1. september, 2009 | Vest

Denis pokora - Andreja Valič

Pogovor z Andrejo Valič, direktorico Študijskega centra za narodno spravo.
  • DELICIOUS
  • Google
  • RSS

Pogovor z Andrejo Valič, direktorico Študijskega centra za narodno spravo.

QuickTime datoteka (906 MB)

MP3 datoteka (39 MB)

 


  • DELICIOUS
  • Google
  • RSS
34 x komentirano
  • Rock je rekel/-la:

    Jst bi reku, da je pojem KOLABORACIJA v bistvu bolj izraz ali nalepka od tistega, ki hoče nekoga diskreditirat, zabit v zemljo ali kaj podobnega. Pojem kolaboracija je tak političen izraz, ki je namenjen političnemu nasprotniku.

    Kolaboracijo bi lahko tudi prevedli v - nisi bil z nami, deloval si proti nam.

    Ampak moramo vedeti ali sploh grešiš, če deluješ proti nam.

    Ali je tisti, ki je kao kolaboriral, deloval proti narodu ali je deloval zase in svoje bližnje. Po moje najprej tole ta zadnje. In ali je potem narobe, če je delal najprej zase? Po moje ne. Pač sebe je postavil pred lastni narod. Ali ga je zato potrebno obsojati? Hmm.

    Oziroma, če je bil pred vojno nekdo proti vladajoči koaliciji, ali je zato kolaborant? Ali ga je treba fentat?

    Če mene vprašate, jaz oproščam vsem domobrancem in partizanom. Samo tistim ne, ki so bili ta pravi zločinci. To se pa odkrije čisto individualno, od primera do primera.

    Se pravo zločinci niso generalno domobranci ali partizani, temveč samo nekateri posamezniki iz enega ali drugega tabora.

    Pavšalno nabijanje o domobrancih in partizanih je nesmiselno in praktično nemogoče. Možno je govoriti samo o konkretnem posamezniku.

    • dyboc je rekel/-la:

      dej si najprej razcisti pojme

      kolaboracija je ze po svoji definiciji delovanje proti narodu, tako iz politicnega prepricanja kot iz zelje obvarovati sebe ali svoje bliznje.
      ne da je to opravicilo za karkoli ali kogarkoli, ampak ne opletaj s pojmi, kot da so za lase privlecene pravljice.

    • Rock je rekel/-la:

      hvala za razvetljenje dyboc.

      In kakšen tip človeka si recimo ti? Kaj bi ti naredil, če bi moral recimo izbirati med zaščito svojcev in delovanjem proti narodu oz. delovati proti vojski, ki se deklarira kot narodna, .. kaj bi ti izbral?

      Ali bi se ‘vpisal’ v takšnem primeru med kolaborante?

      Prosim za odgovor.

    • dyboc je rekel/-la:

      ocitno si funkcionalno nepismen, povrhu pa se brez argumentov, da se moras ukvarjati s tem, kaksne vrste cloveka sem.
      ne nameravam se opredeljevati za eno ali drugo stran niti se nisem mislil s prvim komentarjem (”ne da je to opravicilo za karkoli ali kogarkoli…”), le opozoriti, da vzrok, zakaj si postal kolaborant se ne izbrise dejstva, da SI postlal kolaborant - cist objektivno gledano.

    • Rock je rekel/-la:

      bla bla dbbljak bljblj, očitno si funkcionalno nepismen,… dbbljak bljblj.
      A se ne znaš normalno pogavarjat? Kr neki napadaš,… kaj ti je človek? Chill.

      OK, pač postaneš kolaborant, amen.

      Kdo je kriv, da si postal kolaborant, razmere v katerih si se znašel ali pač tvoja lastna ‘nepravilna’ možganska usmerjenost? Si kriv ti ali situacija?

      Po tvoje bi moral partizanu ali pač domobrancu, ki za hlevom posiljuje tvojo hčer, reči: “ti kar poba, za revolucijo!”, in ga potrepljati po ramenih, hčeri pa še en šamar stisnt…
      Vsak normalen človek bi takega seveda s kolom po glavi, kolaborant gor ali dol.

      Značka oz. nalepka kolaborant je čist brezveze in ne pove ničesar. To je isto ko rečeš, da je bosanc bosanc, da je čefur čefur, niger niger,…itd,…sick.

