27. avgust, 2009 | Matjaž Vizjak

Razvajeni in pokvarjeni

  • DELICIOUS
  • Google
  • RSS

Hlapci! Za hlapce rojeni, za hlapce vzgojeni, ustvarjeni za hlapčevanje! Gospodar se menja, bič pa ostane in bo ostal na vekomaj,
zato ker je hrbet skrivljen, biča vajen in željan.

Ivan Cankar: Hlapci, Domače branje, Delo, Ljubljana 2008

Prej ko slej, toda zanesljivo, bo prišlo do spontanega, neke vrste sodobnega, ludističnega upora, na katerega organizira družba ne bo sposobna najti drugačnega odgovora kot (pri)silo. Avtobus otrok so vzgojitelji Rdečega križa predčasno vrnili domov z letovanja v organizaciji v Punatu na Krku. Po razlagi pristojnih, ker so terorizirali vrstnike in vzgojitelje ter uničevali inventar, z drugimi besedami, ker jim vzgojitelji niso bili več kos, postali so neobvladljivi.

Najenostavnejša je razlaga, da gre samo za še eno skupino razvajenih in pokvarjenih otrok, ki iščejo samo zabavo in si preganjajo čas z nesprejemljivim in destruktivnim obnašanjem. Manjkajo samo še kajenje, alkohol in droga, in že najdemo še eno suburbano tolpo mladih huliganov, ki strahujejo sicer mirne stanovalce blokovskih sosesk.

Mogoča pa je tudi drugačna, dosti bolj kompleksna razlaga. Trinajst let stari otroci so se znašli v stiski, z vprašanji, ki se jih zanesljivo v sferi artikuliranja vprašanj ne zavedajo in jih zato ne znajo ubesediti, kaj šele nanje poiskati in najti ustrezne odgovore. Šlo je (vsekakor) za spontan upor proti (urejenemu) okolju, ki se je na njihove stiske, kot odgovor nanj – pričakovano – narobe konformno odzivalo, kar je lahko le še eskaliralo v neke vrste ludističnega obnašanja, v uničevanje simbolov potrošništva antagonistično razcepljene družbe, kar pa že ni več vzrok, ampak le še posledica socialne razslojenosti.

Vrnimo se k domov vrnjenim otrokom. V letovišče Rdečega križa so prišli na stroške te humanitarne organizacije, kjer za letovanja otrok iz socialno šibkih družin denar prispevamo državljani. Staršem za letovanje teh otrok ni bilo treba plačati. Poleg njih so v Punatu letovali tudi otroci, ki so jim letovanje plačali starši.

Otroci pa so kruti in zanesljivo so se otroci iz socialno šibkih družin znašli, prvič v okolju, ki je bogatejše od domačega, in drugič med vrstniki, otroci staršev, ki imajo denar, da so lahko  tem svojim otrokom plačali letovanje. Zanesljivo so se počutili manjvredne, segregirane in so se zato zaprli v geto. Kot se čefurji pred nacionalno zavednimi Slovenceljni zapirajo v skupine, in vanje ne sprejemajo “čistokrvnih” slovenskih otrok, tudi tistih brez nacionalističnih predsedkov ne.

Otroci so se samo uprli simbolom socialne razslojenosti v družbi, če je že ne morejo premagati. Za en teden so bili postavljeni v bogato okolje, iz katerega se bodo vrnili v svoj revni vsakdan, to so vedeli. Otroci iz socialno neogroženih družin pa se bodo vrnili v enako bogato okolje doma kot je v Punatu, če ne še bogatejše, pa še vedno za Slovenijo nič posebnega. Revni otroci so se obrnili proti simbolom bogastva in, po njihovem, nosilcem blagostanja iz okolja, ki mu sami ne pripadajo. Posnemali so samo okolje, ki ne priznava avtoritet. Če so se vzgojitelji zanašali na samo apriorno spoštovanje svojega dela in svoje družbene vloge, pač niso kos izzivom časa, ki je že tu.

Zanimivo je, da so se, nezavedno sicer, proti razslojenosti v družbi prav zaradi razkošnejšega življenja, ki pa naj bi ga živeli samo en teden, potem pa se vrnili v svoj sivi vsakdan, prvi obrnili otroci. Pač še niso hlapci, ne počutijo se hlapce, za hlapce vzgojene, ustvarjene za hlapčevanje, kot so hlapci starši, ki (zaenkrat) še tiho prenašajo socialne krivice in revščino.
Doklej bodo še molčali, preden se bodo uprli simbolom bogate družbe, začeli z razbijanjem izložb, prevračanjem in zažiganjem avtomobilov ipd.? Politiki pa plešejo tango na zvoke orkestra, medtem ko se jim Titanik pod nogami potaplja.

Matjaž Vizjak

 


  • DELICIOUS
  • Google
  • RSS
71 x komentirano
  • krucefiks je rekel/-la:

    http://www.rtvslo.si/vasa-novica/dogajanje-v-punatu-2009/210836
    http://www.siol.net/slovenija/novice/2009/08/skupina_27_otrok_je_morala_predcasno_koncati_letovanje_v_punatu.aspx

    “Najenostavnejša je razlaga, da gre samo za še eno skupino razvajenih in pokvarjenih otrok, ki iščejo samo zabavo in si preganjajo čas z nesprejemljivim in destruktivnim obnašanjem.”

    Ne najenostavnejša, ampak edina pravilna. Upor proti razslojevanju. ROFL

    • aero je rekel/-la:

      zivljenje mora biti res prijetno, ko je tako preprosto. a je a in b je b.

      zalostno.

      g. vizjak koncno nekdo, ki se vprasa tudi po vzrokih in ne odpravlja le posledic.

