1. september, 2009 | Blaž Zgaga

Prva obletnica “Resnice o Patrii”

  • DELICIOUS
  • Google
  • RSS

V času prve obletnice objave „Resnice o Patrii“ v maratonski preiskavi kriminalisti tečejo zadnji krog. V teh dneh bodo kriminalisti s Finske, Slovenije in Avstrije opravili še tretji krog zaslišanj osumljencev v enem od najbolj zahtevnih primerov mednarodne korupcije. Nekateri osumljenci bodo zaslišani vnovič, drugi prvič. Po tem bodo finski kriminalisti spisali ovadbo in jo poslali tožilstvu. Kazenska ovadba o podkupovanju Patrie ob prodaji orožja Egiptu šteje približno 9000 strani, slovenski primer pa je še bolj obsežen in zapleten.

Pred letom dni si je bilo takšen razvoj dogodkov težko predstavljati. Kljub številnim dokazom o nepravilnostih pri nakupu oklepnikov je takratna vladajoča koalicija hladnokrvno razpustila parlamentarno preiskovalno komisijo. Slovenska policija je kar 15 mesecev zadrževala Interpolove depeše in na druge načine poskušala zavlačevati s preiskavo. Peščica novinarjev si je sicer prizadevala razkrivati številne nepravilnosti pri poslu, vendar bi bilo brez novinarske pomoči s Finske to jalovo početje.

Z Magnusom Berglundom sva maja lani navezala prvi stik, sredi avgusta je pripotoval v Slovenijo. Njegov prihod je takoj vzbudil zanimanje večjih slovenskih medijskih hiš. Njihovi novinarji so se z njim hoteli srečati, vendar Berglund za tovrstne stike ni kazal zanimanja.

Moje težave pa so se začele z objavo avtorskega članka o podkupovanju v aferi Patria. Po koncu Berglundovega terenskega dela v Sloveniji sem kot svobodni novinar Dnevniku in Mladini, zlasti njeni spletni izdaji, za katero sem pisal lansko poletje, ponudil ekskluzivno zgodbo o tem. „Poznam konkretna imena in vsote, šlo pa je za milijone evrov podkupnin. Zgodba se lahko objavi istočasno s finskim dokumentarcem, 1. septembra,“ sem predlagal. Dnevnik ni odgovoril. Odločili pa so se, da 1. septembra na Finsko pošljejo posebnega poročevalca. Na Mladini so medtem mojo ponudbo sprejeli.

Informacije o tem, kdaj bo na Finskem predvajana oddaja z eksplozivno vsebino, so se pričele hitro širiti in so prišle tudi do družabne kronike v Nedeljskem Dnevniku, ki je vse skupaj šepetaje zavila v „veliki pok s Finske“. To so v kasnejših mesecih teoretiki zarote uporabljali kot ključni dokaz za svetovno zaroto proti takratnemu predsedniku vlade.

Pred letom dni, 1. septembra 2008, so se stvari zasukale še na slabše. Z Berglundom sva se že prej dogovorila, da istočasno objaviva vsak svoj avtorski izdelek. Nekaj ur pred objavo mi je poslal scenarij v angleščini. Ključnim Berglundovim ugotovitvam iz oddaje, sem dodal svoj del zgodbe in proti večeru članek poslal na Mladino. A na moje veliko presenečenje ga niso hoteli objaviti takšnega, kot je bil napisan. „Naslov sem spremenil v Osupljivo razkritje finske televizije, članek pa sem skrajšal,“ je odgovoril urednik. Ugotovil sem, da je v njem zbrisal praktično vse moje avtorske dele. Od njega je ostal je le še povzetek Berglundove oddaje. Skratka, bil sem cenzuriran. Na Mladini me je torej doletela enaka usoda kot na Večeru, ki sem ga zapustil prav zaradi cenzure.

V tistem trenutku sem se spomnil na spletni medij Vest. Pri uredniku Janiju Severju je moj tekst ostal nedotaknjen. Vprašal je le, ali lahko postavi vprašaj za naslovom „Patria podkupila Janeza Janšo.“ Seveda nisem nasprotoval. Sever je članek objavil, kljub temu je po tistem dnevu ostal precej grenak priokus.

Kakorkoli, ta primer je pokazal, da v Sloveniji ni pomembnejšega medija, ki bi si drznil objaviti preiskovalno zgodbo o korupciji v vrhu slovenske politike. Hkrati sta RTV in Slovenska tiskovna agencija uprizorili pravcati pogrom zoper Berglunda in mene. Namesto da bi se poglobili v sam primer Patria, so se raje lotili brskanja po Berglundovih virih in „političnih barvah“ finske javne televizije. Spet drugi so se čudili, kako lahko Berglund kaj takega zapiše v trdilni obliki. Obenem pa brez dokazov „razkrivali“, da je preiskava podkupovanja obtičala v slepi ulici.

Skoraj vse informacije o preiskavi, ki so medtem pricurljale v slovensko javnost, izvirajo iz domačih policijskih, tožilskih in političnih vrst. Tudi iz Pahorjevega kabineta včasih pridejo malodušni odzivi, češ „iz tega ne bo nič.“ Disciplinski postopki zaradi založenih Interpolovih depeš so v policiji medtem zastarali, hkrati pa se je novi direktor policije Janko Goršek v enem od intervjujev obregnil ob delo finskih preiskovalcev.

