17. maj, 2009 | Katja Lenart

O, a imaš nove joške?

  • DELICIOUS
  • Google
  • RSS

Že nekaj dni mi v glavi seva neka podoba, ki se mi je prav zažrla v možgane.

Po več kot desetih letih sem namreč srečala prijateljico iz ranega otroštva, v isto šolo sva hodili in en kos mladosti sva preživeli nekaj neločljivih let. In nisem je prepoznala.

Glas mi je bil znan, ko je sredi ljubljanske tržnice zavpila moje ime in tudi jasno mi je bilo, da jo od nekje poznam. A to je bilo to. Gledala sem jo, tuhtala, kam naj jo dam, s kom naj jo povežem in kdo je ta ženska.

Opazila je mojo zbeganost in stopila pred mene. Te oči, čigave so, jebemti?
“Ja, halo, me ne prepoznaš? Sabina sem! Pa saj sva skupaj gor rasli!”

Potem mi je potegnilo. Sabina!
“Ja, kaj se je pa s tabo zgodilo?”

Veste, ni ravno tako, da je ne bi videla 20 let. Pravzaprav sva se nazadnje videli pred kakšnimi desetimi leti, ko sem jo brez težav prepoznala. Takrat je bila zgolj Sabina, ki je odrasla v zrelo žensko, povečana različica majhne Sabine.
Zdaj pa je pred menoj stala čisto nova in neprepoznavna blondinka, močno naličena in nenaravno rjava. Takih vidim vsak dan še in še, kako naj bi jo prepoznala v množici…

Odpeljala sem jo na kavo, kjer mi je vse povedala. Dolga in bizarna zgodba.

Začelo se je na začetku faksa. Pravi, da se je v družbi popolnih deklet na Ekonomski fakulteti počutila odrinjeno, nezanimivo in grdo. Sovražila je svoje telo, prepričana je bila, da je neprivlačna, da je nihče ne mara. Spoznala je fanta, v katerega se je nesrečno zaljubila, on pa je ni niti opazil. Nič ni pomagalo, spremenila je garderobo, barvo las, vse je storila, da bi postala lepša, privlačnejša, da bi jo tisti fant opazil. Pa je ni. Okoli njega so se vrtele bujnoprsne blondinke, lepotice so ga obkrožale in Sabina se je odločila za drastično spremembo.

Njeni starši imajo nekaj pod palcem, posel jim je od nekdaj dobro cvetel. In edina hči je pri hiši, vedno so bili sila ponosni nanjo. Niso ji odrekli želje, ko si je zaželela prvo operacijo.

Pokaže mi, kje je začela. Ustnice.
Spomnim se njenih originalnih. Če sem odkrita, je bila Sabina lepa mladenka. Ni bila popolna, pri trinajstih je imela kakšen najstniški kilogram več, naravno kostanjevo barvo las in temne oči. In njene ustnice so bile sicer veliko tanjše, kot so danes, a je imela nek karakter. Če se prav spomnim, je bila njena zgornja ustnica tanjša od spodnje. Zdaj ima take Severinine žnable, takoj se vidi, da so umetne. Ko govori, izgleda, kot da jo malce motijo, saj veste, kako…malo so napihnjene in tam zgoraj se vidi en tak tanek rob, črta, ki štrli iz naravnega povprečja.

Tudi njeni joškici.
V puberteti sva obe jamrali in negodovali, kako to, da ti dve joški nikamor ne zraseta. Pa so naju vsi tolažili, da naj pač počakava, da bodo prsi že še zrasle.

“Najprej sem probala za dve košarici..Na Hrvaškem so mi ji dali not, fotrov znanec je vse spedenal. Bolelo me je pa kot svinja, nekaj se mi je zagnojilo in tista opracija je bila res huda.”

