10. junij, 2009 | Matjaž Vizjak

Prilika o kamnih in denarju, ki ne smrdi

  • DELICIOUS
  • Google
  • RSS

Protiustavno je vsakršno spodbujanje k narodni, rasni, verski ali drugi neenakopravnosti ter razpihovanje narodnega, rasnega, verskega ali drugega sovraštva in nestrpnosti. (63. člen Ustave Republike Slovenije)

Ko pa so ga kar naprej spraševali, se je vzravnal in jim rekel: »Kdor izmed vas je brez greha, naj prvi vrže kamen vanjo.« (Jn 8,7).

In so ga vrgli. Kamen. Strumni mladci Mlade Slovenije, podmladka Nove Slovenije. Tudi Janezu navkljub. Strumni mladci iz obskurne politične stranke, ki je na zadnjih volitvah zbrala približno toliko volilnih glasov, kot se je na Titovem pogrebu pred 29 leti zbralo v Beogradu samo kronanih glav, predsednikov držav in vlad. In, ki jim je zadnji predsednik stranke, tretji iz svoje generacije, ko je politično bankrotirala doma, ušel v zdomstvo.

Zadeva ni enoplastna, kot bi jo - že drugič v življenju ene generacije -, radi naivno prikazali, spet sfanatizirani strumni katoliški mladci. v AD 2009! Ne se slepit!. Za dvema desnima političnima strankama v Sloveniji stojita močni organizaciji. Za Novo Slovenijo, Cerkev. Slovenska, za slovensko, globalna.

Kolikor moralnih bankrotov je slovenska Cerkev doživela v zadnjih 68 letih, bi časten posameznik in vsaka druga organizirana sila, ki je ne vodi le nenasitna sla po tuzemskih dobrinah, velekapitalu in vera v politično moč, ki ji pomaga zgrinjati denar, ki daje vpliv, odnehal. Že zaradi etične, moralne in politične higiene. Slovenska Cerkev pa ne. Iz poraza v poraz do končne zmage (?).

Kratkih 45 let moralne prenove: Nekaj moralne prenove pa je slovenska Cerkev le doživljala v 45 letih socializma v Sloveniji v Jugoslaviji, ko se je ukvarjala s transcedenčnimi vprašanji, kar bi (tudi) Kristus pričakoval od nje (če sploh pričakuje od kaj Cerkve in Cerkva), ne pa s sedeži v parlamentu, slovenskem in evropskem, nadzornih svetih, danih in najetih posojilih in cerkvenih garancijah zanje, v odstotkih donosov in v odstotkih vračil, in dobro prodajljivo televizijsko šaro, bolj v, kot na svojih kanalih.

Od ločevanju duhov k ločevanju ljudi: Škof na Krku ter kritik in urednik Anton Mahnič je z objavo prvega v seriji člankov z naslovom Dvanajst večerov 17. novembra 1884 v Slovencu začel boj za ločitev duhov na Slovenskem in za uveljavitev strogo katoliških načel. Pripadnost katoliškemu taboru je bila po njegovem mnenju bistveni kriterij za pripadnost slovenstvu. Ko je prvi katoliški shod leta 1892 Mahničeve teze sprejel, je bil razkol v slovenskem političnem življenju dokončen.

»Domobranci«: Preko doktorjev Tomca, Ehrlicha in škofa Rožmana je med okupacijo Slovenije (in Jugoslavije) boj za ločitev duhov pripeljal do ustanovitve t. i. slovenskega »domobranstva,« o katerem je SS-general Rösener 1. februarja 1944 zapisal: »Slovensko domobranstvo je deželna formacija, kar pomeni iz Slovencev na italijanskem bojnem območju vzpostavljena enota, ki mora izvajati čisto policijske naloge. Slovensko domobranstvo smo ustanovili na osnovi odredbe vrhovnega komisarja v operacijski coni Jadransko primorje. Te enote so plačane iz sredstev vrhovnega komisarja oz. naravnost iz italijanskih državnih sredstev. Vrhovni šef tega Slovenskega domobranstva je vsakokratni višji vodja SS in policije.« Po sramotni prisegi na ljubljanskem stadionu so domobranci v vojašnici podpisali še naslednjo izjavo v nemščini in slovenščini, ki je glasila takole: »Sem prostovoljno pristopil v Slov. Domobranstvo, v boj in uničenje komunizma, kateri je moji deželi že toliko gorja prinesel in celo Evropo ogrozil.

