25. april, 2009 | Urh Maček

Pred dnevom OF

Janez Stanovnik na proslavi ob dnevu upora proti okupatorju.
  • DELICIOUS
  • Google
  • RSS

Na slovesnosti ob državnem prazniku - dnevu upora proti okupatorju je bil slavnostni govornik predsednik Zveze združenj borcev za vrednote NOB Slovenije Janez Stanovnik.

V zgledno polni dvorani Delavskega doma je najprej spregovoril nekaj besed župan Matjaž Švagan in napovedal osrednjega govornika. Po pol ure trajajočem izčrpnem govoru, katerega bomo v celoti objavili v ponedeljek dopoldan, so prisotne navdušili še glasovi Tržaškega partizanskega pevskega zbora. Petkovo proslavo sta pripravila Občina Zagorje ob Savi v sodelovanju z Združenjem borcev za vrednote NOB Zagorje ob Savi.

Kratek pogovor z Janezom Stanovnikom, po končani proslavi:

Urh Maček

 


  • DELICIOUS
  • Google
  • RSS
52 x komentirano
  • MEFISTO je rekel/-la:

    Ob 27. aprilu, Dnevu upora proti okupatorju, dnevu, na keterega se pred 68 leti ni nihče nikomur upiral, vam želim doživet praznik!

    Vsaj na ta dan se ne obremenjujte z mislimi o črni prihodnosti, v katero nas vodijo politične sile, ki so izsilile tudi ta praznik.

  • uničevalec rdečuhov je rekel/-la:

    Absolutno lažnivi in neobstoječi dan , ki ne predstavlja za Republiko Slovenijo ničesar.Qazi običajni dan,ki ga iz koristoljubja praznujejo samo še ubogi srari nostalgiki stalinizma in krvavega titoizma.Naj živi demokratična in brez boljševikov lepa Slovenija.

  • chattefuscio je rekel/-la:

    awww, ne bodita tako žalostna. navsezadnje je dela prosti dan, zato le pridno in urno obrnita kakšen čevap ali dva, in se priklonita vajinemu ljubljenemu vodji.

    brez takšnih možakarjev,- kot je pa tale, pa svobodne in samostojne Slovenije nikoli ne bi bilo. no, vsaj tako pravi dr. Repe (in še cel konglomerat zgodovinarjev).

    zato ne problematizirajte praznika. če že je, naj bo. v miru.

  • Drago je rekel/-la:

    Sramota in svinjarija za pravno in demokratično državo, da prepove mirovni shod za svobodno Slovenijo in pravičnejšo porazdelitev narodnega bogastva Srebernine, kot so jo poimenovali nekateri. Večno ne boste mogli preprečevati tega shoda, kasneje bo toliko bolj boleč bo za vas gospodje oblastniki. Bojim se tega dne , ko vas bodo ljudi nosili iz pisaren.

  • koseski je rekel/-la:

    stanovnik zadnja leta juriša verbalno, da je težko poslušat njegovo zavijajoče cviljenje
    a ima upravičen vzrok:
    med NOB je zamudil vse juriše, ker so ga med njimi srali v štabu,
    pa skuša zdaj to nadoknaditi

  • MEFISTO je rekel/-la:

    CHATTENFUSCIJO, o čem pa govoriš? A nisem vsem zaželel doživet praznik, pa še obremenjevanje s črno prihodnostjo sem jim na ta dan odsvetoval.

    Čevapov pa ne bomo jedli iz solidarnosto do tistih, ki si mesa tudi na praznik ne morejo privoščiti in ker to ni slovenska jed.

    Na dr. Repeta ne bi stavil, ker ni zapisovalec, temve ustvarjalec zgodovine skupaj z njegovim konglomeratom zgodovinarjev, kot jim praviš.

    Imamo zapovedane in nezapovedane praznike. Na prve se ne sme, na druge se pa sme delati.
    Znašel sem se v hudi zagati. Sledeč napovedim vlade o nadaljnem eskaliranju krize in pomanjkanja, sem letos posejal ter posadil več vrtnin, zdaj pa se sprašujem, ali jih jutri smem opleti, da jih ne bo zadušil plevel, ker ne vem, če se na tak praznik spodobi delati.

    Plevela pa se tudi bojim, ker se je že tako preko vsake mere razrastel po Sloveniji, kjer neusmiljeno duši zdravo rast.

