7. september, 2009 | Elena Pečarič

Nekaj invalidnega je v deželi…

  • DELICIOUS
  • Google
  • RSS

V svojih kolumnah sem se dotikala raznoraznih področij in predvsem političnih vprašanj. Lotila sem se analize Lizbonske pogodbe in njenih vplivov na nacionalni in EU ravni, predvsem pa nadomeščanje in razvrednotenje Ustave RS, opozarjala in pozivala sem na pomembne politične odločitve, ki gredo mimo naše vednosti, privolitve, razumevanja ter o katerih ni medijskih odzivov oz. nobenega poročanja. Pisala sem o človekovih pravicah, političnem aktivizmu, pozivala k osveščenosti ter aktivni participaciji pri oblikovanju novih ali drugačnih politik. Se spraševala koga in kaj zastopajo EU poslanke in poslanci, kakšno vlogo in težo sploh še ima nacionalni parlament, koga ščitijo javne institucije – služijo državljankam in državljanom ali ščitijo državo in politično elito pred državljankami in državljani. Pisala sem o načrtih vse večje militarizacije Evrope, o možnostih nove ekonomije, ki bi imela drugačne temelje in vzvode kot zgolj profit in še in še.

A nič od tega ni izzvalo tako velikega odmeva, odzivnosti in toliko živčnih komentarjev kot moja ne tako pogosta pisanja ali posnetki, ki prikazujejo »svet invalidov«. Garancija, da dosežem rekordno obiskanost in komentiranost kolumne, je pisanje o »mutnih« poslih invalidov, ali bolje funkcionarjev invalidskih organizacij, ki nad njimi gospodujejo in z njimi upravljajo ter izkoriščajo posameznike in posameznice za lastne koristi in interese. Tega materiala žal nikoli ne zmanjka in se sproti nabira in kopiči. Priznam, da se mnogokrat celo samocenzuriram, ker mi je mučno pisati vedno znova o nepravilnostih in svinjarijah, ki se dogajajo na sistemskem nivoju in v odnosih do  posameznikov. Saj se že vse ve, vse je bilo že povedano, a nič narejeno. Dovolj je, da se omeni Borisa Šušteršiča. Vsi ga poznajo, vsi vedo, vsi mi prikimavajo, vsi še kaj dodajo in potrdijo, da je res šel že veliko predaleč in da bi bilo potrebno stvari zaustaviti in jih obrniti v pravo smer. Ko rečem vsi, mislim na raznorazne pomembne predstavnike institucij, političnih strank in vladnih predstavnikov vseh barv, starosti in vseh političnih opcij. Prišel bo čas, ko bom naštevala imena in priimke. Ni jih malo, saj sem tudi sama že nekaj let na sceni. G. Šuštaršič je namreč politik starega kova in prejšnjega sistema, kjer je bil že dobro situiran in infiltriran. Le nekoliko se je prilagodil, a obdržal značilen žargon Visoke kumrovške šole. »Boris Šuštaršič je nedvomno postal specifični izvedenec za učinkovit menedžment na področju invalidskega varstva, seveda v kontekstu celotnega socialnega varstva, na katerem združuje tako praktično kot teoretično delo ter je bil pobudnik številnih socialnih inovacij.« To je citat iz njegovega CV, ki ga velja v celoti prebrati, saj bo moj spisek funkcij g. Šušteršiča omejen le na nekaj ključnih.

Kolikokrat sem se že javno spraševala in prav tako javno iskala odgovor; »kako je možno, da en sam človek, skupaj s peščico invalidskih funkcionarjev, z nekaj podkupljenimi strokovnjaki in uradniki ter s parimi političnimi botri, ohranja ali celo veča svojo moč, oblast in monopol nad t. i. invalidi?« Da, izreka prvo in zadnjo besedo glede oblikovanja politik ter se mu pusti odločanje o tem, komu od invalidov pripadajo osnovne človekove pravice in storitve s področja socialnega in zdravstvenega varstva ter seveda, nenazadnje, ampak kar na prvem mestu so ogromna sredstva. Ne zgolj FIHO, ampak tudi dobički d.d. Loterije Slovenije. G. Šuštaršič je namreč tudi v nadzornem svetu Loterije Slovenije.

Ne pozabimo, da je g. Šuštaršič zaposlen za polovični delovni čas. To pomeni, da polovico vsote oz. plače, ki si jo postavil sam, kot direktor Birografike Bori, prejema s strani  ZPIZ-a. Lahko predpostavljamo, da prejema določene nagrade kot direktor Doma Dva topola, kot predsednik NSIOS, kot predsednik Društva Distrofikov Slovenije. Seveda pa ne gre pozabiti, da kot državni svetnik prejema pripadajoče mesečne sejnine, povračila stroškov ter dodatke za vodenje odborov DS. Tudi kot član sveta FIHO prejema sejnine in povračila stroškov, če je v kaki komisiji, pa še sejnine za le-te. Kot predsednik nadzornega sveta Loterije Slovenije, pa tudi letne nagrade. S številkami ne razpolagam, zato tudi ne morem predvideti kakšni so mesečni prilivi različnih funkcij, ki jih g. Šušteršič opravlja. A bilo bi zelo zanimivo, če bi jih lahko kdo preveril in obelodanil, ker gre za funkcije, ki so javnega značaja.

Predvsem želim javno postaviti še eno vprašanje politikom in nenazadnje tudi ZPIZ-u: »kako je možno, da nekdo, ki dela štiri ure, ker zaradi svoje invalidnosti ne zmore več, opravlja toliko funkcij?« Ali se ZPIZ-u ne zdi sporno dejstvo, da krije polovico plače nekomu, za kogar je očitno, da lahko dela krepko več kot osem ur, če želi opraviti vse svoje obveznosti? Ali se politikom res ne zdi sporna vsa ta kolizija funkcij in predstavništva? Ne, kot vse kaže da ne, dokler bo obema stranema v korist.

Kaj pa bi nastalo v deželi tej, če bi se dosledno implementirale in izvajale ratificirane konvencije kot npr. Konvencija OZN o človekovih pravicah invalidov, še posebej 19. člen, ki govori o pravici do neodvisnega življenja in osebne asistence, če bi se zagotovile enakopravne možnosti in možnost izbire storitev (npr. izbira obnovitvene rehabilitacije), zaposlovanje na običajnih delovnih mestih in ne v invalidskih podjetjih ali varstveno delovnih centrih, dosledno izvajanje šolanja v običajnih šolah…? V nekaj mesecih se zgodi implozija Invalidskega imperija in naenkrat se ugotovi, da invalidov sploh ni, »Ker vsak ima svoj hendikep!«

Elena Pečarič

 


  • DELICIOUS
  • Google
  • RSS
103 x komentirano
  • JBTPTKŠNKZDRVJ je rekel/-la:

    jebiga, Miklavčič in pa podobni invalidi imajo na ZPIZu, itd. očitno zelo dobre “veze” : skorumpirane zdravnike,goljufive birokrate,prijatelje podrejenih papežev,itd.,

    sponke,

    uradne štampiljke,

    verjetno tudi telefonske številke skorumpiranih t.im. inšpektorjev za delo v RS, skorumpiranih sodnic, in tako dalje, ter tako naprej _ _ _ _ _ _

    W Država od kurca ! :-)

    • Elena Pečarič je rekel/-la:

      Ja, prav g. Miklavčič je tisti, ki je podpiral na ZZZS dvojno financiranje rehavbilitacije.

    • jekdo je rekel/-la:

      Veš Elena. So, resnično prizati, in taki, ki jih za invalide določijo.Če kljub temu kam prilezejo, ni
      samo ViP, ampak tudi nekaj drugega; po mojem mnenju. :=>

    • rukar je rekel/-la:

      ELENA, pazi malo bolj , da bi k invalidnosti te naše družbe bil tvoj DELEŽ čim manjši !
      JAZ BI PRIČAKOVAL OD TEBE VEČJI OPTIMIZEM, ODKAR JE NA OBLASTI TVOJA, TEBI LJUBLJENA OPCIJA ! Elenči, dobimo se kmalu ob proslavi stotisočega nezaposlenega, ki bo kaj kmalu, verjetno še pred praznikom “vseh svetih” ali ” vernih duš “dnem ! SE DOBIMO ?

  • metek je rekel/-la:

    in debilnega…in ti si prva na spisku.
    verjetno si želiš biti zraven a ti ne pustiju, ker vedo , da si nesposobna in samo lajaš.
    že leta spremljam tole “vojno”…
    eni in drugi…2 mač.

    • Mimi je rekel/-la:

      “že leta spremljam tole “vojno”…
      eni in drugi…2 mač.”
      Ja, tumač, indid!
      Jaz spremljam zelo malo in tudi nimam izoblikovanega mnenja; morda bi ga lažje oblikovala in dala borcem kot je Elena bolj prav, če me ne bi motili nivoji - enih in drugih. Na tak način me nihče ne more prepričat da ima kul namene oz. motive, četudi ne vem nič o ozadjih, no morda pa ravno zato; ker če so zadeve dobro predstavljene, jih ponavadi še kar razumem, če pa vidim eno samo negativnost, sikanje in lajanje in osebno diskreditacijo itd., pa me vse mine in ne o prvih ne o drugih ne morem imeti kul mnenja, pa če so njih motivi še tako čisti in dobri (vendar sodim, da če bi bili, ne bi bilo potrebno uporabljat teh prijemov).
      Pa še nekaj: Elena tebi se zdi, da je (še posebej če je človek invalid) težko opravljati kakšne pomembne funkcije, vendar vseeno si kandidirala za predsednico države! Menim da je tudi za takšno funkcijo potrebna kakšna minuta ali dve časa in majčkeno energije.
      Nadalje govoriš o političnih botrih in korupciji…. to so kar močne trditve… morda imaš dejansko dokaze itd. (vendar me v tem primeru čudi, da jih bolj konkretno ne uporabiš, gajstna kakor si), vse skupaj pa je meni (vse) bolj videti, da je problem pravzaprav drugje (in ga je namignil Metek).
      In zdaj bom dobila servirano da sem Šuštaršičeva plačanka ali prijateljica. :o))
      Včasih drži rek: ‘brez ognja ni dima’, a včasih pa tudi tale: ‘za dobrim konjem se praši’, zato si lahko razlagam tako Šuštaršičevo dejstvovanje kot tudi gonjo proti njemu na oba načina.
      Skratka, ne vem, kaj je res, težko se dokopljem do čistine, ker mi je vse skupaj videti precej umazano.

    • NoMercy je rekel/-la:

      @ mimi: ko bodo drug o drugem lahko napsali vsak po 3 dobre lastnosti (dokazane) o drugi, tretji … strani, se bodo pa lahko tudi menili in zmenili.
      Dotlej je pa to samo branje za preganjanje dolgčasa ob čakanju v zobni ambulanti, nas pasantov :P

    • Mimi je rekel/-la:

      Res je, NoMercy, sem že zadnjič nekje videla tvoj predlog, pa potem pozabila kje, da bi ti pritrdila.
      Tudi sama pogosto to komu predlagam, ko se razburja čez koga (in mojim frendom je ta moja lastnost med najljubšimi - da četudi sem zelo kritična, VEDNO najdem tudi kak plus, pa če mi gre oseba še tolk na jetra ali mi ni všeč).

    • NoMercy je rekel/-la:

      @ Mimi: sam sebe bi z glavo ob beton butal, če bi se komuniciral (na kakršen koli način>!!) s takimi za katere ne najdam v njih kaj pozitivnega.
      Matr, midva se morava za na drink zmenit :P

    • Mimi je rekel/-la:

      Ja ampak sej bi se dal skor z vsakim najti en skupni imenovalec. Saj jaz nisem samo svoje (politično ali kakršnokoli) prepričanje! Še veliko zanimanj in lastnosti imam! Morda imam s tistimi, ki se z njimi pri politiki najmanj strinjam, podoben glasbeni okus (čeprav dvomim ;)), so nama všeč iste lepe stvari, imava rada podobne jedi, naju oba zanima šport, avtomobili tudi, kaj jaz vem, živali…
      Je pa res, da si ne želim pol tolk take družbe, če me nekdo žali in zmerja. Saj v bistvu me to ne gane, prej se mi tak človek nekako smili, saj ima on s tem problem (če je treba tolk gneva), ne jaz. :)
      Samo jaz se rajš smejem in uživam, kot kregarim, pa tud ljubši so mi drugi dvigovalci pritiska. :)))
      Drink - zakaj pa ne, konc koncev. :)

    • Vaga je rekel/-la:

      Na zdravje :)

    • NoMercy je rekel/-la:

      @ Vaga: se pridružiš? :)

    • Mimi je rekel/-la:

      O! :)
      Pa res - več nas bo takih, k bomo znal naštet 3 pozitivne (t r i??? no tolk bomo že zmogli? ;D) lastnosti drugih, bolj(š)e nam bo vsem skupaj! ;))

    • NoMercy je rekel/-la:

      @ mimi & Vaga:
      dejmo se konkretno začeti meniti. moj mail: bpmsi.II@gmail.com

    • NoMercy je rekel/-la:

      emmm … ampak biti član, predsednik, karkoli nekega združenja pa ni pridobitna dejavnost. To je pa čisto osebna PRAVICA združevanja zagotovljena v ustavi RS.
      In metanje ven iz društva tudi ni nič napačnega: če kdo nastopa proti dejavnosti društva, njegovim (vidnim) predstavnikom … je pač nezaželen.
      In vsakdo lahko ustanovi konkurenčno društvo, zvezo … svobodno po mili voji. Če se društvo gre stvari, ki jih država ali občina podpirata pa lahko konkurira za takšna sredstva.
      Nekaj dela je pa res z ustanovitvijo, pisanjem ustanovnih listin, vodenjem sej … pa stroškov tudi.!!

    • Mimi je rekel/-la:

      ok. moj pa mimi@lunin.net. :)
      Toliko *damstva* (kljub temu da sem pogosto *fantovska*) pa si pridržujem, namreč… dvomim da ti bom pisarila v zvezi s tem [ali čimerkoli drugim] (in sploh praviloma ne sklepam takole poznanstev, vendar izjemoma pa)…. :)
      Nisem pa tak pusi al pa tolk vzvišena al kakšna, da bi po difoltu odklanjala prijazna povabila (in itak pravijo frendi, da sem butasta in da ne poznajo nikogar drugega, ki bi povabilo dejansko tolikokrat zavrnil), ne maram pa pretiranega menjenja pri prijetnih zadevah, tako da… če se bo k(d)aj poklopilo - avec plaisir! :)

    • Vaga je rekel/-la:

      Mimi in NoMercy, se vama z veseljem pridružujem :)

    • NoMercy je rekel/-la:

      saj smo že za društvo ustanoviti se nabrali :P
      moj predlog (ni obvezno): Držba domiselnih in častnih piscev komentarjev na Bloge. (Pa ostrega tipkanja, ko gre za podkrepitev mnenja :) )

  • NoMercy je rekel/-la:

    komisije za ugotavljanja premoženja posameznikov smo imeli in ukinili v 1070_tih.
    Po zakonu o gospodarkih družbah pa je posameznik lahko tudi!! direktor v 3 (treh) firmah in nadzornik v 3 (treh) firmah.
    če pa je invalid in ima pravico do 4 urnega delovnega časa je pa to stvar, ki mu jo je omogočila zdravstvena stroka.
    Koliko pa kdo naredi, sprejme odločitev, izda navodil za delo v eni uri … je pa čisto stvar osebne organiziranosti, sposobnosti, …

    Kaj bolj oprejemljivega bo treba najti za “napad”, Elena.

