27. julij, 2009 | Elena Pečarič

EU in totalitarizem

  • DELICIOUS
  • Google
  • RSS

V obdobju nekaj mesecev sta bili sprejeti kar dve mednarodni resoluciji, ki tako ali drugače obsojata totalitarizem. Prva je resolucija EU parlamenta, ki je bila sprejeta 2. aprila 09 in sicer z imenom Resolucija o evropski zavesti in totalitarizmu. Ali naj resolucijo podpre tudi slovenski parlament je razburljivo vprašanje, ki ponovno razdvaja in je le še en povod za politično obračunavanje med levico in desnico. Vsak na svojih ideoloških okopih in v zguljeni demagogiji, ki več ne prepriča, da gre res za stvar samo. Gre zgolj za igro »iz inata« in kdo bo koga.
 
Druga je resolucija Parlamentarne skupščine OVSE, ki obsoja vse totalitarizme, še posebno pa zavrača nacizem in stalinizem; obsodba genocidov, zločinov proti človeštvu in sistemskemu kršenju človekovih pravic in svoboščin. Lahko, bi rekli končno in upajmo za-res, a kaj ko se zdi, da je zgolj še en politični blef. Tako prva kot druga sprožata pomisleke, zadrege, nestrinjanja in vnašata klasično razdvajanje ter že standardne očitke med levico in desnico. Komu je zares mar za dosledno spoštovanje človekovih pravic? Kako je po tolikih letih nemogoče najti najmanjši skupni imenovalec v enotni in dokončni obsodbi totalitarizmov vseh vrst, barv ter seveda političnih opcij? Ne bi smelo iti za spravo ali izenačevanje oz. zgodovinsko enačenje, ampak preprosto za nujnost; tako etično, pravno kot seveda tudi politično. Brez tega minimalnega pogoja poenotenja ni mogoče misliti kulturnega ali civilizacijskega napredka.
 
Zakaj prav sedaj po toliko letih in s kakšnim namenom sta sprejeti, gre res za načelno in dokončno obsodbo totalitarizmov ali gre za zgodovinski revizionizem, morda celo revanšizem desnice, poskus, da se z reduciranjem zgodovine naredi enačaje in primerjave, ki so nemogoče in žaljive celo za same žrtve. Zakaj levica ne premore avtokritičnosti do lastne preteklosti in prizna ter obsodi zgodovinske zablode v katere se je izrodila? Zakaj ne zmore katarze, ki bi ji omogočila nov preporod in zagon; ne pa, da stopica, stoka in nemočno brani, kar je potrebno zavrniti.
 
Gre mogoče lahko brati zgodbo tudi kot poskus obračanja pozornosti v preteklost z vedenjem, da se razvname polemika, ki bo odvračala pozornost javnosti in medijev od sedanjega aktualnega dogajanja znotraj EU in tudi širše? Kaj pa genocid na Balkanu, likvidacije v Rusiji…? Gre razumeti, da se hoče zamegliti politično vsiljevanje »nove« pravno-politične ureditve, režima, ki posega na vsa  ključna področja družbenega in političnega delovanja?
 
Pravzaprav nič novega, le za preobleko že zavrnjene Ustavne pogodbe. 2. oktobra se bodo morali Irci na referendumu ponovno odločati o povsem enakem tekstu Lizbonske pogodbe. Ne gre za odločitev, ne gre za izbiro, ampak gre za pritisk in prisilo. Svojo voljo so že izrazili in rekli: »NE!«. A očitno se noče razumeti, da ne, pomeni ne, da je zavrnitev suverena in legitimna pravica ljudstva.
 
Open Europe je objavil raziskavo opravljeno med nemškimi državljani in kar 77% jih želi odločati na referendumu o sprejetju Lizbonske pogodbe. Če bi se po pomoti takšne raziskave lotili v Sloveniji, bi bil najverjetneje velik procent odgovorov vprašanih najprej vprašanje, o čem jih sploh sprašujejo, kaj sploh je Lizbonska pogodba.
 
Nemško Ustavno sodišče je sicer odločilo, da je Lizbonska pogodba skladna z nemško ustavo, a ni odobrilo takojšnje ratifikacije. Najprej je treba spremeniti oz. okrepiti parlamentarne pristojnosti na nacionalni ravni, saj se z Lizbonsko pogodbo dodatno odvzema temeljna vloga pri odločanju o stvareh, ki zadevajo in utemeljujejo nacionalno suverenost. Ne bi veljalo podobno ali enako tudi za ostale nacionalne parlamente EU članic? Pri nas to sploh ni bilo vprašanje vredno politične pozornosti in razmisleka, za ustavne sodnike pa je zadeva povsem neproblematična in dopustna.
 
