2. avgust, 2009 | Igor Koršič

»Nacizem = stalinizem?«

  • DELICIOUS
  • Google
  • RSS

Če kaj, potem bi morali Slovenci, zgodovinarji, novinarji, filozofi, umetniki, politiki in vsi ostali nujno čimprej razrešiti to enačbo. Ti dve besedi sta nevarni že, če se jih zapiše drugo ob drugi. Nedavno je to okusil poslanec Roberto Battelli z OVSE-jevo resolucijo. Besedna dvojica predstavlja bistvo vseh nerazrešenih dilem prejšnjega stoletja. Je kot žerjavica, na kateri prižigajo svoje politične zažigalne bakle današnji populisti. Večina to počenja zaradi slabe vesti.

Battelli ima prav: v obeh primerih gre za posebni inačici večjih političnih pojavov: nacizem je najbolj radikalna varianta fašizma, pri stalinizmu pa gre za posebej hudo inačico komunizma. Če nacizem imenujemo po Hitlerju dobimo stalinizem in hitlerjanstvo. Kar se nacizma in fašizma tiče ni problemov. Oba sta vojaško premagana in konsenzualno obsojena. Problem ostaja s komunizmom. Ni dvoma, da je komunizem v praksi bil (je)totalitarističen. Ali si je mogoče predstavljati demokratičen komunizem? Bili so poskusi, da bi totalitarni komunizem demokratizirali. Denimo v češki pomladi, v Italiji z evrokomunisti in morda, v nekaterih obdobjih, tudi v Jugoslaviji. Demokratizirati komunizem je na ognju poskušati speči snežno kepo, je že zdavnaj ugotovil Leszek Kolakowsky. Tako smo imeli bolj ali manj totalitarne, bolj ali manj demokratične komunizme. Jugoslavija je predstavljala zanimivo formulo, v marsičem izjemo. Pri mnogih levičarjih v svetu je prav naša bivša država zbujala upe, da se komunizem morda le da demokratizirati. Stopnje totalitarizma so obstajale tudi na ekstremni, protidemokratični desnici. Peronov populizem je bil soroden fašističnim gibanjem, bil je antidemokratičen in totalitarističen, vendar z sorazmerno malo represije in z legitimnimi socialnimi cilji. Take, bolj socialno usmerjene ločine, so obstajale, posebej na začetku, tudi v nacizmu in fašizmu. Medtem ko je na drugi strani totalitarni komunizem gotovo privlačil tudi fašistoidne, avtoritarne osebnosti.

To kar povzroča vročino, ki ustvarja žerjavico med imeni za oba pojava, je možna interpretacija, da gre za enaka totalitarizma. Obstaja razumljiva skušnjava, da zdaj, ko je tudi drugi totalitarizem, komunizem zgodovinsko propadel, oba izenačimo in se jima odrečemo. Tako legitimiramo tudi vse anti-komuniste. En problem predstavlja dejstvo, da je ta komunistična, stalinistična Sovjetska zveza, prav pod Stalinom, nosila glavno breme pri porazu nacizma. Prav to je tisto kar razburja ruske komuniste ki protestirajo pred slovenskim veleposlaništvom v Moskvi. To isto dejstvo dela neokusen in nesprejemljiv goreči antikomunizem tistih pri nas, ki so kolaborirali s Hitlerjem in oteževali vojaški poraz nacizma.

Obstajata dva anti –komunizma, kolaborantski in ne- ali celo anti kolaborantski. Razlika med obema je enaka razliki med našima dvema medvojnima škofoma – Tomažičem v Mariboru in Rožmanom v Ljubljani. Mariborski je bil večji anti-komunist, bolj kritičen do komunizma od Rožmana. Vendar zaradi tega ni kolaboriral z nacizmom. Nasprotno, bil je oster kritik nacizma in torej antikolaborant. Zato na Štajerskem ni bilo državljanske vojne.

Res je, da sta politični gibanji in ideologiji stalinizem in hitlerjanstvo predstavljali najhujšo obliko obeh totalitarizmov. Oba sta bili antidemokratična. Vendar sta bila antidemokratična na različne načine. In z različnimi razlogi. Razlika v teh razlogih je ključna. Pri nacistih je totalitarizem, rasna, nacionalna, socialna in spolna neenakopravnost, torej nepriznavanje človekovih pravic, hierarhična podrejenost vodji, temeljno načelo, aksiom, končni ideal. Nacizem je bil načelno nedemokratičen, v lastnih očeh smrtni sovražnik »degenerirane« parlamentarne demokracije in vsakršnih človekovih svoboščin. »Delo osvobaja«, napis na koncentracijskih taboriščih je bil nacistični odgovor na zahteve po svobodi liberalne in prosvetljenske Evrope. Pri komunizmu je bistveno drugače. Komunistični cilj (vsaj deklarirani) je svoboden človek, torej demokracija. Vendar komunizem predvideva kot vmesno fazo diktaturo proletariata. Demokratično svobodo naj bi bilo potrebno začasno suspendirati, da se je lahko premagalo razrednega sovražnika in zavarovalo družbeno lastnino. Poglavitni problem komunizma se je pojavil prav pri tem vprašanju. Namesto, da bi se demokratiziral, se je v praksi vedno totalitariziral.

Ključen za razliko med totalitarizmi je bil torej odnos do parlamentarne demokracije. Desničarji danes zvenijo kot da je parlamentarna demokracija od boga dana, tu od vekov na veke, tako rekoč naravno stanje stvari. Po njihovih predstavah so ljudstva živela srečna v demokraciji, dokler niso prišli naši grdi komunisti in demokracijo ukinili. V resnici je bilo zagovornikov parlamentarne demokracije med obema vojnam silno malo. Evropske države so se večinoma s splošno volilno pravico mukoma demokratizirale v desetletjih pred prvo svetovno vojno. Nemčija šele po vojni. Demokratizacija je bila posledica hudih političnih bojev liberalcev, socialdemokratov in sindikalnih gibanj. Poglaviten razlog za vsesplošen dvom v demokracijo med obema vojnama je prinesla katastrofa prve svetovne vojne. Pred vojno je bilo splošno razširjeno prepričanje da delavska gibanja, ki so se razvila z demokratizacijo večine Evrope, ne bodo pristala na vojno. Pa so. Zanimivo, najdlje so se upirali nemški socialdemokrati.

Države z demokratično ureditvijo v Evropi, posebej če so bile nove, so bile izjeme v medvojnem obdobju. Weimarska republika je propadla. Italijanska demokracija je bila šibka in pohabljena z vojaško nacionalistično avtoritarnostjo in je prva podlegla fašizmu. Čehoslovaška je bila imenitna izjema. Madžarska ne, tudi Romunija ne … Celo Francija je kolebala. Tudi v Veliki Britaniji protidemokratično vzdušje ni bilo nezanemarljivo. Jugoslavija se je kobalila med diktaturo in čaršijsko-klerikalno demokracijo. Slovenija je premogla bore malo prepričanih demokratov. V takem stanju so nastopili komunisti in obljubljali osvoboditev od naci-fašizma, socialno revolucijo in nacionalno prenovo. Na daljši rok so obljubljali politično in ekonomsko svobodo. Kredibilnost so si prislužili, ker so zgodaj predvideli nastop fašizma. Verjetno se je prav zato komunistom med vojno in po njej pridružilo veliko poštenih in pametnih ljudi. Mnogi so bili zaradi odkritja totalitarizma v KP kmalu razočarani. Spet drugi so s svojim idealom svobode v daljni prihodnosti vztrajali.

Zakaj je ceneni kolaboracionističen anti-komunizem slovenske desnice populistično primitiven? Zato ker ni sposoben in noče upoštevati zgodovine . Zato ker kaže na deformacije in krivdo komunizma in molči o svoji zgodovinski odgovornosti. Zgodovino so iz psihološko razumljivih razlogov potisnili v pozabo. Če pa zgodovino že upošteva, jo posplošujejo in potvarjajo. Razumevanje zgodovine nadomeščajo populisti z besnim pogromaškim in maščevalnim moralizmom. Ne preseneča, da gre najpogosteje za konvertite, za nekdanje goreče partijce, z nizko izobražene ljudi iz zaostalih predelov podeželja. Med njimi je tudi nekaj ciničnih, častihlepnih, oblastiželjnih in ne najbolj nadarjenih »razumnikov«. Slednji nosijo največjo zgodovinsko odgovornost.

Nobenega dvomi ni, da je komunizem v celoti zagrešil zločine proti človeštvu, ki so primerljivi ali celo prekašajo nacistične. Vendar gre pri tem skoraj izključno za Sovjetsko zvezo. Poleg Slovenije. Roške žrtve so nezaslišan zločin jugoslovanskih, s tem tudi slovenskih komunistov. Prav tako drugi povojni sodni in izvensodni poboji. Res je tudi, da je bil jugoslovanski komunizem totalitaren in krvoločen, tudi in še prav posebej po prelomu s Stalinom. Vendar je takrat na Golem otoku v veliki meri nastopil proti svojim lastnim vernikom. Toda res je tudi, da je Jugoslavija po vojni gospodarsko bistveno napredovala in po šestdesetih letih za veliko večino prebivalstva zagotavljala spodobno življenje. Za večino, z nekaj posameznimi izjemami, je pri tem represija bila zanemarljiva. Totalitarnost jugoslovanskega komunizma in s tem represija se je ves čas po vojni vztrajno blažila. Delno se je omogočila tržna ekonomija, svoboda govora je bila vse večja, svoboda gibanja je bila popolna …

Tak, »pozni« jugoslovanski komunizem enačiti z nacizmom je seveda absurdno. Dvojica nacizem-stalinizem je vnetljiva prav zato, ker omogoča tudi tako interpretacijo.

Največja napaka zgodovinskih dedičev komunizma, res da ne samo slovenskih, je da ne prevzamejo odgovornosti za preteklost. Prepričujejo nas, da je treba zgodovino prepustiti zgodovinarjem. Če se bomo zazrli v prihodnost se bo po njihovem vse razrešilo. To je nojeva strategija. Preteklost, še posebej revolucionarne zločine, je nujno podrobno raziskati, razumeti, priznati, jih obsoditi. Pri tem je nujno poskrbeti za žrtve in njihove svojce. Baje to še ni bilo storjeno. In se ponižno opravičiti, da je vse to predolgo trajalo. Seveda ima gospa Spomenka Hribar popolnoma prav. Tako bi med komunizmom in fašizmom nehala tleti zgodovinska žerjavica. In populisti bi streljali v prazno.

