25. avgust, 2009 | Matjaž Vizjak

Kot na punčico očesa pazite na nas

  • DELICIOUS
  • Google
  • RSS

“Oče naš, kateri si v nebesih… tvoje pravice iščem, ki si jo poslal na svet! Kar si rekel, ne boš oporekel; kar si napisal, ne boš izbrisal! Ne v ljudi ne zaupam, ne v svojo pravico ne zaupam, v tvoje pismo zaupam. Oče naš, kateri si v nebesih… neskončno si usmiljen, daj beraču vbogajme; neskončno si pravičen, daj delavcu plačilo! Oblagodari hlapca, ki je pravice lačen in žejen, nasiti ga in napoji! Samo ukaži, pa bo živa tvoja beseda in bo napolnila vsa srca, da bodo spoznala pravico!… Oče naš, kateri si v nebesih… ne izkušaj jih predolgo, dotakni se s prstom njih oči, da bodo čudežno izpregledale; in tudi svojega hlapca ne izkušaj predolgo, ker je že star in nadložen; in potolaži ga, ker je potrt in slab od bridkosti! Oče naš, kateri si v nebesih…”
Ivan Cankar: Hlapec Jernej in njegova pravica, CZ 2006
Ko sem za eno prejšnjih kolumn prebiral porumenela gradiva in zapisnike z zadnjega, 11. kongresa nekdanje Zveze komunistov Slovenije (od njega bo za božič že dvajset let!), sem se večkrat smejal, ko sem bral: »Tovariši, mi komunisti … bla, bla, bla«) iz ust istih, ki se danes zaklinjajo: »Mi, socialni demokrati … bla, bla, bla,« »Mi, demokrati … bla, bla, bla,« »Mi, člani Zbora za republiko … bla, bla, bla …«

Ja. Bla, bla, bla. Vendar večina že dvajset let molči: nekdanji delegati na kongresu ZKS, člani CK ZKS in CK ZKJ. Nihče od članov zadnjega cekaja Zveze komunistov Slovenije (Milan Kučan, Živko Pregl, Franci Pivec, Sonja Lokar, Ciril Ribičič, Peter Bekeš, Boris Muževič, Polde Bibič, Matjaž Mulej, Ciril Baškovič, Robert Černe, Martina Kolar, Herman Rigelnik, Borut Pahor, Miloš Prosenc, Janez Bohorič, Lojze Ude, Branko Greganovič, Lenart Šetinc, Milan Balažič, Aurelio Juri, Silvo Komar, Vilma Manjček, Milan Bratec, Boris Zakrajšek, Matija Škof, Jože Miklavc, Alenka Kovšča, Avgust Majerič, Božidar Gorjan, Tatiana Juratovec, Metka Tekavčičl, Franc Pipan, Danilo Slivnik, Sonja Kralj, Bojan Polak–Stjenka, Anton Anderlič, Željko Ciglar, Marija Beznjak, Majda Junik, Stanislav Bačar, Jože Utenkar, Stojan Kokošar, Bogomil Ferfila, Miro Glas, Jože Korinšek, Anuška Štiftar, Franc Hudej, Marjan Bevc, Marta Vahčič, Ksenija Turk, Maks Tajnikar, Lojzka Šprajc, Dušanka Gračanin, Božo Kuharič, Vilko Jelen, Bruno Korelič, Dušan Vodeb, Igor Mežek, Boris Sovič, Milan Toprkar, Alojz Gojčič, Glido Meling, Milan Lokar In Štefka Preskar) in članov cekaja Zveze komunistov Jugoslavije (Janez Kocijančič, Lev Kreft, Miran Potrč, Vlado Klemenčič, Štefan Korošec, Mitja Horvat, Božidar Debenjak, Silvo Gorenc, Dušan Šinigoj, Gusti Grof, Emil Milan Pintar, Aleksander Ravnikar, Emil Štern, Božidar Kovač, Matija Gjerkeš, Štefan Cigoj, Valentina Tomlje in Zvone Dragan) v dvajsetih letih ni javno vzel v bran dosti bolj socialdemokratsko napisanega programa ZKS od programa Pahorjevih socialnih demokratov.  Ni mi treba verjeti na besedo, preberite si oba.