Ustavno sodišče je tako sprejelo interpretacijo, ki »dopušča« ratifikacijo, čeprav taka odločitev daje jasno in očitno vedeti, da gre za odvzem nacionalne suverenosti in avtonomnosti. Predvsem pa odvzema osnovno in temeljno vlogo odločanja nacionalnih parlamentov, torej posrednega odražanja volje in hotenja ljudi, ki nikakor ni in ne more biti reprezentirano v ali skozi  institucijo Evropskega parlamenta.  
 
 
Elena Pecaric

 


  • DELICIOUS
  • Google
  • RSS
60 x komentirano
  • Vesna je rekel/-la:

    Igrajo se, v ozadju pa gre samo za moč in oblast.

  • n je rekel/-la:

    Elena, strinjam se z vsem kar si napisala.

  • Ma je rekel/-la:

    Te resolucije so res en blef. Naj raj začnejo kaj tazga delat, da bomo ljudje kj od tega mel.

  • Plava je rekel/-la:

    Zdaj pa bo pritisk na Irce!

  • kinky tone je rekel/-la:

    Jaz sem za naše.

  • Jan je rekel/-la:

    A si bodo Irci upal?

  • Game je rekel/-la:

    če bi bil referendum za Lizbonsko pogodbo v vseh državah, 100% pade.

  • BOTA je rekel/-la:

    Pametneje bi bilo, ko bi se evropska politika ukvarjala z aktualnimi temami, zgodovino pa pustila zgodovinarjem. Recimo, ko bi sprejeli resolucijo v zvezi z Guantanamom! No me prav zanima, če si to upajo :)

    Vprašanje je, čemu sploh resolucije in zakaj o nacizmu in stalinizmu? Kje je tu fašizem? Nelogična je razlaga, da se skriva v nacizmu. Nacističen je bil Hitlerjev režim. Za vse podobne, vključno z Hitlerjevim pa velja da so bili z eno besedo fašistični. Mogoče pa je bolje govorit o nacizmu, da se Italija nebi čutila prizadeto :)
    Ravno tako je nelogično mešanje stalinizma in komunizma.

    Kakor koli tisti, ki so pripravljali omenjene resolucije nimajo pojma o zgodovini. Jih ta tudi očitno nič ne briga, saj jim niti ne gre zanjo. Gre jim samo za trenutne politične interese. SRAMOTA!!

  • bodi je rekel/-la:

    This is perhaps the most explosive political document in modern history:
    Red Symphony
    http://www.rense.com/general44/rek.htm

  • asd je rekel/-la:

    kaj je pa zdaj spet problem. aja saj res, današnjim komunajzarjem ni prav, da se po 50+ letih končno obsoja komunizem …

  • asd je rekel/-la:

    lol REVANŠIZEM. sprane možgane imaš. to je tipična beseda, ki so jo izumili komunajzarji, da jih ne bi desnica obsojala.

    mrtvi so mrtvi, ni važno, kakšen je bil motiv morilca. komunisti so pobili več ljudi, torej enačajev očitno res ni možno delati, komunizem je bil hujši.

    • šifra je rekel/-la:

      ..@ asd
      ..a se ti dozdeva ,da v ozadju…”komunajzerska.” drhal,”… sej tud čist naVADNI LJUDJE BREZ “PREDZNAKOV.”(KAKŠNE POLITIČNE “PRIPADNOSTI) VSE BOLJ IN BOLJ ODKRIVAJO ,.VIDIJO “DEJSTVA.” …!
      si vidu kako vztrajne so bolivijske ženske ( večinoma nepismene)… samo delale bi rade i n pre/živele,kot ljudje (delavci)….!
      zakaj so tko hitro “uničl” vse se,kar so delavci ustvarjali..destletja sprašujem..?!
      ..pohlep samo pohlep in pohlepneži ,sej druzga ne more bit …kaj ima delavec skupnega s komunajzerji?
      ..ne “nagona” do preživetja mešati z politiko….!
      ..le v katerem grmu tići zajec…ha?…

    • asd je rekel/-la:

      ne vem o čem govoriš. ampak odgovor na napake kapitalizma ni totalitarni sistem.

