11. junij, 2009 | Jani Sever

Tragična bilanca

  • DELICIOUS
  • Google
  • RSS

Janša je že pred nekaj časa napovedal, da Pahorjeva vlada ne bo dočakala konca mandata. Vse kaže, da se njegova prerokba izpolnjuje. Kriza je neusmiljena. Opozicija veselo drži štango, pa tudi vladna koalicija rada pomaga.

Novica dneva: (Finance) Iz Petrola je lani jeseni izginil računalnik z elaboratom o nakupu deleža v Istrabenzu. V njem je bilo med drugim napisano, da kupovanje Istrabenza ni pametna poteza. Vrhunsko, ni kaj. Seveda vse skupaj nima prav nič opraviti z vladno politiko. Ali pač. Spomnimo se oktobra 2007. Takrat je predsednik nadzornega sveta Istrabenza za TVS povedal, da Petrolovo ponudbo razume kot poskus sovražnega prevzema. Pred kratkim je zdaj že nekdanji direktor Petrola razlagal, da je takrat reševal Petrol. Takrat, ko krize še ni bilo in je bilo vse skupaj samo igra z velikimi vložki. In igra s tajkuni.

Ta igra se je imenovala bitka in šlo je seveda za bitko z nenašimi tajkuni. Za tajkune prijatelje težav ni bilo. Nasprotno, vse jim je šlo kot po maslu. Janšo so pač potrebovali, kot bi v okoliščinah slovenskega paradržavnega gospodarstva, potrebovali katerega koli predsednika vlade. In Janša je potreboval njih. Bavčarja in Gantarja in Šrota. Posel, ki so ga opravili na začetku Janševega mandata je bil za vse zelo dobičkonosen. Vlada je za nekaj časa prevzela Delo, Laško je dobilo Mercator, Bavčar pa je dobro zaslužil. Še najkrajšo je potegnil Gantar, ki pa se je itak iz kolobocije hitro modro umaknil.

Potem je vlada počasi izgubljala nadzor in ko je bila njena podpora na dnu, so nastali tajkuni. In bilo je lepo, saj je postalo jasno, kdo je državni sovražnik številka ena. Kdo so tisti, ki kradejo nam navadnim državljanom, katerih stiska se je ob začetku krize še povečala. A imeli smo vsaj tolažbe v obliki zgražanja nad milijonsko nagrado direktorju banke in bitke za to, da Hrvaška slučajno ne bi prekmalu vstopila v EU. Nekaj časa je malce pomagalo. Vendar je kriza postajala vedno hujša. Odpuščanja so bila vedno bolj pogosta. No, potem je vendarle prišla novica, ki je povsem zasenčila vse ostale.

Laž Gregorja Golobiča je zahtevala plebiscitarno izjasnitev vseh o tem, ali gre za dovolj hud prekršek, ki zahteva rdeči karton ali ne. In vsi so izjasnjevali. Tudi predsednik republike. Nekateri tudi večkrat. In seveda je že samo to dejstvo povedalo dovolj o teži Golobičevega javnega zanikanja svojega sicer precejšnjega premoženja. In zdi se, da se je tu vendarle prelomilo. Nobenega zadovoljstva v zgražanju, nobenega veselja, ker so nekega ministra ujeli na laži. Ena sama velika zadrega. Razen pri tistih, ki brezkompromisno zahtevajo Golobičevo glavo, pa še ti so imeli večinoma težave s svojo moralo.

Na eni strani se je ponovno relativizirala celotna moralna struktura slovenske politike. Kar seveda ni nič posebno novega, saj pojavu lahko zelo jasno sledimo vsaj od časov razvejane slovenske trgovine z orožjem. Na drugi pa se zdi, da je sprostila vladne kritike. Golobičeva afera ni delovala kot blažilec, kot nekaj, kar preusmerja pozornost z bistvenih problemov. Nasprotno, vlada je zaradi nje postala bolj ranljiva. In še bolj očitno je postalo, kako ne počne nič posebno zveličavnega v spopadanju s krizo in njenimi posledicami. Afera Golobič je zatresla vladne temelje.

Čas je bil primeren. Volitve, kriza, boj za banke, boj za gospodarske funkcije … Treba je bilo samo sestaviti dobro anonimko in eden od ključnih vladnih politikov je moral imeti v omari okostnjak. Le kaj je proti temu malenkost, kot je kraja računalnika iz Petrola. Ali malenkost, kakršna je ponaredek, ki je dokazoval, da ima Ultra nezavarovane kredite. Ali novinar, ki je za več kot tri milijone evrov menda kupil zasebno televizijo in na njej zdaj v svoji oddaji sprašuje o slovenskih tajkunih in njihovih posojilih. Vse je relativno. Ne le v politiki. Samo kriza je vedno bolj realna.