Razumem, da kot bi vsi, ki smo jih nekoč poslušali, brali ali se zagovarjali pred njihovimi partijskimi, zgrajenimi stališči izumrli, ali najmanj postali dementni in se spominjamo samo še zgodnjih otroških let; na mladinska in zekajevska leta pa smo vsi pozabili. Kot so jih sami. Samo še moja hišica, moja svobodica. Toda: »Kar si rekel, ne boš oporekel; kar si napisal, ne boš izbrisal!«

V tistih časih in že prej, sem kot novinar in urednik zanesljivo imel več svobode pisanja in govorjenja, kot jo imajo danes mladi novinarski kolegi. Manj so na nas pritiskali partijski aparatčiki, kot danes na novinarje pritiskata incestno povezana kapital in politika. Za partijskimi sekretarji so kljub vsemu stali partijski programski dokumenti, ki so bili že nekaj časa zgledno demokratični, in je bilo njihovo drugačno tolmačenje, kljub vsemu samovolja. Te je bilo precej, ugovarjanje pa je bila stvar osebnega poguma in avtonomnosti posameznika.

V kapitalizmu te dileme ni. Na sam oltar v bohkovem kotu ima kapitalizem postavljenega sv. Profit. Po sv.Profitu naj ne bi ljudje delali, da preživimo, ampak živeli, da delamo za kapitaliste in zanje ustvarjamo denar, vedno več denarja, za politike pa za vseobsegajočo sveto oblast. Obakrat za totalitarno oblast pod elektronskim nadzorom, kot ga udba ni zmogla.

Socializem (ki ga ni bilo v izvorni obliki) je bil vsaj v načelu pravičen, če že ni bil v praksi, kapitalizem pa je iz temeljev krivičen! Sam pravi tako. V njem zmagujejo mladi, zdravi, močni, predrzni. Močni in predrzni pa ne zmagujejo samo po hierarhiji navzdol, kot piranhe se kapitalisti in politiki v njihovi službi po kanibalsko jedo med seboj. In vedno manj je zmagovalcev in vedno bolj bogati so in vedno več revežev je. Absolutnih in relativnih, ki živijo (ne vem sicer kako) že dolgo pod pragom priznane revščine.

Pred časom so me slovenski antikomunistični borci (Vezjakovi, Pod lipo v Stožicah) povabili na večerjo. Naročil sem jim, naj pazijo, da bom imel ves čas poln krožnik in kozarec. Tudi antikomunisti, ki boste komentirali tole pisanje, pazite na nas! Naj umolknemo in izumremo že tako maloštevilni mi, izgubili boste razlog obstoja. Ne boste imeli več s kom polemizirati in se boriti proti komu in čemu.

Zato, pišite!

Matjaž Vizjak

 


  • DELICIOUS
  • Google
  • RSS
21 x komentirano
  • NoMercy je rekel/-la:

    @ MV: twelve points.
    ————–
    ampak idole ima pa sedaj le vsak svoje :P
    in pljuje lahko javno in močno na vse “ne naše” :) - in za to gre.
    Ne pozabimo, da se je RKC vsaj že dvakrat temeljito cepila: 1. na pravoslavne in 2. še na Luterane.
    In zato je vedno šlo: da se je lahko pljuvalo na “ne naše” ker se na “naše” to ne spodobi, je grdo … :)

  • angie je rekel/-la:

    Vedno bolj z užitkom vas berem, g. Vizjak.
    Tisto, o značaju kapitalizma sui generis popolnoma drži. Sinoči sem na TV gledala oddajo Vzporedna ekonomija z Nikom Kavčičem. Če ste spregledali, vam jo priporočam v ogled na spletnem arhivu rtv.
    Tisti, ki vas bodo kmalu začeli vsevprek zmerjati na tem spletnem mestu, kakopak tudi slučajno ne bodo vsaj poskušali razumeti, o čem govorite in nas skušate navesti k razmišljanju.
    Še manj je mogoče pričakovati, da bodo vzeli v roke vire, kot predlagate.

    Pa še to: Strašansko zanimiv je seznam zadnjih članov CK ZKS.(pri čemer nikoli nismo kupili Slivnikove teze oz. izgovora, da je vstopil v ta organ zato, da bi mu pomagal sestopiti z oblasti - nikoli ne bi bil niti povabljen zraven, če ne bi bil zvest partijski vojak!) Kasnejši “razvoj” nekaterih akterjev “zadnjega CK-ja je skoraj zabaven: naš vrli rtv zakonopisec, geolog Grims, bo menda doktoriral pri potopiscu B. Ferfili, članu CK ZKS. In to na tolikokrat popljuvanem (s strani unirdečuhov in podobnih kerlcev na vesti ) na osovraženem FDV-ju (oni mu pravijo kumrovška šola ali nekaj podobnega)…

    • Nogavička je rekel/-la:

      A Ferfila se ga bo končn usmilu, Branka Grimsa?!

