bi za celotno prebivalstvo Slovenije sledila, če bi ti nastavki pravne države ‘pomrznili’, si raje ne predstavljam. Preko vikenda smo slišali veliko besed s stani politikov, ki žal kažejo v to smer. Zares ima v vladi nekaj pomembnejših ministrstev, ministra Golobič in Lahovnik sta tudi člana krizne skupine ministrov. V tem smislu imata več vzvodov vplivanja in predlaganja strateških in konkretnih rešitev, kot ostali, vendar ne ad hoc in arbitrarno, ampak v okviru institucionalnih in pravnih okvirov. Takšne predloge rešitve želim videti in slišati ter se o njih argumentirano pogovoriti. Čas bi bil, da se fantje nehajo igrati politične igre in začnejo delati. V nasprotnem primeru bo ljudem upravičeno prekipelo.

Katarina Kresal
Predsednica LDS

Foto: DENIS SARKIĆ/VEST

 


  • DELICIOUS
  • Google
  • RSS
34 x komentirano
  • Katra je rekel/-la:

    A je vest.si spletni portal Kresalove?
    Neokusno, neprimerno za vaš medij. Ali pa njen partner prispeva še zadnje fičnike, ki jih ima, da jo prodajate v vsej njeni veličini?

  • MEFISTO je rekel/-la:

    Devica Orleanska!

    Bo tako tudi končala?

  • luka je rekel/-la:

    slava ji…:)

  • soled je rekel/-la:

    prva ptica pravne drzave, pa naj rece kdorkoli kar hoce

  • MEFISTO je rekel/-la:

    Imaš pa čudno predstavo o pravni državi!

  • JBTPTKŠNKZDRVJ je rekel/-la:

    samo eno vprašanje : zakaj policija v RS še vedno ne preganja kriminalnih direktorjev - utajevalcev davkov, mobbingašev, itd., ipd. _ _ _ ?

    W Država od kurca !

    http://www.youtube.com/watch?v=A7GCy-kboZs

  • Nogavička je rekel/-la:

    … kdo pravi, da jih ne … in kaj si ti ukrenil v zvezi s tem?

  • lala je rekel/-la:

    Pravna država, ja pa kaj ste eni na marsu doma???

    Pravna država pri nas umrla davnega leta 1992!!!!!!

  • medek je rekel/-la:

    Meni pa je ravno Kresalica z svojimi izjavami podobna Janši, v tem primeru, ko se bori za bankirje brez etike in morale.

  • medek je rekel/-la:

    Mr. President, please: Pop this bubble before it’s too late

    http://www.naomiklein.org/articles/2009/04/why-we-should-banish-larry-summers-public-life

  • Bralka je rekel/-la:

    A tale stalna druščina korespondentov s hecnimi nicki - a vi sploh pogledate, poslušate in preberete to, ker je objavljeno? In če kdorkoli počne vsaj eno od navedenih opravil - a tudi vsaj malo razumete? Ali pa imate eno hudo potrebo nekaj komentirati, samo za to, da je objavljeno?

  • medek je rekel/-la:

    Odločitev glede podaljšanja kredita bi seveda lahko bila tudi drugačna,— toda uprava se je odločila po (strogih) bančnih kriterijih in za to tudi nosi odgovornost pred bančnimi, ne pa političnimi organi. —

    Uprava NLB se za vsako podaljšanje kredita odloča po poslovnih kriterijih, ki so v korist banke, poudarja predsednik uprave NLB Draško Veselinovič. Ob tem opozarja, da v Sloveniji —ne poznamo definicije spornih kreditov, zaradi česar ti tudi niso prepovedani. —-

  • Fonzi je rekel/-la:

    Kresalova ima prav. Lahovnik je še včeraj zagovarjal managerskim (beri: tajkunski) prevzem BTC, danes, ko pa mu to ne paše več, pa napada Veselinoviča. Pa ne, da je Veselinovič neka perla, prav nasprotno, ampak ali je kdo od politikov in vobče javnosti sploh vidle katerokoli od pogodb med NLB in Infondom? Če ne, potem naj vsi skupaj držijo gobec, ker govorijo na pamet..

  • luna je rekel/-la:

    Bralka,
    nekateri komentatorji imajo po moje prav. Posebno Katra.

