25. junij, 2009 | Matjaž Košir

Predraga nafta

  • DELICIOUS
  • Google
  • RSS

Prejšnji petek je cena za sodček zahodno teksaške lahke nafte dosegla $72 dolarjev za sodček po objavi novice, da je nigerijska militantna skupina MEND sabotirala naftovod, ki ga upravlja ENI v delti Nigra. Novica sama po sebi ni bila pravi razlog za skok cene, pravi razlog je bil zgolj navdušenje malih investitorjev, ki so iskali potrditev svojih optimističnih pričakovanj po dobrih ekonomskih objavah iz ZDA v prejšnjem tednu. Da cena ni stabilna in nanjo res ne vpliva več zgolj fundamentalno razmerje med ponudbo in povpraševanjem se je pokazalo ob zaprtju, ko je cena prvič po 8. juniju zaključila pod $70 dolarjev za sodček.

V ponedeljek so prodajalci na trgu surovin ponovno stopili v ospredje in do zaprtja trgov v ZDA ceno sodčka zahodno teksaške lahke nafte spustili vse do $66,7 dolarja za sodček. Padec zaenkrat še ne predstavlja tako velike spremembe, da bi lahko govorili o čem drugem kot o popravku, a glede na indice iz tehničnih slik, na katere smo s kolegi v prejšnjem tednu močno opozarjali, ima tečaj nafte še nekaj potenciala na spodnji strani.

Nafta WTI – dnevni grafikon
nafta

Tehnično zanimivi nivoji: podpora pri $62 in $56 dolarjev za sodček. Predvsem zadnja je kritična za ohranjanje potenciala rasti na daljši rok. Odpor na zgornji strani predstavlja zadnji vrh pri $73,2.

Katalizator, ki je včeraj sprožil padanje cen in omogočil tudi popravke na delniških indeksih je bila objava Svetovne banke, ki je spet znižala oceno rasti svetovnega gospodarstva. Poleg tega je administracija predsednika Obame sporočila tudi, da prihodnjih dveh mesecih pričakuje v ZDA dvig brezposelnosti na 10%.

Moj siceršnji srednjeročno negativen pogled na ceno nafte je predvsem posledica stagniranja porabe in relativno visoke proizvodnje (dostave). Svetovalna družba Oil Movements iz Velike Britanije, ki analizira trg nafte in naftnih derivatov na podlagi fizičnih premikov (tankerji), ocenjuje da bo dobava nafte iz članic OPEC-a do 4. Julija upadla za 0,2% (v obdobju štirih tednov). Ob tem ne smemo prezreti, da zaznava predsednik OPEC-a, de Vasconcelos iz Angole, trenutno ceno kot ustrezno tako za dobavitelje kot tudi za kupce.

Nippon Oil, največja japonska rafinerija, namerava letos namesto običajnega sezonskega povečanja proizvodnje le-to zmanjšati za 110 tisoč sodčkov na dan (s/d). Celotna proizvodnja podjetja se bo tako glede na predhodnje leto znižala kar za 25%, na 670 s/d. Japonske rafinerije načrtujejo tudi povečano prodajo v tujino z namenom znižanja svojih zalog. Sklepamo lahko, da trenutno ceno naftnih derivatov dojemajo iz svojega vidika kot zelo ugodno. Izgleda pa, da tudi ne pričakujejo povečanja povpraševanja v bližnji prihodnosti.

Matjaž Košir

Avtor je analitik v trgovalni ekipi TradePort, Poteza d. d.

 


  • DELICIOUS
  • Google
  • RSS
6 x komentirano