18. avgust, 2009 | Denis Sarkić

Direktor TVS o bloganju kulturne ministrice

Pisanje kulturne ministrice Maje Širca na svojem blogu o RTV Slovenija je spodbudilo vodjo programskega sveta RTV SLO Staneta Grando, da je premieru Borutu Pahorju napisal javno pismo, direktor TVS Jože Možina pa je za Vest komentiral pisanje in tudi pojasnil možnost svojega predčasnega odstopa s funkcije.
  • DELICIOUS
  • Google
  • RSS

Pisanje kulturne ministrice Majde Širce na njeni spletni strani o RTV Sloveniji kot javni hiši presega mejo kulturnega dialoga, je danes v izjavil direktor TV Slovenija Jože Možina. Po njegovih besedah je na ministrstvu za kulturo in še zlasti pri kulturni ministrici ključni problem ravno kultura v najbolj splošnem pomenu. “Sploh ne vem, v katere čase nas to vrača,” je dejal Možina, ki upa, da to ni prihodnost “v kulturnem smislu, kot si ministrica razlaga”. Kot pravi, podpira pismo predsednika programskega sveta RTV SLO Staneta Grande premieru Borutu Pahorju. Grandino pismo, je nadaljeval, je poskus opozoriti na nekulturno ravnanje Širce, “ki presega neko zdravo mejo. Nekateri celo govorijo že o bolezenskih znakih oziroma paranoji”.

Po besedah direktorja TVS nekateri pri Širci zaznavajo obup, ker ni naredila tistega, kar si je zastavila. “Očitno so bile v kontekstu tistega, kar bi morala postoriti, tudi glave vodilnih ljudi na RTV,” je poudaril in dodal, da ji tu “ne morem veliko pomagati, še zlasti zato, ker njen govor ni dialoški”. Kot je dodal, sam o ministrici ne sanja, tudi na dopustu ni premišljeval o njej, “ona pa o meni očitno veliko razmišlja”. Na naše vprašanje, ali je možno, da predčasno odstopi, je odgovoril, da nima “velikih in detajlnih načrtov” in da je “nekje rekel, da bi, če bi prišlo do normalnega kontakta, lahko razmišljali o vsem mogočem”. “Prav zaradi teh grobih posegov do neke faze o razmišljanju o odstopu tudi ni prišlo,” je dodal.

Možina je zatrdil, da je vodstvo RTV SLO “napade pričakovalo, prav tako smo pričakovali, da se bodo zaostrile določene zadeve, vendar je bil način, kako se je to spomladi dogodilo, dokaj aroganten in grob, zato je bila tudi naša reakcija bolj radikalna, kot bi bila sicer”. Glede očitkov Širce o javni hiši je direktor TVS povedal, da je RTV Slovenija javni zavod in ne javna hiša. “Definicija javne hiše po Slovarju slovenskega knjižnega jezika je, da je to hiša, kjer se dogajajo spolne usluge, mislim da plačljive”. “Če je bilo mogoče času gospe ministrice kaj takšnega - upam sicer da ne -, zdaj ni, saj da bi jaz vedel ne,” je dodal.

Možina je povedal, da je premier Pahor že od prvih obiskov po volitvah izredno konstruktiven do RTV SLO. “Ne morem reči, da je bil strašansko naklonjen, dejansko pa nas v bazi podpira in ga dejansko zanima tisto, kar je pomembno, in sicer da izpolnjujemo svoj funkcijo in da smo varčni z denarjem,” je pojasnil in dodal, da je Pahor napovedal, da se ne bo vtikal v vsebino. “In zakaj se ravno piše njemu. Morda zato, ker je predsednik vlade zatrdil - ko je bilo jasno, da bo nova ministrica za kulturo Majda Širca - da bo v primeru, če bo Širca posegala na RTV in če bo poskušala vplivati nanjo, izredno ostro odreagiral,” je dejal Možina. Kot je dodal, Pahor do njih goji normalne odnose.

Kot je znano, je Granda v ponedeljek v odprtem pismu Pahorju omenil Širco, ki je na svoji spletni strani RTV SLO označila za javno hišo. Čeprav stališča ne odražajo uradnih stališč ministrstva, pa Granda poziva premiera, naj ponovno preuči ministričino pristojnost za nadaljnje vodenje resorja. Toliko sovražnega govora se v tako kratkem času po mnenju Grande še ni streslo na javni zavod oziroma njegove zakonite predstavnike. Zato predsednika vlade poziva, naj stori nekaj za korektno obravnavanje RTV SLO, tudi kritično, “nikakor pa ne več z negativno pristranostjo, da ne rečemo sovražno”.

