3. junij, 2009 | Nikola Maljković

Kupci kažejo moč, a ovir je še veliko

  • DELICIOUS
  • Google
  • RSS

Preteklih štirinajst dni je bilo na delniških trgih za tiste trgovalce, ki predvsem trgujejo v smeri trenda, precej “dolgočasno”, saj ni bilo opaziti večje volatilnosti tečajev, prav tako ni bilo zaznati prave smeri tečajev.

Tečaj indeksa SP500 se je še vedno zadrževal med pomembnim podpornim in odpornim območjem med 875 in 930, kar je predstavljalo pravi test potrpežljivosti trgovalcev. Kot sem v zadnji kolumni zapisal, sem pričakoval, da podpora v drugem poskusu testiranja ne bo zdržala, vendar so kupci še enkrat dokazali, da imajo dovolj moči za zadržanje prodajnih pritiskov. To se je včeraj tudi potrdilo, saj je SP500 prebil prvi odpor okoli 930 in tudi dosegel novo najvišjo vrednost v letošnjem letu.

Velik vpliv na rast delniškega indeksa je imelo tudi dogajanje na valutnem trgu in trgu surovin. Dolar je nasproti košarici svetovnih valut v maju izgubil več kot 6 odstotkov, euro pa je prvič v letošnjem letu dosegel nivoje 1,41.

Slabitev dolarja ter optimizem glede okrevanja svetovnega gospodarstva, predvsem Kitajske, so razlogi, da so se močno podražile surovine. Indeks Reuters/Jefferies CRB Index, ki sledi cenam surovin in kovin, je v maju pridobil 14 odstotkov, kar predstavlja največjo mesečno rast v zadnjih 35 letih.

Ti premiki so imeli vpliv tudi na tečaje podjetij, saj so v zadnjem tednu največ pridobila ravno podjetja iz sektorja surovin ter energije.

Čeprav je včeraj prišlo do preboja prvega odpornega območja na SP500 indeksu, tečaj ni uspel zaključiti nad območjem 945/950, ki še vedno predstavlja pomembno območje, na katerega bodo trgovalci zelo pozorni. Četudi trenutno izgleda, da bo tečaj v prihodnjih dneh uspel zaključiti nad tem nivojem in s tem precej povečal verjetnost za dosego nivojev okoli 985/1000, je verjetno bolje počakati na samo potrditev, saj so doslej pomembni tehnični nivoji uspeli “odigrati” svojo vlogo.

slika

Ker sem v času gibanja tečaja indeksa SP500 znotraj podpornega in odpornega območja poskušal trgovati znotraj dneva - za večdnevne posle sem čakal na preboj v eno ali drugo smer - se ob včerajšnjem preboju počasi ponovno nagibam k povečevanju prodajnih pozicij vse do nivoja 1000.

Načrt je prodajati na kratko tista podjetja, ki imajo pred sabo močna odporna območja in takšna podjetja, ki bodo kratkoročno precej prenakupljena. V tem sklopu pridejo v poštev podjetja iz energetskega sektorja in sektorja materialov.

Če bi imel kakšno nakupno pozicijo, bi izkoriščal morebitno rast proti 985/1000 za zmanjšanje nakupne izpostavljenosti, podobno kot sem to predlagal pri zadnjem skoku proti 930, saj v letošnjem letu še vedno pričakujem večje negativne pritiske.

Vsekakor bo veliko odvisno tudi od ekonomskih podatkov, ki bodo morali zadovoljiti apetite trenutnih kupcev, kateri z rastjo delniških tečajev, postajajo vse večji. Če ekonomski in poslovni podatki podjetij ne bodo dosegli teh pričakovanj, potem se nam verjetno obeta večji negativni “popravek”.

Zato moramo pozorno spremljati zgoraj omenjene podatke in predvsem reakcijo trgovalcev nanje.

Uspešen teden.

Nikola Maljković
Avtor je analitik v trgovalni ekipi TradePort, Poteza d. d.

 


  • DELICIOUS
  • Google
  • RSS
2 x komentirano
  • Luka je rekel/-la:

    Pa ti resno misliš, da boste še kdaj v življenju obrali kupce, tako kot ste jih tokrat. V Sloveniji sicer ne toliko, ker se je kraja začela sorazmerno pozno, v zahodnih “demokracijah” pa je ogromno ljudi izgubilo življenske prihranke, dodatke za penzijo ali celo vso penzijo, celotno svoje premoženje itd. Trenutni kupci so lahko zgolj paraziti, ki so pred zlomom borze pospravili sredstva na varno in zdaj želijo manever ponoviti.

  • yapijska zalega ma vas rad :) je rekel/-la:

    @ Nikola: Kul članek…vprašanje: pričakuješ korekcijo na eurusd ali misliš, da je trenutni nivo nad 1,40 sustainable? Dolar do konca leta še bearish ali ne?
    lp