Igor Koršič

 


  • DELICIOUS
  • Google
  • RSS
107 x komentirano
  • jurij je rekel/-la:

    Odličen članek! Najboljše branje v zadnjem času…

  • vem je rekel/-la:

    Bravo!

    Prav in dobro bi bilo, ko bi se vsi (tudi spreobrnjeni) komunisti sestali s svojimi žrtvami in njih potomci in prav tako vsi domo-naci-ljubci, ter si segli v roko z obljubo, da so odpustili a ne pozabili.

    Tega pa ta in naslednja generacija ne bo videla, tako kot ne bo videla, da bi naša tožilstva nepolitično preiskala povojne poboje in sodišča ustrezno kaznovala odgovorne…in populisti bodo imeli vedno ravno dovolj poslušalcev, da bodo uspeli dobro živeti na račun davkoplačevalcev.

  • Anti je rekel/-la:

    Ob nedavnih dokumentarcih o komunizmu oziroma o Stalinu, je očitno jasno, da so se nacisti učili terorja pri Stalinu, NKVDju…To so ti dokumentarci dokazali. In da sta bila Hitler in Džugašvili zaveznika, sicer s figo v žepu, pa vseeno. In tudi Stalin je pomoril veliko Židov in ostalih prebivalcev Sovjetske zveze… Apropo temu, vodilni komunisti, tudi Tito, so se šolali v Moskvi in za napredovanja po hierarhiji so morali tudi sami koga kdaj iz svojih vrst likvidirati.
    So še kake nejasnosti okoli enačbe?
    To, da OF ni enako komunizem. Komunisti so si žal le uzurpirali upor in še to zaradi revolucije, ki so jo nameravali izvesti. Med uporniki in osvoboditelji pa so bili ljudje vseh sort in prepričanj.

    • Carlos Contreras je rekel/-la:

      Kokolo, tudi tebe naprošam: seznam prebrane (in po možnosti novejše) literature, ki je izšla na to problematiko in podpira tovrstne argumente. “Dokumentarci” so za ljudi, ki ne znajo brati. Pa menda nisi eden izmed teh?

  • Franko je rekel/-la:

    Torej že naši nonoti so vedli rešitev te enačbe z vicem, ki je šel nekako takole:
    Iz italjenskega hriba so nekoč vpili proti naši strani: ” Vi ste komunisti, komunisti!”
    Iz naše pa so jim vračali:” Vi ste pa fašisti, fašisti!”
    V dolini med obema stranema pa je odmevalo isti, isti, isti…

  • konec je rekel/-la:

    rdečuhi bodo zelo zadovoljni s tem člankom …….vsi ostali pa ne….zares nič novega….
    komunizem=nacionalsocializem=fašizem ..kdor sprejme tole je demokrat in kulturno Evropejec ostali pa ne……in torej naj cvilijo in se sprenevedajo naprej……

    “Pri komunizmu je bistveno drugače. Komunistični cilj (vsaj deklarirani) je svoboden človek, torej demokracija”, ha, ha, ha, …….komunizem za svobodo….ha, ha, pri tem pa je treba pobiti in poklati vse drugače-misleče…ha, ha, ha, …Igor Koršič…še en zvesti kulturnik?…ha, ha, ha, ….oz. kako novodobno rešiti to kar se da rešiti od komunizma…….
    in titova ulica torej? igor..in titova ulica torej?……igor…in titova ulica? igor……………..
    ajde , sama stara sprenevedanja, ki zaradi total(itar)ne polomije jugo-partije morajo dobiti “modernejše” -sodobnejša-mlajše zagovornike…….vsi ostali pa so seveda “pokvarjeni, fašistojdni, grdi in umazani” desničarji………..ha, ha, ha, …slovenska levica pa ne premore niti kritičnosti ostalih evropejskih levic…….še ostale levice vas ne zagovarjajo…….zbudite se, ker branite nebranljivo in edini, ki vas slepo zagovarjajo so “ideološki” post-1945 balkanski priseljenci, katerim je bilo darovano vse tisto, kar je bilo pokradeno in uničeno domačinom……..igor ..tudi komunizem pozna etnično čiščenje…prav tako kot nacizem…samo v drugih oblikah………ampak lahko verjameš tudi potrčku, komunizme pravzaprav ni bilo….bila je demokracija in najboljša možna država…JUGA…..ha, ha, ha,

  • konec je rekel/-la:

    Tako bi med komunizmom in fašizmom nehala tleti zgodovinska žerjavica. In populisti bi streljali v prazno.

    Igor Koršič

    dokler bodo obstajali taki nakladači kot si ti….populisti ne bodo še zmanjkali……obstaja levičarski kot desničarski populizem……ti si del prvega…….fašizem=komunizem in konec….takrat bo TEME konec….oboji ISTI.

  • konec je rekel/-la:

    Tako bi med komunizmom in fašizmom nehala tleti zgodovinska žerjavica. In populisti bi streljali v prazno.

    Igor Koršič

    dokler bodo obstajali taki nakladači kot si ti….populisti ne bodo še zmanjkali……obstaja levičarski kot desničarski populizem……ti si del prvega…….fašizem=komunizem in konec….takrat bo TEME konec….oboji ISTI.

    IN BREZ VPRAŠANJA
    ?

  • robespierre 2 je rekel/-la:

    IGOR koršič, prihajaš morebiti iza Karpatov?Absurdne,neverodostojne in zlagane trditve.JUgo komunizem ni nikoli v prav nobenem obdobju svojega diktata popuščal, se kultuviral,humaniziral.Nikoli vse do svojega bridkega rušilnega konca.Robertu Batteliju je lahko v ponos in pogum za svoje trdno stališče do obeh lucefersko-zločinskih ideologij:stalinizma-komunizma in fašizma-nacizma.V dokaz temu je silovita in usklajena medijsko-politična akcija komunjarov-slovenskih boljševikov po sprejetju reolucije OVSE.Tovariš koršič ne spuščaj se na področje ,katerim si politično-zgodovinsko nedorasel in dekontaminiran.

    • Carlos Contreras je rekel/-la:

      Kokolo, razsvetli nas s svojim eruditskim poznavanjem “totalitarizma/ov” in vsaj navedi prebrano literaturo s tehtnimi argumenti, če jih že povzeti ne znaš. Aja, pa z “literaturo” ne mislim Ognjišča, Družine in Demokracije. Kokolo, čakam, le hitro se podvizaj!

    • realist je rekel/-la:

      Ne strinjam se s tabo.
      Na kratko:
      80-ta so bila v Sloveniji super leta. Čist drugačen filing v ozračju… med ljudmi ni blo takih napetosti, kot zdaj… bolj smo živel v miru… …kljub temu da smo živeli v okviru SFRJ (pod komunizmom torej). Danes pa če samo pogledamo stopnjo kriminala pa vidmo kje smo… V resnici smo bili Slovenci v Jugi bolj enotni kot smo danes ko smo v EU. Javno ‘ozračje’ je danes precej bolj kontaminirano z medsebojnim sovraštvom kot v 80ih.. . A se ti zdi to dobro za preživetje naroda, sploh v današnjih viharnih časih?

    • angie je rekel/-la:

      Preden nadaljuješ s takim zmerjaškim modrovanjem, preberi Batellijev nebogljeni intervju v današnjem Magu in Članek zgodovinarja dr. B. Repeta v sobotni Mladini.

    • Carlos Contreras je rekel/-la:

      Tale “Robespierre” je seveda naš Uničevalko. Kajpak revček o Robespierru ne ve ničesar. Uničevalko, moja dobrotna duša ti ponovno poklanja napotilo: preberi si njegove izbrane govore, ki so izšli v slovenskem prevodu. Glede na očitne simptome ADHD beri počasi in zbrano.

  • Naš Tito je rekel/-la:

    Dragi moji klerofašisti

    Če je bil “komunizem” tako zločinski, zakaj niste pred sodišče poklicali niti enega od 131 tisoč članov Zveze komunistov, na čelu s Kučanom, Janšo, Slivnikom, Peterletom, Pahorjem, itd, če ne vseh članov, pa samo člane Centralnega komiteja ZKS?

    Kako lahko Janša brez sramu zahteva lustracijo komunistov, sam pa je bil tudi član te zločinske organizacije?

    Če je bil “komunizem” res tako zločinski, zakaj ste potem delavce okradli, zakaj ste delavcem vzeli njihove tovarne in si jih prilastninili, zakaj niste “komunistom” zaplenili njihovega premoženja in jih poslali pred sodnike?

    In če sklepam po dejanjih, potem je, dragi klerofašisti, obsodba komunizma le izgovor za razlastitev delavcev in ne komunistov, da ste VI lahko postali bogati!

    • konec je rekel/-la:

      Ali si za EU, NATO, demokracijo, pluralizem ali za tvojega titeka, ali hitlerja, ali stalina,ali mussolinija……ti si vsaj načelen, zvest do konca……jasno za totalitarizme…..zares nič čudnega glede na tvoj nick……vsaka čast…..se pa mi smiliš, glede na vse polomije, ki si moral sprejeti, dočakati in sprejeti.

    • Grigorij Zinovjev je rekel/-la:

      Ja model, kakšne pa stresaš, saj so ravno člani CK-ja (in njih nadobudni učenci) pokradli večino slovenskih tovarn… Zbudi se!!!!

  • butalec je rekel/-la:

    Nacizem so mnogi doživeli in pretrpeli. Mnogo jih je trpelo tudi pod navideznim komunizmom, čeprav komunizma vsaj v Sloveniji nikoli ni bilo. Živi pa strah pred komunizmom, saj bi bil to najpravičnejši družbeni red, ki pa nikoli ne bo zaživel zaradi strahu pred njim, ki ga seje predvsem rimokatoliška cerkev v sodelovanju z vsemi vrstami kapitalistov, kajti vsem tem enakost , bratsvo in enotnost niti najmanj ne diši. Konec bi bilo z religijami in vsemi vrstami bogov ki vse vedo vse znajo in so za vse zaslužni, tako da moramo uboge ovce vsem tem bogovom biti hvaležni da sploh živimo in jim lahko služimo, plačilo pa nas čaka v nebesi. V nebesih nam bo seveda lepo le če bomo na zemlji ponižno služili svojim gospodarjem in sovražili ter se borili proti brezbožnikom, katerih glavni in najhujši predstavniki so komunisti. Komunizem naj bi bil družbeni red, ki bi na zemlji odpravil neenakosti in krivice. Ker pa vsak od nas hoče biti nekaj več od drugega in obenem ne trpimo drugačnosti tak družbeni red nima in ne bo imel bodočnosti. Je pa priročno sredstvo za to, da se mu pripisuje vse najslabše in najgrše, da z manipulacijo preko religije ali strankarske politike dosežemo lastne cilje. Zato je enačenje in manipulativno primerjanje nacizma in ostalih izmov s komunizmom neprimerno in največja manipulacije vseh manipulacij.

