12. maj, 2009 | Vest

Četniški žur

Utrinki s četniškega srečanja z Ravne gore v Srbiji.
  • DELICIOUS
  • Google
  • RSS

Ravna gora je visoka planota v osrednji Srbiji na planini Suvobor, 120 kilometrov jugozahodno od Beograda. Tam so četniki generala Draže Mihailovića, pred vojno polkovnika jugoslovanske kraljeve vojske, leta 1941 začeli vstajo proti Hitlerjevim SS-enotam, tri leta pozneje pa organizirali odporniško gibanje proti Titovim partizanom. Leta 1945 so bili četniki popolnoma poraženi, Draža Mihailović aretiran in nato ubit. Pol stoletja pozneje se je Vuk Drašković s skupino srbskih nacionalistov domislil, da bi lahko na tem mestu vsako leto pripravili veliko ljudsko zborovanje, kjer bi se njegovi politični somišljeniki in potencialni volilci spomnili četnikov in njihovega boja.
Vir besedila: Mladina

Utrinki s Četniškega zborovanja z Ravne gore v Srbiji. Ob tokratni obletnici je bil prisoten tudi triglavski vojvoda iz Slovenije Uroš Šušteršič.

Foto in video: Jaka Blekovc
Montaža: Miran Bratuš in Zlatko Širol
Besedilo: Anja Grahek

 


  • DELICIOUS
  • Google
  • RSS
50 x komentirano
  • juraj je rekel/-la:

    A ste vi tudi “srbska” vest.si? Od kod vam ideje o “srbski Makedoniji, Črni gori, Bosni in Krajini”, iz zakladnice Miloševića in Mladića, dveh SRBSKIH VOJNIH ZLOČINCEV?

    Pozabili ste omeniti, da so se četniki v letih od 1941 do 1944 za svobodo borili tudi s tem, da so poklali ogromno Muslimanov, Hrvatov, Albancev…

    • pop je rekel/-la:

      opet nismo gori od ustaša, koji su ubijali sve po redu, i koji su pobili, 700 hiljada srba nezna se broj koliko muslimana i čak svojih hrvata koji nisu htjeli u ustaše, i nemojte da spominjete istoriju ako o njoj neznate ništa.

  • ŠKARP U BETICO je rekel/-la:

    Kje je pa Lublančan? ;)

  • luka je rekel/-la:

    ja pa kaj še….

  • koseski je rekel/-la:

    Kakor vsako leto 19. maja se je tudi letos v osrčju Srbije, na Ravni gori pri Ljigu, Mont Blancu evropske svobode, pri spomeniku četniškemu generalu Draži Mihailoviću zbralo več deset tisoč privržencev njegovega gibanja iz Srbije, srbske Črne gore, srbske Bosne, srbske Makedonije, srbske Krajine in srbske diaspore.
    MONT BLANC EVROPSKE SVOBODE?
    SRBSKA MAKEDONIJA?
    Jonas, dej avtorco mal čez kolen, je hudo potrebna!

  • samo jst je rekel/-la:

    A se spogledujemo s kaznovanjem novinarjev???

  • Carlos Contreras je rekel/-la:

    Je bila tudi Eva Irgl tam, v družbi z Boro Čorbo morda?

  • RUKAR je rekel/-la:

    ČETNIKI , SO POBILI VELIKO OKUPATORJEVIH VOJAKOV ŽE DO TAKRAT, KO JE ŠE TITO S HITLERJEM KOLABORIRAL !

  • Rok je rekel/-la:

    Bora Čorba hehhe..Bora Đorđević

  • janez je rekel/-la:

    In kaj je narobe z njimi?

  • .--- je rekel/-la:

    hahahaha Juraj idiot prokleti…

    Si se kdaj vprašal koliko četnikov so pa Hrvatje pobili?
    Koliko Srbov so pobili?

    Več kot pol milijona ljudi, večinoma Srbov, je izgubilo življenje v ustaškem koncentracijskem taborišču Jasenovac.