  • titofido je rekel/-la:

    IZDAJA
    Dr. Aleksander Bajt, Bermanov dosje (str. 944, 945):
    Nasilne podreditve slovenskega naroda komunistični partiji in njegovo skrčenje na objekt partijske samovolje (kar so komunisti storili z odločitvijo za nasilno uvedbo boljševizma z revolucijo), dejansko izvajanje te od ločitve in končno njeno uresničenje ne moremo označiti drugače kot zločin nad slovenskim narodom.
    Naši komunisti so storili ta zločin v času sovražne, zasedbe. Z zvijačo, točneje, s prevaro so pridobili pod krinko osvobodilnega boja za revolucijo velike dele slovenskega prebivalstva. To je gotovo nekaj najpodlejšega in najbolj zavrženega, kar lahko kdo zagreši nad svojim narodom. Načrtno izkoriščanje osvobodilnega boja za izvedbo boljševiške revolucije je brez dvoma izvirni greh izdaje slovenskega naroda. Ko je bil storjen izvirni greh, so si protiljudski zločini komunistov sledili z logiko, s katero se domine podirajo same od sebe.

    Lep pozdrav ob prazniku zločina od jupa

  • kinky tone je rekel/-la:

    Živela OF!

  • kinky tone je rekel/-la:

    Pa še tole izpod peresa Miklavža Komelja:
    “Na smeh pa mi gre, če pomislim, da je bil leta 1988 ob procesu proti četverici množični mobilizacijski naboj dosežen prav prek partizanske ikonografije. Janez Janša je takrat postal »Janez, kranjski Janez« iz partizanske pesmi in prodajali so bedže z znakom Osvobodilne fronte z začetnicami njegovega imena namesto kratice OF …”

    Vir: Sobotna priloga

  • madona je rekel/-la:

    V torek si kinky tone oglej dokumentarec SOVJETSKA ZGODBA ……….nadaljujeva lahko po oglerdu

  • kinky tone je rekel/-la:

    madona

    1. Si mislim kaj bo. Še en film o grozotah komunizma? Saj so na sporedu tedensko. Bi si človek mislil, da ni leto 2009. Mogoče bi morali počasi spet dati na spored kakšen film, ki predstavi zgodovino pred letom 1945.

    3. 20 milijonov Rusov je padlo v II. svetovni voji, ko so se borili proti Hitlerju.

    2. OF niso sovjeti.

  • AleksandarTodorović je rekel/-la:

    MADONA,
    pogledal sem dokumentarec.Grozljivo ! Verejamem tudi, da je večina prikazanih stvari (vsaj 99%) resnična, kod tudi to, da so se nekateri poznejši nacisti napajali iz Marksovih knjig.Tudi to poznam že dolgo.Film je le slikovitejši, bolj vizualen, in bolj prepričljiv od knjig.
    Marks ni dal točko na socializem niti komunizem.Lahko torej sami ustvarjamo novi in pravičnejši svet za vsakogar. Le potruditi se treba, in prevzeti osebno odgovornost.
    Tako, kod danes spoštijemo nove generacije nemcev, tako lahko in neobremenjeno gledamo na socializem in komunizem brez brezčutnega nasilja, ki ga poznamo iz preteklosti.
    Za razliko od “komunistov” so nacisti bili vsaj odkriti v svojih temačnih idejah.
    Torej komunizem v bodočnosti ne smemo enačiti s Marksom, Titom, Pol Potom,…
    Je to mogoče ? Je.

  • Nogavička je rekel/-la:

    Razlika je samo v tem kdo je kdaj sprevidel proti čemu se je vredno boriti, zakaj in s kakšnimi sredstvi.

  • Lepota je rekel/-la:

    Hojla vsi uničevalci ali rdeči uničevalci ali kakorkoli se že imenujete:
    Vaša zmeda ne pozna meja!
    NOB je bila in je edina priznana vojška sila, ki se je skupaj z zavezniki borila proti NACIZMU, FAŠIZMU , BELOGRADISTOČ, ČETNIKO IN VSEM DRUGIMI vojnimi zločinci in priskledniki!

  • Lepota je rekel/-la:

    Pa še tole:
    Ne trdim, da niso v tej “vojni” , tako kot v vsaki “vojni” bili pobiti tudi nedolžni civilisti, ampak rdeča nit tega je:
    Vodstvo zavezništva je že na moskovski konferenci leta 1942 odločilo, na Jalti leta 1945 pa tudi podpisalo, da bo poskušalo nacizem in njegove kolaboratorje uničiti in ne samo zmagati!
    Vse osumljence pa vrniti v matične države, kjer jim bodo pravično sodili! Odločili so se, da se status vojnega ujetnika ne podeli osumljencem vojnega zločinstva..itd..itd..
    Danes je kriminalna propaganda, da se glede tega sprenevedamo in se odkrivanje množičnih grobišč povojnih žrtev uporablja za krimanalizacijo celotnega partizanskega NOB gibanja!

