6. julij, 2009 | Vest

Slovenija brez GSO

Nočemo (so)bivanja z GSO. Kulturni shod v četrtek 9.7. ob 12h.
  • DELICIOUS
  • Google
  • RSS

Vljudno vas vabimo, da se nam v čim večjem številu pridružite na Kulturnem shodu, v četrtek, 9.7.2009, točno opoldne, na Prešernovem trgu, skupaj bomo odšli do parlamenta.

Zakon o soobstoju gensko spremenjenih rastlin z ostalimi kmetijskimi rastlinami (ZSGSROKR) je bil sprejet po hitrem postopku. Brez javne razprave, brez vednosti ljudi glede alternativ in posledic za zdravje ter vpliva na okolje. Krinka za katero so poslanci in poslanke opravičevali svoje dejanje glede potrditve zakona, temelji na laži in na zavajanju prebivalcev Slovenije.

Zakon naj bi urejal pravno praznino, ki vlada na tem področju; EU zakonodaja namreč dovoljuje gojenje GSO. To naj bi pomenilo, da se Slovenija ne more izogniti in zavrniti to zakonodajo ter prepovedati gojenje GSO. Kar pa ne drži in ni res. Slovenija bi se temu ne le lahko uprla, ampak bi se odločno morala zoperstaviti v prid ohranjanja in varovanja biotske pestrosti, zagotavljanja zdrave prehrane in posledično skrbi za zdravje prebivalstva. Tako kot so to storile nekatere druge članice EU (Avstrija, Francija, Grčija, Nemčija). Še vedno lahko slovenska država uveljavlja varnostni pridržek s katerim bo za daljše obdobje prepoved gojenja GSO. Ker naši predstavniki, poslanke in poslanci, minister, EU poslanci ter drugi strokovnjaki nimajo volje, namena ali poguma, da bi to pravno možnost uveljavili v korist naravnega bogastva Slovenije in v dobro državljank in državljanov, moramo zadevo prevzeti v svoje roke. Izvajati moramo javni pritisk, ki bo dovolj močan in široko podprt, da jih prisili, da nam služijo; tako kot so se zavezali s tem, ko so prevzeli javne funkcije.

V ta namen napovedujemo akcije, ki bodo namenjene osveščanju javnosti in pozivu, da se skupaj upremo proti politični samovolji, ki nam hoče vsiliti gensko manipulirano hrano.
Organizator dogodka je Kulturno-umetniško društvo Paviljon

 


  • DELICIOUS
  • Google
  • RSS
69 x komentirano
  • Bount je rekel/-la:

    Glede zgoraj omenjene teme, prosim oglejte si
    http://www.eliant.eu

    zbiranje podpisov za hrano brez GSO,
    to je zbiranje podpisov za kvaliteto življenja in za različnost kulture v Evropi

  • franček je rekel/-la:

    Še najbolje je povedal gospod okrog 20 s. Vsi protestniki se veliko premalo zavedajo, kaj to sploh je. Genske spremembe se v organizmih dogajajo dnevno, npr ko se okužiš z virusom, to običajno pomeni da se je virusov RNA preko reverzne transkriptaze prepisal v tvoj DNA in se nato z delitvijo celic raznesel po telesu …

    Potrebno se bo začeti zavedati, da v EU manj kot 5% ljudi pridela hrano za ostalih 95 %. Glede na po eni strani čedalje strožje omejitve (glede gnojenja, kolobarja, škroplenja, …) in po drugi strani nizkih odkupnih cen in strogih zahtev kupcev je GSO zagotovo ena od obcij, kako doseči visok in kvaliteten pridelek.

    V prispevku je bilo naštetih nekaj minusov za GSO, nič pa ni bilo napisanega o plusih. Si predstavljate vinske trte, ki so odporne na peronosporo ali pa krompir ki je za ličinko majskega hrošča neužiten? Si predstavljate da se na vaši nijivi, polni koruze, hektarski doprinos poveča iz 8 na 12 ton zrnja, pri tem pa ste škropili 2krat manj kot prejšnja leta …

  • t-h-o-r je rekel/-la:

    jao, spet eni ekobutli jokajo

  • Tovariš je rekel/-la:

    Gejevsko Spremenjeni Organizmi?

  • MEFISTO je rekel/-la:

    Zakaj so na čelu organozacij tako imenovane civilne družbe po navadi neki čudni tipi.

    Zadnjič se imel naprimer prliko in čast videti in poslušati neko borko proti spolnemu nasilju nad ženskami, za katero smo bili vsi moški prepričani, da nima nikakršnih izkušenj s spolnimi napadi in da njeni deviškosti od spolnih pohotnežev ne grozi niti najmanjša nevarnost

  • Nada je rekel/-la:

    Ej, tuki mormo bit enotni!

  • Semso je rekel/-la:

    Franček. res je. mutacija se dogajajo vsak trenutek. a vendar v naravi naljucno in neglobalno. ce je mutacija uspesna v smislu eko niše, bo ostala, sicer bo z nosilcem odmrla. problem GSO je, ker nekdo zunaj narave postavlja generalno sito za ves svet. ucinek na biodiverziteto je tako globalno unicujoc, poleg tega pa so takoimenovani zunanji posegi navadno vecji za stopnico ali dve od mutacij v naravi. to privede pa do glavnega cilja, zakaj se je GSO sploh zacel. Olastniniti genom. Malo za salo malo zares. kot mula (med oslom in kobilo) nima potomcev, jih tudi ta semena nimajo. Enoletnice + olatninjem genom = zelo donosen monopolni biznis in poplna odvisnost od dobaviteljev. Nic vec domacih jabolk, pire, psenice. Placevanje koncesije za vsak najden olastninjen gen. Gospoda, francek, sem sedaj dobil vaso pozornost??
    Monopolni proizvajalci do sedaj se niso strli patentnih drzavnih uradov. Bojim pa se, da je to le se vprasanje casa. Zato je vsakrsen zakon proti, ena ovira vec.

  • Bount je rekel/-la:

    Franček, nažalost sploh nisi sposoben doumeti bistva , to je koren problema!
    Pa še nadalnje sladke sanje…vsak pa se bo prej ali slej moral enkrat prebuditi…z budilko ali pa brez nje..

  • ej je rekel/-la:

    GSO mora bit čist prepovedana!

  • Bount je rekel/-la:

    Mefisto- ali Zlodej , pojdi ropotat v tvojo ropotalnico!

  • Bount je rekel/-la:

    Thor , bolje eko butl, kot horor butl !

  • Elena Pečarič je rekel/-la:

    Pozabila sem povedati, da se bo na shodu zbiral najboljši kostum.
    Tema GSO!

  • bik je rekel/-la:

    a nimate drugega dela, sami luzerji in brezposelni poiščite si pravo delo; Če bi vas plačevali za nore ideje, bi bili bogati.
    tako pa ste zgube, ki izgubljate čas.

  • Bount je rekel/-la:

    Bik, prosim razčleni tvojo veleumno izjavo?
    Odgovori, ali pa si samo bik, ki se zaletava v prazno cunjo?

  • Bount je rekel/-la:

    Tema GSO bo pa kar zanimiva, jaz pridem oblečen v krokodila z tremi glavami, vsaka glava bo predstavljala enega politika, katerega, se pa itak že ve!

  • bik je rekel/-la:

    fantje, igra je že končana.
    Ste premajhni in preveč nepomembni, da bi lahko kaj naredili.
    sicer pa gre vse v pravo smer in ne vem kaj se bunite.
    Hrane bo več in bo cenejša.tako da tudi vi, ki nič nedelate lahko kaj dobite.

  • Elena Pečarič je rekel/-la:

    BOUNT, super takih rabimo čim več.
    lahko se kdo obleče v gen!