    • krucefiks je rekel/-la:

      Mislim, da gospod Vizjak preprosto komplicira, kjer ni potrebno ali pa mu manjka vpogleda v življenje kakšnega objestnega otroka. Sam sem tega imel dovolj.

      Ti otroci so se obnašali tako enostavno zato, ker ne poznajo meja. Socialni status nima veze s tem.

      Pa ne narobe razumet. Popolnoma se strinjam s poanto drugega dela zadnjega odstavka zgornjega besedila.

      Ampak ti otroci nimajo veze s to poanto. Težko najdeš bolj za lase privlečeno tezo, kot da objestno ravnanje omladincev opišeš kot upor proti raslojevanju. Zopet ROFL

      Le čevlje sodi naj Kopitar.

    • šifra je rekel/-la:

      ,vkrucifiks
      ..resnica boli ..kajeda g.krucifiks…
      dom rk v punatu ni od včeraj…!

  • še mal pa konc je rekel/-la:

    Saj ne morem verjet.Vizjak je nekaj dobrega napisal.Je pa to ena od možnih interpretacij.Jaz mislim, da so se ti razgrajači takega obnašanja naučili doma.Če fotr razbija pohištvo in matko pol ga bom pa še jaz itd itd………………

    ULICA PA SAMO ČAKA NA MNOŽICE? VSTANITE…………..

    Moja granitka je ready steady.

  • NoMercy je rekel/-la:

    se mi zdi, da je končno prišlo na dan:
    vzgojiteljem, učiteljem, paznikom. moderatorjem … je družba vzela iz rok vse inštrumente s katerimi se obvladuje mularija (palica, dve okoli kepe, zaračunavanje povzročene škode … ) — vse v imenu t.i. prosvetljene družbe, mehkih metod vzgoje, vbijanja otrokom v glavo, da imajo pravice (ne pa tudi dolžnosti) in kvazi idijotske sociale, da je treba vsakemu omogočiti svežo žemljico in marmelado.
    HALO — družbeno dno nastaja ravno zato, ker je ljudem preveč dovoljeno, se jih ne kaznuje za (tudi male) lumparije, ker je preveč kao mehkih pristopov.
    Če mulc pri 18 +/- še kakšno leto, lahko vozi neregistriran in nezavarovan avto ali motor, z njim straši vse okoli sebe … le kaj si lahko misli mlajši vrstnik iz podobnega socialnega okolja: jaz tudi LAHKO - brez strahu!!

    Pred nekaj leti sem v Nemčiji doživel tole:
    mulc je šel s kolesom po napačni strani. Pride nasproti starejše gospe (hodila je s palico!!). Gospa ga s palico ustavi, pospremi do prehoda in ga pošlje na pravo stran, kjer je mulc lahko nadaljeval vožnjo.
    In to je problem sodobne družbe: takšno gospo bi pri nas napadla socialna služba, starši, odvetniki … in sodišče bi jo obsodilo na lepo kazen.
    Gospoda: zaščititi je potrebno tiste (vzgojitelje, nas občane, ki nam ni mar za okolje in prostor… ) ne pa socialno dno.
    —————–
    In potem pred arestom protestirajo mame in žene zapornikov — HALO drage moje, kje ste pa bile predno je vaš moški šel v arest??? Pa arest res ni pobolševalni zavod - je KAZNOVALNA ustanova!!

    • nejc je rekel/-la:

      isto teli upokojenci, jebenti, ma komaj 80 let, pa voz ponoč s kolesom brez luči po napačni strani ceste!!! Pa še popusti , skor vse zastojn aranžmaje, pa dodatki in to vse zaradi “kvazi idijotske sociale, da je treba vsakemu omogočiti svežo žemljico in marmelado”. palca, pa dve okol kepe!!

    • Matilda je rekel/-la:

      Prav si napisal, se strinjam s povedanim !

    • Matilda je rekel/-la:

      Strinjam se s tem, kar je napisal NoMercy !

  • Aljo je rekel/-la:

    Družbeno razslojevanje je najbolj vidno v bogatih krajih, stranski produkt “turbo” kapitalizma. Lahko rečem, da ima naša elita srečo, da živi med tako pohlevnimi podaniki. Slovenija je ena izmed rasno najbolj “čistih” držav v Evropi, si predstavljate kaj bi šele bilo, če bi imeli močne ostale skupine priseljencev(črnce, azijce, arabce…). Mladostniki pač reagirajo kot reagirajo, nič novega, problem je samo to, da je porast drog in ostalega sranja med mlado populacijo v rasti. London ima geto kjer živi cca 1 mil ljudi, ostala velika mesta tudi. Slovenija je tako majhna, da so ti problemi rešljivi, samo ne na tak način kot se je to do sedaj reševalo. Več socialnih delavcev na terenu, boljše perspektive za mlade, manj klientelizma in nepotizma, to je en del rešitev. Slovenske politikante to pač ne zanima, zato ker večina njih nima stika z realnostjo, ne poznajo niti lastnih otrok. Da o medijskem bombandiranju sploh ne bi govoril, kako moraš zgledati, kaj moraš imeti. Materializem ima pač stranske posledice in te niso pozitivne. Sistem je v tiču, zato se mladini jebe za vse, razen za druženje in zabavo.

