6. julij, 2009 | Denis Sarkić

Zvezdini arheologi - Izkopavanje arheoloških najdb v velikem upanju

Vest spremlja izkopavanje na Kongresnem trgu in parku Zvezda.
  • DELICIOUS
  • Google
  • RSS

Kongresni trg in park Zvezda sta že nekaj dni povsem zaprta za mimoidoče. Kot je že nekaj časa javno znano se bo tam zgradila podzemna garaža. A prvi so na vrsti arheologi in njihove lopate, krampi, bagerčki in včasih tudi čopiči. Ena izmed njih, Jožica Hrustel nam je pojasnila kaj pravzaprav iščejo in čemu se nadejajo.

Denis Sarkić

P.S. Na Vesti bomo enkrat na teden predstavljali napredek pri izkopavanjih.

 


  • DELICIOUS
  • Google
  • RSS
27 x komentirano
  • salesky je rekel/-la:

    Je*** že tko je gužva v centru, zdj bodo pa še teli arheologi moril s temi najdbami. Na koncu nebodo mel nič od njih edino par vaz. Kdo plača vse to? Da se pa še kej zavleče, bo pa še kak zastoj in nebomo vidli garaže vsaj še 5let.

  • bronjo je rekel/-la:

    Mogoče pa najdejo kakšno kost, ki bo tukaj služila za glodanje…

  • cabu je rekel/-la:

    super rubrika!

  • Pepi je rekel/-la:

    Heh. Žličkarji. Zelim ji uspesno iskanje. Mene bolj zanima, ce bodo in koliko dreves bodo ob gradnji garaže posekali? Zaenkrat kaze, da ne. a?

  • Jožica je rekel/-la:

    Ker je park Zvezda zaščiten kot celota, so zaščitene tudi platane. In zaenkrat kaže, da platane ostanejo. Če bo pa, zaradi kakršnih koli sprememb projekta, potrebno kakšno odstraniti, se bo pa nadomestila z novim mladim drevesom.

    In hvala za želje…

  • Ajatola je rekel/-la:

    thx za tale prispevek!!! zelo dobro.

  • Tovariš Primorc je rekel/-la:

    Hej Jožica! Tebe pa nisem videl še iz časov bloka XII v Rožni!
    Pozdravček, bivši tip tvoje bivše cimre.

  • Tovariš Primorc je rekel/-la:

    Pardon, bloka XIII.

  • nik je rekel/-la:

    Super. Spremljati zgodbo, to mi je všeč… Tega nihče ne dela, samo enkratne novice imamo, nihče pa ne spremlja neke teme ali pa dogodka od nastanka pa do nekega zaključka… Novinarji ne bi smeli samo poročati o dogodkih, ampak jih tudi spremljati…

  • Jožica je rekel/-la:

    No, me veseli (kot tudi verjetno novinarja Denisa, čigar je ta fantastična ideja) tako pozitiven odziv. In vsekakor bomo po tem uvodnem delu malo bolj konkretni in se posvečali temam, ki jih bodo narekovala izkopavanja. V prihodnje sledi najverjetneje poglavje o zgodovini Kongresnega trga, njegov nastanek, preureditve… kajti trenutno sledimo arheološkim ostankom le teh.

    Tovariš Primorc, tudi tebi lep pozdravček… s spomini na tiste lagodne dni v naši “dnevi sobi” ;)

  • dr.Mockba je rekel/-la:

    naj izkopljejo povsod kjer je trava v parku, pustijo naj samo tlakovano zvezdo. mislim, da bi pozitivno poživelo ljubljano, definitivno bolje kot garaže. nasploh pa sem tudi za to, da se obroč okoli ljubljana za promet zapre- tam se zgradi garažne hiše.tako je zoran zadovoljen in ljudje veseli.
    drugače pa lep prispevek..še več takšnih

  • luka je rekel/-la:

    Zakon, vsak teden report :D

  • Jožica je rekel/-la:

    dr. Mockba: garažo bodo gradili le na območju današnjega parkirišča oz. pod parkiriščem, nad njim pa je predviden prostor, trg zaprt za promet (urejen v Plečnikovem slogu). Zelenica parka Zvezda bo ostala tam kjer je (in mislim, da prav zelenice poživijo sivino mestnega betona). Po sredi parka Zvezda bo le dovoz v garažno hišo iz Šubičeve ceste, zato torej izkopavanja v samem parku Zvezda.
    Mislim pa, da je v projekt garažne hiše vključena tudi varianta zaprtja mestnega jedra za promet (kdaj v prihodnosti) in v tem primeru se naj bi garažna hiša preuredila v večnamenski prireditveni prostor.

  • cestna železnica je rekel/-la:

    Sarkić, dobra ideja…

  • NoMercy je rekel/-la:

    ehh … na napačnem koncu kopljejo. Na nasprotni strani sem izgubil mladost — bi mi jo lahko našli in vrnili :P

  • dr.Mockba je rekel/-la:

    Rim- veličastno mesto, kjer se prepletata starodavna arhitektura- lahko jih imenujemo ostanki in novodobna. to daje mestu poseben čar. v ljubljani imamo podoben potencial, vendar ga ne izkoriščamo dovolj oz. ko ga pa že lahko, ga pa zaradi nekakšne ekonomije raje uničimo. Jožica, ko ste v prispevku govorili o ohranjanju ostankov za bodoče generacije- zakaj jih ne ohranjamo za našo?

  • angie je rekel/-la:

    Zelo zanimivo, hvala Denis, tole nadaljevanko bomo (nekateri) spremljali…

  • angie je rekel/-la:

    NoMercy - imaš pravi nick name, kajti

    izgubljene mladosti ne najdeš nikoli (več). Beri Prešerna.