Širca pa je danes pojasnila, da živi “v družbi, kjer je svoboda izražanja eno od njenih temeljnih načel, blog pa je zame svoboden prostor izražanja osebnih videnj in občutenj”. Kot je poudarila, piše, med drugim tudi bloge, že vrsto let, in temu se sedaj, ko je ministrica, ne namerava odpovedati. Ocenjuje, da je sicer meja med zasebnim in javnim vse bolj tanka, “a blog je zasebna misel, ne pa podajanje uradnih stališč”.

Iz kabineta predsednika vlade pa so povedali le, da se premier zaenkrat na Grandino odprto pismo še ne bo odzival.

Pismo Staneta Grande predsedniku vlade Borutu Pahorju:

Spoštovani,

ministrica za kulturo Republike Slovenije Majda Širca si v svojih izjavah privošči izpade, ki bi vas morali skrbeti. Gre za pomanjkanje osnovnega komunikacijskega bontona, sovražni govor, različne oblike nestrpnosti, za menjavo kritike ad personam, namesto ad rem, izničevanja domnevnega nasprotnika kot človeka, državljana in celo moža-očeta …

Znan je (in seveda ni s tem nič narobe) njen odklonilen odnos do vodstva RTV Slovenija, še posebej do njenega televizijskega dela in direktorja Jožeta Možine. Že zdavnaj je preseglo največjo možno ostrino nekega dialoga. Gre za nekaj, česar od člana demokratične slovenske vlade ne bi pričakovali. Tudi če zapisi, ki jih javnosti prek svojih domačih strani na svetovnem spletu posreduje gospa Širca ne odražajo uradnih stališč ministrstva za kulturo (upamo, da so z njimi v nasprotju), pa je nujno, da kot predsednik vlade ponovno preučite ministričino pristojnost in verodostojnost za nadaljnje vodenje svojega resorja.

RTV Slovenija je zavod najvišjega kulturnega pomena, ministrica pa ga temu navkljub označi za javno hišo (po SSKJ: hiša, v kateri je za plačilo možno imeti spolne odnose). Če jo pesti dejstvo, da aktualni direktor ni po njeni volji, ji nihče ne daje pravice, da bi se spustila na raven najnižjega primitivizma, saj s tem žali nekaj tisoč zaposlenih ali drugače povezanih s to ustanovo.

Spoštovani predsednik, čeprav smo si ljudje kdaj na različnih bregovih, nam humanizem, etika in tudi osnovni bonton narekujejo vzorce vedenja, nastopanja in izražanja. Ministrovanje je celodnevna zaposlitev. Tu ne more biti zasebnih javnih izjav. Vaša ministrica Majda Širca je pred dnevi na spletni strani (kdor bo omenjene zapise prebiral, se bo bržčas zamislil tudi nad množico pravopisnih napak gospe kulturne ministrice) o direktorju TV Slovenija g. Možini med drugim zapisala:
…se mi mrakoben um televizijskega direktorja počasi že smili. Vidim ga, kako odhaja spat in se mu pred očmi prikazujejo nekakšne Zaresne more, slutim ga, kako odhaja v posteljo s sulico in nakovalom v roki in čutim ga, kako se znoji, ko se v sanjah bori s svetlimi silami, ki sproti topijo njegov spomenik.

…In ga vidim , kako beži k očetu njegovega zakona, ki mu tam v daljavi maha s tabelami, plonk listi, najcenejšo in najboljšo televizijo, z govejo juho, …
Svoboda izražanja je ena poglavitnih pridobitev modernih demokracij in tako pisanje je načeloma dopustno (v kolikor ni seveda pravno sankcionirano), ali je še okusno, pa precenite tudi sami.