    • obama je rekel/-la:

      Družbeno razslojevanje je najbolj vidno v bogatih krajih, stranski produkt “turbo” kapitalizma.

      recimo tlele

      http://www.finance.si/255877/Foto_Yesovci_so_se_zabavali_pri_Senici

    • NoMercy je rekel/-la:

      @ obama: žalostno je, da so ravno ti in njim podobni temu socialnemu dnu omogočili sveže žemljice z marmelado aka brezplačno letovanje.
      No, sedaj je jasno, da se takšne akcije ne izplačajo: raja naj bo v svojem svetu/getu!!
      Ker pa družbeno dno predstavlja potencialno nevarnost jo bo treba še malo bolj stisniti / izkoristiti, ker bo treba kupiti blindirane avtomobile, večja posestva, da se umaknejo na varno …
      Raja naj gre pa na sosednje ulice svojim sebi bliže razbijati karkoli hoče in naj se sebi enaki “zmenijo”.

    • prostostrel je rekel/-la:

      Najaktualnejši slovenski politiki zaradi lastnih otrok menjajo ključavnice, da jim ti njihovi otroci ne bi kalili “nove mlajše sreče”… to je vse obsodbe vredno neetično dejanje, ki pa je samo simptom prevladujočega anarho- liberalnega odnosa do vzgoje v slovenski družbi; kjer je edino merilo in vrednota materialni uspeh, je stranski produkt divjega razslojevanja (ali bolje rečeno večanja socialnih razlik na škodo večine in v korist ozke elite) družbe zblojena zapita in zadrogirana margina. Tukaj se zelo dorbro znajdejo hinavski in povzpetniški Vzgojitelji- razni ravnatelji in socialni delavci, ki z receptom za metadon v eni roki in hlinjeno permisivno skrbjo za mladino in otroke (da se ne bi zamerili staršem in prevladujočemu kvazi tolerantemu javnemu mnenju do vseh škodljivih odklonov)

  • Tomaž Štih je rekel/-la:

    Kako skrajno bolestno. Teroriziranje nedolžnih otrok ni več “z ničemur izzvano nasilje nad otroci”, ampak “upor pretepačev proti razslojevanju” oziroma po domače, proti temu, da se je nekdo šolal 6 let, drugi pa 16.

    Morda bi morali gospoda Vezjaka za par noči zapreti v institucijo, kjer so odrasli primerki te sorte, da malo izkusi svojo “krivdo” in se nekdo, ki je nezadovoljen s svojim življenjem, ki je posledica njegovih odločitev, malo znaša nad njim.

    Prav to apologetstvo navadnega divjaštva in nasilja ustvarja mentaliteto: “Lahko si dovolim vse, ker so moji starši Romi.” in iz te mentalitete izhaja socialistična družba v kateri je vertikalno nasilje sestavni del družbene kontrole.

    Saj se še spominjamo pretepenih ljudi s strani kulturnih revolucionarjev na Kitajskem? Pa zapiranja cest s strani sindikatov? Vse to so mehanizmi družbene prisile, ki ne izhajajo iz države, ampak iz tolerance države do nasilja “pravih” nad “nepravimi” v imenu nekakšne socialistične pravičnosti.

    Naša družba je preveč in ne premalo permisivna do kulture zavisti in huliganstva. Namesto, da bi ga obsodili ga nekateri bolni posamezniki celo opravičujejo. Je pa to zelo nevarno početje, saj se morajo zavedati, da tega ne počnejo in ne govorijo v imenu vseh nas in da ustvarjajo konflikt, katerega naravna posledica je sovraštvo proti marginalnim skupinam; udejanjenje tega pa upor proti teroriziranju in brezpravju v Ambrusu, kjer niso nastradali le tisti, ki so terorizirali, ampak tudi nedolžni člani njihovih družin.

    Če to hočete pa imejte svoj upor v obliki nasilja nad otroki tistih, ki ne razmišljajo tako kot vi (kar je ključni razlog, da niso v vaši ekonomski situaciji). Le vedeti morate, da včasih žrtve streljajo nazaj…

    • šifra je rekel/-la:

      … dom v punatu ni od včeraj ..
      takšne stvari se niso dogajale…. o kometrajih ne bi razpravljala (vsak občuti svojo! r”esnico” etike… ..
      g.vizjak, razmišlja zelo v “globino ” dejstev …bilo to nekomu prav ali ne… .!

  • EgonAlter je rekel/-la:

    Ne podcenjujte otrok! Kot da ne morejo videti, kaj se dogaja okrog nas. Nasprotno - znajo se celo odzvati na to, ker še niso zapadli apatiji in pehanju zgolj za dobrinami …

    • NoMercy je rekel/-la:

      in kaj bi ti naredil sosedovemu mulcu, ko bi ti kakšno zašpilil??

    • nejc je rekel/-la:

      ja benti, kaj neki Nomercy, mu boš dal žemeljco z marmelado? palca pa dve okol kepe. kva pa so si pezdetje izbral starše s socialnega dna!!!!

    • NoMercy je rekel/-la:

      @nejc: lahko čas zabija v knjižnici in kaj prebere. Še papir in barvice dobi zraven.
      Ni smisel človeka komu se je rodil ampak kaj naredi sam za in iz sebe!!

    • Tomaž Štih je rekel/-la:

      Ravno obratno je. Oni so jezni, ker nimajo dobrin. In to svoje nezadovoljstvo izražajo nad drugimi otroci, ki so njihove žrtve; kot, da je cel svet kriv za to, da 1) oni menijo, da jim vse, kar si želijo kar apriori pripada in je treba le vzeti in 2) da jim jih njihovi starši ne morejo privoščiti. Oboje sta po moje vzorca, ki jih nanje prenašajo njihovi starši; gre za sindrom avantgarde delovnega ljudstva, ki mora dobiti kar želi sicer je ves svet ena sama krivičnost. To pa je problem odraslih in ne otrok. Otroci so le žrtve tega.