  • Elena Pečarič je rekel/-la:

    pa še kakšnega mutanta bi rabli; no, teh je kar nekaj na politični sceni.

  • Bount je rekel/-la:

    Da, tukaj pa ne bo problema, niti soldov za maske jim ne bo treba trošiti, saj jih je precej veliko na poltični sceni, ki so pravi, pravcati kameleoni, simulanti, tanti mutanti in pretenderji , pa še pesmico
    bomo zapeli : I’am the greatest pretender but nobody knows who I am , tell me, who you want me to be and that I will be, I can be a super man or a yelow submarine…or I can be white, red or black, tell me who you want me to be….

  • Bount je rekel/-la:

    Bik, majhen je samo TISTI, ki tako misli!
    In velik je samo TISTI, ki tako milsi!
    Saj veš kako je to, povej mi kaj misliš in povem ti, kdo si!

  • Bount je rekel/-la:

    pa,pa,pa, tu, tu tu,…
    He is more like a beauty King and he said I’am the One, go to dance on the floor in a round, he told me his name is Gregor Gi and I’am the One , but the chance is you are not mine Sun and he said I’am the One…

  • Kovačič Spletko je rekel/-la:

    joj, a spet traparite z nekimi glupimi BS shodi? uf…

  • Kovačič Spletko je rekel/-la:

    pa kaj je to en zahojen folk, ki nima pojma pa kar nekaj demonstrira in apriori neke kontra izajve deje? naj grejo najprej v šole, preden traprijo neumnosti.

  • Bount je rekel/-la:

    Spletko Kovačič said: I’am the One , the only one , the One , the clever one , I’am the One, the super One, I’am the One, the mad One I’am the One , the blind one, I’am the One, listen to me , I’am the One…

  • Bount je rekel/-la:

    I’am the One, the one who even write can not, I’am the One who deje izajve..I’am the One..ha..ha..ha
    but I’am
    not gonna to skul, so I no spik, no vrit, no fink..

  • Bount je rekel/-la:

    Spletko Kovačič ha detto: Io sono quello che sa tutto, io sono, ma ho un tremendo sono, percio’ dormo e non sono Io perche ho sono.

    Odgovor Spletkotu:
    Der Mensch kann allerdings tun, was er will-aber er kann nicht wollen, war er will, wein sein Wille
    durch Motive bestimt ist.

    I can do what I want, but I cannot want what I want!

  • miro je rekel/-la:

    Franček ima popolnoma prav. GSO se da prav lepo primerjati z virusi. Verjetno tudi posledice…

  • miro je rekel/-la:

    @bik
    Zakaj je igra že končana? Kaj pa demokracija? Zato, ker igro želijo končati politiki (peščica njih) kljub nasprotovanju GSO s strani najmanj 80% prebivalcev EU?

    In motiš se. Hrana bo dražja, ker bo potrebno plačevati za koncesije pri uporabi lastniškega genoma. Verjetno bo hrane tudi manj zaradi monopolov. Osnovno pravilo v ekonomiji namreč je: manj kot je dobrine na trgu, višja je cena.

    In zopet se motiš, ker misliš da je hrana draga zaradi pridelovalcev. Hrane se že sedaj pridela preveč. Cena kilograma korenja pri pridelovalcih v južni Italiji je cca. 14centov. Kakih 20% paradižnikov zmečejo v smeti že kmetje, ker trgovci odkupujejo samo take paradižnike, ki so še rahlo zeleni. Nadalnjih 25% neprodanih odvozijo iz marketov na smetišče…

  • miro je rekel/-la:

    Franček,
    še to bi te vprašal: Mar ni res, da to …virusov RNA preko reverzne transkriptaze prepisal v tvoj DNA… velja samo za virus HIV?

    To pomeni, da se pri GSO igramo s smrtno nevarno zadevo, ki je ne poznamo dovolj in s katero se ne znamo učinkovito spopasti, če bi prišlo do kakšnih zapletov.

  • miro je rekel/-la:

    Franček,
    tisti plusi, ki si jih navedel so za sedaj hipotetični. Zaenkrat genetikom še ni uspelo razviti poljščin, ki bi bile odporne proti škodljivcem in boleznim. Pač pa so razvili rastline, ki so odporne proti herbicidom, ki so v avtorski lasti istega podjetja, tako da se lahko škropi več (in tudi se škropi več!).

  • Zbik je rekel/-la:

    Miro, ne vem, če si pismen, vsekakor ne kaže, da sploh kaj razumeš. In Bounty darling ni nič boljši.

    Če so moji sumi pravilni, Franček ni kdorkoli, ampak neki učeni gospod na “G”. In seveda on ne more uganiti, da razni eko-mahnjeni-polemizanti nimajo pojma o pojmu. Franček je vnaprej v osnovi, v kali odpihnil vaš argument o “minimalnih, počasnih naravnih spremembah” genoma, saj viralna DNA, ki izhaja iz retrovirusov (in ne le iz HIV; Miro, bibmo bubmasti) sestavlja 5-8% človeškega genoma. Sploh ne obstaja neki “izvirni človeški” ali “čisti izvirni rastlinski” genom. V milijonih let so oportunistične okužbe ves čas - tudi drastično - spreminjale genome tudi višjih organizmov (mnogoceličnih). Ves genom je ena naravna naključna svinjarija, ki se lahko v vsakem trenutku nezaznavno spremeni v celih pasažah, ki pa vseeno deluje, če ne crkne. Vsak retrovirus MOČNO spremeni genom in ne le “v enem genu”, kar je želja in namen genetskega inženiringa. Seveda pri umetnih spremembah ni mogoče predvideti vseh posledic, toda vseh posledic ne moreš predivideti tudi v primeru neke oportunistične okužbe s katerim (do nadaljnjega) benignim retrovirusom, ki je zapovrh navzven nezaznavna in nezaznana. Šele raziskovalci so odkrili te mehanizme, dotlej so bile posledice odlično gojišče mitologij in osalih poganjkov “divje misli”, ki jih je le skušala izreči očitno v brikolažni govorici znanega.

    Po mojem skromnem mnenju, s kateri se sicer ne strinjam, pa bi bilo treba vse udeležence IN ZLASTI ORGANIZATORJE takih demonstracij poloviti in jih PRAVIČNO KAZNOVATI. Pravična začetna kazen bi bila, recimo, 100-urni tečaj iz osnov biokemije, mikrobiologije in genetike. Seveda z obveznim končnim izpitom, da ne bi slučajno ta banda spala na predavanjih. In če ne bi opravili izpita pozitivno… pa še enkrat.

    (Zadnji odstavek je parodija, da ne bo kdo zdaj pameten!!! Pa da ne bo potem mijavkal, da se samo izgovarjam)

  • MEFISTO je rekel/-la:

    BOUNT; hvala za nasvet.

    Naj te potolažim, nisem rad v tvoji družbi, ker si zadnji, ki bi lahko komurkoli solil pamet.

  • t-h-o-r je rekel/-la:

    lejte, vas nihče ne bo silil v to, da jeste GSO, mene pa hočete vi prisiliti, da ne smem jesti GSO fucking morons

  • Aeksandar Todorović je rekel/-la:

    @5 MEFISTO, ti si pa vrjetno postaven, lep, greha vreden.
    Obstaja tehnička možnost da nam enkrat pošlješ svoj fotos, vsaj s hrbta.
    Dvomim, da boš ustregel moji želji in nasprotnemu spolu, da uživamo v popolnosti tvoje fizične krasote.
    Zakaj dvomim.? Ker si nam že vse povedal o sebi.

  • jype je rekel/-la:

    Se pridružujem pozivu za obvezni tečaj za demonstrante. Izganjanje hudiča in kurjenje čarovnic je stvar bivšega tisočletja. Pa naj že enkrat nehajo opletat z 80% ljudi, ki da so proti uporabi genetske tehnologije.