Pripravlja se medijska zakonodaja, piše se predlog novega zakona o RTV Slovenija. Vse v redu in prav, vendar, ali še verjamete, da je po takem žolčnem izlitju mnenja o RTV Slovenija, po besednem linču ob pozno spomladanskem nastopu v parlamentu, po nedavnem izreku kazni preko medijskega inšpektorja, po sodnem pregonu novinarjev in urednikov TV Slovenija s strani njenega strankarskega predsednika, po zgodovinskem izreku odstopljenega nadzornika in simpatizerja Zaresa, češ da je potrebno »to bando razgonit, samo kako jo bomo razgonil«, še prisotno ozračje neobremenjenega in od osebnih antipatij neokuženega obravnavanja RTV Slovenija? Gotovo ne. Tudi, če bi se po čudežu čez noč klonirali v BBC, CNN in ZDF skupaj, bi sedanja ministrica najverjetneje pri nastopanju glede RTV Slovenija gnala svoja neomajna in vnaprej začrtana stališča. Toliko sovražnega govora se v tako kratkem času še ni streslo na naš javni zavod oziroma njegove zakonite predstavnike.

Gospod predsednik, storite nekaj, da se bo v prihodnje RTV Slovenija obravnavala korektno, tudi kritično, če bo potrebno, nikakor pa ne več z negativno pristranostjo, da ne rečemo sovražno. Dotlej bo težko vzpostaviti pogoje za normalno sožitje med Javnim zavodom RTV Slovenija in pristojno ministrico.

Dr. Stane Granda
Predsednik programskega sveta RTV Slovenija

* Zapis na blogu Majde Širca - Javna hiša
* Zapis na blogu Majde Širca - Družina in Možina

 


  • DELICIOUS
  • Google
  • RSS
54 x komentirano
  • / je rekel/-la:

    “RTV Slovenija je zavod najvišjega kulturnega pomena”- ammmm LOOOOL, ROFL, EPIUC FAIL

    Javna hiša res ni primeren izraz, ker premore veliko več zanimive vsebine kot tisto skrpucalo ki mu rečejo na RTVju “tv program” ki ni za nikamor….

    • rukar je rekel/-la:

      Razlika med lepotnimi tekmovanji in politiko je ta , da se v slednji lahko udejstvujejo tudi grde levičarske omare !

    • kaktus je rekel/-la:

      Nekoč smo že predlagali, da bi bila zgradba Kučanovovega ” Centralnega komiteja” najprimernejša za javno hišo, po domače kuplje-raj, saj ne bi rabili spremenbe namenbnosti, pa še po kurbetin nebi rabili uvažati !

    • Tatjana Malec je rekel/-la:

      SLOVESNA ZAPRISEGA MINISTRICE ZA KULTURO

      Mladina: Majda Širca in njene misli, Ljubljana, 21. avgusta (STA):

      Majda Širca, ministrica za kulturo, seveda nima prav, ko pravi, da je blog zasebna misel, ne pa predstavljanje uradnih stališč. Ko si enkrat minister, ministrica, je pač vsaka izrečena ali zapisana misel, sploh če gre za misel o direktorju javnega zavoda, ki spada v pristojnost tega ministra, čisto resna misel, v Mladini piše Grega Repovž.

      S stališčem Grege Repovža se v celoti strinjam, ker ga lahko podkrepimo tudi s pravno doktrino in argumentiramo s tem, da tehtamo na eni strani pravico do svobodnega izražanja Majde Širca kot državljanke in pa njeno slovesno zaprisego, ki jo je podala kot ministrica pred imenovanjem državnemu zboru. V slovesni prisegi se predsednik vlade ali posamezni minister izreče, da bo spoštoval ustavni red, da bo ravnal po svoji vesti in z vsemi svojimi močmi deloval za blaginjo Slovenije (104. in 113. člen Ustave RS).

      Pri tem si upravičeno lahko postavimo vprašanje, ali je ministrica delovala za blaginjo Slovenije in v skladu s svojimi zakonskimi pristojnostmi, ko je postavila svojo pravico do svobode izražanja kot državljanka nad pravicami in dolžnostmi, ki jih ima kot izvoljena funkcionarka vlade, kajti vsak minister posebej je odgovoren za delovanje vlade in svojega resornega ministrstva. Ker je podaljala izjave na blog o stvareh, ki sodijo po naravi stvari v resorno ministrstvo za kulturo, bi lahko rekli, da je z obveščanjem javnosti izvrševanje svoje ministrske funkcije privatizirala in prenesla izvrševanje funkcije predstavljanja resornega ministrstva, se pravi nalog, ki spadajo v njen resor, na blog in da se lahko utemeljeno domneva, da je manipulirala z javnostjo z žargonom politične pravšnjosti stranke, kateri pripada.

      Postavlja se načelno vprašanje, ali lahko odgovorni za resorno politiko ministrstva daje javnosti svoja osebna stališča na blogih o stvareh, ki uradno sodijo v pristojnost ministrstva? Očitno ne! Politični in pravni red naj skrbita za preprečevanja konflikta interesov na relaciji interesi politične stranke – Vlada.