Kljub temu, da sta dva neodvisna državna organa – Računsko sodišče in Komisija za preprečevanje korupcije – v uradnih postopkih nedvoumno ugotovila, da je pri nakupu oklepnikov šlo za neenakopravno obravnavo ponudnikov in da z nakupom zastavljeni nacionalni cilji niso bili doseženi, so nekatera lažja kazniva dejanja, kot je nevestno delo v službi, že zastarala. Ob tem je tožilska skupina za pregon organiziranega kriminala uradno sporočila, „da kazenski pregon lahko zastara, če je bilo kaznivo dejanje storjeno.“ Drugače rečeno: po njihovem tega kaznivega dejanja sploh ni bilo, zato niti ni moglo zastarati. Za nameček naj bi imela generalna državna tožilka Barbara Brezigar stike z osumljenci, namesto njih pa preganja finskega kolega Magnusa Berglunda.

Kot kaže, si sodnega razpleta nakupa oklepnikov Patria ne želi precejšnji del slovenske politike vseh političnih barv. Vsaj tako je mogoče sklepati na podlagi dosedanjega ravnanja tožilstva, policije in državnih medijev.

Korupcija je pojav, ki ne pozna meja. Kot kaže afera Patria, se ji ne morejo izogniti niti države, ki sodijo med najmanj skorumpirane na svetu. Bistvena razlika med njimi pa je pri vprašanju, ali organi odkrivanja, preiskovanja in sojenja preganjajo korupcijo kot škodljiv družbeni pojav, ali ga zanemarjajo. Statistike za Slovenijo so v tem pogledu porazne. Kakor je Janševa vlada politično odgovorna za korupcijo pri nakupu oklepnikov, nosi Pahorjeva vlada odgovornost za prepočasno in nezadostno kriminalistično preiskavo in kazenski pregon. Razlike med rezultati kriminalističnih preiskav in obsodbami oziroma oprostitvami na Finskem, v Avstriji in Sloveniji bodo še bolj razgalile kulturne razlike med državami.

Eden od prednostnih zunanjepolitičnih ciljev Pahorjeve vlade je vstop Slovenije v elitno Organizacijo za ekonomsko sodelovanje in razvoj (OECD). Junija letos je Finska na zasedanju delovne skupine OECD za boj proti podkupovanju praktično blokirala slovensko približevanje prav z argumentom nezadostnega sodelovanja slovenskih organov v primeru Patria. Sejo so prekinili, nadaljevanje bo oktobra. Zanimivo ga bo videti. Finska prizadevno skrbi, ne le za videz, temveč tudi za to, da je resnično ena najmanj skorumpiranih držav na svetu. Kaj pa Slovenija?

Blaž Zgaga

 


  • DELICIOUS
  • Google
  • RSS
124 x komentirano
  • luka je rekel/-la:

    Čedalje bolj se mi zdi, da je črka J; Jenna Jameson….

    Je že tako, da se za dobr dnar pusti vsak pofukat….

  • krucefiks je rekel/-la:

    Bomo videli. Lani je bilo rečeno, da bo sojenje že spomladi. Potem se je govorilo, da bo sojenje jeseni. Jesen se nevzdržno bliža. Bomo videli. Kar se tiče Patrije, nikomu več ne verjamem, ker ima vsak svoje interese v tej zgodbi. Vsaj kar se Slovencev tiče.

  • NoMercy je rekel/-la:

    Zgaga: a si ti “nomen est omen” ali res kaj veš oz. lahko dokažeš??
    In zakaj sam ne vložiš prijave oz. svojih izsledkov na kripo policijo ali pa interpool?

  • obama je rekel/-la:

    Komentar je bil izbrisan zaradi osebnih žaljitev in ekstremne neumnosti.

  • obama je rekel/-la:

    Komentar je bil izbrisan zaradi osebnih žaljitev in ekstremne neumnosti.

  • obama je rekel/-la:

    oooo,hvala za izbris..

  • rupurut je rekel/-la:

    Težko prebavljam novinarje ki svoj višek raziskovalnega novinarstva dosegajo z besedno zvezo NAJ BI!

    • bralec je rekel/-la:

      Če sem prav prebral, je v članku le enkrat naveden “naj bi”. Vse ostalo je kar v trdilni obliki.

  • rupurut je rekel/-la:

    bralec, ta članek je samo opravičevanje kvazi navedb v ostalih člankih! Morda bi bil že čas da se postreže z dejstvi! Morda pa njegovih navedb niti ostali mediji ne jemljejo resno!

  • Walter je rekel/-la:

    svobodni novinar hahahaha

  • Maša Tomažič je rekel/-la:

    “Z Magnusom Berglundom sva maja lani navezala prvi stik,…” Kakšna kao zvita nedoločnost. Ni namreč nepomembno, kdo je s kom navezal stik, mar ne g. Zgaga? Je Magnus poiskal vas ali pa vi njega??? Kdo da več za zadnjo opcijo?