    • nemesis je rekel/-la:

      Najbolj pravičen in demokratičen in neuničevalski družbeni red je bil in ponekod še obstaja-plemenska
      skupnost.

  • konec je rekel/-la:

    I. ker je bilo evropsko združevanje sprva odgovor na trpljenje, ki sta ga povzročili dve svetovni vojni in nacistična tiranija, ki je pripeljala do holokavsta in širjenja totalitarnih in nedemokratičnih komunističnih režimov v srednji in vzhodni Evropi, bilo pa je tudi način preseganja globokih delitev in sovražnosti v Evropi s sodelovanjem, združevanjem, končanjem vojne in zagotavljanjem demokracije v Evropi,

    J. ker je bil proces evropskega združevanja uspešen in je naposled pripeljal do Evropske unije, ki združuje države srednje in vzhodne Evrope, ki so živele pod komunističnimi režimi od konca druge svetovne vojne do zgodnjih devetdesetih let, in ker je pred tem pristop Grčije, Španije in Portugalske, ki so trpele pod dolgotrajnimi fašističnimi režimi, pomagal utrditi demokracijo v južnem delu Evrope,

    K. ker Evropa ne bo združena, če ne bo sposobna oblikovati enotnega pogleda na svojo zgodovino, če ne bo priznala nacizma, stalinizma ter fašističnih in komunističnih režimov kot skupne zapuščine in če ne bo izvedla poštenih in poglobljenih razprav o njihovih zločinih v prejšnjem stoletju,

    L. ker leta 2009 ponovno združena Evropa praznuje 20. obletnico razpada komunistične diktature v srednji in vzhodni Evropi in padca berlinskega zidu, kar bi morala biti priložnost za krepitev zavesti o preteklosti in priznanje vloge demokratičnih pobud državljanov, kot tudi spodbuda za krepitev občutka skupnosti in združenosti.

    naši (oz. rdeči) kulturniki na Balkanu so vedno širili nestrpnost skrito za “ideološko” strpnostjo (”spejo” le v določenih krogih na Dunaju ali na Švedskem) …..še en stari zvesti kader, ki se počasi prilagaja okoliščinam….vedno najbolj nazadnjaški a prvi pri koritu….zares nič novega

    igor in ostali anti-evropejci ne hlinite se in se sprenevedajte (mislite in upate drugo, govorite pa tretje…glavno,d a ostajate ob “kulturnem” koritu), povejte ne glas….hočemo drugo Evropo…sovjetsko Evropo…….

    • nemesis je rekel/-la:

      Ni poti nazaj,kar se ni obneslo,je propladlo in nima smisla uvajati nazaj.Če se bo po logiki zakona spremembe družbena ureditev v svetovnem smislu spreminjala,se bo v smislu prilagajanja novim ekološkim in tehnološkim spremembam,v smislu preseganja,ne pa ponovnem uvajanju že videnega.

    • blubr je rekel/-la:

      Dej spizdi že enkrat v svoj brlog…

  • konec je rekel/-la:

    K. ker Evropa ne bo združena, če ne bo sposobna oblikovati enotnega pogleda na svojo zgodovino, če ne bo priznala nacizma, stalinizma ter fašističnih in komunističnih režimov kot skupne zapuščine in če ne bo izvedla poštenih in poglobljenih razprav o njihovih zločinih v prejšnjem stoletju,

  • konec je rekel/-la:

    sramote evrope to se VI!

  • Rak je rekel/-la:

    To se pa da brati. Celo večkrat. In razumeti. Razumeti včeraj, danes, nekateri šele jutri. Nekateri (glej nekatere dosedanje komentarje) pa nikoli.
    Čestitam!

    • konec je rekel/-la:

      konec je rekel/-la:
      2. avgust, 2009 ob 12:07

      rdečuhi bodo zelo zadovoljni s tem člankom …….vsi ostali pa ne….zares nič novega….

      ne rdečuh nisem bil , nisem in ne bom nikoli, tako, da je res…..nekateri ne bodo nikoli……

    • Carlos Contreras je rekel/-la:

      Seveda tudi flodral ne bo nikoli.

  • Naš Tito je rekel/-la:

    EU je obnovitev Svetega rimskega cesarstva, kjer bo vladal papež narodom, po vzgledu islama.
    NATO je križarska vojska Vatikana, s katero papež nasilno širi evangelij.
    Demokracija je izključno tam, kjer ima Cerkev oblast. Zato je tudi Rusija dežela zla.
    Pluralizem je množina in nič ne pomeni.

    Da je bil Jezus božji sin, v to dvomim. Razen blagoslova, ko malo pomahaš z roko, ni človeštvu dal ničesar! Sem pa popolnoma prepričan, da pa je TITO bil božji sin. Kaj vse dobrega je naredil v dobro človeštva in ne samo v dobro naroda! Cel svet ga je občudoval, sem bil in sem še ponosen, da smo imeli takšnega voditelja, edinega v vsej zgodovini človeštva! Da je bil diktator? A res? Saj je vendar bil vrhovni poveljnik in ustanovitelj partizanske vojske, ki je potolkla Švabe, Makaronanje, četnike, ustaše, domobrance, in še vse druge izdajalske golazni. Pa je bil le navaden šlosar! Drugi pa so imeli šolane generale!

    Cerkvenjaki venomer obsojajo nacizem, fašizem in k temu še prištejejo komunizem. V resnici bi morali obsojati sami sebe, to je Vatikan.
    Kdo je Musoliniju pomgal prevzeti oblast? Papež. In s čim je Musolini vrnil ali moral vrniti papežu uslugo? S tem, da je Vatikan priznal kot državo! Zdaj pa prav Vatikan obsoja fašizem, čeprav ga je prav on pomagal uvesti s pomočjo Musolinija.

    Kdo je Hitlerja spravil na oblast? Vatikan. In s čim je moral Hitler poplačati uslugu papežu? S tem, kar mu je obljubil v zameno. Moral je in tudi je naprej pobiti komunisti, sindikaliste in socialiste, za katere je uvedel koncentracijska taborišča. Židi, Cigani, Slovani, so prišli pozneje na vrsto. IN kaj ne veš, kdo je v Nemčiji uvedel cerkveni davek, ki ga Nemci še danes plačujejo? Ha,ha

    Kdo je bil Hitler? Žid in katolik!
    Kdo je bil Goebels? Žid in katolik!
    Kdo je bil Himler? Žid in katolik!

    Kdo so bili vsi papeži? Židi in katoliki!
    Kdo je Žide preganjal zaradi židovske vere? Papeži, Židje in katoliki!

    Naj se vedar med sabo zmenijo!

    Res mi je žal, da nisem bil v ZK. Če bi pa bil v Partiji (demos), pa bi si lahko prilastninil kar celo tovarno! Že če bi se vpisal med “hrabre vojne veterane”, bi mi država v celoti plačevala dodatno zdravstvo. Šele sedaj sem ugotovil, kako se splača biti naroden izdajalec!

  • Edo je rekel/-la:

    BRAVO!!! AVTOR NA LUCIDEN NAČIN PRIKAŽE BISTVO. ČESTITAM!

  • David je rekel/-la:

    Čestitam za članek, treba pa je doadti naslednje: Nacizem niti slučajno ni isto kot fašizem. Pri nacizmu gre (poišči dela Goebelsa na spletu) za nacionalni socializem kjer je v ospredju pod številko ena FOLK. In sicer arijski folk, ki ga bo Rajh vzdignil v nebesa. Pri fašizmu pa je šlo za DRŽAVO (IL STATO - glej na spletu Benito Mussollini - La doctrina del fascismo). Sovražnik, ki ga je treba poteptati in ga zbrisati z obličja zemlje za FAŠIZEM - LIBERALI, ZA NACIZEM PA ŽIDJE IN DRUGE PARAZITSKE RASE. Zanimivo tudi, da je nacizem dopuščal slovenceljnem govoriti svoj jezik, fašizem pa ne. VOJTILA JE OBSODIL NACIZEM, NIKDAR PA RKC NI OBSODILA FAŠIZMA, KATEREMU JE VATIKAN HVALEŽEN, SAJ JE NASTAL TAKO, DA GA JE USTOLIČIL DOBRI BENITO S T.I. LATERANSKO POGODBO LETA 1929. Kar zadeva pa Stalinizma, ga lahko pa samo nevdenež zameša s komunizmom. To je tako kot definirati kapitalizem s tem, da je treba do smrti izčrpavati 8-12 letne otroke, ki naj delajo v dobrobit mastnega trebuha kapitalistične svinje. Stalin ni napisal nobene knjige, za razliko od Lenina, torej ne more bit ideolog. Ideolog komunizma in socializma je Marx (ob Engelsu). Na spletu je dostopen še takemu bedaku, ki se ga doslej ni potrudeil prebrati. V njem ni govora o lagerjih, smrti ipd. Je pa npr. BIBLIJA OZ. STARA ZAVEZA ODLIČEN UČBENIK ZA GENOCID (nad Filistejci, Aramejci, zgodba o Sodomi in Gomori itd itd). Kar zadeva pa naših, naši najbolj izpostavljeni kadri t.i. opozicije v tem mandatu ali pozicije v prešnjem, so bili sami komunisti: JJ, njegov pribočnik Danilo Slivnik je bil celo član CK (sic!), Dimitrij Večni, izpostavi pa se da celo tisti bolj papeški od papeža - Štrovs iz vodstav NSI. Je treba ša kaj dodati? Razen tega da je Tito pokazal Stalinu sredinec in da je bil jugoslovanski pasoš najbolj zaželen na svetu. Kar zadeva pa morebitnih povojnih pobojev “nedolžnih”, pa poglejte sedanje v Iraku, saj je vojna trajala le tri dni ane? Pa minister Gregor nič. Slovenci so pač slovenceljni in kot je dejal Cankar: “Hlapci hlapcem, rojeni in ustvarjeni za hlapčevanje. Hrbet biča ne samo vajen, temveč tudi željan!” Ko pogledam hrvaški nacionalni ponos, se mi studi, ko se spomnim raznih španskih kompromisov in naših “pogajanj” za pristop v EU.

