13. maj, 2009 | Matjaž Vizjak

Hudič pride vedno po svoje

  • DELICIOUS
  • Google
  • RSS

“Če torej satan izganja satana, je proti sebi razdeljen – kako
bo potem obstalo njegovo kraljestvo?”

Mt 12,26

»Zanesljivo se ne bosta v znani obliki, in ne v vsebini, ponovila fevdalizem in sužnjelastništvo. Povsem mogoče pa je, da se nam bo vsa zgodovina ponovila kot farsa, saj jo pravkar doživljamo kot tragedijo. Devetdeseta leta, z velikimi upi pri vseh, toda: Z dežja (za nekatere), (za večino) pod kap! Za barbarstvom, barbarstvo!« sem med drugim, za konec napisal to nedeljo v kolumni Žaci, vojaci, kurve i novinari.

1.
Ne klicat hudiča, še sam preveč rad pride*
Janša predlaga deset sprememb ustave, ki bi bile tako korenite, da bi se z njimi rodila druga slovenska republika. ”Jaz mislim, da je čas, ko bi za te ideje potrebovali podporo Boruta Pahorja že zdavnaj minil. Morda je bil na začetku mandata, zdaj potrebujemo podporo tistih, ki imajo po ustavi oblast – in to je ljudstvo,” pravi Janša.

Bodi hudiču dober, s peklom ti poplača* Zelo zanimivo pa je to, da je drugo slovensko republiko omenjal tudi že Pahor, in to leta 1998, ko je bil v parlamentu na mizi predlog ustavne obtožbe tedanjega premierja Janeza Drnovška.

Hudič pride vedno po svoje* Potem ko so se na Janšev predlog ustavnih sprememb ostro odzvali v vrhovih koalicijskih strank, sta svoje mnenje povedala še snovalca prve ustave. Za Petra Jambreka je polovica predlogov dobrih, polovica nepotrebnih, France Bučar pa meni, da gre zgolj za politično akcijo.

2.
Druga za prvo ali druga, drugačna republika?
Še prve nismo dobro konzumirali, pa bi že radi drugo, drugačno prvo republiko!

Predlagane spremembe:
- Slovenija nujno potrebuje ustavno podlago za reformo sodstva.
- Z dopolnitvijo ustave je treba zaščititi referendumske odločitve ljudstva.
- Z ustavnimi spremembami moramo povečati učinkovitost oblikovanja in delovanja izvršilne oblasti.
- Država mora dobiti enostavnejšo možnost razpisa predčasnih volitev.
- Z ustavo oziroma z ustavnim zakonom za njeno izvedbo je potrebno določiti obvezni enoletni rok, v katerem mora Državni zbor izvesti decentralizacijo države.
- Takoj po ustanovitvi pokrajin se Državni svet preoblikuje v Svet pokrajin s pravico soodločanja o vseh tistih zakonih, ki urejajo pokrajinske ali lokalne pristojnosti.
- Z ustavo se uvede obvezna srednja šola.
- Po vzoru nekaterih drugih evropskih držav se 63. člen ustave, ki postavlja izven ustavnega reda vsako vzpodbujanje k neeenakopravnosti, nasilju in vojni, dopolni s prepovedjo javnega poveličevanja vseh totalitarnih režimov, njihovih nosilcev in simbolov.
- 39. člen ustave se dopolni s prepovedjo monopolov na medijskem področju.
- Odgovoren odnos do okolja in prihodnjih generacij se dvigne na ustavno raven. S to spremembo ustave se postavijo temelji za močnejšo medgeneracijsko solidarnost in podlage za zeleno davčno reformo.