Moja trdna volja je, z vsemi mojimi močmi, v zadovoljstvo moje dežele in Evrope, bojevati se pod nemškim vodstvom, in za to tudi moje življenje postaviti. To obvezo sem danes s sveto prisego potrdil. Sem bil o dolžnostih in pravicah v službenem, disciplinarnem in gospodarskem oziru poučen. Podpis …«

Mohorjeva družba, Celje, 2005: Kot zanimivost naj še povem, da nemški častniki niso prišli na ljubljanski stadion oz. mesto prisege šele po opravljeni maši škofa Gregorija Rožmana zaradi taktičnih ali drugih razlogov (ali obratno, da se je škof Rožman »umaknil« iz posebnih »političnih« razlogov). Nič ni res od tega! Gre enostavno za to, ker so častili le germansko božanstvo Julla in niso hoteli biti prisotni pri krščanskem bogoslužju.

In še zadnji dokaz, komu so bili domobranci neposredno podrejeni. Ob drugi prisegi, januarja 1945, je SS-general Rösener osebno prebral ukaz, s katerim je povišal poveljnika Slovenskega domobranstva podpolkovnika Franca Krenerja v čin polkovnika, stotnika Vuka Rupnika v čin majorja, 44 častnikov v višje čine, 3 podnarednike v narednike, 50 kaplarjev v podnarednike in 70 domobrancev v kaplarje. Vsem je tudi osebno podelil pisne ukaze – listine. Razdelil pa je tudi več odlikovanj in značk za ranjence. Tako sta železni križec II. razreda prejela major Vuk Rupnik in stotnik Drago Furlan.

Sklep: Dogovor velike četverice na Jalti je bil nedvoumen: kvizlinške enote, ki so sodelovali z Nemci, se po zmagi izročijo kot ujetniki nacionalnim enotam zaveznikov. Končno, na usodo slovenskih domobrancev, na koncu preimenovanih v Slovensko narodno vojsko, so opozarjali slovenski predstavniki v londonski begunski vladi. Po principih poveljniške odgovornosti, a poveljniki slovenskega domobranstva in njihovi politični svetovalci so vse to vedeli, krivda za tragičen konec dela neke vojaške formacije. Četudi kvizlinške, vsekakor nosi poveljnik! Ko je general Krener spoznal svojo napako se je preoblekel v civilno obleko in izginil. Podobno je ravnalo še nekaj sokrivcev… Tako je nastala povojna slovenska (politična) emigracija.« (Janko Moder, Dr. Valentin Meršol in slovenski veliki teden, Celjska Mohorjeva družba, Celje, 2005, str. 319)

Spravno opravičilo: Namesto, da neposredno pred volitvami v evropski parlament obujajo mahničevsko delitev duhov in kličejo vesoljno slovensko desnico na okope, naj strumni mladci Mlade Slovenije vzamejo v roke kak tuj, angleški, ameriški, francoski ali pa nemški vir in se poučijo tudi o svoji narodovi zgodovini, če že ne verjamejo domačem, »komunističnem« zgodovinopisju. In slovenski Cerkvi naj postavijo zahtevo, da se opraviči pobitim »domobrancem« in njihovim družinam, da je bila slovenska Cerkev (tudi) med vojno bolj papeška od papeža Pija XII. in jih zato popeljala v nepotrebno smrt, njeni vodje in uslužbenci pa so sramotno zbežali v tujino, na varno.

Good Guy: Strumnim mladcem zgolj prijazen nasvet starejšega. Oče bi jim lahko bil, če jim že njihovi očetje niso povedali: Pustite Tita, kamor se je umestil v treh desetletjih po smrti, v zgodovino. In zanjo je v njeni delitvi na slabe in dobre »Good Guy.«

Matjaž Vizjak

 


  • DELICIOUS
  • Google
  • RSS
42 x komentirano
  • gaga je rekel/-la:

    Super zapis!! Bravo!

  • franček je rekel/-la:

    The Soviet Story - Why killing is essential to communism
    http://www.youtube.com/watch?v=P3uFUxMwA1w

  • Marko je rekel/-la:

    Pusti 29 in 2000 letno truplo, bumbar. Povej kaj o Gregiju in Ultri. Pa o drimtimu in rekordni gospodarski rasti pod rdečo zvezdo.
    Drugače lahko predstaviš uradne podatke, koliko RKC na leto stane slovenske davkoplačevalce, da bomo lahko ugotovili, da nam oboji ponujajo raj le po smrti, tu pa le kri, znoj in solze. Razen za taprave!

    lp

  • Marko je rekel/-la:

    Sorry franček. Komentar ni zate.

  • www je rekel/-la:

    Odlično!

  • NoMercy je rekel/-la:

    @MV: MKOM !! :P
    ————————–
    blagor verujočim v Boga, saj jim bo odpustil grehe. Več kot bodo grešili večje zadovolstvo bodo Bogu, ker se zaveda, da ima s tem z njimi več dela => to pa pomeni več komunikacije.