      V tem primeru ne gre za ljubiteljsko izražanje osebnega mnenja Majde Širca na blogu, saj bi bilo neresno, da bi Majda Širca, ki je hkrati ministrica, o istih vprašanjih enkrat nastopala kot blogerka, drugič kot ministrica.

      Oseba na ministrski funkciji je 24 ur na dan minister, ponoči in podnevi. Tu ne gre le za dolžnosti, ki izhajajo iz ministrske funkcije, gre tudi za načelo prijaznega in resnega obnašanja v nastopih z javnostmi, ki zahteva samokontrolo in samoomejitve.

      Majda Širca ne more nastopati v istih vprašanjih v dvojni vlogi, enkrat kot ministrica, državna funkcionarka in drugič kot nepomembna statistka - blogerka, ki kar tako leporeči ali grdoreči. Lahko bi ji očitali tudi zniževanje varstva pravic javnemu zavodu, ki mu jih priznava zakon kot neodvisni ustanovi. Tu gre tudi za vprašanje obzirnega in tenkočutnega spoštovanja standardov, ki zagotavljajo višjo raven varovanja zakonitosti, tudi človekovih osebnih pravic javnih osebnosti in drugih. V svetu veljajo določena načela, doktrine ali pravila, vzpostavljena s precedensom o ravnanju oseb na takšnih položajih.

      Resnost in zgledno zasebno življenje izvoljenega in zapriseženega državnega funkcionarja je precej izraženo in zasidrano etično in pravno stališče, ki izvira iz načela delitve oblasti med zakonodajno, sodno in izvršilno vejo tako, da je to delitveno načelo med abstraktnim in konkretnim težko določiti oziroma razmejiti. Stranka, kateri ministrica kot članica pripada, s svojimi člani, ki so hkrati poslanci, nastopa pri uveljavljanju svojih interesov v parlamentu. Večinoma se taka vprašanja rešujejo od primera do primera s tehtanjem, ali je bil z določenim ravnanjem funkcionarja prizadet javni interes, ugled ustanove ali državnega urada ali kakšna človekova pravica, kakor tudi načelo delitve oblasti. Takšno blogovsko lobiranje ministrice vsekakor ni primerno.

      Vsakemu je po 35. členu ustave RS zagotovljena nedotakljivost človekove telesne in duševne celovitosti, njegove zasebnosti in človekovih pravic. Tu se postavlja vprašanje ali nek minister lahko s tako grobimi in žaljivimi izjavami posega v integriteto konkretno direktorja RTV Jožeta Možine in tudi celotnega kolektiva RTV, da ga imenuje javna hiša. Minister je kot nosilec javnih pooblastil dolžan ravnati s skrbnostjo izbranih besed in dejanj, ko nastopa v odnosih z javnostmi in spoštovati enako varstvo pravic vseh ter varstvo človekove osebnosti in dostojanstva ter integriteto resorja, ki ga vodi.

      Funkcija izvoljenega državnega funkcionarja je častna, odgovorna in resna zadeva. Državna ureditev in delo nosilcev javnih pooblastil je zakoličeno z ustavo, temelji na varstvu človekovih pravic, etiki, parlamentarni demokraciji, političnem plurazlizmu in zahteva takšen vzpostavljen državni mehanizem, da se kaj takega ne zgodi. Predsednik vlade bi moral takoj intervenirati. Interesi posameznih političnih strank so sekundarni pojav in nasledek demokratičnih volitev. Pravni relativizem je za demokracijo absolutno nesprejemljiv. Naša nacionalna emancipacije in državnost naj ohranjajo vzorce obnašanja, ki so značilni za visoko razvito družbo. Blog je bil farsa, groba manipulacija z RTV ustanovo odzadaj!

  • Dvorni pisar z licenco je rekel/-la:

    Hehehe;-).

    Kulturna ministrica očitno nima nikakršnega vpliva na RTV, če ji na voljo ostanejo samo še spletni zapisi.

    Ta vlada naj se zbere pred Metelkovo, vsak naj ima svojo palestinsko ruto okrog vratu ali smučarsko kapo čez obraz, ter naj s transparenti potoži mimoidočim, kako so vsi hudobni do njih in kakšna krivica se dogaja.