3.
Deja vu v Franciji:
Nasledniki Karla Velikega so vladali Franciji do leta 987, ko je bil Hugo Capet, vojvoda Francije in grof Pariza, okronan za kralja Francije. Njegovi nasledniki so vladali Franciji do leta 1792, ko je francoska revolucija uveljavila republiko. Leta 1799 je prišel na oblast v republiki Napoléon Bonaparte in se proglasil za cesarja. Po vrsti porazov, so v Franciji ponovno uvedli monarhijo, a so jo ukinili z začetkom Druge republike. Druga republika se je končala, ko je bil za predsednika izvoljen Louis-Napoléon, Napoléonov nečak, ki je proglasil Drugo cesarstvo …

Deja vu v Italiji: Predprva (?) italijanska republika je bila francoska sestrska republika, ki je nastala na ozemlju predhodne Cisalpinske republike. V Italijansko republiko je bila preimenovana 1802 po spremembi ustave. Z novo ustavo je Napoleon Bonaparte postal njen predsednik. Italijanska republika je bila ukinjena leta 1805, po Napoleonovem prevzemu cesarskega naslova, ko je bila preoblikovana v Italijansko kraljestvo.

Vmes je med 23. septembrom 1944 in 26. aprilom 1945 obstajala še t. i. Italijanska socialistična republika, ki je bila fašistična marionetna država, in je obstajala v nemško zasedeni Severni Italiji. Leta 1946 je ustavni referendum formalno zaključil Kraljevino Italijo in ustanovil Republiko Italijo.
V devetdesetih letih so se začeli procesi proti korupciji, ki so uničili dotedanje ravnotežje sil v državi in zaključil obdobje »prve republike«, ki je trajalo od leta 1946. Z novonastalo »drugo republiko« so se pojavili na političnem pozorišču novi ljudje in novi načini upravljanja dežele, ki razumevajo politiko le kot ekonomski dejavnik …

Deja vu v Španiji: V letih 1868 do 1874 je bila prva republika, med 1874 do 1931 je bila obnovljena monarhija, med leti 1931 do 1936 pa je bila v Španiji druga republika, ki jo 17. februarja 1936 zruši general Francisco Franco Bahamonde, poveljnik čet v Španskem Maroku, skupaj z drugimi generali in visokimi oficirji španske armade …

4.
Nabrano po blogih:

- Ker nam trenutna vlada ne bo všeč in ker bo kriza udarila še huje, bomo vsi jezni šli na ulice in po francosko zažigali avtomobile, razbijali izložbe in metali ljudi skozi okna. Vse tajkune bomo obesili za peté, nato pa bomo družno izvolili presvetlega vladarja Janeza Louisa Janšo.

- Revolucionarna stranka SDS bo ustanovila državne delavnice in uvedla princip “pravice do dela”.

- Ker bo služb manj kot nezaposlenih, bodo ostalim nezaposlenim plačevali polovično plačo.

- Ta ekonomski eksperiment se ne bo obnesel, zato bodo šli delavci znova na ulice, razbijat izložbe, sežigat avtomobile in se pretepat s policijo.

- Zaradi težav v vladi se bodo organizirale nove predčasne volitve. Spet bodo imeli odločilno besedo poslušalci Atomik Harmonik.

- Prinčeve dolgoletne sanje o trinoštvu ne bodo umrle kar tako. Rupel bo na ves glas kričal “Dol s komunajzarji!”. Princ Janez Louis Janša bo postal istočasno zadnji slovenski premier in prvi slovenski kralj.
- Tega duhovnega zmazka, poimenovala ga bom sedanji čas, ki smo ga dočakali, se nismo nikoli nadejali. Slovenski narod in slovensko identiteto smo pustili na cedilu. Nismo bili sposobni dostojno verovati v tisto vzvišeno, ki se odreka egoizmu in pohlepu in se boriti proti pogubnim ekscesom, ki so okužili naše življenje še z veliko hujšo boleznijo, kot smo jo poznali v preteklosti. Zanjo so značilni: nezaposlenost, gospodarska nestabilnost in korupcija, kriminal, odtujenost politikov od ljudi, ki nimajo skoraj nobenega vpliva na odločitve. Plačujemo politike, ki so za drag denar zaljubljeni vase in svoje položaje. Drug drugemu nekaj dolgujejo in točno vedo kako sebe in svoje položaje zaščititi in ohranjati.

5.
Med dvajsetimi gatami je nekdo zaihtel. Zjokal se je Švejk.

Feldkurat je pogledal s prižnice. Spodaj je stal Švejk in s pestmi brisal oči. Okrog njega je bilo videti radostno pritrjevanje.