    • Elena Pečarič je rekel/-la:

      Govorim o koliziji interesov; zastopaš invalide, a deluješ kot delničar in kapitalist tako, da na njihov račun kasiraš in pridobivaš posle.
      Delaš štiri ure, ker si za osem ur nezmožen, nato pa od države dobiš preostalo polovico plače in opravljaš še petnajst drugih funkcij. Ne vem, če si dojel poanto.

    • Elena Pečarič je rekel/-la:

      Kot vidite so invalidi lahko zelo dobra tržna niša, na žalost.
      Podobno tudi starejši ljudje.
      Humanitarni kareraristi so to že zelo zgodaj ugotovili!

    • Elena Pečarič je rekel/-la:

      Sedaj, ko je kriza še toliko bolj veljam

  • zdravstveni je rekel/-la:

    Kakšna zdravstvena stroka?

    Saj je zaradi tega na polovičnem delovnem, ker ni sposoben delati 8 polnih delavnih ur?

    Tudi zaradi tega je torej invalid?

    Mene je klical znanec, da bi odprl invalidsko podjetje, pa rabi 40% invalidov!

    Pri vseh 200 tisočih kolikor naj jih bi bilo jih ne najde? A ni zanimivo!

    Mogoče pa so res vsi ti invaldi sam na papirju?

    Država naj izvede popis invalidov in se bo videlo koliko jih je in koliko mogoče tudi neupravičeno koristi neke pravice (invalidi, ki fizično imajo sposobnost poskrbeti fizično za sebe prejemajo dodatek za pomoč in postrežbo!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!).

    Rej je nekaj invalidnega, na prvem mestu je invalidna slovenska politika leva in desna.

  • odstranjevalecrdečuhov je rekel/-la:

    Gospodična Pečarič, vse čestitke!Za takšne nagravžne tipe je rešitev samo–LUSTRACIJA:

  • Vaga je rekel/-la:

    V kolikor Elena meniš, da se dogaja nekaj kar ni v skladu z zakonom in imaš za to kaj več oprijemljivega kot zgolj svoje mnenje, potem je tudi tvoja dolžnost, da prijaviš morebitno kriminalno dejanje. V nasprotnem je tvoj prispevek le pamflet z željo nekoga oblatiti, zavedajoč se, da te trditve in blatenje nekoga nimajo realne podlage.

    V tem slučaju je tvoje ravnanje obžalovanja vredno.

  • Mirjana je rekel/-la:

    Zanimivo kako lahkotno je komentirati…še posebej če si out.
    O Šuštršiču, ki se je nekako že zarastel s politično zgodovino se lahko tudi sami pozanimate. Dovolj je bilo konkretnih podatkov, številk…če pa je težko, pa raje ne bi modrovali…imao bogato zalogo mrhovinarjev, ovčk, hrčkov in podganic
    Ko bo vžgalo po vas, pa se boste morda zamislili,..da bes, ogorčenost in nemoč,…a predvsem s strani civilne družbe sta še kako opravičena.
    Vnaprej izraženo dejstvo, da premalo mpoznate problem, pa vam zadošča, da povprek diskreditirate nekoga, ki se ni zadovoljil samo z replikami po forumih…mi pač ni všeč…kaj čmo…tutti gusti sono gusti.

    • Vaga je rekel/-la:

      “Ko bo vžgalo po vas…” praviš. Zakaj bi pa vžgalo? Ali so ti blogi in forumi res namenjeni samo eni in edini resnici? Resnici, ki jo zagovarja avtorica bloga. Kaj tisti, ki premalo poznamo problem niti podvomiti ne smemo v nekaj kar je tako agresivno zastavljeno, da samo po sebi vzbuja dvom v objektivnost. Da o teži Eleninih argumentov niti ne govorim. V kolikor je tako, je najbolj enostavno, da se komentarje ukine, pa bo volk sit in koza cela. Resnica pa tako ali tako ni pomembna….

      Domnevam, da so zate vsi tisti, ki niso takoj sprejeli Eleninega pisanja za neprizivno dejstvo, mrhovinarji, ovčke, hrčki in podganice. V katero živalsko vrsto pa spadaš sama?

    • Mimi je rekel/-la:

      Mirjana: pametnjakovičev in stručkotov in osebno vpletenih je očitno ne samo dovolj, pač pa že več kot preveč.
      Jaz sem, kot preštevilni, običajen človek, nevednež, ki pojma nima o tem problemu, kot tudi še o mnogih drugih, pa si vseeno ustvarim(o) mnenje, če akterji hočejo ali nočejo. Govorim torej iz izhodišča kompletnega nevedneža.
      Nisem vohunski tip in ne bom šla brskat po ne vem čem, ne nazadnje tudi zato, ker ne rabim! Že vse tu vidim.
      Jaz ne rabim nevemkakšnih referenc o človeku (no odveč pravzaprav že niso, vsaj ne vedno) - meni o človeku samem največ pove človek sam - sploh če si jemlje (pomembno) besedo.
      In zakaj bi naj bila ravno veterinar ali kdo drug(ače) poučEn, da bi lahko obsojala mučenje živali in tudi: ali naj bi, recimo v obratni vlogi, kot nemočna žival, hotela ravno TAKE *advokate*?
      Hvala lepa.
      Ne želi mi, da nekaj “vžge po meni”, ker tudi jaz tebi tega ne želim.
      Ampak predvidevam, da moram dejansko postreči s svojim hendikepiranim nečakom, da imam lohk pravo glasanja??
      Bedno. Jaz želim tudi kot brezvezna neumna nepoučena oseba imet SVOJE mnenje.
      In jaz nisem z ničimer diskreditirala nikogar niti žalila in še manj zmerjala.
      Tisti picek pravic, kot jih imam, pa bom uveljavila, če bom želela (ponavadi pa sem prelena in preponosna).
      Kot tudi pravico do nicka (sicer uporabljam svoje ime, tu na Vesti pa sem se odločila, da bom uporabljala nick, RAVNO ZATO, ker hočem govort iz stališča običajnega, nepoučenega človeka - najnavadneža.
      Sicer pa sem se v prejšnjem zapisu tudi podpisala s polnim (in tudi umetniškim) imenom. NO nihče mi ni čestital ;o)) ali mi rekel o živjo! :)
      Morda ena skromna ženička, ki ima svoji dve kuri in goji svoj skromni krompirček, ne bo brskala za Šuštaršiči, a bo gledala ‘Dnevnik’ in na koncu sklenila: nihče nima prav (ker se tko grdo obnašajo).
      In takih je nekaj. Nismo vsi znalci in najbolj pametni na svetu. Nekateri tudi česa ne vemo in se pustimo poučit. Vendar si pa tud jemljemo pravico, da se bomo pustili poučiti magari od življenja samega, vsekakor pa ne od (vsiljenih) mojstrov.
      Tako da, jp, draga Mirjana, tud jaz imam pravico do tehle nekaj besed, ki jih ti ne rabiš brat (ali kdorkoli), vsekakor upam da niso nič bolj moteče kot nenehno jamranje, pritoževanje in teženje, kar vse lohk tud vsak dan spremljamo.
      Pozdravček!

  • necnec je rekel/-la:

    Elena, živiš v državi privilegirancev, in to na vseh področjih, od invalidskih organizacij, zdravstva, šolstva, sodstva itd. Sprijazni se s tem, večina ljudi namreč to podpira in odločno nasprotuje pošteni “tekmi” za položaje. Slovenci sovražimo družbeni “fair play”, saj ta ni v skladu z socialistično ideologijo, pri nas je po (propadlem) socialističnem vzoru najbolj pomembna pripadnost.

  • Mirjana je rekel/-la:

    Nekateri se enostavno sprijaznijo necnec, ..od tukaj ovčke, hrčki in podganice,..drugi pa ne…od tukaj “nadležni posamezniki”, ki vztrajajo…in Piškijo proti vetru (bi rekli prvi)
    sploh si pa misli kar si hočeš vaga…pravica slehrnega,..
    a dajat povprek sodbe, ker se nam ne da malo pobrskati po prejšnjih kolumnah, kjer ne manjka konkretnih podatkov, info…po medijih, kjer beremo o “pravni državi”…o delovanju sodne, zakonodajne oblasti, s povdarkom na organe pregona…kjer mediji s pipetko pošiljajo novice v javnost po lastni meri (žal se to zadnje čase dogaja tudi na vest.si,..)…je malo preenostavno,…
    pa malo pokramljamo,…kavica je še topla, in čik prižgan..
    Elena, ker ljudje pričakujejo prave konkretne podatke, serviraj imena in priimke,..pa da vidimo kaj se bo našlo potem. Kakšni bodo komentarji, da pa se bo kdo dejansko zavzel, da se zadeve razčistijo…pa bi rada videla tui jaz :))
    V razmislek:
    Kaj lahko mravljica proti sistemu naredi, ko pade v kakico:
    Prič na sodišče ne bo dobila niti v teoriji in sanjah,..nasprotna stran bo v avlo navleka čredo podreprikov ki bodo pričali “a la cart”,…(nisem še viela da bi kdo od takšnih kalibrov odgovarjal za krivo pričanje)…sodni mlini bodo mleli, …zaostanki dokrajčili…in na kraju bo zadeva zastarala…a narod bo zadovoljen,..vsaj imena si je prebral.??
    ole :))

    • Mimi je rekel/-la:

      Govoriš o mravljicah, a ko kaka mravljica čivkne kaj, kar ni po volji tega, kar *se mora* zagovarjat, udri brale! :))
      Skratka, če bi napisala: ‘Elena, v boj! TO! Mega!’…, se ne bi rabla podpisovat s polnim imenom, bi že to bilo dovolj.
      Jaz pa govorim kar najbolj možno iskreno in se me presliši (če se noče slišat mojega mnenja) ali se me začne zmerjat, da sem vse, samo človek ne in celo da “nimam niti 6 možganskih celic” (avtor mnenja Blaž Babič v eni temi o Jankoviću - aha, o pobudi za Šentjakobsko gledališče oz. neselitvi, katere prav tako zaradi podenj nivojev nisem podpisala in TAKIH pobud [tako agresivnih in s takimi načinig tudi NIKOLI NE BOM, pa če se bodo zavzemale za ne vem koga!]).
      Če pa že hočeš živalske primerjave, ti pa povem, da girica gotovo nisem (četudi sem riba). :)

  • Ludi MILOJKO je rekel/-la:

    Spoštovani Ljudje!

    Najprej Vse Čestitke Dragi Eleni Pečarič Za Dolgoletni Boj! Kapo DOL Drži Se. Srečno!!!

    NEKAJ INVALIDNEGA JE V DEŽELI…!!! ? :( Boris ŠUKI :( ?

    CITIRAM KOMENTARJE OD: http://iztokgartner.blog.siol.net/2009/08/10/huda-nesramnost-do-invalida-danijela-spasojevica/

    matic pravi:
    20.08.2009 ob 13:56

    G. Šuštaršič je očitno zelo zaposlen človek in ima na plečih veliko odgovornost oz. smatra da jo ima. Sigurno pa je da neka oseba na vodilnem mestu katere koli ustanove ne bi smela obtoževati osebe in jo zmerjati z zaničevanimi nazivi, ki z svojo uporabo njihovih storitev financirajo delovanje teh ustanov. Mislim da je direktor dveh dreves pokazal svoj kulturni nivo in da ga je vse skupaj razjezilo, čeprav sam trdi da je naredil vse da bi se izognili težavam.

    matic pravi:
    24.08.2009 ob 08:51

    Iskal sem malo ozadja o g. Šuštaršiču in našel nekaj kar me je osupnilo, upam da se bo še kdo vprašal kako je to sploh mogoče.

    Boris Šuštaršič je:
    gimnazijski maturant,
    invalidsko upokojen za skrajšan delovni čas 4 ur
    državni svetnik, predstavnik za področje socialnega varstva
    član Interesne skupine DS za negospodarske dejavnosti,
    član Komisije DS za družbene dejavnosti,
    član Komisije DS za gospodarstvo,
    razvojni menedžer invalidskega varstva,
    direktor Birografike Bori d.o.o. (invalidsko podjetje)
    predsednik Društva distrofikov Slovenije (prej: Društvo mišično obolelih Slov.)
    predsednik Sveta invalidskih organizacij Slovenije (SIOS)
    predsednik Zavoda invalidskih podjetij Slovenije (ZIPS)
    podpredsednik vladnega sveta za invalide RS,
    član Skupščine ZZZS,
    član Nadzornega Sveta Loterije Slovenije
    razvojni usklajevalec Dom dva topola d.o.o.
    (invalidsko podjetje v lasti Društva distrofikov Slovenije n Birografike Bori d.o.o.)
    član nadzornega odbora FIHO
    odgovorna oseba delničarjev v podjetju MYCYCLE d.o.o.
    (Društvo distrofikov Slovenije, Dom dva topola d.o.o., Birografika d.o.o.)
    poslovni partner in koordinator podjetje LOVOR d.o.o., podjetja, ki pokriva investicijski inženiring in gradbene posle za Dom dva topola d.o.o.
    poslovni partner in koordinator podjetja KAKTEJA d.o.o., podjetja za izvajanje trgovskih poslov
    v.d. direktor zadruge LJUBLJANSKI KABEL
    sopartner preko Birografike BORI d.o.o. firme EUROTOURS
    (prostori bivše Dalmacije Turist)
    soustanovitelj firme MCB d.o.o.,
    Podjetje za Inženiring za lasersko in optično tehnologijo (znana afera laserske optične kartice)

    Toliko funkcij, ki jih omenjeni gospod opravlja v samo 4 urah, kako je to mogoče poleg tega pa kroji usodo še vsem ostalim članom društva distrofikov, ki si upajo in drznejo imeti kakšno kritično misel zoper njega in njegovih oprod.

    Upam da se bo kdo po tem vprašal kdo so mu politični botri in kao je to mogoče da ena sama oseba opravlja toliko funkcij.

    Poleg tega bi bilo fer in korektno da sam gospod razloži kako je za njegovo oskrbo poskrbljeno in na čigav račun, ali je pri njem tako kot pri vseh ostalih distrofikih.

    Upam da bo na novih volitvah ustvarjen kritična masa in pogum za zamenjavo omenjenega gospoda in da ga zamenja kompetentna in strokovno usposobljena oseba, ki dosedaj ni dobila zadostno število glasov iz znanih razlogov.