Pravi, da s svojo originalno velikostjo ni bila zadovoljna. Premajhne so se ji zdele, kot dva fižolčka.
Pred osmimi leti je šla pod nož za oprsje prvič. Pravi, da ni bilo uredu, še vedno so bile premajhne. In menda je tisti kirurg nekaj zašuštral, nek zanič silikon ji je vstavil, pa je šla lani še enkrat pod nož. Zdaj pravi, da je z oprsjem zadovoljna. Naj potipam, pravi. Pa raje ne (seveda sem že pošlatala umetne joške, takoj se začuti silikon).

Tisti fant, zaradi katerega je šla prvič pod nož, je že zdavnaj preteklost. Bojda je že poročen, nikoli se nista zapletla, tudi potem, ko si je operirala nos, ne.
Nos ji je operiral znan slovenski lepotni kirurg in ko mi ga ponosno razkazuje, si ne morem kaj, da ne bi opazila, da je…pač umeten.
“Pa zakaj, Sabina, kaj ti je, zakaj toliko operacij? Se ti ne zdi, da malo pretiravaš?”

Pogleda dol, nerodno ji je. Pravi, da ne more nehati. Zdaj ima tudi sama svoj denar, veliko zasluži in zunanjost je pri njenem poslu zelo pomembna.
“Moram biti popolna, moški so nori name, vsakega dobim. Resno. Brez problema jih spravim v posteljo…”
Ko se zasmeji, se zagledam v njene oči. Ni me prepričala. Ja, najbrž res. V posteljo jih res brez težav spraviš…

“Ej, a pa imaš tudi barvne leče? A nimaš ti temnih oči drugače?”

“Aja, a veš kolk je to ena mega zadeva! Čisto sem se navadila nanje…Te modre so čist hude, sploh me ne motijo več, pri optiku jih majo v ful različnih barvah, pa sploh niso tko zlo drage. Te sem zadnjič kupila za 30 evrov, a niso kul?”

Priznam, da mi je postalo malce slabo, ko sem jo takole gledala. Pa kaj smo mi, eni navadni jebeni roboti? A imamo telo zato, da ga pač po svoje preoblikujemo? Pa kaj se to dogaja, a ne obstajajo kakšni psihiatri, strokovnjaki, ki te ustavijo, preden uničiš svoje telo?

Sabina prizna, da se ne more ustaviti. A doda, da ima zdaj za nekaj časa dovolj. In da bo čez nekaj let probala botoks. Bojda to sploh ni tak bav-bav.

Pa saj jo razumem, ne obtožujem je. Vsak človek naj počne s svojim telesom, kar mu je ljubo. Razumem, da ima dekle kompleks, če ima zlomljen nos. Ali pa celo življenje trpi, ker nima prsi. Ja, razumem, da včasih pač ni druge rešitve. Pomembno je, da se imaš rad, najbrž .V ekstremnih primerih lahko lepotna kirurgija reši življenje.

Ampak, lepo vas prosim, neko mejo je pa tudi treba imeti. Nekje se je treba ustaviti. Pa saj ljudje se imamo radi tudi, če nimamo popolnega telesa. Telesa, ki nam jih razkazujejo v vseh teh revijah so - saj to nam je vednar jasno - retuširana. Lepotni ideali so umetno narejeni. Celulit je realnost, povešeni joški, šlaufki okoli trebuščka, ukrivljeni nosovi, unikatne ustnice…vse jo je pač del paketa. Ki ga s časom vzljubiš in spoznaš. Skrbiš zanj in ga prenašaš. In tvoj partner tudi, saj vendar ne ljubiš njegovega telesa, ljubiš cel paket!

Zdaj čakam, da nam Salome pokaže svojo novo muco. A to je že druga zgodba…

Katja Lenart

 


  • DELICIOUS
  • Google
  • RSS
26 x komentirano
  • korencek je rekel/-la:

    Katja, ti si men všeč.

