19. avgust, 2009 | Denis Sarkić

Sodišče utišalo Dnevnik pri poročanju o poslovnežu Pierpaolu Ceraniju

Okrajna sodnica časopisu Dnevniku prepovedala poročanje o italijanskemu poslovnežu Pierpaolu Ceraniju, ki je od Boška Šrota kupil delež Kolonela.
  • DELICIOUS
  • Google
  • RSS

Okrajna sodnica Katarina Novšak Kaplan je časopisu Dnevnik prepovedala poročati o italijanskem poslovnežu Pierpaolu Ceraniju, ki je od Boška Šrota odkupil tretjino Kolonela, je potrdil odgovorni urednik časnika Ali Žerdin. Žerdin je dejal, da odredbo spoštujejo, a so se nanjo že pritožili, ker otežuje njihovo delo, prizadet pa je tudi interes javnosti. Odgovorni urednik Dnevnika pričakuje, da bo sodišče o njihovi pritožbi na odredbo odločalo v najkrajšem roku.

Odgovorni urednik časopisa Dnevnik Ali Žerdin za Vest:

Začasno odredbo zavrača tudi Združenje novinarjev in publicistov. Po njihovem je “v interesu javnosti, da izve, kdo je v resnici oseba, ki je z nakupom Kolonela postala eden od pomembnih lastnikov Pivovarne Laško in prek nje tudi Pivovarne Union, Radenske, Fructala, Mercatorja ter slovenskih časopisnih hiš Delo in Večer”. V primeru kršitve začasne sodne odredbe je, kot poudarja predsednik upravnega sveta združenja Igor Kršinar, zagrožena denarna kazen v višini 50.000 evrov, za vsake naslednje kršitve pa naj bi bila denarna kazen še višja.

“Po slovenski ustavi je zagotovljena svoboda izražanja misli, govora in javnega nastopanja, tiska in drugih oblik obveščanja in izražanja, prav tako tudi, da lahko vsakdo svobodno zbira, sprejema in širi vesti in mnenja,” je zapisal Kršinar. V združenju tako menijo, “da je začasna odredba ljubljanske okrajne sodnice tudi v nasprotju z razumevanjem pravice do svobode tiska v državah z daljšo demokratično tradicijo in onemogoča pravico do obveščenosti javnosti”. Po njihovo nas sodna odredba vrača v čase totalitarizma. V združenju tako pričakujejo, da bo sodišče v kratkem ugodilo pritožbi in razveljavilo sporno začasno odredbo.

Kot je znano, je italijansko podjetje Iniziative Generali 96, ki ga vodi Pierpaolo Cerani, s 27. julijem postalo večinski lastnik podjetja Kolonel. Kolonel je posredno lastnik največjega posamičnega lastnika Pivovarne Laško, družbe Infond Holding.

Novinarji brez meja so zgroženi nad odredbo sodišča časniku Dnevnik. “Slovenska sodišča legalizirajo obliko cenzure, ki je nesprejemljiva v Evropski uniji,” menijo Novinarji brez meja in dodajajo, da bi lahko uporabil Cerani pravico do odgovora, da bi se branil. Po njihovem pa bi lahko tudi, kar je že storil, tožil časopis za odškodnino pred slovenskim sodiščem in počakal na razsodbo. “Novica o tem se je že pojavila v ostalih tujih medijih,” navajajo in opozarjajo, da odredba sodišča jasno poskuša preprečiti pomembne gospodarske posle, v katerih poskuša Cerani pridobiti eno največjih slovenskih poslovnih skupin. “Kazni so popolnoma neproporcionalne in neposredno kršijo avtonomijo uredništva,” so prepričani Novinarji brez meja.

 


  • DELICIOUS
  • Google
  • RSS
47 x komentirano
  • Bunekr je rekel/-la:

    KJE JE ZGAGA ???? GREMO AKCIJA :-D

  • nemesis je rekel/-la:

    A niso novinarji pisarili v tujino,da jih Janša cenzurira,kaj je zdaj to,ko so naši na oblasti?

  • nemesis je rekel/-la:

    Kaj je zdaj to?Ali niso Janšo obtoževali,da krati svobodo medijem?Kako,da se to dogaja zdaj pod novo vlado,saj to je levi časopis?

