4. september, 2009 | Nikola Maljković

Previdnost ni odveč

  • DELICIOUS
  • Google
  • RSS

Poletni avgust je za nami. Čeprav so kupci prevladali nad prodajalci, smo v zadnjih nekaj dneh avgusta začeli opažati njihovo utrujenost. Reakcije vlagateljev ob boljših ekonomskih podatkih od pričakovanih niso bile več pozitivne. Ravno obratno, vlagatelji so večinoma odreagirali popolnoma nasprotno. Tudi novica tehnološkega giganta Intela, da je izboljšljal lastne napovedi glede prihodkov v tretjem trimesečju, ni bila dovolj za preboj odpornih nivojev na SP500 indeksu.

Kljub vsemu je SP500 v avgustu zabeležil 3,4-odstotno rast, kar predstavlja že šesti zaporedni pozitiven mesec. Slika indeksa pa je lahko malce zavajajoča, saj so precejšnjo rast zabeležila finančna podjetja, ki so pridobila 12,86 odstotka, drugi najboljši sektor pa je bil industrijski, ki je pridobil 4,14 odstotka. Vsi ostali sektorji pa so zabeležili manjšo rast od samega indeksa.

sektor-performance

Vir: Bespoke Investment Group

Med finančnimi podjetji so v avgustu izstopala predvsem podjetja, ki so v delni ali polni lasti države. Freddie Mac je v avgustu pridobil 270 odstotkov, Fannie Mae 230 odstotkov, AIG 245 odstotkov ter Citigroup 58 odstotkov.

Kar nekaj trgovalcev pravi, da naj bi bil poiztiven trend, ki traja od marca, zaradi rasti teh podjetij, v zadnji fazi. Tudi nekateri analitiki in upravljavci hedge skladov so v prejšnjem tednu precej glasno opozorjali na morebitni vrh oziroma na nevarnost večje korekcije navzdol. Poleg vseh ekonomskih težav opozorjajo tudi na september, za katerega je značilno, da je sezonsko najbolj negativen mesec.

Tudi dogajanje na Kitajskem, kjer je indeks Shanghai Composite od vrha padel za skoraj 25 odstotkov lahko nakazuje, da so trgi srednjeročno pregreti.
Kljub temu, da je večina opozarjala na obrat oziroma večjo korekcijo, so kupci vedno znova našli dovolj razlogov za dvig tečajev. Tako se je SP500 indeks v zadnjih dneh avgusta zadrževal znotraj relativno omejenega območja med 1010-1040.

Včeraj pa je le prišlo do preboja tega območja, močnejši so bili prodajalci, tako da se nam morebiti obeta podobna zgodba kot v juniju, ko je po dveh tednih stabilizacije prišlo do relativno večjega padca. Tudi način, kako se je včerajšnji padec pričel, je bil zanimiv, saj so prodajalci naredili popoln obrat ob precej boljši ekonomski objavi iz ameriškega proizvodnega sektorja.

Kratkoročnejši trgovalci bi ob včerajšnjem preboju morali zmanjšati nakupno izpostavljenost oziroma vsaj povečati prodajno, saj se povečuje verjetnost, da bi lahko videli večje prodajne pritiske oziroma se povečuje verjetnost, da tako kmalu ne bomo videli novih letnih vrhov.

Tehnični podporni nivoji na SP500 indeksu, ki bodo precej pomembni za nadaljnje gibanje tečajev, se nahajajo pri 992-94, okoli 966-969 ter nato pri 950-960. Ta zadnji nivo bo precej pomemben za srednjeročno gibanje tečajev, saj predstavlja izjemno pomembno podporno območje.

Zaenkrat najbolj aktualen odporni nivo pa je pri 1013-20, nato pri 1035-1040.

sp500-020909

Nikola Maljković
Avtor je analitik v trgovalni ekipi TradePort, Poteza d. d.

 


  • DELICIOUS
  • Google
  • RSS

Komenitiranje tega prispevka ni dovoljeno.