    :)

  • gugu je rekel/-la:

    Pošteno, če jaz izgledam super, hočem, da isto velja tudi za mojo pičko. Torej - ženska mora biti suha in visoka, imeti lep obraz, lepo oblikovane joške in rit. Tale punca to odlično šteka. Vprašanje pa je, komu so všeč umetne ženske - takoj, ko se namreč slečejo, se opazi njihova nenaravna zabuhlost, zato pa so dobre le za pritisnit sem in tja, nikakor pa te plavalne blazine ne bi za ženo jemal. Punca bi mogla znižat standarde za iskanje partnerja. Bo pa to težko, saj jo je očka navadil, da se s kešem dobi vse, kar si želiš.

  • NoMercy je rekel/-la:

    hja … že od nekdaj se sprašujem kako, da se (zlasti) ženske gredo tako iznakazati .. najprej luknje ta uhane potem razni obeski na ustnice, nos, v popek, “muco”, pa tatooji do po celem telesu … in mi ostane samo to, da se jim pač čudim.
    —-
    Za kolegoco pa pač tole: njej bi za njen ego več koristilo, da si “plača” tipa, ki bi jo vso noč ali pa ves teden natepaval … za tipe, ki si jih vodi v posteljo pa — hja, si pač delata recke oba - tudi to je neke vrste fetiš :D
    —-
    a se že kaj ve koliko bo slika Salomejine muce :P

  • miš je rekel/-la:

    Žensko naredijo lepo lepe misli.

  • Vati Fakin Khan je rekel/-la:

    Bravo Sabina. Keš pičke, zlate rokaviče

  • mičopičo je rekel/-la:

    Lepe misli in lepe ženske nikoli ne trajajo.

  • Edi je rekel/-la:

    @korencek
    Men tud :)

    Vesel sem da nisem tako obremenjen z zunanjostjo… Lepe ženske so seveda dobre za pogledat in tako dalje, ampak ponavadi se izkaže da jim vseeno nekaj manjka, tako kot pri tej gospodični…

  • iCarolin je rekel/-la:

    Lepe ženske so za moške brez domišlije…

  • Oar je rekel/-la:

    Daj, Katja, ne modruj. Ti bi lahko že razumela zakaj toliko operacijo, ko ja nisi ravno cvet lepote. Ajde, drži se.

  • Oar je rekel/-la:

    Po prebranem sem dobil občutek, da si ji neizmerno nevoščljiva, ker je postala lepa. Ajde, Katika, drži se.

  • j. je rekel/-la:

    čak mal … kaj pa, če je Oar???

    . .. . .
    .
    ….
    .
    … . .. .. . .
    ..
    v bistvu Sabina!!!

  • Anja je rekel/-la:

    Kaj pa to, ko deca več ne prepoznaš? A? Ko ma lepše urejene obrvi kot bilo katera ženska (in še tanjše po vrhu), ko bolj rozaste potisnjene majce kot ženska, ko ma bolj potisnjene kavbojke, širši pas za hlače in bolj zdepilirano podpazduho kot ženska? To je šele scary in freak- te metro seksualci. Groza.
    @Oar aka Sabina: Katja je huda bejba. Od vseh punc, ki tle švigajo po Vesti, je Katja zakon… mi v službi jo ful radi gledamo in naši dedci jo komaj čakajo. Pametna, simpatična pa vsaj neki ma za povedat in za pokazat (naraven talent) za razliko od ostalih strel, ki švigajo tle gor. Katja vs Afne = 1:0 !

  • Oar je rekel/-la:

    Daj anjica, ne nakladaj še ti. Seveda vsi šibajo okoli nje kot..

    ….
    .
    .

    .
    .
    .

    .
    …..
    frendice, kaj pa kaj več?

    Frendica gor frendica dol, tamalo treba tudi kdaj pa kdaj razbibat pa ne sam z vibratorjem,

    Drži se, pa pridna mi bodi.

  • Oar je rekel/-la:

    Pa nisem Sabina, od kje ti sploh ta idea? Si na glavo padla al kaj?

  • sindi kat je rekel/-la:

    Oar = Salome!!!!!
    (Katja se veselo daje dol, brez skrbi)

  • Carlos Contreras je rekel/-la:

    Kakšne pritlehnosti! Bog se usmili!

