18. maj, 2009 | Borut Levart

Wolfram|Alpha

  • DELICIOUS
  • Google
  • RSS

Danes je dan uradne izstrelitve novega spletnega servisa z imenom Wolfram|Alpha in naslovom www.wolframalpha.com. Mnogi so si pred dvema mesecema, ko je bila objavljena napoved, začeli predstavljali pretendenta Googlovega prestola. Kar Alfa ni.

Google, vemo, preiskuje splet in sestavi seznam ustreznih povezav. Alfo predstavljajo avtorji kot računalnik znanja (angl. computational knowledge engine), ki rovari po svoji lokalni bazi in sestavlja podatke za odgovor na zastavljeno vprašanje. Razmeroma velika baza je zamotano zgrajena in sestavljanje gradnikov je napredno. Človek lahko vpraša karkoli, v večini primerov pa Alfa vprašanja ne razume, ker ni dovolj pametna. A to se sliši čudno in je nepošteno, ker Alfa na marsikaj tudi zna odgovoriti. Servis nima priročnika, ker se vprašanja postavlja in krajša običajno angleško. Najboljši vodnik so primeri, zbrani na podstrani. Sam bi tu predstavil tri primere, vsak ima osebno zgodbo, podobno kot tudi Alfa ni za vsakega. Različni so naši okusi, zanimanja in še kaj.

Vprašanje je lahko kratko name Sydney, na kar Alfa odgovori s statistiko osebnega imena v Ameriki. To je zame zanimivo, ker sem se ob novih Zvezdnih stezah in nedavni obletnici smrti Douglasa Adamsa spomnil njegovih dveh pesmi o teleportiranju. Pravim, da je drugo, mnogo krajšo naš prevajalec Alojz Kodre prevedel narobe.

I teleported home one night,
With Ron and Sid and Meg,
Ron stole Meggie’s heart away,
And I got Sidney’s leg.
Skupaj z Ronom in Sidom in Maggie
smo šli s teleportom z zabave,
Ron je ukradel Maggie srce,
jaz pa Sidu pol glave.

Razumemo dvoumnost telesnih in duševnih nevšečnosti, a Kodre je osebi z imenom Sidney nataknil moški spol. S tem ima moški bralec, ki ni homoseksualec, problem. Zakaj bi jaz Sidu ukradel pol glave? Po moje je bolje tako:

Prežarčili smo se domov enkrat,
Ron, Sid, Meg in jaz z zabave,
Ron je ukradel Megi srce takrat,
Sid pa meni pol glave.

Zdaj sem zadovoljen, zdaj lahko zaradi ženske izgubim del glave. Sid, kratko za Sydney ali Sidney, je lahko žensko ali moško ime, Alfa pravi, da se jih vsako leto rodi kar nekaj obeh spolov. Dosti več punc, res, ampak to zdaj ni pomembno, pomembno je, da je ime dvospolno, Adams ga verjetno ni uporabil zaman.

* * *

Za drug primer bi najprej predstavil otroka moje sestre. Včeraj sem ju spet videl, dobro ju fotografirati nisem uspel, za amaterja sta preveč nemirna, nekako pa sem ju stehtal in jima izmeril višino. Kaja hodi v tretji razred, Janko je štiri leta mlajši, ona je precej razvita za svoja leta, on kar droben za svoja, ampak je le fant in bo moški, zato sem se prašal, kdaj jo bo ujel. Za Kajo sem povolfral growth chart female, 9.1 yr, 142 cm, 34 kg, za Jankota growth chart male, 4.8 yr, 106 cm, 18 kg in dobil njun položaj v statistiki obsežnega vzorca. Predstavljena sta s starostnima tokovnicama v statistiki telesnih višin in tež. Alfa mi je pokazala diagrama višin, ki sem ju prekril spodaj desno, kjer se vidi, da naj bi se otroka izenačila malo po Jankovih šestnajstih, nakar bi morala Kaja zaostati.