    Jaz že kupim bio jajca pa bio paradižnik pa bio krompir, ampak to mora ostati moja odločitev. Če nihče ne bo v Merkatorju vzel gensko spremenjenega sadja, čeprav tako lepo izgleda, diši in ima božanski okus, bo pač tam zgnil in Merkator ga bo nehal prodajat. Če pa bodo take pridelke ljudje kupovali, potem pa očitno niso tako zelo grozni.

    Pa naslednjič, ko okopavate svoj bio krompir, se spomnite, da je v njem veliko E300 (L-askorbinske kisline), pa če vas je še tako strah tega!

  • MEFISTO je rekel/-la:

    ALEKSANDAR, tako govorijo pedri!

  • Semso je rekel/-la:

    Samo v vednost tistih , ki jim GSO pomeni pravico izbire. Tako kot škodljivci uničujejo poljščine, jih tudi prekomerna uporaba herbicidov in fungicidov. In kaj so razvila biotehnična podjetja. Med glavnimi proizvodi najdete tudi koruzo in sojo odporno na določene vrste herbicidov. kar pomeni 3 do5 x vecjo uporabo tega herbicida, ki ga seveda zagotavlja ista firma kot semena. Pa zdravo uzivanje vam zelim.

    Drugi problem GSO se bo zgodil ko bo sobivanje doseglo, da se bo genom GSO zrnja prenesel na katerokoli avtohtono sorto. in potlej bo treba placati patent. me zanima ce bodo se tako veselo piskali o alternativi, ko bo hrana 3x drazja.

    Mimogrede. gensko spremenjeni tobak v indiji se je izkazal za tako ranljivega, da je unicil nekaj tisoc kmetij in povzrocil radikalni dvig samomorov med kmetovalci. ne verjamete? najdite si na spletu.

  • Sulejman Sultan je rekel/-la:

    Krneki teli izpadi proti edinemu načinu,da bo svet nahranil svoje vedno večje prebivalstvo. Kje je zdrav razum? GSO bodo v vedno večji meri edina rešitev civilizacije, poleg tega pa jih s križanjem ustvarjamo že tisočletja.

  • Q_ je rekel/-la:

    Ni problem količina hrane, problem je njena distribucija in dejstvo, da je hrana postala dobrina, s katero se špekulira na svetovnih blagovnih borzah.

    Primerjanje križanja in žlahtnenja s z vnosom tujerodnih genov je povsem neustrezna.

  • šifra je rekel/-la:

    očitno si nekatri niso ogledali niti j dokumentarca “monsanto”…!
    …pa saj nas vrag že jemlje..!..opazili bomdo takrat ,ko bo (že) očitno prepozno!

  • šifra je rekel/-la:

    @Q
    …razliži to, mefistu&co,saj ne vidijo(nočejo ) niti, na lastna polja ,kaj šele daleč stran ,kjer se(že ) “dogaja”…!

  • bodi je rekel/-la:

    http://www.raw-wisdom.com/genetically-modified-food

    50 škodljivih posledic gso

    hm…

    ….50…

    …….50?

    ….50!

    HMMMMMMMMMMMMMM!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  • MEFISTO je rekel/-la:

    BOUNT, če že želš očarati občinstvo s poliglotstvom, moraš bolj paziti na pisavo, sicer lahlo pride do dvoumja in nesmislov ali celo do nerazumljivosti.

  • Elena Pečarič je rekel/-la:

    Zahtevamo Slovenijo brez GSO
    ne pozabite priti jutri točno opoldne na prešerca

  • Aeksandar Todorović je rekel/-la:

    MEFISTO mi dva sva si v nečem zelo podobna -v provokacijah.Razlika med nami je v tem, da ti to delaš anonimno, in tudi brez cilja. Zato tvoje provokacije nimajo nobenega učinka na karkoli, ali kogarkoli.Skratka, to so tvoji vsakodnevni izlivi v prazno.Temu se v sexologiji reče,-ma sam se definiraj, da nebih še jaz tukaj zasmetil forum.

  • Elena Pečarič je rekel/-la:

    INŠTITUT ZA TRAJNOSTNI RAZVOJ
    Metelkova 6, 1000 Ljubljana
    Pisarna: Trubarjeva 50, 1000 Ljubljana
    Tel.: (01) 43 97 460; GSM: 051 368 890
    Faks: (01) 43 97 105
    info@itr.si / http://www.itr.si

    Hočemo Slovenijo brez GSO – kulturni shod
    Na Inštitutu za trajnostni razvoj se pridružujemo kulturnemu shodu za Slovenijo brez GSO, ki ga organizira Kulturno-umetniško društvo Paviljon v četrtek, 9.7. ob 12. uri na Prešernovem trgu v Ljubljani.
    Prepričani smo, da moramo v Sloveniji izkoristiti vse možnosti, da ohranimo biotsko pestrost, da podpremo kmetijstvo, ki nam bo zagotavljalo zdravo hrano in s tem poskrbimo za zdravje prebivalstva in narave.
    Nedavno sprejeti Zakon o soobstoju gensko spremenjenih rastlin z ostalimi kmetijskimi rastlinami (ZSGSROKR) bo odpravil pravno praznino glede gojenja GS rastlin, ki so bile odobrene v Evropski uniji (trenutno le ena sorta koruze).
    To pa še zdaleč ne zagotavlja, da bomo v bodoče varni pred onesnaženjem z GSO. Izkušnje iz tujine kažejo, da “soobstoj” z GS rastlinami še nikjer ni bil možen, saj gre za žive organizme, ki ne upoštevajo človekovih administrativnih omejitev.
    Zato se pridružujemo vsem pozivom, da v svoji državi in v EU poskrbimo, da ustavimo globalni nenadzorovani “poskus z GSO”, od katerega nimajo koristi ne kmetje, ne potrošniki, ne lačni po svetu.
    • Slovensko vlado pozivamo, da sprejme izjemno stroge podzakonske akte k ZSGSROKR, ki bodo upoštevali vse slovenske značilnosti (biotska pestrost, kmetijska posestna struktura, zahteve potrošnikov…) in absolutno zavarovali kmetovanje brez GSO.
    • Ministra za okolje Karla Erjavca pozivamo, da končno uveljavi varnostni pridržek, s katerim bo Slovenija za daljše obdobje prepovedala gojenje edine v EU trenutno dovoljene GS koruze, kar je storilo že šest držav EU.
    • Pristojne ministre (kmetijstvo, okolje, zdravje) pozivamo, da na glasovanjih na ravni EU striktno glasujejo proti odobritvam novih GSO, se zavzemajo za nacionalno odločanje glede gojenja GSO in za resnično trajnostno skupno kmetijsko politiko brez GSO. Slovenski in evropski potrošniki polnimo skupni proračun EU, iz katerega kmetje prejemajo plačila SKP. Za skupno kmetijsko politiko, ki ne bo izključila GSO, ne bomo plačevali!
    Pridružujemo se akciji, ki je namenjena osveščanju javnosti, in pozivu, da se skupaj upremo vsem, ki nam hočejo vsiliti gensko manipulirano hrano.

  • t-h-o-r je rekel/-la:

    kršiti želite moje pravice, fašisti

  • Sulejman Sultan je rekel/-la:

    Sem volil za Eleno, ampak zdaj pa trosi neumnosti proti GSO :(

  • Aeksandar Todorović je rekel/-la:

    t-h-o-r
    Tako vsi kateri se borijo za čisto okolje kršijo tvoje pravice, ker ti hočeš vdihavati CO 2,
    Vsi kateri se borijo za odstranitev azbesta iz tvojega (našega ) življenskega okolja so fašisti, ker ti imaš pravico do karcinoma.
    t-h-o-r, oprosti, mogoče sem narobe razumel. Mogoče res misliš, da so oni na drugi strani fašisti, ne pa borci proti proti GSO.