  • ervinator je rekel/-la:

    Pa sta si res malo podobna - Janez Stanovnik in Zmago Batina …

  • madona je rekel/-la:

    LEPOTA, bom ponovila oglej - te si film in ne trosite neumnosti o skupni borbi proti čem, komu, kaj………………………!!!!

    !!

  • uničevalec rdečuhov je rekel/-la:

    kLONIRANI IN NADKLONIRANI SLEPI ČASTILCI KRVAVEGA PONEDELJKA,KI NE POMENI V SVOBODNI IN DEMOKRATIČNI SLOVENIJI NIČESAR,PRAV NIČESAR.iZ GORNJIH komentarjev je razbrati, da so absolutno v manjšini in ne predstavljajo NIČESAR.SO samo trop kloniranih deputatov rdečizma in slepi častilci dneva ,ki ga ni.

  • madona je rekel/-la:

    Kakorkoli mi mislimo in pišemo, zgodovina je in bo pač dejstvo, ki jo mi ne moremo spreminjati, jo preoblikovati tudi, če je bila NOB zmagovita vojska, je naredila veliko gorja ljudem,ki se niso mogli strinjati z idejami, ki so prihajale iz bivše SZ in so jo naši revolucionarji izvajali na našem ozemlju.Generacija po vojni je bila z lažjo zavedena in sicer misleč, da živimo v raju.Ta raj nas je postavil na trda tla, ko nas niso več zahodni (prijatelji - sovražniki) kreditirali za bencin in za osnovne potrebščine za življenje,da o svobodi govora ne govorimo ( seveda nekateri so imeli tudi ta privilegij).Zato se sprašujem, kdo ima to pravico določati in usmerjati moje življenje.Danes mislijo nekateri, da bodo ponovno ustvarili RAJ iz katerega smo nedavno prišli. HVALA !

  • AleksandarTodorović je rekel/-la:

    uničevalec rdečuhohov :
    -o kakšnem ponedeljku govoriš ? V kateri čas ga boš poljubno umestil…?
    Vnaprej vem, da ne boš odgovoril na jasna vprašanja . Vem tudi zakaj se boš umaknil. Vem da blefiraš. Vem, zato, ker se nisem včeraj rodil, in vem da te jutri nebo, na srečanju s menoj :ker, si bil jutri 27..4. nujno na drugih neodložljivih opravkih…
    A me boš postavil na laž?
    Uničuješ samega sebe.Bog naj ti pomaga. Rokavica ti je vržena, imaš izbiro…Pokaži in dokaži se.
    A se bova pogovorila jutri na tvojem terenu ob 11.55.

  • Carlos Contreras je rekel/-la:

    Uničevalca pač ne bo, ker v Polju spuščajo bolnike domov samo čez vikend.

  • 007 je rekel/-la:

    Jutr je lep dan in še povrh praznik zmage nad Uničevalci rdečuhov, Mefisti in ostalo črno golaznijo, ki se je zaredila po Sloveniji. Zakurjen bo kres v Murglah za take klečepalzneže ter klerofašiste.

  • AleksandarTodorović je rekel/-la:

    Carlos Contreras,
    hvala na informaciji.vendar bih rad kar od “uničevalca samega sebe” izvedel zakaj ga nebo.
    Nebom ga več iritiral, ker bojim se , da bo v obupu ubošček naredil suicid.

  • tomazh je rekel/-la:

    Samo 250 komunistov je 41 leta imelo jajca ter riskiralo vse in popeljalo Slovence v največjo bitko za naše preživetje in zmagala. To je zgodovina, te ni mogoče spremeniti.
    Če se je večina Slovencev pridružila komunistom tudi zaradi socialne revolucije, je to za to, ker so živeli v nepojmljivo bolj siromašnih razmerah, kot danes, ko se mnoge družine ne morejo več preživljati in so odvisne od dobrih ljudi.
    Komunisti so vzeli bogatim in dali revnim kmetom zemljo, delavcem spodobne plače, šole za vse, zdravstvo in socialno varnost.Sedaj tistim, ki so jim vzeli vračajo in kmalu bo tako kot je bilo.