    • kaktus je rekel/-la:

      TAKRAT, KO JE ” RTV” funkcioniral še kot kuple-raj, je bila ŠIRČEVA še ena od urednic v hiši !

  • marko je rekel/-la:

    Kaj nima RTV nek programski svet, ki naj skrbi za take reči? Če je njegov domet tak, kot njegovega člana Nikole, se ne čudite, da je program kao “slab”.Je pa vseeno dosti bolj prebavljiv, kot KanalaA ali Pop Tv-ja. In tole res ni vlada. Tole je ena “banda, ki jo bi bilo trba razgonit”, ne , Nikola?

  • ProPolis je rekel/-la:

    Z jezikom imajo eni res problem. Širca bi morala vedeti, da ni umetnik in ji zato ne pritiče kaka umetniška svoboda, pač pa je politik in to tudi v svojem tako imenovanem prostem času. In politik mora govoriti malce bolj izbrano. Vsaj zdi se mi. Z Grando se strinjam, Možino pa bi že zdavnaj lahko odnesel kak kadrovski tsunami, ker tip enostavno ne obvlada materije, ki jo ima v rokah. Približno toliko je kompetenten, kot so bili kompetentni na svojem področju mladi ekonomisti. Torej premalo. Zaradi mene lahko odpihne Možino in Širco skupaj, prvega zaradi nesposobnosti, drugo zaradi nespodobnosti.

  • konec je rekel/-la:

    od podgane ni mogoče pričakovati drugega…..možina; misson impossible….podgana ostane podgana , ne glede če pozna črke ali ne…

  • Zbik je rekel/-la:

    Aha, ko rečejo “javna hiša” neposvečena usta, je to blasfemija.

    Resno: Ali se kateremu “raziskovalnemu novinarju” da poiskati VSA mesta, kjer je bila JAVNO objavljeno poimenovanje (ironično in povzdignjeno hkrati) RTV z “javna hiša”?

    Še en obrat… če RTV že tako verjame v “appearances” - zakaj ne umakne takih dveh (po/za)valjancev, kot sta Možina in Granda? Če se samo spomnim samoizpričanih Grandovih dunajskih samotnih dveh litrčkov s katerimi je proslavil svojo arhivsko najdbo…

  • Rado je rekel/-la:

    Vsebine spora ne poznam dovolj dobro, da bi se opredeljeval v celoti,
    me pa zanima, če se je Možina kdaj javil s odprtim pismom, v času vladavine najbolj nekulturnega, kulturnega ministra v zgodovini RS, Simonitija?

  • butalec je rekel/-la:

    Gospa Širca je skoraj lastnica vsekakor pa skrbnica te javne hiše. In če “javna hiša” ne funkcionira dobro, je za izboljšanje stanja potrebno “kurbe” zamenjati ne pa kritizirati.

    • Nikolovski je rekel/-la:

      :D hu-da :D

    • Nikolovski je rekel/-la:

      hehe povej jim Majda… na žalost preveč gledamo tv doma, da nebi vedu kok beden program ima RTV Slo. Če je pisu Možina že prej? kok jst vem ne. Prej so bli zadovoljni z njegovim (ne)delom. Kar pa še zdaleč ne pomeni, da so RTVjevci svoje delo opravili dobro. A vi gledate RTV?
      A se zavedate npr. da imamo TV shop na nacionalki?
      ali da ni glasbene oddaje, ki bi promovirala alternativno glasbo v Sloveniji?
      da ni nočnega programa…
      da ni dopoldanskega programa…
      RTV je šou v kulturac :D

    • Dvorni pisar z licenco je rekel/-la:

      Nikolovski, upam da si v obdobju umetniškega navdiha. Videti je, da boš moral v kratkem rapati v obrambo še komu iz tvoje zabavne stranke.

    • cvek je rekel/-la:

      Gospa Širca je pomagala ta “kuple-raj dolga leta kot urednica soustvarjati ! Takrat jih je delalo v tem “kupleraju” enkrat več, zato je bil finančno vedno podhranjen !