    Pa nehajmo že iz porazov delati zmage.
    TITOVA in YUGO napaka je le v tem, da je nekdo, ki je imel koga pri partizanih napredoval nekdo, ki je imel koga pri “tabelih” … pa je bil deskriditiran.
    heh

  • agrippa je rekel/-la:

    Tovariš Vizjak, prav škoda, da ste se šele sedaj razpisali o nekih zgodovinskih “dejstvih”, ki kažejo realno sliko slovenskega stanja. Do danes tega nismo vedeli. Vedeti pa morate samo to, da resnica pride vedno na dan, kakor človeka spremlja njegova vest, do konca. Končnega zadovoljstva, ki si ga pa vi želite, pa ne morete več doživeti, ker ta čas se je iztekel.

  • Georg je rekel/-la:

    Začel bom z izrazom gospoda Vizjaka.
    Takega obskurnega in pritlehnega napada na Cerkev, kot si ga je privoščil g.Matjaž Vizjak, pa že dolgo nisem srečal.
    Govoriti o nenasitnosti Slovenske cerkve je sprevrženo dejanje. V moji župniji je župnijski svet skupaj z župnikom zahteval vrnitev po vojni odvzetega cerkvenega premoženja. Po velikih mukah smo končno na podlagi zakona o denacionalizaciji uspeli dobiti župnijsko premoženje, ki si ga je komunistični sistem protipravno prilastil. Vrnjeno premoženje je bilo v katastrofalnem stanju. Verniki smo se z veliko mnemo lotili obnove objektov. Veliko je bilo prostovoljnega dela in prostovoljnih denarnih prispevkov. Prenovljeno uničeno premoženje smo namenili za humanitarne namene (prostor za Karitas), za gospodinje(društvo gospodinj izvaja kuharske tečaje in ročne spretnosti) in mladinski center. V mladinskem centru ima prostor mladina, hkrati pa se ta prostor uporablja za delovanje pevskega zbora, dramskega društva in za godbo na pihala. Celotno vrnjeno premoženje se toraj uporablja za humanitarne namene in za društva.
    Kot vidite g. Vizjak, s tem premoženjem in z dejavnostjo v njem, se ne zgrinja noben denar ali velekapital Cerkvi, kot vi sinuirate.
    Lahko rečem, da vas je do Cerkve obsedla ena sama velika zloba in hudobija. Vso vrnjeno premoženje Cerkvi se skoraj v celoti namenja za vzgojo in izobraževanje. In kje je tu profit, ki bi ga vi radi pripisali Cerkvi?
    Sreča je, da verni ljudje ljubimo svojo ponižano in razžaljeno Cerkev in smo za njo marsikaj pripravljeni stroriti zastonj, kljub vašemu žaljenju.
    Ob koncu pa bi vam rad povedal : “Če želite malikovati komunizen in TITA, ga malikujte. Nas katolike pa pustite pri miru. Mene Tito ne zanima.” Prepričan pa sem, da iz svojega žepa nikoli niste nič prispevali za Slovensko cerkev. Imate pa z ozirom na to največ grdega povedati o lastnini Cerkve.

  • Marko je rekel/-la:

    Saj bi Vizjak to skapiral že davno, če bi imel tak namen, oz. predispozicije za to. Meglo je pač delati treba, če gre idolom slabo.

  • obama je rekel/-la:

    georg;
    pusti ga,mora se malo sprostiti po proslavljanju silne zmage socialistov Sloveniji,Nemčiji,italiji in Franciji…nima smisla..tem Makarovičkam ni pomoči…

    PS:poznam mnogo,mnogo zadrtih ateistov,ki so se šli tahujš Savla za čas življenja,ko pa je je pršla tista urca so se krotko in ponižno v Pavle spremenili.

  • NoMercy je rekel/-la:

    @Georg: dnevno prispevamo za cerkev VSI: razsvetljava, komunala, prispevki za cerkvene uradnike in sestre. Osebno se zavedam, da je primerno (ne pa nujno!!), da država to nekako plačuje => čeprav bi bilo bolj fer, da bi imeli cerkveni davek, pa naj verujoči v kateregakoli boga že sami financirajo “svojo” dejavnost.
    Pa cervene dejavnosti (plačljivi obredi, storitve) naj bodo obdavčeni.
    O obdavčitvi profita se pa lahko še dogovarjamo!!
    ——————-
    Pod črto: verujoči naj se izločijo od “cerkve”, ko komentirajo posvetne stvari pa bodo relevantni!!
    Cerveni “uslužbenci”/dostojanstveniki pa naj pustijo posvetne teme pri miru. Manipulacij in insinuacij s prižnice v stilu in npr. namenu: verniki pojdite na volitve in volite po svoji vesti si od “cervene” gospode nebi smeli dovoliti niti pri takšnem apelu prisotni!!!
    Ne vidim nobene potrebe po tem, da cerveno “osebje” opominja ljudi na njihove državljanske dolžnosti in pravice.
    ———————
    Me zanima kakšen bi bil odziv, če bi s prižnice brali poziv za npr. čistilno akcijo v župniji!!!