»Tegale si vzemite za zgled. Kaj dela? Joka. Ne jokaj, ti pravim ne jokaj! Poboljšati se hočeš? To ni tako lahko, fant. Zdaj jokaš, ko pa se vrneš iz kapelice v sobo, boš spet prav tak lump, kakršen si bil. Če se hočeš resnično poboljšati, moraš še mnogo premišljevati o neskončni milosti in božjem usmiljenju. Danes vidimo, da se nam je začel tu cmeriti mož, ki bi se rad spreobrnil. Kaj pa počenjate vi drugi? Prav nič. Tistile tam nekaj prežvekuje, kot da bi bili njegovi starši prežvekovalci, tam zadaj pa iščejo v božjem hramu uši v srajcah. Kaj se ne morete praskati doma, ali res morate to prihraniti za službo božjo? Sakrament, v cerkvi iščite boga, uši pa iščite doma!» (Jaroslav Hašek: Dobri vojak Švejk, poglavje Švejk v garnizijskem arestu, str. 118, DZS 2000, Ljubljana)

Matjaž Vizjak

Opombe:

*Deset pravil za klicanje hudiča

• Za spiritistično seanso sta potrebna vsaj dva, še bolje pa je, da pri njej sodeluje več ljudi. Zato si poiščite vsaj še enega prijatelja, ki se je pripravljen preizkusiti kot ‘novopečeni medij’. In v kolikor bosta klicalca samo dva, priporočamo, da sta nasprotnega spola.
• Na ploščico, na katero je pričvrščen svinčnik (pri spiritistični mizici), oz. na rob lončka ali kozarčka (če je vaša ‘mizica’ improvizirana) položite le vrhove prstov. Le rahlo in brez močnih pritiskov!
• Za ‘ogrevanje’ namerno potisnite klicalni instrument v krogu po klicalni ploskvi. Zdaj se seansa lahko začne.
• Izpraševalec ali medij naj slovesno ‘odpre’ seanso s kratkim nagovorom, s katerim naj se med drugim zaveže, da bo dovolil,da se dogajajo le pozitivne izkušnje oz. izkušnje v imenu širšega dobrega. Jasno in glasno naj pove, da negativne energije niso dobrodošle.
• Stvari naj ostanejo enostavne. Začnite z enostavnim vprašanjem. Takim, na katerega je mogoče odgovoriti z ‘da’ ali ‘ne’.
• Bodite prijazni. Ko bodo odgovori začeli prihajati, se zahvalite ‘mizici’ ali entiteti, ki se je bila pripravljena odzvati na vaš klic, za sodelovanje, stik in komunikacijo.
• In ne sprašujte neumnih vprašanj.
• Ne prosite za fizična znamenja o prisotnosti duha! Veliko že izkušenih klicalcev duhov najglasneje svari ravno pred takšnimi prošnjami. Njihove izkušnje z znamenji so lahko precej strašljive. Še najmanj, kar te lahko skrbi so premikanja omar, padanje slik in prevračanje rož.
• In nenazadnje: Ne verjemite vsega, kar vam sporoči ‘mizica’! Tudi z duhovi je tako kot z vsemi viri informacij. Ni absolutne resnice, zato se bo sčasoma veliko tega, kar ste izvedeli, izkazalo le za delno točno ali celo netočno!
• Med seanso naj si nekdo od sodelujočih zapisuje odgovore. Včasih je namreč mogoče zelo hitro dešifrirati ‘povedano’, včasih pa je sosledju črk in številk težje slediti. Zato je najbolje, da si nekdo zapisuje sporočilo tako kot to sproti.

 


  • DELICIOUS
  • Google
  • RSS
34 x komentirano
  • NoMercy je rekel/-la:

    vsekakr ne gre za drugo ampak za Tretjo republiko na teh meridianih!!
    1. je bila Socialistična republika Slovenija (1945 - 1991)
    2. je Republika Slovenija (25. VI. 1991 —)

    Najbolj znana Tretja republika je nastala s pomočjo uličnih nemirov 1933 - imenovala se je Tretji Rajh ( Das Dritte Reich )
    ——
    pa če JJ & SDS priznavata ali ne 1. republiko Slovenijo !!!

