5. julij, 2009 | Matjaž Vizjak

Očka ve vse!

  • DELICIOUS
  • Google
  • RSS

Otrok pri treh letih: »Moj očka ve vse.«
Fant pri: petnajstih: »Najbolj neumne starše imam. Posebej blesav je ta star.
Moški pri tridesetih: »Sem pa tja kaj vprašam očeta, naredim tako po svoje.«
Moški pri petištiridesetih: »Večkrat kaj vprašam očeta. Na nekaj stvari se spozna.«
Možak pri šestdesetih: »Škoda, da je oče že umrl, on bi mi znal prav svetovati.«
Oča pri petisedemdesetih: »Oče, ja! On je vse vedel.«

Tabla z – nekako - takim napisom visi ob vhodu, v točilnici pri stolpu v Brdih. Ko smo bili pri petnajstih na šolskem izletu tam, sem raje gledal sošolke, kako brstijo in cvetijo, in ne nekih blesavih tabel, pri tridesetih, ko smo z otroki šli v Brda res gledat češnje cvetet, pa sem tablo spregledal, tudi če sem jo že videl, pri petištiridesetih sem jo prvič prebral, danes, sam pri šestdesetih in nekaj drobiža čez, pa že prodajam njeno modrost naprej.

S predsednico slovenskih upokojencev zdravnico dr. Matejo Kožuh Novak večkrat popolitizirava in posektašiva. Vedno v levo. Doktor Kožuhova se takrat samopokritizira: »Kar zanese me v levo stran, pa me ne bi smelo. Končno sem predsednica organizacije civilne družbe, ki povezuje vse upokojence, ne glede na njihov nazor in stranko, ki jo volijo. Z vsemi strankami moram biti enako prijazna in odprta do njih, in karati jih moram z enakim vatlom. Tako upokojenci dosežemo še največ. Kot poslanka Združene liste tako nisem bila v partiji.«

Trenutno je gorka aktualni vladi, t. i. levi, Pahorjevi: »Pa smo se vse lepo dogovorili s predsednikom Pahorjem in ministri, tudi z ministrom Svetlikom, da bo konec s prejšnjo prakso, ko so drugi odločali o upokojenskih problemih brez nas, upokojencev. V naših vrstah pa so strokovnjaki, mnogi še včeraj šefi tistih, ki se danes odločajo o nas, spet brez nas!«

Kot bi upokojenci sami ne vedeli, kaj je za nas same najbolje, je dejala dr. Kožuhova, ko je predsednik vzajemne zavarovalnice Vzajemna upokojence po časopisih poučeval, kako se t. i. managerji Vzajemne trudijo delati upokojencem v prid. In, kako da zveza upokojencev s svojo aktivnostjo z zbiranjem podpisov za zamenjavo nadzornikov in uprave Vzajemne, dela škodo upokojencem! »Mi hočemo samo, da uprava Vzajemne dela to, kar smo jo pooblastili. In, ko bomo lastniki Vzajemne, njeni zavarovanci, menili drugače, če bomo, bomo managerjem Vzajemne to tudi povedali! Za sedaj mislimo, da naj se s komercialnimi zavarovanji ukvarjajo komercialne zavarovalnice. Saj jih je dosti, zavarovanci dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja in lastniki Vzajemne, ne potrebujemo še ene, svoje komercialne zavarovalnice,« je bila na pogovoru z novinarji na nedavni tiskovni konferenci odločna dr. Matejo Kožuh Novak.

V parlamentu ni leve stranke, ki bi naglas povedala, kar je dr. Mateja Kožuh Novak, in dala ustrezno pobudo, ta pa bi bila soglasno sprejeta z glasovi vseh poslancev. In brez fig v žepu. Noben poslanec namreč ni bil izvoljen za to, da bo sebi polnil žepe, pa svojim strankarskim tovarišem, stranki in njenim sopotnikom! Tak zanesljivo ne bi bil izvoljen.