    • Carlos Contreras je rekel/-la:

      Asd, to se ti pa nekam pogosto dogaja, ka-li?

    • asd je rekel/-la:

      ja pa res. pa je moj IQ čisto normalno nadpovprečen, okoli 115. :) a ti razumeš kaj je šifra hotel povedati? mi lahko razložiš?

    • Nogavička je rekel/-la:

      Ti pa si normalno nadpovprečen :)))

      Čisto nič ti 115 ne pomaga, če lahko skromno dodam.

    • Elena Pečarič je rekel/-la:

      prav takšni kvadratni, ploščatih in omejenih razmišljanj kot je tvoje se je treba bati.

    • asd je rekel/-la:

      ja ja levičarji se imajo za najbolj pametne. nič novega. takih se je najbolj za bati. prevelika samozavest je pokopala že marsikoga, če so to politiki pa še njihovo državo z njimi.

      a mi lahko nekdo razloži, kaj je hotel šifra povedati, ker ste tako pametni? :)

    • Carlos Contreras je rekel/-la:

      Kokolo, se nas pa ja ne bojiš? Buci buc, miško, vse bo še v redu. Sonček sije, trava (takšna in drugačna) raste … Bog je pa mrtev. Le česa bi se bal? Se mogoče bojiš Matilde?

    • asd je rekel/-la:

      internet trollov se ravno ne bojim. levakov, ki so na oblasti, se pa bi bilo treba malo bati. saj vemo kaj so delali njihovi komunistični predniki, katere častijo. pa ne boš razložil, kaj je hotel šifra povedati?

    • Carlos Contreras je rekel/-la:

      No, vidiš, ti gre že na bolje. Probaj še kakšno domačico, pa bo.

    • asd je rekel/-la:

      nobenih argumentov, samo eno brezvezno vzvišeno nabijanje in žaljenje. brezvezna debata. skratka odjebite. :)

    • Carlos Contreras je rekel/-la:

      Kokolo, si že nasedel. Domačica pomaga, sem ti že rekel.

    • šifra je rekel/-la:

      @asd
      …no vidiš ,da gre,..vsaj razumel bi rad..to že nekaj pomeni…!..
      samo omejenosti se reši ….boš use “vidu” in razumel…brez “naprezanja”…vaja in vztrajnost ,dela mojstra..!
      … lep pozdrav!

    • asd je rekel/-la:

      komunisti mi govorijo, da sem omejen, ker ne verjamem v njihovo ideologijo. res ste zagnani za svojo komunistično vero. na vsak način me hočete prikazati kot nevernega barbara.
      pa lep pozdrav! :-)

  • konec je rekel/-la:

    se oglašam, ker sem ponovno zaznal zelo slabo poznavanje EU-ja, skoraj slabše od Thalerja, ki je pred Eu volitvami na veliko sral o prevladi socialistov v Eu parlamentu, kar se seveda ni zgodilo (tako slabo poznavanje Eu-ja lahko uspejo le ideološki bolniki v LJ)……problem Eu-ja je še vedno ta, da je še vedno zaznan kot preveč “levičarski” ……in zato desno krilo konservativcev upa, da bodo Irci naredili to kar si desnica ne upa povedati na glas, ker bi jo “kulturni aktivisti” in novinarji (v glavnem vsi levičarski državni uslužbenci) napadali z vseh strani……zato evropska desnica upa v evropske NARODE…toliko v znanje….
    če pa slovenska levica nima skupnega niti to , da obsodi VSE totalitarne sisteme in torej tudi jugoslovanski komunizem…..mislim, da kulturno sploh ne spada v EU…ne glede na vsa sprenevedanje…..

    • šifra je rekel/-la:

      hahaahaha,….anede..! pa fašizem ,pa še,pa še …zgodovina ,”kulturni”in vsakršni imperializmi…!…uf ..
      materiala kulkr hočeš….vsak vidi sam in upošteva(samo) tistga .ki mu odgovajjjjra……!
      ..tko je…! kaj čmo?….!