  • AleksandarTodorović je rekel/-la:

    TOMAZH,
    iz tvojih besed v naša ušesa.
    Zgodovina se vedno začne kod plaz, s enim kamnčkom, ali majhno kepo snegu.Zmgli bomo, kod smo do sedaj. Premagali bomo naciste.

  • zajc je rekel/-la:

    Čestitke vsem Slovencem, ki so se uprli fašistični golazni in slovenskim klerofašistom.
    In prav ti klerofašisti bi radi revidirali zgodovino! Mar se niso dovolj umazali med vojno?
    Praznujmo s pesmijo , tudi s partizansko …

  • Matrona je rekel/-la:

    Zdej pa mi res ni jasno kdo so bili nacisti. Mi, ki jim je bilo dovolj 50 let debiliranja ali vi, ki bi radi iz nas naredili to kar ste bili sami. Dost vas mam …

  • Matrona je rekel/-la:

    Jebeš vse belogardiste in komunajzarje skupaj. Potrebno bi vas bilo iztrebit. Da bi vsaj mi ostali imeli mir pred vami. Čeprav sem prepričan, da med živimi ni več veliko belogardistov, brainwashed komunistov pa je skorajda neskončno. Vsaj tako izgleda. Samo trave nam dajteeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeee …

  • ervinator je rekel/-la:

    “Samo 250 komunistov je 41 leta imelo jajca ter riskiralo vse in popeljalo Slovence v največjo bitko za naše preživetje in zmagala.”

    Če smo že pri datumih in številkah. Štrovs je postavil dobro vprašanje, pa mene tudi zanima: kdaj je bila s strani OF prvič uporabljena puška proti komu od okupatorju (zaradi mene lahko tukaj komot izvzamemo strel komunista proti komunistu). To se očitno ni zgodilo 22. julija (glej pojasnilo: http://www.vest.si/2009/04/22/drugorazredno-vprasanje/#comment-377014)

    Upam, da je vprašanje dovolj konkretno, da ne bo spet debata o čem tretjem. Torej, ve kdo?

  • janez je rekel/-la:

    Kakšno vreme bo jutri? Če bo dež raje ostanite doma…

  • madona je rekel/-la:

    Komunisti so res kradli bogatim ( zato so jih morali med vojno in po vojni pobijati), da so predvsem sebi zagotovili dobro življenje, delavcu pa dali drobtinice. Zato imamo danes tako velike pokojnine.Glede današnjih bogatinov, pa so to potomci vaših sposobnih komunistov. Človek bi jim še odpustil krajo, če bi znali kaj sami ustvariti in tako dati možnost,da bi tudi delavci lahko solidno živeli. Tako se pa njihova praksa nadaljuje kot takrat po vojni kradi, ko to zapraviš se zadolži. To plačujemo še danes.Res se imamo dobro.

  • rukar je rekel/-la:

    KDO še na ta dan računa od Pahojevih in Stanovnikovih na čevape, še partizanskega golaža nebo več (čeprav dobi “Z B” iz proračuna letno milijon eurov) . Recept za pravi partizanski gulaž vsebuje pravilo, da mora biti “obvezno” ukradeno živinče !

  • Lepota je rekel/-la:

    Rdečiuničevalec, si se pa v zgornjem prispevku čisto zares dobro opisal!

  • Lepota je rekel/-la:

    Živeli dan OF, dol z kleceplažečimi plačanci okupatorski sil, živeli NOB in partizani!

  • ervinator je rekel/-la:

    Smrt fašizmu, nacizmu in komunizmu!

  • Arjan je rekel/-la:

    Čestitke ob prazniku OF.

  • uničevalec rdečuhov je rekel/-la:

    TODOROVIĆ in njegova zalega: moje osebno počutje in zdravje je v odlični poziciji.TUDI VAŠE nadvse bedne in uboge rafale spuščate v nemočni jezi in besu, ko vas odkrivam;SECIRAMmCEFRAM in duhovno uničujem .Ste bedna in uboga rdeča papagajščina in lumpenproletarska drhal z samo enim ciljem: diskreditirati in vsestransko prizadeti človeka , kar je značilnost tito-stalinistov.Povabilu na srečanje prostaške drhali pa ne prihajam iz razloga ,saj veste , da ratzsaja nevarna SVINJSKA HUGA:JASNO!