  • roli je rekel/-la:

    Vizjak! Kakšne veze imajo tvoje blodnje z ulico poimenovano po zločincu Titeju? Po Kumrovški maniri bi rad povedal, da zločinec ni bil zločinec. Ampak tega nam ni potrebno trobiti Vizjak! Vsi, ki smo kolčkej razgledani in nismo kumrovški fanatiki smo proti ulici morilca-zločinca-Tita. Kot bi bili tudi proti ulici Adolfa Hitlerja. Samo fanatični verniki zločinskih komunistov branite svoje krvave bogove. Tito-Hitler-Stalin so za demokratične in resnicoljubne- zločinci, kaj ti tu ni jasno?

  • Bralka je rekel/-la:

    Katoliška cerkev na teh prostorih ima eno pošastno dolgo zgodovino, ko se postavlja na stran, ki je naproti interesu - in tule si spojam termin od Spomenke - narodnega telea. Cerkev je tlačila svoje ljudi, ko se jih je opismenjevalo v lastnme jeziku in to ji še ni bilo dovolj, še knjige je kurila. Cerkev je zganjal procese proti čarovništvu, ko so se tega naveličali že v Španiji in Angliji. Ko je v Angliji že vozila lokomotiva, so pri nas na cerkniškem v 19. stoletju še zažgali eno žensko na grmadi…..
    Organizacija, ki je pokupila celotno izdajo ene knjige, ki se od devetnajstega stoletja brezsramno vtikuje v politiko in dela enačaj, da vse kar je “slovensko” je tudi katoliško, da bi ga kasneje nadgradila, da vse, kar ni katoliško je pa enako brezbožno je enako liberalno, fej in fuj, organizacija, ki se z širitvijo evangelija ukvarja ob nedeljah, ostale dni v tednu pa s politiko in kšeftom, organizacija, ki je odvezovala grehov kolaborante in ki je eno svoj prostor, v katerem je izvajala osnovno dejavnost, med drugo svetovno vojno brezsramno odstopila kolaborantom za to, da so v njej mučili sonarodnjake…od take organizacije ravno ne gre pričakovati, da bi medse vabila ljudi, ki so sposobni razmišljati s svojo glavo in ki znajo svoje mnenje tudi aritkulirati. In ki bi bili sposobni poslušati tudi koga, ki ravno ni iz totalno istega kluba kot oni. Ta organizacija je tisti del, o varovanju ovčic vzela resno. V smislu, da ima ovčice. In od ovc česa drugega, kot meketanja, ne gre pričakovati.

    P.S.
    Če bi mladci stranke, ki na volitvah ni dobila toliko glasov, kot je bila na glavni tribuni pogrebnikov na Titovem pogrebu imeli kaj pameti, ne bi borili bitk, ki so se končale preden so se sami sploh rodili. Naj to bitko bije njihova predsednica, ki je po lastni izjavi na televiziji povedala, da je jokala, ko je zvedela za Titovo smrt.
    Ti mladci bi morebiti v nekaj poskusih znali najti Beograd na karti, kaj več bi bila pa verjetno preveč zahtevna naloga.
    Zato tudi dobrega teksta g. Vizjaka ne razumejo.
    To isto velja tudi za nekaj stalnih korespondentov tega potala.

  • roli je rekel/-la:

    Bralkino in Vizjakovo bolestno sovraštvo do RKC nima z zločincem Titom nobene veze. Govorimo o rdečih vernikih, ki niso sposobni dojeti zločinov svojih bogov. Čisto preprosto pa vendar za rdeče verske fanatike tako težko. Tito je bil zločinec tudi, če bi RKC v svoji tisočletni zgodovini pospravila tričetrt zemeljskega prebivalstva draga Bralka. Za njegove zločine in tiranijo ni opravičila tudi ,če je bil tko dober in fajn. Zato nasprotniki poimenovanja ulice po vele zločincu Titu nismo nikakršni fašisti, nacisti, farčniki in kar je še takšnih nebuloz. Smo samo demokrati ,ki smo kljub več desetletnemu poneumljanju rdeče morilske religije in komaj 20 let demokracije sposobni obsoditi nekdanjega boga Juge.Kaj vama tu z Vizjakom ni jasno?

  • aha je rekel/-la:

    @rolli

    Če si res nisi farčnik ampak demokrat, potem ti ne bo težko dojeti, da je bilo poimenovanje Titove ulice sprejeto demokratično, z glasovanjem.

  • roli je rekel/-la:

    @aha
    Kot ,da mi to ni jasno? Samo lahko pa povem in se ne stinjam s poimenovanjem v “Zločinca Tita ulico”? Se ti ne zdi? Zločinec Tito se je že zdavnaj stegnil, ostajajo samo njegovi goreči verniki in zagovorniki zločincev.