  • Koloradski hrošč je rekel/-la:

    Brez delegacije slovenskih domobrancev?

  • Carlos Contreras je rekel/-la:

    Koloradar, seveda brez, saj je Čiča Leona Rupnika obsodil na smrt zaradi veleizdaje. Poleg tega je pa četništvo na Hrvaškem, v Bosni in v Hercegovini nastopalo kot obramba pred genocidno katoliško NDH.

  • *j* je rekel/-la:

    Takšna nacionalistična združenja in srečanja bi morali prepovedati.
    Saj poveličujejo sovraštvo in morijo nad drugimi narodi, bodisi četniki ustaši ali talibani.
    Vsi spadajo v enak koš ekstremistov.
    Pri nas pa itak vladajo četniki-vsi srbi mislijo da so frajeri in da so četniki, v resnici pa sploh nevejo kaj so četniki delali. Poglejmo 10 let nazaj Bosno. četniki so pobili, posilili, pregnali skoraj polovico bosanskega prebivalstva.
    -
    Ukinitev takšnih srečanj

    • pop je rekel/-la:

      lakše je reći srbi nego četnici pošto četnici više ne postoje jer su postojali u 2 svetskom ratu. a kad se vrati kralj nazad onda će te moći reći da postoje.

  • commandos je rekel/-la:

    četniki so izmeček družbe! TITO se je boril za Hitlerja?!?!?!!?!? to morš bit kmijet da to napišeš!!!
    ČETNIKI, USTAŠI isti izmečki! aja pa še belogardisti! vsi ti so se borili na strani nacistične nemčije!!

  • commandos je rekel/-la:

    zelo slab članek, draga avtorica! prvič slišim da so se četniki borili proti hitlerjevim SS enotam!

  • Carlos Contreras je rekel/-la:

    Commandos, kakor kdaj in kakor kje (nisem sicer prepričan glede SS).

  • Jaka je rekel/-la:

    .—:”Več kot pol milijona ljudi, večinoma Srbov, je izgubilo življenje v ustaškem koncentracijskem taborišču Jasenovac.”

    Koga farbaš s temi nekajkrat prenapihnjenimi številkami? Zakaj je na seznamu v Beograjskem Muzeju holokavsta 80000 in še nekaj imen? Na samem mestu centra v Jasenovcu pa je trenuten poimenski seznam dolg 72,193. Kam je izginilo ostalih 400.000?

  • Carlos Contreras je rekel/-la:

    Večine Srbov v Endehaziji pač niso pokončali v Jasenovcu, ampak na “terenu”. S številkami so pa seveda kasneje manipulirali, pač z nameni velikosrbskega nacionalizma.

    • pop je rekel/-la:

      prijatelju ti si glup pošto moje poreklo je sa onih krajeva zato ti je bolje da ne pričaš gluposti

  • Turek je rekel/-la:

    Mihailović ni bil ubit, ampak usmrčen. Rezultat je sicer enak, pot do njega pač ne.

  • MEFISTO je rekel/-la:

    Tu bi bil pristojen za komentar le AlLKSANDAR TODOROVIĆ!

  • konec je rekel/-la:

    Carlos Contreras, kako to, da si se tako razburil ob tej temi?
    Ajde, kaj te žuri………..

  • Aeksandar Todorović je rekel/-la:

    evo me Mefisto, tebi na voljo.
    Četa-četnik, je kod verjetno znaš bila eltna kraljeva garda. Za ostale dele Slovenije nepoznam podatek, vem pa da ih je 1941. na štajerskem bilo okrog 500 (sami Franci, Janezi…)
    V prispevku je vsaj po zgodovinsih podatkih zapisana resnica o odporu proti nemčiji do 1943.
    Brada je v časih v Srbiji bila znak žalosti za umrlim sinom.
    Dokler spet ne uzpostavimo Srbijo se ne bomo brili-je krilatica četnikov.
    Po zgodovinskih podatkih so četniki res 1943 začeli kolaboracijo s Nemškimi silami.Nemci so im več ponujali-nacionalno državo, v katei bodo oni na oblasti in ne s Hrvati, Slovenci….
    NDH je že bila uzpostavljena a njim je bllo ponujen ostanek BIH O Makedoniji nije bilo govora, ker je Makedonija bila v sestavnom delu srbije že od 1. in 2 balkanske vojne1912-13.
    S četniške strani je pihal beskrupulozni državotvorni nacistični cilj-ko jebe ostale-samo da mi imamo državo.S Titove strani pa je pihal iternacionalizem južnih slovanov, da o drugih nepomirljiv ideoloških razhajanjih ne govorim.
    Zato so pobijali Muslimane po Bosni.Ampak tega niso uspeli narediti v veliki meri, ker je glavnina muslimanov še prej kolaborirala s Nemci, torej prej se organizirala sa istimi zločinskimi ciljiem -iztrebljenje nemuslimanov.Na hrvaškem gotovo, da niso bili prisotni, ker je NDH bila izvrno organizirana.
    Ker sem rojen 10 let po končanju 2.svetovne vojne sem imel priliko dosti tega poslušati o njih.
    Da bi sploh preživeli kod vojaška formcija so pljačkali, pobijali, tepli…navadne srpske vaščane.
    1. povdarek je na kolaboraciji in kasnejšem preobratu in razmišljanje v slogu “nije lepo, ampak je korisno”
    2 . Če bi na koncu res zmagali Nemci, Četniki kod njihovi zavzniki niti prstom nebi mignili za male narode, kod je Slovenski-predali bi ga 3.rajhu..Glede na ostale kolaborante na balkanu bi imeli le dve državi. Srbijo in NDH.
    Zato je prav s stališča osamosvojiteljev-kar verjetno si, moraš imeti spoštljiv odnos do Tita in partizanov, ki so se uspeli afirmirati kod gverila, in potem na podlagi antifašizma dobila pravico nasledstva kraljevine Jugoslavije.
    Med četniki je bilo ogromno zavedenih, kod tudi med ustaši, belogardejci..ampak menim, da so večinoma bili okrutneiži za doseganje osebnega interesa po vladanju, ali materijalnih dobrinah.
    iskreno, Tvoj A.T.

  • Carlos Contreras je rekel/-la:

    Aleksandar, nekaj popravkov: ni šlo za kraljevo gardo, pač pa za enote, ki so bile namenjene gverilskemu vojskovanju (pač s tradicijo, ki sega v čas prve svetovne vojne oziroma še v klanje v otomanski Makedoniji). Kolaboracija z Italijani na Hrvaškem se je pričela takoj (italijanski nameni so bili pač takšni, da so hoteli ustaški režim čimbolj držati pod svojo kontrolo), 1942 tudi v Črni Gori (ko se je pokazalo, da zelenaški režim nima prihodnosti), v ožji Srbiji je Mihajlović dovolil “legalizacijo” nekaterim skupinam (vstop v oborožene sile marionetne vlade), kar se je izkazalo za katastrofalno napako. Spopadi z Nemci (skupaj s partizani) do ustanovitve Užiške republike in nje propada. Potem so še leta 1942 izvajali nekatere diverzantske akcije, kar pa se ni izkazalo za posebej uspešno.
    Ključen problem: Mihajlović se je imel za vrhovnega poveljnika odporniškega gibanja oziroma/in JVvD (sprva s Stalinovo podporo, za Tita še vedel ni nihče), v resnici pa je imel pod kontrolo samo nekatere skupine.
    Druga zgodba je klanje muslimanov, Hrvatov, Albancev - to se je dogajalo neodvisno od kolaboracije oziroma ne glede nanjo. Imaš pa prav glede ideologije, ki je tovrstno obliko odpora/”odpora” pokopala - dlje od velikosrbstva niso nikoli prišli, zatorej logično tudi ni bilo skoraj nobene podpore med ostalimi nacionalnostmi. Karkoli je že obstajalo v Sloveniji, so pa lepo spodkopali klerikalni kolaboracionisti.