  • Jožica je rekel/-la:

    dr. Mockba, res je, da se potencial ohranjanja kulturne dediščine ne izkorišča v polni meri, in domneve o vzroku zakaj so tudi po mojem mnenju dokaj blizu resnici. Kapitalizem pač.
    Žal je pa tako, da je večina arheoloških izkopavanj zaščitnih, kar pomeni, da smo na delu le tam, kjer se bo gradilo. In tam je predvideno popolno uničenje zapisa človeških dejanj pod zemljo.
    Naša generacija ima možnost spremljati sedanje arheološke raziskave, ki jih ni malo, biti priča novim odkritjem, o njih pisati, govoriti, debatirati, širiti zavest o kulturni dediščini, tudi prezentirati najdeno, da bodo naslednje generacije lahko tisto, kar bo ostalo za nami, z večjo zavestjo in skrbjo brezkompromisno tudi ohranile…

  • dr.Mockba je rekel/-la:

    kar se tiče ohranjanja kulturne dediščine- mislim, da razlog ni kapitalizem, temveč odsotnost spoštovanja do predhodne zgodovine in zdrave pameti, saj bi z ekonomskega vidika bilo veliko bolj dobičkonosna zelo lepa turistična atrakcija, kot pa garažna hiša. to kar zdaj kopljete bi morali dokončati, počistiti, urediti, okrog postaviti lepo ograjico in to je to. tam kjer pa je sedajšnje parkirišče, pa naj bo mesto za druženje.

    všeč bi mi bilo tudi, če v šolah ne bi govorili- na mestu kjer danes stoji garažna hiša je bilo včasih obzidje, pokopališče (kar je pač tam resnično bilo), temveč bi otrokom rekli- pojdimo si v živo pogledat, kaj so nam pustili naši predniki in kako so živeli.

    resnično mi ne gre v glavo, zakaj je potrebno tako vztrajati pri ohranjanju prometa v samem centru. imamo majhno prestolnico, iz enega konca do drugega potrebuje človek peš 15 minut, če pa se narodu ne da malo rekreirat, pa naj zoran ustanovi novo firmo “rikša” - o, pa smo našli še eno možnost za zaslužit..

  • Jožica je rekel/-la:

    dr. Mockba, ekonomija tega ne zdrži. Zelo groba primerjava letnega zaslužka parkirne hiše s 730 parkirnimi prostori po baje zelo nizkih 50 € mesečno (730 x 600 = 438000 €) ter letnega zaslužka arheološkega parka, ki recimo pobira vstopnino 4 € …tale park bi potreboval torej 109500 obiskovalcev letno… Ne zagovarjam kapitalistično usmerjeno gradnjo kjerkoli, za vsako ceno, le poskušam predstaviti realno sliko. In v Ljubljani že imamo arheološke parke (Emonska hiša na Mirju 4 in zgodnjekrščansko središče na Erjavčevi 18 (ob Cankarjevem domu in OŠ Majde Vrhovnik)) in se bom pozanimala pri pristojen muzeju, kakšen je letni obisk, vsekakor pa prevladujejo šolske ekskurzije. Razmišljati o arheološkem parku na tako eminentni lokaciji kot je park Zvezda, ki bi bil zaprt za vse ostale razen za obiskovalce, ki bi plačali vstopnino (in le tako bi bil dobičkonosen), ni dobra ideja. Sploh pa je kar nekaj informacij o antičnih prednamcih zastonj ponujenih ob podhodu proti Maksiju… za tiste, ki jih zanima.

    Vsekakor pa se bomo potrudili že v času izkopavanj čimbolj informirati mimoidoče, kot tudi po zaključenih izkopavanjih predstaviti odkritja izkopavanj Kongresnega trga.

  • sarkastićen? je rekel/-la:

    ka je dosadan ta sarkić.. pust fotošop na miru in pojdi v šolo, degen!

  • Denis Sarkić je rekel/-la:

    Miško, ti, ki se skrivaš pod nicki in po nepotrebnem žališ, morda bi pa ti šel nazaj v šolo! Ker, če ne veš, da za tale prispevek ne potrebuješ photoshopa, potem si pa res degeneriran…

  • dr.Mockba je rekel/-la:

    razmišljam malo drugače..
    že nekaj časa živim v moskvi, dosti sem že prepotoval, tako da lahko delam primerjavo.
    tujci, ko jih sprašujem o sloveniji, več ali manj poznajo- portorož, kranjsko goro in zadnje čase rogaško. kot vemo je vsako od teh mest nekaj posebnega- imajo nek čar, ki daje mestu poseben karakter. ljubljane, verjetno prav iz takšnega razloga pogosto niti ne poznajo. se pravi, da ljubljani manjka nekaj, nekakšna posebnost in menim, da bi ti ostanki še kako dodali mestu življenja- brezplačni seveda. so pač tam, del nas.

  • kaktus je rekel/-la:

    Pokličite na pomoč izbrisanega Todorovića, on se baje spozna na kopanje, žličarjenje !

  • Jožica Hrustel je rekel/-la:

    No no, kaktus… nekak ne razumem tvojega črnega humorja, zakaj neki bi sploh lahko potrebovali g. Todorovića, čeprav je baje arheolog. In naj ti razložim, da žličk arheologi ne uporabljamo pri samem delu, uporabljamo jih pa vendarle… http://arhaeoblog.blog.siol.net/2009/03/02/zlickarji/ le da to ne upraviči poimenovanja samo arheologov kot žličkarjev.