  • NoMercy je rekel/-la:

    @roli: tis si skala - granitna … toliko ti gre v glavo.
    (saj ni te sklincal s kakšno živaljo, pa ti ne dosegaš takega nivoja) :P

  • Dvorni pisar z licenco je rekel/-la:

    1.Eden bolj zabavnih pojavov, vidnih zadnje čase so histerični izbruhi besa pri ostarelih levičarskih čudakih, ki se ne morejo sprijaznit z zgodovinskim razvojem in zoprno realnostjo.

    Kaj imajo vendarle skupnega Makarovičeva, Božič, tukajšnji avtor in Saramago?

    Razen seveda tega, da so vse življenje sedeli v senci ter pisali razno razne člančiče in knjigice?

    2.@ 15

    Tvoj post je eden bolj drastičnih izbruhov neukosti, ki sem jih imel priliko prebrati tukaj.
    Ker si podala obtožbe, pričakujem tudi, da jih boš ustrezno podkrepila:

    1. Navedi mi en sam primer, ko je Cerkev v Evropi od nastopa srednjega veka dalje koga obsodila na smrt in/ali zažgala na grmadi.

    2. Navedi mi dokumentiran primer, ko je za to pooblaščen predstavnik Cerkve v Sloveniji med WW II odstopil bogoslužni prostor za mučilnico. Ker govoriš o Cerkvi kot organizaciji sklepam da se zavedaš, kdo sme po kanonskem pravu spremeniti namembnost verskega objekta. (pustimo ob strani samovoljo lokalnih udeležencev vojne - na obeh straneh)

    3. Lahko zanikaš, da je bila ravno Cerkev stoletja dolgo (do pojava tiskarn) nosilec pismenosti v Sloveniji in Evropi, ter da so bile v slavnem obdobju druge evangelizacije v slovenščini natisnjene tudi mnoge verske knjige, med drugimi seveda tudi Sveto Pismo (ki je v režiji RKC tiskano odsihmal).

    4. Ali veš, kakšna je vsebina Brižinskih spomenikov?

    Prav zares bi bilo bolj primerno, če bi tvoj post komentirala z nikom, ki bi se začel s črko “s”.

  • Bralka je rekel/-la:

    Ne bom se prepirala z bedaki, ker me bodo spravili na svoj nizek nivo in tam sesuvali z veščinami, ki jih sama nimam.

    Ker so zgodovinski dokazi za določena obdobja malo neekzaktni seveda tudi ne morem operirati s numeričnimi podatki za naslednje:
    - pobojev in divjaštva v času križarskih vojn, ko je drhal z zahoda prišla reševat Konstantina v Bizanc in je bilo človeku kmalu žal, da je poiskal pomoč
    - žrtev inkvizicije, Špancem je šlo to nazarensko od rok
    - etničnega čiščenja Indijancev v Južni Ameriki, ko se je Cortez 1519 lotil posla
    (nasilno pokristjanjevanje in izčrpanost ljudi, ker so jih silili s težkim fizičnim delom, vse to v imenu širitve krščanstva)
    - tridesetletna vojna, ki je v resnici trajala dlje, najbolj intenzivno od leta 1618-1548, končala pa se je z maastrichtskim mirom 1713
    - Borgijci, incestiozna papeška familija…need I say more

    Tole, kar sem navedla, se je človek v prejšnji državi uspel naučiti v gimnaziji. V kakšne posebne zavode so hodili neki pol-do-nepismeni primerki, ki se tule oglašajo, mi je pa neznanka.

  • Dvorni pisar z licenco je rekel/-la:

    @21 Bralka

    v postu 15 si navedla kup floskul, ki jih ni mogoče podpreti z argumenti.

    Na moj poziv, da argumentirano podpri svoje trditve, si mi navedla kup novih, še hujših floskul, ne da bi se sploh dotaknila starih.

    Ponovno Bralka:

    1. Navedi mi en sam primer, ko je Cerkev v Evropi od nastopa srednjega veka dalje koga obsodila na smrt in/ali zažgala na grmadi.

    2. Navedi mi dokumentiran primer, ko je za to pooblaščen predstavnik Cerkve v Sloveniji med WW II odstopil bogoslužni prostor za mučilnico. Ker govoriš o Cerkvi kot organizaciji sklepam da se zavedaš, kdo sme po kanonskem pravu spremeniti namembnost verskega objekta. (pustimo ob strani samovoljo lokalnih udeležencev vojne - na obeh straneh)

    3. Lahko zanikaš, da je bila ravno Cerkev stoletja dolgo (do pojava tiskarn) nosilec pismenosti v Sloveniji in Evropi, ter da so bile v slavnem obdobju druge evangelizacije v slovenščini natisnjene tudi mnoge verske knjige, med drugimi seveda tudi Sveto Pismo (ki je v režiji RKC tiskano odsihmal).