    • obama je rekel/-la:

      tovariša Zgago je najprvo poklical tovariš Kos in mu povedal,da naj ne išče več ugrabljenega majorja Troho,ker je na vidiku nov zadatak na daljnem Finskem

  • konec je rekel/-la:

    upam, da bo ta revež (rdeči agent , ki so ga udbomafijci postavili v novinarstvo) enkrat končno končal v zaporu…..ali vsaj da bo plačal za vse svinjarije , ki počenja……

  • iBrain je rekel/-la:

    mene pa zanima, ko gledam te komentarje, zakaj so vsi tako prepricani, da pri nas ni korupcije, sami politiki si tisto, kjer niso sami udelezeni mecejo nonstop v glavo, vsem mora biti jasno da je gradbeni lobi cist skorumpiran, da vzajemna in podobne crpalke denarja nekateri izkoristijo, da si postavijo vile vredne miljone, nepotizem je skoraj sinonim za nadzornike po dobro stojecih podjetjih v drzavni lasti… posel kjer se obrne pa par sto miljonov evrov - Patria, kjer so spet nasi nesposobni politicni kljukci zravn (se sluzbe si nocejo, ne morejo zrihtat po preteku mandata)… ta naj bi bil pa brezmadezen…seveda ce verjames v smrkce… ze dovolj je pogledat bogatijo nekaterih pa je dovolj jasno, kako poteka karierno zivljenje 10-20 procentov bogatunov pri nas… rit rit obrise…

    • NeMoršVrjet je rekel/-la:

      ker v glavnem štejemo ovce, ki mislijo da zato,
      ker dajo volno in mleko njihovo beketanje nekaj pomeni
      in da jih gospodar ljubi..

      …čeprav jih bo na koncu zaklal

    • NeMoršVrjet je rekel/-la:

      eh ,samo janez je malo čez les…

  • Aljo je rekel/-la:

    Vse poti vodijo v Izrael…bomo pa videli, kaj bodo finci odkrili, meja med provizijami in podkupninami v orožarskih poslih je zelo tanka.

    • EgonAlter je rekel/-la:

      Bravo Aljo, sigurno je za to kriv Svet Sionskih Modrecev - odkod ti sploh ta ideja o Izraelu?

    • Aljo je rekel/-la:

      Oprema človek, oprema, oklepnike zna vsak narediti, oprema je važna…najprej raziskuj nato obtožuj…

    • Walter je rekel/-la:

      Ja ja vse poti vodijo tja . Vprašte malo murgeljskega po prijateljih.!!

    • Aljo je rekel/-la:

      Pa še nekaj, kaj pomeni patrija in kaj je ladja med drugo svtovno vojno z istim imenom prevažala in kam…?

  • Manitou je rekel/-la:

    Gospod Zgaga, vsaka čast. Samo zaradi takšnih, kot ste vi, ta primer ne bo končal pod preprogo. Kako nekoga boli, je pa razvidno iz zgornjih komentarjev.

    • konec je rekel/-la:

      dediči klavcev vedo kako se dela, ne da pride nič na dan, mar ne?

    • Manitou je rekel/-la:

      A je bil tvoj ata domobranec, da si dediš klavca?

    • obama je rekel/-la:

      Manitou je rekel/-la:
      1. september, 2009 ob 12:30
      Gospod Zgaga, vsaka čast. Samo zaradi takšnih, kot ste vi, ta primer ne bo končal pod preprogo.

      ..gotov da ne bo končal..saj ni v interesu,da bi…če lahko o Janševih pušah poslušamo že 15 let,bomo pa ja tudi o Patrijah najmanj tolko..

      PS:mogoče bojo Zgago ugrabli,bejž vedet…Pa da ga bosta Urška in Irglca s koprivami po nagi riti…

    • Manitou je rekel/-la:

      Obama, tvoj komentar je vreden samega Grimsa.

    • konec je rekel/-la:

      ne, moji ata se ni še rodil, ostali pa so bili v zaporu…………..ampak so borili za svobodo in proti okup in ne za komunste in proti demokr…..
      ampak ne moreš razumeti, to mi je že zdavnaj jasno…………..

  • Walter je rekel/-la:

    Mogoče bi znal tudi Golobič kaj povedat o teh zadevah.Saj so se baje on, Dnovšek in slikar dosti družili za časa LDS diktature proletariata.Saj je baje slikar tudi takrat pri orožniških igrah sodeloval.Predvidevam, da so vsaj znanci , če ne že frendi.

    • Manitou je rekel/-la:

      Tudi to bi znal biti razlog, da vse stoji na mrtvi točki. Očitno sta Janša In Golobič sovražnika samo za fasado, v bistvu pa ju družijo enaki interesi.

    • NoMercy je rekel/-la:

      mah tile novinarčki se še vedno niso naučilo osnov raziskovanja: slediti je treba denarju - Watergate press

    • krucefiks je rekel/-la:

      @Manitou:
      V orožarskih poslih so sodelovali vsi. Zato pa ne pridemo do dan zadevi in nas že toliko let fopajo. Se strinjam s tvojim zaključkom.

      Dokumentacija je pa v arhivih državnega zbora. Samo odpret jih morajo, pa bomo sami videli, kaj je bilo res in kaj ne. Problem je samo v tem, da je kasta, ki bdi nad arhivi, tudi kasta, ki je v poslih sodelovala. Arhivi so pa skriti pod pretvezo državne tajnosti!