      Ti napadaš kolaborante vse poprek, jaz pa pravim, treba je za vsakega posebej ugotovit ali je sploh on sam kriv, da pač je kolaborant.

      Sigurno pa kolaboracija kot pojem ni najbolj lepa zadeva in seveda ni črnobela.

    • nejc je rekel/-la:

      @dyboc
      ko si že tako precizen in težiš k razčiščevanju pojmov:
      kolaboracija je po definiciji sodelovanje z okupatorjem oz. s sovražnikom, (ne pa delovanje proti narodu, kot jo ti definiraš, to je preširoko).
      kolaborant lahko sodeluje z okupatorjem tudi zaradi prepričanja, da je to dobro za narod, katerega pripadnik je.

    • Rock je rekel/-la:

      Vojna je ena sama nesreča in ubogi ljudje so se prisiljeni deliti na leve in desne, večinoma ne po lastni krivdi.

      Vojna je zato eno samo zlo, najhuje pa je, da je očitno NUJNO zlo.

      Slovenci bi morali obsoditi vojno oz. to zlo in skupaj nastopiti proti temu zlu, ki je razdelilo narod. Vojna je pravi krivec za to razdvajanje in ne ljudje.

      Ko je enkrat vojne konec, je treba razumeti zakaj so se nekateri sonarodnjaki odločili drugače, treba je razumeti, da je za to drugačnost kriva vojna, vojne razmere in da so ti ljudje samo navadni ljudje, nič drugačni kot vsi ostali.

      Ko bomo za krivca spoznali vojno, ko bomo krivca za delitev naroda določili vojno, se pravi, ko bo glavni zločinec in tisti ‘bad guy’ - vojna, potem postanejo domobranci in partizani nesmiselni.

      BAD GUY je vojna.

    • dyboc je rekel/-la:

      se opravicujem, ce je izpadlo, kot da kogarkoli napadam, ampak si sam zacel z razglabljanjem, kaksne vrste clovek sem jaz.

      debat s to tematiko se praviloma izogibam ravno zaradi karikiranih in posplosenih situacij, v katere te skoraj brez izjeme vedno postavi sogovornik. “kaj bi pa ti naredil” in “hcer ti posiljujejo - za revolucijo!” so idiotizmi, ki debato odmikajo od smiselne.

      zato bom se enkrat izhajal iz tvojega prvega posta, ker si me ocitno razumel ze v izhodiscu. nisem govoril o “pavsalnem nabijanju” o zlocinih in se strinjam, da bi bilo pravilneje govoriti o konkretnih posameznikih, obregnil pa sem se ob operiranje s pojmi kot je kolaboracija, ki bi naj po tvojem mnenju bila tako slabsa kot boljsa (ne pa upravicena ali neupravicena) in ne more biti posamicno ocenjena, ker je (vsaj v mojem pogledu, morda se tukaj razlikujeva) to precej kolektiven pojav.

      me pa zanima tista konkretna razlika med “sodelovanjem s sovraznikom” in “delovanjem proti narodu”, o kateri govori nejc - ta bo sele dobra.

    • nejc je rekel/-la:

      no,ja, se bom potrudil, da bo dobra.

      povsem preprosto, državljanska vojna.

      recimo, da se nek narod razdeli na dva pola:

      a)tiste, ki zagovarjajo tezo, da je treba penis, ko si nadeneš hlače usmeriti v desno in

      b) tiste, ki tiča vedno obrnejo levo.

      pride do konflikta, oboroženega boja in državljanske vojne, teritorij pa se razdeli na dva dela, recimo da so na zahodu tisti, ki nosijo tiče v levo, na vzhodu pa tisti, ki jih obrnejo v desno, pat pozicija, frontna črta pa deli obe polovici teritorija tega nesrečnega naroda.

      nekega dne pa tisti iz vzhodne polovice (tiči v desno), prestopijo frontno črto in zavzamejo del teritorija tistih s tiči v levo- med temi so posamezniki, ki vzhodnjakom(tiči v desno) pomagajo, izdajajo,dajejo informacije-,
      vidiš, ti so pa kolaborantje., katere potem , ko izvedejo protiofenzivo, tisti s tiči v levo postavijo pred zid in postrelijo(plus še kakšnega s kurcem navzgor, za vsak slučaj).

      a je dovolj nazorna razlaga?

