13. maj, 2009 | Urh Maček

Speculum artium 09

Festival integrirane umetnosti mešane realnosti.
  • DELICIOUS
  • Google
  • RSS

Letošnja izdaja festivala intermedijske umetnosti Speculum Artium 09 nadaljuje z medkulturnim dialogom, tokrat med dvema evropskima akademijama in eno iz Azije, obenem pa postavlja izbrana študentska dela ob bok selekciji treh tujih že uveljavljenih novomedijskih avtorjev, ki jih je izbral umetnik, teoretik in profesor Peter Weibel iz ZKM (Zentrum für Kunst und Medientechnologie, Karlsruhe).

Poleg treh študentov Univerze iz Tokia (izbor so pripravili prof. Michitaka Hirose, doc. Kunihiro Nishimura in prof. Tomoe Moriyama, ki je tudi kustosinja pri Metropolitan Museum of Contemporary Art Tokyo) se predstavljajo trije študenti z Univerze za umetnost in oblikovanje iz Linza (po izboru prof. Christe Sommerer) ter trije študenti Videa in novih medijev z ljubljanske Akademije za likovno umetnost in oblikovanje (izbor je pripravil prof. Srečo Dragan).

Zoran Poznič in S P E C U L U M A R T I U M 09, ki bo trajal samo do 15.05.

Izbrana študentska dela so kontekstualna, interaktivna, konceptualna in performativna. Predstavljajo subverzivni vmesnik med umetnostjo, tehnologijo in družbo. Razstavljena so, ne samo zato, da omogočijo kritično refleksijo, ampak tudi zato, da obiskovalce učijo skozi nove postopke - tehnične izkušnje.

Poudarek letošnjega festivala je na prepoznavanju specifičnih izobraževalnih modulov, ki jih razvija vsaka od predstavljenih akademij ter na odkrivanju novih produkcijskih strategij, osnovanih na povezovalnih različnostih. V tem kontekstu je zgodovinsko ozadje japonske družbe, v kateri je tradicionalna kultura kot pomemben del njihove sodobne umetnosti in tehnologije prisotna tudi danes, izjemnega pomena za zahodno digitalno družbo kot družbo izključevanja. Zanimivo je tudi ugotoviti, kaj razvijanje in vpeljevanje mobilnih in umetniških medsebojnih projektov v javni prostor pomeni študentom akademije iz Linza, kjer jim vsakoletni festival Ars Electronica predstavlja njihov naravni prostor socializacije.

V tem trikotniku različnosti naše izkušnje povezovanja oddelka za Video in nove medije na ALUO s Fakulteto za računalništvo in informatiko skozi projektno sodelovanje predstavljajo način povezovanja umetniškega koncepta in znanstvene misli. Gre za unikaten in uspešen način prepletanja sociologije in znanstvenih sfer, ob katerem pa je pomembno tudi nenehno iskanje primernih prostorov za predstavitev teh poskusnih postavitev. Predstavitve niso izpeljane le na festivalih, ampak tudi v raziskovalnih laboratorijih, vee-jay klubih, univerzitetnih predavalnicah, na spletu ter tudi s pomočjo mobilne komunikacije javnih operaterjev. V nenehnem iskanju primernih krajev predstavitve in najprimernejših partnerjev za pomoč pri dosegi zastavljenih ciljev smo za letošnjo izvedbo festivala izbrali Delavski dom Trbovlje ter Mestno galerijo Ljubljana.

TRBOVLJE - NOVO MEDIJSKO MESTO, je slogan tega mesta, ki ravno v novomedijski umetnosti vidi odločujoč način svojega spreminjanja in vpisovanja na svetovni zemljevid aktivnih točk dogajanja. Gre za mesto, iz katerega je izšla glasbena skupina Laibach in v katerem je svojo pot z baletno skupino EN KNAP začel Iztok Kovač.

Razširjen program festivala SPECULUM ARTIUM vključuje tudi naslednje sekcije: »Video Match 09«, izbrana video dela študentov akademije La Esmeralda iz Mexico City po izboru prof. Neli Ružić, in njeno samostojno predstavitev, ter video izdelke študentov ALUO po izboru doc. Dušana Bučarja, sekcijo »Razpiranje prostora« umetniško programiranih spletnih projektov feministične umetnosti, ki jih je izbrala Evelin Stermitz iz Avstrije, delavnico »Video cona Trbovlje«, ki bo vzpostavila povezavo med umetnikom, izvajalcem ter občinstvom skozi vstop spletnih kamer v zasebne domove, koncert skupine Laibach ter razpravo o sodobnih standardih univerzitetnega študija medijev.

Besedilo: prof. Srečo Dragan, video: Urh Maček

 


  • DELICIOUS
  • Google
  • RSS

Komenitiranje tega prispevka ni dovoljeno.