Jani Sever

 


  • DELICIOUS
  • Google
  • RSS
18 x komentirano
  • NoMercy je rekel/-la:

    pozitivno, ker v tekstu ni večjih slovničnih napak :P
    vsebinsko pa slaba obnova preteklega tedna :D

  • lubrikant je rekel/-la:

    kera naduvana pripomba…pizda NoMercy in teb podobni, vi ste mi fascinantno pleme…neuničljivi ste…me pa zanima, kako vam nikdar ne rata dolgčas od te jebene pivopivske vsevednosti…

  • medek je rekel/-la:

    Iz Petrola je lani jeseni izginil računalnik z elaboratom o nakupu deleža v Istrabenzu. V njem je bilo med drugim napisano, da kupovanje Istrabenza ni pametna poteza. Vrhunsko, ni kaj. Seveda vse skupaj nima prav nič opraviti z vladno politiko. Ali pač. Spomnimo se oktobra 2007. Takrat je predsednik nadzornega sveta Istrabenza za TVS povedal, da Petrolovo ponudbo razume kot poskus sovražnega prevzema. Pred kratkim je zdaj že nekdanji direktor Petrola razlagal, da je takrat reševal Petrol. Takrat, ko krize še ni bilo in je bilo vse skupaj samo igra z velikimi vložki. In igra s tajkuni.

    Ko pa že govorimo o odgovornosti, ministrstvu za obrambo je država zaupala rokovanje z ubijalsko tehnologijo. Če ministrstvu takšne zadeve kradejo, zaupanja ni več. Ukradenih pa je bilo skupno že več kot dvesto kosov orožja. Obrambno ministrstvo se je ob (ne)namerni malomarnosti doslej izkazalo kot soliden “dobavitelj” orožja - za potrebe kriminalcev.

    Tudi tega, kako so vstopili vlomilci, še ni vedela, prav tako ne, ali so alarmne naprave med vlomom delovale. V stranki upajo, da je šlo pri vlomu za vandalizem in ne politično motivirano dejanje.

    Ali so imeli nemški agenti imeli za dejavnost v Sloveniji vsa dovoljenja, jih je kdo nadziral, komu so prisluškovali, kdo jim je to dovolil, zakaj te stvari niso delali naši obveščevalci sami …

    Način delovanja obveščevalnih služb je takšen, da si z neko informacijo o kakšnih nečednostih povečujejo vpliv, jo tržijo in izsiljujejo posameznike.

    Vlada je z afero SOVA sebe postavila v vlogo raziskovalnih novinarjev, Janezu Drnovšku pa je namenila vlogo Richarda Nixona

    Haifa, Israel, July 25, 2007 - Elbit Systems Ltd. (NASDAQ: ESLT) announced
    today that it was awarded $55 million contracts in Europe.
    In Slovenia, it signed a contract to supply overhead remote controlled weapon
    stations and unmanned turrets as well as other electronic and electro -optical
    systems and components for the Slovenian Armored Vehicle Program. Elbit
    Systems’ portion of the Program is valued at approximately $40 million, with
    deliveries scheduled to take place through 2011.

    V orožarskih poslih, ki so šli prek Slovenije, se je vrtela milijarda USD. Kaj je Slovenija prodajala in kaj preprodajala? Za koliko? Komu? Kam je šel denar, če ni šel v integralni proračun? Zakaj so odgovorni dokumentacijo o tem uničili?
    http://www.mladina.si/tednik/200401/clanek/slo-tema–ali_h_zerdin_ziva_poglajen/

    Elbitovo ognjeno postajo 7,62 mm na cobri so že poleti testirali v Sloveniji, vendar so bili rezultati porazni. Naslednje testiranje je potekalo septembra v Izraelu. Spet neuspešno. Zadnji teden oktobra bi morale biti cobre pripravljene za izročitev obrambnemu ministrstvu, vendar po naših podatkih Elbitova oborožitvena postaja še vedno ni pripravljena. Včeraj so nam na obrambnem ministrstvu povedali: “Za zdaj dobavitelj ni zahteval spremembe poddobavitelja za nadgradno bojno enoto, za katero je v naslednjih dneh predvideno ponovno testiranje. Ob vseh zamudah pogodbenih rokov naročnik dobavitelja na to sproti opozarja. Pogodbene kazni bodo obračunane v skladu s pogodbenimi določili in določili obligacijskega zakonika. Sicer pa je za dobro izvedbo pogodbenih obveznosti posel zavarovan z ustrezno bančno garancijo.” Ob vsem, kar se dogaja, je treba izpostaviti predvsem nerazumljivo ravnanje obrambnega ministrstva v preteklosti, ki je v dveh popolnoma ločenih projektih (cobre in patrie) kot po naključju za poddobavitelja oborožitvenih postaj izbralo Elbit, ki na tem področju nima močnih referenc, in pri obeh projektih se je zapletlo prav z oborožitvenimi postajami. Zaradi tega je prišlo do zamud pri dobavah.
    http://www.dnevnik.si/novice/slovenija/1042219591

    Uslužbencu v uradu predsednika Drnovška so ukradli računalnik. Gre že za drugo krajo v krogu sodelavcev predsednika v nekaj dneh.
    http://www.rtvslo.si/slovenija/drnovsek-ostal-ze-brez-drugega-racunalnika/68309

    ….

