29. julij, 2009 | Nikola Maljković

Vlagatelji (preveč) optimistični

  • DELICIOUS
  • Google
  • RSS

Pretekla dva tedna sta razveselila marsikaterega vlagatelja, saj so delniški tečaji v ZDA in Evropi zabeležili izjemo rast - ameriški Dow Jones Industrial indeks je na primer zabeležil največjo dvotedensko rast od leta 2000. Pridobil je več kot 11 odstotkov, enako tudi SP500 indeks, nemški DAX pa še celo več - več kot 14 odstotkov. Pomembno je tudi, da so omenjeni indeksi dosegli nove najvišje vrednosti v letošnjem letu.

Do rasti je prišlo zaradi več dejavnikov, ki so se zgodili ob idealnem trenutku. Naprej se je veliko govorilo o vzorcu glave in ramena na SP500 indeksu in vratni liniji okoli nivoja 875/880, preboj tega nivoja navzdol pa naj bi teoretično prinesel cilj do nivojev okoli 800.

Testiranje tega nivoja se je zgodilo ravno pred pomembnimi poslovnimi objavami večjih podjetij, še posebej toliko opazovanega bančnega holdinga Goldman Sachs, ki je zelo spretno izkoristil stanje na trgu in zabeležil najboljše četrtletje v zgodovini. Ko je še izdelovalec čipov Intel pozitivno presenetil analitike in presegel njihove povprečne napovedi, se je odprla pot nazvgor, saj so se prvi prodajalci na kratko začeli zavedati, da verjetno ne bo nič iz prej omenjenega negativnega vzorca in so začeli zapirati pozicije (kupovati), kar je dalo tečajem še dodaten zagon.

Ko je pa prejšnji teden SP500 indeks prebil precej močno odporno območje okoli 955/960 (letni najvišji nivoji), pa so verjetno še zadnji prodajalci na kratko odločili zapreti prodajne pozicije. To je bilo lepo razvidno v petek, ko se je tečaj indeksa uspel zavihteti na najvišje tedenske nivoje, kljub slabišim objavam od pričakovanj s strani Microsofta, Amazona ter American Expressa.

Za takratne poslovne rezultate je bilo značilno, da so podjetja dosegla precej boljše dobičke oziroma manjše izgube od pričakovanj, predvsem zaradi učinkovitega klestenja stroškov (velik del so predstavljala odpuščanja) ter kreativnosti pri plačevanju davkov. Prihodki pogosto niso dosegli povprečnih pričakovanj analitikov, tako da bomo za srednjeročno nadaljevanje rasti morali videti tudi izboljšanje samega poslovanja, saj podjetja ne bodo večno mogla zniževati stroškov.

Pretekli teden in čez vikend sem opazil, da je večina trejderjev v ZDA, ki jih redno spremljam in ki so imeli dokaj negativen pogled na trg, “priznala”, da so kupci precej močni in da se je z zadnjim skokom spremenilo okolje in da bodo sedaj iskali priložnosti za nakupe. Glede te strategije sem ravno tako zadržan, saj je ta podatek lahko tudi kontraindikator, saj pomeni, da so še zadnji “medvedi” kapitulirali in ravno takrat lahko pride do obrata. Čas bo pokazal svoje.

Pred slabim mesecem sem zapisal, da sem prodajal na kratko SP500 indeks vse do nivoja 930, kar se je izkazalo za dobro strategijo. Dodal sem tudi, da bom še povečal kratko pozicijo, če pride do preboja in zaključka pod močno podporo okoli 875/880, do česar pa nikoli ni prišlo.

Prodajno pozicijo sem tako prodal že na nivojih okoli 890, novih prodaj na kratko pa nisem odpiral, ker SP500 ni nikoli zaključil pod 870. Hkrati so se bližale objave poslovnih rezultatov podjetij - predvsem me je skrbela objava Goldman Sachsa, za katero sem pričakoval, da bi lahko precej izboljšala vzdušje na trgu, kar se je tudi zgodilo.

Zaradi dopusta na žalost nisem uspel izkoristiti zadnjega močnega skoka, vendar bom sedaj pozoren na odporni nivo na indeksu SP500 nad 1000, ki ga bom poskušal izkoristi za prodajo na kratko. Idealen scenarij bi bil, da kupci čimprej dvignejo tečaj na te nivoje, saj bi tako še dodatno povečali verjetnost za korekcijo.

Prvi zanimivi nivoji za nakupe se nahajajo okoli prejšnjega močnega odpora med 955/960, ki bo sedaj nudil podporo, nato okoli 930 ter končno pri 905. Če tečaj pade pod 900, se precej povečuje verjetnost, da se nam obetajo nižji tečaji.

sp500

Uspešen teden.

Nikola Maljković

 


  • DELICIOUS
  • Google
  • RSS

Komenitiranje tega prispevka ni dovoljeno.