    • nejc je rekel/-la:

      aja, se opravičujem, nisem dobro razumel termina “socialno dno”. aha in tisti, ki so deležni “palice in dveh okol kepe” imajo izrazito večje možnosti, da naredijo kaj iz sebe. bolj ga mlatiš, bolj bo v knjižnico hodil!!!
      pa bi jim ti dal barvice? ” saj si bistro ugotovil, da “se takšne akcije ne izplačajo: raja naj bo v svojem svetu/getu!!”

      daj si tole preberi še n-krat:
      Hlapci! Za hlapce rojeni, za hlapce vzgojeni, ustvarjeni za hlapčevanje! Gospodar se menja, bič pa ostane in bo ostal na vekomaj,
      zato ker je hrbet skrivljen, biča vajen in željan.

    • nina zverina je rekel/-la:

      ah malomorgen… to so objestni pamži, k trenutno ne znajo druzga kot uničvat vse naokol… tle se pa neke hude filozofije vlečejo vn, halo..

    • šifra je rekel/-la:

      @ no mercy
      ne sodi ,da ti ne bo sojeno..!( pregovor.)…
      ..še sam bi moral kakšno več prebrati ,predno mucem očitaš …!

  • konec je rekel/-la:

    če je res to kar pravi nestrpni in maščevalni vizjak , ne bo hudega….dve liziki in balkančki se bodo umrili…….saj vsi vedo, da se balkančki zelo hitro prodajo…….

    • NoMercy je rekel/-la:

      kdaj poglej skozi okno ali pa se celo sprehodi po ulici:
      hudo že je!! - človek še čez cesto v coni za pešce ne more več s primerno gotovostjo, da bo podvig uspel.

    • konec je rekel/-la:

      jaz sem govoril o tem primeru…z ostalim pa se s teboj strinjam…….ampak…….

  • konec je rekel/-la:

    nevarno postane če bi to začeli udejaniti revni iz bolj “podeželjskih” krajev…….ker bi to pomenilo , da je stiska res velika……in ne le vezana na zavist in nevošlivost……

  • konec je rekel/-la:

    Doklej bodo še molčali, preden se bodo uprli simbolom bogate družbe, začeli z razbijanjem izložb, prevračanjem in zažiganjem avtomobilov ipd.?
    Matjaž Vizjak

    BALKAN RULES!

  • Nejc je rekel/-la:

    No ja to je pa sedaj že vse skupaj en kup ” študiranih ” bedari. Zakaj ampak res zakaj , so zadnje čase za vsakotako stvar krivi drugi. Od družbe do socialnih delavcev do ….. samo starši niso nič krivi !!! Tudi jaz imam otroke in smo družina z nizkimi prihodki, tudi moji otroci nimajo vsega kar si sami želiji, zato me vsak dan boli srce, ker jim pač ne morem nuditi vsega ampak VZGOJENI so pa lepo. Tako da ne govorit , da je samo razslojevanje krivo za take stvari. Otroke je pač treba vzgajat se jim posvečat in jih tudi kaznovat ,če je potrebno.Najlažje je z prstom pokazat na nekoga drugega, samo svojo krivdo je težko priznat . NA ŽALOST

    • NoMercy je rekel/-la:

      Twelve points

    • Tomaž Štih je rekel/-la:

      Kapo dol. V resnici je prispevek žaljiv do vseh, ki pošteno delajo in se trudijo za svoje družine, pa zato njihovi otroki ne pretepajo drugih otrok naokoli.

    • Vlado je rekel/-la:

      S tem se pa popolnoma strinjam.
      Če je otrok iz revnejše družine, nikjer ne piše da je nasilnež in slabo vzgojen. Ta prispevek je popolnoma zgrešen. Problem v naši družbi je v tem, da otroci niso navajeni na odgovornosti do sebe in drugih. “Bo že nekdo poskrbel za moje lumparije”. Družba drvi samo za pohlep, solidarnosti in sočustvovanja skoraj več ni. Sam sem učitelj in vem kakšni so problemi s tem. Ponavadi so najbolj problematični otroci bogatašev. Čeprav pa vse temelji na odnosih v družini. Če so tam odnosi urejeni, sploh ni pomembno kakšno je finančno stanje družine. Nekateri znajo biti skromni in tako vzgojijo otroke v tem duhu. Takšni otroci niso problematični, ampak tisti, kjer imajo starši malo, pa velik pohlep in občutek prikrajšanosti, kar se prenaša na otroke.

    • Iax je rekel/-la:

      Vlado ma tu absolutno prav.

    • šifra je rekel/-la:

      ..najbolj žalosto je pa to ,da niste “SKAPIRALI ” poante prispevka…!

  • nejc je rekel/-la:

    ka ste kle sami upokojenci? Senior Citizens Rampage!!!!

    • NoMercy je rekel/-la:

      jaz sem nekje tam kot ti: zaposlen, familija, pes, … pa ne preveč tekočih dohodkov

    • nejc je rekel/-la:

      kako pa veš kje sem? psa sicer trenutno nimam, vem pa, da se da še psa lepo vzgojiti brez pretepanja. a ti svojga psa ful mlatiš? s palco, pa okol ušes? al cvikaš zarad društva proti mučenju živali, pa pol sam otroke mlatiš?