    • MEFISTO je rekel/-la:

      NEJC, ti si nesrečen človek

      Vse se ti zreducira na tiča.

      Očitno je bolj kratek!

    • nejc je rekel/-la:

      no no, MEFISTEK očitno se tebi vse zreducira na tiča, če se ti zdi, da je to poanta zgodbice.

      dolžina tiča je pač tvoja osebna tragedija, nikar ne projeciraj svojih fizioloških insuficienc na druge.

    • MEFISTO je rekel/-la:

      NEJC, le tako naprej, da bomo vsi vedeli za predmetek tvoje zagrenjenosti!

    • MEFISTO je rekel/-la:

      Nekaterim svetujem, naj se sprehodijo do Hude jame!

      Zadrtejši pa naj še pokukajo vanjo!

  • Rock je rekel/-la:

    Obsojati je treba tiste, ki so zločinci in ne ali so domobranci ali partizani.

    Praktično iskati moramo klasične kriminalce, tatove, morilce.

    Fotr recimo, ki je hotel zaščiti hčerko pred posilstvom od partizana, zama recimo ni zločinec, kolaborant ali sploh kaj slabega.

    Kolaboracija je sploh tak vojaški izraz, ki je namenjen za alibi za maščevanje. V miru med civilisti sploh nima nobenega pravega pomena in konteksta, razen, seveda, ko ga uporabljajo neodgovorni politiki za zdrahe in točke.

    • konec je rekel/-la:

      Ali je , po tvojem mogoče, v državi kjer je kardlejv vnuk tam kjer je, ribičičev sin tam kjer je, udbaši pa tam kjer so?

  • Čenjézobâti je rekel/-la:

    …in kjer je cerkvena falanga v vsaki pori slovenske družbe?

    poglej, če ti kaj ni všeč kandidiraj na volitvah, vzemi v roke orožje in naredi red, ali pa se preseli v tujino.

    po prejšnjih 4 letih se je izkazalo, da je desničarska opcija še veliko slabša kot levičarska. če že imam opcijo izbiranja pa vseeno raje živim z udbo za vratom in kolikor toliko normalnim življenjem.

    neopisljivo slabi so pa tako levi, kot desni.

  • Bor je rekel/-la:

    Ja, kolaboranti tretje svetovne naftne vojne smo, pa se je lepo v zgodovini utapljat in si prat slabo vest.

    Kako da se je Janša z Bushem lizal :)

  • radivoj je rekel/-la:

    Nekaj misli dragi gospej Valič. Ker stvari v mnogo primerih niso takšne kot se zdijo, bi rad nakratko z vami delil par prebliskov.
    Prvi vtis je, da je vaš ŠC v resnici namenjen revanšizmu in je eno od malih a zelo pomembnih orodij za dosego oblasti politične opcije, kjer je glavna partija stranka vašega partnerja. Ker ste nastali pod okriljem MZP v mandatu vlade, v kater je bil vaš partner minister, je vaše delo nemogoče obravnavati kot strokovno objektivno. Čin sprave čaka vaše podpornike, predvsem pa sprava s samimi seboj!
    Drugi vtis je absurd, da politična stranka s katero praktično živite, nosi največje apetite za popolno oblast in je v celi vrsti pogledov zelo podobna KP v borbi za ta položaj in pri izkoriščanju priborjene moči. Ker je z izbrisom socialnega iz imena izgubila ideološki orientir, si mislim, da ta aspekt vladanja prepušča RKC, tu pa smo skoraj pri točki tri. Ker je Slovenija ustavno definirana kot socialna država, si lahko hkrati tudi mislim, da je pri tem šlo do odmika od državnotvornosti k lastnem okoriščanju v vlogi pomočnika kapitala in njegovega neumornega hlastanja.
    Tretja točka bi vas rada opozorila na edino trdo ideološko, indoktrinarno, vseprisotno, na mitih temelječo, skrajno nazadnjaško, totalitarno organizacijo RKC. Tako rekoč prastari udbovski stroj, ki ima dolgo zgodovino “nespoštovanja človekovih pravic”. V vašem ŠC je RKC prisotna preko vidnih skupnih sodelavcevj, ker pa je bila cerkev gonilna sila protikomunizma, je približno jasno na kateri strani je ŠC pri analizi dogodkov iz (na vaš račun) polpretekle zgodovine.
    Ko vas poslušam, se mi zdite zelo povprečno bistra, predvsem pa se ne morem znebiti občutka, da opravljate zadano domačo nalogo. Upam, da vašim ne bo uspelo priti na oblast, ker vas primarno vodijo negativna čustva. Tako ste tudi predstavniki slabših v slovenski družbi in se zaradi lastnih apetitov po popolni oblasti tudi ne trudite za zdravo mentalno okolje. To predstavljajo realizirani ljudje, ti pa so težko vodljivi in so po kvaliteti tudi po večini boljši od vseh vas “šalabajzerjev”, zato pa vam predstavljajo grožnjo.
    s spoštovanjem