  • Aljo je rekel/-la:

    Malce v razmislek:

    http://www.esoterictube.com/

    http://the2012.wordpress.com/category/michael-tsarion/

    http://www.projectcamelot.net/wade_frazier_interview_transcript.html

    P.S. Nažalost oba tabora ne razumeta, da se obroč oža, pa kdorkoli je že na oblasti…

  • Andreja je rekel/-la:

    Mamma mia…….

  • obama je rekel/-la:

    nabij na vrata Metelkove in Roga

  • DragicaJ je rekel/-la:

    Adijo pamet .

  • konec je rekel/-la:

    Še en živ dokaz , da komunizem škoduje možganom…………

  • Dolfe je rekel/-la:

    Jugodezerterji od Janše do Pahorja naj si zataknejo nekam svojo Drugo, Tretjo ali katerokoli Republiko že. Očitno so državo in njen narod po svojem mnenju še premalo izropali s pomočjo svojih tajkunov in ostale beloovratniške tatinske drhali, tako, da si želijo nadaljevanje svojega političnega gangsterizma tudi v morebitni DRUGI REPUBLIKI. Politični klovni v slovenskem prostoru si dovolijo trditi, da ima po Ustavi ljudstvo oblast. Res je, da bi jo moralo imeti, toda dejansko gre za formalnopravno lopovščino, kajti politični klovni Ustave sami ne spoštujejo. Kdaj je bilo videti, da ima narod izropan dostojanstva oblast? Ko bo prišlo do tega, da bo prišel narod izropan dostojanstva na oblast, si Janša, Pahor in ostali politični klovni zagotovo ne bodo želeli biti v svoji koži.

  • Matilda je rekel/-la:

    “Zaradi težav v vladi se bodo organizirale nove predčasne volitve. Spet bodo imeli odločilno besedo poslušalci Atomik Harmonik.

    Prinčeve dolgoletne sanje o trinoštvu ne bodo umrle kar tako. Rupel bo na ves glas kričal “Dol s komunajzarji!”. Princ Janez Louis Janša bo postal istočasno zadnji slovenski premier in prvi slovenski kralj.
    Tega duhovnega zmazka, poimenovala ga bom sedanji čas, ki smo ga dočakali, se nismo nikoli nadejali. Slovenski narod in slovensko identiteto smo pustili na cedilu. Nismo bili sposobni dostojno verovati v tisto vzvišeno, ki se odreka egoizmu in pohlepu in se boriti proti pogubnim ekscesom, ki so okužili naše življenje še z veliko hujšo boleznijo, kot smo jo poznali v preteklosti. Zanjo so značilni: nezaposlenost, gospodarska nestabilnost in korupcija, kriminal, odtujenost politikov od ljudi, ki nimajo skoraj nobenega vpliva na odločitve. Plačujemo politike, ki so za drag denar zaljubljeni vase in svoje položaje. Drug drugemu nekaj dolgujejo in točno vedo kako sebe in svoje položaje zaščititi in ohranjati”
    Zelo resnično in zelo žalostno, a drži kot pribito in skoraj ni ničesar za dodati.

  • nostradamus je rekel/-la:

    Jebenti, kako je človek na nizkem nivoju, skozi svojo zgodovino kar naprej ponavlja iste napake.

  • Sergej je rekel/-la:

    prva republika je Dravska banovina 1918-41
    druga republika je SRS 1945-1990
    tretja je R.Slovenija 1990-?????

  • uničevalec rdečuhov je rekel/-la:

    Urednik portala!!Z objavami mentalno in predvsem ideološko boljševistično naravnanega PRVEGA komentatorja MATZJAŽA VIZJAKA izgubljate pri zmernih,neobremenjenih in nepristranskih obiskovalcih tega portala še tisto komaj nujno podporo.TOliko žalitev,zasramovanja, podtikanja in hudobnega je mogoče pričakovati le od subjekta , ki je naravnost zaraščen z gospodom Janšo in njegovo SDS.Mogoče pa od VAS pričakujem preveč?