    • NoMercy je rekel/-la:

      @ nejc: da sem nekje tam kot ti sem napisal glede na to, kar si sam za sebe napisal (pa ne gre za krajevno kje sem ampak po ostalih atributih).
      ———–
      Psa imam kljub temu, da imam vrtno ograjo tudi na (primerno dolgi) verigi. Že petega v svojem življenju. S tremi sem oddelal kar nekaj kinološkega šolanja tako, da sem tega lahko sam kar zadovoljivo vzgojil.

      Prav tako se(m) se s svojimi otroci veliko ukvarjal, da so (upam) primerno vzgojeni.
      Upam, da je razumljivo, da se s tujimi otroci ne bom šel vsega vlaganja časa, enerije, volje … da bi jih vzgajal ampak, da posežem po učinkoviti in zanesljivi metodi doseganja rezultatov v tistem trenutku: torej tujcu dve okoli kepe, ker ni vzgojen od doma. Simpl.

    • nejc je rekel/-la:

      torej daješ pravico meni (in drugim), da lahko dam jaz (ali kdo drug) tvojemu otroku dve okoli kepe, če recimo v delcu sekunde presodi(m), da si to zasluži?

    • NoMercy je rekel/-la:

      @ nejc: vidiš, pa sva prišla (vsaj po mojem mnenju) do problema: ne jaz tebi ne ti meni si “žal” ne moreva izmenjati teh pravic, ker smo v dosedanjem razvoju kot “družba” drug drugemu, vsem predvsem pa npr. učiteljem, vzgojiteljem, trenerjem … omejili možnosti uporabe “vzgojnih metod”. Še huje. Mulc se lahko izživlja kolikor hoče (menda, ker je pač mulc) vzgojitelj, učitelj, celo starš pa bo preganjan, če se bo branil, bog ne daj, da bi ga vzgajal.
      Skratka naredili smo si “družbo” v kateri je pač bolje iti mimo, biti apatičen . mulca prepustiti “ulici”.
      če hočemo spremembe (da nam ne bo treba imeti doma poleg vsakih vrat in okna pištole) je pa treba nekje začeti. Po mojem mnenju pač s pravico, da sam sebe in moje, vsaj na mojem branim.
      Sicer lahko pričakujemo, da bo kdo, ki bo oropan v svojem stanovanju, ker bo roparja okoli kepe obsojen za nasilništvo, ker je ropar iz “socialnega dna”, nevzgojen …

    • šifra je rekel/-la:

      @ NO MERCY
      “police state! ..drugo vse pre/pozn…!
      ..anede ?!
      ..

  • Mimi je rekel/-la:

    Grozno! Kakšna debata.
    V bistvu pa paradoksalno; tam eni starši so krivi, tam ena družba je kriva, rdečuhi so krivi, komunajzarji, domobranci, levi, desni, vlada, opozicija, FDV, Gea C., whoever&whatever…..
    Skratka, na vsakem milimetru bivanja vidiš te ‘boje’, kjer pa vedno nastopajo oz. so glavni akterji nekakšni ‘drugi’. :o|||
    Kaj nismo vsi družba? Eni s(m)o starši, eni s(m)o otroci…. k sreči (včas pa žal) nekako moramo sobivati.
    Da skratim: sem za vzgojo z zgledom; vcepljanje pravih vrednot, spoštovanja, poštenosti, ljubezni in kar je še lepega, sem za pogovor in argumente (in ne za nebuloze tipa ‘ker sem jaz tko rekel’ ali ‘ker tako pravijo’ in podobne)…. No tega v tej *družbi* (haha) ni opaziti. Saj na vsakem koraku je zmerjanje, kraja, laž, sprenevedanje, skratka, same negativnosti.
    In dokler bodo naši otroci dobivali tako ‘doto’ od nas, odraslih, bo tako oz. zato je tako.
    Nič niso ‘drugi krivi’. Sami smo krivi.
    Rečete doma: oh ti grozni komunajzarji, prekleti domobranci, rečete mater bi enmu pripalil, rečete to bando je treba razfukat, rečete Cigoti so krivi… razmislite malo, kaj vse rečete! Počnete!
    Kako naj otroci bodo drugačni, saj so samo malo manj *popisani* mi sami (=odrasli).
    Povejte mi, dragi in velespoštovami sokomentatorji, kako naj torej na vsem svetu bo/je lahko kako drugače???

    • NoMercy je rekel/-la:

      dajte mi pravico, da kdor mi krati mir na mojem, me izsiljuje, … da ga lahko dvakrat okoli kepe ne, da reskiram, da se bo socialna, starši,. … pognal za mano, ker sem se BRANIL!!
      Pa novinarje, ki objavljajo bedarije, da je vse zanič, sama karaja (še niti postopki niso sproženi oni pa že z največjimi črkami in na ves glas vpijejo) … kaznovati za povzročeno morebitno škodo, povzročanje zavisti … Le na koliko obsod za eno kaznivo dejanje pride xy namigovanj, insinuacij, podtikanj, kvazi socialnega nakladanjaizpostavljanja ljudi, … ????

      Včeraj je bil prekom pokojnega “znanih staršev”: le kaj so tam počeli fotografi, kamermani … ?!?!