  • ervinator je rekel/-la:

    “Zato na Štajerskem ni bilo državljanske vojne.”

    Na Štajerskem ni bilo državljanske vojne, ker OF tam ni izvajala terorja nad civilnim prebivalstvom. To pa predvsem zato, ker je bila tam tudi sicer zelo šibka.

    Preostali del članka ni vredno komentirati. Avtor nima kaj dosti pojma o ideoloških temeljih nacizma in komunizma.

    • angie je rekel/-la:

      Na Štajerskem je bila zelo močna OF, ki se je uprla nemškutarjem, ki so v MB mahali Hitlerju in ploskali ob priključitvi dežele Spodnje Štajerske Rajhu! Gorenjska denimo, za razliko od Štajerske, ni bila tako kompatibilna z osvajalci in ni bila priključena k Rajhu.
      V zahvalo so Nemci na desetisoče slovenskih družin iz Sp,Štajerske naložili na vagone, jih odtovorilii v Srbijo in notranje dežele rajha, da bi naredili prostor za Tirolce. Tiste kmete iz Savinjske doline in slovenske Koroške, podpornike upora, so ustrelili kot talce v Celju, njihove družinske člane odpeljali v Auschwitz, otroke, ki so ustrezali za prevzgodjo v nemce, pa v otroška taborišča Lebensborne.

    • ervinator je rekel/-la:

      V ničemer nisi zanikal moje teze. Potrdil si le, da je na Štajerskem teror nad civilnim prebivalstvom načrtno izvajal nemški okupator. Kolikor pa je bilo akcij OF, so bile hitro zatrte in partizanske enote premagane.

      Stanje se je spremenilo šele leta 1944, torej več mesecev po italijanski kapitulaciji, potem ko se je OF vojaško okrepila in pričela tudi s prisilno mobilizacijo. Ampak začetek državljanske vojne (revolucija in kontrarevolucija) seže v jesen 1941, ko je SNOO z likvidacijo zagrozil vsem oboroženim skupinam, ki bi se proti okupatorju borile izven OF. Drugod po Sloveniji, predvsem na Notranjskem, Gorenjskem in LJ, ne pa na Štajerskem, je OF izvajala teror nad civilisti že od takrat.

    • ervinator je rekel/-la:

      Ugotovimo lahko, da na Štajerskem in Primorskem niso razumeli in še danes težje razumejo, zakaj je v Ljubljanski pokrajini, Notranjskem in Gorenjskem divjalo bratomorno sovraštvo. Mariborski škof Tomažič ga je že takrat zmotno pojasnjeval z domobranstvom oziroma predhodnimi vaškimi stražami. Enako kot komunistična propaganda. Domobranstvo sicer obstaja šele po italijanski okupaciji, državljanska vojna pa se je začela že jeseni 1941 (hitro po prekinitvi pakta med Hitlerjem in Stalinom). Res se je državljanska vojna razmahnila z ustanovitvijo vaških straž. Vaške straže so bile neposredni odgovor na teror, ki ga je nad civilnim prebivalstvom organiziralo vodstvo OF. Tega na Štajerskem takrat niso razumeli, ker tudi partizanskega terorja tam ni bilo. Kjer ni bilo terorja OF na prebivalstvom, je tudi Cerkev podpirala OF.

  • miro je rekel/-la:

    nacizem = stalinizem. Vsi vemo, da to drži. In kaj?
    Primerjati socializem v Sloveniji s stalinizmom pa - to lahko počne samo nekdo, ki ima pritlehne cilje. Še posebej je to razvidno, ko socializem v Jugoslaviji poimenuje jugoslovanski komunizem.

    Skoraj zagotovo bi Jugoslavija pripadla Sovjetski zvezi (in s tem totalitarnemu sistemu), če bi jo vodil kdo drug in ne Tito. Pa tudi Primorska bi ostala kar lepo pod Italijo.

    Ne vem, kaj naj si mislim o tem, da avtor prispevka opravičuje fašizem. Se mu je morda zmešalo? Kot bi poslušal Justina Stanovnika, ki pravi, da je bil fašizem boljši kot slovenski politični sistem, ker si moral biti fašist in Italijan, če si hotel imeti službo, medtem ko je socializem v Sloveniji dopuščal delati vsem, tudi na višjih položajih neglede na politično orientacijo (tako je vsaj izjavil v oddaji Denis pokora).

    Battellija razumem, ko poskuša minimalizirati zločinskost fašizma. Navsezadnje je Italijan. Veliko Italijanov namreč še vedno malikuje Benitta Musolinija in ima Slovence za manjvreden narod, ki bi ga bilo potrebno s pomočjo fašizma izbrisati s površja zemlje. Po storjenih zločinih je prej fašizem najbolj radikalna varianta nacizma, kot pa obratno.

    “Peron s sorazmerno malo represije in z legitimnimi socialnimi cilji”…dajmo no, kot da ne bi nikoli slišal za “cabecitas negras” - neke vrste od države požegnano suženjstvo. Peron, to je tisti, ki je zapiral univerze in ščitil nacistične vojne zločince…

    Fašizem je bil ravno tako slab kot stalinizem, čeprav je ščitil katoliško cerkev in čeprav ga je RKC podpirala.

  • beduin je rekel/-la:

    Ne morem verjet. Vsakič, ko preberem podobne intelektualizme, se sprašujem, ali avtor svojim mislim res verjame ali zgolj manipulira. Recimo pri Miheljaku je večkrat videti, da še sam ne verjame temu, kar napiše. Tale pa je očitno še eden v vrsti FDV-jevskih indoktrinirancev, predaleč od korita, da bi mu dali vedeti, da je vse skupaj blef. V prepoznavni FDV-jevski maniri potem opisuje “kar se mu zdi”, pač v prepričanju, da razpolaga z “dejstvi”.

  • asd je rekel/-la:

    “Tako bi med komunizmom in fašizmom nehala tleti zgodovinska žerjavica. In populisti bi streljali v prazno.”

    tale pa verjame, da so desničarji tisti “populisti”, ki imajo korist, da se stalno krega o tej temi. ni res. slovenceljni so večinoma partizančki, zato se večina avtomatično postavi na levo stran, ko se odpre to temo. zato levičarskim politikom ni v interesu, da se lepo razčisti stvar in neha kregati o tej temi. dober primer za to je imenovanje titove ulice.

    avtor je tipično levičarsko vzvišen. odjebi v kitajsko komunajzar. :-)

  • Ben je rekel/-la:

    ja, dober članek. Se povsem strinjam z definicijo slovenskih kolaboracionističnih nabijačev; gre na kratko povedano za primitivne butle. Če že, naj se obsodi hitlerjanstvo in pa stalinizem, ne pa jugoslovanska različica socializma!

  • krucefiks je rekel/-la:

    Tudi jugoslovanska različica je obsodbe vredna. Povojne poboje smo imeli, taborišča smo imeli. Tajne službe za nadzor slehernikov smo imeli. Kaj nas razlikuje od sovjetskega? Da je tega bilo pri nas manj? Eden jih je ubil 5, drugi 1. Torej je ta drugi manj morilca? Gre za relativizacijo, ko se na podlagi režima v 70ih in 80ih, ki se je res razlikoval od sovjetskega, opravičuje režim v prvih 20 letih, ki je bil krvoločen. In vodili so ga ves čas isti ljudje oz. ista opcija. Saj ni bilo vmes zamenjave oblasti, da bi lahko govorili, da se je režim opral krivde.

    Problem pri nas, kolikor vidim sam, je v tem, da zaradi na eni strani “kolaborantskega antikomunizma” marsikateri “nekolaborantski antikomunist” v debatah postane “zagovornik” komunizma, ker kolaborantski antikomunisti poleg antikomunizma vsiljujejo tudi kolaborantsko različico zgodbe, ki je večini popolnoma nesprejemljiva zaradi popačene interpretacije zgodovine in opravičevanja neopravičljivega.

    Hkrati imamo pa še precejšnje število Titoistov, ki tako kot “kolaborantski antikomunisti” zagovarjajo svoj režim v dobrem in SLABEM.

    Dejansko prepričani prepričujete prepričane in obratno, zaradi česar je dialog na te teme nemogoč. In kar je najhujše. Mladi so okuženi z miselnostjo njihovih staršev in starih staršev, čeprav je govora o 60 let oddaljenih dogodkih.

    Ta “kulturni boj” je kamen na ramenih Slovenije.

  • Tomaž Štih je rekel/-la:

    Avtorju se ne sanja o ideoloških premisah nacionalnega socializma in fašizma, ki temeljita na emancipaciji delavca in izboljšanju položaja zanj. Pravzaprav je edina razlika med ideološkim podstatom vseh treh sistemov ta, da nacionalni socializem pomeni socializem le za narod, socializem ga pomeni za svetovni proletariat, fašizem pa ga pomeni znotraj tovarn. In to je že kar to. Celotna ideologija vseh treh delavskih gibanj je marksistična. Vsa tri gibanja iščejo način kako razdeliti ljudi na večino (Nemce, proletariat, avantgardo) in manjšino - sovražnike (kapitaliste, Žide, sovražnike ljudstva) in na kršenje temeljnih človekovih pravic pogrom enih nad drugimi (diktatura proletariata, končna rešitev vprašanja) ter na takšen način ustvarjajo kratkočasno blaginjo večini kot podstat za podporo vladanju. Avtorjevo poznavanje zgodovine se je očitno zaključilo pri Zgodovinski čitanki SFRJ za osnovno šolo in tako niti ne more vedeti, da Hitler Nemcev ni osvojil s sovraštvom, ampak s socialo. In da je sovraštvo v pravi meri prišlo na dan šele pozneje (na enak način kot v vsaki socialistični revoluciji), ko se je sistem začel sesuvati zaradi ekonomske nevzdržnosti in je bilo potrebno preusmerjati pozornost ter iskati krivce. Med sistemi ni nikakršne razlike. Nenazadnje je bila Hitlerjeva NSDAP pravna nasledica nemške delovske stranke, Mussolini pa odgovorni urednik ključnega Italijanskega socialistično nadzorovanega časopisa Avanti (to je tako, kot bi v Sloveniji urejal Delovo sobotno prilogo). Edini razlog, da se totalitarizmov ne obsodi je v tem, da levica ne želi opustiti totalitarne ideologije, ker ji potem pade podpora Chaveza, Kube, Irana. Še huje je, pade jim celotna ideologija. Zato ob poskusu na zgodovino gledati objektivno in iste stvari imenovati z istimi imeni, začnejo vreščati. Jaz pa pravim…naj kar vreščijo. Čas je, da normalni ljudje 60 let po koncu vojne te stvari razčistimo.