      Če še malo razširim. Državna tajnost je najmočnejše orožje, ki ga oblastniška kasta ima. Trgovino z orožjem, kjer je jasno, da posli niso čisti, se večinoma pospravi pod državno tajnost. Pšššš! Kao v interesu države.

    • Mimi je rekel/-la:

      Krucefiks (13:32), se zelo strinjam.

    • obama je rekel/-la:

      ne,dejmo mal resneje tole…

      orožarski posel za 300mio EUR,kjer so vpleteni Finci,Slovenci,Avstrijci,Izraelci in Ameri je 1399x prestreljen s Šin-Beti,Amani,Mossadi,Ciami,FSBji ,Sovami ipd.. Čakat na to,da se bo v ta šmoren aktivno vključil nek predsednik vlade,zaporvh vsega še strokovnjak za obrambo je seveda pravljica za naivne levake in mokre sanje proslulega Draga Kosa

      Tle gre enostavno za nek spopad med GeneralDynamicsom in Patrijo in to na najbolj idelanem terenu,ki se ga lahko najde..Dobit tle par kekcev tipa Kos,Cvikl,Potočnik in podobnih je pis of kejk.Oni se drkajo med sabo,naj pa preko Berglundov servirajo črko J.

      PS: vsaj Šin-Bet ve o vseh udeležencih tega posla tudi to,kaj so zjutraj posrali od večerje,ne pa da ne bi vedeli o nekih dnarjih.

    • bralec je rekel/-la:

      ti, obama,

      ti si pa res en velik zarotniški idiot!

      živo nasprotje tvojega resničnega lika.

  • partizan je rekel/-la:

    Banda domobranska,

    se bojite, da bo preiskava na Finskem pokazala, da je vaš šef najbolj skorumpirana oseba v Sloveniji?

    • NoMercy je rekel/-la:

      saj JJ ni sa kriv, da je tak — on je zato še v posebne šole hodil (pa ne tiste socialistične!! )

    • rupurut je rekel/-la:

      A si še vedno v hosti? Naj te razveselim da je vojne konec . . . .

    • partizan je rekel/-la:

      Pa medtem malce v Jajce romal.

    • NoMercy je rekel/-la:

      tudi v CK ZKS se je silil — celo preveč za tiste notri :P

    • partizan je rekel/-la:

      ja,

      Janša je bil skupaj z Bavčarjem tako goreč komunist, da so se ju ostali stari kljukci kar ustrašili. Zato sta se maščevala in najprej objavila Kavčičeve dnevnike, nakar začela družno trgovati z orožjem.

      heh, lahko bi zapisali kar - od osamosvojitve do Patrie!

    • krucefiks je rekel/-la:

      Podkupnine padajo pri vseh orožarskih poslih. Vprašanje je samo, kaj bodo uspeli dokazati. Je pa zanimivo. Janše ni med osumljenci.

    • obama je rekel/-la:

      no,še 20.670.00 EUR manjka,pa bomo na 21.000.000

  • konec je rekel/-la:

    v neodvisnih medijih v naslovu NAJ BI, kot vir DELO…..ha, ha, ha, ..
    ajde janko……., treba je počakati konec…vse ostalo je le tipično”medijsko politično vodeno sprenevedanje…ampak kot je rekel, švedski premier na balkanu ljudje še verjamejo politikom in novinarjem……..

    • obama je rekel/-la:

      Ahtisaari: Blokada hrvaških pogajanj z EU obžalovanja vredna
      Slovenska tiskovna agencija
      1.9.09 13:08

      Blokada pogajalskega procesa je do države prosilke ali kandidatke povsem nepravična, meni nobelov nagrajenec za mir Martti Ahtisaari

      ..evo,svetilničar demokracije

    • Manitou je rekel/-la:

      Vi s centrale pa hitro zamenjate temo, ko postane aktualna prevroča za vas.

    • konec je rekel/-la:

      ne razmišljaj kot udbovec…ajde, ni vsak ne-komunist tudi pod okriljem kake centrale…verjemi, obstajajo tudi svobodni in neopredeljeni…….

  • janko je rekel/-la:

    no, no,

    boš že videl, kaj se bo pokazalo!

  • titofido je rekel/-la:

    Zgornji članek le priča o neverodostojnem in spletkarskem novinarju, katerega konstrukt se je razpočil kot milni mehurček, pa ga vseeno poizkuša vedno znova napihniti. Ubogi revež.

  • 007 je rekel/-la:

    Škoda, ker ne more Herr Flick odit na Finsko in lepo pospravt papirčke, ki obremenjujejo Mesijo s Kaščakovga hriba. Važno je, da se zaščiti lik i delo tovariša Mesije a ne KONEC? Naš Mesija pa ni tak, da nebi.

  • miha je rekel/-la:

    Zanimivo, da ne “leva” Mladina, ne “Dnevnik” nista pograbila te zgodbe, ki je zrukala Slovenijo pred lanskimi volitvami. Slovenski mediji so res čisto v podnu.

    Še dobro, da obstaja Vest!

  • Dvorni pisar z licenco je rekel/-la:

    Blaž Zgaga!