  • NoMercy je rekel/-la:

    @lubrikat: kako si pa ti ven prilezel od tam, kjer si bil ponucan :P
    aja, tudi v tam kjer ni muh te nihče ne ponuca :D

  • Neja je rekel/-la:

    Ej, ej, mercy no, pa saj ni samo obnova, še kaj drugega lahko razbereš iz tega prispevka.

  • Marko je rekel/-la:

    Kot jaz razumem, je Sever oz. njegov veliki prišepetovalec znova sanjal Janeza. To postaja že večna ljubezen..
    NoMercy je pa itak tak, kot ga je opisal lubrikant. Vseznalica.

  • NoMercy je rekel/-la:

    @jaNe — aja, kaj pa naj bi še razbral??? Niti številk za Loto ni objavljenih zadosti niti športne napovedi se ne da narediti.
    Za razbiranaje česarkoli pa svojem mnenju mi pa zadoščajo črke, številke, znaki, slike, zvoki, vojave, filmi v moji glavi :P

  • NoMercy je rekel/-la:

    @Marko: po več kot pol stoletja me preseneti samo še lepo urejena, odmerjeno seksi, odločna …. bejba.
    pa kakšen/a, ki mi prinese steklenico najljubšega mi viskija - ohlajeno!

  • Marko je rekel/-la:

    @ NoMercy

    Torej še ena petoletka, pa bom tudi jaz tako pokroviteljski. Kateri viski? :-¤

  • Neja je rekel/-la:

    Mercy, če ne drugega, malo obupano-cinično poudari dvojno moralo. Ti veš, za katerega novinarja gre?

  • NoMercy je rekel/-la:

    @Marko: http://www.glenfiddich.com/lda.html?redirect=/index.html :P
    ———
    @ja: a je važno? itak jih 99% zve za kaj gre, ko prebere časopis v katerega mu je branjevka zavila pol gnilo solato :P

  • nesesekirat je rekel/-la:

    Ali med našimi politiki vseh barv kdo vidi osebo, ki bi bila sposobna slovensko vlado voditi po evropsko, kot je to znal dr. Drnovšek.
    Imamo učitelja predvojaške vzgoje, katerega so oficirji in generali JLA navadili na to, da povsod vidi “neprijatelja, kako vreba oko čoška” in ob tem pozabi na vse okrog sebe, tudi na dobrobit države, katere državljan je, ker vidi le sebe. Imamo pa seveda tudi manekena, ki sam ne ve, kako bi se obrnil, da bi bil še bolj všeč sam sebi in “raji”, o “rokovanju” z državno vlado pa se mu sanja ne.
    Jaz take sposobne osebe ne vidim, ne na levi, ne na desni; če že kaže nekaj sposobnosti, pa je tu zaverovanost vase (in svoje znanje) in dogovarjanja, ker “sam vse ve”, ni.
    Bog obvarji Slovenijo in njene državljane, “cesarji” pa naj se zmenijo s tistim, kateri se lepo greje pod našimi nogami in čaka nanje.

  • Q_ je rekel/-la:

    …matr, se strinjam, sam je cajt za sekiranje.

  • mietke je rekel/-la:

    Ja ,za Janija postajajo sanje z Janšo že precej vroče……

  • Grimo je rekel/-la:

    Kok znajo bit nekateri tečni. Samo govorijo in govorijo povejo pa ničesar. V skoraj vsaki levičarski kolumni se razvija in omenja ene teze,(orožarske afere recimo) o katerih javnost nima pojma Novinarji pa stalno pišejo knjige kot so npr.(Za dotični primer) Kaj nam pa morete 1 in 2.
    Čisto jasno je, da če so, so služili vsi ne pa samo ta stalno opevani princ teme.
    Tko da vsi tisti novinarji in osebki, ki radi masturbirate, ko razglabljate o orožarskih aferah in podobnih za zdaj nedokazljivih stvareh o katerih se skoraj ničesar ne ve. Prosim vas da končno nekaj že storite za to, da bodo te stvari enkrat za vselej razčiščene in postale javne. Svoj splošno znani fetiš pa končno že enkrat zamenjate.

    S tem ko predstavljate izključno samo eno plat zgodbe poveste samo to, da tisto drugo stran nekdo drži v šahu z nečim še veliko hujšim kot pa je tisto o čemer vedno pisarite. Najverejetneje je to kar tisti, ki že ob omembi pri nekaterih povzroči bljuvanje žolča.

    PS.: Tole najbrž ne paše pod to temo. Sam res sm se mogu izkašljat!

  • luka je rekel/-la:

    v naši politki so sami oportunisti, lažnivci, bebelni, %tarji,…drugih ni…

  • Marko je rekel/-la:

    Kako kaj Gregec, Vest?
    Je spal spanje pravičnega?

    @luka

    defetist :-)

  • lala je rekel/-la:

    Ah dejte no, a je “evropsko” zaustavit preiskovalno komisijo(mogetovo) o trgovini z orožjem, in to je Drnovšek v pismu utemeljil z : preiskava oz. raziskava trgovine z orožjem ni v državnem interesu!!!!
    WONDER WYYYYYY??????????