  • Fonzi je rekel/-la:

    Zamenjati vse. Sicer je pa tako - JJ bo itak zamenjal vse, kar bo zamenjal borat. Zato je to pravzaprav Sizifovo delo…

    • konec je rekel/-la:

      a nisi ti tako glasno tulil in krulil ko je JJ zamenjal nekatere…že za diktatorja si ga imel….ha, ha, drhal komunajzerska ostane vedno in le drhal…ha, ha, ha,

  • Mimi je rekel/-la:

    Strinjam se s kritikami o TVS in se jim pridružujem (tudi pri ogorčenju da moram to še plačevati!!), prav tako se strinjam, da osebno mnenje ljudi na najvišjih položajih ne izraža (nujno) uradnega stališča celotne institucije/podjetja/…, vendar potem naj govorijo o osebnih zadevah oz. ne o tistih, ki se morajo o njih tudi javno opredeljevat, tako da menim, da to ni na mestu oz. da bi se lahko ministrica Širca poslužila kakega drugega *prijema*, ravno zato, ker ima pomembno funkcijo. Se mi zdi to neprofesionalno. Širca ni upornica, umetnica, novinarka ali zgolj blogerka, ima pomembno funkcijo in čeprav je res, da je tudi oseba, je primerneje da v delikatnih zadevah v prvem planu upošteva funkcijo, ki jo opravlja. Ker tako pač je. Ljudje s takšnim statusom postanejo javni.
    Nivo pisanja in dialoga oz. komunikacije pa je že tako na ničli oz. že v minusu, da smo nekateri pričakovali od te vlade več omike oz. dvig nivojev, pa se to žal ni zgodilo (Golobič, Vlačič itd.)

    • cvek je rekel/-la:

      Nikolovski čaka povabilo na “RTV”, da bi lahko onesnaževal naš kulturni prostor !

    • rukar je rekel/-la:

      BUGAR NIKOLOVSKI, bo še lahko dolgo , dolgo igral in pel po fužinskih beznicah, delovno ” vižo”
      smo mu dali !

    • MEFISTO je rekel/-la:

      MIMI, včasih pa tudi slepa kura zrno najde!

  • Grigorij Zinovjev je rekel/-la:

    Možina ima kot vedno umirjen in razumen pristop, edino tisto, da je človek brez velikih načrtov, bi lahko kdo razumel, da to velja za RTV. Vprašanje za Radota, kdaj se je Možina z odprtim pismom obrnil na kogarkoli in kdaj je bil Simoniti tako nekulturen, kot v svojem zapisu Širca, ki se je s takimi izjavami že večkrat proslavila?

    • angie je rekel/-la:

      Grigorij, a spiš?

      Možina, Granda, Vasle in generalni so prav pred kratkim, po incidentu po tiskovki dveh odstopajočih članov NO RTV SLo pisali odprto in ogorčeno pismo Pahorju.
      In ali si pozabil, kako kulturenje bil Simoniti do Šičeve ob predaji štafete na ministrstvu?

    • konec je rekel/-la:

      angie ne kruli……

    • konec je rekel/-la:

      Možina je CAR…preveč zmeren, strpen za komunajzersko drhal……

  • kaktus je rekel/-la:

    Kaj bi pa pričakovali od primitivke ? Ob zadevi “STRELNIKOFF” , si je kot drž. sekret-arka za kulturo imela na steni urada brezjansko podobo s podgano, kot je bilo namigovano, je akcijo plačalo ministrstvo .Bila pa je tudi osebna žalitev, VELIKEGA INTELEKTUALCA, našega doslej najvišjega cerkvenega dostojanstvenika gospoda RODETA ! Ravno ta “karikatura” je vsebovala osebno mržnjo ” ex komunistov”, saj je podganji smrček bil prikazan kot Rode- tov nos, oz . podgana kot RODE ! Takšnih žalitev so se ” osvoboditelji” privoščili v petdesetih letih, potem ne več ! Tako na ministrico ŠIRCo odračanje v ” kulturnejših” časih ni kaj dosti vplivalo !

  • Rado je rekel/-la:

    Dragi Grigorij,
    pravo vprašanje je, “Kdaj se Simoniti ni nekulturno obnašal”? Vsak njegov javni nastop za časa ministrovanja, pa že prej, od kar je vodil predvolilno telmo temo za Brezigarjevo, je bila ena sama osornost, cinizemi in zaničevanje vseh drugih. In pika na i, je bila njegova predaja ministrovanja, ko je z zmerljivko, brez pozdrava in podane roke zapustil prostore kulturnega ministrstva.

    Glede Možine,
    saj prav to pravim. V primeru Simonitija Možine nič ni motilo. V primeru Širceve pa ne prenese kritike njegovega intervjuja v Družini.

    • Grigorij Zinovjev je rekel/-la:

      Čakam primera, zmerljivke pa med predajo ni bilo, ugotovitev, da je ta teta nekulturna je pač tudi danes aktualna.