  • Arbiter_universale je rekel/-la:

    Družba v splošnem trpi narcisizem. Od čistilke do CEO. Vsi. Od prvega do zadnjega kričijo: IMEJTE ME RADI!!! PROSIM PROSIM!! VSE BOM NAREDIL!! PROSIM OPAZITE KAKO SEM VREDEN! KAKO SEM VELIK IN MOČAN IN LEP IN PAMETEN!
    Tudi avtorica tega članka je narcis in bo seveda še ta trenutek kriknila: ARBI! KAJ PA TI GOVORIŠ! NEUMNOST! JAZ PA ŽE NE!
    No pa je. In jaz sem tudi in ti tudi. Vse kar lahko storiš je, da to spoznaš in obvladaš. Kako? Najbolje tako, da ti pomaga nekdo, ki ve kako to gre. Da ti odpre oči. Kdo pa je to? To je npr. en dober psihoterapevt.

    LP, Arbi

  • Aljo je rekel/-la:

    Škoda da ne opravljajo transplantacije možganov…pa še to, umetne barbike niso lepe, še manj pa pametne.

  • jurij je rekel/-la:

    oslarije, nehite tle pametovat in moralizirat, hujši kot Adi Smolar ste… jaz bi z veseljem spoznal to Sabino, punca je vzela življenje v svoje roke.
    vi se pa kar prepričujte, da imate notranjo lepoto, ho ho

  • blanka je rekel/-la:

    Veliko zensk bi moralo zvisati kriterije za moske, ne pa da hocejo biti vsec vsakemu zakompleksanemu dripcu.

  • blanka je rekel/-la:

    drugace pa gospa Katja Lenart, zal je tale clanek spodbudil primitivizem, ceprav je zelo dober.

  • miro je rekel/-la:

    Zanimiva kolumna, kar težko za verjeti.
    -
    Ne poznam nobenega možakarja, ki bi mu bile všeč take operirane barbike. Mogoče obstaja majhen procent takih, katerim so ta predelana dekleta všeč, kaj pa vem… Ob tej zgodbi sem se spomnil na Nino Morić in njene nemogoče ustnice. Pa je bila tako lepa ženska:
    http://notizietv.files.wordpress.com/2009/01/il_bel_viso_di_nina_moric_ad03.jpg

  • angie je rekel/-la:

    hej, da ni tale tvoja Sabinja zadnja leta preveč gledala Mišo Mmmmmolk?

  • kz je rekel/-la:

    Dober, sicer zlajnan point, a malce suhoparen sestavek, poln stereotipov. Prav zato v bistvu sploh ni prepričljiv. Če odmislimo tiste, že prepričane. Zelo tudi dvomim tudi, da gre za resničen dogodek. Čeprav bi resnične okoliščine lahko botrovake k suhoparnosti. Nekako me spominja na najstniško pisanje, brez posebne teže čeprav trezno razmišljanje. Pa brez zamere.Kar zadeva lepotne ideale, pa so ti vedno bili in bodo. Le spreminjajo se skozi čas.

  • ninja je rekel/-la:

    važno da je to še en “kiks slovenske psihiatrije” a ne Katja

  • Mimi je rekel/-la:

    Katja: “Pa saj jo razumem, ne obtožujem je.”
    A dej. :o)
    Pa vendar napišeš ves sestavek o njej in jo izpostaviš. Morda nisi uporabla njenga imena (pravega) oz. si uporabla izmišljenga, pa bi to morala napisat; saj če si kao znana oseba, se hitrejš lohk poveže kake Sabine tkole okol.
    Ti je pa dala mislit, v glavnem.
    Men osebno je to brez veze (lepotne operacije oz. silikon, plastika itd.), prav tako brez veze pa mi je tud pametovat o tem, kar je komu ljubo in gud (zanj) - ob tem, da nikogar ne ogroža/nikomur ne škoduje: ena Sabina ki ma večje joške in ustnice kot pred xx leti. So what.
    Tko da; I can live with that, Sabinca pa kakor ji ljubo, hvalabogu da ma možnost (če ji to tolk pomen).