6. maj, 2009 | Nikola Maljković

Kupci močni, a kako dolgo?

  • DELICIOUS
  • Google
  • RSS

Ameriški delniški indeksi so tudi v zadnjih dveh tednih nadaljevali s pozitivnim momentom, ki se je pričel v začetku letošnjega marca. Tako obdobje pozitivnega vzdušja na delniških trgih traja že skoraj dva meseca.

Najbolj preseneča to, da zaenkrat ni bilo videti prave korekcije oziroma padca, ki bi vsaj deloma “prestrašil” kupce, saj so ti zelo hitro izkoriščali vsakršen manjši padec za nove nakupe. Volatilnost je še naprej relativno nizka, kar je še dodaten pozitiven znak.

Tudi odziv vlagateljev na poslovne objave določenih podjetij in na ekonomske podatke veliko pove o stanju na trgu. Slabe objave se zelo hitro pozabijo z razmišljanjem, da slabše ne more biti oziroma se najdejo dobri deli objav, na katere se vlagatelji bolj osredotočijo.

Med sektorji še vedno prevladuje finančni sektor, v zadnjem tednu pa smo opazili precej evforičnega kupovanja pri podjetjih iz sektorja materialov (jeklarji, agropodjetja…) ter v energetskem sektorju (predvsem iz industrije premoga in zemeljskega plina). Veliko se govori o okrevanju kitajske in ponovnem povečanem povpraševanju po surovinah in energetskih produktih.

S tehničnega vidika so kupci v zadnjih dveh dneh dokazali, da imajo precej moči. Ameriški indeks SP500 je v prejšnjem tednu nekajkrat tekom dneva uspel prebiti odpor pri 875, vendar do zaključka dnevnega trgovanja nad tem nivojem je prišlo šele v petek.

Kupci so ta tehnično pozitiven “vzorec” tudi potrdili, saj je tečaj indeksa SP500 včeraj zaključil tudi nad psihološko pomembnim nivojem pri 900 in dosegel pozitivno območje v letu 2009. Kupcem se je tako odprla pot za nadaljevanje momenta, vendar se z vsako novo rastjo brez večje korekcije precej povečujejo možnosti za relativno večji padec (med 5% do 10%).

Za tiste, ki so maksimalno izpostavljeni na nakupni strani in nimajo dolgoročnega pogleda na trgovanje oziroma investiranje bi predlagal, da izkoristijo trenutno evforijo za unovčitev dela potencialnih dobičkov oziroma da v momentu rasti znižujejo nakupno izpostavljenost in čakajo na nižje nivoje za ponoven vstop.

Še vedno je v redu imeti nekaj nakupne izpostavljenosti, ker je prevlada na strani kupcev, vendar bi bilo smiselno tudi izkoriščati močan pozitiven moment za prodajo dobičkonostnih pozicij, saj ko bo do padca prišlo, bo le-ta verjetno nepričakovan, hiter in močan.

Iz izkušenj vem, da večina v takšnih primerih ni dovolj odzivna pri upravljanju pozicij, posledica tega pa je pogosto ta, da jim v relativno kratkem času izpuhti večji del dobičkov.

Ker trenutno nimam nobenih odprtih pozicij in pri trenutnih nivojih nisem pripravljen kupovati, sem v fazi pripravljenosti na morebitno večjo korekcijo, četudi samo zaradi tehničnih vzrokov preprodanosti, ki jo bom poskusil izkoristiti za prodaje na kratko.

Ker je v zadnjem času spet aktualno sektorsko trgovanje, bom morebiten padec poskušal izkoristiti predvsem preko trgovanja posameznih podjetij, katerih tečaji se na večmesečnih grafih približujejo zanimivim odpornim območjem.

slika SP500

Na SP500 indeksu pa bom naprej pozoren na odporno območje med 920 in 945, ki ga bom izkoristil za prodaje na kratko s potencialnim ciljem okoli 875 in nato 830, v primeru nadaljevanja rasti pa bom izstopil iz pozicij, če tečaj indeksa doseže nivoje nad 950.

Nikola Maljković
Avtor je analitik v trgovalni ekipi TradePort, Poteza d. d.

 


  • DELICIOUS
  • Google
  • RSS
1 x komentirano