    4. Ali veš, kakšna je vsebina Brižinskih spomenikov?

    Menda si zagovornica strpne in argumentirane debate. Boš torej odgovorila na moja jasna in specifična vprašanja?

    Ja ali ne?

  • Bralka je rekel/-la:

    @samozvanemu licenčniku -
    Sicer ne vem, za kaj imaš licenco, po moje bi moral vrniti dokazilo o opravljeni osnovni šoli.

    O kurjenju na grmadi še nisi nič slišal, a? Giordano Bruno, Ivana Orelanska in še mnogo, mnogo, mnogo nesrečnikov.
    V Sloveniji Cerknica 1830. To povedo na osnovnošolski ekskuriziji, kamor smo šli vsi, Ozrioma, ne, TI si definitivno manjkal.
    O cerkvi sv. Urha pri Ljubljani, tega niste jemali, ali pa so ti kje totalno oprali možgane - sicer veliko ni bilo za prati. Ali pa sv. Urh ne šteje, ker je bila “fora v taktični kolaboraciji”?
    Brižinski spomeniki označuje zapise molilnih/zahvalnih obrazcev in so prvi zapis slovenskega jezika.
    Nič nimam proti cerkvenem prispevku pri prevajanju nabožnih besedil in Biblije. Samo, zakaj so morali pred tem skuriti tisto, kar je že bilo. Zakaj je pa Hren na grmadi (ne samo ljudi, tudi knjige so bile na ognju) skuril vse tisto, kar je prinesla protestantska dejavnost? Ga je zeblo?

  • konec je rekel/-la:

    Za take komunistične nostalgike mora bit EU res nočna mora…ha, ha, ha, ha, ha, ….

  • konec je rekel/-la:

    Pa naj mu kdo pove, da Juge ni več, ne sovjetske zveze, uradno tudi ni več titove komunistične partije, čepav samo uradno - pridni partijec nam to dokazuje ob vsakem komentarju, ampak vsi vedo, da tega v civilizirani, strpni Evropi se ne sme povedati na glas….ha, ha, ha,
    Za take komunistične nostalgike mora bit EU res nočna mora…ha, ha, ha, ha, ha, …

  • Dvorni pisar z licenco je rekel/-la:

    @Bralka

    Tvoj način komunikacije je povsem ustrezen tvojemu neznanju.

    1. Torej trdiš, da je Giordana Bruna in Ivano Orleansko (med mnogimi drugimi) sežgala Cerkev?

    2. Specifično sem te vprašal, če lahko navedeš dokumentiran primer, v kateri je za to pooblaščena oseba Cerkve odstopila bogoslužni prostor za mučilnico. Ker omenjaš Sv.Urh pričakujem sedaj dokaze, da je tako uporabo prostora dovolil za to pristojen pripadnik Cerkve.

    3. Trdiš, da je škof Hren na grmadi zažgal kakšnega človeka?

  • svit je rekel/-la:

    Dvornemu pisarju:

    1) O tem, kdo je prinesel civilizacijo in pismenost v Evropo ni dvoma. V mavrski Španiji je imelo okrog leta 1000 samo eno mesto več visokih in drugih šol kot vsa tedanja krščanska Evropa.

    2) Zame osebno ostaja v človeški zgodovini po vseh dimenzijah najhujši zločin 22.julija 2009 v Beziers-u, ki gre v celoti na rovaš rimokatoliške cerkve. Tedaj so križarji, zaradi 222 Katarov, ki so jim zatočišče ponudili meščani, v enem dnevu pobili ( poklali ) med 15000 in 22000 prebivalcev Beziera (VSE). Tole seveda poznate:

    Certains Croisés se posent alors la question : « comment distinguer les hérétiques ? ». Qu’à cela ne tienne ! Arnaud Amaury prononcera cette phrase tristement célèbre : « Tuez-les tous et Dieu reconnaîtra les siens !

    In kdo je že bil Arnaud Amaury?

    3) Pa še vprašanje za vas. Ali mi lahko naštejete 5 vojn na svetu, ki so se zgodile v zadnjih 500 letih, pri katerih ni bila tako ali drugače v ozadju rimokatoliška cerkev? Samo za pokušino. Si upate to trditi za iraško vojno?

  • Dvorni pisar z licenco je rekel/-la:

    Zate ” *ralka ” je škoda resne argumentacije, ker je žal ne bi razumela.