    Ob obletnici tiste znamenite oddaje in še bolj znamenitega stavka “J je Janša” te javno pozivam, da skupaj s svojim tovarišem predložita dokaz. Saj veš, kaj je to. Brez “naj bi”, “očitno je”, “vse kaže” in podobnih nebuloz. Čist, materialen, oprijemljiv dokaz. Takega, po katerem samo še pridejo gospodje policaji in nataknejo nekomu lisice.

    Klinče* dokaz, o katerem je severni bergi v tisti “oddaji” umoval hočemo videt. Zdaj. V živo. Brez izgovorov.

    Ne filozofirajta več o njem, ampak ga pokažita, če ga seveda sploh imata.

    Po moje sta brez:-). In vaju to obremenjuje;-).

    • opazovalec je rekel/-la:

      doslej še noben novinar v Sloveniji ni imel toliko jaj*, kot ravno Zgaga in finski Berglund!

      mar ni jasno, da čakata na izid kriminalistične preiskave na Finskem? Če bo potrdila njune navedbe, kapo dol! Če ne, njun problem.

  • titofido je rekel/-la:

    Zgaga nima jajc, to je medicinsko dokazano in to vsaj toliko, kot je to, da je Janša prejel podkupnino. Namesto jajc ima brazgotino, ker je bil skopljen tako med nogami kot v glavi.

  • David je rekel/-la:

    Teli SDS-ovci pa majo res denar, saj očitno plačujejo še pa še budal da kvasijo po spletu.

    • EgonAlter je rekel/-la:

      David, jaz sem tudi tako mislil, toda to so kronični primeri - ni ga denarja, ki lahko nadomesti pristni fanatizem

    • peterpan je rekel/-la:

      saj je tudi stranka SDS prejela dovolj denarja iz posla Patria.

      se pa strinjam z EgonAlterjem, da so pristni fanatiki res nenadjebljivi. to so ti taki idioti kot so samomorilski bombaši!

    • Dvorni pisar z licenco je rekel/-la:

      Popolnoma pravilno, gospoda.

      Iz nas govori prepričanje, ne morda bedna podkupljivost.

      Na čistost in moč našega prepričanja smo pravi desničarji (ob tem moram povedati, da nisem član nobene stranke) tudi izjemno ponosni.

    • EgonAlter je rekel/-la:

      Dvorni pisar:

      Causa victrix diis placuit, sed victa Catoni, če se ne motim? Jaz praviloma ločujem med a) doslednostjo in zvestobo lastnim idealom na eni strani, ter b) trmo in topoglavostjo na drugi.

      Žal ljudje lastna stališča izredno težko prilagajamo novim informacijam, ki tem morda oporekajo, in raje prikrajamo dejstva, da se ujemajo z našimi stališči. Prvega so zmožni tisti iz točke a), drugo pa počnejo tisti iz točke b).

    • Dvorni pisar z licenco je rekel/-la:

      Idealist je topoglavec, ki je uspel.

      “Razlika” ki jo opisuješ, je samo stvar zornega kota.

      Je pa res, da tisti, ki nima na svoji strani topoglavcev, ne bo nikdar imel niti idealistov.

    • nejc je rekel/-la:

      “Idealist je topoglavec, ki je uspel? ”
      kašen bebav stavek pa je to?
      idealisti so topoglavci ki so uspeli?
      ko topoglavec uspe, postane idealist? popoln nesmisel.
      postaviš nek popolnoma nesmiselen aksiom, potem pa iz tega induciraš še več nesmislov.
      a te tvoje nebuloze v tvoji glavi zvenijo kot argument za nekaj? uporabi jezik kot orodje za argumentiranje, ne pa zgolj za klepanje nekakšnih brezglavih aforizmov.

    • bronjo je rekel/-la:

      Nejc, kaj še nisi spoznal, da je Dvorni norček zelo uboga oseba, ponosni desničar, homofob, goreč vernik in vse kar sodi zraven. Njegovi aksiomi večinoma izhajajo iz ‘naravnih zakonov’, zakone pa izpelje po načelu pravičnosti!

    • Dvorni pisar z licenco je rekel/-la:

      Seveda je razlika med topoglavcem in idealistom zgolj zorni kot iz katerega ju opazujemo.

      Kako vam zveni stavek: “Antifašisti so bili idealisti, pripadniki SS-a pa fanatični topoglavci”?
      Sedaj ga pomensko obrnite, pa boste nemara spoznali, o čem govorim.

      Preberite kaj o citatu “EgonAltra” in potem razmišljajte o mojih besedah. Mogoče vas bo doletelo razsvetljenje.

    • nejc je rekel/-la:

      ma ni kaj razumet, saj je povsem jasno.
      v svoji izpeljavi (govorim o tvojem stavku“Idealist je topoglavec, ki je uspel”) si poskušal parafrazirati prastaro puhlico, češ da je to ali je kdo junak ali pa izdajalec odvisno od “zornega kota” oz, od tega katera stran je zmagala.
      to bi še šlo, če bi na eni strani uporabil pozitiven pojem, na drugi pa invektivno različico tega pojma, recimo, da bi uporabil besedo “fanatik” (torej patološka verzija idealizma), - odvisno od zornega kota, ali je kdo idealist ali fanatik, pa tudi v tem primeru bi bil omenjeni stavek le pogojno smiseln- idealist ostane idealist tudi (in predvsem) če ne uspe, topoglavec pa bo vedno topoglavec.