  • MEFISTO je rekel/-la:

    No, kaj sem dejal, na prave strokovnjake se je treba obrniti!

  • janez je rekel/-la:

    Kako velik je srbski narod se je pokazalo, ko so natove bombe padale nekaj let nazaj.

    Kdaj pa je obstajala kakšna Jugoslavija brez dominantne srbske oblasti?

  • čedo je rekel/-la:

    bog čuva srbe

  • z. je rekel/-la:

    Četniške formacije (gverilski način bojevanja) izvirajo že veliko prej kot iz druge sv. vojne. Pred prvo sv. vojno so bili poznani kot Komiti in borili so se proti Turkom na področju ti. Stare Srbije, današnje Makedonije in Kosova.
    Prebral sem nekaj komentarjev, ki so daleč od resnice in so večinoma produkt komunistične propagande.
    Prvo in osnovno, “Ravnogorski pokret” ni bilo srbsko nacionalistično gibanje, pač pa jugoslovansko monarhistično gibanje v katerem so sodelovali tako Slovenci, kot pripadniki drugih narodov s področja takratne države, ki so se borili za obnovo monarhije. Res je, da so pripadniki drugih narodov bili v manjšini, pa vendar. G. Uroš Šušteršič je živ dokaz za to.
    Kot četnike “nacionaliste” gre omeniti edino četnike iz Dalmacije, ki so se v glavnem borili proti ustašem, pri tem pa sodelovali tudi z Italijani, saj so imeli eden in osnovni cilj in to je bila obramba srbskih krajev. Ni res, da na Hrvaškem niso bili prisotni, še več. Vermacht je večkrat opozoril Paveličevo vlado, da ne nadzoruje svojega ozemlja in s svojimi zločini nad civili sproža upor lokalnega prebivalstva. Daleč od tega da je bila NDH izvrstno organizirana.
    Klanje in pobijanje…tema, ki bo prisotna na Balkanu dokler bodo živele generacije, ki so to doživele in, ki bodo živele za maščevanje, ter politiki, ki bodo manipulirali in izkoriščali to razpoloženje. Te zločine bi lahko pripisali vsem vpletenim stranem in vsak jih opravičuje na svoj način. Tudi med 2.sv.vojno so se dogajali zločini kot posledica maščevanj iz prejšnjih vojn.
    Kakor koli, Četniki se štejejo kot del antifašistične koalicije. H.S. Truman pa je odlikoval D.Mihajlovića z “Legion of Merit” …to je še en dokaz, da Četnikov ne gre metati v isti koš z ostalimi kolaboracionisti.
    Zgodovino pišejo zmagovalci, zgodovino narodov bivše SFRJ pa so pisali komunisti. Na žalost so to naredili zelo temeljito.

  • mistique je rekel/-la:

    Četniki so bili v svojem času vredu fantje…po letu ‘45 (”partizanski” filmi, ki smo jih lahko vsi gledali) in tudi danes se z njimi predvsem manipulira…ampak ok…kdor zadeve pozna mu je jasno za kaj je šlo…

  • Jack je rekel/-la:

    Rukar: Tebi pa zgodovina ni nikoli šla, a ne??? Kje si to prebral - pri kakšnih Hervardih mogoče?!? BUTL!

  • Dirty Rotten Scoundrel je rekel/-la:

    To!Svaka cast novinarjem,da so vas tak lepo napalil v se eno od mnogih custveno-nacionalnih debat.Emocijeee

  • MEFISTO je rekel/-la:

    Nekateri vedo le tisto, kar so jih že davno učili v šoli.

    JACK, kako si pameten!

    Če bi Jugoslavija imela več tako bistrih ljudi, ne bi propadla.

  • punksnotdead je rekel/-la:

    prav grdi so tile moški šovinisti - zbrani v neki vukojebini - najbrž večinoma impotentni, zato rabijo take homoerotične manifestacije, pečene odojke ipd. kramo pračloveka.