  • MEFISTO je rekel/-la:

    Prispevek na ravni Matjaža Vezjaka.

    Bog naj se ga usmili!

  • Carlos Contreras je rekel/-la:

    O jebemti, Uničevalko, še si živ! Pa sem se že žalostil, da bomo prikrajšani za komične vložke! Izgubljeni sin se je vrnil k očetu!

  • anton je rekel/-la:

    Pred volitvami sem na tem mestu zapisal, da se bojim zmage Boruta Pahorja, groza pa da me je zmage JJ, ki je za svoj “prav” pripravljen zastaviti vsakega Slovenca in slovensko državo. Puča takoj po volitvah ni bilo. Bo zdaj?!
    V zgodovini je obilica “plitkih” intelektualnih osebnosti, ki so vladale, ne da bi za to imele minimalne sposobnosti. Kar več pove o vladanih, kot o vladajočem! In kaj… v našem primeru?
    Mislim, da je čas, da prisilimo, do zdaj obe “politični eliti”, naj se, namesto “nove republike”, spremeni sistem izvolitve zakonodajne, izvršilne in sodne veje oblasti. Da bomo, mimo strank, lahko poiskali mlado, sposobno in neobremenjeno “politično elito”, ki bo znala uresničiti zapoved v Ustavi, da je RS… pravna in socialna država…
    “Osamosvojitelje” pa ovesimo z dvajsetimi odlikovanji in jih pošljimo v pokoj! V nasprotju z množico, ki je bila v “hosti” so glave v torbi preživeli v protiatomskem zaklonišču ali na “nujnih sestankih” v tujini! Skrbi, da bi životarili od plačanih prispevkov v Zpiz, ni! Vzeli so se, imajo. Pika!

  • NoMercy je rekel/-la:

    @Sergej:
    Dravska banovina ni bila republika !! ampak del kraljevine Jugoslavije
    niti Država SHS v letu 1918 NI bila republika !!
    Republika pač pomeni določeno vrsto ureditve !!

  • anton je rekel/-la:

    PS.: Značilnost zdravljenega alkoholika? Pljuva, kolikor sline ima, po tistih, ki vztrajajo ob šankih! In je prepričan, da je pravični… Bog!
    Zanimiva bi bila raziskava, kolikšen delež “komunistov” je spregledalo in so danes mnenjski voditelji “desnice”. Vključno z vrhovnim ideologom!
    Vic: Janezek je, v zahtevanem prostem spisu (v mračnih časih), o živalih napisal: “Naša muca je skotila pet muck, vse so komunistke!” Zgrožena tovarišica (Udba…itd…), je seveda zahtevala popravek.
    In je zapisal: “Naša muca je skotila pet muck, tri so komunistke, dve pa ne”:
    Pa je bila tovarišica firbčna: “Janezek, zakaj pa dve nista… komunistki?”
    “Ja, šica, dve sta že spregledali!”
    Tako preprosto je to! Le okoliščine morajo biti primerne in… človek načelen!

  • Johan je rekel/-la:

    V intervjuju z Ericom Dean Rasmussen (2003) filozof Slavoj Žižek poda nekaj zanimivih misli o tem, kaj Levičarjem pomeni fašizem. Takole pravi Žižek:
    »Ali nimate občutka, da je vse to živalsko vpitje »Fašizem!« Fašizem!« neke vrste priznanje impotentnosti, ki pomeni pomanjkanje resnične analize tega, kar se resnično dogaja dandanes. (…) Sovražim to, kadar Levičarji pravijo, da se vračamo v fašizem! Moj odgovor je: »Saj sploh ne veste o čem govorite! Nimate konceptualnega aparata.« Enostavno se zatekajo k stari predstavi fašizma, kar je katastrofa.«

  • NoMercy je rekel/-la:

    citiram:
    Takole pravi Žižek:
    »Ali nimate občutka, da je vse to živalsko vpitje »Fašizem!« Fašizem!« neke vrste priznanje impotentnosti, ki pomeni pomanjkanje resnične analize tega, kar se resnično dogaja dandanes. (…) Sovražim to, kadar Levičarji pravijo, da se vračamo v fašizem! Moj odgovor je: »Saj sploh ne veste o čem govorite! Nimate konceptualnega aparata.« Enostavno se zatekajo k stari predstavi fašizma, kar je katastrofa.«
    ———–
    Odgovarjam: fašizem se na srečo ni razvijal naprej in zato drugega kot stare predstave o njem NI.
    In nadaljnji razvoj fašizma bi pa res bil “katastrofa”!!