  • angie je rekel/-la:

    Neverjetno, kdo bi si mislil, da je stari Granda tak navdušen bloger:
    ata palčkov najde blog hudobne Širčeve in se razhudi kot donerveter in naslednji trtenutek spiše hudo pismo predsedniku vlade! Vsaka čast, tako se boriš za svoje!

    Možinec je seveda pri tem čisto nedolžen palček; revček je bil na dopustu in če bi Granda ne blogal, za ministričine misli še vedeli ne bi in nihče ne bi bil užaljen, saj zanje še vedel ne bi.

  • joze je rekel/-la:

    ce bi jaz bil namesto rtv in mozine bi jo tozil za kleveto!
    ne more si privoscit da kot ministrica pise stvari in jih deli na javno in osebno
    zal kot ministrica nima osebne sfere ali pa je ta zelo zozena, odkar je v javni funkciji.
    Mozina je fejst fant , ma principe
    Zares in lds so zamaskirana desnica saj so v svojem odnosu do drzavne lastnine in NATO, EU veliko bolj desno kot nekateri ki se sami razvrscajo na desno
    Grozno je videti vsak dan kako se ena zenska iz novinarke prelevila v eno najbolj zagrenjenih in manipulativnih oseb politicnega zivljenja v sloveniji

    • angie je rekel/-la:

      kakšna kleveta neki, jože:
      ženska je napisala le,, da ga vidi, Možinca - precej namrgodenega - v svojih sanjah…Ali je to mogoče kaj iztožljivega?

  • joze je rekel/-la:

    ja od kje si se pa ti vzela
    ali sploh ves kaj se dogaja v ozadju
    pojdi se malo naspat angie
    ko se bos pa zbudil/la pa slovenija ne bo vec kar bi lahko bila
    bodo pac se enkrat tvoji/nasi otroci cistili plocnike po nemciji in avstriji

  • odstranjevalecrdečuhov je rekel/-la:

    Angelica, zopet see po murgeljsko huduješ?A si mogoče vćeraj pogledala rezultate javno mnenjskega merjenja o priljubljenosti tvojih rdečih zlikovcev?? Kaj hočeš, je hudo , ko ti pred lastnim pragom vse hkrati jemlje Janšev hudič? Posvetuj se s tvojimi komunajzerdkimi zlikovci in prični razmišljati , kako bo ko bo ……!

    • angie je rekel/-la:

      Odstranjevalec ali čistilec, a po murgeljsko, praviš? kaj pa naj bi to bilo? Nisem iz tvojega kurnika, kje ste se pa pomerili?

  • MEFISTO je rekel/-la:

    Ne razumem, kako je lahko tako primitivna oseba kulturna ministrica!

    Tega ne bom razumel, četudi me aretira Kresalova!

    Sicer pa je ta koalicijska oblast pretežno sestavljena iz samih takih biserov!

    • angie je rekel/-la:

      T
      Peklenšček, če ne razumeš, vprašaj za navodila geologa in bodočega doktorja za volilne sisteme in kranjske klobase Grimsovega Brankota. On vse ve in vse zna, tudi zakone spiše, če je potreba. Tistim, ki ne razumejo, naredi plonk cegelce ali fotopovečave.

    • MEFISTO je rekel/-la:

      Grimsov Branko mi tu ne bo mogel pomagati!

      Treba bo vprašati Gregorja in Boruta, pa še koga, tudi tebe Angie, ki se ne moreš distancirati od unočevalnih ministrov, kar je tudi prav, saj boste tudi zaradi tega gladko izgubili naslednje volitve.

  • Simona Rebolj je rekel/-la:

    Uf, uf, uf … “da je cenen humor in ceneno razvedrilo lažje poiskati na komercialnih televizijah”, je izjavil g. Možina. Zdaj sem pa zmedena. Mi je želel g. Možina dopovedat, da so humorstične serije, ki jih rola RTV, žlahtni humor in žlahtno razvedrilo??? Je oddaja Na zdravje žlahtno razvedrilo z žlahtnim humorjem (pa med “golica” oddajami niti ni na najbolj infantilnem nivoju)??? In, olalala, prenestrastna telenovela Strasti je bila poskus lansiranja ljudstvu … hmmm … česa … nacionalnega žlahtnega razvedrila, nacionalne vzgojnoizobraževalne serije o sivini strasti na Slovenskem mogoče??? Hmmm … novih oddaj, predvsem kulturnih, se kar drenja v produkciji zadnjih let, ja.