    • konec je rekel/-la:

      bolno. in konec. RKC sem RKC tja…..ajde, saj lahko greš v Severno Korejo ali Kubo (ne Kubo ne več…tudi tam bi bil čudak) ..ostaja ti še Teheran………vsaj tam ni RKC ..ampak niti ta ne bi bil zadovoljen……torej ostani v Slo..ha, ha, ha, ha,

    • radivoj je rekel/-la:

      hm, ja, se strinjam z uvodnimi besedami konca, ostale pa kot da bi jih napisal norec. vse te nekontrolirane pike, pa obsedenost s totalitarnimi državami in za konec smeh kot norec.

    • rukar je rekel/-la:

      RADIVOJ, marš v Srbijo, tam boš lahko svetovalec in razsodnik ! Tam imate vse razmetano, plače od sto EVRČOV navzgor, penzije pa od sto evrčkov navzdol ! Sploh pa utihni, če nisi želel državljanstva !

    • bronjo je rekel/-la:

      Ruki, a te daje sindrom odstranjevalca? Daj se pomenit s Kaktusom in Cvekom, še bolje pa bi bilo, če bi obiskal psihijatra! Skrbi me tvoja razcepljena osebnost.

  • Turek je rekel/-la:

    Bravo, Denis! Še en dober intervju. Škoda, da še več ljudi ne deli tvoje odprtosti.

  • Bor je rekel/-la:

    Rupla potrebuje zaradi drugih reči. Drugih številk.

    In te druge reči, vsaj po mojem, niso povezane s politiko. Vsaj ne s tisto vidno. Ampak so povezane z nevidnim poljem politike. S tistim poljem, ki ga poznajo le vpleteni, ki so za volivce nevidni. Celo neobstoječi. In ki jih predstavljajo centri moči. In elite. Ki seveda že zdavnaj, kot je povedal že Wright Mills, niso več zgolj in/ali predvsem politične elite. Ampak so predvsem ekonomske in vojaške elite. Gre za tiste elite, za katere vemo, da jih sestavlja približno odstotek svetovnega prebivalstva. Ta elita ima približno 40 odstotkov svetovnega bogastva. Njeni člani večinoma živijo v ZDA. To je tista elita, ki odloča o vsem. O tem, kako z revščino drugih postaja sama bolj in bolj bogata. Ali o tem, kako in kje začeti novo vojno, zato da bo še povečala svoje bogastvo. In svojo moč. Gre za tisto elito, ki obvladuje tako svetovno banko kot tudi mednarodni monetarni sklad. Gre torej za elito, katere interesi in odločitve resnično vodijo današnji svet. Od odločitev in interesov te elite so odvisna konkretna življenja vseh ljudi v današnjem svetu. Od njih je odvisno ne le to, ali bodo ljudje bogati. Ali revni. Ampak tudi to, če bodo ti isti ljudje sploh živi. Ta elita je povsem indiferentna do življenja drugih ljudi, do tako imenovanih “human costs”. Njo zanima le njena moč. In njeno bogastvo. Ta elita seveda ni vidna. Le tu in tam kak njen pripadnik pokuka na dan. Kot se to že dogaja v Obamovi vladi. Gre torej za nevidno elito. Ki se skriva za vidnimi nosilci moči. Torej in predvsem političnimi vladami. Te morajo, če želijo preživeti kot vlade (pa tudi kot posamezniki), pristati na to, da so le marionete resnične elite moči. Če si njena marioneta, postaneš nepotonljiv. Če nisi, si morda celo že pokojni.
    http://web.vecer.com/portali/vecer/v1/default.asp?kaj=3&id=2008120605386195

  • chef je rekel/-la:

    Uh, kako je ta ženska spravna. Z njo se je po mojem nemogoče skregat.