  • Bor je rekel/-la:

    Še dobro, da je šel Gutman u penzijo :)

    Itak je tudi prej vegetiral brez vegete.

  • odstranjevalecrdečuhov je rekel/-la:

    komunjarsko udbovsko trobilo v osebku psihopata in poklicnega obrekljivca, zagnanega občudovalca malega popl pota iz rdečih murgelj.tudi zgago imenovanega je naročena afera Patrija pripeljala na sam rob obupa in eksistence.Ker se politično scenirana afera podira z vsakim dnem in uro, je izdajalsko udbovsko trobilo ostalo brez eksistenčnih virov.Zapušćajo ga vsi dosedanji priskledniki in politični botri ,ko so uvideli , da je bila afera POLITIČNA;UDBOVSKO PLANIRANA;VODENA IZ MURGELJ IN KOROŠKE in , da se bliža klavernemu koncu.Seadaj ,po enemu letu bo lahko slovenska javnost izvedela iz prve roke , kdo je udbovskega novinarčka potunkal in nabrisal .Revšče je sedaj brez dohodkov,vsi bežijo pred izdajalcem in se mu na veliko izogibajo.Iz prispevka tega izdajalskega revščeta je tudi razvidno , da je psihično na tleh in na psu ,saj mu nihče več ne objavlja njegovih zmazkov in velikih laži.Ne bo mu lahko pri nas.

  • Bunekr je rekel/-la:

    in kod za vraga si se pa ti Blaž Zgag( in ravno ti) ???!!! dokopal do podatkov ….

    • obama je rekel/-la:

      čisto naključno..najprej je cagar padel na Seška z radjota Ognjišče,pol pa so ponovili žrebanje

  • Bunekr je rekel/-la:

    hehe - rajš povej ZGAGA kok si ti dobil na konto da si bučo nastavu :-) pa iz katerga fonda to gre

  • 008 je rekel/-la:

    Blaž Zgaga!

    Če si res taki mojster, kot misliš, da si, potem povej - vsaj za Vest- naslednje: zakaj neki nisi v celem letu te svoje zgodbe, ki so ti jo kenslali na Dnevniku in na Mladini, doopremil in je zaličal v medijsko rastlinje, ki ga imaš v Sloveniji obilo. Zakaj si se potuhnil, strahopetec? Zakaj, če res vse veš in doumevaš, molčiš in po enem letu spišeš nekaj, kar nima ne repa, ne glave, le tvojo prepotentno misel, ki je kisla in betežna. Daj no, Zgaga, nehaj že in se spravi na rehabilitacijo. Pa še peticijo o novinarstvi si organiziral: če ti je mar za to obrt, potem prdni nekaj od sebe, in objavi, kar veš. Če tega ne boš storil, potem si navaden pezde in nevreden tega, da se razglašaš za svobodnega novinarja. Sram te bodi.

    • Dvorni pisar z licenco je rekel/-la:

      Ne, ne, 008 ti ne razumeš.

      Vsi v podalpski Srednji zemlji so bodisi zavezniki mednarodne Sauronove orožarske zarote bodisi so v smrtnem strahu pred demonskimi zarotniki.

      Gollum in Frodo Baggins pa sta neodkrita genija, katerih dragocenega artefakta prej omenjene lokalne figure ne zmorejo doumeti, zato že leto dni tavata po temačnih dolinah in strašnih gozdovih, čakajoč na armado kriminalistov pod poveljstvom samega Gandalfa, kateri bodo v imenu Velike Ovadbe naskočili črne peklenščke ter zadali dokončni udarec s pomočjo njunega magičnega predmeta.

    • peterpan je rekel/-la:

      008, mar nisi opazil, da je zadevo takoj zatem objavil na vest.si? Prvega septembra lani!

      Eni ste res slepi kot kure, ali pač to hočete biti, da se vam ne podre “S(D)S”- pogled na svet!

  • 008 je rekel/-la:

    Pa še to: Berglundu je lahko kar žal, da se je nasmolil na tebe. Sicer pa; koga izmed cvetov slovenskega žurnalizma pa bi si lahko vzel za kompanjona? Vsi ste isti. Morda tudi z njim vred… Blebetalci najbijev in mordajev….

  • šifra je rekel/-la:

    ..kakšna beda . nekateri.komentariji .. niso vredni branja..res ,kotm,da g, gtims vse skup “režisira”..!
    tulk podna.. še dolgo ne ..niti izvirnosti ,sarkazma ne premorete..čisti zdolgočasen …
    … pa člouk res pomisl,pa kva za vraga je postali..! daleč od homosapiensa…!

    • peterpan je rekel/-la:

      res je,

      te komentarje pišejo tipični “homo slovenicus”.

    • peterpan je rekel/-la:

      ki so predhodniki iztrebljenih homo neandertalensis. Pred nekaj desettisočletji so se zatekli v eno hudo jamo, in v njeni temni globini ostali vse do današnjih dni. Zato ni prav nič nenavadno, da ljubijo črno barvo (fašistične skvadre, S(D)S in podobne uniforme).

      rezultat njihovega povratka na plano je očiten…

    • kojot je rekel/-la:

      Če nisi v državni službi je branje brezplačno. Čemu zgražanje? Frustracija?