  • t-h-o-r je rekel/-la:

    Aeksandar Todorović

    vsem ljudem hočete vsiliti prepoved uporabe GSO, da to je zame fašizem

  • Aeksandar Todorović je rekel/-la:

    t-h-o-r
    Le pogledaj kaj nam je poslala Elena Pečarič.
    skratka, ne gre se samo za nas ampak tudi za naše zanamce. Recimo, da so prispevki ki jih nam pošilja E.P. ćista laž.
    Tudi v tem primeru moramo biti previdni, ker vendarle se gre za nekaj sintetičnega s čem bomo fojtrali naše otroke.
    Ali imamo pravico na masovno eksperimentiranje, prej ko poznamo učinke ?

    nekaj O FAŠIZEMU :
    GSO se zadeva vseh nas. Če kaj veš, kako se lahko, in kako so se nekontrolirani GSO “geni” že raspasli po poljih bo treba vsaj malce razmisliti o možnih negativnih posledicah.

    Na vsakem zdravilu, imamo navodilo o indikacijah in kontraindikacijah.
    Učinki GSO na človeštvo je neraziskana zadeva-na teh izdelkih niso zapisani kontraučinki.

    -raziskani so le pozitivni ekonomski učinki.
    v svetu kapitalizma to lahko primerjamo s ekonomskimi učinki dinamita in odkritjem težke vode, ki so nam prinesli le bol, patnjo in življenske izgube.
    Povdarek tega javljanj je, na tem , da jaz tudi (iz lastne recimo gluposti) v kratkem ne bom mogel zaužiti nekaj kaj ni GSO.
    Ti pa kakor hočeš, ampak pred tem mi moraš zagotoviti, da s svojo GSO ne boš vplival na moj pašnik.

  • miro je rekel/-la:

    @Zbik
    Sem nepismen, nič ne razumem, sem bibmo bubmasti; tukaj se strinjam s tabo. Dober se mi zdi tudi “point”, ko ti in franček primerjata GSO z retrovirusi. Torej dajmo razširjati seve retrovirusov naključno med prebivalstvom. Saj so naravni mar ne! Mimogrede retrovirusi povzročajo tumorje, levkemijo, hepatitis… V zdravljenju teh bolezni smo pa ja uspešni! Odtod moja opazka o virusu HIV.

    Dokaj hitre genetske spremembe povzroča tudi radiacija. Zakaj bi ne izdelovali radioaktivni nakit ali obeske za ključe iz urana naprimer, saj izhaja iz narave?

    Ker so take genske spremembe, kot pri GSO, možne tudi v naravi (realno sicer v obdobju kakih 10.000 ali 100.000 let), jih dajmo torej nekontrolirano sejati in bodimo veseli, ker je Busheva administracija odpravila vse ovire in ukinila raziskave o stranskih učinkih.

  • miro je rekel/-la:

    @Zbik
    Glede na tvoj superiorni intelekt, se mi zdi dokaj mizerno tvoje obešanje na opazko o virusu. Pričakoval sem namreč, da boš meni bibmu bubmastemu argumentirano razložil zakaj je potrebno z GSO postopki pridelati še več hrane, ko je že tako pridelamo občutno preveč (posledica so EU kvote, zelena trgatev, omejitev nasadov…)

    In predvsem zakaj je potrebno na področje hrane uvesti patentno zakonodajo in avtorske pravice.
    In zakaj na silo uvajati GSO, če pa ni skoraj nobenih prednosti, pač pa (vsaj zaenkrat)kup pomanjkljivosti?
    In zakaj si tako prepričan, da raziskave o možni škodljivosti GSO s strani neodvisnih raziskovalcev niso potrebne?

  • Go je rekel/-la:

    Popolna prepoved GSO!

  • Zbik je rekel/-la:

    #61 & #62, miro na 9.julij ob 4:25 & 4:37 je malo užaljen.

    Miro, ono mojo dvojno opazko, ki si jo dvakrat navedel, jemlji čisto ljubkovalno, kot jemljem kot ljubkovalno tvoje ironinično omenjanje mojih lastnosti. Saj vem da je težko, a glej, tudi jaz se moram truditi.

    1) Omemba retrovirsnega deleža v aktualni humani DNA je bila napotilo na dejstvo, da so se drastičnespremembe v zgodovini že dogodile, pa smo še vedno tu. Da se dogajajo tudi zdaj, a jih niti ne zaznamo. Da jih opazimo, le ko so neposredne posledice. In če ne bi teh reči študirali, potem sploh ne bi vedeli zanje. Jaz sem samo navedel, koliko je človeštvo doslej že napraskalo tega materiala, HIV pač ni benigen virus in v tej zgodbi (govorim o 5-8 procentnem deležu retroviralne DNA v človeškem genumu).

    Tu res ne vem, kaj je narobei. Ne vem, ali res tega ne razumeš ali pa se ti zdi to povsem nepomembno.

    2) Pričakovali si, praviš, da bi razložil, zakaj je “potrebno z GSO postopki pridelati še več hrane, ko je že tako pridelamo občutno preveč (posledica so EU kvote, zelena trgatev, omejitev nasadov…)”

    Ni težko razložiti. Gre za problem, ki mu ekonomisti pravijo “maslo ali topovi”. Gre za alokacijo resursov. Z GSOji je mogoče pridelati hitreje, bolje, ceneje, več hrane z manj neposredno vpletenimi ljudmi in z manjšo totalno količino resursov.. torej potrebno količino hrane na manjših površinah, tako da se lahko večje površine pusti zaraščati, prepusti divjini. S tem se zmanjša splošni pritisk na nekulturizirani prostor. Govorim o pritisku na površine, ki uničuje (ne pri nas seveda) deževni gozd, spreminja afriško stepo v osiromašeno “kulturno stepo” po evropskem vzoru in še kaj. EU kvote so posledica evtrofiziranih proizvodenj, ki so nastale zaradi subvencioniranja.

    In še to. Hrana je strateškega pomena in Slovenija niti samozadostna ni, kaj šele da bi imeli presežke; meni bi zadoščalo, da bi bila potencialno samozadostna. To pomeni, da bi bila sposobna bistveno povečati ali zmanjšati proizvodnjo hrane iz letine v letino (fakor 0.3-3). Klasično ali biodinamićno kmetijstvo ali ekološka pridelava etc.. so drage, stabilne kategorije z večletnimi cikli, kar jim apriori manjša fleksibilnost. Vse te metode so delovno intenzivne in z majhno dodano vrednostjo.

    Končno: vedno obstaja Druga stran. GSOji so v Severni in Južni Ameriki, v Aziji, Afriki, Avstraliji in znotraj Evrope največ v Španiji, Italiji. Da bi bila Slovenija neki romatnični deviški otoček sredi tega, je kapitulantsko zaplotništvo.

    3) Vprašuješ še :

    Miro: “In predvsem zakaj je potrebno na področje hrane uvesti patentno zakonodajo in avtorske pravice.”

    Pri svojih prispevkih sem se zavzemal za javno financiranje in za javnost teh raziskav. Okapi je pozoril, da pa je tudi patentna zaščita časovno omejena in potem bodo lahko druge firme delale “generike”, tako kot naše precenjene farmacevtske firme delajo generike pri zdravilih. Nič nisem navdušen nad temi patenti, vendar smo tukaj in zdaj in tukaj in zdaj so tudi patenti, ki ščitijo tudi začetne investicije, ki so potrebne, ko gre za privatni kapital.

    Miro: “In zakaj na silo uvajati GSO, če pa ni skoraj nobenih prednosti, pač pa (vsaj zaenkrat)kup pomanjkljivosti?”