Pajade! Pred volitvami so vsi zatrjevali, kako bodo izgorevali samo za narodov blagor, pa za je Slovenke in Slovence samo še Cerkev po zaupanju vanjo, manj kredibilna od politikov in strank!

»Ali verjamete, da bo moral Igor Bavčar vrniti prigoljufani denar in bo šel sedet?« se je nekako glasilo eno od vprašanj, ene od številnih spletnih anket. In 87 odstotkov vprašanih, jih je odgovorilo z ne! Saj tudi sam misli tako: »Svoje poslanstvi v Istrabenzu sem zaključil in pred menoj so novi izzivi. Na področjih, na katera se spoznam.« Jezusmarija, na katera pa? Na veriženje z denarjem, za monópoli kupčkanja z realnim denarjem z izmišljenimi podjetji, poštnimi nabiralniki in prijatelji in s sovražniki rokarokoumijeobepaobraz! Fej!

In, ko bi bil v državi vsaj edini! Kradejo socialnidemokrati, krščanskidemokrati, demokratikartako, vsi nekoč prebarvani v rdeče, pa se jim je po letu 1990 začela lupiti barva, dokler se na politični dan ni prikazala prava: zelena, roza, modra, črna ipd., itd. Fej!

Kradejo t. i. Mačkovi fantje, garnitura povečini diplomiranih ́kadrov,́ ki jih je Maček zaposlil v bogatih, velikih samoupravnih socialističnih podjetjih. Še najraje v podjetjih za t. i. namensko proizvodnjo: razvijanje in prodajanje jugoslovanskega sofisticiranega orožja. Za katere je Matija Maček upal, da bodo nekoč poprijeli in skupaj popeljali voz revolucije naprej, ko bo on odločil tako. Pa so za ojesa poprijeli preden je Maček umrl - in so šolani, in na ključnih mestih, in v dobrih podjetjih, in v politiki, in so vse, samo komunisti ali levičarji ne -, denarne tokove speljali na svoje mline! Vas zanimajo imena? Berite gospodarske strani časopisov in specializirane časopise. Stari so pa med 65 in 70 let! Pa golf igrajo. In mladi, v Ameriki šolani kadri! Izšolani za žulje delavcev, ki danes za njih niso niti ljudje, možje in žene, ki imajo družine in otroke, so samo še (predraga) delovna sila. Fej!

Imeli smo že visoko razvito socialno državo. Lahko pa bi imeli še več. Kot imajo več Nemci. Pa Skandinavci: Danci, Norvežani, Švedi, Finci … Ne, hoteli smo še več: najprej so gospodje ́kapom i šakoḿ bogato poplačali Vatikan, nato pa z vnaprej in bianco odpuščenimi grehi, šli veselo - krast! Pa so si že nataknili vrečko na glavo, ko gre vse ́cugrund?́

Jim jo je nataknila država?

Pajade! Saj nismo Amerika, kjer za stebre iz papirne kaše, ki jih naši borzni posredniki in »svetovalci« prodajajo nam - za tovrstno svetovanje je potrebna posebna in draga BMX diploma iz Amerike, donos nič odstotkov v desetih letih, in kar je velikanski uspeh, vreden milijone evrov nagrade, vsako leto -, tovrstnim ameriškim genijem in genijalcem tik-tak prisodijo 150 let aresta, brez možnosti pomilostitve!

Jim bomo peli aleluja, kot jo pred tednom Cerkev z vatikanskim nuncijem na čelu, poje nekaterim črnoborzijancem, vojnim dobičkarjem in verižnikom, ki so neposredno po vojni končali grešna življenja pod streli orožja, v rokah štiri leta lačnih ljudi, namesto, da bi jih sodišča (ki jih ni bilo!) obsodila na 150 let aresta, brez možnosti pomilostitve! Pa so Angleži odločili drugače. In Vatikan in Cerkev sta jo obe odnesli po 2. svetovni vojni brez denacifikacije!