    • Zvitorepec je rekel/-la:

      Ja, mislim, da je sedaj čas, da neodvisni novinarski ceh sestavi nov pamfletek. Sedaj novinarje napadajo celo sodniki, politiki so jih že pojebali …

    • Zvitorepec je rekel/-la:

      se opravičujem: odjebali …

    • en_tipson je rekel/-la:

      Sodstvo ni vlada, poba.

    • en_tipson je rekel/-la:

      Kako primerno, da take reči navkljub domnevnim tonam sodnih zaostankov tako hitro pridejo skozi sodni stroj.

      …SRAMOTA!

    • en_tipson je rekel/-la:

      …wtf, zakaj neki mi vse komentarje meče pod stare poste? Vest, pomagaj! :(

  • abaddon je rekel/-la:

    Mmm? Skrbi ga kot dobrega novinarja za slovensko javnost, ker ne bo izvedla pomembnih podatkov o Čeraniju, po drugi strani jih pa noče izdati (v očitno dobro slovenske javnosti) četudi bi jih lahko, ker gre na koncu za kaj? naklado Dnevnika?, denar?, … eh, eh, ta svet :(
    In potem se žali, da ne more opravljati funkcije zaradi katere je na svetu.. seveda jo lahko, samo kapital mu to prepoveduje. Dost paradoxalno v okviru te zgodbe :)

    • Bount je rekel/-la:

      Paradon , če nimaš pojma zakaj se v resnici gre, mi ostali , ki - zaradi znanja več drugih jezikov- lahko beremo in poslušamo tudi tuje medije- pa vemo- te prosim, vzdrži se takih bebavih komentarjev, če že nisi sposoben povedati kaj pametnega. Novira vje v tem primeru tako iskren, da bolj ne more biti. Zasluži si priznanje , ne pa takih nesramnih , bebavik komentatorčkov!

    • Bount je rekel/-la:

      Katarina Novšak Kaplan, kdo si v resnici? Denis , kaj nam lahko kaj o njej veš napišeš, ali je tudi to cenzurirano?

    • MEFISTO je rekel/-la:

      O tvojem znanju jezikov smo se ob neki priliki že nazorno prepričali!

  • luka je rekel/-la:

    Ne kapiram….res ne kapiram, kako je mogoče kaj takega….

    PS; to ne spada pod družbo, bi blo lahko kar pod politiko….

  • Bor je rekel/-la:

    Arhiv Google:

    Italian Press: Arrested Prince Bribed Bulgaria’s Ex-PM
    17 June 2006, Saturday
    Italy’s arrested Prince Victor Emmanuel paid money for the election campaign of Bulgaria’s ex-PM - his cousin Simeon Saxe-Coburg, Italy’s Corriere della Sera claims. According to the report, Saxe-Coburg promised to arrange for the Italian prince and entrepreneur Pierpaolo Cerani to win a public tender in Bulgaria. A wiretap on Cerani reportedly revealed that Saxe-Coburg pledged to them the tender for building a medical complex in Bulgaria.

  • B&B je rekel/-la:

    Tudi jaz se sprašujem, kje so pisma po Evropi o tem kako se v Sloveniji cenzurira. Verjetno je opozicija izvajala pritisk na sodišče, da prepove pisanje Dnevniku.

    Joj, kako se vam vračajo bumerangi, ki ste jih sami metali v preteklih 4 letih.

  • Nikolovski je rekel/-la:

    No… upam da ne bo čaku predolg na novo odločitev sodišča… žal mi je da v tem primeru Ali tako razmišlja… ta zgodba je večja od prodaje časopisa. Car bi bil, če bi takoj povedu drugim medijem kar ve.
    Drugač pa… da ne pozabimo ime sodnice, na katero bi bil Salamon ponosen: Katarina Novšak Kaplan ;)

    • CVEK je rekel/-la:

      Nikolovski, malo težje razumem, je to bolgarsko ? Ministrica Širca, te bo zagotovo angažirala na “RTV”-eju, čim se do nje dokoplje !