    Ravno obratno je res: cel kup prednosti je in skoraj nobenih pomanjkljivosti. Pri koruzi je kolikor vem večji problem toksin iz naravne plesni, kot pa inplantirani pesticid v GS koruzi. Še celo to bom rekel. Tudi ko bi bili veliko večji problemi, bi bil spopad z njimi še vedno dober.

    Vprašanje lahko obrnem: Zakaj na silo zaustavljati uvajanjeGSO?

    Miro: “In zakaj si tako prepričan, da raziskave o možni škodljivosti GSO s strani neodvisnih raziskovalcev niso potrebne?”

    Najdi mi en stavek, ki sem ga napisal na tem portalu, iz katerega lahko sledi misel, ki si mi podtaknil. Jaz samo trdim, da Komat ni noben “samostojni raziskovalec”. Ne vem, če si opazil, ampak v enem zadnjih člankov v zvezi z globalnim segrevanjem, je naenkrat “odkril”,da CO2 sploh ni problem. Skratka obrnil je ploščo za 180 stopinj. Komat se prodaja kot neodvisni raziskovalec, dejansko pa je selektivno informirani lobist, ki pa mu tudi agende stalno drsijo, spreminjajo se. Poišče vse, kar od daleč zgleda kot argument in nato splete svojo zgodbo. Priznam, zelo lepo in laikom prepričljivo zgodbo. Strokovno pa so stvari nekoherentne.

    Skratka. Zelo potrebno se mi zdi raziskovati neodvisno etc… tudi stranske in tudi dolgoročne učinke vsega živega in mrtvega, tako GSOji niso nobena izjema. Vendar morajo to biti raziskave, ki zaslužijo tako ime. Kaj je kriterji? Da je rezultate mogoče reproducirati znotraj merske negotovosti. Nič več in nič manj.

    4) Da navržem še en razlog zakaj je tako frontno nasprotovanje neproduktivno. Eden od glavnih argumentov nasprotne strani je, da stvar “lahko pobegne v divjino”. Seveda to drži. Je pa malo verjetna. Enako kot je povsem možno, da se voda v kozarcu delno vplini (v spodnjem delu kozarca) na račun vode v zgornjem delu, ki bi zato zmrznila. Ta pojav je fizikalno povsem dopusten in možen, vendar zelo malo verjeten. Zaenkrat tega ni še nihče opazil in o tem poročal.

    Strah, da bi se z opraševanjem etc…zgodil pohod nekih nevarnih genov naokrog je Monsanto rešil tako, da je postavil “stop” gen na razmnoževanje in zato so rastline sterilne (posledično, jasno vsako leto nova semena pri Monsantu), kar mu nasprotnik zdaj očitajo.

    Po drugi strani pa je model sterilnih rastlin ravno zanimiv. Rozine (grozdje brez pešk) bi bilo torej ravno pripravno, saj se ne ramnožuje spolno. (Samo kot primer, stvar ni tako enostavna). Ali pa na primer banane, ki pa je realen. Banane napada virusna bolezen, zaradi česar v podsararski afriki grozi huda lakota. Ker se banane razmnožujejo samo s potaknjenci že cca 8000 let in ker je tako razvoj zgolj divergenten in je težko karkoli narediti za pridobitev rezistence proti temu virusu. Na Nizozemskem so tako skupaj z ugandski strokovnjaki naredili GS banano, ki je na ta virus odporana. Spet… ker ni semen, se ne more “zmešati” z “naravno”, ki je pa itak neki mutant, ki bi brez človeške intervencije že zdavnaj izumrl.

    Skratka: stvari niso enostavne, ampak tudi na Luno Američani niso šli zato, ker bi bilo lahko in enostavno.

  • Elena Pečarič je rekel/-la:

    »Velespoštovana gospoda v državnem zboru!

    Neradi vas vznemirjamo ob taki uri, ko navadno se po dolgem dopoldnevu človek ozirati začne za južino, a druge ni, saj ravno v zvezi s hrano in osnovnim bivanjem se moramo pomeniti, oziroma razjasniti preneke točke, ki zdi se, so ušle iz misli vam začasno, a skrajšam naj uvod, preden razložim, kako zakaj, ker malo ni vseh točk, naj jih kar naštejem. Gre za petdeset škodljivih res posledic, povezanih močno z izpuščanjem umetno spremenjenih organizmov v naravo, oziroma v verigo ljudske hrane:

    1- Smrt – že leta 1989 je zaradi Triptofana – GS nadomestka za hrano, umrlo v ZDA 37 ljudi
    2- Rak – zaradi GH proteina za mlečnost krav je možnost raka na dojkah, in na prostati povečana za 4 x
    3 - Pojav novih alergenov, prenos znanih alergenov na nealergenska živila
    4 - pojav novih toksinov, pojav novih virusov in supervirusov
    5 - prenasičenost z antibiotiki, odpornost na antibiotike
    6 - nevarnost mutacij in okužb v človeških celicah
    7 - manjši notranji organi, predvsem prizadetost reproduktivnih organov
    8 - manjšanje biotske raznolikosti
    9 - dolgoročno nepredvidljivi vplivi
    10 – nepovratna kontaminacija ekosistema…

    …naj dovolj zaenkrat bo, da ne bi dolgočasli vas po nepotrebnem. Zavedamo se namreč, da vladati Slovencem res ni lahka stvar, nobenega zavidanja ni vredna. Kako lahko politikom na Laškem je, saj več kot šestdeset milijonov davkoplačevalcev prebiva po vsem škornju, kako lahko Francoskim je poslancem, z desetkrat večjo površino zemlje, z vsaj tolko večjimi prihodki! Kako lahko angleškim članom parlamenta je, po celem svetu jih dovolj razumejo, da drugi jih jeziki ne zanimajo. Kako lahko politikom je tam čez lužo, v ZDA, cel svet se jih boji s tako veliko vojsko, kako lahko je drugim in kako težko je vam, gospodom in gospem, s takšno majhno krpo zemlje in s takšnimi podložniki, ki vse premalo vam prinašamo dobička in vse preveč težav vam delamo, če z drugim ne, pa s tem da brigamo se sami zase. Najhujši izmed vseh pa smo umetniki, za vas fosili živi, saj ceh izvira naš še iz kamene dobe, politika pa je novejša, države otroci so kovinske dobe.

    Pa ni tako le, gospodje in gospe poslanci, bo nekaj dobrega se tudi našlo v naših genih, na primer dan današnji lep dokaz je ravno dejstva, da ljudstvo in umetniki smo tisti ki pravo pot vam kažemo, le slišati in videti je treba. Ko Cankar je omenjal hlapce, gotovo tega ni počel da bi jadikoval, obratno je želel, spregledanje ljudi, izhod v rešitev. Če danes bil bi Cankar tu, gotovo bi priporočil vam vsem gospodom in gospem poslankam in poslancem, da vse storite v smeri varovanja domovine in ne pustite, da iz tujine bi vas kdo hotel za svoje hlapce in z vami nas.

    Ko Levstik je povest napisal o Krpanu, gotovo ni hotel povedati, kako neumen je slovenski kmet, nasprotno, pokazal moč je ljudstva in posameznikov, rešilno za državo.

    Če Franc Prešeren danes bil bi tu, kaj bi porekel? Kaj Aškerc, Vodnik, Trubar, Dalmatin? Kaj Grohar, Jama, Jakopič, Sternen? Kaj rekla bi Kobilica Ivana? Usmerila bi vas na pravo pot, kot mi.

    Po drugi strani, spoštovani, naj spomnim vas, da tudi vi ste le ljudje, kot mi. In roko na srce, čeprav težavni smo ljudje in sploh umetniki, pa vendar, ljudje kot Grohar, Trubar in Prešeren, ki delali tako rekoč so zgago, so danes vir ponosa vseh Slovencev, tudi vas, gospodov in gospa iz parlamenta.