Pred časom me je kolega vprašal, kako program Mathematica — na katerem temelji velik del Alfe — pokaže postopek računanja integrala:

Ne pokaže. Zmeraj sem mislil, da zato, ker rešuje drugače, kot so nas učili v šoli, in njenih vmesnih rezultatov ne bi razumeli. Zdaj sem zmeden, ker Alfa lahko pokaže razumljive korake (Show steps ob rezultatu). Zgornji primer se seveda užene z zamenjavo spremenljivk. Malo se pohecajmo in poglejmo korake nedoločenega integrala:

Alfa 20-krat ponovi, da je treba integrirati po delih. Vsakič se potenca zniža za ena, tako smo tudi delali v šoli, vendar je prfoks razlago skrčil.

* * *

Tretji primer bi bil lahko prvi, Wolfram Alfa zna povedati daleč največ o matematiki, potem fiziki in drugih naravoslovno-tehničnih znanostih. V karikaturi bi lahko pisalo: od matematikov za matematike.

Kazanje vmesnih rezultatov in odgovarjanje na različna testna vprašanja ima lahko posledice. Mnogo domačih nalog bo reševala Alfa! Še dodatno bo polenila šolarje! Konec kontrolk in izpitov, iPhone v puščico! Mislim, da ne bo tako hudo, kdor je len, ne rabi stvari, kot je Wolfram Alfa, za to, da je len.

Stvar je torej med nami, avtorji sistem že nadgrajujejo, širili bodo baze podatkov in izboljševali algoritme iskanja in sintetiziranja. V današnjem blogu so rekli, da so v 24 urah predhodnega delovanja prejeli okoli deset tisoč predlogov za izboljšave. Vsak lahko pošlje svojega pod posamezno stranjo, ki jo sestavi Alfa. Sam sem na primer pri imenih Sidney in Sydney predlagal, naj pokažejo skupno statistiko, saj je Sidney različica drugega.

Twitter je za enega njegovih ustanoviteljev komunikacijska storitev, za katero nismo vedeli, da jo potrebujemo, dokler je nismo dobili. Wolfram Alfo smo najbrž podobno nevede potrebovali, predvsem pa jo utegnemo rabiti za čisto druge stvari, kot si predstavljamo, je rekel nekdo drug. Bomo videli. Kar je Alfa povedala zgoraj, bi lahko našli drugje, podatki za imena in otroške rasne krivulje so bržkone kje na spletu (če pa niso, potem ne obstajajo, bi se pošalili v Jokerju), za integrale obstajajo priročniki. Po drugi strani ni nikjer vse tako zbrano in dostopno kot z Alfo.

Borut Levart

 


  • DELICIOUS
  • Google
  • RSS
4 x komentirano
  • Lunco je rekel/-la:

    Mogoče kot zanimivost, kako je prevajalec odgovoril na tale problem s prevodom (s 1001film bloga):

    Spostovani gospod Tuva,

    lepa hvala za sporocilo. Nemogoce je, da se pri prevodu ne bi nic izgubilo, pri verzih, kjer je dolzina omejena, pa se dvakrat bolj. Vendar si v primeru, ki ga omenjate, nisem hudo belil glave z dvopomenom imena, predvsem sem hotel ohraniti ritem “jingla”. Strinjam se z vami, da je Sidney lahko mosko ali zensko ime, pri okrajsavi Sid pa je tehtnica ze mocno nagnjena na mosko stran. Ce pa zares hocete skrite pomene, lahko zadnjo vrstico berete tudi kot “mene pa je Sidney na cevelj.” Sidney tega ali onega spola.

    Lep pozdrav
    AK

  • Samo je rekel/-la:

    Heh, vpišite Slovenia in si oglejte zemljevid. :)

  • AzzQim je rekel/-la:

    Uuu, kakšna čast, da se moj integral znajde tu :D Sicer pa ja, ko Alpha postane self-aware (kar po njegovih besedah ŠE ni), ne bo pomagalo niti puljenje kablov iz sten :) Najsmešnejša postavka: Monty Python http://www33.wolframalpha.com/input/?i=What%27s+the+speed+of+an+unladen+swallow%3F :D

  • Bo je rekel/-la:

    Are you self-aware?

    A tudi ne zanika.

    Ah, Wolfram .. Alfa zgleda fajn in sposobno, ampak bo treba po moje kaj več notri spravit in se ven povezat. Z njo bi rad analiziral IMDb, recimo.