21. julij, 2009 | Jani Sever

Poročno varovanje

  • DELICIOUS
  • Google
  • RSS

Se vam zdi logično, da je poroka Janeza Janše varovana? Bi morale vse varnostne službe imeti licenco? Ali ni nekaj narobe s tem, da se inšpektorico odstavi, ker je opravljala svoje delo? In vendar. Ali ni tudi povsem nesmiselno nadlegovati kogarkoli zaradi neurejenega varovanja na poroki? Odgovori na vsa vprašanja so nedvoumni. Kaj za vraga se je torej zgodilo?

Katarina Kresal pravi, da se ji je zadeva zdela skrajno nenavadna. Postopek je bil sprožen po uradni dolžnosti. Kamere in novinarji so pričali, da je bila poroka Janeza Janše dobro varovana. Po njihovem prepričanju še preveč dobro, saj mnogi niso prišli “zraven”. Uspelo jim je šele, ko sta se za to odločila ženin in nevesta. Normalno, ne? Poroka je bila dobro organizirana. Povorka se je na poti v cerkev uspela izmuzniti celo domačinom. Janša sicer pravi, da jih ni nihče varoval. A to gotovo ne more biti res. Oziroma ne bi smelo biti res. Njegove besede se najbrž nanašajo na nekakšno uradno varovanje, ki ga itak ne potrebuje. Ljudi, ki vedo kaj pomeni varovanje, je bilo v njegovi bližini vedno dovolj. In tu bi se zgodba lahko zaključila.

Pravzaprav bi se morala zaključiti. Če ne zaradi drugega, zato ker je takšno brskanje po organizaciji zasebne poroke politično povsem neoportuno. Janez in Urška sta par leta in več, polnila sta prostor v medijih z romantičnimi podobami in prevzela srca. Ne le simpatizerjev moževe stranke. Naklonjenost lepemu slovenskemu paru, ki rad hodi v gore in je začel ustvarjati družino tudi pred Bogom, je bila široko posejana od morja pa do Prekmurja. Le kdo si ni ogledal fotografij iz Drežnice. Marsikomu se je orosilo oko. Takšnih porok tudi drugod po svetu ni veliko, kaj šele v Sloveniji. In potem se najde nek inšpektorat in začne ubogemu paru težiti zaradi tega, ker je bil v tako pomembnem trenutku varovan. Tako ali tako je najbrž za vse skupaj, kot je običajno, poskrbela priča, brat Rajko, ki mu varnostno področje ni tuje.

Janša je seveda poizvedovanje inšpektorata takoj označil za še en dokaz šikaniranja opozicije. »Ne mine dan, da ne bi jaz ali pa kateri drug član moje bivše vlade dobil kazenske ovadbe, dopisa policije, obtožnice ali kakšnega drugega pozdrava od različnih organov oblasti, informacijske pooblaščenke, Kosove komisije.« Tako je potarnal vodja opozicije. In res, nenavadno veliko je sumov, ki jih zaznavajo inštitucije v povezavi z nekdanjo oblastjo. Pred štirimi leti smo nekaj takšnega pričakovali glede Ropove vlade, vendar se ni zgodilo nič. Zdaj pa takole. Možni sta samo dve razlagi. Ali gre za politično gonjo, ali pa so sumi zares upravičeni. In incident s preiskovanjem poročnega varovanja bi bilo mogoče razumeti kot dokaz, da je v igri res politika.

Potem je včeraj sledila intervencija ministrice. Odločila se je zamenjati Matejo Rokvič, glavno inšpektorico inšpektorata za notranje zadeve. In s tem naj bi bilo politične zgodbe konec. Manjkalo je samo še opravičilo mladoporočencema. Vendar zgodba kljub temu ni končana. Janša ni bil zadovoljen, kljub temu, da odhaja šefica. Menda ni bil zamenjan pravi človek. Postopek je vodila neka druga inšpektorica. Naj ukrepajo proti njej. Nenavaden odziv, ki pa postane bolj razumljiv, če vemo, da je odstavljena glavna inšpektorica svoje mesto zasedla septembra 2006, v času ministra Mateja. Pred tem pa je bila zaposlena na inšpektoratu za obrambo. Težko je verjeti, da bi Janševa vlada na tako pomembno mesto imenovala nepreverjen kader.