    • konec je rekel/-la:

      (tako slabo poznavanje Eu-ja lahko uspejo le ideološki bolniki v LJ)

      hvala da si potrdil……

    • Elena Pečarič je rekel/-la:

      dobro, da obstajaš!
      brez tebebi bil KONEC

    • šifra je rekel/-la:

      @konec
      .dobesedno žLabudraš v 3dni…!
      samo eno dejstvo .ki verjetnoo tudi zate ne bo dovolj..
      NAŠA družina bila po2.sv vojni razbita. PO SVETU….!
      zaradi “komunajzerjev”…kot ti imenuješ vse ppvpreto “drhale” vključno z mano..!
      res me daje hamletovsko vprašanje biti ali ne/biti s TABO V “DEBATI” , ne rodi “SADOV”…
      OČITNO V TEBI PREVEČ GNJEV-A…..!
      SE VIDIMO…. MED ZVEZDAMI!

    • konec je rekel/-la:

      kdaj leta 1948?

  • Zoki je rekel/-la:

    Politika mi gre na bruhanje!

  • Zoki je rekel/-la:

    Politiki pa še bolj!

  • Mihael je rekel/-la:

    Švedski zunanji minister bi nam rad pamet solil.
    Imam sorodnika na Švedskem, ki se je okoli leta 1970 z ženo in otrokom preselil s trebuhom za kruhom na Švedsko. Zaradi otroka je vzel švedsko državljanstvo in se moral odpovedati našemu. Dobil je matično številko, zapisano tudi v potni list, iz katere je zazvidno, da je priseljenec. Takšno drugačno matično številko ima sin poročen s Švedinjo in tudi še vnuk.
    In minister iz države, ki vodi takšno politiko bi nam rad pamet solil.
    Kaj bi bilo, če bi se to dogajalo v Sloveniji?

    • konec je rekel/-la:

      Mihael težko je primerjati Balkan in Eu…zares…..šved ne bi prišel za trebuhom za kruhom v Jugo…..čeprav je komunizem obljubljal raj na zemlji……ne mešaj dveh zelo različnih stvari….ali eno ali drugo… niso Švedi silili drugam ampak Balkanci (in še sedaj silijo….)…res ne mešaj dveh popolnoma različnih svetov……nihče ne sili Balkana v EU…ampak Balkan želi na vsak način notri…….ko pa pride so same pizdarije za ostale….

  • Nekdo je rekel/-la:

    Kaj pa mamo od EU?

    • turk je rekel/-la:

      Ne, moraš se vprašati kaj ima EU od nas

    • turk je rekel/-la:

      Igramo hlapce in v tem smo dobri

    • šifra je rekel/-la:

      EU…! KONEC, ŽE VE,.KAM PES TACO MOLI!…!
      “RAJA V BOJ ZA PREŽIVETJE…! PA NAJ B O KAR HOČE…VSI IMAJO PRAVICO DO “DROBTINIC”…!
      KDO REŽE SEBI VELIKE KOSE(OB VSELEM UNIČEVANJU VSEGA ŽIVEGA .. ( ne bi .ker !…!
      ZDEJ PA UDRI PO BALKANEZERJIH(in vsi drugi ,ki rinejo v …dobri “novi” svet!).
      SPRAŠUJEM S E? ZA KAJ NEKATERI NOČEJO VIDETI CELOTNO ZGODBO NAŠE “CIVILIZACIJE”..
      VSE JE POVEZANO VDOBREM IN SLABEM …DRAGI KONEC …
      ..TI VIŠI SAMO DREVESA …! SPRAŠUJEM SE… ALI NE ZNAŠ VIDETI CELOTNEGA “GOZDA”…!

    • konec je rekel/-la:

      jaz pokažem na drevesa , ti pa na ostalo in slika je bolj popolna…če pa si rdečuhi med seboj kažete samo vaš del tud to ni vredno NIČ……saj prepričujete se med seboj v tem ste zares najboljši…ampak to je samo prikrivanje strahu in nestrpnosti……dejstvo je le eno, da ne moreš doumeti EU-ja , če ga gledaš skozi tako radikalno ideološka očala…..taht’s all….v gozdu rastejo tudi drevesa, če ti to paše ali ne, da pa bi jih rad vsa požagal je povsem razumljivo, glede na tvoje komunistične krvave korenine….zares nič novega

  • kaktus je rekel/-la:

    NEKDO, KAJ PA IMAŠ OD BALKANA ? Od siromakov, mentalnih in materialnih lahko kvečjemu dobiš uši ali garje, pa puneumljanje !
    V SRBIJI IMAJO PO 70 EUROV POKOJNINE, ZATO BI PA JE TOLIKO ” IZBRISANIH ” !