  • Carlos Contreras je rekel/-la:

    Osebno počutje in zdravje, prav gotovo. Temu se pravi “napačna projekcija”, kokolo. Ako bi kdaj kaj dušeslovnega prečital, bi to vedel.
    Sicer bom pa še malce zasviral na svoj kaval, ti pa še naprej poplesuj! Tako kot igra Carlos! Dajmo, kokolo, noge kvišku, tralala tralali, hopa cupa!

  • Robert Jordan je rekel/-la:

    ah, tem beličevskim opicam itak ni kaj dopovedovati, itak bodo non stop godli svoja kvazi-ozavescena pomladna spoznanja. magari bi emigrali kam, kjer je zivljenje bolj soncno za klerodesnicarje.

    in Bog je rekel: na zacetku je bila revolucija…

  • Lepota je rekel/-la:

    Rdeči uničevalec, kaj se klačeplažiš, saj nacisti, četniki, belogradisti, fašisti so stvar preteklosti:
    Nikoli -absolutno nikoli , jim ne bo več uspelo vladati niti s pobijanjem in mučenjem drugače mislečih! niti s sladkimi, lažnivimi besedicami, ker ljudje so danes bolj ozaveščeni- izjeme - uničevalci obstajajo, toda ti so le navadna folklora, da se jim malo smejemo, saj jih nobeden več ne vzame resno!

  • Grof Monte Kristo je rekel/-la:

    Carlos vem, da imaš pri vsem skupaj ravno tako slab občutek kot jaz.

  • rukar je rekel/-la:

    Iz rovov sv. Barbare odmeva tista: HEJ TOVARIŠI, NI NAM ŽAL KRVI ….

  • MEFISTO je rekel/-la:

    TODOROVIĆI; CONTRERASI; 007, JORDANI, LEPOTE, NOGAVIČKE i drugi anarhisti ter ultralevičarji, nikoli več vam ne bomo dovolili, da bi v imenu svoje renice prelivali tujo kri!

  • Carlos Contreras je rekel/-la:

    Grof, saj vendar vidiš, s kakšnim šodrom se moram ukvarjati!
    Mefistek, jaz sem vendar stalinist; a niste ti in tvoji kompanjoni tega že zdavnaj ugotovili? Kako sem potem lahko tudi anarhist? Saj nisi resen.

  • MEFISTO je rekel/-la:

    A si spregledal, da sem najbolj problematične tipe naštel z njihovimi psevdonimi in jim priključil še druge sumljive podvrste.

  • rukar je rekel/-la:

    Contreras, tudi jaz že Stalina kar nekaj časa obožujem, zaradi takšnih kot si ti ! Naj uporabim kar KADEJEV žargon, on je dal največ komunistov pospraviti, po-čistiti ! Ugotovil je, da vas je kaj malo prida !

  • Carlos Contreras je rekel/-la:

    Ah, Rukar, Rukar … če bi vsaj oboževal svojo učiteljico slovenščine …
    Mefisto, prosim, da priključiš seznamu še podvrsto nas, judeoboljševikov. Lahko pa nas poimenuješ tudi “Satanova sinagoga”. Dovolim vsa imena, ki so jih uporabljali vrli predvojni jezuiti v Glasniku Srca Jezusovega.

  • uničevalec rdečuhov je rekel/-la:

    Cc-profesionalni lenuh in socialni večletni podpiranec: in kaj boš počel pojutrišnim in kasneje , ko boš finančno odstavljen od socialnih jasli? seveda , včlanil se boš v murgeljsko- korejsko druščino in pričel sušiti občinsko travico , zdravit travno diarejo in še naprej uživati v blagodarih propadajočega slovenskega rdečizma .Dober tek z diarejo.

  • MEFISTO je rekel/-la:

    KOKOLO, če želiš, tudi prav!

    Glede na vsebino tvojih komentarjev bi te bilo mogoče uvrstiti v marsikatero podvrst slabega slovesa.

  • Carlos Contreras je rekel/-la:

    No, Mefistek, samo da se strinjava. Jaz sem povsem zadovoljen. Upam, da tvoja boljša polovica tudi.
    Uničevalko, le kako bi ti kaj vedel o meni? A si ostalim psihopatološkim lastnostim dodal še jasnovidnost? Priden bodi, kokolino, pojej tabletko in čez kakšno urico se boš mogoče lahko na dvorišču pridružil prijateljčkoma Napoleonu in Jezusu Kristusu. Pa boste kakšno žaltavo razdrli.

  • MEFISTO je rekel/-la:

    KOKOLINO, ja mi je govorila o nekem čudaku, potem sva se oba zabavala na njegov račun.