Za povrh sta tako ministrica kot glavna inšpektorica priznali, da v odnosih med inšpektoratom in direktoratom za policijo zadnje čase škripa. “Prej smo zelo dobro sodelovali, res pa je, da so se v zadnjem času odnosi malo skrhali,” je povedala inšpektorica. Janša pa je dejal, da ne ve, ali je bila glavna inšpektorica sploh seznanjena s postopkom. Hm, res zanimivo vprašanje. Tako kot je zanimiv odgovor na vprašanje SDS: ” … ali je ta ista inšpekcija tako hitro posredovala v primerih, ko so zaradi nereda pri delovanju služb za zasebno varovanje umirali mladi ljudje pred različnimi lokali po Sloveniji … ” Saj res, kdaj se je že zgodil umor pred Globalom? Leta 2007. Takrat Minister Mate glavne inšpektorice ni zamenjal.

Kaj se je torej zgodilo? Ugibajmo. Neka inšpektorica je preveč resno vzela novinarska godrnjanja o izjemno strogem varovanju. Še bolj pretirano je bila zavzeta glede tega, kako ugajati svojim nadrejenim. Tudi sama je hotela nekaj prispevati k “šikaniranju opozicije”. Zadeva je šla čez rob. Ministrica pa je zadevo izkoristila in odstavila njeno šefico, glavno inšpektorico, ki jo je nastavil bivši minister. Enostavno in pregledno. V prihodnje lahko na relaciji med inšpektoratom in direktoratom za policijo pričakujemo manj škripanja.

Jani Sever

 


  • DELICIOUS
  • Google
  • RSS
47 x komentirano
  • butalec je rekel/-la:

    Janša si je v tem primeru pač pljunil v lastno skledo. Ministrica Kresalova je dovolj pametna in sposobna, da je izkoristila priliko in se mimo kadrovskega števca znebila nepriljubljenega kadra. Če pa bi bilo slučajno res, da je odstavitev povezana z inšpekcijskim postopkom, je to nepopravljiva napaka ministrice.To se bo videlo. če postopek ne bo zaključen in o rezultatu ne bo obveščena javnost. Ker smo pred zakonom vsi enaki, si bo v tem primeru lahko vsak kranjski Janez privoščil na lastni poroki zapiranje cest, preusmerjanje prometa in selekcioniranje ljudi na javnem prostoru. Prav zanimivo bo to videti na “poročno soboto ” na Bledu ali v Ljubljani. Koga bodo pa takrat menjali?

    • Manitou je rekel/-la:

      Janša ni “vsak kranjski Janez”. Imamo samo enega in je že skoraj narodni zaklad, zato si lahko privošči malo več od navadnih smrtnikov.

    • obama je rekel/-la:

      butalec

      ime si si izbral res posrečeno…pa na kakšno podeželsko svadbo pejd kdaj

  • NoMercy je rekel/-la:

    Po napovedi “Tretjega rajha” preko ustavni sprememb smo dobili še

    razkritje “Jurišnih oddelkov” SDS_a (kot pravi JJ so se ljudje somoorganizirali, da vzpostavijo red in discipplino).

    Čakam naslednjo stopnico v pohodu na Bundestag, odpravo političnih strank …

    • Nogavička je rekel/-la:

      J je obramboslovec. Kako on razume svojo bit, je imel priložnost v živo predstaviti, mr. princ teme in may the force be with him.

  • Nogavička je rekel/-la:

    Po moje je tu win-win situacija: J ima svojih pet minut kot žrtev totalitarnega sistema, naključja so pa stvar petokolonašev oz. kukavičjih jajc, ki jih je J polagal po sistemu predno je uradno končal svoj mandat, in enega so se skoraj preveč naivno lahko povsem legalno znebili.

    Igra obveščevalnih in PR služb torej; ne pozabit, J je obramboslovec.

  • obama je rekel/-la:

    Ma,kriv je Janša definitivno,ker je s svojo poroko vnesel nemir v idilo,ki vlada pod KGB.Odmevna poroka je do temeljev stresla vladno koalicijo,ministri so očitno v šoku..To je skrajno nedemokratična in obsojanja vredna poteza.Vlada se zaradi tekih diverzij sploh ne more ukvarjati s krizo.Poroka,pol atentat..Nimajo sreče.