    Lep pozdrav

    mucek pravi:
    26.08.2009 ob 13:19

    Dej Matic pejt spat!! Danijel je navaden manipulator in verjemi, da ni prizadet samo telesno, ampak tudi duševno, saj ta njegova neupravičena gonja tako medijska kot tudi na osebni ravni je definitivno presegla vse meje dobrega okusa. Glede Šuštaršičevih funkcij bi pa rekel samo to: hvala bogu da ga invalidi imajo, pa naj še kak drug človek zavzame toliko položajev, če je sposoben…ampak ga NI in tudi vprašanje če sploh kdaj bo!! Lp

    matic pravi:
    27.08.2009 ob 08:54

    Sem se ravno prav spočil :),

    Zanimivo je to da ga tako zagovarjaš in tako slepo verjameš v njegove sposobnosti in obvladovanje vseh funkcij.

    Ali si mogoče njegov oproda ???

    Ne bom trdil da je danijel nedolžen in da nima svojega deleža krivice v tem, o motenosti tej in oni pa nisem pristojen ne jaz ne ti, ravno tako mora nekdo zunanji presoditi o tem in ne nekdo ki vodi ta dom in mu vsi znotraj njega slepo sledijo.

    Zakaj je obvladovanje tolikih funkcij po tebi nevprašljivo, je mar g. Šuštaršič papež in kot tak nezmotljiv ???

    Mogoče se omenjeni gospod zaveda da mu zunanja nevarnost ne preti zaradi političnih zvez in botrov in se na vse pretege trudi pregnati vsako kritično misel znotraj inštitucije katero so mu prav slednji zaupali.

    Nič ne trdim da je in da ni tako ampak samo razmišljam in izlagam svoje misli da ne bo pomote !

    Glede na zadnje tvoje vrstice sem pa slišal da je tako:

    Nihče ga ne bo zamenjal ker vsi volijo za tvojega kandidata ker se ga bojijo vse tiste, ki bi volili drugače izločijo iz društva in jih pričakajo z redarji na vratih, ali je to res ???

    Preverjeno vem da je tako in še nekaj za novinarje :

    Dom dveh topol ni ZASEBNA LASTNINA in imate vstop prost, razen če vas zaustavijo redarji in zveste oprode, ki se lahko celo fizično spravijo na uboge invalide Bog jim odpusti.

    lp

    mucek pravi:
    28.08.2009 ob 16:33

    Matic PEJT SPAT,pa boš naredil še največ koristi!! Glede Danijelove motenosti, pa lahko vsak laik ugotovi da je defekt 1. kategorije, ne mi leporečiti o tem kdo je pristojen in kdo ni pristojen za ugotovitev le-tega…Dom dva topola - eni ste pa očitno mal fouš ane Matiček?? Lp

    matic pravi:
    31.08.2009 ob 08:00

    Spet sem buden, ti si pa natakjen zgleda !!!

    Moram reči da sem skoraj 100% da si ti eden od zaposlenih v dveh drevesih, ki se boji da ga bo kdo sklatil z drevesa ravno tako kot tvojega capota, vse je možno a ne.

    Od vseh motenih za katere nisem pristojen sem prepričan da si samo TI moten in slab človek, ki se lahko brez milosti loteva ubogega invalida.

    Nimam nič proti nikomor vendar so nekatere stvari, ki jih je potrebno razčistiti in to so:

    1. Kako nekdo obvladuje številne funkcije v 4 urah in koliko je plačan za to in kako to opravlja.

    2. Kako je poskrblejno za njegovo oskrbo,

    3. Nisem še opazil pri nobeni od njegovih oprod da je karkoli to omenjala, ker se zavedajo da je za njega poskrbljeno kot za kakšnega šeika.

    Lp

    matic pravi:
    31.08.2009 ob 12:57

    Ne bom se več handlal s tistimi ki mjavkajo in plezajo po drevesih !!!

    Samo to da ti rečem da je tvoj IP viden adminu in da lahko vidi tvojo pritrasnost in od kod si, močno dvomim da se tega zavedaš in da si lahko slednje zapomniš ker si kot si sam za druge trdil …., vsaj delaj se v prihodnje da ti je kaj od napisanega jasno če že ne premoreš dovolj umnosti da bi se o napisanem zamislil.

    Lp

    • MEFISTO je rekel/-la:

      Torej je Šušteršič kar nekakšen “invalidski” tajkun!

      Menda zna tudi dobro sodelovati s pravo politično opcijo!!

  • Ludi MILOJKO je rekel/-la:

    DRUŠTVO DISTROFIČARA SO VAROVALI VARNOSTNIKI

    Izključeni člani Društva distrofikov Slovenije se bodo predvidoma še pred koncem junija lahko zagovarjali pred novim, dvostopenjskim razsodiščem

    CITIRAM KOMENTARJE OD: http://iztokgartner.blog.siol.net/2009/08/17/nadaljevanja-sokantne-zgodbe-invalida-danijela-spasojevica/

    24. Blaž Babič je rekel/-la: 30. avgust, 2009 ob 16:53

    http://www.dnevnik.si/novice/slovenija/252200

    Razlog za izključitev Elene Pečarič, Martine Piskač, Emila Bohinca in Matjaža Ribiča naj bi bil njihov nastop v oddaji Tarča pred letom in pol, ko so javno opozorili na nepravilnosti, ki se po njihovem mnenju v društvu dogajajo.

    “Danes je občni zbor, na katerem naj bi obravnavali naše pritožbe proti izključitvi iz društva. Vabila na zborovanje nismo dobili in zato ne moremo vstopiti. Šokirana sem, saj se ne morem niti zagovarjati,” je vidno razburjena povedala Martina Piskač.

    V svoji izjavi je odsotna Elena Pečarič, tudi predsednica Društva za teorijo in kulturo hendikepa YHD, zapisala, da “bi bilo od društva primerno, da bi nas na občni zbor povabili, saj je pol gradiva za občni zbor, ki so ga poslali povabljenim članom, namenjeno prav naši diskreditaciji”.

  • Mirjana je rekel/-la:

    Ludi MILOJKO THX!
    Lahko pa postrežemo tudi s podobnimi zgodbami,..vprašanje je le ali ljudje ne bodo verjeli, ker ne poznajo “akterjev” osebno,..ali pa, ker jim tako preprosto ustreza…nič videl nič slišal, nič reku,..nič kriv:)).

  • Vaga je rekel/-la:

    Vidim, da argmenti tu niso tisti, ki naj bi kaj pomenili. Elena, Mirjana in Ludi ;ilojko so se odločili, da pravo (sodstvo) v Sloveniji ni tisto ki bi lahko presodilo o domnevnih nečednostih Borisa Šuštaršiča. Zato so se očitno ti trije “pravičneži” odločili soditi po principu Kadija tuži, Kadija sudi. Poznan sistem javne diskreditacije in eliminacije. Tako si očitno nekateri predstavljajo demokracijo v naši državi.

  • Ludi MILOJKO je rekel/-la:

    No pa nadaljujmo Spoštovani Ljudje!

    DISTROFIČARI MJERIMO MIŠIČE

    CITIRAM KOMENTARJE OD: http://iztokgartner.blog.siol.net/2009/08/17/nadaljevanja-sokantne-zgodbe-invalida-danijela-spasojevica/

    25. Blaž Babič je rekel/-la: 30. avgust, 2009 ob 16:57

    http://www.dodogovor.org/lahki/shownews.aspx?newsid=3174

    Dne 29.07.2008 smo vsi štirje člani društva bili pozvani na zagovor pred častnim razsodiščem. Vsak ob svoji uri in prva, ob 9 uri, sem bila na vrsti jaz. Na sedež društva sem odšla v spremstvu prijatelja Rafaela Zupančiča. Tudi on ima pestre in bogate izkušnje s sodnim preganjanjem, šikaniranjem in pritiski s strani vodstva društva oz. predsednika Borisa Šuštaršiča. Pred vhodom naju je pričakal sekretar Ivo Jakovljević in dve »gorili« v črnem, varnostniki G7 (glej sliki). Najemanje varnostnikov je očitno postala stalna praksa društva, ko na razgovor kličejo svoje člane z diagnozami mišične atrofije (mišična distrofija vključuje različne diagnoze, ki se med seboj razlikujejo predvsem po hitrosti napredovanja obolenja), ki skoraj ne zmoremo samostojnega giba, kaj šele, da bi lahko koga fizično ogrozili. A ne boste verjeli, tudi zato so na društvu že klicali policijo. Zanimivo bi bilo vedeti iz katerih namenskih sredstev se za tovrstne usluge plačuje.

    G. Jakovljevič je varnostnikoma ukazal, da lahko v prostore društva vstopim samo jaz ne pa tudi moj zagovornik. Na vabilu, ki smo ga prejeli je bilo napisano, da s seboj lahko pripeljemo zagovornika ali pravnega zastopnika, seveda pa g. Zupančič ni po meri društva. Kot bivši zaposlen na društvu je dobro seznanjen z načinom in metodami dela ter ustrahovanja in discipliniranja vseh drugače mislečih. Sama nisem želela vstopiti in da bi poniževalni in sramotni dogodek z varnostniki zabeležili, sem poklicala policijo. Društvo deluje, bolje rečeno, naj bi delovalo v javnem interesu, kar pomeni, da mu je podeljen status javnega značaja kot tudi reprezentativne invalidske organizacije. To bi namreč moralo biti zagotovilo, da se vodstvo ne more in ne sme obnašati kot despot in absolutistični lastnik; pa se, ker jim tega nihče ne prepove in se jim takšno početje dopušča.

  • Ludi MILOJKO je rekel/-la:

    Karavana gre naprej a Volkovi tulijo pa nič! :(

    ČIGAVE INTERESE ZASTOPA G. ŠUKI? :(

    Citiram komentarje od: http://iztokgartner.blog.siol.net/2009/08/17/nadaljevanja-sokantne-zgodbe-invalida-danijela-spasojevica/

    1. Blaž Babič je rekel/-la: 30. avgust, 2009 ob 18:52

    Čigave interese zastopa g. Šuštaršič?

    http://www.yhd-drustvo.si/slo/article.php?story=CigaveIntereseZastopaGSustarsic

    Neuspešna pogajanja - ŠUKI najel odvetnico Varjo Holec?

    2. Blaž Babič je rekel/-la: 30. avgust, 2009 ob 18:54

    Neuspešna pogajanja - Šuštaršič najel odvetnico Varjo Holec

    http://www.handyworld-si.com/slo/article.php?story=20060727184716904

    Boris ŠUKI: Zgodila se je ulica!???

    3. Blaž Babič je rekel/-la: 30. avgust, 2009 ob 18:54

    Boris Šuštaršič: Zgodila se je ulica!

    http://www.yhd-drustvo.si/slo/article.php?story=20050715002331832&query=strpno

  • Ludi MILOJKO je rekel/-la:

    Karavana gre naprej a Volkovi tulijo pa nič! :(

    ČIGAVE INTERESE ZASTOPA G. ŠUKI? :(

    Citiram komentarje od: http://iztokgartner.blog.siol.net/2009/08/17/nadaljevanja-sokantne-zgodbe-invalida-danijela-spasojevica/

    1. Blaž Babič je rekel/-la: 30. avgust, 2009 ob 18:52

    Čigave interese zastopa g. Šuštaršič?

    http://www.yhd-drustvo.si/slo/article.php?story=CigaveIntereseZastopaGSustarsic

    Neuspešna pogajanja - ŠUKI najel odvetnico Varjo Holec?

    2. Blaž Babič je rekel/-la: 30. avgust, 2009 ob 18:54

    Neuspešna pogajanja - Šuštaršič najel odvetnico Varjo Holec

    http://www.handyworld-si.com/slo/article.php?story=20060727184716904

    Boris ŠUKI: Zgodila se je ulica!???

    3. Blaž Babič je rekel/-la: 30. avgust, 2009 ob 18:54

    Boris Šuštaršič: Zgodila se je ulica!

    http://www.yhd-drustvo.si/slo/article.php?story=20050715002331832&query=strpno

  • NoMercy je rekel/-la:

    tole spada semle:
    ———————–
    emmm … ampak biti član, predsednik, karkoli nekega združenja pa ni pridobitna dejavnost. To je pa čisto osebna PRAVICA združevanja zagotovljena v ustavi RS.
    In metanje ven iz društva tudi ni nič napačnega: če kdo nastopa proti dejavnosti društva, njegovim (vidnim) predstavnikom … je pač nezaželen.
    In vsakdo lahko ustanovi konkurenčno društvo, zvezo … svobodno po mili voji. Če se društvo gre stvari, ki jih država ali občina podpirata pa lahko konkurira za takšna sredstva.
    Nekaj dela je pa res z ustanovitvijo, pisanjem ustanovnih listin, vodenjem sej … pa stroškov tudi.!!

    • Blaž Babič je rekel/-la:

      Em, če društvo deluje v JAVNEM INTERESU, potem je z izključitvijo nekaj močno narobe, saj ti s tem lahko odvzamejo številne - z ustavo varovane - pravice.

      Pogumni ciniček ti.

    • Vaga je rekel/-la:

      Javni interes ali ne, povsod se je potrebno držati nekih pravil, ki jih določena organizirana večina sprejme za svoje funkcioniranje. Tako je povsod, v društvih, podjetjih, športnih in drugih klubih in na sploh v življenju. Pa če je to komu prav ali ne. Tako je.

      Oprostite vulgarni primerjavi: če bi Blaž Babič dobesedno sral na vsakem vogalu, kjer bi ga prijelo srat, bo kmalu nekdo (verjetno kak mož v plavem in s pendrekom) kršil njegove z ustavo varovane pravice. In to ne glede na foziološke potrebe dotičnega.

    • Blaž Babič je rekel/-la:

      A lahko najdete kakšnega malo pametnejšega anonimkota, prosim? Boris, prosim!

  • Mirjana je rekel/-la:

    Mimi, kdo pravi da moramo v boj za Elenino stvar…pri tolikih zelo zelo čudnih zadevah (glej število funkcij, ki jih nekdo mopravlja v 4 urnem delovnem času..pri prepovedanem vstopu da sodeluje v postopku, kjer se govori in ukrepa ravno o njej)…bi morda le bilo dobro, da se zadeva resnično reši,..po legalni, sodni poti,…razčisti,…pa naj se izkaže ali je Elena resnično le nergava ženska ali pa ima svoj prav pa bi nam rada nekaj sporočila…nekaj, kar bi bilo dobro da vemo.
    Če si prelena, da bi se za svoje borila ker imaš svoje dostojanstvo, oziroma si preponosna?? …sicer ne razumem povezave a tudi prav.
    Mej se, pa čuvaj kokice,…pa mislim resno.. ni frke.
    LP Mirjana

    • Vaga je rekel/-la:

      Ravno o tem govorimo nekateri - da naj se zadeva uredi po sodni, pravni legalni poti. To, kar pa počne Elena z tvojo podporo in podporo Ludega Milojka je po principu Wild Wild Westa navaden linč.

