4. september, 2009 | Vest

TAKLE MAMO - Japonske volitve, ameriške ideološke bitke …

Globalni pregled dogodkov s Katjo Buda.
  • DELICIOUS
  • Google
  • RSS

JAPONSKE VOLITVE
Japonska demokratična stranka je na parlamentarnih volitvah močno premagala vladajočo Liberalno demokratsko stranko. Gre za zgodovinsko zmago, saj so liberalci na oblasti skoraj brez prekinitve preko 50 let. Obljube zmagovalcev so obsežne. Če jim gre verjeti, na Japonskem ne bo nič več tako, kot je bilo. Odpravili bodo korupcijo, zagotovili gospodarsko rast, naslovili problem hitro starajočega se prebivalstva, zunanja politika ne bo več vezana na ukaze iz Washingtona. Z ZDA nameravajo začeti pogajanja o spremembi sporazuma SOFA (Status of Forces Agreement), s katerim je omogočena ameriška vojaška prisotnost, vojaško bazo na otoku Okinava bi popolnoma zaprli. Japonske obrambne sile ne bodo več sodelovale v Afganistanu, prepovedati nameravajo nameščanje jedrskega orožja na japonskem teritoriju.
Ameriško zunanje ministrstvo je že zanikalo možnost kakršnekoli spremembe statusa ameriških vojaških enot. Pogajanja s prejšnjo vlado o rahlem zmanjšanju vojaške prisotnosti na Okinavi v zameno za finančno pomoč so ustavili. Američani si od nove japonske oblasti želijo bistveno bolj fleksibilna stališča.

AMERIŠKE IDEOLOŠKE BITKE
V ZDA se nadaljujejo debate o reformah zdravstvenega sistema. Te vse bolj postajajo prostor za ideološke napada ameriške desnice na vse, kar bi okrepilo socialno državo. Debate so povsem zašle in ne naslavljajo več dejanskih problemov zdravstva v državi, ki zanj porabi največji delež BDP v razvitem svetu, sočasno pa kar 50 milijonov prebivalcev nima osnovnega zdravstvenega zavarovanja.
Obama je za desnico Hitler, socialist, tiran. Kakršnakoli reforma zdravstvenega sistema bi pomenila vmešavanje v posameznikovo svobodo, ubijanje bolnih in začetek diktature. Javno zdravstvo je neameriško, državi ni mogoče zaupati.

GRUZIJSKO ROŽLJANJE
Gruzija je v sredini avgusta zasegla dve tovorni ladji, ki sta pluli proti Abhaziji. Tihotapili naj bi nafto in odpadne kovine. Vodstvo odcepljene Abhazije se je odzvalo z ukazom, ki od vojske zahteva, da potopi vsako gruzijsko ladjo, ki bi se znašla v teritorialnih vodah te odcepljene pokrajine. V teh operacijah naj ne bi sodelovala ruska mornarica. Gruzijski obrambni minister je abhazijska navodila vojski označil za predvolilno blefiranje, saj pokrajina sama nima mornarice ali druge oborožitve, s katero bi lahko potopili ladje.

NEEKOLOŠKE VOJNE
Zdravniki v Faludži, ki je bila močno bombardirana poročajo o naraščajočem številu novorojencev z razvojnimi nepravilnostmi.
Podobno se dogaja v indijskem Pandžabu. Glavni sum za rojevanje otrok s hudimi nepravilnostmi pada na osiromašen uran, ki ga vetrovi nosijo iz Afganistana in Iraka. Ta lahko kontaminira področja, ki so oddaljena več kot 1500 kilometrov od prvotnega izpusta. Ocene strokovnjakov predvidevajo, da je na območju Iraka in Afganistana prisotno kar 1000 ton osiromašenega urana, prebivalstvo na teh območjih je imelo ob testiranjih kar 100krat povečano vsebnost urana v urinu.
Od leta 1991 so ZDA v atmosfero zaradi uporabe orožij z osiromašenim uranom izpustile radioaktivnost v obsegu, ki kar 40.000 krat presega radioaktivno kontaminacijo jedrske bombe odvržene nad Hirošimo ali 10 krat presega kontaminacijo vseh atmosferskih jedrskih poskusov. Razpolovni čas urana je 2,5 milijarde let.

Jura Štok

 


  • DELICIOUS
  • Google
  • RSS
13 x komentirano