  • Aleksandar je rekel/-la:

    Kk to vedno ko pride neka taksna tema na net ste vsi neki zgodovinarji , uni so pobili tok uni tok vi ste slabi vi dobri hahah pa zard vas folka ko pisete take stvari se folk krega ajd pjevajte porbene :D:D:D

  • rukar je rekel/-la:

    Strahujmo, če nam Todorović umre bre u deželi, bo to Srbija ! A aa, zdaj vem , zato špekulant ni vzel slovenskega državljanstva !?

  • CVEK je rekel/-la:

    Tamo gdje Srbin grob ima, je Srbija !

  • Aeksandar Todorović je rekel/-la:

    Carlos,
    v večini zadev se strinjam s tabo.Dodal si nekaj kaj se meni ni dalo pisati.
    četniki so bili gverila le po tradiciji-iz prejšnjih časov. V trenutku začetka vojne pa uradna kraljeva garda.

  • Aeksandar Todorović je rekel/-la:

    Z.,
    Ustaštvo je bilo dobro organizirano, kako kod vojaška, tako kod upravna in poltične struktura-s vsemi atributi urejene države -o tem ni dvoma.
    četniki v trenutku začetka vojne nikakor niso bili “monarhistično gibanje”. Njihova monarhistična opredelitev je trajala le do odhoda kralja.Zakaj je tako je pa drugo vprašanje. Ampak takoj po začetku vojne se na terenu nadaljuje tista politična nacionalistična usmeritev značilna za Slovence, Hrvate in tudi Srbe.
    Seveda pred vojno srpska iridenta ni kazala velike agresivne in nacionalistične vneme, ker so srbi bili najštevilčnjši,(dominantni) torej manj izkompleksirani, ker so v monarhijo prinesli lasno državnost, in kralja in narodno emancipacijo južnih slovanov.
    Četniki na hrvaškem so res bili prisotni, ampak bolj kod reakcija in samoobramba, glede na Paveličeve politične usmeritve o čisti naciji z pogromi.
    proti koncu vojne se je zastavljalo vprašanje pri zaveznikih, gdor vodi otpor v Jugoslaviji.
    Tudi če četniki ne bi sodelovali s nacisti bi pogoreli, ker je njihova prioriteta in doktrina bila podobna nemški, ustaški, domobranski… : da je nacija 1. zadeva, brez kakršnih zadržkov.
    Tito je imel drugačen program s katerim bi se Evropa izognili novim nacizmom , pa še tudi novim delitvam na območju neemancipiranih narodov.
    Takšno stanje je trajalo do povampirenja nacionalnih strasti v devedesetih, katere so ušle kontroli, in se v veliko primerih izkazale kod čisti nacizem.

  • SRBIN je rekel/-la:

    too srbska gardoooo idemoooooo

  • Nikolovski je rekel/-la:

    ehmmm… Četniki: dobrovoljci v bojih proti turški oblasti, ki so se pojavili v drugi polovici 19.stoletja v -Makedoniji. :)
    To so bili borci z močno disciplino, oblečeni v narodno nošo, oboroženi za borbo od blizu in organizirani v čete(različnih velikosti) pod poveljstvom četovođe ali vojvode. Večja aktivnost četnikov je začela po srbsko-turški in rusko-turški vojni 1877-78. Po premirju s Turčijo, je Srbija iz Makedoncev-dobrovoljcev formirala več čet, ki so jih poslali v krivopalančki in kumanovski okraj, z namenom da naredi v teh krajih vstajo in te kraje priključi Srbiji. Vstajo so turki zadušili z orožjem…
    Prvo srbsko četo, je formiral leta 1903 v Beogradu zdravnik M.Gođevac. Četa je poslana v Makedonijo junija 1903.(veliko mladincev in mladih oficirjev je vstopalo v četnike iz patriotskih ralogov, prepričani da se bo vodila borba proti turkom)… No… hotu sm sam povedat, da so četniki v bistvu Makedonski izum :D
    vir: Vojna enciklopedija, drugo izdanje, 1971