  • nesesekirat je rekel/-la:

    Ali je važno, kakšna barva politike je na oblasti-v vsakem primeru je politika. In v bistvu je vse isto, “ostalo su tek nianse”. In nianse se dogajajo tudi pri “kadrovanju”. Janša oz. vlada (saj v tem primeru je to eno in isto) sta neželjene kadre “ubijala” grobo, s fizično silo in boleče, trenutno vladajoča opcija pa na fin način, s strupom, za katerega se žrtev še zave ne, da ga je “požrla”, ko je že po njej. In odstavitev te inšpektorice je le dokaz, da je ta opcija od prej vladajoče inteligentnejša, a nič manj pokvarjena.

  • Miha je rekel/-la:

    Janša ima dobro organizirane svoje vojake in jih še vedno ima nekaj v vojski, policiji in na kmetih, ki so pripravljeni delat za njega zastojn. Priporočam kakšno davčno inšpekcijo njegovega celotnega premoženja.. Kak je te lahko z “ubogo” premiersko plačo kupil celoten Golf Club ?? To znese gotovo kak milijon evrov vse skupaj. Ne mi rečt da je tak pridno šparal ??

    LOPOVE V ZAPOR, AMPAK NE ZARADI VAROVANJA, AMPAK ZARADI KAKŠNE PRAVE PIZDRAIJE !!

    Podjetje KLIMA PETEK je od prihoda Janše na oblast bliskovito vsako leto večalo poslovne rezultate in prihodke. Kako ? Pogodbe z državo, saj je bil Petek mlajši svetovalec takratnega predsednika vladde Janeza Janše. STORNIRAT POSLE ZA NAZAJ ! IN V ZAPOR !

    ENAKO V ZAPOR Z BIVŠIM VODSTVOM PALOME GA. PERGERJEVA.., KI JE KLJUB TAKRAT SLABIM REZULTATOM DOBILA ODŠKODNINO IN ŠE VEDNO VLEČE PLAČO, KLJUB TEMU DA NE DELA VEČ ! KDOR JE POTRDIL ZA PODJETJE ŠKODLJIVE POGODBE NAJ GRE TUDI SEDET !! BAJUK PA JE POKRADEL SVOJE IN SPIZDIL V TUJINO.. NABIČU GA NA KURAC LOPOVA.. POKRADEL JE PALOMO + INDUSTRIJO USNJA VRHNIKA + ŠE KAJ KO SPLOH NE VEMO…

    JANEZ JANŠA + GREGOR JEZA + KLIMA PETEK PA SO PREKO GRADNJE CASINA MON V ŠENTILJU IN NADGRADNJE KLIM BOLNICE Z PIVCEV V MB NA ČELU DOBLI DNARE DA SE KUJ KADI..

    POLITIKI SO GNOJI ! GNOJE STRAN OD DIREKTORSKIH MEST !!!

  • Rado je rekel/-la:

    Tu se mi zdi zanimivo,
    karkoli se že zgodi, Kresalova jo dobro odnese. Začenjam verjeti, da je v tej ženski več potenciala, kot ga je bilo sprva videti v tej blondni glavici.

    • Dvorni pisar z licenco je rekel/-la:

      Mislim, da se motiš. Če se bo “grešna koza” slučajno uprla prenašanju krivde za ta fiasko, bo imela Kresnička težave.

    • čistalopata je rekel/-la:

      rado, imaš prav. kresalova tudi mene preseneča s trezno glavo, v resnici je najbolj konsistenten človek v vladi. meni se to dopade.

  • konec je rekel/-la:

    AGAIN HERE,
    ali je res, da je ministrica ZARESA plačala 70.000 evrov vesti.si?
    za dobro izpeljano propagando?

    IMEL SEM PRAV!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
    TUDI O TEM!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

    • Carlos Contreras je rekel/-la:

      Še vedno na suhem! Ni ga še namočil! Vzgoja pač!

      IMEL SEM PRAV!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
      TUDI O TEM!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

    • anton je rekel/-la:

      “Konec”. Kaj le imate proti temu, da je neka ministrica plačala 70.000 evrov komurkoli?! Njen denar, njena izbira. Tudi za propagando.

    • ZivaB je rekel/-la:

      Pa še malo si se angleško navadil, spotoma. Si le napredoval! Za plankami še tli nekaj upanja…

    • nemesis je rekel/-la:

      Kot so rekli Amerikanci:No so far ,Anton.Ministrica Zaresa nič ne plačuje iz svojega žepa,ampak iz državnega keša…

    • Marko je rekel/-la:

      @anton
      “njen denar, njena izbira”!?
      Kaj si nor?