    • Neja je rekel/-la:

      Mimi, spet se strinjam s tabo. Grozna debata.
      Ne poznam zgodbe iz Punata, razen zgornjih tez g. Vizjaka. Morda ima prav glede podzavestnih motivov za tako vedenje te skupine otrok. Morda. Morali bi poznati življenjske zgodbe vseh posameznikov, dinamiko dogajanja med njimi, med njimi in vzgojitelji, med njimi in drugimi otroki. Vse drugo je eno samo naše ugibanje in vnašanje našega odnosa do takih problemov. Vsak pač zazveni tako in na prav tak način, kot je občutljiv. Predstavljam si, da se vseh otrok ne da kar tako z zamahom roke popredaljčkati, jih soditi in pre/ob/soditi. Verjetno je vzrok za njihovo revno življenje različen. Enim so mogoče starši umrli ali so bolni, drugi imajo problematičnega očeta, mamo, spet tretji….Verjetno tudi niso vsi po vrsti razbijali…., so se podredili skupini…Tudi revno življenje lahko po svoje “razvaja”, če je razvajanje večja svoboda, to, da ni takega nadzora, pravil in meja. Ampak, a je tako vedenje samo domena revnih? Kaj pa razvajeni bogati? A, ja! Njih bojo že ta stari rešili, tako ali drugače. Pri enih in pri drugih je problem vzgoje in vzgledov, kot je napisala Mimi. Na to imamo starši vpliv. Kako pravična je družba, v kateri živimo, pa skoraj nič. Zdi se mi, da bi marsikdo tukaj najraje poskrbel samo za to, da bi bilo zanj dobro, druge /s problemi ali problematične/ pa zaprl v geto, kletko, v odročen kraj ali ….na način : Nič ne vidim, nič ne slišim…to ne obstaja. Egoistično?

    • Mimi je rekel/-la:

      Ja, Neja… ‘zaprli v kletke’, ‘izločili’.
      Saj to je na vsakem koraku, tudi bolj prikrito; že tu so padli predlogi, da bi ‘ta grde komentarje’ (kdo bi to določal, po čigavih kriterijih oz. kako bi se izločali grši od grših?) nekam posebej dali.
      Skratka, še opazimo ne, pa že tako razmišljamo.
      Pravilno ugotavlja Matjaž Vizjak: otroci znajo bit kruti, zapostavljeni in zapostavljani otroci pa še bolj občutljivi in uporniški.
      Poleg tega pa se je stigmatizirala kar nekako cela ta skupina otrok, kao, vsi ‘ta problematični’ so dejansko tisti zares problematični… Otroke pa krivica boli. Saj tudi odrasle, tako otroke še toliko bolj.
      Če doma tupijo v glavo otroku, kok so grozni Romi al čefurji itd. bojo tudi otroci tako dojemali - dokler ne bodo sami začeli gledati s svojimi očmi (pogosto pa še tedaj, saj na vsakem koraku vidimo slabe vplive prejšnjih generacij)…
      Sama vem, da se da skoraj z vsakim, še tako *problematičnim* posameznikom nekako najti en skupni imenovalec, nekakšno komunikacijo… in tudi otroci spoštujejo Pravo avtoriteto. Ki pa ne pride z represijo, pač pa kot sem rekla z zgledom in še nekaj sem v prejšnjem postu pozabila, kar pa je med tistim najpomembnejšim: namreč DOSLEDNOST.
      Te manjka, opažam na vsakem koraku (začnem lohk pri odnosu starš - majhen otrok: “če ne boš tega in tega, ne boš šel tja in tja…” in podobno, kar pa se praviloma pozabi potem, hočem rečt, pozabijo starši, otroci pa ne in potem vejo, da če bojo tako dolgo težili, da bodo dobili (to vem, ker taka sem bla sama ;o) I didn’t take no for an answer ;o)).
      Otroke dobesedno podkupujemo, da dajo mir.
      Redki pa so, ki se ukvarjajo! (ali se seveda ukvarjajo tako, da mu v usta potisnejo mašilo - hrano - zato je med drugim tud vse več debelih)
      Jaz tu vidim problem….
      Sory za dolgovezenje, zdaj sem zabluzila in naložila (sej vemo da ne maramo dolgih postov ;)), ampak nekako je soodvisno.
      meni je bilo zanimivo, kako je ta *uk* pravzaprav potekal v obe smeri (in še poteka).
      Otrok je (prav tako pa tudi vsak odnos) ogledalo in imaš kot starš tudi sam šanso, da poštekaš, kje delaš napake - in to pri sebi izboljšaš. :)

    • Neja je rekel/-la:

      Je bil preventivni ukrep nujen? http://www.dnevnik.si/novice/slovenija/1042293808

    • Neja je rekel/-la:

      Ko sem zdaj prebrala, kar tudi drugje pišejo o tem dogodku, sem pri sebi zaključila: napačno je posploševati na celo skupino otrok; ni glavni “krivec” upor proti socialni razslojenosti. Otroci, ki naj bi se bili vedli problematično, se /so se/ z veliko verjetnostjo tako vedejo tudi v drugih situacijah. Problem ni “odsotnost” materialnih dobrin, ampak staršev ter njihovega ukvarjanja, vzgajanja, vzorov, vrednot….V socialno šibkih družinah je lahko samo več te odsotnosti.

  • nostradamus je rekel/-la:

    Vizjakov, je kot je dandanes moderno pripetljaj postavil v okvire, kjer najdeš odgovor na vsako vprašanje. Skratka model se je zafilozofiral, da se kar kadi, šment, pozabil pa je omeniti tiste, ki so bili odgovorni za mladince tam doli na morju. Ja in prav tisti, ker je to njihova služba in ker bi se morali na te zadeve spoznati, sicer naj zamenjajo službo, bi morali te iste mladince ( beri z veliko in počasi) ZAPOSLITI. Ja prav ste prebrali, toliko koristnih in zabavnih reči se da napraviti tudi z močno razvajenimi in od čokolade okoli ust umazanimi 13 ali 14 letniki, samo treba se je potruditi, potrebno se je poglobiti v mladinca, en je tak drugi drugačen…in prav to je zanimivo in prav te stvari naredijo lahko počitnice nepozabne pri vseh vpletenih….