  • Aeksandar Todorović je rekel/-la:

    Nikolovski,
    Hvala za podatek. V teh časih sploh nimamo nacionalno opredelitev makedonec. Makedonija-makedonec je takrat bolj geografski, in ne nacionalni termin.Nekako tako, kod štajerc, primorec, šumadinec….
    V mejah danšnje Makedonije takrat živijo Bulgari, Albanci, Turki, Srbi, in Grki.
    Etnogeneza makedonskega naroda, nacije…se začne komaj po ustanavljanju SR Makedonije 1945, in nadaljuje po 1991.
    Makedonija je geografski pojem, kar Grki danes uspešno jemljejo, kod argument nasprotovanja poimenovanja nove države po Grški pokrajini.-do Soluna.
    To ti je tako, kod avstrija nikoli nebi dovolila, da se nova država poimenuje po njihovi Koroški, tako kod je država Siera Leone, takoj protestirala 1991, zaradi slovenskih oznakah SL-naprimer na avtih.
    Bistvo teh stavkov, je da ne moremo povedati, da so Makedonci (narod, nacija),krivi, ali pa zaslužni za nastanek četnškega gibanja, razen, da se je to zgodilo prav tam.Lahko le predvidevamo, katere narodnosdti so bile nosilci.
    če že imaš knjigo, poglej imena -jaz ne verjamem, da boš najšel turška ali albanska, ali pač.

  • Matjaž Germ je rekel/-la:

    Karlobag - Ogulin - Karlovac - Virovitica :)

  • Dvorni pisar z licenco je rekel/-la:

    “Etnogeneza makedonskega naroda, nacije…se začne komaj po ustanavljanju SR Makedonije 1945, in nadaljuje po 1991″

    In ti se imaš za internacionalista??? Bog se usmili.

    Si ti, Todorović, slišal kdaj za atentat na jugoslovanskega kralja Aleksandra I? Za VMRO? Za Ilidenski upor?

  • Nikolovski je rekel/-la:

    @aeksandar: hehe to boš pa težko razložu makedoncem :D

  • Aeksandar Todorović je rekel/-la:

    Nikolovski,
    strinjam se .Tudi srbom nemoreš razložiti nekatere strahopene poteze iz preteklosti, Hrvatom, da niso najbolj kulturen narod Evrope, Slovencem, da je njihova država izvajala etnino čiščenje v devedesetih, Angležom, da je Plzensko pivo boljše od njihovega najboljšega,
    Krleža . ” BOŽE SAČUVAJ ME SRPSKE HRABROSTI I HRVATSKE KULTURE”. K temu bih ja dodao da nas bog sačuva slovenačke radinosti.

  • Dvorni pisar z licenco je rekel/-la:

    “K temu bih ja dodao da nas bog sačuva slovenačke radinosti”

    Tebe, Todorović je Bog prav zares očuval kakršne koli radinosti.

    Mimogrede, klofanje po tipkovnici ti nekako ne gre…poležavanje pred državnimi uradi ti je šlo bolje od rok - oz. od hrbta.

  • Aeksandar Todorović je rekel/-la:

    Dvorni pisar, dobar, zelo dober ti je pseudonim. kaj čemo….
    Spet si vstrelil v prazno.Nisi dorasel normalnega in argumentiranega dialoga.
    Zveri vedno na začetku zmagujejo.
    Priznam poraz-ti ga boš boš malo pozneje, ali se boš mantral celo življenje.
    prav usmiliš se mi.
    tvoj Aleksandar Todorović

  • pop je rekel/-la:

    boga mi vama treba dosta škole da naučite nešta o istoriji.pogotovo pojedinci iz slovenije koji neznaju i nevide dalje od svog nosa, a slovenci koji znaju istoriju i koji su njihovi đedovi dali svoje živote za kralja i otadžbinu oni mogu samo da se smiju takvim glupostima koje njihovi sunarodnjaci izjavljuju.