    • anton je rekel/-la:

      No, če je imel gospod Slivnik pravico vstopiti v crkujoče najvišje partijske organe “srce rdečuhov”, so imeli tudi drugi pravico “evolucije”. Komunizem bi bil še danes prevladujoča religija, če najbolj obetavnih, tudi JJ, ne bi iz nje vrgli!
      Pa kaj?! Malce šminke, pa je. Stranke… ustrojene po naučenih vzorcih…, mladinski tabori, klavzure… novi papeži so tu. Tudi komunizem za njihove voditelje. (Vsakomur po njegovih potrebah!).
      Ljubi Slovenci! Seliti se bo treba. Avstralija menda spet potrebuje… pastirje ovac. To bo za plebs velik korak, iz ovc, v pastirje…

  • odstranjevalecrdečuhov je rekel/-la:

    Angelica,kakšnimurgeljski občutki in partijski instinkti se to prezračevali ob sinočnjem gledanju in poslušanju iskrenega udbovsko-bančnega skesanca,tovariša N.kavčiča???Kaj je že povedal o nekdanjih udbovsko-partijskih nepismenih lažnih liderjev??Kako,da je poslovala slovensko-udbovska mafija in njen politični vrh??Partijsko-udbovsko morala iz katere so se učile generacije in generacije lažnih partijskih povzpetnikov in nemarnih evnuhov, med katere ,žal še vedno sodiš tudi TI, tvoji pol -potovski z,mazki, vsakodnevne partijske zaukazane okrožnice in žuganje in pljuvanju sodržavljanov in nazorskih drugačnežev.Seveda si sedaj partijsko presrečna,saj ima ponižni hlapčič po imenu bruseljski maneken v svoji novodobni boljševistični vladni kamarili POL zadnjega CK in tretjino občinskih partijskih sekretarjev.In vsakodnevni rezultat teh super kadrov,ki slišijo samo še na PROFIT,se kažejo v naši mizerni vsakdanjosti in dolgih vrstah sodržavljanov pred javnimi kuhinjami, sirotišnicami, skladišči starih gvantov, večjih konntejnerskih smetišč in brezupnega javljanja pri borzah dela itd,itd.In pljuvanje se bo pričelo……

    • NoMercy je rekel/-la:

      @ UR: a si pozabil tabletke vzeti al si zamenjal vrstni red in doziranje??

    • angie je rekel/-la:

      No, UR, pa se je začelo… a konec se še ni priklopil?

    • anton je rekel/-la:

      “Odstranjevalec rdečuhov”. Vi ste kronan, nepismen osel! Ne znate poslušati, ne znate brati, ne znate razmišljati!
      Niko Kavčič, v svojem času, je bil genij! Zato je še danes aktualen. Si res domišljate, da se svet, danes, kaj drugače vrti?!
      Udbe ni več! So pa tajne in javne združbe, desetkrat bolj učinkovite, stokrat starejše, kot so bili “komunajzarji”, pa še božji blagoslov… no ja, prilastile so si ga… imajo!
      Rdeči, beli, črni, Janezi in vsi drugi, so pa le vzeli, kar so si lahko. To plačujemo. V imenu demokracije.
      Se vam zdi, če vlada Borut ali Janez, da vam je bolje? Njima je!
      Oprostite, zdajle sem frustriran, pravkar sem se vrnil iz zdravstvenega doma Moste v Ljubljani. Tam, če kličeš centralo, te ne sprejmejo, ker se telefonistka izživlja v računalniških igricah, ambulanta starejše zdravnice pa rajo naroči ob pričetku dela, ob 13. uri. Potem si srečko, če si na vrsti ob 18. uri, ker ima gospa “doktor” vmes vsaj 45 minut za vnos hrane in za pogovore o pravkar preživetem dopustu vsaj še dve uri. Danes doživeto!
      Koji k… sem 45 let plačeval prispevke za zdravstveno zavarovanje? Gospod Miklavčič, minister, sočustvujem z vami. Ampak vi, zagotovo, teh težav nimate!