    • konec je rekel/-la:

      preveč nazorno, jasno, pošteno……ne bodo razumeli…..
      vsekakor 5!

    • beda je rekel/-la:

      ne vem če normalni ljudje razčiščujejo te stvari kot praviš… men se zdi da revanšisti v Sloveniji na nasilen način preglasujejo normalne ljudi… in vsiljujejo svoj enostranski pogled na zgodovino…

    • konec je rekel/-la:

      beda, “revanšisti v Sloveniji na nasilen način preglasujejo normalne ljudi..”..???
      ????
      to so vseevropske pobude, Slovenci imajo bore malo vpliva pri teh pobudah….
      ????
      a je zares tako težko sprejeti in obsoditi totalitarizme?

    • konec je rekel/-la:

      Pa še to beda, v Eu parlamentu so podpisali tole tudi tvoj levičarski poslanci (da pa za njih to ne pomeni nič, ne bi bilo nič novega)……tako, da res težko razumeti to sprenevedanje…….kaj ste v resnici? …..ste ali niste komunisti…se ali niste demokrati……kaj ste v resnici….ne se samo skrivat…eno pisat, drugo mislit, tretje zagovarjat, četrto upat, peto pa povedat na glas…..

  • BOTA je rekel/-la:

    Tudi demokratični sistemi niso imuni pred totalitarnostjo. V čem se Guantanamo razlikuje od golega otoka? V bistvu v ničemer. V obeh primerih gre za totalitaren način obračuna z domnevnimi političnimi nasprotniki, ki so v primeru Guantanama globalni. Način, kako so Američani to pravno izpeljali je tudi zanimiv, saj so se postavili na ozemlje, ki pravno formalno gledano ni ameriško in zato na njem ne veljajo ameriški zakoni. Mogoče je to legalno, legitimno pa zanesljivo ni.
    Totalitarnost se vedno napaja iz domnevne ali tudi realne ogroženosti. Tudi pri komunizmih je bilo tako, če si to hočemo priznati ali ne. Kapitalističnem svetu je to odgovarjalo in je to na nek način tudi povzročal in spodbujal. Ko se je počutil ogroženega seje k temu tudi zatekal, ponavadi v bolj milih oblikah, zavitih v plašč domovinske varnosti, pa vendar. Pogromi J. Edgarja Hooverja proti komunistom v ZDA so bili natančno to.

    Resolucija OVSE je politični akt, ki služi trenutnim političnim obračunavanjem. Tistim, ki so ga sestavili bi lahko očitali tudi pomanjkanje razumevanja zgodovine. Zato bi bilo bolje, da to tematiko obravnavajo zgodovinarji in ne politiki!

    • bronjo je rekel/-la:

      Točno tako, BOTA! Kaj ko bi Konca in njegove somišljenike poslali na ekskurzijo v Guantanamo? Prepričan sem, da bi se vrnili drugače misleči ljudje.

  • Lisjak Zvonko je rekel/-la:

    Kakšna je ideološka osnova režima je precej brezpredmetno, ko v njegovem imenu strpajo pol države v živinske vagone in jih odpeljejo nekam v Sibirijo ali na Kavkaz.

    • beda je rekel/-la:

      …kot to delajo združene države ko po svetu ugrabljajo mase ljudi in jih prepeljujejo po skrivnih cija zaporih….

    • malinovec je rekel/-la:

      Odličen članek in odlično branje… Končno nekdo ki je rekel bobu bob……

  • robespierre 2 je rekel/-la:

    mALIKOVANJE boljševistične podkarpatske zločinske horde.Nacizem-kučan-komunizem je po strahotnih zločinih in številu zločincev popolnoma enak.Obe zločinski organizaciji sta na tem svertu pomorili več ljudi kot celotno rimsko in otomansko cesarstvo.Bravo Robert Batteli.Si pokončen in samomisleči poslanec.

  • bronjo je rekel/-la:

    Tukaj pogrešam vsevednega MEFISTA, ki je najbrž v mladinskem kampu v Lepeni, kjer mu njegov gospodar prepoveduje uporabo interneta, če ga tam sploh imajo.

  • angie je rekel/-la:

    Vizjak, kaj pa klerofašizem?
    IN kdaj bo RKC prevzela zgodovinsko odgovornost zanj?

  • Naš Tito je rekel/-la:

    Dragi moji klerofašisti

    Ponavljam vprašanje in čakam, da vsaj nekdo odgovori, ne pa da si izmišlja totalitarizem in komunizem, ne da bi sploh vedeli kaj to je!

    Poglejmo papeže! Ko je izvoljen, je kar do smrti pridobil absolutno oblast, ampak čeprav ima absolutno oblast, trdijo, da ni diktator!

    Tito je bil vsaka štiri leta ponovno izvoljen v parlamentu, pa je baje bil diktator. Kaj ameriški predsefniki, že po sami svoji funkciji, niso diktatorji? Na tajnem glasovanju je dobil čisto vse glasove, niti enega proti! Klerofašistični prebrisanci trdijo celo, da je Tito bil dosmrten predsednik, kar ni res. Bil pa je predsednik do svoje sicer malo sumljive smrti.

    Pa še to en še enakrat: Komunizem ni družbeno ekonomski sistem, kot so kapitalizem, socializem in samoupravljanje. Suženjstvo in fevdalizem sem spustil.

    Komunizem je NAUK O OSVOBAJANJU PROLETARIATA.

    Bogati in posedujoči se bojijo za svoj položaj in premoženje, zato skupaj s svojim ideologom RKC napadajo komunizem, saj jih je groza svobode proletariata, predvsem pa komunisti kot ideologe delavskega razreda.

    Poglejte, kako zdaj, ko so delavcem pokradli premoženje in si ga prilastninili, kako čudovito in brezskrbno živijo, za nagrado, da je tovarno spravil v stečaj, pa dobi nekdo njihov toliko, kolikor delavec zasluži vso delovno dobo skupaj! Takšna je pač krščanska morala. Po besedah Stresa, ni krivica, če delavec životari v revščini, bi pa bila krivica, če bi mu izplačali malo manjšo nagrado! Hura…

    ZATO JE POTREBNO OBSODITI KOMUNIZEM, KI JE POD TITOVIM VODSTVOM PRIPELJAL DO OSVOBODITVE PROLETARIATA.

    Bogati so vedno potrebovali hlapce, da bi delali za njih. Kako pa je Cerkev bila povezana z bogatimi, vidimo, da hlapca, ki je naredil samomor, niso pokopali v pokoplišču, ampak kar ob ograji pokoplišča, kot vzgled drugih hlapcem!

    VPRAŠANJA:

    Če je bil “komunizem” tako zločinski, zakaj niste pred sodišče poklicali niti enega od 131 tisoč članov Zveze komunistov, na čelu s Kučanom, Janšo, Slivnikom, Peterletom, Pahorjem, itd, če ne vseh članov, pa VSAJ Samo člane Centralnega komiteja ZKS?

    Kako lahko Janša brez sramu zahteva lustracijo komunistov, pa je tudi sam bil član te zločinske organizacije?

    Če je bil “komunizem” res tako zločinski, zakaj ste potem delavce okradli, zakaj ste delavcem vzeli njihove tovarne in si jih prilastninili, zakaj niste “komunistom” zaplenili njihovega premoženja in jih poslali pred sodnike?

    In če sklepam po dejanjih, potem je, dragi klerofašisti, obsodba komunizma le izgovor za razlastitev delavcev in ne komunistov, da ste VI lahko postali bogati!

    • Tomaž Štih je rekel/-la:

      Lahko ste srečni, da živite v Sloveniji, kjer javno zdravstvo pokriva tudi tako izjemno težke primere; kot je vaš.

    • bronjo je rekel/-la:

      Tomaž, torej priznavaš, da je socializem s samoupravljanjem storil tudi dobre stvari., kot je javno zdravstvo za vse…

    • MEFISTO je rekel/-la:

      Zaskrbljujoče je pa vendarle, da se tako hitro povečujejejo potrebe po psihiatričnih uslugah, “brezplačnemu zdravstvu” navkljub!

    • MEFISTO je rekel/-la:

      Torej imajo prav tisti, ki govorijo, da se NAŠEGA TITA ne bomo zlepa znebili, ker je ostal z eno nogo v Ljubljani!

  • Gregor je rekel/-la:

    kar zmegli se mi, ko komentatorji spet opevajo tita in žlahtni komunizem

    hm, ja, Tito je Jugoslavijo res idilično uredil…za veke vekov
    Vsekakor je uspel revolucionarno odpraviti zlo, fašistično mentaliteto v ljudeh, res. Potem ko so pobili “moteče” zle elemente, je v Jugoslaviji ostala le žlahtna smetana. Vsi za Tita, vsi za dobrobit, vsi za vse. Dobro kot svež kruh iz pekarne.

    Ravno zato se je v 90-ih, le 45 let od II. svetovne vojne, ene najhujših grozot, ki so se kdajkoli zgodile človeštvu, na Balkanu, v njegovi bivši Jugoslaviji, le nekaj 100 km od nas, razplamtela vojna med “brati”, ki jih je združeval v tako cveteči idili. Prav gotovo so Srbi s steklenicami posiljevali Bosanske ženske, nekdanje sovaščanke, ker so v idilični Titovi Jugoslaviji do njih čutili takšno gorečo ljubezen, sožitje in toplino. In prav gotovo iz istega razloga so Hrvati izseljevali in morili Srbsko prebivalstvo in tolkli Bosance. Prav gotovo zato so vsi vse povprek streljali cele vasi moških in jih zakopavali kot poginjeno živino. Ker so se v Titovi Jugoslaviji tako zelo ljubili. Se je v tem času na kjerkoli na evropskih tleh zgodilo kaj podobnega? Ne. Tudi po svetu je kaj podobnega težko najti. Le v Jugoslaviji. Titovi Jugoslaviji. Produkt, postefekt našega ljubega komunizma.

    Tito nam je vsem zapustil res prelepo dediščino, a ne? Večno bomo Jugoslovani in narodi se bomo večno ljubili med sabo.

    Bedast folk se spominja le lepih dni v režimu, vonja po svežih žemljah iz pekarne, prihoda v službo, kjer so se vsi radovali, Titovih slik na steni, pionirčkov z ruticami, partizanskih pesmi in vonja po kavi, prešvercani iz Berte iz Lipnice

    Nikogar od teh pa ne zanima, kako je prišlo do Jugoslavije in kaj se je zgodilo potem, ko je razpadla…

    Oh, pa tako je bilo lepo…

    P.S. Ne, ne hodim vanjo vsak dan, niti ob nedeljah. Niti kršen nisem.