    Financiranje Kresalove in njene poti v politiko ni nedolžna zadeva.
    Nazadnje pa sem se spraševala, odkod gospodarskim novinarjem ideja, da so Veslinoviču namenili nagrado za naj finančnika, ki mu ga je podelil Pahor. Kaj je do sedaj naredil Veselinovič, da si je zaslužil to nagrado - na mesto predsednika uprave NLB je prišel z neke Deželne banke, na tem mestu mu ne uspeva razreševanje zadeve Bavčar, joka, da je stanje tajkunskih kreditov podedoval.

    V Financah je pisalo v naslovu:
    “O prestižnih ekonomskih nagradah za neobstoječa dejanja”

  • lala je rekel/-la:

    BRALKA:
    mi ni potrebno brati, ker so me izkušnje iz pretekle slo politike naučile, da če tudi katero stvar kaka svetla izjema pravilno in konkretno pove, potem v dejanjih stvar izpelje nekorektno oz. obratno od tistega kar je prej zagovarjala!! Dokaz si lahko tu prebrala!!

    Sicer pa imaš nekaj primerov imaš na dlani:

    KRESALKA: “Tudi sama se osebno ne strinjam z zadnjo potezo vodstva banke glede reprogramiranja kreditov INFOND holdingu.” To je izjava za v javnost, v resnici pa so v ozadju točno to načrtovali!!

    ŠE ENA SVETLA:
    ” Ljudem smo obljubili samo-omejevalno politiko, novo politiko in vzpostavitev transparentne pravne države.” To je zelo zanimivo, ker pride iz ust neke “nove”osebe v politiki, vendar iz stranke oz. politične opcije, ki je zelo “transparentno” in po pravnih okvirjih delovala v preteklosti”

    AHA PA ŠE ENA OČITNA LAŽ:
    “Zares ima v vladi nekaj pomembnejših ministrstev, ministra Golobič in Lahovnik sta tudi člana krizne skupine ministrov. V tem smislu imata več vzvodov vplivanja in predlaganja strateških in konkretnih rešitev, kot ostali.”
    Upam, da ste do sedaj po vsem tem cirkusu dojeli, da je le ena najpomembnejših, če ne absolutno najpomembnejša funkcija v državi, ravno funkcija prvega moža v naši največji banki, kar dokazuje tako ogorčen boj za stolček, naj vas skrb za pravno državo ne zavede saj so razlogi drugje in tisti, ki finance vsaj malo poznajo zelo dobro vedo v katerem grmu zajec tiči, da pa ti nekoliko pojasnim:

    Ozadje spora pa baje tiči popolnoma drugje kot mogoče zgleda na prvi pogled, Gregor Golobič si od vsega začetka želi na čelo NLB postaviti Mateja Narata. Da bi mu to uspelo mora najprej odstraniti Draška Veselinoviča in izvesti javni razpis. NLB je Gregorju Golobiču pomembna (tudi) zato, ker je mogoče prek nje politično obvladovati gospodarstvo. Vsako podaljšanje kredita velikemu sistemu se da pogojevati s političnimi protidobavami. Za Gregorja Golobiča je zato ustoličenje Mateja Narata na vrhu NLB ključni mejnik pri eliminaciji konkurenta Boruta Pahorja. Če bo SD popustila pri NLB si bo s tem spodkopala gospodarsko bazo in ji do naslednjih volitev ne bo uspelo ohraniti prednosti pred Zaresom.

    V vedenje:
    Zapomni si,če imaš pod kontrolo bankirske vzvode, sploh pa v času gospodarske krize, potem možnosti osebne in strankarske koristi kaj hitro postanejo postanejo neomejene, dokaz za to imaš spet na dlani, današnja situacija v kateri se nahajamo!!!

  • martin je rekel/-la:

    Če predpostavim, da je tale članek samo uvod…

    http://razgledi.net/blog/2009/04/21/katarina-kresal-prepisuje-razgledinet/

    Očitno v teh temnih časi potrebujemo še več novih svetilnikov.
    eh…

  • neemocije je rekel/-la:

    Če kdaj, potem Slovenija sedaj nujno potrebuje politiko samoomejevanja - ha, ha, ha, ha…………
    samo rdeče ovce ji lahko verjamejo…………. celo veseli predsednik NLB je samo strokovna oseba in čisto nič vezana na politiko….ha, ha, ha, ha….