    Tako so pa izbrali, kar so izbrali in pravzaprav močno pomagali pokvariti vsem otrokom počitnice.

    P.S.: Sem šel večkrat čez mladinsko počitnikovališče v Pacugu, in skoraj vedno sem videl kako so otroci morali čakati učitelje ali vzgojitelje ali kakor bi se radi imenovali, da popijejo kavico in poklepetajo….in seveda do “neumnosti” potem res ni več daleč…

    • NoMercy je rekel/-la:

      nostradamus: probaj delati tist, kar ti priteče: nerazumljivo napovedovati prihodnost. Tukaj si čisto kiksnil temo.
      Šlo je za otroke iz “socialnega dna”, ki jim je bilo omogočeno počitnikovanje z zata namen zbranim denarjem!! - torej na tuj račun. Rezulta vsega pa je, da je neumno pitati koga, ki nima vsak dan za jesti s “svežimi žemljicami in marmelado”.

    • šifra je rekel/-la:

      @ no mercy
      .. zopet sodiš… stvar ni ćrno bela ….!..!

  • luka je rekel/-la:

    politke se drž

  • Dushlaudn je rekel/-la:

    Kako so jih le lahko spravili domov? S silo na bus?

  • nostradamus je rekel/-la:

    Torej brezmilostni, če sem te prav razumel , nisi dojel mojega pisanja in če sem te še enkrat prav razumel bi bilo po tvoje otroke s socialnega dna bolje pustiti pri suhem kruhu pa slani vodi.

    Glede na to, da tudi jaz prispevam ta sredstva, da se grejo lahko na tuj račun, bi mi bilo zelo všeč, če bi se za te otroke tisti, ki bi se morali, tudi potrudili. Hja kaj vem , morda pa delujejo na način , ah revež je revež in tako tudi postopajmo z njim.

    Tiste prve pripombe pa nisem čisto razumel, v smislu kaj naj bi delal in te zadeve, razen seveda, če je tudi Vest padla pod težo privatiziranja in je treba nekako sokomentatorje prositi za dovoljenje, morda še posebej tiste, ki so skoraj vsakemu solijo pamet, kenede brezmilostni….

    • NoMercy je rekel/-la:

      @ nostradamus: ne samo, da nisi razumel, naredil si tudi hud prekršek: podtaknil si mi kar sam misliš!!!
      Comprende?

      Kdo pa so tisti, ki bi se “morali” potruditi??? Si prispeval toliko, da bi bil kader, ki je bil z otroci tako usposobljen, da je kos takšnim otrokom???
      Ne, da sem proti dobroti, pomoči pomoči potrebnim, asocialen …. le mera mora biti prava in način tudi.
      Ti otroci so bili pač vrženi v za njih povsem nesprejemljivo okolje, ker se pač niti ne znajo v takšnem okolji okolju primerno vesti.
      Z mojega stališča gledano bi jim z zbranimi sredstvi omogočil aktivno preživljanje časa: torej njim primerno družbeno koristno delo/aktivnosti!!!, da bi znali tudi sami ceniti kar jim je podarjeno.
      Tako pa verjamem, da so si lahko mislili: saj je vse đabe, tako, kot sem “jaz” dobil dobijo tudi drugi … in nastane popačena slika, da se je treba za majhen pribolšek močno truditi.

  • Iax je rekel/-la:

    Bah, tole je čista špekulacija. A mamo kako zanesljivo informacijo o socialni inferiornosti tistih ki so razgrajali in o teh razmerjih o katerih piše avtor? Pi*darije podobne tem smo počeli v socialno zelo pestri šoli tudi mi, in tu so bili razvajeni mulci privatnikov ravno tako ne/aktivni kot proletarska deca. Je pa res da so prvi s prispevki v kofetu lažje odkupli grehe svojih otrok ko je prišlo do sankcij. :)

  • samo je rekel/-la:

    pogumen zapis. le tako naprej!

  • necnec je rekel/-la:

    Kako enostavno, vandalizem in asocialno obnašanje sta rezultat družbenega razslojevanja. Potrebno je torej odpravit socialne razlike, ljudi prisilit v enakost in otroci bodo prijazni in vzgojeni. ?????
    Kako razumsko omejen moreš biti, da to verjameš? Približno enako, kot ekipa z mariborskega sodišča, ki je prepričana da je pijan kmet z neumerjeno puško z razdalje 150m skozi krošnjo drevesa z enim samim strelom ustrelil Krambergerja. LOL!
    Sicer pa je Vizjak še enkrat pokazal, kakšen materialist je, z nesorazmerno potrošnjo in zavistjo razlaga vse družbene probleme. G. Vizjak, otroci so prikrajšani takrat, kadar s strani staršev niso ljubljeni, kadar si starši ne jemljejo časa za otroke in njihove probleme, ne pa zato ker ne dobijo vseh materialnih dobrin, ki si jih želijo.

  • rok je rekel/-la:

    ne seri, hlapec si ti, Vizjak, ker hlapčevsko sprejemaš to hlapčevsko teorijo, jaz pa ti z dvignjeno glavo in zravnanim hrbtom z desnico molimo pod tvoje ukrivljene glave nos stegnjen sredinec

    problem te razvajene mularije je to, da mislijo, da jim vse pripada, tisto, kar pa imajo, pa ne znajo cenit

    kaj pa ku*ca sploh rabiš, ko si toliko star??? žogo, superge, kratke hlače pa od fotra Omamo

    • krucefiks je rekel/-la:

      hehe, tale Omama na koncu je dobra.:) Pred 15 leti je še blo tk, danes pa toliko starih otrok v supergah in z žogo ne najdeš več nikjer. Vsaj v našem mestu igrišča samevajo.