    Zato dovoli, da ti zaupam tvoji “debati” primeren “vir” - Wikipedio. Tam si lahko junaška jugoslovanska gimnazijka prebereš, da Cerkev ni sežgala ne Bruna, ne Orleanske, temveč je zgolj odločala o verskem vprašanju - če njuno obnašanje nemara predstavlja herezijo.

    http://en.wikipedia.org/wiki/Giordano_Bruno

    http://en.wikipedia.org/wiki/Joan_of_Arc

    Gentlemansko ti namignem tudi to - enako je bilo tudi z “mnogimi nesrečniki” na katere se tukaj histerično sklicuješ. Cerkev ni kurila ljudi ali spreminjala cerkva v mučilnice - za kaj takega je bila preprosto - prepametna.

    http://en.wikipedia.org/wiki/Christian_heresy

    Tega izraza zate ne moremo uporabiti;-).

  • aha je rekel/-la:

    Klerofašisti, religiozni fundamentalisti, religiozni integristi, janševiki (da se spustim na vaš nivo debate) poljubno širijo in ožijo pojem cekrve, kakor jim trenutno najbolj odgovarja.Enkrat je institucija cerkve vseobsegajoča skupnost vernikov(kadar si je treba prisvojiti zasluge navadnih ljudi), drugič pa jim ta pojem pomeni le vodilno nomenklaturo ali celo zgolj ideelni pojem, ki ne more biti uresničen na zemlji(kadar se je treba “odreči” posameznikom, ki imajo dokazano krvave roke ali pa so zagrešili kako “neljubo zablodo”).

    Ko smo že pri liniji odgovornosti, tudi Hitlerju se ne da dokazati, da je ukazal holokavst. Celo znameniti dokumenti iz Wannsee konference, ki naj bi dokazovali tako odločitev(in še tu Hitler ni omenjen, ni si mazal rok, živine okoli njega so morale uganiti, kaj si želi)so pravzaprav le dokumenti, ki so formalizirali to, kar je bilo že v teku.

  • marko je rekel/-la:

    Ja, si upaš ti?

    Vsi, ki vas je tako strah Cerkve, smilite se mi. Saj vas je 100 krat bolj strah njih, kot mene komunistov!
    Jokice!

  • Dvorni pisar z licenco je rekel/-la:

    Žal je bil moj odgovor poslan uredniku iz meni sicer neznanih razlogov.

    @27 svit

    1. Tvoj argument o tem, da so Mavri opismenili Evropo, je seveda zgolj retoričen. Oni so opismenili iberski polotok v svoji pisavi (menda je ostali Evropejci nismo kaj posebej uporabljali). Vsekakor pa to ni odgovor na moje vprašanje, kdo je skrbel za pismenost drugje (kjer ni bilo Mavrov)

    2. 22. julija 2009 se seveda ni zgodil nikakršen pokol. Trdim celo, da se ni zgodil niti 22. julij 2009, kaj šele pokol na ta datum.Vsekakor pa se lahko spustimo tudi v debato o dotičnem dogodku, ko bomo razčistili, koliko ljudi in katere je kdo skuril na grmadi.

    3. Kaj pomeni v ozadju? Da ni bil noben vojak katolik? Da se ni vojskoval papež osebno? Da ni bilo katolikov na ozemlju bojev? Tak način argumentiranja je popolnoma neresen, kar oba dobro veva.

  • svit je rekel/-la:

    Oops, oprostite, zatipkalo se mi je : 1209.

    Sicer pa so bile mavrske knjige vir za prevode v , recimo temu, evropske jezike, torej so jih evropejci še kako uporabljali.

  • samo je rekel/-la:

    če bi se zdajle jezus vrnil na zemljo in bi mu pod nos pomolili vse strankarske programe, bi izbral komunističnega.

    zakaj za vraga je v sloveniji samoumevno, da če si katolik, moraš biti desničar???
    škoda, da ni južna amerika večim za vzor…

  • medek je rekel/-la:

    “Banking was conceived in iniquity and born in sin. The Bankers own the earth. Take it away
    from them, but leave them the power to create deposits, and with the flick of the pen they will
    create enough deposits to buy it back again. However, take away that power, and all the great
    fortunes like mine will disappear — as they ought to in order to make this a happier and better
    world to live in. But, if you wish to remain the slaves of Bankers and pay the cost of your own
    slavery, then let them continue to create deposits.”
    Sir Joshua Stamp (1880-1941), one time governor of the Bank of England, in his
    Commencement Address at the University of Texas in 1927. Reportedly he was the
    second wealthiest individual in Britain.

    http://www.professorfekete.com/articles/AEFFiatMoneyInDeathThroes.pdf

  • asd je rekel/-la:

    ma ta matjaž vizjak je taka komunajzarska budala

  • Bralka je rekel/-la:

    Jaz pa od raznih “licenčnikov” na neumnost pričakujem naslednje:
    - da dvignejo svoje sedalo in odkorakajo do kakšne knjižnice, kjer si bodo lahko sposodili nekaj zgodovinskih učbenikov za osnovno šolo (iz različnih držav, ker več ali manj povsod v osnovkah naučijo nekaj bazičnih o inkviziciji, niso tega učili samo pri nas v prejšnji državi) in dokler osnovne materije ne predelajo, da se ne oglašajo v javnosti. Ker je nevednost neprivlačna, glasna do tuleča nevednost je pa iritantna,
    - da naj si izmislijo kakšno svojo finto. Ne samo ponavljati fint drugih. Ta patetična “zahteva po dokazih, da se je v 15. stoletju nekaj zgodilo…” je tako grozno janšistična, da je že prav neokusno. To je tista finta, ko so JJ-ju kar rekli, česar ni hotel slišati, pa je potem udaril nazaj z “dajte mi dokaze”. Ko se grejo pa klerikalci žrtveniške poštevanke v stilu, koliko “njihovih” je izginilo, takrat pa ne rabijo nobenih “dokazov”. Takrat je pa vse jasno.
    - da vsaj malo mislijo. Saj vem, da je to blazno težko, če več ali manj samo meketaš, ampak vsaj začnejo naj. S petimi minutami na dan in potem naj to dozo povečujejo.
    - da naj se enkrat končno zavedo, da s svojim meketanjem in pljuvaškim blejanjem v bistvu najbolj žalijo verne ljudi dobre volje. Tiste kvalitetne ljudi, ki v resnici verjamejo v dobroto v vsakem, ki dajejo drugo šanso, ki tisto o kamnih in tisto o krščanski ljubezni jemljejo resno in tudi prakticirajo. Taki ljudje ne rabijo “licenčnikov” za to, da prakticirajo svojo vero. Ampak s tem, ko se licenčniki lotijo obrambe verske organizacije, posredno najbolj žalijo kvalitetne verujoče ljudi.

  • Nikolovski je rekel/-la:

    ODLIČNO!

  • Rob je rekel/-la:

    A se sploh še kdo ukvarja Z DEJANSKO POMEMBNIMI STVARMI?!

  • svit je rekel/-la:

    Marko 30:
    Kdo, kdaj in komu je izrekel te besede?

    Mr. President, as you carry out your lofty mission of service to your nation and TO WORLD PEACE, I assure you of my prayers and cordially invoke upon you God’s blessings of wisdom, strength and peace.

    Kdo in kdaj je rekel, da vojna ni sredstvo za urejanje zadev med narodi, razen če je OBRAMBNA?
    Kdaj je Bush začel govoriti o napadu na Irak kot obrambni vojni?

  • Dvorni pisar z licenco je rekel/-la:

    @bralka

    ” da naj si izmislijo kakšno svojo finto. Ne samo ponavljati fint drugih. Ta patetična “zahteva po dokazih, da se je v 15. stoletju nekaj zgodilo…” je tako grozno janšistična, da je že prav neokusno. ”

    Blebetaš kozlarije.

    Verjamem pa, da je zate argumentirana razprava španska vas in kot taka nekaj silno “janšističnega

    ;-))))))

    Sklicuješ se na neke “zgodovinske učbenike za osnovno šolo”. Verjamem, da so zate silno poučni zato ti predlagam, da nas vse skupaj osrečiš z navedbo vira (magari osnovnošolskega) s katerim boš dokazala svoje trditve.

    Še tretjič te vprašam, uboga revica:

    1. Navedi mi en sam primer, ko je Cerkev v Evropi od nastopa srednjega veka dalje koga obsodila na smrt in/ali zažgala na grmadi.

    2. Navedi mi dokumentiran primer, ko je za to pooblaščen predstavnik Cerkve v Sloveniji med WW II odstopil bogoslužni prostor za mučilnico. Ker govoriš o Cerkvi kot organizaciji sklepam da se zavedaš, kdo sme po kanonskem pravu spremeniti namembnost verskega objekta. (pustimo ob strani samovoljo lokalnih udeležencev vojne - na obeh straneh).

    Boš še kar stresala jezo ali boš končno odgovorila na moji vprašanji?

  • Matilda je rekel/-la:

    Super članek ! NoMercy, Bralka.. popolnoma se strinjam z vama. Vprašala bi le še to, tako goreči pripadniki cerkvi, zakaj sami ne predlagate cerkvenega davka ?
    Zakaj moramo vsi plačevati za vašo sprevrženost ? In potem si upate govoriti “komunajzarji”, ti so plačevali članarino za svojo pripadnost. Kaj pa vi? Res ste bolj trdi kot najbolj trda granitna skala ! Radi bi spremenili zgodovino ja, a vam ni jasno, da je to nemogoče ! V svoji zaplankanosti pa si mislite, da vam bo lepši jutri samo brez vseh ostalih drugače mislečih, naprednih ljudi. Vam je dovolj sovraštvo , bingljanje zvonov in pogled proti nebu….