    • Marko je rekel/-la:

      Jani, kako kaj g.Privšek?
      Komunardi ste prozorni kot steklo.
      http://www.dnevnik.si/novice/aktualne_zgodbe/1042285334

    • Denis Sarkić je rekel/-la:

      konec, da ne boš ostal v temi in blodil še naprej…

      IZJAVA ZA JAVNOST

      Javni razpis za sofinanciranje avdivizulanih del

      Ljubljana, 20. julija 2009

      Redni letni javni razpis za sofinanciranje avdiovizualnih del,
      ki ga Ministrstvo za kulturo izvede na podlagi zakona o medijih, Uredbe o izvedbi
      rednega javnega razpisa za sofinanciranje projektov iz proračunske postavke za
      avdiovizualne medije ter pravilnika o izvedbi javnega poziva in javnega razpisa,
      je v fazi predloga strokovne komisije za AV-dela. O predlogih in ocenah
      strokovne komisije so bili vsi prijavitelji z obvestilom Ministrstva za kulturo
      že obveščeni. O dejanskem sofinanciranju, to je, kdo bo prejel proračunska
      sredstva in koliko, ministrica za kulturo še ni odločila. Prijavljeni projekti
      so lahko v skladu z zakonskim določilom sofinancirani največ do 80 % glede na
      celotno vrednost projekta, povprečno pa ministrstvo odobri okrog 50 % vrednosti
      projekta. Prijavitelj dobi proračunska sredstva po podpisani pogodbi na podlagi
      zahtevka za plačilo, ki ga pošlje na ministrstvo skupaj s priloženo ustrezno
      obračunsko dokumentacijo, to je z računi in s pogodbami, ki se nanašajo na
      projekt.

      Izplačilo prijavitelju se izvede šele po preveritvi ustreznosti in
      upravičenosti stroškov iz obračunske dokumentacije. Ob morebitni ugotovitvi
      neupravičenih stroškov je znesek izplačila lahko nižji od zahtevka.
      Prijavitelj mora po končanem projektu ministrstvu poleg kopije projekta na
      ustreznem nosilcu poslati še zaključno poročilo, v katerem mora dokumentirati
      vse stroške in izdatke v celotni vrednosti prijavljenega projekta.

      Z rednim letnim javnim razpisom za sofinanciranje projektov iz proračunske postavke za
      AV-medije Ministrstvo za kulturo financira tudi projekte, ki so slovenska
      avdiovizualna dela in so namenjeni prikazovanju prek svetovnega spleta. Presoja
      strokovne komisije za AV dela o kakovosti in finančnem predračunu prijavljenega
      projekta je potekala predvsem iz vidika pomena projekta za razvoj ustvarjanja
      slovenskih avdiovizualnih del in za uveljavljanje slovenske avdiovizualne
      produkcije doma in v svetu ter iz vidika pomena projekta za razvoj slovenske
      kulture in slovenskega jezika.

      Odnosi z javnostmi

      Ministrstvo za kulturo RS

  • Rado je rekel/-la:

    Dvorni pisar z licenco,
    inšpektorica bo delala probleme? Daj no. Poglej kako je politika pometla s Veselinovičem.
    Pa je nekaj kategorij više.

    Konec,
    pa kaj potem če so Vesti dobile 70.000 EUR.
    To je pač denar za medije. A ti bi dal drugam?

    • Dvorni pisar z licenco je rekel/-la:

      Načeloma se strinjam, Rado.

      Toda trenutna garnitura ima tri probleme. Prvič, deluje neverodostojno in šibko. Drugič, sovražnike si nabira hitro in to v skupinah, ki so ji bile stalno naklonjene - celo najhitreje v kritičnih javnih službah.
      Tretjič so neenotni.

      Vse to pa pomeni, da ne bodo imeli ne energije, ne časa in ne moči, ki bi jih lahko zapravljali na malih ribah. Dejansko imam občutek, da jim bo goriva zmanjkalo ravno v času, ki bo najbolj nevaren. V jeseni.

  • monika je rekel/-la:

    Janše organsko ne prenesem, ampak to je bila totalna idiotija. Ne bi jim bilo treba hodit tja nekam v idilo, lahko vsak dan najdejo v centru poln kup nelicenčnih vunbaciteljev.