  • Mimi je rekel/-la:

    Ma ne, nisva se razumeli povsem, Mirjana (nič hudega, saj smo vsi pogosto nerazumljeni). Ničesar nisem HOTELA. Imela sem čas in voljo se pridružit debati in podati svoje, sicer topogledno osebno povsem neobremenjeno mnenje.
    Je pa že kar blizu mene nekaj teh, ki imajo veliko slabše pogoje - tako od Šuštaršiča, kot od Elene.
    Zadnjič sem se videla s svojo dobro frendo, invalidko na vozičku (s katero NIKOLI nisva govorili o invalidnosti, še manj o ‘Šuštaršičih’, vedno sva imeli oseben stik in prijateljski, ker jemljem človeka takšnega kot je in mi invalidnost ni referenca ali edini *podatek* o človeku) in me je razžalostilo, kakšen razklamfan voziček ima (medtem ko gledam po raznih poročilih že hude makine, topogledno)…
    Všeč mi je njeno nejamranje in realen odnos do sveta in nisem hotela bit žaljiva in jo pomilovat, vseeno pa mi je bilo zelo hudo, kakšne pogoje vse so invalidi prisiljeni sprejemat…..
    Potem pa ko pogledam te, *pri koritu* (pa četudi na nasprotnem delu korita), carevski vozički, kadarkoli in ob kateremkoli času zahtevo po “15 minutah” (ki to nikoli niso) terapevta….
    No potem se pa tudi oglasim… čeprav se zavedam, da najbrž ne bo dobro vzeto.

    • NoMercy je rekel/-la:

      Dragi moji - še Billy Gates s svojo fondacijo ne more rešiti vseh neprijetnosti na tem svetu.
      O Eleni kot osebi - človeku pa pač ne sodim (tako, kot o nikomer, če se le da ne).
      Skušam le nadrobiti svoja vedenja in funkcioniranje družbe.
      Nekdo pač nabira razne funkcije (zakaj - je to čisto njegov osebni “štos”). In te funkcije pač ne sodijo v kategorijo delavnosti, sposobnosti in ostalega kar spada v to, da je kdo invalid ali karkoli že z 4 urnim delavnikom.
      Simpl. Za obregati se ob to bi bilo potrebno pa marsikaj drugega … npr. državni prevrat in kakšen režimček narediti.
      In da si kdo nabere funkcije na področju, ki ga zanima je pač človeško - zelo človeško, legalno in celo moralno!!

    • k je rekel/-la:

      mimi,
      reci svoji prijateljici naj gre na društvo distrofikov po voziček. Večkrat sem bila na kavi v slaščičarni v plavi laguni (malo naprej od banke, na vogalu). Če greš tam na WC greš mimo hodnika, kjer imajo stalno vsaj ene 5 električnih vozičkov, ki niso videti čisto nič razklamfani, pač rabljeni. Mogoče si pa lahko med njimi izbere boljšega kot je ta, ki ga ima.

    • Mimi je rekel/-la:

      O hvala, K! :)
      Samo kako pa da ga lahko kar tako dobi? A kar vsak? Oz. kolk pa stane (saj je najbrž tudi to razlog, da ima nikakvega)?
      In - ali je to kar vedno tam?
      (ona ni iz LJ, jaz pa trenutno nisem mobilna - samo če je vedno ta izbira tam, ji bom predlagala, seveda, in šla sama to zanjo iskat - čeprav bi blo najbrž kul da ga sama vidi, saj ga bo ona uporabljala).

    • k je rekel/-la:

      živjo,
      ne vem, kako ga lahko dobi, samo to vem, da jih je tam vedno vsaj kakšnih pet, ali pa še kaj več. Pojdi pogledat. Mogoče se lahko oglasiš v pisarni društva in vprašaš, če bi enega dali na reverz, ali pa kaj takega. Če bodo za bo pa morala prijateljica sprobat kateri ji ustreza (eni so večji, eni manjši, eni imajo joystick na levi roki, drugi na desni…)

    • k je rekel/-la:

      če ne moreš tja pa pokliči, zagotovo imajo številko objavljeno na internetu.

    • Mimi je rekel/-la:

      Res, tako bi blo najbrž najbolj pametno (itak bom pa še frendo vprašala oz. mal potipala, k mi je tečno ji kar ponujat zdaj to, ker tega nisva nikoli omenjali). Skratka hvala ti za to informacijo, če bom pa kej uredila, bom pa že (nekam) javila. :)

    • Mimi je rekel/-la:

      *ja sej sem ravno pomislila tudi na to, da morda bi lahko po telefonu ali mailu to opravila (mi je to trenutno najlažje oz. tudi ne lazim zastonj). Thx! :)

  • Elena Pečarič je rekel/-la:

    Vesela sem, da sva s Katjo skupaj vsaj virtualno.

  • ocean je rekel/-la:

    slišim, da yhd odhaja v strasbourg.
    srečno pot - če se le da- ostanite čimdlje “gor”.

  • Mirjana je rekel/-la:

    Ok, Mimi, še končam.
    Šuštršiča se spomnim, ko je s plejado lakajev prišel naročiti načrt za ureditev invalidske plaže v Strunjanu. Govorili smo o željah (beri zahtevah),…a ko je odšel,..verjemimi so padale pripombe nad obnašanjem gospoda do svojih lakajev, ki so kot cucki samo čakali na ukaz.-…in pisalo se je leto moje mladosti,…ojjj mladosti mojaaa :)))) in ta isti gospod kraljuje še danes. In ne pozabi da se prav v invalidskem fondu obrača ogromno denarja.
    Če Elena opozarja na nepravilnosti, lahko sledim, lahko pa ne, lahko verjamem ali pa ne, vendar eno drži kot pribito.
    Ko bo imela zadevo na sodišču, je potrebno biti tam z novinarji ter civilno družbo,…ne sme se dogajati za zaprtimi vrati.
    In to je to.
    bom pa končala,…
    želim ti čimveč funkcij nomercy,…tako za dvig moralnosti :))

    • Vaga je rekel/-la:

      Ali pravilno razumem: Šuštaršič se je na nek svoj način zavzemal za ureditev invalidske plaže v Strunjanu in ob tem mu ti zameriš, kak odnos je imel do svojih “lakajev”? In? V bistvu si ti presodila (mlada kot praviš, da si bila), da si zasluži prezir kjerkoli naletiš nanj oziroma kjerkoli lahko ta prezir izraziš. Da nisi bila mogoče vseeno premlada in preidealistična v svojem razmišljanju kakšni so šefi ali kakšni bi morali po tvojem biti. Mogoče ima pri vsem tem nekaj tudi predsodek, da je Šuštaršič na invalidskem vozičku, pa se gre šefa? Kar je mogoče za tvoje razmišljanje takrat le bilo nekoliko preveč. Danes pa si tega predsodka nočeš priznati. Mogoče. Le razmišljam.

      Koliko časa nekdo kraljuje, pa bi tudi morala biti in ostati pravica tistih, ki ga lahko na prestol postavijo, mar ne?

  • Ludi MILOJKO je rekel/-la:

    ŠUKI dvomi v regularnost volitev državnih svetnikov

    Citiram komentarje od: http://iztokgartner.blog.siol.net/2009/08/17/nadaljevanja-sokantne-zgodbe-invalida-danijela-spasojevica/

    5. Blaž Babič je rekel/-la: 30. avgust, 2009 ob 18:57

    Šuštaršič dvomi v regularnost volitev državnih svetnikov

    http://www.dnevnik.si/novice/slovenija/37312

    ŠUKI bi novo upravo Loterije imenoval mimo javnega razpisa

    6. Blaž Babič je rekel/-la: 30. avgust, 2009 ob 18:58

    Šuštaršič bi novo upravo Loterije imenoval mimo javnega razpisa

    http://www.dnevnik.si/tiskane_izdaje/dnevnik/1042240128

    Boris ŠUKI poziva vlado naj ustavi medijsko gonjo

    8. Blaž Babič je rekel/-la: 30. avgust, 2009 ob 19:01

    Boris Šuštaršič poziva vlado naj ustavi medijsko gonjo

    http://www.finance.si/4104/Boris_%A9u%B9tar%B9i%E8_poziva_vlado_naj_ustavi_medijsko_gonjo

    Lahko noč,
    Vaš Ludi MILOJKO

  • MEFISTO je rekel/-la:

    Elena, prijavi Šušteršiča Kosovi komisiji, pa ti bo povedal, da so mu invalidi še marsikaj dolžni, Šušteršiču, ne Kosu!

  • Ludi MILOJKO je rekel/-la:

    ŠUKI dvomi v regularnost volitev državnih svetnikov

    Citiram komentarje od: http://iztokgartner.blog.siol.net/2009/08/17/nadaljevanja-sokantne-zgodbe-invalida-danijela-spasojevica/

    5. Blaž Babič je rekel/-la: 30. avgust, 2009 ob 18:57

    Šuštaršič dvomi v regularnost volitev državnih svetnikov

    http://www.dnevnik.si/novice/slovenija/37312

    ŠUKI bi novo upravo Loterije imenoval mimo javnega razpisa

    6. Blaž Babič je rekel/-la: 30. avgust, 2009 ob 18:58

    Šuštaršič bi novo upravo Loterije imenoval mimo javnega razpisa

    http://www.dnevnik.si/tiskane_izdaje/dnevnik/1042240128

    Boris ŠUKI poziva vlado naj ustavi medijsko gonjo

    8. Blaž Babič je rekel/-la: 30. avgust, 2009 ob 19:01

    Boris Šuštaršič poziva vlado naj ustavi medijsko gonjo

    http://www.finance.si/4104/Boris_%A9u%B9tar%B9i%E8_poziva_vlado_naj_ustavi_medijsko_gonjo

  • kozlich je rekel/-la:

    NEMOČ RODI HUDOBIJO

  • Ludi MILOJKO je rekel/-la:

    Ljudje Bi Za Denar Dali Srce in Svojo Dušo! :(

    DENAR JE SVETA VLADAR!!! Ajmo dalje Dragi Ljudje Moji :)

    Citiram komentarje od: http://iztokgartner.blog.siol.net/2009/08/17/nadaljevanja-sokantne-zgodbe-invalida-danijela-spasojevica/

    10. Blaž Babič je rekel/-la: 30. avgust, 2009 ob 19:03

    NEZAKONITA IZVOLITEV?

    http://www.mladina.si/tednik/200241/clanek/svetnik3/

    3. Blaž Babič je rekel/-la: 30. avgust, 2009 ob 19:09

    Imperij vrača udarec ali g. Boris Šuštaršič se maščuje

    http://www.handyworld-si.com/slo/article.php?story=20060218231645907

    4. Blaž Babič je rekel/-la: 30. avgust, 2009 ob 19:10

    FIHO pozval k obdavčitvi tujih prirediteljev internetnih iger na srečo

    http://www.dnevnik.si/novice/slovenija/1042260822

    6. Blaž Babič je rekel/-la: 30. avgust, 2009 ob 19:14

    RAZMIŠLJANJE Z OBROBJA OB ŠPEKULIRANJU NAPOVEDI VLADNEGA ODSTOPA

    http://www.rtvslo.si/blog/rafael-zupancic-raf/razmisljanje-z-obrobja-ob-spekuliranju-napovedi-vladnega-odstopa/3928

    7. Blaž Babič je rekel/-la: 30. avgust, 2009 ob 19:15

    NSIOS izreka nepodporo kandidaturi Elene Pečarič

    http://www.vest.si/2007/09/05/nsios-o-pecaricevi/

  • Linda je rekel/-la:

    Verjamem, da bi “Šuki” lahko naredil še kaj več za invalide in hendikepirani, če bi ne imel nenehno za petami Velikega sodnega zbora iz Kozlovske sodbe v Višnji Gori.

    Imam vtis, da bi nekateri želeli dobiti naziv SOCIALNI INOVATOR že iz dejstva, da so nekomu izmislili vzdevek, ki se je prijel, kot ona trava na uri zvonika izolske pristaniške cerkve in je seme na štirico izsral en potepuški golob.

  • Ludi MILOJKO je rekel/-la:

    Citiram komentarje od: http://iztokgartner.blog.siol.net/2009/08/17/nadaljevanja-sokantne-zgodbe-invalida-danijela-spasojevica/

    15. Ludi MILOJKO je rekel/-la: 30. avgust, 2009 ob 21:48

    A se je kdo do sedaj vprašal kako da proti kandidat, ki je bistveno bolj kvalificiran in izobražen ( dr.med ) ne pride do omembe vrednega rezultata ???

    Pa tudi če njega odmislimo, zakaj ne bi za takšno delo mogel kandidirati ne invaliden človek, ki bi bil kos vsem tem zahtevim nalogam ( preko 15 funkcij ), mislim da je ne glede na ljudske sposobnosti za vse v prejšnjih komentarjih potrebno več kot le 4 ure dela, upam da se vsaj s tem zadnjim strinjate, v nasprotnem se tu da govoriti o ne invalidni diskriminaciji.

    V teh ustanovah je precej neustrezno izobraženega kadra in je tudi v njem potrebna prevetritev, skratka na vseh nivojih so potrebni updejti osebja.

    Poleg vsega omenjenega bi bilo smisleno vprašanje kako je poskrblejno za oskrbo g.Šušteršiča, ali pa je za njega po defoltu in na račun institucije poskrbljeno in ker je kot tak nepogrešljiv.

    Čudi me pa najbolj to da poleg vseh teh funkcij in zasedenosti ( 4 ure ) najde čas da preganja in se ukvarja z člani društva, ki nimajo nobene funkcije, zgleda je strah res gospod !!!

  • Ludi MILOJKO je rekel/-la:

    Citiram komentarje od: http://iztokgartner.blog.siol.net/2009/08/17/nadaljevanja-sokantne-zgodbe-invalida-danijela-spasojevica/

    16. Blaž Babič je rekel/-la: 30. avgust, 2009 ob 23:54

    “zatreti družbeno identiteto invalidov”

    Kako to misliš :)))))))) Saj ste “identitete invalidov” natipkali za cel roman :))))))))

    Sam nisem naklonjen k prestavljanju loterijskega denarja kar v državne jasli, ampak več kot očitno je, da Šuštaršičev klan s sredstvi dela resno škodo in uničuje možnosti drugim za razvoj boljših programov = OSEBNA ASISTENCA.

    Koliko je že “invalidov” v tej državi? Vsa ta leta od FIHO, SIOS, DDS (Šuštaršičev klan) ni mogoče dobiti PRAVIH ŠTEVILK.

    http://www.mladina.si/tednik/200241/clanek/svetnik3/

    “Če organizacija napiše, da ima 1000 oseb, si lahko mislim svoje, preveriti pa tega nimam kje. Država tudi ne vodi seznama članov sindikatov. Če se freelancerji prijavijo kot društvo in kot število navedejo izmišljeno število, tega ne vem, lahko le domnevam, da so njihovi podatki neresnični. V tem postopku volitev v DS so ti podatki nepreverljivi,” pravi Golobič. Sliši se neverjetno. O tem pa dvomijo tudi nekateri pravniki, s katerimi smo govorili.”

    “Ob naših ugotovitvah so bili sicer presenečeni, vendar so se strinjali, da bi bilo treba podatke o članstvu organizacij preveriti, sploh zato, ker so številke iz let 1992 in 1997 tako različne. Če bi ugotovili evidentno neskladje, bi bili namreč priča nezakonitemu ravnanju. In do tega je, kot kaže, tudi prišlo.”