  • agrippa je rekel/-la:

    “Hudič pride vedno po svoje”

    Resnica je ta, da Slovenije hudič še ni zapustil in je tudi še lep čas ne namerava. Našim rdečim inteligentnim, rzumnim sovragom in njihovim poročevalcem pa pride prav vse, da slovenske duše polnijo s strašno propagando in pravljicami o poštenosti njihove doktrine in škodljivosti namere drugače gledajočih.

  • necnec je rekel/-la:

    Slovenije ne more rešiti sprememba ustave, iz preprostega razloga, ki ga ponazori naslednji pregovor: “Če v knjigo pogleda opica, iz nje bo pogledal modrijan”. V kontekstu slovenskega pravosodja to pomeni, da lahko spremenimo vse predpise (vključno z ustavo), pa samo s tem še ne bomo dosegli ničesar. Vzpostavitev pravne države je pogojena z spremembo kadra v pravosodju, in sicer z zamenjavo moralno nedozorelih sodnic in sodnikov, ki svoje vsebinsko neznanje in etično neizobraženost skrivajo za pravnimi dogmami in pravnim formalizmom, z moralno dozorelimi, (družbeno) odgovornimi ljudmi, ki razumejo logiko liberalnih vrednot, iz katerih pravnost izhaja. Da je takšnih ljudi v Sloveniji zelo malo, ter se v pravosodju znajdejo le izjemoma (praviloma ga hitro zapustijo) pa so zaslužni modeli kot g. Vizjak, ki še vedno izvajajo propagando, zavajajo in poneumljajo ljudi ter nasprotujejo vsemu, kar bi lahko povzročilo družbene spremembe v smislu vzpostavitve družbe enakih možnosti. G. Vizjak in ostali simpatizerji družbe privilegirancev, hvala vam, hvala vam za diktaturo delavcev in kmetov, hvala vam da ste nas okradli in poskrbeli za lastne socialistično-revolucionarne zadnjice, hvala vam za pisanje-manipuliranje, s katerim zavajate tudi bodoče generacije. Hvala vam da ste v Sloveniji uničili liberalne vrednote ter tako uničili našo prihodnost ter prihodnost naših otrok. Thx!

  • agrippa je rekel/-la:

    @necnec:
    Rad bi Vas samo pohvalil, ni kaj.
    LP, vrelec

  • konec je rekel/-la:

    necnec, 5!

  • konec je rekel/-la:

    Tisto kar je popolnoma nerazumljivo je, da toliko mladih še vedno verjame starim komunajzerjem - v novih preoblekah.

  • Dvorni pisar z licenco je rekel/-la:

    Kot sem pravilno napovedal pred nekaj dnevi na Vesti so se rdečkarji začeli ukvarjat z metafiziko;
    Turk poziva k veri in upanju, Vizjak bi panal samega zlodeja s spiritistično mizico, Miheljak se gre kar preroka v svoji kolumni.

    Fantje, vedeževalec Danny je obupan - kopirate ga.

  • NoMercy je rekel/-la:

    @ 25 Dvorni pisar z licenco: kakšna sreča, da tebe nihče ne C-P_a :D

  • Dvorni pisar z licenco je rekel/-la:

    @ 26

    Očitno ne privlačim norcev.