    In še, če vrnemo na gensko spremenjena bitja se, katerih soobstoj z naravo je potrjen z zakonom, ki ste ga vi, gospodje in gospe poslanci, sprejeli mimo naše volje, Slovencev in Slovenk.

    Gospodje in gospe poslanke in poslanci, zavedamo se, da peza vseh pritiskov iz ozadja meddržavnih, medcelinskih, medglobalnih in tako naprej naporna je, da zdi se lažje ljudstvo naplahtati, kot pa reči bobu bob v mednarodni areni. Pa ni tako. Brez nas ni vas in mi smo vaša moč, in tu stojimo prav zato, da vi postanete močnejši, ko pogovarjate se z drugimi o nas in domovini. Lahko porečete, da res lahko ni biti oblastnik Slovencem, saj dobesedno jemljemo, da vi poslanci naši ste in ne obratno, da mi plačujemo vas in ne obratno. Porecite jim, da sitni smo Slovenci, ko gre za nas in domovino. Sitni, tečni, trmasti, kot alpinisti, smučarji plavalci, kolesarji in umetniki.

    Povejte jim, lobistom vsem, ki bodo vas poskušali prepričati, da vi poskušate prepričati vse nas, da belo črno je in črno belo, povejte jim, da ljudstvo vam preprosto ne verjame in ne pusti izbire. Povejte jim, da smo odločeni in vztrajni.

    Povejte jim, da hočemo konkretno:
    1 – najmanj dvajsetletni varnostni pridržek - absolutni moratorij na gojenje genetsko modificiranih organizmov v Sloveniji – tudi za poskusne nasade.

    2 – zakon o razglasitvi celotne Slovenije kot ekološke cone – biotski park EU, z absolutno prepovedjo gojenja GSO s toleranco 0.0 promila.

    3 – Vsi uvoženi prehranski artikli z merljivo vsebnostjo GSO nad 0.0 promila morajo biti označeno s posebno nalepko ‘vsebuje GSO’

    4 – posebej stroga pravila se naj sprejme glede uvoza živinske krme – dovoljena vsebnost GSO naj bo 0.0 promila. Obstoječi zakoni naj se čim prej ustrezno popravijo

    5 – posebej stroga naj bodo pravila glede dodatkov hrani iz GSO soje in GSO koruze. Obstoječi zakoni naj se čim prej ustrezno popravijo.

    6 - Slovenija je dovolj majhna in obenem dovolj rodovitna, da si, če ne drugače, lahko pridela večino hrane sama. Sprejmejo naj se ukrepi, ki bodo zagotovili razvoj v smeri, da se v Sloveniji pridela toliko hrane, kot je potrebujemo sami, pri čemer se uporabljajo izključno ekološke metode (posaditev javnih-neprofitnih sadnih dreves na javnih površinah, povečana stopnja samooskrbe, dostop do zemlje vsem, ki jo žele obdelovati).

    7 – sedanji zakon o soobstoju GSO z naravnimi rastlinami dejansko ničesar ne regulira brez dodatnih podzakonskih aktov. Ti podzakonski akti, katerih sploh še ni, pa so hkrati potencialne šibke točke zakona in glede na okoliščine nam ne more nihče zagotoviti, da se ne bodo podzakonski akti izkoriščali ravno v nasprotne namene, namreč za luknjanje zakona in raztegovanje lukenj v zakonu. Te luknje pa lahko učinkovito preprečijo le: razpustitev vseh organov, v katerih sede le zagovorniki GSO, Absolutni moratorij iz točke 1, ter zakon o razglasitvi celotne Slovenije kot ekološke cone iz točke 2. Slednji omogoča tudi zahtevo Slovenije, da vsaj 50 kilometrov daleč od slovenske meje ni nobenega gojišča GSO.

    Tako, spoštovane gospe poslanke in spoštovani gospodje poslanci. Tako povejte vsem lobistom, ki skušali za nos vas bodo potegniti in prepričati, da vi za nos potegnete še nas. Povejte jim, da se ne damo in da shode bomo shajali kar vsakih štirinajst dni. Tako je slišali ste prav! Čez tedna dva ponovno pridemo vas spomnit, kaj vaša je dolžnost.

    Glas ljudstva vreden je posluha, saj rešil tudi vašim bo otrokom domovino. Le ena je, narava skupna naša. In kot so rekli naši stari: ‘če hočeš medu, ne mlati po panju!’«

    9. 7. 2009

    Združenje umetnikov Paviljon

  • Q_ je rekel/-la:

    @Elena,

    zakaj je tajming dogodka takšen, da se ga ne more udeležiti nihče, ki hodi v redno službo?

  • kaktus je rekel/-la:

    Q , moraš vendar vedeti, da tem ljudem čas (po tvoje tajming) , nič ne pomeni, kjer “operirajo” kjer koli , kadar koli ! Za njih ni čas zlato, to pozabi !

  • MEFISTO je rekel/-la:

    ALEKSANDAR, tebi vsa čast, da se upaš podpisati pod take neomnosti!

  • Zbik je rekel/-la:

    Bimblni iz Dela naredijo tako, da Google njihovih reči ne more niti pametno indeksirati nit povezovati, zato v nasprotju z mojim prepričanjem in siceršnjim odnosom do citiranja dajem CELOTNI ČLANEK.

    Delo, Sobotna priloga
    27. 11. 2010

    Gensko spremenjene rastline
    Do okolja prijazno in ekonomsko uspešno
    Borut Bohanec

    Če zares želite pridelovati do okolja prijazno, uporabljajte gensko spremenjene sorte rastlin. Ja, prav ste slišali, GSO-je. Verjamem, da česa podobnega še niste prebrali, saj vas tisk in televizija bombardirata z nasprotnim – torej s prispevki, ki najsodobnejšo obliko žlahtnjenja sort z vgrajenimi posamičnimi geni slikajo v karseda črni luči. O tej temi je povprečen bralec stalno negativno informiran, pravzaprav dezinformiran, saj nima priložnosti zvedeti dejanskih novosti s področja GS-sort oziroma, še huje, nima jih možnosti spoznati, ne kot pridelovalec ne kot potrošnik. Naj tale prispevek stanje vsaj malo uravnoteži.

    Trenutek za razpravo o koristih ali škodljivosti GSO je ravno pravi. Čemu? Pravi je zato, ker danes že obstajajo analize koristi sodobnih sort, ki ne temeljijo več le na teoretičnih, ampak tudi na praktičnih štirinajstletnih izkušnjah s pridelavo GS-sort v številnih državah sveta. Pravi je tudi zato, ker so na vidiku res močno izboljšane sorte z geni, ki bodo najbolj koristni prav okolju. A preden nekatere omenim, razčistimo z vprašanjem: od kod tolikšna medijska pozornost ravno GS-hrani in komu koristi nenehno zavajanje javnosti? V oči namreč bode dejstvo, da prav enaki postopki genskih modifikacij že leta brez vsake senzacionalnosti osvajajo trge. Denimo ravno Evropa je največji proizvajalec GS-encimov, zvečine pridobljenih v mikroorganizmih. In tu hrana sploh ni izvzeta.

    Ko tole pišem, sva si z ženo pravkar postregla s špageti, »začinjenimi« z naribanim trdim sirom. Pravim ženi: Ali veš, da si pojedla sir, za katerega proizvodnjo so uporabili kimozin, to je encim, proizveden v bakteriji, ki je imela vgrajen goveji gen? Ne, tega ni vedela, ker o tem pač ni člankov niti TV-oddaj, tako kot jih ni o izvoru bioloških zdravil, katerih večina je prav tako »genski produkt«. In to kljub temu, da taka zdravila proizvajamo tudi v Sloveniji.