    “Vprašanje pa je, ali je sploh smiselno voliti državne svetnike na tako tvegan način, ki kar kliče po goljufijah. Zaupanje v rezultat volitev je namreč temelj predstavniške demokracije. Bo letos kdo preveril, kaj se dogaja s številom elektorjev?”

    17. Blaž Babič je rekel/-la: 31. avgust, 2009 ob 11:29

    “Njegovo evforično spravljanje na enega človeka me spominja na preizkušene metode medijskega in političnega obračunavanja za vsako ceno.”

    Šukijeve hijene se boste zaletele v zrcalno sliko.

    Boris Šuštaršič je bil ali je še v svojem življenju kljub le 4-urnem (skrajšanem) delovnem času na naslednjih ključnih pozicijah znotraj sistema “invalidskega nevarstva”, kjer je do danes obdržal ključno vlogo pri deljenju in kanaliziranju loterijskih sredstev:

    - državni svetnik, predstavnik za področje socialnega varstva
    - član Interesne skupine DS za negospodarske dejavnosti,
    - član Komisije DS za družbene dejavnosti,
    - član Komisije DS za gospodarstvo,
    - razvojni menedžer invalidskega varstva,
    - direktor Birografike Bori d.o.o. (invalidsko podjetje)
    - predsednik Društva distrofikov Slovenije (prej: Društvo mišično obolelih Slov.)
    - predsednik Sveta invalidskih organizacij Slovenije (SIOS)
    - predsednik Zavoda invalidskih podjetij Slovenije (ZIPS)
    - podpredsednik vladnega sveta za invalide RS,
    - član Skupščine ZZZS,
    - član Nadzornega Sveta Loterije Slovenije
    - razvojni usklajevalec Dom dva topola d.o.o.; (invalidsko podjetje v lasti Društva distrofikov Slovenije n Birografike Bori d.o.o.)
    - član nadzornega odbora FIHO
    - odgovorna oseba delničarjev v podjetju MYCYCLE d.o.o.; (Društvo distrofikov Slovenije, Dom dva topola d.o.o., Birografika d.o.o.)
    - poslovni partner in koordinator podjetje LOVOR d.o.o., podjetja, ki pokriva investicijski inženiring in gradbene posle za Dom dva topola d.o.o.
    - poslovni partner in koordinator podjetja KAKTEJA d.o.o., podjetja za izvajanje trgovskih poslov
    - v.d. direktor zadruge LJUBLJANSKI KABEL
    - sopartner preko Birografike BORI d.o.o. firme EUROTOURS; (prostori bivše Dalmacije Turist)
    - soustanovitelj firme MCB d.o.o.; Podjetje za Inženiring za lasersko in optično tehnologijo (znana afera laserske optične kartice)

    —————————————————————————————

    Ima nekaj zvestih PR dobermanov, od katerih se nihče ne upa nastopati javno, s polnim imenom in priimkom. To lahko kaže na velike količine naglavnega masla ali pa na lobanjsko votlost.

    V kolikor si kdorkoli drzne kritizirati obstoječi sistem deljenja loterijskih sredstev, doživi podobne besneče napade, kot jih zdaj lahko uživam sam.

    Ali ninja može sve! Kamo li po danu, kamo li po noći, a kamo li po kiši.

    :))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))

    “Še nekaj poletnih dni je želel preživeti v Izoli pri prijatelju, ki mu je zagotovil prenočišče. Danijel, ki potrebuje tudi pomoč pri vseh osnovnih življenjskih opravilih je naivno upal, da bo lahko preko dneva vsaj za WC dobil pomoč osebja v Domu dva topola. Še preden se je z vlakom odpravil iz Celja v Koper in nato v Izolo me je poklical in spraševal za nasvet, če je društvo dolžno zagotoviti mu prevoz iz Kopra v Izolo in ali lahko prosi tudi za dnevno pomoč pri toaleti.”

  • Ludi MILOJKO je rekel/-la:

    Citiram komentarje od: http://iztokgartner.blog.siol.net/2009/08/17/nadaljevanja-sokantne-zgodbe-invalida-danijela-spasojevica/

    Propolis je rekel/-la: 30. avgust, 2009 ob 22:32

    Ludi Milojko. Dobro in ustrezno ime :(

    18. Ludi Milojka je rekel/-la: 31. avgust, 2009 ob 13:01

    Ludi Milojko = Ludi Milojko in se ne skriva to je kar je in kar piše !!!

    Bolj vprašljivo je kdo si ti in koliko si ti “Ludi Milojko” in kolikšna je tvoja devijacija od normale če nisi sposoben razumno komentirati ampak si prišel kot pes ki ga je naščuval gospodar !!!

    Nekdo se boji za svoje preživetje, oz. zgleda se tista dva topola močno majeta zato pa tako grizejo !!!

    Dajmo še malo zapihati in vnesti nov veter in predvsem pravico in enakost za vse !!!

    VZTRAJAJMO in kulturno dosežimo spremembe.

    19. Anonimni je rekel/-la: 31. avgust, 2009 ob 14:05

    CITAT:Boris Šuštaršič je bil ali je še v svojem življenju kljub le 4-urnem (skrajšanem) delovnem času na naslednjih ključnih pozicijah znotraj sistema “invalidskega nevarstva”, kjer je do danes obdržal ključno vlogo pri deljenju in kanaliziranju loterijskih sredstev:

    Vse , ki zagovarjate Šuštaršiča, javno sprašujem: Ali je navedeno resnično?Ali je ta človek res superman in lahko posveča dovolj svoje strokovnosti, elana, časa in energije za kvalitetno opravljanje funkcij?Pa prosim, govorite o argumentih, ki so navedeni.Ignoranca šteje za meglo.

    21. Rafael je rekel/-la: 31. avgust, 2009 ob 14:33

    Anonimnemu pritrjujem, čeprav so to mučne zadeve in bo vse spet v smeri, da se laže a napisane infromacije za super invalida, ki je zaposlen za skrajšani delovni čas, da polovico nemajhne plače vrne BB ZPIZ, v primerjavi z Eleno Pečarič, ki dela polni delovni čas 8 ur. Brez omenjenega in njegovega soglasja se na področju invalidskega varstva ne zgodi nič.

    - bil je leta 1992 prvič državni svetnik, predstavnik za področje socialnega varstva, potem še en mandat, vmes enkrat ni bil, ker se je izkazalo, da je zlorabil elektorske glasove invalidskih organizacij, ki jim predseduje, no v zadnjem mandatu mu je spet uspelo s pomočjo invalidskih organizacij nekdanjega SIOS-a, danes NSIOS-a;
    - član Interesne skupine DS za negospodarske dejavnosti,
    - razvojni menedžer invalidskega varstva, ta poklic si je izmisli on sam, enkrat je nastopal na volilnih plakatih kot diplomirani pravni a se je na sodišču kasneje oprvaičil, da je šlo za tiskarsko napako!,
    - direktor Birografike Bori d.o.o. (invalidsko podjetje)
    - predsednik Društva distrofikov Slovenije (prej: Društvo mišično obolelih Slov.)
    - predsednik Sveta invalidskih organizacij Slovenije (SIOS) danes Nacionalni svet invalidskih organizacij;
    - predsednik Zavoda invalidskih podjetij Slovenije (ZIPS)
    - podpredsednik vladnega sveta za invalide RS,
    - član Skupščine ZZZS (bil je ne vem, če je še ampak financiranje obnovitvene rehabilitacije iz sredstev ZZZS, ki ni vsem dosegljiva, dobro obvladuje),
    - ni več član ampak predsednik Nadzornega Sveta Loterije Slovenije
    - razvojni usklajevalec Dom dva topola d.o.o.; (invalidsko podjetje v lasti Društva distrofikov Slovenije n Birografike Bori d.o.o.)
    - član Sveta FIHO
    - bil res odgovorna oseba delničarjev v propadlem podjetju MYCYCLE d.o.o.; (Društvo distrofikov Slovenije, Dom dva topola d.o.o., Birografika d.o.o.)
    - bil res poslovni partner in koordinator podjetje LOVOR d.o.o., podjetja, ki pokriva je pokrivalo investicijski inženiring in gradbene posle za Dom dva topola d.o.o.
    - bil poslovni partner in koordinator podjetja KAKTEJA d.o.o., podjetja za izvajanje trgovskih poslov
    - bil v.d. direktor zadruge LJUBLJANSKI KABEL
    - bil sopartner preko Birografike BORI d.o.o. firme EUROTOURS; (prostori bivše Dalmacije Turist)
    - bil soustanovitelj firme MCB d.o.o.; Podjetje za Inženiring za lasersko in optično tehnologijo (znana afera laserske optične kartice): - leta 1993 je prišel v Strunjan, ko sem bil še zadnjič na obnovitveni rehabilitaciji in takrat me še niso izobčili po moj podpis za to podjetje, ki je kotelo pridobiti prednostno posel za zdravstveno kartico)

    Vse navedeno je z dopolnitvami in korekcijami resnično?

    Ta človek bi po vsem sodeč moral res bit superman čeprav je resnica, da je po izobrazbi gimnazijski maturant brez strokovnega izpita v socialnem varstvu?

    Je spreten izvajalec t.i. svobodne menjave dela in ima dolgoletno družbeno poliilčno kilometrino v naši nekdnji skupni domovini (politična botrica mu je bila Vida Tomšič).

    Danes pa ime okrog sebe same diplomirane teologe.

  • Ludi MILOJKO je rekel/-la:

    SRBI BI REKLI: POMOZ BOG LJUDI! DAO BOG…

    Citiram komentarje od: http://iztokgartner.blog.siol.net/2009/08/17/nadaljevanja-sokantne-zgodbe-invalida-danijela-spasojevica/

    1. Blaž Babič je rekel/-la: 2. september, 2009 ob 0:05

    Kaj ima to zveze? No, vse poti vodijo preko Borisa Šuštaršiča, ki je glavni dirigent trenutnega stanja invalidskega varstva. Sam g. Boris Šuštaršič se je oglasil na blogu Iztoka Garnerja in - namesto, da bi se OPRAVIČIL Danijelu za storjene grdobije - ponovno pričel razlagati, da je “njegov” sistem najboljši…

    Kar vse kaže na povezanost med “posamičnimi primeri”, kot je primer Danijela Spasojevića, kot so življenjske izkušnje Rafa, Martine, Elene in številnih drugih, ki jih je Šuštaršičev sistem IZLOČIL.

    Boris je USTVARIL Dom dva topola natančno ZATO, da se morejo VSI LE PREKO NJEGOVEGA BLAGOSLOVA kopati na točno določenem mestu.

    Po moji logiki je pravilneje ljudem DATI sredstva za rehabilitacijo, oni pa - če si tako organizirajo - lahko to opravijo popolnoma po lastni svobodni volji, kjerkoli.

    Da ne razlagam o finančnih malverzacijah pri gradnji Doma dva topola, ki so bile medijsko utišane, nihče ni odgovarjal, hendikepirani/invalidi pa so imeli od tega predvsem kolektivno ŠKODO.

    O vsem tem so Raf in Elena in drugi pisali v mnogih prejšnjih letih, pa se kljub temu vsako leto najde kdo nov, ki ga mora sistem izločiti, da ostale “pri koritu” še vedno držijo v strahu, češ - Borisu se ni koristno zameriti, bodimo raje tiho.

    To, da je Boris iz DDS izločil 4 ljudi, se mu zdi popolnoma sprejemljivo, normalno in morda celo “družbeno koristno”. A to je pot, tlakovana v smeri pekla.

    Sem bil jasen?

  • Ludi MILOJKO je rekel/-la:

    BREZ…….. KOMENTARJA…???

    Citiram komentarje od: http://iztokgartner.blog.siol.net/2009/08/17/nadaljevanja-sokantne-zgodbe-invalida-danijela-spasojevica/

    1. Elena Pečarič je rekel/-la: 2. september, 2009 ob 23:12

    S strani vodstva Društvo distrofikov Slovenije sem deležna stalnih lažnih obtožb, obrekovanj in zavajanja. V gradivu za občni zbor je bilo več brošur, ki so bile namenjene diskreditaciji mene in drugih treh izključenih članov ter seveda obračunavanje z društvom YHD. Ker so mi na občni zbor preprečili priti in dati zagovor, ki bi ovrgel obtožbe, javno objavljam del le-tega, z dne 16.6.2007. V upanju in z željo, da ga bo vendarle kdo od članov prebral oz., da bo moje sporočilo sploh prišlo do njih. Pozdravljamo prenovljeno spletno stran, sem jo ravnokar opazila in na kateri lahko najdete vsaj na kratko opisane programe, ki jih društvo izvaja; končno.

    »…Kakor tudi ni napisal nič o tem, kako naju je z Emilom načrtno in sistematično oviral v času študija; na vsak najin javni nastop je poslal nekoga izmed svojih podanikov, z nalogo, da nama »zminira« predavanje. Šele po posredovanju Ministrstva za delo, družino in socialne zadeve (pred 17 leti) nama je društvo omogočilo prevoze na fakulteto, a še to, le občasno in vnaprejšnjem dogovoru. G. Šuštaršič osebno je celo posredoval, da ne bi dobila stanovanja v najem. V gradivu občnega zbora tudi ne piše nič o tem, kako je nasprotoval ustanovitvi Centra za umetno ventilacijo na Inštitutu za nevrofiziologijo, za katerega sem kot predsednica YHD podala pobudo in se dogovarjala z obema ministroma za zdravje (g. Kebrom in g. Bručanom), da je končno prišlo do njegove uresničitve. Seveda, ni treba posebej poudarjati, da je ustanovitev in razvoj le-tega, za obolele z mišično distrofijo, bistvenega pomena.

    Za tiste, ki ne veste, ima YHD največ uporabnikov prav z diagnozami mišične distrofije, več kot 30. Toliko kot Društvo distrofikov Slovenije, ki je svoj program neodvisnega življenja distrofikov začelo izvajati le pred nekaj leti, prav s pomočjo programov zaposlovanja, ki smo jih skupaj z Zavodom za zaposlovanje in Ministrstvom za delo, razvili prav na YHD; na naše vztrajanje in z našimi idejami. Pred tem je g. Šuštaršič zatrjeval, da je asistenca predraga, nesmiselna in da je za distrofike bolje, da živijo v domovih za starejše občane, kot npr. na Oddelkih za mlajše invalide, v DSO Bežigrad ali podobnih institucijah, kot zavod v Ponikvah. Pri čemer pa g. Šuštaršič sam živi v stanovanju in so mu asistenti, šoferji in drugo zaposleno osebje v Društvo distrofikov Slovenije.

    Teh storitev seveda ni deležen vsak od vas, sploh pa ne tisti, ki niste pri koritu, tisti, ki niste iz Ljubljane, in tisti, ki ste si kdaj upali kakorkoli izražati svoje misli ali pomisleke na račun vodenja društva. Velika večina ne ve, koliko sredstev društvo prejema letno, iz katerih virov in za kakšne namene. Sploh pa ne veste kam ta sredstva gredo.