  • Aljo je rekel/-la:

    Škoda, da je bila oktoberska revolucija financirana s strani istih sil, kot nacisti. Škoda tudi, da je bil Tito ruski agent, ki je po drugi svetovni po inform biroju prestopil med prostozidarje, škoda, da je bil Kardelj tudi prostozidar, škoda da je Kučan prostozidar, pa še marsikdo drug iz naše elite, škoda da je Janša v tesni povezavi z Vatikanom. Še bi lahko našteval, samo škoda, da nihče v Sloveniji ne raziskuje teh stvari.

    V Slovenijo smo dobili hudega posrednika, ki sklepa posle z “udbaškim” odpadnikom. Bliža se nam bankrot in samo molimo lahko, da nam usode ne bodo krojili židovski bankirji, ki so še bolj požrešni kot naši “udbaši”. Gospod Vizjak, NWO seka po celem svetu, vi se pa ukvarjate z zgodovino, ki je bila tako samo eksperiment, ki je trajal toliko časa, dokler države soudeležene v njem niso bankrotirale. Potrebno je razmišljati povsem na drug način, kajti industrijska revolucija se nam ponovno približuje. Po koncu “ropa zgodovine” bo nastal nov sistem, kakšen bo, bomo videli. Ali bodo razkrili vse tehnologije, ki jih imajo v bunkerjih bomo tudi videli, čas bi bil. Zemlja, naš prelep planet pa ječi pod udarci, ki ji ga zadaja napol gol opičnjak.

    Prihodost je “free energy” in eksopolitika, pa če se to še takočudno sliši ali bere…LP

    http://en.wikipedia.org/wiki/Exopolitics

  • Dvorni pisar z licenco je rekel/-la:

    Stari komunisti (tako se je avtor sam nazival v eni od kolumen) boste zbledeli in nihče se ne bo niti spominjal, da ste kdaj obstajali - to v kar bi naj verjeli, večini itak ni bilo nikdar jasno.

    Mrliči v jamah in rudnikih bodo “vpili” tako glasno, da bo vsa Slovenija jasno razumela njihovo sporočilo še dolgo potem, ko se vas ne bo spominjal nihče več.

    Hočem da se avtor kolumne zaveda tega do svojega zadnjega diha.

    • Carlos Contreras je rekel/-la:

      Gašper, a res misliš, da nima pametnejšega dela, kot pa da se prepušča lekcijam amaterske psihologije? Sicer je pa tale tvoja nekrofilija že malce bolestna, pravzaprav spominja na tisto starih borcev.

    • NoMercy je rekel/-la:

      @ Dpzl: in s čim ti svoje “hotenosti” zagotoviš, če jih kdo ne jebe sploh :P
      Tako zadrti pa tudi najbolj zadrti komunisti niso bili. Še najbližje so ti Pol Pot in inkvizitorji :)

  • Dvorni pisar z licenco je rekel/-la:

    Seveda nima. Očitno bere komentarje in komplementira o njih. Tudi mojega bo, ki je v sozvočju z njegovo, dokaj jasno izraženo tesnobo ter zato igra na njene mrakobne note.

  • asd je rekel/-la:

    ta komunajzar spet blodi. komunistov in simpatizerjev komunizma ni tako malo, posebej v sloveniji.

    kapitalizem je pravičen, ker je logičen in ker je prilagojen človeški naravi. človek je najbolj sposoben, ko mora tekmovati. kapitalizem brez socializma je boljša možnost kot socializem brez kapitalizma. najboljša kombinacija pa je komunizem s primesjo socializma. v glavnem tole poenostavljanje je bedasto. treba je pogledati kaj deluje v praksi. vaš ljubljeni komunizem se je na žalost izkazal za katastrofo.

    ps. drugič prosim uvod s povzetkom! da mi ne bo treba spet brati celega bedastega članka. ampak saj te razumem. težko je narediti en smiseln uvod, če je pa cel članek nesmiseln. lahko bi naredil takle uvod za ta članek: sem velik nostalgik komunizma, ki je pravičen (vsaj v teoriji!), kapitalizem pa nepravičen (vsaj v teoriji!).

  • nejc je rekel/-la:

    asd:”najboljša kombinacija pa je komunizem s primesjo socializma”
    zanimivo, ka pa je to za ena kombinacija? mal bolj razdelaj, me ful zanima.