  • nostradamus je rekel/-la:

    No mercy, o podtikanju morda kdaj dugič, ker je brezveze.

    O temi pa sledeče: Kdo so tisti, sprašuješ? Torej to so ljudje, ki opravljajo kar precej odgovorno delo, dostikrat pa se žal tega premalo zavedajo. Ti ljudje morajo poleg ljubezni do otrok imeti tudi kar precej soli v glavi in zato se šolajo. Kar je še posebej pomembno, ta kader niti slučajno ne sme predalčkati otrok, saj jih s tem že v osnovi onemogoča. Torej vsi otroci morajo imeti enake možnosti. Otroci to prekleto dobro začutijo, zato bi bilo zanimivo opazovati letovanje na način kot ga predlagaš, oziroma se tebi zdi primeren.
    Na primer , otroci z dna, po tvoje seveda, bi lahko pobirali smeti, čike, zbirali plastenke ipd, ker tja pač sodijo, naj vedo, da je treba vse trdo pridelati.

    Kar verjel bi ( seveda je to čista špekulacija), da si ti en tak otrok z dna in, da si se moral za vse v življenju močno truditi in če je tako, glej ga zlomka, v bistvu nadaljuješ vzorec, ki skoraj postaja standard…

    In kaj dobiš: lonec poln kropa s pokrovko..

    • Neja je rekel/-la:

      Strinjam se s prvim odstavkom.

    • NoMercy je rekel/-la:

      @ nostradamus: takšnim, ki mi odgovarjajo kot ti običajno svetujem: ne misli, ker ti ne gre.
      Sam imam dva odrasla otroka. Garam kot črna živina zato, da plačujem položnice. Kot študent pa sem se šel (cca 3 leta) trenerja mulariji, vodnika in skrbnika pa še ekonoma v športnih parkih za mularijo. Comprende?

  • nostradamus je rekel/-la:

    Torej je moja špekulacija kar prava, sirotek.

    Če ti ne misliš, ker ti ne gre in zato garaš kot črna žival je to pač tvoj problem in ne moj, nasvete pa prihrani za svoje otroke kajti popotnica, ki so jo dobili, je uh,uh…

    Bo šlo, ali ti napišem, dali razumeš, mali moj?

    • NoMercy je rekel/-la:

      a si ti to že po naravi takšen ali si moral zato še v posebne šole hiditi :P

  • gasper je rekel/-la:

    jaz sem pa mislil, da bo gospod prišel do še globljih zaključkov; :D dejte no.
    a ste bli zravn? :D ”boj proti potrošištvu…”… sej razumem, da se da vleči vzporednice, ampak s temi otroci… bi rekel, da so bili skoraj ”zlorabljeni” v tem članku.

  • Dvorni pisar z licenco je rekel/-la:

    Otroci na splošno (kritičnega dogodka namreč ne poznam in ga zato tudi ne komentiram!) zapadejo v nasilje in drobni kriminal zato, ker so jih slabo vzgojili njihovi slabo vzgojeni starši.

    Kvalitetna vzgoja je namreč avtoritativna in trda, hkrati pa je poteben tudi izjemno močan pozitivni vzgled staršev.

    Kjer ena od teh komponent izpade se otrci kaj hitro izrodijo v obiskovalce aprilskih maškarad, člane tolp, narkomane in moderne kriminalce - ki so za razliko od njihovih poklicnih kolegov izpred nekaj desetletij praviloma slabiči, ki tarnajo nad kvaliteto hotelske oskrbe v naših “zaporih”.

    • Dvorni pisar z licenco je rekel/-la:

      popravek: “se otroci izrodijo”.

    • bronjo je rekel/-la:

      Torej so tebe trdo vzgojili? Kdo te je pa šeškal, mama, oče ali oba? Kot bi rekel Carlos, vzgoja pač…

  • Brez licence je rekel/-la:

    Dvorni, bo kar res, otroci večinoma niso več otroci, ampak oni vzgajajo (beri: terorizirajo) starše.
    Soočanje z razslojeno družbo se korigira z vzgojo, če je že družba v riti. To je možno, če starši vejo, kaj je prav in kaj ni.
    Poznam dva primera socialk, ki sta ostali sami z otrokoma, obe se trudita po svojih močeh, rezultata pa sta povsem različna. Če odmislimo genetiko, je vpliv širšega okolja povsem enak.
    Prva je otroku od malega utupila, da vsi pač nimamo vse in da so še druge stvari, ki štejejo- z mulcem se ukvarja, ga uči in ga ima za otroka z dolžnostmi in omejitvami in se mulc asimilira v vsakem okolju brez problemov.
    Druga od nekdaj stoka, kaj drugi imajo, mulcu vse vtakne v rit in ker ta noče nosit kitajskih superg, po socialni padejo adidaske. Od malega mu pusti, da odloča o sebi in celo o njej. Ker pač ne zmore vsak mesec cunjice za 100 eu, smrkavec tu pa tam kaj zmakne, ženska pa naseda njegovim nategom kot je včasih njegovemu fotru in ja, je razvajen in pokvarjen. Se mi zdi, da gre čist za napačne družinske nastavitve v bogatih in revnih familijah, ne pa socialni upor. Če pa so taki na kupu, je pa šit.
    Od nekdaj (razen v zlati dobi komunajzerstva) so bili bogati in revni otroci, pa niso delali scen. Mal ponižnosti bogatih in skromnosti revnih, pa se da.