  • joze je rekel/-la:

    Aha, zdaj pa vem Denis, zakaj se ti Kresalova vedno tako lepo smehlja - ker na fotki zgleda kot bi ušla iz holivuda:)

  • Dvorni pisar z licenco je rekel/-la:

    Draga Katarina;),

    hvaležno sprejemam tvoje pojasnilo, da je reprogramiranje (podaljšanje) kredita utapljajoči se firmi ….samoomejevanje politike.

    Ker vemo, da davkoplačevalci (in posledično politiki kot plačani zastopniki naših interesov) nimajo in ne smejo imeti besede v banki, ki so jo rešili propada z našim denarjem.

    Hvaležen sem ti tudi za pojasnilo, da je bila odločitev banke pogojevana ekonomsko in ne politično…ker vsi vemo da med velekapitalom in politiko levega trojčka NI nikakršnih povezav.

    Saj bi zanikal napisal kaj več, pa se bojim, da me bo kakšen znan odvetnik tožil.

    Ravno tako lahko z levo roko zamahnemo nad opomini, da je direktor določene banke član te ali one politične stranke. Zbegane izjave bankirja o tem ali je podpisal avtogram ali s svinčnikom napisal račun za kilogram krompirja, so seveda zgolj poslovno taktiziranje v dobro …Slovenije.

    Draga Katarina…veš..vsi ti verjamemo.

    Da se je odločal sam.

  • janez je rekel/-la:

    Obod je še kar v redu samo znotraj je vse prazno

  • JBTPTKŠNKZDRVJ je rekel/-la:

    pravna država _ _ _ jah, tako ZELO trasparentna, da se je nikjer sploh NIČ ne vidi !! _ _ _ _ _ _ ;-)-:

    fantazmagorična/kakorKLAMMpfarskiGRAD.preSS

    http://www.youtube.com/watch?v=agThJBHutB8

  • JBTPTKŠNKZDRVJ je rekel/-la:

    apropos, Nogavička - ravnokar sem videl Mezeka v uvodniku TV DNEVNIKA ; kaj še vedno ni v zaporu ? _ _ _

    SAJ ! _ _ _

    :-(

  • bollywood je rekel/-la:

    Vse, kar je dobrega v njenem tekstu je prepisala od Flegarja na Razgledih - očitno imamo za Janšo novo kandidatko za Večerov Bob leta. S plagiatorstvom v obrambo pravne države, bravo!

  • bollywood je rekel/-la:

    Ja ODGOVOR, toda več kot jasno je iz njega zgolj to, da je tudi to “opravičilo” napisal isti piarovec, ki ji je podtaknil plagiat?! Preveč besed, da bi bilo kaj res. Res lahko kdo kupi pravljico, da bi v takšnem pismu citirala Flegarja z Razgledov…
    Mimogrede - pravi: (če bi plagiirala) “bi bilo preveč očitno”. A manj očitno je pa dopustno? Če te ne vidijo ali dobijo, je tatvina sprejemljiva? Notranja ministrica - halo?!

  • Pička je rekel/-la:

    Ja, mene je prepričala …

  • rukar je rekel/-la:

    Kako je že dejal njen sodelavec! ? Če mora povedati kaj na pamet, več krili z rokami kot pove, pred kamerami ji gode, kot nočni vešči v soju žarometov !

  • luka je rekel/-la:

    svetnica slava ji…..katarina blažena….:)

  • Svoboda1991 je rekel/-la:

    bruhahahaha…a je to kaka šala…..brkula

  • MEFISTO je rekel/-la:

    PIČKA, tebe je že marsikatera prepričala!

  • luka je rekel/-la:

    pička,

    se vid da si pička….

  • ervinator je rekel/-la:

    Lepa fotografija, grda vsebina - polno golobičevskega sprenevedanja.

  • [...] v imenu zaskrbljenosti za delovanje pravne države, kot jo je nervozno servirala Katarina Kresal v odzivu, kjer potezo Zaresa označi za vtikanje politike v gospodarstvo in obelodanja dvome o pojmu [...]