14. avgust, 2009 | Nikola Maljković

Prodajalci v stanju pripravljenosti

  • DELICIOUS
  • Google
  • RSS

Na delniških trgih v ZDA je bil tudi pretekli teden prisoten pozitiven moment. Tako je SP500 indeks zaključil že četrti teden v pozitivnem območju. Glavni odboj tečajev se je zgodil v petek, potem ko so v ZDA objavili informacije s trga dela, ki so presegle povprečna pričakovanja analitikov.

Brezposelnost se je kljub povečevanju izgub delovnih mest v ZDA zmanjšala za 0,1 odstotne točke, torej iz 9,5 odstotkov na 9,4 odstotke. Razlog za upad te stopnje je posebnost v izračunu tega podatka, vendar moj namen ni razlagati, kako priti do tega podatka, saj daje večina tržnih udeležencev tako ali tako največ poudarka podatkom, ki jih objavljajo mediji in večinoma ne gredo v okostje samega izračuna.

Kupci so s tem podatkom ponovno dobili razloge za nakupe, vendar se je včeraj pokazalo, da nimajo več toliko moči kot pretekli teden, saj se je SP500 zadržal malenkostno pod odpornim območjem nad 1015.

V petek smo opazili tudi odstopanje gibanja dolarja glede na delniške indekse, saj je po petkovi objavi prišlo do močne rasti dolarja nasproti ostalim valutam, ki se je nadaljevala tudi včeraj. Dosedaj smo bili priča tako rasti delniških indeksov kot slabitvi dolarja, vendar se delniški trgovalci zaenkrat ne strinjajo z valutnimi.

Finančni sektor, gradbena ter nepremičninska podjetja dajejo podporo trgu sama, zato moramo biti v tem tednu na omenjene sektorje zelo pozorni, kajti če pride do opaznejše slabitve, se povečuje možnost za vsaj manjši obrat.

Tudi precejšnja relativna moč delnic, ki jih nihče ni želel imeti v portfeljih (delnic, ki so precej izgubile), kaže na to, da trg postaja utrujen.

Še vedno sem mnenja, da smo zelo blizu relativno večjega padca na delniških trgih oziroma korekcije navzdol, zato ostaja načrt prodaje na kratko iz prejšnjega tedna nespremenjen. Torej odpiranje prodaj na kratko na SP500 indeksu znotraj območja 1015-1040, tveganje je zaključek nad 1060, cilj pa območje okoli 950-960.

Če morebiti pride do pričakovanega padca še preden tečaj doseže nivoje planiranega vstopa, bom vstopil ob preboju nivoja 990, tveganje je zaključek nad 1010, cilj pa 950-960.

sp500-1108091

Zavedam se, da bo potrebno imeti veliko potrpljenja, vendar je potencialna nagrada dovolj privlačna, da se držim zastavljenega načrta.

Ta teden bodo trgovalci največ pozornosti namenili sredinem sestanku FOMC-ja, četrtkovi objavi podatka o rasti prodaje na drobno ter petkovem podatku o inflaciji.

Uspešen teden.

Nikola Maljković
Avtor je analitik v trgovalni ekipi TradePort, Poteza d. d.

 


  • DELICIOUS
  • Google
  • RSS
3 x komentirano
  • Bor je rekel/-la:

    Kaj pa kitajski nepremičninski balon?

  • Aschmodei je rekel/-la:

    Saj razumem mladeniče, dejansko v življenju niso ustvarili ničesar z realno vrednostjo in tako premetavanje sem in tja je pravzaprav vse kar znajo. Rahlo neprijetno, ampak zakaj bi kogarkoli brigalo.

  • Q_ je rekel/-la:

    “Potonilo” še pet ameriških bank. Letos v ZDA zlom doživelo že 77 bank.