  • nejc je rekel/-la:

    Ni čudno, saj je bila nastavljena od prejšnje vlade (dejmo še mi mal po janšistično press)

    Pred predsednikom Državnega zbora Republike Slovenije Francetom Cukjatijem, dr. med., so v četrtek, 19. aprila 2007, prisegli sodniki in sodnice.
    http://www.borovnica.sds.si/arhiv/07_04_19.htm
    Kera je Katarinca?

  • Dvorni pisar z licenco je rekel/-la:

    Zelo uživam ob tej novici.

    Spomnite se obraza tistega skandinavskega klativiteza, ko je pojasnjeval v kamero pomen črke J.

    Pa srce parajočih krikov 571 mučenikov, ki so jih tlačili okovani škornji fašističnega janšizma tako silovito, da so iztrebki pomešani s krvjo brizgali in frčali daleč čez meje domovine.

    Pisanja o Hudi jami, ki je zvenelo, kakor da je bila najdena deponija “kosti” ne pa mrtvi ljudje.

    Novinarke, ki je iz prevoda Obamovega govora izpustila boj Amerike zoper komunizem.

    Ne nazadnje pa - če ste brali kaj portale osrednjih dnevnikov in RTV zadnje čase, ste sami priča nizke stopnje pismenosti na njih (holivudsko, letalni virus, direktor muzeja novejše zgodovine Dežman, itd, itd..).

    Jasno je, da resen človek (ne glede na njegovo poštenost) ne bo dovolil slovenski novinarski srenji omenjati svoje dejavnosti in osebe. Saj ni nor:-).

    • Dvorni pisar z licenco je rekel/-la:

      Popravek,
      Dežman je prav zares direktnor muzeja novejše zgodovine:-).

      Mislim da so ga nekje pred kratkim krstili za direktorja najnovejše zgodovine, ker pa ne najdem zapisa, štejte, da ta napaka novinarjev ni bila storjena.

  • hgf je rekel/-la:

    v imenitni družbi smo se znašli na rsf: poleg rusije, afganistana, irana, hondurasa…

  • luka je rekel/-la:

    če ne smejo pisati o njem, ne smejo pisati o njegovih povezavah za anico in boškom….

    bo pa DELO več pisalo…LOL

  • nemesis je rekel/-la:

    Pa kaj je sploh še za pisati,banke morajo zasežene delnice prodati,da Merkator in Laško dobita lastnika,ravno tako Delo in Večer,saj so banke posodile denar ne delnice in ne morejo biti zdaj dolgoročne lastnice delnic.

  • butalec je rekel/-la:

    Nisem pristaš nobenih prepovedi, saj sem mnenja, da v kolikor so podatki resnični in pošteno povzeti in objavljeni morajo biti dostopni javnosti. Toda vprašanje je ali so naši novinarji in ostali ki nastopajo v javnosti sposobni dajati take podatke, ali poročajo tendenciozno, nepremišljeno in celo škodljivo populistično, pod vplivom politike ali celo mafije? To je vprašanje, ki nas mora skrbeti. Dokler se bodo izvoljenci ljudstva na podlagi takih podatkov in poročanj hodili klanjati mrtvim ustašem , četnikom, nacistom in jih prikazovali kot nedolžne žrtve v podobi žensk in otrok, toliko časa ne bom verjel v poštenost poročanja in objavljanja javnih podatkov. Dokler bo gospodu Dežmanu dovoljeno javno predstavljati Slovenijo in Slovence kot najbolj zločinski narod v Evropi, toliko časa me ni strah za svobodo javne besede, pač pa me je strah takih predstavnikov ljudstva, takih novinarjev in takih politikov in takih zgodovinarjev, da o Jelinčiču sploh ne govorim. O tem bo treba razmišljati, da bodo novinarji in vsi ostali našteti imeli” kaj bolj pametnega za delat” ne pa spraševati predsednika o tem.

    • nemesis je rekel/-la:

      Izhajam iz partizanske družine,pa kjub temu obsojam povojne poboje in menim,da si vse žrtve zaslužijo dostojen pokop,če bi se vsa ta grobišča raziskala takoj po osamosvojitvi,bi danes že imeli pravo spravo in ljudje ne bi bili tako razdeljeni.

    • MEFISTO je rekel/-la:

      BUTALEC, ne piši, kadar je zunaj nad 30 stopinj!