  • butalec je rekel/-la:

    Zakaj bi moral za vse morije na balkanu biti kriv Tito in komunizem? Pa si poskušajmo to morijo razložiti na mogoče bolj dokazljiv način. Hrvati-katoliki, Srbi- pravoslavci, Bošnjaki- muslimani. Neizmerno sovraštvo med temi religijami tli že veliko dlje kot je star komunizem in je veliko globje kot ateizem. To religiozno sovraštvo je glavni vzrok za morijo med drugače verujočimi , ki jih druži samo skupno sovraštvo do ateistov in zato v komunizmu iščejo krivca za svoje sramotno delovanje. S pomočjo klerikalizma jim to tudi uspeva, saj svoje grehe lahko odpravijo s pokoro ali pa še ta ni potrebna če je žrtev ateist. Spomnimo se samo medvojnega gesla domobrancev: ” Za pet kristusovih ran- naj pogine partizan.” Geslo partizanov pa je bilo: “Smrt fašizmu- svoboda narodu.” Eno geslo izhaja iz sovraštva do drugačnih, drugo pa iz ljubezni do domovine, med njima je velika razlika, čeprav sta obe gesli prinašali smrt.

    • nemesis je rekel/-la:

      Tito je vedel,kaj se bo zgodilo in tega ni pravočasno preprečil,saj je bilo potrebno stalno dajati keš za Bosno,ker je bilo potrebno miriti kao bosanski lonac,tudi sl.sestrični je govoril,da bo vojna,vedel je tudi zakaj in kakšna vojna bo to.Juga bi morala,predvsem pa on pravočasno uvajati demokratične spremembe,pripravljati teren za ohlapno federacijo,vedel je tudi,da se bo tak finančni sistem sesul…

  • nesesekirat je rekel/-la:

    Osmi (mislim, da sem pravilno štel) odstavek članka lepo, še pred zaključkom, pove, v katero vrsto spadajo Robespierre 2, beduin, asd, Štih in podobni - ali bivši partijci ali ali omejeni deželani, ki o tem, kaj se na svetu dogaja, zvedo iz ust svojega g. župnika in Janševe Demokracije. In to je zanje sveto. Glavo pa zato, da imajo lasje kje rasti.

  • en_tipson je rekel/-la:

    “Ravno zato se je v 90-ih, le 45 let od II. svetovne vojne, ene najhujših grozot, ki so se kdajkoli zgodile človeštvu, na Balkanu, v njegovi bivši Jugoslaviji, le nekaj 100 km od nas, razplamtela vojna med “brati”, ki jih je združeval v tako cveteči idili. Prav gotovo so Srbi s steklenicami posiljevali Bosanske ženske, nekdanje sovaščanke, ker so v idilični Titovi Jugoslaviji do njih čutili takšno gorečo ljubezen, sožitje in toplino. In prav gotovo iz istega razloga so Hrvati izseljevali in morili Srbsko prebivalstvo in tolkli Bosance. Prav gotovo zato so vsi vse povprek streljali cele vasi moških in jih zakopavali kot poginjeno živino. Ker so se v Titovi Jugoslaviji tako zelo ljubili. Se je v tem času na kjerkoli na evropskih tleh zgodilo kaj podobnega? Ne. Tudi po svetu je kaj podobnega težko najti. Le v Jugoslaviji. Titovi Jugoslaviji. Produkt, postefekt našega ljubega komunizma.”

    …brez katerega bi se ti ljudje imeli radi in do balkanskih vojn ne bi nikoli prišlo?

    Yah right. Dete moje, brez Tita in komunistov bi se ti ljudje med sabo pobijal ravno tako, Nemci in Italjani bi pa vse to mirno gledali in se občasno prijeli za glavo ob grozotah, ki jih je zmožen slovanski duh, ko je enkrat fajn podmazan z vero - Jugoslavija in potem Slovenija v današnji podobi pa sploh nastat ne bi mogli (no…mogoče bi bili evropska provinca in imeli regionalne političarje, ki bi se med sabo prepirali, a mamo Nemce raje kot Ruse in zakaj…uf…bemti, sej vse to že imamo…ampak vsaj v slovenščini!). Tito je nateral oprane jugoslovanske barbare, da so za trenutek prenehal na smrt sovražit sosede in šli dejansko gradit državo. In zato bo šel v legendo, komunizem kot nacizem gor al pa dol.

  • rukar je rekel/-la:

    TITO, Stalin je bil naj-boljši, še HITLER je hodil k njemu po inštrukcije, samo da ni bil tako nor .! Slednji je pobijal tuje narode , STALIN pa je reduciral najrajši svoje komuniste, kar pa sploh ni bilo tako slabo, še danes jih je preveč ! ON je vedel , da niso kaj prida” ljudje” !

  • Gregor je rekel/-la:

    @butalec - čeprav se mi gabijo vse razne verske vojne, fanatizmi in podobne neumnosti, je vsekakor treba ohranit rdečo nit z realnostjo - vse cerkve na svetu v 2000 letih niso pobile toliko ljudi kot nacizem in komunizem v nekaj letih - tako da tukaj ni ravno neke primerjave in vsekakor ni vsega na religije valit

    niti vsepovsod na slovenskem ni kler sodeloval z okupatorjem, kaj šele v tujini…
    in JA, podlo je, da so se domobranci s cerkvijo in božjo besedo s hitlerjem borili proti lastnem narodu
    a nič manj ni podlo, da so komunisti med domobrance avtomatično vključevali in sistematično pobijali tudi vse tiste, ki se z njimi niso popolnoma strinjali, le zaradi tega, da bi prišli do oblasti
    vsi zagovorniki komunizma naj si preberejo prispevke spomenke hribar v sobotni prilogi

    @en_tipson
    grozote slovanskega naroda, podmazanega z vero?
    in od kdaj je velesrbska teorija povezana z vero?
    to je teorija nacionalizma, ne pa religije, otrok!
    Klali so se zaradi tega kr so jih vedno pumpali o večvrednosti in ravno zaradi tega tako pri srbih kot pri hrvatih ni čutiti kakšne samokrivde - kakšna podmazanost z vero neki

    in to v jugoslaviji nikoli ni pojenjalo - srbi so bili bog i batina, hrvati pa vedno nekako priviligiran položaj na mnogih področjih - ni čudno, da je počlo! če je bil tito takšna legenda, bi lahko umiril te dve strani, naredil pa je ravno obratno - vzgojil je latentno bombo, ki bo počila takoj, ko ga več ne bo..in tudi je

    sicer pa človek, ki je odgovoren za poboj nekaj 100.000 ljudi in zapira drugače misleče, tako ali tako ne more bit legenda, že po principu ne

    sem pa bral zanimiv članek pred časom
    baje bi naj povezanost ljudi na režime bila fenomen, ki pri ljudeh sproža podobne čutne odzive kot pripadnost cerkvi - če družbena pojava pogledaš “od zgoraj” med njima ni bistvenih razlik

    bog…diktator
    božja dogma… diktatorjeva resnica
    žrtvovanje sinov zavoljo boga…izdajanje bližnjih zavoljo režima
    ipd

    torej komunisti ali naj vam rečem kar….hm….verniki?

  • Dolfe je rekel/-la:

    Vsekakor je bil Kumrovški Joža s svojo komunajzerijo vred prisklednik nacifašističnega tabora, dokler se jih ni Hitler naveličal in jih brcnil v jajca. To se je zgodilo 22. junija 1941 z napadom (Barbarossa) na SZ. Brez začetka prodiranja Rdeče armade leta 1944 na jugoslovansko ozemlje Titu nikoli ne bi uspelo vzpostaviti komunistične oblasti, zato je nesmisel povzdigovati njegove vojaške sposobnosti. Kar se pa “obstreljujete” glede nacifašizma in komunizma kaj od tega naj bi bilo večje zlo, odgovora sploh ni težko poiskati. Največje zlo, ki prekaša oba hkrati je sedanji novi svetovni red pod taktirko Judoameriškegaevro imperializma. Največji politični lopovi svetovnega formata se zaklinjajo na demokracijo in se razglašajo za demokrate, hkrati pa pobijejo več civilnega prebivalstva z najstrašnejšim orožjem (Hirošima, Nagasaki). Zločinci opravičujejo svoje današnje vojne za preventivne, torej kratijo pravico napadenim do defenzivne vojne. Legaliziranim političnim kriminalcem na Slovenskem je potrebno povedati, da služijo zločinskim interesom. Ne izgubljajte energije za medsebojna obtoževanja, lotite se zadeve na pravem mestu.

  • Naš Tito je rekel/-la:

    Madona, koliko je tu klerofašistov!
    In noben ni odgovoril na postavljeno vprašanje!

    Kot papige neprestano ponavljajo laži, koliko ljudi je pobil Tito, kot da ni več noben živ, da bi vedel kar je resnica. Res je samo to, da so zločince po vojni poslali pred sodišče, ki je te zločince obsodilo na smrt, kar so si tudi zaslužili. Na žalost so ta večji pobegnili v Argentino. Je pa tudi res, da jih Tito ni hotel pomilostiti!

    Čudno je, kako pa ne vedo, da so v Indoneziji pobili kar dva in pol milijona članov komunistične partije, ne omenjajo, kako so Amerikanci pobili milijon Vijetnamcev in še nekaj več, jih obsipavali s prepovedanimi strupi, ameriški oficir, ki je tam pobil celo vas s 164 prebivalci, čes da so komunisti, pa je bil za kazen častno odpuščen iz vojske! Kakšen genocid neki!

    Še bolj čudno pa je, kako se sedaj jočejo za “komunisti”, ki jih je baje Stalin pobil. Po drugi strani pa istočasno trdijo, koliko so komunisti pobili na stotine milijonov ljudi, namesto da bi hvalili Stalina, ker je komuniste, torej zločince pobijal!

    Kaj si ne znate izmisliti kakšen bolj logičen konstrukt?

    • upoi je rekel/-la:

      in kako se ti razlikuješ od omenjenega ameriškega polkovnika, glede na to, da zagovarjaš povojne poboje? v razvitem svetu 21. stoletja je namreč civilizacijska norma, da je človekovo življenje nedotakljivo, ne glede na to, ali je človek komunist, fašist, musliman…

    • Tomaž Štih je rekel/-la:

      Kakšen odgovor pa pričakuješ od razumnih ljudi? Nekomu, ki enači revolucionarna sodišča s sodišči? In zraven naglas razlaga, da je anti-fašist? Smeh ali kaj drugega?