    Dovolj je, če si pogledate spletno stran FIHO in preverite katere posebne programe vse je društvo prijavilo. Prepričana sem, da za veliko od njih sploh niste vedeli ali slišali, da obstojajo. In potem razmislite, kaj od tega ste deležni vi in tisti drugi člani, ki jih poznate.

    Vem, da vas verjetno nisem prepričala in da bi me, če bi bila pred vami, najverjetneje linčali, a to bi naredili zato, ker se to od vas pričakuje, ker vas je strah, ker se bojite, da bi tako izgubili še tisto malo kar imate od društva. Če ste iskreni veste, da imam prav in vem zagotovo, da ste se v marsikateri moji kritiki ali predlogu prepoznali in se z njim strinjate. To lahko trdim, ker me veliko med vami pozna in jaz poznam vas. Z nekaterimi smo dolga leta delili skupaj mladost in mnogi ste mi zaupali vaše pritožbe in jezo nad vodstvom društva ter mi izrekali podporo in pohvale za pogum. A to ni dovolj, s tem ne koristite meni, predvsem pa delate škodo sebi, ker društvo ima sredstva in možnosti ter bi bilo dolžno storiti veliko več za vsakega od vas. Predvsem to, da bi živeli bolje in lažje in nenazadnje tudi veliko dlje.

    Jaz si bom moj boj izbojevala z vašo podporo ali pa brez nje. Vi pa se začnite že enkrat boriti in prisilite vodstvo društva, da bo delalo v vašo korist in ne na vaš račun, za svojo korist.«

  • Ludi MILOJKO je rekel/-la:

    CITIRAM KOMENTARJE OD: http://iztokgartner.blog.siol.net/2009/08/10/huda-nesramnost-do-invalida-danijela-spasojevica

    Blaž Babič pravi:

    11.08.2009 ob 10:19
    Slovenska invalidska mafija, stare zgodbe, isti ljudje, pranje loterijskega denarja, električni vozički, ki stanejo 10.000 evrov(?!), agresivni PR napadi na koncept osebne asistence…

    Šele če pobližje pogledate sistem za hendikepirane/invalide, se vam razkrije, da so v vrhovih teh organizacij paraziti z neomejenim apetitom po denarju in nadzoru.

    Boris Šuštaršič je le en od številnih, človek številnih funkcij in dobrih političnih zvez, še iz časov “socializma po meri človeka”.

    Beri: Mala dežela velike diskriminacije, 2007

    Polde pravi:

    20.08.2009 ob 12:46
    Najmanj kar je treba storiti je, da se nacista, kot je ta Šušteršič vrže na cesto. Naj si poskusi kako je biti na cesti, brez vsega.

    Pravzaprav pa bi take ljudi trebalo po kratkem postopku….’prometna nesreča, padec’ ipd. V Sloveniji je vedno huje, hočem reči vedno več je takih svinj - a po drugi strani pa od povsod grmi, ali od predsednika RS ali iz prižnice s strani popov vesoljne lopovske Cerkve češ kako naj se imamo radi in kako naj se medsebojno spoštujemo. V glavnem od vseh kao eminentnih osebnosti taka poročila, na terenu pa je vedno huje in vedno bolj strašno v tej fak Sloveniji. Le poglejte koliko parkirnih prostorov za invalide je kdaj kje prostih pred trg. centri pri nas in koliko v tujini…pa boste videli v kakšni Yugoveniji živimo. Fak se mi spoštujemo v tej mikro državici z maxi problemi! Eden bomo drugega začeli pobijat v tej liliputanski kneževini. Vedno bolj je v ozračju prisotno nacistično vzdušje..

    Kot rečeno, tega direktorčka pa prebit, da si bo zapomnil svoj živi dan…nato pa z njim na cesto!!!

    4. Blaž Babič je rekel/-la: 4. september, 2009 ob 15:13

    http://www.indirekt.si/novice/slovenija/romanje_hendikepiranih_v_strasbourg/138660

    Romanje hendikepiranih v Strasbourg

    04.09.2009

    Sredi septembra bodo hendikepirani iz 20 evropskih držav po ulicah Strasbourga pripravili protestni shod, ki se bo končal pred poslopjem Evropskega parlamenta…

  • Romarjem v Strasbourg je rekel/-la:

    Romarjem v Strasbourg - če pipo obrnete bolj v rdečo stran priteče toplejša voda, je nekako pravilo v Evropi.

  • Ludi MILOJKO je rekel/-la:

    IZBIRA ZDRAVLJENJA, KI GA NI!

    Citiram komentarje od: http://iztokgartner.blog.siol.net/2009/08/10/huda-nesramnost-do-invalida-danijela-spasojevica

    3. Blaž Babič je rekel/-la: 4. september, 2009 ob 14:39

    http://24ur.com/novice/slovenija/izbira-zdravljenja-ki-ga-ni.html

    Predstavljajte si, da vam je zdravniška komisija po pregledu potrdila poklicno bolezen, povezano z večletnim rizičnim delom, ki ga opravljate. Po predpisih, ki urejajo osnovno zdravstveno zavarovanje, vam zato pripada rehabilitacija v enem od zdravilišč, specializiranih za izvajanje terapij, povezanih z vašo poklicno boleznijo.

    2. Blaž Babič je rekel/-la: 5. september, 2009 ob 17:52

    :)))))))))))))

    NSIOS izreka nepodporo kandidaturi Elene Pečarič

    http://www.vest.si/2007/09/05/nsios-o-pecaricevi/

    Boris Šuštaršič: “Ona (Elena Pečarič op. p) ne more predstavljati slovenskih invalidov, ker že vrsto let organizirano in kontinuirano razvija sovražna stališča in dejanja proti obstoječemu slovenskemu varstvu … “

    torej… “varstvu” a la Boris

    3. Blaž Babič je rekel/-la:5. september, 2009 ob 18:01

    Leta 2007 je bilo “Evropsko leto enakih možnosti za vse”, če si slučajno pozabil….

    Kaj je pa naredila s svojo kandidaturo, kaj je pa dosegla, kaj je pa sedaj drugače??

    ———————————————–

    Leto 2007 je bilo “leto enakih možnosti” le zaradi političnega PR. Če si medijsko-politično nepismen, ti tu ne morem pomagati. YHD se še danes (leto 2009) borijo za svoje enake možnosti, pa jim DDS in podobni to (tudi v letu 2009) preprečujete.

    Kaj pomaga razglašati leta za to in ono in dneve tega in tega, če pa v resnici DDS in FIHO in SIOS izvajajo eklatantno diskriminacijo nasproti YHD in drugim ne-”sistemcem”, ne glede na deklarirane PR akcije (ali prav zaradi njih še toliko lažje).

    Bistvena razlika med Borisom in Eleno je ta, da ima Boris stalen dostop do sredstev, Elena pa se mora predvsem boriti za elementarna sredstva (in s tem zgubljati energijo, ki bi lahko šla v programe).

    Sicer pa ima YHD glede na vložena sredstva mnogo boljši program za VARSTVO hendikepiranih/invalidov kot DDS.

    …………………………………………….

    TO JE TO za enkrat DRAGI SPOŠTOVANI LJUDJE.

    Volite Nekoga I Neka On Voli Vas!

    Voli Vas Ludi MILOJKO!!!

  • Elena Pečarič je rekel/-la:

    “Projekt sofinanciran s podporo Evropske Unije, programa Evropa za državljane”

    Neodvisno življenje je:

     Pravica vseh, ne glede na starost ali vrsto hendikepa, do življenja v lokalni skupnosti.

     Pravica do izbire, kot jo imajo drugi nehendikepirani, primernega stanovanja, javnega prevoza, vrste izobraževanja, primernega dela

     Pravica do aktivnega sodelovanja v družbenem, ekonomskem in političnem življenju

     Pravica do družinskega življenja

     Pravica živeti kot odgovoren in spoštovan član družbe, z vsemi pravicami in odgovornostmi, ki iz tega izhajajo

     Pravica uresničitve lastnih potencialov

    Neodvisno življenje je tvoja pravica!

    Produkcija YHD:
    http://www.youtube.com/watch?v=aqSHnju71Pc
    http://www.youtube.com/watch?v=11ur6GF_z_g

    Šest stebrov neodvisnega življenja

     Svoboda

     Izbira

     Pravice

     Nadzor

     Neodvisnost

     Opolnomočenje

    Kako se je začelo?
     Neodvisno življenje se je pričelo razvijati v 70. letih prejšnjega stoletja, kot odziv hendikepiranih samih, na izkušnje diskriminacije in izločanja iz lokalne skupnosti.
     Prvi center za neodvisno življenje je bil vzpostavljen v Berkleyu, v Kaliforniji, leta 1972. Ustanovili so ga hendikepirani študentje, ki so se odločili prevzeti nadzor nad svojimi življenji in podpreti druge osebe s podobnimi izkušnjami.

    Kako se lahko doseže neodvisno življenje?
     Neodvisno življenje ne pomeni živeti sam – pomeni pravico do praktične pomoči in podpore za življenje v lokalni skupnosti; pomeni pravico do običajnega življenja.

     To se lahko doseže s pravico do osebne asistence.

    Kaj je osebna asistenca?
     Osebna asistenca je temeljna storitev za hendikepirane osebe. Pomeni fizično pomoč pri opravilih, ki jih uporabnik zaradi svojega hendikepa ne more izvajati sam.
     Osebna asistenca mora biti popolnoma prilagojena uporabniku (upravitelju OA).

    Kaj dela osebni asistent?

    Naloge lahko vključujejo:
     Osebno nego
     Pomoč v gospodinjstvu
     Pomoč pri študiju ali delu
     Vožnjo
     Prevajanje, pomoč pri komunikaciji
     In več, odvisno od individualnih potreb uporabnika

    Osebni asistent vs. skrbnik
     Kakšna je razlika med osebno asistenco in različnimi oblikami skrbi?
    – V primeru osebne asistence je storitev oblikovana točno glede na potrebe uporabnika.
    – Uporabnik osebne asistence sam upravlja svojo shemo asistence; si izbere asistenta, mu določa urnik dela,vrsto dela in način (kdaj, kaj in kako).

    PUBLIKACIJE IN ČLANKI O NEODVISNEM ŽIVLJENJU HENDIKEPIRANIH
    • Publikacija Neodvisno življenje
    • Publikacija osebna asistenca za neodvisno življenje
    • S posveta o neodvisnem življenju
    • Deklaracija o osebni asistenci
    • Osebna asistenca kot element neodvisnega življenja hedikepiranih
    Osebne izkušnje
    • Materinstvo in hendikep
    • Zgodba 1
    • Zgodba 2
    • Zgodba 3
    • Ovire na poti do neodvisnega življenja
    • Samostojno življenje hendikepiranih
    • R a z j a h a j m o !
    • Poskusimo živeti čim bolj samostojno in neodvisno življenje!
    • Šest let mojega poučevanja
    • Moja odločitev

  • Maja je rekel/-la:

    Elena, vedno preberem tvoje kolumne in sem te že kar spoznala. Občudujem tvojo borbo za pravice in boljše življenje hendikepiranih in tudi za druge. Ti si neverjetna.

  • Ludi MILOJKO je rekel/-la:

    Dobro jutro! Ludi MILOJKO se vrnil!!!?

    Elena Pečarič Šuštaršiču: “S tem, da nam gledajo pod prste, je povedal vse”

    http://www.dnevnik.si/video/3248
    __________________________________________________________________________________

    Pahor se vedno molci‏?

    Naj Pahor spregovori!
    ( NO PAHOR A BOŠ LE KONČNO SPREGOVORIL!!!? )

    Pogovor med FIHO in YHD o financiranju.
    http://www.vest.si/2009/01/19/naj-pahor-spregovori/

    FIHO NAJ MOLČI, PAHOR NAJ SPEGOVORI!!

    __________________________________________________________________________________

    Invalidska paradržava

    http://www.vest.si/2009/01/15/invalidska-paradrzava/

    Včeraj je Odbor za delo, družino, socialne zadeve in invalide potrdil vse predloge FIHO o spremembi pravilnika in pravil, ki še dodatno krepijo moč in oblast invalidskih funkcionarjev nad javnimi sredstvi.

    Lep pozdrav!
    Vaš Ludi MILOJKO :)

  • Ludi MILOJKO je rekel/-la:

    ODBRO ZA SOCIALO JANUARJA 2009 LETA

    Zadeva: Spremembe Pravilnika in Pravil FIHO

    Spoštovani!

    Dne 11.12.2008 je Odbor že obravnaval obe točki dnevnega reda in zavrnil predlog sprememb. Ponovni predlog se minimalno razlikuje od prvotnega in v sebi nosi enake nedopustne predloge in posledično nevarnosti, ki jih ni mogoče spregledati ali jih celo potrditi.

    Najbolj pomemben pri celi zgodbi pa je 34.člen, kjer skušajo uzakoniti možnost, da »lahko sredstva iz presežka prihodkov nad odhodki uporabi tudi za pridobitev delnic prirediteljev iger na srečo v skladu s predpisi, ki urejajo prenosljivost delnic prirediteljev iger na srečo«.

    V prvotni zavrnjeni verziji, 11.12.2008 je bila dikcija sledeča: »Fundacija lahko poveča svoj delež delnic v Loteriji Slovenije z odkupom delnic preostalih delničarjev ter svoje premoženje lahko poveča tudi z odkupom delnic drugih prirediteljev iger na srečo. V ta namen je možno uporabiti sredstva fundacije iz morebitnega presežka po zaključnem računu, iz neporabljenih sredstev rezerv ter drugih namenskih finančnih sredstev«.

    Dogaja se to, na kar opozarjamo že več let; FIHO kopiči namenska sredstva, ki jih načrtno ne razdeli v celoti med upravičence, ampak z izgovorom rezervnih sredstev, zbira denar za povečanje lastniškega deleža oz. lastniške strukture. Vsota, ki se je tako nabrala presega 6 milijonov evrov.

    Vprašanji, ki se porajata sama od sebe sta najmanj dva:

    1.
    Kako lahko javna fundacija, katere sredstva ne gredo v proračun RS, ampak se namensko stekajo z določenim namenom podpore in sofinanciranja invalidskih in humanitarnih organizacij, pridela presežek? Si dovoli, da sredstva ne razdeli v skladu z nameni in na očitke o diskriminaciji pri razdeljevanju sredstev, netransparentnosti, in samovolji organov odločanja, zatrjuje, da je sredstev za vse bistveno premalo?

    2.
    Druga plat te medalje je dopustnost in toleranca vsakokratne oblasti. Zakaj takšna neodzivnost pristojnih institucij, Vlade RS, DZ RS, Ministrstva za delo, družino in socialne zadeve, Ministrstva za finance in zavračanje politične pristojnosti ter odgovornosti, reakcija proti tovrstnemu ravnanju?

  • Ludi MILOJKO je rekel/-la:

    Vlada RS
    Predsednik vlade, g. Borut Pahor
    Gregorčičeva 20
    1000 Ljubljana

    Ljubljana, 13.1.2009

    Zadeva: Delovanje FIHO in sistemsko finansiranje storitev v socialnem varstvu

    Spoštovani!