    • šifra je rekel/-la:

      @ ppeterpan..
      …-si dvignu povprečje , ..očitno imaš neke “tuje” gene:)))

  • Matej je rekel/-la:

    Kaj to je toti Zgaga, ki je podpise zbiral in nagovarjal novinarje iz Cicibana? Ojoj, kdo še te tebi kaj verjame!

  • ¸Q_ je rekel/-la:

    … spet kar puhti od neverjetnih desničarskih argumentov.

  • odstranjevalecrdečuhov je rekel/-la:

    Udbovsko-murgeljski zmene se je ponovno potuhnil!Svoje lažne umotvore ,nevredne diplomiranega žurnalista je spustil na spletni VEST, poškropil z udbovsko maniro in se skril.Na komentarje,ki mu niso naklonjeni in prijazni , po stari udbovsko -komunjarski maniri ne upa odgovarjati in se oglašati in čaka na ponovno žrtev , ko bo dobil primerno naročilo in ustrezno finančno injekcijo.Ubožčka,ki je že po faciesu mongoloiden tip ne čaka lepa prihodnost.S svojo FDSP diplomo si lahho enkrat obriše rdečo umazano rit.

  • Mimi je rekel/-la:

    Bog se nas usmili, če je dejansko >30 posto folka *takega*!
    Dejansko nekateri zagovarjate transparentnost posla??? Dajete roke v ogenj??? :o|||
    Če ne bi bilo žalostno, bi bilo smešno. ;o))

    Če je SLIKAR (!)(?) ubodel prek tega posla 340 000€ (?!), je seveda na dlani, da “orožarji” niso dobili nič, kar kaže na njihovo častno držo: ‘naj enkrat še umetniki žanjejo’, tako so se tej skromni proviziji vsi mačoti pravzaprav odrekli vprid kulturi! Če to ni pohvalno!! :)))

    • peterpan je rekel/-la:

      ta provizija za slikarja pri orožarskem poslu resnično kaže, da je kultura v Sloveniji res cenjena!

      kulturniki se torej nimajo za kaj pritoževati, če lahko vlečejo takšne novce iz čisto tretjih državnh poslov

    • Dvorni pisar z licenco je rekel/-la:

      Gospod Cekuta je velik človekoljub, umetnik in družbeno angažiran steber naše družbe.

      Verjamem, da marsikoga ob njegovem poklicnem in posledično poslovnem uspehu spreleteva nevščljivost in predvsem privščljivost ob političnem pogromu, ki ga deležen skupaj nekaj ostalimi pokončnimi državljani in patrioti.

      Takim privoščljivcem priporočam besedo našega Gospoda Jezusa Kristusa:

      “Kdor namreč ima, se mu bo dalo in bo imel obilo; kdor pa nima, se mu bo vzelo tudi to, kar ima. (Mt 13, 12).

    • peterpan je rekel/-la:

      haha

      on nima nič s Patrio, on jo lahko samo nariše! lol

    • Mimi je rekel/-la:

      Dvorni pisar…: “… Verjamem, da marsikoga ob njegovem poklicnem in posledično poslovnem uspehu spreleteva nevščljivost in predvsem privščljivost ob političnem pogromu…”
      Ja no, nobene od teh dveh lastnosti ravno nimam (nisem ne zavistnica in ne privoščljivka, poleg tega raje mirno spim), seveda pa sem človek in mi (tudi čustveno in osebno) odzivanje ni tuje in tako s presenečenjem in z nekoliko grenkobe -priznam- ugotavljam, da nekdo za svojo umetnost dobi sedemstoKRAT (in ne recimo ZA 700) več kot jaz. :o))
      … no glede na to, da sama nisem kritik, zgolj umetnica, pravzaprav težko presojam, če so res tudi 700X *boljše* - o tem presojajo drugi, bi pa tudi meni ustrezalo, če bi se me tako visoko cenilo. ;)

    • šifra je rekel/-la:

      ..toliko ne/”osveščenih” komentarjev, ki ne potrebujejo nobenega komentarja. več.!

  • Blaž je rekel/-la:

    Me zanima koliko je verjetno pokasiral Zgaga. Ali pa se “prodaja” za droptince. No verjetno se sploh ne prodaja. On je samo zvesti Zgaga. Ponos slovenskih “novinarjev”. Sploh je bila bistra tista z ulico sredi LJ poimenovano po V.W. Bravo tovariš ZGAGA… Sicer pa je sedaj vse pod kontrolo. Čez dobre tri leta pa mogoče spet kakšna veleumna peticija…

    • nemesis je rekel/-la:

      Ma,saj je sam Cekuta rekel,da je tisti finski novinar najprej rekel,da naj bi Cekuta dobil 3 milijone EUR,zdaj samo 300000EUR,pa kje je Zgaga našel ravno Drnovškovega in Golobičevega prijatelja za kurirja,zakaj ni bil denar nakazan Erjavcu ali Černaču,a so tudi na MORS-u sami LDS-ovci?