  • Naš Tito je rekel/-la:

    Z obsodbo komunizma bodo ustvarili pravno podlago za preganjanje komunistov!

    Komunizem, kot ga je Marks formuliral, je NAUK O OSVOBANJU PROLETARIATA.

    Komunizem ni družbeno ekonomski sistem. To so pa kapitalizem, socializem in samoupravljanje, če že ne omenjamo fevdalizma in suženjstva.

    Kaj bi zdaj radi preganjali nauk, saj so vendar socializem in samoupravljanje že uničili? Za vsem tem stoji RKC s svojo ideologijo, da morajo delavci biti ponižni in živeti v revščini, saj bodo le tako lako našli odrešitev svoje duše. Njih same pa sploh ne skrbi njihova duša, samo da jim je na zemlji lepo in da lahko vladajo.

    • šifra je rekel/-la:

      KONČNO EN KOMENTAR..KI MU NITI KONEC$CO NE MOREJO OPOREKATI
      HVALA NAŠ TITO

    • konec je rekel/-la:

      ker je preveč bedast, jaz ne odgovarjam več na tem forumu………
      nacionalsocializem=-fašizem=komunizem

    • šifra je rekel/-la:

      @konec
      :)))) buci ,buci ..!
      a ti vse gradove v oblakih pdriramo .ti grdi bedasti”komunajzerji “…
      pfej in pfuj…!
      to se dogaja…!
      kdi ni stabo (je proti tebi in še bedasti komunajzer….žal se svet ne vrti vedno v “pravo”smer..!
      dej dej ,,se smo vsi iz enga centra(moči) pršli a veš..!?

    • asd je rekel/-la:

      bistvo komunizma je omejevanje raznovrstnih svobod, nič drugega. rešitev je kapitalizem s popravki, ki se izkažejo za nujne. komunizem se je lepo izkazal, kakšna katastrofa je v praksi, pa ga nekateri osli še vedno hočejo.

      jugoslaviji je šlo pa relativno dobro v komunizmu zato, ker jo je ZDA zalagala z denarjem, ker ji je bilo to v interesu zaradi hladne vojne. saj je še moja stara mama rekla: Tito gre v Ameriko, zdaj pa bo spet nekaj časa bolje. :)

    • šifra je rekel/-la:

      @asd
      ..ja res je tko…še malo umiri “gladino”..boš lahko še druga dejstva veik bol “globlje”j (še) vidu…!
      lp

  • Dvorni pisar z licenco je rekel/-la:

    Tovariši! Tovarišice! Pionirčki!!!

    Obveščamo vas, da je pričel izhajati SAMOUPRAVNI IZOBRAŽENEC, ljudsko glasilo za razredni boj in splošno avantgardo, ki bo po zlobnih demokratih in kapitalizmu zatiranim ljudskim množicam prinašala novice iz dežel, kjer vladajo napredne ideje!

    SAMOUPRAVNI IZOBRAŽENEC, vol 1.

    Moldavija

    Štetje glasov se zaključuje in mati partija je spet dobila najvišje število glasov. Zaskrbljujoče pa je, da so po gnilih zahodnih kapitalistih nahujskane tolpe demokratične opozicije skupaj dobile večino glasov v ljudski skupščini. Dobro obveščeni viri napovedujejo, da krvoločna banda kuje satanski načrt, podvreči pošteno moldavsko ljudstvo terorju steklih podjetniških psov ter spodjesti njihovo proletarsko moralo z izpostavljanjem degeneriranim svoboščinam, ki obremenjujejo tlačene množice na zahodu. Še posebej nevarno je, da so tej gnojni kugi predvsem izpostavljene mlajše generacije urbane mladine, za razliko od poštenih kolhoznikov v sivih letih!

    Demokratična ljudska republika Koreja

    Fašistični prašiči in povampirjeni deklasirani elementi so z ribiškim čolnom predrzno, brez sleherega povoda in gnani zgolj od silnega sovraštva do socialistične dežele ter njenega velikega voditelja, vdrli na pomorski teritorij ljudske republike. Silna pest korejske mornarice je te pošasti v človeški obliki seveda strogo zagrabila in jih odvedla v najbližjo luko, kjer jih čaka soočenje s sijočo komunistično pravico. Obstaja utemeljen sum, da so se celo spozabili nad ljudskim premoženjem, korejskimi sardelami in ciplji!

