9. junij, 2009 | Katja Lenart

Plavajoče Benetke

Plavajoča flota z ameriškimi umetniki že na cilju.
  • DELICIOUS
  • Google
  • RSS

Morda se spomnite flote treh ročno izdelanih ladjic (Alice, Maria, Ol’hickory) iz odpadnega materiala, ki so pred nekaj tedni odrinile iz slovenske obale proti Benetkam. Skupina tridesetih ameriških izkušenih plavalcev/jadralcev/umetnikov je pod vodstvom umetnice Swoon realizirala projekt The Swimming Cities of Serenissima - z ladjicami so v mesecu dni iz slovenske obale pripluli na 53. Beneški bienale (ki se je pričel minuli konec tedna). Sicer ta projekt ni del letošnjega programa Beneškega bienala.

Plavajoče skulpture so sicer potomke ladij iz predhodnih uspešnih projektov, ko so leta 2008 pluli po reki Hudson, 2006 in 2007 pa po reki Missisippi. Plovila umetniki zgradijo v hibrid, ki izgleda kot odrezan kos ozemlja, nad katerim se vzdiguje čudežno mestece (ki je v tem primeru zelo podobno Benetkam).

Skupino popotnikov smo ujeli na otoku Isola della Certosa, v bližini Benetk, kjer smo se skoraj zaleteli v njihovega slovenskega sodelavca Sandija, Kelly (vodja projekta) pa nam je opisala pot, ki je za njimi:

Še kratek prevod:

“Prišli smo iz Slovenije. Tole je modelček za Alex. V Ankaranu smo se združili, s pomočjo dobrih ljudi, kot je tale tukaj…Sandi. Približno dva tedna smo prežveli na morju in zdaj smo tukaj.
Kje ste ostali najdlje?
Morda je bil to Murano, lepo italijansko mestece…Na odprtem morju smo bili samo kakšen dan, ko je bilo svetlo..ko je tema smo kje v pristanišču.
Je bilo kaj piratov?
Haha, ne..še.
Imate kaj težav z oblastmi?
Niti ne, smo registrirani kot čolni, to imamo urejeno. Edina izjema je bila Grand Canal…vendar to ni bilo zaradi čolna, ampak zaradi bienala. Imajo namreč monopol nad art projekti v tem času. Povsod smo šli skozi, le tu ne. Žal je pač tako, da smo prišli v tem času, ko ima Beneški bienale pač monopol. Res bi lahko prišli kadarkoli, a ta čas se nam je zdel najboljši…Sicer smo imeli veliko inšpekcij, a smo jih dali čez brez težav.
Še to, kako funkcionirate, se vam lahko kdorkoli pridruži, ali je to neke vrste ekskluziva?
Ne, ne…to je ekipa, ki se je izurila v zadnjih letih. Težko je navigirati tako zadevo…Potrebno se je naučiti upravljati s temu čolni.
In koliko ljudi imate na krovu?
Okoli trideset.
Super. Želima vam ugoden veter…
Hvala.”

Zanimiv je tudi tale trailer, sicer pa si lahko več o projektu preberete in ogledate tukaj.

Irena Kovačević, Katja Lenart

 


  • DELICIOUS
  • Google
  • RSS
6 x komentirano