    Glede nato, da je bil vaš predvolilni slogan »odgovornost za spremembe«, ga jemljemo dobesedno in vas držimo za besedo, zato pričakujemo zelo konkretne poteze vlade v tej smeri. Prevzemanje odgovornosti za dejanske spremembe, ki bodo vidne in občutne tudi v praksi. Da ne bi bili zgolj abstraktni vam podajamo nekaj konkretnih problemov za katere menimo, da jih morate odpraviti in jih reševati, ne zgolj demagoško, navidezno, za javnost ali v korist interesnih lobijev.

    Že od časa ustanovitve fundacije FIHO si v YHD – Društvu za teorijo in kulturo hendikepa prizadevamo tudi iz tega vira zagotoviti manjkajoča sredstva za izvajanje svojih programov. Med njimi izstopa predvsem program Neodvisno življenje hendikepiranih, ki je še vedno edini, med »podobnimi« programi v Sloveniji, ki je mednarodno evalviran in deluje po načelih Evropske mreže za neodvisno življenje, ima strokovno verifikacijo Socialne zbornice Slovenije ter je v procesu pridobivanja standerda kakovosti za NVO in zagotavlja osebno asistenco težje hendikepiranim posameznikov/posameznicam. Kaj pomeni osebna asistenca, ste imeli možnost uvideti na vašem obisku pri Martini Piskač, naši uporabnici. Vaše takratne obljube so šle v smeri zavzemanja in podpore sistemskega reševanja tega problema in nič manj od tega od vas ne pričakujemo.

    Trenutno sredstva FIHO krijejo približno 16% celotnih stroškov programa (medtem, ko FIHO priviligiranci prejemajo tudi po več kot 90% financiranja s strani FIHO) in so premajhna za nemoteno izvajanje, z njimi pa krijemo del majkajočih deležev plač osebnih asistentk in asistentov. Za nemoteno delovanje bi potrebovali najmanj 20%, pri čemer je delež sofinanciranja FIHO je v drugih podobnih programih bistveno večji in upravičeno, že vrsto let, zahtevamo enakopravno obravnavo in pojasnila, ki pa jih žal, nikoli ne dobimo.

    Za tiste organizacije, ki nismo pri koritu in ki redno opozarjamo na kršitve človekovih pravic in dostojanstva hendikepiranih ter se borimo za neodvisno življenje in enake možnosti, to pomeni 11 let boja z mlini na veter.

    V prejšnjem mandatu smo bili priče najbolj nelogičnih in absurdnih ravnaj odgovornih:

    1.
    Oktobra 2007 je državni zbor potrdil spremembe Zakona o lastninskem preoblikovanju loterije Slovenije, ki naj bi bile potrebne za zagotovitev večje transparentnosti delovanja FIHO, na način, da NSIOS (ki ga vodi združba absolutistističnih invalidskih samodržcev) predlaga 53% članov sveta FIHO in s tem niti navidezno ne izpolnjuje namena spremembe zakona.

    2.
    Novembra 2007 so bili na posvetu NSIOS v Izoli, dogovorjeni rezultati razpisa FIHO za invalidske organizacije. Vsakoletni posvet se odvija v domu Dva Topola, ki je v lasti Društva distrofikov, udeleženci pa s seboj prinesejo le finančne plane vlog, o vsebini pa se ne pogovarjajo.

    3.
    Decembra 2007 prejmemo sklep iz katerega so razvidni rezultati novembrskih usklajevanj tudi za neposvečene, tokrat pa prvič sklep vsebuje tudi pravni pouk: »Zoper ta sklep je v roku 15 dni po prejemu možna pritožba, ki se naslovi na FIHO. O pritožbi odloči pritožbeni organ, določen s pravili FIHO«. Seveda jo spišemo in naslovimo na FIHO.

    4.
    Januarja 2008 prejmemo obvestilo FIHO, da zaradi pritožbe ne bodo izplačevali dvanajstin in podpisali pogodbe. Pritožbe pa ne bodo obravnavali, dokler DZ RS ne potrdi novih pravil FIHO, ki pa jih v obliki kot so predlagana že tako in tako problematična in ne uresničujejo namena, saj FIHO predlaga, da bi o pritožbah odločal kar sam nadzorni odbor FIHO; se pravi zopet predstavniki priviligiranih organizacij, ki same sebi dodeljujejo sredstva in se nadzirajo. Februarja nam FIHO ponovno začne izplačevati dvanajstine, ki so bistveno manjše od potrebnih sredstev.

    5.
    Oktober 2008, napoved o nemožnosti izplačevanja plač naših 94 osebnih asistentov se začne kazati v praksi, primanjkuje 70.000 EUR. FIHO ima presežek sredstev, izvede rebalans, 2 milijona razdeli, od tega YHD prejme 15.000 EUR. Preostala 2 milijona gresta v t.i. rezerve, kjer je skupno že več kot 6 milijonov namenskih javnih sredstev za morebiten nakup delnic. V tem času smo na FIHO poslali že dva ponovna dopisa na katera nismo prejeli odgovora.

    6.
    November 2008 se je ponovno zgodilo neformalno srečanje NSIOS na katerem nam je prepovedano sodelovati, glej Akcija pod topoli:http://www.vest.si/2008/11/25/akcija-pod-topoli/ , kliče se celo policija. Določi se ključ razdelitve sredstev FIHO in Rdečemu križu se dodeli dodatnih 300 000 EUR.

    7.
    December 2008, na sestanku z direktorjem FIHO zvemo, da sta bila celo dva rebalansa, za drugega nismo vedeli in seveda nismo iz tega naslova dobili nobenih sredstev. Dobili smo sklep FIHO za sredstva v letu 2009, ki nam zopet podeljuje bistveno manj sredstev od potrebnih in zaprošenih, da ne govorimo o primerjavi z drugimi sorodnimi programi, katera ne vzdrži po nobenem od veljavnih kriterijev. Vložimo pritožbo, priloga 1.

    8.
    Januar 2009, Ponovni predlog se minimalno razlikuje od prvotnega in v sebi nosi enake nedopustne predloge in posledično nevarnosti, ki jih ni mogoče spregledati ali jih celo potrditi, priloga 2.

    In v 11. letih smo se naučili nekaj lekcij. Predvsem to, da FIHO ne izpolnjuje svojega namena, da je invalidskim organizacijam bolj mar za njihov kapital kot za ljudi, da lahko nekateri v tej državi počnejo vse kar hočejo, pa se jim nič ne bo zgodilo, da pristojne institucije podpirajo takšno sistemsko diskriminacijo in jo celo reproducirajo po načelu, da se ni dobro »bosti« se z invalidskimi funkcionarji.

    Ker je FIHO fundacija javnega značaja v kateri se zbira del sredstev Loterije Slovenije, ki so namenjena izključno financiranju invalidskih in humanitarnih organizacij in niso vključena v proračun RS, nosita DZ RS in Vlada RS dodatno odgovornost in pristojnost nad porabo in uresničevanjem namena sredstev. Nenazadnje tudi ni pričakovati, da bi se vodstvo in svet FIHO odločal kakorkoli drugače brez zunanje prisile.

    Zato zahtevamo od vlade, da se že enkrat sistematično, odločno in konkretno loti reševanja tega problema, še posebno sedaj, ko se v imenu krize krčijo storitve in na ta način ustrahuje že tako socialno šibke in izpostavljene skupine. Na drugi strani pa v tej krizi prosperira in se bogati FIHO in z njim povezani invalidski funkcionarji (peščica ljudi), še več načrtujejo celo vlaganja in nakupe delnic. Dopuščanje takšnih ravnanj preprosto ne gre več tolerirati ali jih vzdrževati. Naj vlada svoje naloge ne prelaga na Ministrstvo za delo, družino in socialne zadeve kakor je do sedaj bila praksa. Takšno ravnanje do sedaj ni imelo nobenega učinka in ni prineslo nobenih rezultatov, gre zgolj za prenašanje odgovornosti in za sprenevedanje pri sistemskem reševanju problema.

    Zgolj za primerjavo, celotni znesek na razpisu Ministrstva za delo, družino in socialne zadeve znaša 2.450.000 EUR za vse programe socialnega varstva, FIHO pa zgolj za 23 invalidskih organizacij 14.265.693 EUR. Ta razlika veliko pove o tem zakaj si lahko eni dovolijo to kar si in to je treba ustaviti!

    Zato na Vlado in DZ naslavljamo sledeče zahteve:

    - Da se odpravi kolizija interesov v fundaciji FIHO oz. njenih organih

    - Da se oblikuje izven institucionalne sistemske rešitve

    Lep pozdrav,
    Predsednica YHD
    Elena Pečarič

    V vednost:

    Predsednik DZ RS

    Minister MDDSZ, g. Ivan Svetlik

    Predsednik RS

    Mediji

    Priloga:

    Pritožba zoper sklep št. 1138 - I19 / 2008 z dne 8. 12. 2008, priloga 1

    Spremembe Pravilnika in Pravil FIHO, priloga 2
    __________________________________________________________________________________

    Koliko para i ŠTA SE RADI SVE ZA PARE??? A gde su tu SADA INVALIDI!?

    Vaš Ludi MILJOKO!

  • Ludi MILOJKO je rekel/-la:

    http://www.petitiononline.com/yhdstala/petition.html

    na zgornji povezavi lahko podpišete peticijo za podporo delovanju YHD in protest proti načinu obračunavanja z društvom YHD, kot si ga je privoščil Svet vlade za invalide.

    Besedilo poročila, ki ga je izdal Svet vlade za invalide in odgovor društva YHD lahko preberete na http://www.handyworld-si.com (od danes - 7. 6. zvečer dalje).

    Prosimo, da sporočilo posredujete naprej.
    __________________________________________________________

    TEKST:

    To: Vlada Republike Slovenije

    Podpiram YHD - Drustvo za teorijo in kulturo hendikepa v njegovih odlocnih prizadevanjih za uresnicevanje moznosti za neodvisno zivljenje hendikepiranih.

    Ostro protestiram proti dokumentom kot je porocilo oziroma publikacija Sveta vlade za invalide z naslovom “Socialno in eticno delovanje drustva YHD”.

    To porocilo vsebuje negativne vrednostne sodbe o delovanju drustva ter zlasti o clanih drustva, obsoja njihovo druzbeno angaziranost ter se spusca v oceno njihovih osebnostnih lastnosti. S tem grobo posega v osebno integriteto in dostojanstvo posameznikov, pravico do avtonomnega misljenja ter svobodo izrazanja lastnih prepričanj.

    Svet vlade za invalide nima pristojnosti, da bi komurkoli vsiljeval ideoloska stalisca vecine njegovih clanov ali celo, da bi moralno ali kako drugace vrednotil legitimna prizadevanja drustva YHD in njegovih clanov po bolj transparetnem, bolj ucinkovitem in bolj zakonitem delovanju vseh organov, ki delujejo na podrocju t.i. invalidskega varstva. Nasprotno. Porocilo je solski primer, kako lahko priviligirani predstavniki interesnih skupin skupaj z nekaterimi javnimi usluzbenci zlorabijo vladni organ oziroma javno institucijo za osebna in politična obracunavanja ter diskreditacijo drugace mislecih. Takšno ravnanje ima naravo zlorabe oblasti in je obremenjeno s sumom diskriminacije drustva in njegovih clanov na podlagi izrazanja njihovih prepricanj.

  • Ludi MILOJKO je rekel/-la:

    Komentarje citiram od: http://iztokgartner.blog.siol.net/2009/08/17/nadaljevanja-sokantne-zgodbe-invalida-danijela-spasojevica/

    Vanja pravi:

    16.09.2009 ob 21:09
    no ja, Šuštaršič je en zelo bogat in zelo skorumpiran invalid. davkoplačevalski denar se zlorablja, ker ima omenjeni gospod hude botre med politiki. danijela ne poznam, poznam pa veliko zgodb z gospodom šušteršičem v glavni vlogi. in vse so negativne.

  • Ludi MILOJKO je rekel/-la:

    Slavnostno razglašamo ustanovitev

    OSVOBODILNE FRONTE HENDIKEPIRANIH

    Delovali bomo kot mednarodno gibanje, ki si bo prizadevalo za neodvisno življenje in enake možnosti vseh.

    Pogoj za to je možnost izbire lastnega načina življenja, enakopravnost na vseh nivojih družbenega ter aktivna soudeležba pri oblikovanju politik in vseh javnih zadev.

    Zato bodo naša prizadevanja usmerjena v spremembe tistih sistemov in mehanizmov, ki vzdržujejo, podpirajo ali opravičujejo diskriminacije ter ustvarjajo neenakosti.

    Borili se bomo proti politikam, ki slonijo na ločevanju ljudi na kategorije, v skupine in po področjih (sektorjih), da bi jih tako lažje in bolje kontrolirali, disciplinirali, obvladovali in krotili. Takšnim, ki si za vsako področje najdejo enega in edinega reprezentanta, sebi »primernega« sogovorca s katerim se vodi fiktivni dialog. Pri tem se poskrbi, da le-ta ni motiviran za spremembe, ampak pristaja na status quo in navidezno vzdržuje socialni mir.

    Borili se bomo proti samoumevnosti in toleranci koruptivnih praks na vseh nivojih družbenega življenja, še posebno na javnem področju.

    Borili se bomo proti invalidskim in humanitarnim mafijam ter humanitarnim karieristom, ki živijo prav od najšibkejših posameznikov in posameznic ter se bogatijo na račun njihove stiske.

    Vabljeni, da se mi pridružite.

    Za neodvisno življenje Ludi MILOJKO

  • Ludi MILOJKO je rekel/-la:

    EU- varuh, Odgovor na vas dopis o nepristojnosti‏

    P. Nikiforos Diamandouros

    Evropski varuh človekovih pravic
    1 Avenue du Président Robert Schuman
    CS 30403
    FR - 67001 Strasbourg Cedex

    Ljubljana, 7. 5. 2008

    Zadeva: Odgovor na vaš dopis o nepristojnosti

    Spoštovani g. P. Nikiforos Diamandouros!

    Že dlje časa, vas redno obveščam o dogajanju s področja varstva človekovih pravic in kršitev načela enakosti ter sistemskih diskriminacij, ki so dopuščena vsakdanja praksa v Republika Sloveniji. Pošiljam vam dopise naslovljene na različne institucije, pisma uporabnikov osebne asistence, podporna pisma organizacij na mednarodni ravni ter članke, ki opozarjajo na diskriminacije, neenakosti, na kršenje človekovih in državljanskih pravic. Vse to z namenom, da ste seznanjeni. Žal sem že opustila upanje, da bi proti temu tudi ukrepali.

    Na vaših spletnih straneh sem zasledila kaj je vaša pristojnost in sicer:

    »Varuh človekovih pravic preiskuje primere nepravilnosti (slaba uprava ali nedelovanja uprave). Do nepravilnosti pride kadar institucija ne ravna v skladu s pravnimi pravili, ne spoštuje načel dobrega upravljanja ali krši človekove pravice. Primeri nepravilnosti so naslednji:

    · upravne nepravilnosti

    · nepravičnost

    · diskriminacija

    · zloraba pooblastil

    · molk organa«

    Skoraj vse od naštetega je bilo v poslanih pismih in še več, pa se kljub temu ne čutite pristojne, da posredujete, ukrepate, opozorite, svetujete ali naredite kakšno minimalno simbolno gesto v smeri preprečevanja tovrstnih nedopustnih ravnanj.