    Kakor koli, zdaj ko sem poučena o mejah cene humorja, mi je jasno, zakaj sem se pred televizijo končno vsaj nasmehnila ob poročanju o verbalni igrici ministrice za kulturo. Ko sem v nadaljevanju dojela, da je nastalo celo nekakšno zgroženo pismo o sovražnem govoru, me je minil smeh. A oni to resno? A to so problemi naše krajine? To naj bi bil vrhunec sovražnega govora med politiki, ki je omembe vreden? Minister Simoniti je bil osoren in vsebinsko neokusno arogantno žaljiv prevečkrat. O, ko bi pri tem premogel vsaj kanček transformacije konflikta v humor. Saj … mogoče se pa zato RTV vodstvo nad njegovim obnašanjem ni prav nič pritoževalo, ker se jim je zdel duhovit. Morda prav žlahtno duhovit in razvedrilen. Pa nisem razumela.

    Mogoče sploh ni fora v levih in desnih, niti v katoliških in ateističnih. Problem je v smislu za humor. Tudi tega žlahtnega vica na koncu prispevka ne razumem, ko je g. Možina dejal, da je bistvena konstitucija človeka in osebe, ne glede na funkcijo, ki jo opravlja. Zelo zaskrbljujoče po mojem mnenju. Kajti izjava je izpadla kot pojasnilo mentalitete, da ni pomembno ubadanje z upravičenostjo zasedanja funkcije določenega človeka, ampak predvsem, da ja “taprave” konstitucije (po čigavem mnenju in okusu?)! Vem, verjetno spet nisem razumela vica. Verjetno ni cenen. Lahko drago košta.

    • angie je rekel/-la:

      Problem je v smislu za humor!!! Bravo!!!
      (Oz. njegovem hudem pomanjkanju…)

      Simoniti in Granda, velezgodovin(ar)ski par, sta (bila) slika in prilika (Frice in Frace) te kritične mase.
      Vic si razumela, Simona, le da eni iz skromnega ministričenega duhovičenja ( ali vica) hočejo za vsako ceno narediti nacionalno tragedijo. Ki naj odmeva do parlamenta in predsednika vlade osebno!
      Trojica Možina- Granda- Vasle kar naprej po medijih trosijo jeremijade, češ da jim nova oblast streže po življenju (obstoju na sedanjih funkcijah, seveda).
      ¨
      No, sama še vedno upam, da bodo za kazen morali odslužili ta mandat do konca in sami pojesti golaž, ki so nam ga skuhali! Potem pa naj gredo obdelovat vsak svoj vrt, kot bi rekel Candide, ali vsak v svoj kurnik, odkoder so jih poklicali, da vodijo RTV.

  • Jon je rekel/-la:

    Če je RTV javna hiša, zakaj si zares.si.grda.sirca tako želi vanj?

  • [...] stran dvignila glas in protestirala nad zapisanim, češ, za ministrico se to ne spodobi, je le-ta izjavila da je “…blog je zasebna misel, ne pa podajanje uradnih stališč…”. Ostalo [...]

  • nik je rekel/-la:

    Dajte no, primerjati RTV z javno hišo je pohvala, ne pa zmerljivka.

    V resnici je RTV še dosti slabša, tam ni nikakršnega zadovoljstva.

  • Nogavička je rekel/-la:

    Zapisi Majde Širca trenutno niso ali pa niso več dostopni. Ostanejo nam torej zgolj odzivi nanje …

  • kaktus je rekel/-la:

    Kaj pa če je dama Širca morda spolno podhranjena, da si želi na vsak način v kupleraj ?

  • Rado je rekel/-la:

    Tatjana Malec,

    kakšno zmedeno skpucalo si skup spravila?
    Ministrica je Možino pač iskreno ocenila. Ali si ti proti iskrenosti? Prostituiranju Možine in celega vodstva RTV le eni politični opciji, pač ni mogoče drugače reči. Mar ne vidiš, kar vidimo vsi?
    Na RTV-ju se strelja le na en gol!

  • MEFISTO je rekel/-la:

    Bodite že vendar nekoliko bolj prizanesljivi do postkomunističnih levičarjev kot sta ANGIE in NOGAVIČKA ter drugih obupanih oboževalcev te oblasti, katere sestavni del je tudi skrajno nekulturna ministruica!

    Težko jim je namreč priznati, da se ruši država in se pri tem še veseliti.