    V spominu mi je ostala nedavna oddaja na nacionalni TV. Bila je prav presunljiva, ko sta pacienta, zdravljena za luskavico in določeno obliko raka, razložila, kako veliko spremembo v kvaliteti življenja jima je sodobno zdravilo omogočilo. In začuda, nihče ni omenjal niti GSO-jev niti multinacionalk. Pa bi jih lahko, saj gredo cene teh zdravil v nedostopne višine. Naj samo omenim: če bi iste učinkovine proizvajali v gensko spremenjenih rastlinah, bi bile bistveno cenejše. Recimo banane, v katerih nastaja cepivo proti koleri, obstajajo že trinajst let, pa beremo, da na Haitiju ljudje umirajo v stotinah. Menite, da cenenih zdravil iz takih banan ne bi sprejeli?

    Uspešnice svetovnih GS-sort

    Naj se vrnem k sodobnim sortam kmetijskih rastlin. Po svetu so GS-sorte leta 2009 pridelovali na 134 milijonih hektarjih, kar – za lažjo primerjavo – za 30 milijonov hektarjev presega njivske površine držav članic EU. Na tako velikih površinah pridelujejo predvsem koruzo, sojo, oljno ogrščico in bombaž. Večinoma gre za gene za odpornost na herbicid ali na škodljive žuželke.

    Odpornost na herbicid je očitno uspešnica, čeprav sta trenutno le dva različna herbicida – glifosat in glufosinat. Na herbicid odporne sorte so še posebej zaželene pri soji, kjer drugi herbicidi delujejo precej slabše. Vedno znova prebiramo mnenje, da tako multinacionalke, lastnice semenarskih in kemičnih tovarn, v paketu prodajajo herbicid in seme. To je namerno zavajanje javnosti, saj smo že mnogokrat pojasnili, da omenjeni herbicid proizvajajo številna podjetja, med njimi je tudi slovensko, pridelovalec pa ga kupi pri tistem ponudniku, ki je pač najugodnejši.

    Pozitivno je tudi, da več različnih podjetij napoveduje novo generacijo na herbicid odpornih sort, kar utegne omogočiti kolobarjenje in s tem zmanjšati nevarnost razvoja odpornih plevelov. Je pa zanimiv okoljski učinek uporabe omenjenih herbicidov. V državah, kjer jih že dolgo uporabljajo, ti seveda zamenjujejo običajne herbicide in učinki so nedvomni. Tako glifosat kot glufosinat se močno vežeta in hitro razgradita, zato se mnogo manj izpirata v podtalnico (Shipitalo, J Environ Qual, 2008) in pitna voda ni ogrožena.

    S sortami soje, odpornimi na herbicid, imamo izkušnje tudi v Evropi, kjer so se zlasti v Romuniji zelo dobro obnesle. Z vstopom v EU so bili kmetje prisiljeni te sorte opustiti, dejansko pa jih ponekod še vedno nezakonito pridelujejo, kot slišim, tudi v Vojvodini. Tu se ponavlja zgodba iz Argentine in Brazilije: ko pridelovalci spoznajo prednosti sodobnih sort, jih državni uradniki, tudi s hudimi kaznimi, težko prepričajo, naj se tem semenom odpovedo.

    Druga lastnost, odpornost na škodljivce, ima enako velik učinek na kmetijstvo. Pri omenjenih štirih vrstah so na škodljivce odporne vrste posebej zanimive pri koruzi in bombažu. Pridelava slednjega je zelo težavna, ker ga ogroža več vrst insektov, ki bi brez škropljenja pridelek povsem uničili. Konvencionalno kmetijstvo zato uporablja tudi desetkratno aplikacijo insekticidov, ki so seveda pridelovalcu velik strošek, ob pomanjkljivi zaščiti pa tudi precejšnja nevarnost. Mnogokrat tudi tako pogosto škropljenje ne zadošča. Indija je primer države, ki se je po uvedbi GS-sort prelevila iz uvoznice v veliko izvoznico bombaža, kmetje, ki ga pridelujejo, pa doživljajo izrecno pozitiven ekonomski obrat.

    Podobno velja za koruzo. To najbolj ogrožata koruzna vešča in koruzni hrošč. Prva izvira iz Evrope, drugi je bil prinesen iz Amerike. Razvpiti MON810 je tudi edini konstrukt koruze, dovoljen v Evropi. Že leta ga pridelujejo zlasti v Španiji, v Sloveniji pa smo, brez vsakih poskusov, sklenili, da sort, odpornih na koruzno veščo, ne potrebujemo. Z ekološkega stališča so ob tem zanimivi podatki o močno znižanih vsebnostih nadvse škodljivih mikotoksinov, ki jih najdemo mnogo več v nezaščiteni koruzi kot v koruzi, odporni na škodljivca. Z ekonomskega stališča pa študije (Hutchison, Science, 2010) ocenjujejo, da je denimo le v treh ameriških državah srednjega zahoda uporaba na koruzno veščo odpornih sort do zdaj prinesla 3,2 milijarde dolarjev. Ob tem je zanimivo, da so od tega imeli še največjo korist pridelovalci običajnih sort koruze (2,4 milijarde dolarjev), ker se je v celotni regiji pojav koruzne vešče močno zmanjšal.

    Pri nas pa se vedemo, kot da nas ekonomičnost in okoljska vrednost novih sort sploh ne zanimata! To je posebej razvidno pri politično motiviranem glasovanju v Bruslju, saj vnaprej zavračamo tudi sorte, odporne na koruznega hrošča. Ta res ne dela nobene škode severni in delu zahodne Evrope, pri nas pa zelo veliko. Proti njemu se borimo z insekticidi in rotacijo, kar pa postaja ob še večjem širjenju pridelave koruze za namene bioplinarn skoraj neizvedljiva naloga. In glasujemo proti, ne da bi opravili kateri koli poskus in se opredelili vsaj do rezultatov v domačem kmetijskem okolju. Če sklenem: že sedanje sorte omogočajo pridelavo koruze, ki jo je treba škropiti le enkrat s hitro razgradljivim herbicidom in je ni potrebno tretirati z insekticidom. Ker tega nočemo, so naši pridelki skromni, v pridelavi pa uporabljamo nepotrebna škropiva. Dogaja se nam, da na veliko uvažamo tujo GS-koruzo in sojo, domači okoljski problemi pa ostajajo nerešeni oziroma se stopnjujejo!

    Je ekološko kmetijstvo res prijazno do okolja?

    Nenavadno je, da se kot do okolja prijazno v Sloveniji predstavlja le tako imenovano ekološko kmetijstvo. Če zanemarimo dejstvo, da gre pri nas zvečine za travnike, bi o preostali pridelavi le težko trdili, da to drži. Škodljivci namreč kar sami od sebe ne zbežijo, prav tako kot Turki niso pred Butalci – kljub znamenitem napisu in stražarju s helebardo. Torej jih je treba nekako zatirati: ali z odpornimi sortami ali s škropljenjem. O spornosti »ekoloških metod« zaščite, kot je uporaba bakra in njegovega kopičenja v vinogradih, sem že pisal. Tokrat naj omenim študijo v ekološkem kmetijstvu uporabljanih insekticidov na primeru uporabe mineralnega olja in glive Beauveria (Bahlai, PLoS ONE, 2010). Oba sta se v primerjavi s sintetičnimi pokazala bolj obremenjujoča za okolje, nista bila le slabo učinkovita, ampak sta škodila tudi koristnim žuželkam. Avtorji opozarjajo, da pogosto izražene trditve o okoljski nespornosti ekoloških škropiv potrebujejo eksperimentalno potrditev.