    • JBTPTKŠNKZDRVJ je rekel/-la:

      a misliš, da v postelji tudi ne ?… a misliš, da bi PRAV NA VSE SADOMAZO ZGODOVINSKE VARIANTE SEXA pristala ? _ _ ;-)

      a tudi Indiana Jones bi jo … imel rad ? :-)

      a kar s tistim bičem ?_ ;-))

  • JBTPTKŠNKZDRVJ je rekel/-la:

    P.S.: aja, pa še tole sem pozabil povedat : pupa ima ZLO sexy kolena ! …..

    ehh, jebiga - padam na kolena !.. ;-))

  • JBTPTKŠNKZDRVJ je rekel/-la:

    sedaj pa še nekaj bolj “resnega” : a t.im. demokratični režimi ( sLOVEnski, itd.) za razliko od različnih nians raznoraznih totalitarnih režimov pa da NE posegajo v svobodo posameznika, ne teptajo človekovih pravic, ne zganjajo nasilja in nasilništva zoper človeška dostojanstva, ne kradejo ( npr.: ignoranca in perniciozna skorumpiranost “našega” pravosodnega sistema oziroma sedaj očitno že večine tamkaj zaposlenih javnih uslužbencev ! ) osebne lastnine, in tako dalje, in tako naprej ? _ _ _

  • JBTPTKŠNKZDRVJ je rekel/-la:

    Denis, totalitarizem - kaj pa, če jebilo to “mišljeno” kot t.im. množinski samosc._ ?

    evo, mogoče bi pa tako & zaradi tega lahko tudi zdajšnje *** ( tole Državo od K., itd. ) dosti lažje vključili v ta “diapazon” ?

    ;namreč, kar se mene ( IN NE SAMO MENE ! ) tiče : totalitarizma tukaj NI konec in ga doslej tudi nikoli NI bilo konec ! _ _ _ _ _ _

    W Levosučne in pa Desnosučne banane ! :-(

  • JBTPTKŠNKZDRVJ je rekel/-la:

    aaaa, T.IM. VARUHINJA ČLOVEKOVIH PRAVIC V RS se tudi ni udeležila ?

    SAJ ! _ _ _ _ _ _

    sploh nisem presenečen !

  • anisa je rekel/-la:

    za nas je mir čas med dvema vojnama…žal vojne je treba mednarodno prepovedati na svetovni ravni,orožje je treba uničiti in urediti civilizacijo, ki bo idejo vojne izbrisla iz svoje glave…danes utopija v prihodnosti nujnost, ker drugače lahko planet zemljo razstlelimo na bilijone koščkov in lahko vsi skupaj plavamo po vesolju v obliki prahu…

  • ervinator je rekel/-la:

    Denis, ni prav, da govoriš v imenu celotne generacije oziroma svojih sovrstnikov. Če že, bi lahko takšne izjave dajal le v imenu tistih, ki jih privlačijo črno bele opredelitve, h katerim še vedno napeljuje Janez Stanovnik in gaberjanski učbeniki. Popolnoma napačno izhodišče na primer je, primerjati medvojne zločine s povojnimi. O izdaji govoriš, kot da so bile žrtve samo na partizanski strani, torej kot da komunisti niso izdajali. Spodobilo bi se, da o tem prebereš še kako knjigo - če že ne z druge strani, pa vsaj Metoda Mikuža.

    Po drugi strani je pa res, da bi morala sogovornica s svoje pozicije na slaba vprašanja bolje odgovoriti, ne pa vsakič hvaliti, kako dobro da je vprašanje. Od osebe na takem položaju bi pričakoval boljše odgovore, pričakoval bi tudi jasnejša stališča, pa tudi kako definicijo, če je že povprašana po njej. Mimogrede, bruto osnovna plača v 51. plačnem razredu je 3.355 EUR, v 52. plačnem razredu pa 3.489 EUR.

    P.s.: Tudi glede objektivnosti si izrekel tipično neumnost, ki je značilna za tiste brez osnovne politološke razgledanosti (v tem forumu sicer kar nekaj težkih pacientov in pacientka).

  • Londra je rekel/-la:

    velikemu mislecu sedaj ta isti Denis nadomešča mastifa ?