    • krucefiks je rekel/-la:

      Samo zločince? Še sodili jim niso, ti pa veš, da so vsi bili zločinci.

      V smrt so poslali tudi njihove otroke (kot da imajo ti kaj opraviti z dejanji staršev), veleposestnike (ti imaš neko posest in uvedba novega režima pomeni, da se moraš posesti odpovedati….bi to storil?…marsikdo ne bi in ni…pa je moral umreti (poznam zgodbe družin, ki se jim je to zgodilo), da je ta posest lahko postala družbena lastnina), intelekutalce, ki niso sprejeli prihajajočega režima itd..

      Tvoj problem je v tem, da ne vidiš, da je jugoslovanski režim bil diktatorski, da je zrastel na krvavih temeljih in da Slovenija doslej tega ni obsodila.

      To ne pomeni, da je rehabilitacija domobrancev sprejemljiva.

      To tudi ne pomeni, da je potrebno zavreči, kar je režim dal dobrega.

      To samo pomeni, da zadeve niso črnobele, kot jih predstavljaš ti.

    • FF je rekel/-la:

      Tudi jaz sem klerofašist najhujše vrste: stare starše po eni strani so pobili Nemci kot talce, ostali del familije pa je bil izgnan v Bosno za 3 leta. Vseeno pa imam VAS in vaše ideologije zadosti. Pustite nam vendar končno živeti …

    • Gregor Golubič je rekel/-la:

      VSI “verniki” mi lahko popušite k….

    • GG je rekel/-la:

      Vsi “verniki” mi lahko pošušite k….

  • Gregor je rekel/-la:

    Hm, nisem vedel, da sem klerofašist, zanimivo :D
    Ne vem, če bi me slednji sprejeli medse, ker nisem niti krščen niti nimam nobenega zakramenta ali kako se že temu reče. Pa z Italijani ali Nemci tudi nisem povezan. Pa tudi iz Argentine nisem, tudi iz Indonezije ne. Iz Maribora sem… Tudi prav nič nimam proti svoji državi Sloveniji in svojemu narodu. Prav nasprotno, želim mu čim boljše in naše lepote razkazat vsakomur iz tujine, ki pokaže zanimanje. Med prazniki izobešam zastave, hodim na volišča in se bunim, ko levi ali desni delajo bedarije. Moji predniki so Slovenci, dedek je bil partizan, jaz pa baje klerofašist. Res, zanimivo :D
    Drugi post bo ziher, da sem klerofašist, samo da tega še ne vem.

    Evo - če se ne strinjaš z nekom, ki obožuje Tita, si že klerofašist.
    Zakaj se mi takšna opredelitev zdi nekoliko znana? Hm…kje že….a!
    Smrt fašistom, svoboda narodu.
    Kdor ni z nami, je proti nam.
    Fašisti so proti nam.
    Torej, kdor ni z nami, je fašist, oz. novodobno, klerofašist.
    In fašiste je treba pobit.
    Simpl enačba hitro zapolni jame.
    Klerofašisti so bli tak zvito zlobni, da so sami vzeli ene par mešalk, par žaklov cementa, pesek je tak bil spodi, pol pa so se začeli metat po stenah, pol pa so se zariglali, zasuli pa še ene parkrat zabetonirali, da bi jih našli čez 50 let pa rekli, mater so bli bogi. Zviti so ti klerofašisti, ni kaj :D
    Zgodovina je res slaba učenka…

    Indonezija je z 235 milijoni prebivalstva 4. najbolj poseljena država na zemlji.
    Če so na njenih tleh pobili 1.6 mio ljudi je to 1 procent prebivalstva.

    V Jugoslaviji je bilo 24 mio preb.
    Na njenih tleh naj bi pobili 600.000 ljudi, to je 2,5 procenta.

    2.5x manj kot v Jugi glede na število prebivalstvo…
    Številke so same sebi komentar.
    Nekdo pa se s tem še hvali…ajajaj

    Komunistični oz socialistični poboji so torej konstrukt. Drugi so jih pobili in jih tja zakopali…židi, japonci, američani, colokafrijci. Slišal sem, da so bili culokafrijci še prav posebej spretni pri kopanju, mater jim klerofašistično!
    Komunizem je bil tak fajn, da je od sile kar propadu :D
    Folk je tak užival, da je reku, eh kurc, prelepo nam je, dajmo se malo pobit.

    • Tomaž Štih je rekel/-la:

      Ah, če misliš, da si jo ti slabo odnesel, poslušaj žalostno zgodbo moje družine. Nismo verni, moj pradedek je bil vodja socialistov, babice ilegalke, dedek Žid. Jaz pa sem bojda klerofašist. Najbrž, ker sem preveč let preživel v Švici (klerofašistični tvorbi, kjer se ustava začne z besedami “v imenu vsemogočnega boga”), v normalnem (hočem reči, klerofašističnem) medijskem okolju, kjer ljudem ne perejo možgan (hočem reči, kjer so šole zasebne in zato disfunkcionalne, ljudje pa “nimajo pojma kaj se dogaja”) in prebral zahodno (dekadentne, klerofašistične) zgodovinske čitanke in zdaj izdajalsko (klerofašistično) ne priznam socializmu njegove “lepe narave,” kot nekateri (zavedni, intelektualni, odgovorni, ugledni, poglobljeni, kompetentni) učijo svoje otroke. Ampak (klerofašistično) mislim, da socializem kot ideja ni nič boljši od fašizma in da je Mussolini pumpal ljudi točno z istimi social-populističnimi prijemi in slikami lepšega jutri in novega sveta, kot vsak drug socialist. To je tako, če bereš klerofašiste, kot npr. Ally-ja Gotz-a o tem, kakšne izdatke za socialo si je Hitler privoščil in si gledaš arhive nacistične propagande o tem, kaj so nacionalni socialisti res obljubljali ljudem (enakost, socialni pravičnost, socialni državo, tretjo smer - to je Mussolinijev politični izum iz leta 1944 in časa Italijanske Socialne Republike). Ampak bog ne daj (aha, klero, klero!!!) da bi kaj takšnega pisalo v kakšni državnošolski zgodovinski knjigi. Vade retro (klero, klero!!!). Kot je v transu zatulil tisti kultni starček daljnega leta 89: “Ne diraj mi Tita! Nemoj Tita da mi diraš!” :)

    • krucefiks je rekel/-la:

      Kdor ni z nami, je komunist,komunjara itd..

      A res ne vidiš, da so na obeh straneh fanatiki, ki počnejo isto?

      Komunisti naj bi pobili 600.000 ljudi na Jugoslovanskih tleh? Ti tudi operiraš z “naj bi” podatki, kot da so resnični. Sicer pa ne vem, od kod ti ta podatek in na koga se navezuje.

  • dingdong je rekel/-la:

    Daj Štih, ne seri. Kot oboževalec ameriških klavcev (ups, pardon, braniteljev demokracije) tvoje moraliziranje ni drugega kot navadna dvoličnost. Komunisti so ljudi pobijali pred 60 leti, tvoji pa to počnejo danes !

    • Tomaž Štih je rekel/-la:

      Zelo dobro. Klerofašist je preveč ozka nalepka. Če človek ni veren, ne deluje več. Predlagam vam še dodatni arzenal. Neoliberalist, socialni darwinist, vulgoekonomist, imperialist, neokolonialist, mladoekonomst, kapitalist. :-) Pa samo izbirajte. Po eno za vsakega, ki se ne strinja s komičnim in otročjim negiranjem realnosti in zgodovine; preko trupel impotentne inteligentsie do Slovenije na najvišjem vrhu sveta. :)

  • dingdong je rekel/-la:

    Komično je kvečjemu to, da svoje ideologije sploh ne prepoznaš kot ideologijo. Žal mantra o koncu zgodovine in o najboljšem izmed možnih sistemov deluje samo še med tvojimi partijskimi tovariši. Neolibi ste kot stari partijci leta 1990; vaša ideja je doživela popolni kolaps, vi pa še zmeraj tumbate dalje, kot da se ni nič zgodilo.

  • butalec je rekel/-la:

    Gregor imaš verjetno kar prav , ko komuniste nazivaš z verniki. Večina , če ne vsi slovenski komunisti so bili krščeni in in tako brez svoje volje porinjeni pod okrilje RKC. Ko so spoznali in se zavedli krivic in nečednosti ki jih ta RKC počenja, so se od nje oddaljili in postali brezbožni verniki v boljše in pravičnejše življenje. Takega življenja pa se na žalost ne da doseči brez borbe, v kateri pa padajo žrtve na vseh straneh. Čeprav imajo vse žrtve pravico do groba in pietetnega spomina, pa vendarle ni vseeno kakšno uniformo je nosila žrtev v času življenje in čemu je bila posvečena njegova borba. Glede na tvoje razlage pobijanja žrtev se boš moral pa sam odločiti ali si klerofašist, komunist , nacionalist ::::::. Prav tako boš moral sam razčistiti ali so bili vse izvensodno pobite žrtve tudi brez krivde. Navsezadnje je bila večina njih vojakov, ki so v svečani prisegi prisegli, da so pripravljeni za svoje gospodarje dati tudi življenje. Mnogi od njih, so ga na žalost tudi dali ali pa jim je bilo odvzeto v skladu s prisego. Glede na tvojo razlago : Kdor ni z nami je proti nam, pa si najprej odgovori zakaj RKC svoje ovčke deli na naša in ne naše. Večina partizanov je bila zdravih vernih kmečkih fantov vzgojenih v katoliškem duhu, prav tako kot večina domobrancev.

  • robespierre 2 je rekel/-la:

    SLOVENCI se kaj sprašujete zakaj nas je tako malo??zakaj nas praktično ni skoraj več?Nič čudnega saj smo skozi zgodovino skorajda vse pobili ali pa izgnali!Vzroke sa sedanje boljševistično-murgeljsko mizerno stanje je potrebno iskati v preteklosti!Brez obračuna s preteklostjo pa ni možna prihodnost naše mlade Poimenski seznam še živečih morilcev iz VDV autentičen obstaja in ga je možno pridobiti pri R.L.Naj živi dežela bedakov in morilcev.

  • Bor je rekel/-la:

    http://www.youtube.com/watch?v=cjsiGLxT9mg

    Fighting the New World Order: Information Revolution 2009

  • en_tipson je rekel/-la:

    “grozote slovanskega naroda, podmazanega z vero?”