    Težko se znebim občutka, da se o najpomembnejših odločitvah v tej državi odločamo povsem nerazumno. Smo največja uvoznica hrane v Evropi, a si je želimo pridelovati še manj. Kmetijske površine smo pozidali ali jih spremenili v parkovne površine. Tako imenovani habitati in zadrževalniki vode v resnici pomenijo še dodatno uničenje kmetijskih površin, vse pod krinko »ekologije«. S subvencijami pretakamo proračunski denar za neučinkovite naložbe tako v energetiki (gradnja ekonomsko neučinkovitih elektrarn) kot v kmetijstvu (subvencije za čim manjšo pridelavo), potem pa se čudimo, da zmanjkuje denarja za pokojnine …

    Novosti GS-sortimenta

    Letos je pri GS-sortimentu veliko novosti. Na Kitajskem so sprostili v pridelavo koruzo z vgrajenim genom za encim fitazo (izvira iz glive Aspergillus), prideluje jo kitajsko podjetje Origin Agritech (Chen, Transgenic Res, 2008). Fitaza je encim, ki razgrajuje fitinsko kislino, ta pa vsebuje mnogo fosforja, nujno potrebnega za prirast živine, zlasti prašičev. V Evropi ta problem rešujemo z dodajanjem fitaze krmi, pridobimo jo v GS-mikrobnih kulturah. Rešitev seveda ni poceni in bremeni ceno krme. Druga rešitev bi bila vgradnja gena za fitazo v živali, taka linija prašičev je bila tudi kreirana (Golovan, 2001), prašiči so izločali fitazo s slino in s tem proizvedli za 75 odstotkov manj fosforja v gnoju. Iz znanih razlogov GS-prašič ni nikoli zaživel v praksi, GS-koruza pa je bila, kot rečeno, letos, za zdaj na Kitajskem, sproščena v pridelavo. To je enak dosežek, koruzi ni treba dodajati mikrobne fitaze, prašiči, krmljeni z njo, bodo do okolja mnogo prijaznejši.

    Druga, že nekaj časa napovedovana novost je odpornost na sušo. Objavljenih je več pristopov, tu opisani (Castiglioni, Plant Physiol, 2008) pa je v sodelovanju evropske in ameriške družbe v postopku sproščanja, predvidena pridelava v ZDA je v letu 2012. Ker je bil dosežek že testiran tudi pri drugih vodilnih poljščinah, je pričakovati, da bo kot tak na voljo ne le v koruzi, ampak vsaj še v rižu, pšenici, oljni ogrščici in soji. Ker podobne dosežke napovedujejo tudi druga podjetja, je aplikacija očitno že zelo blizu.

    Manj publiciran, a večkrat omenjen je tudi uspeh boljše izrabe dušika. Gnojenje z dušikom je eden največjih stroškov, problematično je njegovo izpiranje, saj ga tla ne zadržijo. Rezultati izvirajo iz zapletenih temeljnih študij, opravljenih pri testni rastlini Arabidopsis. O uspehih so denimo na letošnjem svetovnem kongresu rastlinske biotehnologije v St. Louisu poročali predstavniki več podjetij, zato je vloge za sprostitve mogoče že kmalu pričakovati.

    Zanimivi so tudi uspehi vgradnje genov za odpornost na mraz. Podjetje ArborGen denimo že prideluje na mraz odporna drevesa evkaliptusa, namenjenega papirničarstvu, taka drevesa bi bilo zdaj mogoče pridelovati tudi na bolj severnih območjih ZDA. Odpornost na mraz je tudi sicer stalnica raziskav, proučenih je bilo že mnogo pristopov in vsaj eksperimentalni dosežki kažejo na uspeh.

    Težko si predstavljam, da bi regije v svetu, ki za zdaj zavračajo GS-sorte, še ostale konkurenčne ob opisanih izzivih. Dosežkov sodobnega sortimenta je dejansko izjemno veliko, tu smo se omejili le na tiste, namenjene neposredno kmetijski pridelavi. Če dopolnim prejšnjo misel o koruzi: ko bodo sedanjim sortam koruze, ki so že odporne na herbicid in škodljivce, dodani še geni za preživetje ob suši, geni za zmanjšano potrebo po gnojilih in geni za zvečano dosegljivost fosforja – ali bo res primerno, da jih čim prej ne začnemo pridelovati?

    Od kod torej strahovi?

    Ni dvoma, da večina strahov prebivalcev EU izvira iz dolgotrajne negativne kampanje številnih politično motiviranih skupin. Neuravnoteženost je še posebej izrazita v elektronskih medijih, ki s svojo sugestivnostjo dosežejo največji delež prebivalstva. Tu spet močno zamujamo in sploh ne sledimo niti evropskim niti svetovnim trendom. Povsem mimo je šla denimo oddaja BBC What the Green Movement Got Wrong (Kje so zelena gibanja zgrešila), v kateri nekdaj zagrizeni okoljevarstveniki analizirajo svoje lastne napake in se jasno opredelijo tako za jedrsko energijo kot GS-sortiment.

    Častna izjema je revija Mladina, v kateri je nedavno izšel intervju s Stewardom Brandom, enim od protagonistov oddaje. Če je bila taka oddaja mogoča in zelo odmevna v Veliki Britaniji, »trdnjavi frankenštajnske hrane«, bi najverjetneje zanimala tudi kakega slovenskega gledalca.

    Argumenti proti uporabi GS-sort se vseskozi spreminjajo, ena od stalnic pa je domnevna antipatija do multinacionalnih podjetij. Čudi sicer dejstvo, da le do tistih, ki se ukvarjajo s semenarstvom, niti živilske niti farmacevtske multinacionalke očitno ne motijo nikogar. Je pa seveda z znanjem, patenti in tržno uspešnostjo tako, da tisti, ki več vlagajo, tudi več imajo. Tu pa smo v Sloveniji v skrajno negativni poziciji ne le s sodobnim, ampak tudi z običajnim žlahtnjenjem rastlin. Res presenetljivo; za zdaj prav nobenega novinarja, ki se, kot vidim, »spozna na genetiko«, ne zanima dejstvo, da Slovenija nameni vsako leto osem milijonov evrov za selekcijo v živinoreji in le kakih sto tisoč evrov za selekcijo rastlin. Pa ne govorim o GS-sortah, ampak o klasičnem žlahtnjenju, ki nam prav tako lahko močno izboljša konkurenčnost! Kot je razumeti, je torej naša prihodnost v mesnicah in ne na poljih, vrtovih in sadovnjakih. Izkušnje podpisanega kažejo, da pozivi vseh vrst k uravnoteženju stanja ne zaležejo, saj se tudi pospešitvi žlahtnjenja naklonjeni ministri prej zamenjajo, kot karkoli ukrenejo. Upam, da bo vsaj pri tej točki v sedanji sestavi kmetijskega ministrstva vendarle dosežen premik.

    Podobno je stalnica anti-GS-skupin tudi domnevna nenaravnost postopka. Prav slovenski znanstveniki so bili med prvimi, ki so horizontalni prenos genov med vrstami – torej naravni genski inženiring – opisali pri živalih, te dni je bil enak potrjen pri rastlinah (Vallenback, PLoS ONE, 2010). Prenos genov med vrstami torej ni način, ki ga narava ne bi poznala. V zadnjih letih so bile razvite številne nove tehnologije genskega transferja, s katerimi je danes mogoče še veliko bolj natančno kot doslej vstavljati želene gene ali izključevati nezaželene. Ob uporabi ene od takih metod so bili študentje pod vodstvom prof. Jerale pravkar nagrajeni na pri nas odmevnem tekmovanju iGEM. A ko poslušam naše politike, njim niti predavanja v parlamentu ne zadoščajo za miselni premik. A vendar se bo treba odločiti: želimo vrhunskim dosežkom slovenske znanosti le ploskati ali imeti od njih tudi okoljsko in ekonomsko korist?

    ___

    Prof. dr. Borut Bohanec je predstojnik katedre za genetiko, biotehnologijo, statistiko in žlahtnjenje rastlin na ljubljanski biotehniški fakulteti.