  • orest je rekel/-la:

    mene bolj zanima, koliko je šele pokasiral J, če je en faliran malar pokasiral 340.000 EUR!

    • obama je rekel/-la:

      http://www.cekuta.com/History.html

      mal si oglej J-ja

    • orest je rekel/-la:

      kakšen kič!

      Mislim pa, da imaš napačnega J v mislih.

      Janez je dražji kot Jurček!

    • obama je rekel/-la:

      ma ne,sam spomnim v kiro leglo spada Jurček….ko bom videl Jurčkovo sliko z Janšo,pol greva dalje..može?

    • orest je rekel/-la:

      hahaha

      Jurček pri aferi Patri definitivno sodi v Janševo leglo!

      340000 EUR plačila iz najbolj transparentnega posla, je menda dovolj lepo naslikana slike? ;-)

    • obama je rekel/-la:

      sej pravim,ko dobaviš kakršnkoli dokaz o tem greva naprej..

      PS: razni dokazi “vzorci obnašanja,bojda,najbi,skoraj gotovo,majkemi” ne veljajo

    • pepe je rekel/-la:

      če ti zapisnik zaslišanja pred preiskovalnim sodnikom davčne oaze Liechtensteina (le katera davčna oaza pa preganja tiste, ki čuvajo denar v njej, brez rednično trdnih dokazov), ni dovolj, je pa to tvoj velik problem!

      Še enkrat - Jurček je prejel 340.000 EUR iz posla, ki ga je zrihtal J. Pardon, dvojni J oziroma JJ!

    • Matej je rekel/-la:

      Ta JJ pa se še kar mirno sprehaja po cesti, ti pa veš da je on dobil podkupnino! Jeeeeeeeeeee, kaki kmet si!

  • todor je rekel/-la:

    Cekuta je bil za spoznanje boljši predsedniški kandidat kot Turk,če je on toliko pokasiral pri patriji
    koliko bo Turk v svojem mandatu pokasiral od slovenceljev veliko več.

  • Blaž je rekel/-la:

    Še pomnimo tovariši? Jurček veliki prijatelj pokojnega guruja tranzicije in korupcije Janeza.

  • idiot je rekel/-la:

    Cekuta for president!

  • Dvorni pisar z licenco je rekel/-la:

    Včeraj je bilo 70 let od uradnega začetka druge svetovne vojne.

    Bomo morali čakat na 70-to obletnico “afere” Patria, da nam bo Blaž Zgaga kot Dedek Mraz iz dežele severnega sija z jelenjo vprego privlekel ta veleslavni dokaz?

    • nedobigatreba je rekel/-la:

      morda bo še bolj veselo, če ti bodo tale dokaz kmalu prinesli kar finski tožilci v uradni obtožnici zoper tvojega dvornega orožarskega heroja.

    • šifra je rekel/-la:

      @nebodigatreba
      ..prava “ljubezen” vse oprošča,tudi pravi dokazi (ji) ne pridejo do živega…!

  • Dvorni pisar z licenco je rekel/-la:

    Zanimivo je, da sta novinarja imela ta dokaz že pred enim letom, finski policaji pa ga še kar ne uporabijo za ovadbo.

  • Mimi je rekel/-la:

    Tipično. Ubit je treba kurirja s slabo novico. :o|
    Ali ima Blaž Zgaga morda kaj z VW? Z Riedlom? Nekateri namreč hočte rečt, da je to konstrukt Zgage.
    Ali je res možno, da ima tak vpliv, da se gre lahko mednarodno zaroto?

    V glavnem, ne tako zelo dolgo nazaj je nek nemški minister odstopil - zato ker se je z državnim letalom nekam peljal po osebnih opravkih!
    Česa takega tu gotovo ne bomo videli.

    Kdo pa naj odgovarja, če ne predsednik vlade (čisto slučajno tudi največji strokovnjak za obrambo, takorekoč, v tej državi) ali VSAJ minister za obrambo?
    Naj jaz odgovarjam za posel? Aja ne, Blaž Zgaga in Rok Praprotnik.
    No, Erjavec ne samo da ne odgovarja, še dobi nagrado - ministrstvo! Za OKOLJE (Bog nam pomagaj!)! Narobe svet.

    Mislim si pač, kar si mislim, videnega je bilo že zelo veliko in slišanega, tako da neko sliko si pač po mojem mnenju še tak bebo lahko ustvari.
    Vseeno pa tudi mene moti, da je blo tako samozavestno in nedvo(u)mno rečeno, da je ‘J’ Janša.
    Kasneje pa se je to spremenilo v ‘ne, Janez Janša nima nič s tem’. Halo??
    Kako pa so lohk sploh to govorili, če niso bili nepreklicno prepričani??

  • kurirček je rekel/-la:

    Ubijanje prinašalcev slabih novic je itak slovenski nacionalni šport!

    Toti butalci raje poslušajo mantre, da so svetilnik sveta.

    • Mimi je rekel/-la:

      Saj ta mantra je v osnovi čisto OK (svetilnikov manjka), vendar imamo očitno zelo čudne pojme in predstave o svetilnikih oz. slednji zelo slabo svetijo ali pa imajo premajhen radij :))

    • kurirček je rekel/-la:

      ali pa svetilniki bolj temno svetijo, kot vsako orožje