    Ja, to sem rekel, še enkrat preberi.

    “in od kdaj je velesrbska teorija povezana z vero?”

    Od nekdaj.

    “to je teorija nacionalizma, ne pa religije, otrok!”

    Kdo je omenil religijo?

  • butalec je rekel/-la:

    Za nekatere je seznam pripadnikov vojske državne varnosti seznam morilcev, medtem ko nikjer ni objavljenega seznama žrtev teh domnevnih morilcev. Prav bi bilo, da se najprej objavi seznam žrtev, da se s tem preprečijo vse manipulacije o številu in nedolžnosti le teh. Na tej podlagi bo lažje poiskati krivce za te poboje in jih ustrezno kaznovati, če seveda sploh še živijo. Česa se bojimo , da ne objavimo seznama žrtev?

  • robespierre 2 je rekel/-la:

    butalko, pojdi v sosednjo ulico in zastavi to vprašanje morilcu vseh morilcev,samemu na žalost še živečemu udbovskemu dinozavru majorju mitju.In on ti bo pojasnil, da so povojne moritve delo temnih sil, zlasti potuhnjenih amerikancev,pa umazanih židov, pa skrivaćev in druge zapadne golazni.Takšen odgovor boš skoraj zanesljivo dobil tudi od samega borčevskega napihnjenca in glavnega komandanta še živečih spomeničarjev in predvsem majskih skrivačev.Dober tek.

    • Carlos Contreras je rekel/-la:

      A res, kokolo, komunisti govorijo o “umazanih Židih”? Zanimivo, glede na to, da so predvojne katoliške publikacije vse polne tovrstnih sintagem.

  • Naš Tito je rekel/-la:

    Uf, odziv pa je takšen kot tale ujma, ki je kar strehe odnašala.
    Pa saj pravijo, če mački na rep stopiš, se zadere!

    Deset božjih zapovedi je najvišje načelo, po katerem mora kristjan živeti. Ena od zapovedi pravi: Ne ubijaj! Verniki se tega nikoli ne držijo, saj lahko gredo k spovedi. Sam generalštab kristusove vojske pa je dosledno spoštoval to načelo! Inkvizicija je obtoženca tako dolgo zverinsko mučila, da je priznal. Ko pa je priznal, pa ga je predala prosvetni oblasti, da ga obglavijo ali živega spečejo v loncu kot so to naredili s pripadnikom lutrove vere v Benetkah. Vatikansko vodstvo načelno spoštuje Deset božjih zapovedi, kajti med njimi ni zapovedi: NE MUČI! Krvnik Mojzes tega načela seveda ni vključil med zapovedi. Samemu sebi že ni hotel zavezati rok!

    Vatikan je podprl fašizem, Vatikan je podprl nacizem. Vatikan je plačan ideološki advokat bogatih v borbi proti delavcem, ki se hočejo znebiti zatiranja. Ima dovolj denarja, ki mu ga dajejo bogati, da plačuje posameznike, da prevalijo svojo zločine storjene nad lastnim ljudstvom nad tiste, ki so se ali pa še borijo za delavske pravice.
    Ne gre za boga, gre izključno za bogastvo in oblast posameznikov nad ljudstvom. Kdor jih pri tem omejuje, je komunist, torej zločinec!
    Na katerem koli forumu, nikjer ni govora o verskih temah, klerofašisti govorijo izključno o premoženju, ki jim je bilo odvzeto! Nikjer pa o hlapcih in deklah in delavcih, ki niso imeli ničesar!

    Kako si potem tolmačite, da je bog pravičen in neizmerno dober in še celo vsemogočen?

  • butalec je rekel/-la:

    Namesto morilcu vseh morilcev zastavljam vprašanje bedaku vseh bedakov: Napiši poimensko vsaj eno žrtev morilca vseh morilcev?

  • Naš Tito je rekel/-la:

    Butalec
    Morilec vseh morilcev je tisti morilec, ki je pomoril vse druge kolege morilce.
    Ti si gotovo edini, ki to ve!

    • asd je rekel/-la:

      “morilec vseh morilcev” ima dva pomena:
      1. tisti, katerega si ti izbral
      2. “največji”. kot v tem primeru: toča vseh toč.

      normalno inteligentni ljudje (kar ti nisi) bodo vedeli, kateri pomen je imel avtor v mislih.

  • butalec je rekel/-la:

    Za mnoge je bil to naš TITO.

  • en_tipson je rekel/-la:

    Za mnoge druge pa kdo drug, v čem je tvoja poanta?

    Ful je pomemben tale topic očitno (največ komentarjev je pritegnil, pa to) - posebej nam bo pomagal, ko bo šlo vse okrog nas v kurac, da točno vemo a je bil stalinizem zločin ali ne.

    Aja, pa če se kdo sprašuje, sem Za Tita. Ampak naj vas zemlja požre, če vam je to bolj pomembno od recimo, underground novice izpred treh dni nazaj, namreč da Kitajska noče več kupovat ameriškega zveznega dolga (heh, in Bill Clinton potuje v Severno Korejo na prijateljski obisk! Svizec zavije čokolado v folijo, k’nede?) … in posledic, ki jih to ima za svetovno ekonomijo … sam tlele je bol važn, da sosedu fajn povem, kokr mu gre! Je tako? Je tako!

  • Naš Tito je rekel/-la:

    tipson, prav imaš. Imam važnejše delo, zvečer grem v Maribor na tekmo.

    TITO je torej bil morilec vseh morilcev, pravi naš butalec. S tem tip celo sam priznava, da so po vojni bili likvidirani morilci! Hipnotiziranim logika ne dela.

    Slučajno sem poslušal predavanje ruskega analitika, ki je trdil, da je Amerika v takšnem finačnem zlomu, da bo celo razpadla na zvezne države. Sem celo mislil, da se zafrkava! Zdaj v času ekonomske krize, pa si demokratična kapitalistična Amerika sposoja denar od nedemokratične komunistične Kitajske za reševanje svojih bank, kar mora biti za Ameriko zelo ponižujoče!

    Hrvati imajo dovolj ustaškega terorja, oblastniki so se prestrašili in že pripravljajo policijo za zadušitev besa naroda. “Demokracija” bo morala sneti demokratično masko in pokazati narodu pravo lice!

    Zastonj razlagam, da želi Vatikan imeti reveže in da na tem tudi delajo. Peščica bogatih, vsi ostali revni, poslušni in bogaboječi! Z uporom ne bo nič, Vatikan ima tudi Enote za “miroljubno posredovanje”! Ko je Genscher predaval o Novi svetovni ureditvi, je posebej poudaril: “Naslednjih 100 let ne bomo DOVOLILI nobenih sprememb!” Da je bil Genscher papeževa desna roka, ki je neposredno vodila razpad Jugoslavije, verjetno ni potrebno posebej poudarjati.

    Vatikan je najhujša rak rana na telesu človeštva!

  • butalec je rekel/-la:

    Nikoli nisem in nikoli ne bom verjel, da je Tito bil morilec. Poanta pa je v tem , da Naš Tito strokovno razlaga kdo je morilec vseh morilcev in da jaz to gotovo vem. Na žalost tega ne vem, vem pa da Tito ni!

    • asd je rekel/-la:

      tvoj idol tito pa že ni bil morilec. če ti “verjameš in veš” pa že mora biti res. komunistična propaganda še vedno drži. hitlerjeva propaganda je propadla, ker je nemčija izgubila. komunistična propaganda pa še kar živi, ker so bili zmagovalci.

  • robespierre 2 je rekel/-la:

    Naš mili titek iz kumrofških bregov,pa ne da prihajaš iz obnovljenega prtijskega komiteja pri svetemBoljševiku??Tvoji dnevni ideološki zmazki so prava sramota za še živeče pravoverne titoiste in murgeliste.Vse kaže na daljšo fizično odsotnost pri študiju kratke zgodovine b. in zgodovine jugo p.

  • Naš Tito je rekel/-la:

    Dragi moji klerofašisti

    Če je bil “komunizem” tako zločinski, zakaj niste pred sodišče poklicali niti enega od 131 tisoč članov Zveze komunistov, na čelu s Kučanom, Janšo, Slivnikom, Peterletom, Pahorjem, itd, če ne vseh članov, pa samo člane Centralnega komiteja ZKS?

    Kako lahko Janša brez sramu zahteva lustracijo komunistov, sam pa je bil tudi član te zločinske organizacije?

    Če je bil “komunizem” res tako zločinski, zakaj ste potem delavce okradli, zakaj ste delavcem vzeli njihove tovarne in si jih prilastninili, zakaj niste “komunistom” zaplenili njihovega premoženja in jih poslali pred sodnike?

    In če sklepam po dejanjih, potem je, dragi klerofašisti, obsodba komunizma le izgovor za razlastitev delavcev in ne komunistov, da ste VI lahko postali bogati!

  • Debatni Bog je rekel/-la:

    Tukaj ste vsi bolani.
    .
    .
    .
    Vrtite se v krogu!
    .
    .
    .
    Nihče ne bo na koncu sprejel mnenje nasprotnega.
    .
    .
    .
    Vsak na svoji strani.
    .
    .
    .
    Butci.
    .
    .
    .
    Stranke pa se smejijo,
    .
    .
    .
    ker jim zagotavljate mandate.
    .
    .
    .
    Kaj boste s to debato spremenili? Preteklost?
    .
    .
    .
    Prihodnost je temačna: S takimi idioti si deliti državo je obup.
    .
    .
    .
    A veste koliko krat je skupina ljudi to spredebatirala in
    .
    .
    .
    NIČ se ni spremenilo.
    .
    .
    .
    Dajte čas tratit za kaj koristnega.
    .
    .
    .
    Butci.

  • MEFISTO je rekel/-la:

    NAŠ TITO mora biti očitno Titovih let, ker ima tako slab spomin, da je še vedno prepričan, da pred in po Titu ni bilo nič.

    Mogoče je bil nekoč celo sekretar kakšne majhne partijske celice, pa se mu od visoke funkcije še kar naprej vrti!

    Meni ga je žal.

    Koliko hudega je morala prestati njegova zapeljana dušica, ko se mu je pred očmi sesuval njegov
    mistični komunizem in ko so začeli prihajati na plano Titovi smrtni grehi.

  • en_tipson je rekel/-la:

    To smu pa dobr povedou!

    Jst mislm, da se je šou zdej kr jokat!

  • lala je rekel/-la:

    Bravo Debatni bog, edini pameten post, ki sem ga našel na tej temi GO-GO-GO!!!!!!