  • Bor je rekel/-la:

    Nedotakljiva sodnica ljubljanskega okrajnega sodišča Katarina Novšak Kaplan

    …še ena fašistka?

  • odstranjevalecrdečuhov je rekel/-la:

    Vse kaže ,da je pokončna sodnica povezana s samim Luciferjem,ki sliši na ime Janez.Teško tej sodnici.Hajka zoper njo se že začenja.

  • prostostrel je rekel/-la:

    A niste vse pomešali? Zakaj bi imeal ta sodnica kaj z Janšo, če je prepovedala pisati o Ceraniju, ki je pritekel reševati obupanega Šrota, ta pa je že dolgo skregan z Janšo? Kaj pa če je sodnica res imela dober razloga, da prepove Dnevniku pisanje o Ceraniju? No, saj je itak že nekdo ugotovil, da je verjetno celo naredila uslugo Aliju….dokler je še čas.

  • Bount je rekel/-la:

    Denar pa res lahko kupi vse, razen zavest, etiko , modrost in moralo tako pokončnih in iskrenih novinarjev kot civilne družbe. Slovenija ne daj se, ne poklekni pred takimi nesramnimi poskusi utišanja, da se resnico jasno in glasno pove!
    Podporo vsem novinarjem!

  • Bount je rekel/-la:

    In mimogrede, zakaj tuji mediji lahko poročajo o omenjenem gospodu, naši pa ne?

  • Bount je rekel/-la:

    In tuji mediji, glede zgodovine poslovanja omenjenega gospoda in osebnih karateristik so zelo, zelo kritični !
    Ali Žerdin in časopis Dnevnik bi moral dobiti posebno nagrado RS za objektivo, novinarsko , odlično raziskovalno delo v korist cele Slovenije!! Kaj se dogaja z našo državo?
    Finančni gospodarski posli nažalost krojijo tudi naše vsakdanje življenje, poglejte tudi primer kaj se dogaja na
    področju terminal Žavlje in drugih podobnih goljufivih “poslov” , ki bi jih lako imenovali ….
    Sicer vest o tem nič ne piše, je pa zato bilo odlično pokrito od vseh ostalih medijev, vključno vsemi televizijskimi hišami dne 21.8.09!

  • BOTA je rekel/-la:

    Sodba je v bistvu dosegla ravno nasprotni učinek. Tisti, ki jih ta tema ni zanimala so s sodbo postali nanjo pozorni. V dobi Interneta in poplave informacij je tudi nesmiselna. Je pa tovrstna sodna praksa nevarna, saj tistim ki si najamejo dobrega odvetnika omogoča, da dosežejo vse, tudi na “nezakonit” način. Bolje rečeno z zlorabo prava in sodnega sistema. Na to bi sodnica tudi morala pomisliti, No lahko pa da je …… :) Nebom zapisal, da mi ne bo prepovedala objavljanja komentarjev. Mislite da to ni mogoče?!

    • nemesis je rekel/-la:

      Ne,ker je stvar veliko bolj preposta.To ni prva začasna odredba,Dnevnik jih ima že kar nekaj,v tem primeru gre za tujega državljana,ima dobrega odvetnika,ki je napisal zadevo tako,da bi verjetno tudi na Evropskem sodišču vzdržala.Če Slovenija tolerira razne oddaje Finske,kjer na dokaze čakamo v nedogled,si očitno Italijani tega ne dovoljujejo.

  • MEFISTO je rekel/-la:

    Kaj se jezite nad sodstvom, saj je vendar neodvisno!

    Od ljudstva!

  • butalec je rekel/-la:

    Mefisto hvala za še en tvoj dober nasvet, ki si jih poln kot drek vitaminov. Da pa ne bo sodišče odrejalo kdaj in kaj naj kdo piše, boš kot vidim to nalogo pri 30 stopinjah prevzel ti . Želim ti veliko toplih dni.

  • kaktus je rekel/-la:

    SUMIM, DA JE KDO IZ KUČANOVEGA “FORUMA 21″ KLICAL NA SODIŠČE, TE ŠE NEKATERI POSLUŠAJO ! BU-TALEC, ti si prekratek za MEFISTA , poslušal bi ga bil, nasvet je bil dober, sedaj si pa užaljen !