    Gnusni imperialistični mehur na narodnem telesu južno od napredne domovine je že začel spuščati svoje bolestne zvoke v obrambo tega grozodejstva!

    Smrt trohlemu kapitalizmu in zdravi pameti!

    • Naš Tito je rekel/-la:

      Dragi moj dvorni pisar
      Kaj ti niti tega ne veš, da je samo TITO zgradil samoupravljanje, kjer so tovarne in oblast bili v rokah delavcev?

      Kaj si tudi ti pobegnil pred roko pravice v Argentino, sedaj pa omenjaš Moldavijo in Korejo, s katero samoupravljanje nima nič skupnega?

      Kaj si še vedno ližeš rane, da je nekaj partizanov, ki so se borili za svobodo naroda, potoklo 15 tisoč do zob oboroženih belogardistov, njihove Legije smrt, Črne roke?

      Si tudi kot domobranci prisegel, da se boš boril proti komunizmu, ki je “prinesel toliko hudega”. Le komu, če pa se je izgradnja socializma pričela šele po vojni? Kaj moraš v svojem besu proti delavskim pravicam ravno vse zmaličiti, so ti cerkveni tako oprali možgane, da v tebi ni ostala niti malo ČLOVEKA, čeprav se je humanizem razvil prav znotraj cerkve?

  • asd je rekel/-la:

    da še malo pokomentiram tale zelo bedasti članek:

    >”Kaj pa genocid na Balkanu, likvidacije v Rusiji…?”

    ja kaj je z njima? oboje je posledica komunizma in neobsodbe komunističnih pokolov.

    >”Ne bi smelo iti za spravo ali izenačevanje oz. zgodovinsko enačenje, ampak preprosto za nujnost; tako etično, pravno kot seveda tudi politično.”

    zakaj pa nočeš sprave? kaj je s teboj narobe? rada gledaš da se ljudje kregajo zaradi preteklosti, isto kot Janković in Božič, ki sta šla imenovat ulico po množičnem morilcu?

    >”Zakaj levica ne premore avtokritičnosti do lastne preteklosti in prizna ter obsodi zgodovinske zablode v katere se je izrodila?”

    zveniš takole bedasto: zakaj serijski morilec ne premore avtokritičnosti do lastne preteklosti? zato ker je malo bolan v glavi, isto kot ste simpatizerji komunizma!

    lahko bi šel še nadaljne citirati, ker je celoten članek ena bedastoča, pa bodi dovolj.

  • Naš Tito je rekel/-la:

    Res si zahteven, ko zahtevaš od nas spravo. Pa saj jaz vendar ne zahtevam sprave! Domobranci, beogardisti, ki jih je ustanovila ljubljanska škofija, in RKC pa si bodo iz državnea proračuna izplačali kar 10 milijard evrov odškodnine, ker so baje bili žrtve komunističnega nasilja. Kaj pohlepni Cerkvi ni dovolj niti deset milijard evrov za spravo?

    Kaj je Legija smrti, ki so kmete, ki niso imeli pojma o komunizmu in ki so podpirali partizane, nagnali v cerkev, jih polili z bencinom in jih žive sežgali, ki so nosečnicam prerezali trebuh, dojenčka nataknili na bajonet kot mladega pujska, z njim zmagoslavno paradirali, češ likvidirali smo komunista, kaj boš tudi to prikazal kot komunističi zločin, in celo trdil, da je Legija smrti prinašala življenje?!

    Ustaši, ki jih je prav tako ustanovila RKC, so v Jasenovcu pobili kar 750 tisoč Srbov, vendar je papež osebno naročil Stepincu, da morajo vsakega pravoslavnega Srba, ki bo prestopil v katoliško vero, pustiti živega! Boš tudi to pripisal komunistom, in ne papežu, ki je ustaše mobiliziral za pobijanje pravoslavcev?

    In sedaj od mene zahtevaš s temi klavci spravo? Z drugimi besedami, zahtevaš, da prestopim v katoliško vero, da me njegovi klavci ne bodo ubili!

  • Elena Pečarič je rekel/-la:

    Codex Alimentarius - pohlep ali proces zmanjševanja prebivalstva

    http://www.rtvslo.si/blog/wewerca/codex-alimentarius-pohlep-ali-proces-zmanjsevanja-prebivalstva/28926