  • anton je rekel/-la:

    “necnec”, saj se šalite, ali ne!? Ali so pa opice… boljši intelektualci?!
    Po vsem, kar so dobili nazaj “upravičenci”… zadolžene, s hipotekami obremenjene barake… zdaj pa cvetoča podjetja, ki se jih celo splača potopiti v stečaj, zgolj zaradi vrednosti zemljišča?
    Pa še jahate na neki rdeči barvi? Petdeset let “rdeči baroni” niso pokradli niti 10%, kot je pokradla mavrična združba v zgolj 10, morda v 15 letih!
    Je moralno… vrniti podjetje, “v naravi”, kjer je 30 delavk za mezdo tlačilo neko loščilo v škatlice, danes pa je vredno nekaj tisočkrat več?! Potem ko je, denimo, 300 delavcev gradilo, se odpovedovalo velikemu delu dohodka, in, verjelo, da bo nekoč nekaj od tega imelo?
    Oblast je velikodušno vrnila, s svinjskimi grehi obremenjenim lastnikom vse, kar so hoteli. Prav! Naj oblast meni vrne vse, kar sem vplačal v zavarovanja za pokojnino, zdravstveno zavarovanje in razvojne reformne petletke! Potem se bom odpovedal pokojnini in bom… tiho!
    Vsi državljani smo enaki pred zakonom, Ne me basat!

  • Dvorni pisar z licenco je rekel/-la:

    @28 anton

    Svoje nezadovoljstvo kanaliziraš na napačno tarčo. Nihče ni dobil vrnjenega več premoženja, kot mu je bilo odvzeto.Preberi si ZDEN. Sam imam dovolj znanja s tega področja, da lahko tako primerjavo mirne duše označim kot izbruh jeze, ki nima dosti veze z realnostjo.

    Če pa so se ljudje, kot si sam napisal - V VERI - (zopet smo pri metafiziki, ni ti zanimivo, glej moj komentar 25 ) odpovedovali dohodku, so potem za svojo izgubo vsaj deloma soodgovorni. Morali bi pač premisliti, koliko lahko dejansko dobijo za svoj vložek. Predvsem pa je odgovoren sistem, ki ni jasno definiral lastnine posameznikov na takratnem skupnem premoženju.

    In menda ne primerjaš svojega vložka z izgubo nekoga, ki so mu vzeli fabriko? Tisti,ki so mu odvzeli premoženje, je plačeval in se odpovedoval, tako kot si se ti.S tem, da je “prispeval” še precej premoženja od prej.

  • DragicaJ je rekel/-la:

    anton pravi:

    14. maj, 2009 ob 22:14
    “necnec”, saj se šalite, ali ne!? Ali so pa opice… boljši intelektualci?!
    Po vsem, kar so dobili nazaj “upravičenci”…
    ———————-
    nekateri živijo v megli in vstrajajo v njej, ne vidijo ali pa nočejo videt.
    Pregovarjamo se o tisočkrat povedanem.
    1-Rdeči baroni so leta 1945 pokradli privatno premoženje in nihče ni dobil toliko nazaj, kot so mu vzeli. Nekateri niso dobili nič, ker so jih ne samo razlastninili ampak tudi likvidaril.
    2-V devetdesetih, pa so pokradli družbeno premoženje in nikoli ne bodo pozabili, da jim je nekaj ušlo, saj so morali vrniti vsaj del tistega, kar so pokradli po drugi vojni.
    Vstrajno ponavljanje laži je paradigma rdečih baronov in njihovih priležnikov.

  • miro je rekel/-la:

    Rdeči baroni, Dragica? Kdo pa so ti, a bi lahko poimensko, ker me res zanima, kdo je bil takrat tako bogat kot naprimer Jelinčič danes? Poleg tega je bilo ‘45-tega bolj malo za krasti, ker je za to poskrbel že okupator, ostalo pa je bilo razrušeno. Kar je v Sloveniji premoženja danes, so dejansko zgradili ljudje z lastnimi rokami in to po letu 1945.
    Mimogrede, premoženje cerkve v Sloveniji je že preseglo 2 milijardi € .

  • Nogavička je rekel/-la:

    … pa vseeno Zvon ne vrne kredita Dravskim elektrarnam. Hura za odličen vzgled.

  • Carlos Contreras je rekel/-la:

    To, Nogavička, je pa tisto, čemur pater Branko pravi “kak tolar za dober namen”.