Stara zaveza je polna idej, kaj vse bi se dalo početi z lumpi, Zveza društev upokojencev Slovenije pa ima v družbi s sindikati in več kot 20 organizacijami civilne družbe s 700 tisoč člani, teh genijev in genijalcev samo zadosti, in bo poizkušala ustaviti voz, preden se ta razleti na dnu prepada, v katerega že nekaj časa drvi, prej pod desno, sedaj pa pod ́́levó vlado.

Vzajemna je preskusni kamen. Sledi zdravstvo. Ločimo javno od zasebnega zdravstva. V celotni verigi.

Predvsem, nikomur ne gre za gerontokratsko državo in vlado. Še najmanj upokojencem. Mi smo se realizirali in naše zapuščine nas ni potrebno biti sram. Ne gre za nas. Mi bomo s svojimi zasluženimi in vplačanimi pokojninami, preživeli.

Za vas gre, za naše otroke! Ki smo vas izšolali, vam omogočili prijazno mladost, vam, pogosto, pomagali rešiti vaše stanovanjsko vprašanje, tako da smo vaš bančni dolg vzeli nase, ki vas vabimo na kosila, ki vam redno ali občasno čuvamo otroke, ki jim poleg kruha in mleka dajemo še ljubezen, vse to je v skladu z modernim življenjem, kjer se vse preračuna, vredno več kot so naše pokojnine. Mi smo izračunali. Zaradi sebe, da se branimo obtožb.

Saj nobeni otroci ne pljuvajo lastnih staršev. Taki postanejo šele, ko v uradih in po podjetjih, v politiki odločajo o nas. Poskusili bomo še enkrat utiriti državo, ki je vam mladim ušla iz rok. Zato nikdar ne pošiljaj vpraševat, komu zvoni: zvoni tebi.

Noben človek ni Otok, povsem sam zase; vsak človek je kos Celine, del kopne zemlje; če Morje odplavi grudo prsti, je Evrope manj, prav tako kakor da je bil Rtič, prav tako kakor da je bilo Posestvo tvojih prijateljev ali tvoje lastno; ob smrti vsakega človeka je mene manj, zakaj včlenjen sem v Človeštvo: In zato nikdar ne pošiljaj vpraševat, komu zvoni: zvoni tebi.
John Donn

Matjaž Vizjak

 


  • DELICIOUS
  • Google
  • RSS
3 x komentirano
  • NoMercy je rekel/-la:

    težka bo za rešiti karkoli in kogarkoli.
    če ni, še vojska ne vzame, pravijo.
    ne samo da je iz dneva va dan manj delovnih mest - še e narejeno se ne plačuje (ne plače ne izvedbe)!
    in tako bomo kar nekaj časa delali zastonj, da bomo vsi doprinesli k povrnitvi dolgov, ki jih imajo posamezniki.

    Rad bi videl obraze tistih, ki so npr. podjetjih z državnim lastnišvom (ne samo t.i. tajkuni!!!) premetavali realni denar iz ene v drugo delnico in nazaj in kasirali dobičke sedaj, ko je že 3/4 leta zlomljena borza.
    Je bi kateri od finančnikov katerega teh podjetij pocukan za rokav???
    In točno ti finančniki z blokiranjem nakazil, podaljševanjem rokov plačila, nekateri celo z nepriznavanjem. da so dobili račun! rešujejo svoje riti za ob zlomu borze izgubljeno.

  • šifra je rekel/-la:

    ..zdej imjao (že) 30letni menegerji…(nekateri) več,kot bodo penzionisti (delavci),kadarkoli..!
    delo še nikoli ni bilo pre/plačano!

  • arabela je rekel/-la:

    Mene pa zanima, zakaj je v zgibanki, ki je danes prispela v naš nabiralnik in na kateri je obrazec za pooblastilo, navedena kot zaupanja vredna oseba gospa Branka Neffat.
    Kolikor vem, je v tisku pisalo, da je zastopnica interesov delodajalcev, ko so se nazadnje pogajali s sindikati okoli bolniških. Obhaja me resen dvom, da bi pooblastilo zaupala dr. Kožuhovi, če ta postavlja gospo Neffat za predstavnico interesov vseh zavarovancev.