  • anton je rekel/-la:

    Če bi bil Katarinca, ja… še opravičil bi se Krpančku, ki je, sam, z levo roko osamosvojil Slovenijo!
    Še niste pogruntali, da je JJ združil najboljše iz Dolfejevega in sistema “trdorokcev” komunizma?!
    Od mladinskih taborov v Lepeni, da ne rečem kaj na… “jugend!”, do ustroja stranke, absorbiranja “komunistov”, teorije zarot, s katero upravičiš vse svoje svinjarije… do “spontanega organiziranja”! Fant zna! Pomeni, boljši je od nas, ovac.
    Vseeno pa mislim, da težko živi. Sam s seboj.

  • BOTA je rekel/-la:

    Varovano ali nevarovano, verovati ali neverovati, odstaviti ali neodstaviti, in nenazadnje nakladati ali nenakladati, to je sedaj vprašanje.

    Živel čas kislih kumaric, čas kislih obrazov še prihaja :)

  • Mirjana je rekel/-la:

    …Takšnih porok tudi drugod po svetu ni veliko, kaj šele v Sloveniji. I…
    Jani :)))….. no ja…:)))

  • Mimi je rekel/-la:

    Bota: “Živel čas kislih kumaric, čas kislih obrazov še prihaja :)”
    Mirjana: “no ja…:)))”
    :))))))

  • konec je rekel/-la:

    komunajzerji , mislim, da je še najbolj jasno tule GLEDE 70.000 €

    http://www.pozareport.si/?Id=mediji&View=novica&novicaID=11698

    • Denis Sarkić je rekel/-la:

      Tako pišejo tisti, ki jih daje fovšija, da je lahko ena Vest, ki nima političnih botrov, zrasla brez njih in se bori na tržišču še naprej brez sponzorskega denarja …

    • konec je rekel/-la:

      Denis Sarkić, ne sekiraj se …itak ti verjamejo le že ZARES KOMUNAJZERJI …………. osebno pa smatram, da ste se še prepoceni prodali…ker ste bili kolikor toliko kredibilni….vsaj pred letom in pol….

    • konec je rekel/-la:

      NI GA NESTRANKARSKEGA MEDIJA, NI NESTRANKARSKEGA NOVINARJA……………

  • konec je rekel/-la:

    Komentar je bil izbrisan zaradi ukradenega tujega zapisa, ki ga je dotični komentator prekopiral na našo stran, kar je prepovedano!

  • konec je rekel/-la:

    da je jasno…vest čaka na uradni odgovor od zgoraj…….do takrat pa vse tiho bo bilo……

  • NoMercy je rekel/-la:

    mene pa zanima kaj so ti varovalci dobili za plačilo?
    golf žogice, delnice Mercatorja, honorarno pogodbo pri Delu ???

  • MEFISTO je rekel/-la:

    Vse bolj tonemo!

    Gospodarsko, socialno in moralno!

  • maja je rekel/-la:

    Dokler je bil denar za vse na vrho, so bili vsi relativno mirni in tiho, ko pa je prišla gospodarska kriza, so se začeli klat med seboj pa tudi s Hrvati.

  • RUMBA je rekel/-la:

    “lepemu slovenskemu paru”
    menim, da je komentar odveč

  • konec je rekel/-la:

    Denis Sarkić, ne sekiraj se …itak ti verjamejo le že ZARES KOMUNAJZERJI …………. osebno pa smatram, da ste se še prepoceni prodali…ker ste bili kolikor toliko kredibilni….vsaj pred letom in pol….

  • konec je rekel/-la:

    vsaka čast korajžnemu požareportu….. upam, da bo zdržal politične pritiske ……držite se.

  • anton je rekel/-la:

    Nemesis,… za to gre. Ker se je “sotrudniku” zapisalo, “da je dala…”, sem se pač pošalil, svoje svobodno razdajaš! Da iz proračuna ne deli svojega, ampak tudi vašega in mojega… to pa, mislim, bi moralo biti jasno vsakomur, ki je končal prve tri razrede osnovne šole?
    Priporočam, če boste še kdaj prebrali kaj mojega, ne berite dobesedno. Moder človek mi je nekoč svetoval, naj imam gube raje od smeha, ne pa zaradi sekiranja. Gub imam… ho, ho…, mislim pa, da jih je večina “smejalnih” in ne “jokalnih”.