    Kako naj državljani in državljanke EU gojimo zaupanje do institucije EU, ko pa ob vsakem poskusu udejanjanja številnih zavezujočih upravnih aktov s področja človekovih pravic, naletimo na odgovor, da je to v pristojnosti nacionalnih vlad. Kot da se standardi nediskriminacije, načela enakosti, pravice do izbire, pravice do enakih možnosti ter enakopravnosti, lahko poljubno razlagajo in interpretirajo na nacionalni ravni. Čemu se torej združujemo v EU, če v njej ni na prvem mestu prav skrb za spoštovanje teh naštetih načel in vrednot. Nenazadnje je v 8. členu Lizbonske pogodbe zapisano:

    Unija pri vseh svojih dejavnostih spoštuje načelo enakosti svojih državljanov, ki so deležni enake obravnave s strani njenih institucij, organov, uradov in agencij. Vsi državljani držav članic so državljani Unije. Državljanstvo Unije se doda nacionalnemu državljanstvu in ga ne nadomešča.

    Kako se bo ta člen lahko uveljavljal?

    Zanimivo, da je za nekatera druga področja, kot npr. zunanja in varnostna politika, monetarna politika, gospodarska politika in sistem delovanja EU, zgodba in za njo povezane pristojnosti posredovanja ter ukrepanja, povsem nasprotna.

    EU sem videla kot priložnost in možnost, da se pospeši razvoj storitev, ki dvigujejo kvaliteto življenja ljudi in jim omogočajo neodvisno življenje ter aktivno participacijo v vseh sferah družbenega življenja. Da se naredi preskok v višje standarde in boljše pogoje za življenje in delo vseh državljank in državljanov, po vzoru nekaterih skandinavskih članic. Da bi institucije in organi EU aktivno pospeševali takšen razvoj s spodbujanjem, opozarjanjem in ukrepi nacionalnim institucijam, ki ne bi spoštovale sprejetih obvez. To se še vedno deklarira, a žal je v praksi o tem nevidna sled.

    Vseeno pa bom pri svojem obveščanju vztrajala, saj upam, da boste prej ali slej nekaj ukrenili. Hvala, ker mi vsaj odgovarjate, mnoge institucije v Sloveniji, na katere naslavljam dopise s prošnjami, pobudami ali vprašanji, ne premorejo niti te osnovne olike.

    Lep pozdrav,

    Predsednik

    Ludi MILOJKO

  • Ludi MILOJKO je rekel/-la:

    Konvencija o pravicah invalidov - crka na papirju in / ali realnost?,

    Ljubljana, 9. 5. 2008

    Sporočilo za javnost in pristojne inštitucije*

    Ministrica za delo, družino in socialne zadeve še pred začetkom konference, z naslovom Konvencija o pravicah invalidov – črka na papirju in / ali realnost?, ki jo organizira MDDSZ v okviru predsedovanja, preseneti in na zastavljeno vprašanje odgovori: črka na papirju.

    Konvencije so seveda le črke na papirju, če se jih ne udejanja in če se njihova načela ne prenašajo v prakso.

    Ministrstvo za delo, družino in socialne zadeve sistematično diskriminira društvo YHD. Še en dokaz tega je, da je MDDSZ predvidelo 50 mest za predstavnike reprezentativnih invalidskih organizacij na konferenci, k imenovanju udeležencev pa povabilo le Nacionalni svet invalidskih organizacij, ki je naprej po lastni presoji določil kateri organizaciji in koliko jih bo odredil.

    Društvo YHD je ena od reprezentativnih invalidskih organizacij v Sloveniji ni pa članica NSIOS in jasno, povabila ni prejela, kot tudi ne invalidske organizacije, ki nimajo statusa reprezentativnosti, to so največkrat tiste, ki so nastale v zadnjih 10-15 letih in združujejo osebe, ki so bile nezadovoljne s starimi organizacijami, organiziranimi po diagnozi, ki tvorijo jedro NSIOS.

    Da nismo prejeli povabila od NSIOS nas ne preseneča, a obsojamo ravnanje ministrice. Takšno ravnanje krši osnovna načela obveščanja in soudeležbe, da ne govorimo o izključevanju in diskriminaciji.

    Ta primer je samo eden v seriji zadnjih dejanj ministrice Cotmanove pri vprašanjih, ki so povezani s hendikepiranimi, saj vztrajno izključuje (ne omogoča sodelovanja, čeprav dajemo številne pobude) naše društvo iz vseh posvetovanj in delovnih skupin, ignorira vse naše dopise in kljub vztrajnim prošnjam zavrača srečanje s predstavniki društva.

    Prav zaradi vztrajnega ignoriranja naših pozivov in molka s strani MDDSZ smo se odločili, da to pismo pošljemo v javnost.

    Predsednik

    Ludi MILOJKO

    *Tik preden smo želeli objaviti to sporočilo je tudi nam MDDSZ posredovalo vabilo na konferenco. Posredujemo ga vseeno saj ne verjamemo, da smo bili prvotno izključeni zaradi administrativne napake, saj to ni edini primer takšne izključitve.

  • Ludi MILOJKO je rekel/-la:

    Državni zbor RS
    Predsednik DZ
    Poslanke in poslanci

    Šubičeva 4
    1000 Ljubljana

    Ljubljana, 10.4.2008

    Zadeva: Prošnja za odgovor glede nerazporejenih in rezerviranih sredstev FIHO

    Spoštovani!

    Pismo s podobno vsebino, na katerega ni bilo odziva, ne odgovora, smo vam pisali že 13.3.2007, ko smo izvedeli, da v FIHO rezervirajo namenska sredstva za nakup delnic Loterija Slovenija.

    Iz računovodskega poročila za leto 2007 je razvidno, da je v letu 2007 FIHO posloval s presežkom prihodkov nad odhodki v višini 40.810,75 EUR. Skupna višina, s presežki iz preteklih let znaša 1.022.614,66 EVROV, nerazporejenih sredstev za namene zaradi katerih je bila fundacija ustanovljena. Poleg teh sredstev ima FIHO še 3.076.510,69 EVROV REZERVIRANIH za morebitni odkup delnic državnega premoženja v Loteriji sredstev. Na vprašanje o pravni podlagi takšnih rezervacij, nam je vodstvo FIHO odgovorilo, da kar ni izrecno prepovedano je dovoljeno.

    Obračamo se na vas, ker ste poslanke in poslanci odgovorni, vsaj pravno-formalno, za zakonitost, transparentnost ter namensko porabo javnih sredstev FIHO. Še toliko bolj, ker sredstva Loterije Slovenije ne gredo v proračun RS in sta obe fundaciji FIHO in FŠO, kamor se del sredstev zliva, pravni in sistemski izjemi.

    Zdi se nam, da je to dejstvo premalo poudarjeno. Večkrat smo vas že pozvali k izpolnjevanju vaših dolžnosti in pristojnosti. Nazadnje na Odboru DZ za delo, družino, socialne zadeve in invalide, kjer smo izrecno izpostavili, da FIHO razpolaga s kar 4 milijoni evrov sredstev. Pa si vodilni v FIHO še vedno dovolijo in upajo v javnosti govoriti, da se zavedajo stiske nekaterih organizacij, ki ne moremo svojih programov izvajati, a je žal sredstev za vse premalo. Sredstva naj bi se iz leta v leto zmanjševala, prosilcev pa naj bi bilo vedno več. To je preprosta laž, ki jo ovrže bežen pogled na delitev sredstev FIHO iz preteklih let in v register invalidskih organizacij pri MDDSZ (le te so upravičene do sredstev FIHO za invalidske organizacije).

    Prosimo Državni zbor oziroma Odbor za delo, družino, socialne zadeve in invalide, da zavzamet jasno in nedvoumno stališče do rezervnih sredstev in presežkov, s katerimi FIHO trenutno razpolaga. Vaše stališče bo bistveno za razumevanje politike in strategije države na tem področju. V našem društvu trdimo, da prihaja pri razdeljevanju sredstev FIHO do hudih diskriminacij (ki so tudi rezultat prekrivanja funkcij v FIHO starih invalidskih organizacij), pri čemer smo obsojeni iz leta v leto životariti, da zagotovimo minimalne plače našim asistentom in osebno asistenco uporabnikom.

    V kolikor DZ meni, da je program osebne asistence vreden podpore, naj na FIHO apelira, da čim prej, iz rezerv dodeli nujna manjkajoča sredstva društvu YHD.

    Da vam prihranimo nekaj časa smo nekaj ključnih členov iz Zakona o lastninskem preoblikovanju Loterije Slovenije in Odloka o ustanovitvi FIHO zbrali na tem mestu

    Z A K O N o lastninskem preoblikovanju Loterije Slovenije (ZLPLS)

    14. člen
    Fundacija uporablja sredstva izključno za financiranje invalidskih in humanitarnih oziroma športnih organizacij v skladu s pravilnikom o merilih in pogojih za uporabo sredstev fundacije, ki ga sprejme svet fundacije. K pravilniku daje soglasje Državni zbor Republike Slovenije.

    16. člen
    Fundacije smejo razpolagati s svojim premoženjem le v soglasju z Državnim zborom Republike Slovenije.
    Lastniki sredstev fundacij ne morejo biti tuje fizične in pravne osebe ter tiste osebe, v katerih kapitalu je udeležena tuja oseba.

    O D L O K o ustanovitvi fundacije za financiranje invalidskih in humanitarnih organizacij v Republiki Sloveniji (OdFIHO)

    10. člen
    Osnovna dejavnost fundacije, s katero bo uresničevala svoj namen, je financiranje oziroma sofinanciranje:

    – izvajanja posebnih socialnih programov in storitev invalidskih organizacij oziroma programov humanitarnih organizacij za reševanje socialnih stisk in težav oziroma reševanje socialnih potreb posameznikov,

    – delovanja invalidskih oziroma humanitarnih organizacij,
    – naložb v osnovna sredstva invalidskih oziroma humanitarnih organizacij ter njihovo vzdrževanje.

    Predsednik
    Ludi MILOJKO

  • Ludi MILOJKO je rekel/-la:

    VROČE NOVICE NA SLOVENSKEM PRIZORIŠČU

    Ustavno sodišče RS razveljavilo Novelo Zakona o lastninskem preoblikovanju Loterije Slovenije (ZLPLS-B)

    Komisija za korupcijo pozvala predsednika Vlade RS, da razreši člane Nadzornega Odbora Loterije Slovenije in Nadzornega odbora FIHO zaradi kolizije interesov nezdružljivega opravljanja funkcij povezanih oseb

    Bwin napovedal prevzemno ponudbo za Loterijo Slovenije

    Elena Pečarič zaprosila za politični azil na Švedskem

    Obrambni minister Erjavec predlagal Vladi RS, da proda mobilno vojaško bolnišnico in finančna sredstva nameni za program za Neodvisno življenje hendikepiranih

    Bivša državna sekretarka na Ministrstvu za gospodarstvo Andrijana Starina Kosem obtožila predsednika Vlade, da se je neformalno dogovoril s predsednikom NSIOS za večinski prevzem Vlade

    Ludi MILOJKO

  • Ludi MILOJKO je rekel/-la:

    Odzivam se na članek, objavljen 1.4.2008 v Dnevniku, z naslovom Družinski pomočniki množično vračajo status, ki pa je le zadnji v seriji opozarjanj na neustreznost instituta družinskega pomočnika.

    Ko bi nas le kdo upošteval npr. že pred petimi leti, ko smo bili odločni kritiki in nasprotniki sprejetja tega zakona. Naše razloge za nasprotovanje smo pojasnjevali takratnemu ministru na MDDSZ g. Vladu Dimovskemu in sekretarki ga. Lidiji Apohal Vučkovič ter seveda na Odboru DZ za delo, družino, socialo in invalide, ki mu predseduje g. Stanislav Brenčič.

    Pa po stari navadi nismo imeli kredibilnosti in posluha.

    Druge invalidske organizacije so bile s predlaganim zadovoljne, mi pa smo v tem videli izkoriščanje socialno šibkih, zlorabo stisk družin, kršenje osnovnih pravic in zakonodaje o delovnih razmerjih, še večje odvisnosti posameznikov, uporabnikov ter možnost zlorab v škodo uporabnika.

    Skratka, kršitve kar nekaj členov Ustave. Če koga zanima, še vedno hranimo predlagane amandmaje. Kasneje, ko je bil zakon sprejet, sem celo postala predsednica drugostopenjske komisije za pritožbe glede odločb o priznanju pravice do družinskega pomočnika.

    Prav iz razloga, da poskušam ublažiti škodo in posredovati znanje in izkušnje prvostopenjskim komisijam, ki niso bile opremljene z osnovno vednostjo o tem, kako in kaj.

    Zdi se absurdno, da se sedaj na MDDSZ izgovarjajo na politično voljo, ki mora obstajati, da se stanje uredi, saj so prav oni del te politične volje, ki je nepripravljena sprejemati ukrepe v korist uporabnikov in skladno z nameni, ki jih deklarira.

    A tudi tega smo že vajeni. Rešitev je bila že takrat in je sedaj še vedno ena in ista. Imenuje se osebna asistenca. Zvenimo skoraj že kot pokvarjene plošče, a to zato, ker se mnogi delajo gluhe.

    Prilagam članek, ki sem ga napisala 19.6.2003. Mislim, da je bil celo objavljen v Dnevniku. Morala zgodbe naj se že enkrat račun za napačne odločitve pošlje tistim, ki so jih sprejeli, ne pa da, ga plačujejo uporabniki storitev, njihovi svojci in družina.

    POMOČNIIK ALI ŽRTVENIK?

    Pred kratkim smo v roke dobili predlog sprememb in dopolnitev Zakona o socialnem varstvu, ki naj bi prinesel nekaj novosti. Obravnavali bomo le del, ki govori o pravici do družinskega pomočnika za vse, ki spadajo pod Zakon o družbenem varstvu duševno in telesno prizadetih (predvideva se 370 upravičencev).

    Uvod nam lepo razloži, da se pravica uvaja kot alternativa institucionalnemu varstvu. Podani so sodobni evropski primeri sistemskih rešitev, ki omogočajo neodvisno življenje hendikepiranih.

    Branje členov pa nas dobesedno šokira, saj v njih ni zaslutiti niti sledi o načelih in storitvah, ki bi jih bilo potrebno upoštevati oz. uvesti. Tako opažamo da vse skupaj temelji na tradicionalni politiki socialnega varstva oz. »vrednotah« kot so; varstvo, skrb, medicinski pristop, pasivnost uporabnika, kar privede do nesamostojnosti in neodgovornosti uporabnika, ga postavlja v vlogo nemoči in podrejenosti…

    Upravičenec bi moral imeti možnost, da lahko sam izbira in plačuje družinskega pomočnika. Merila morajo biti jasno definirana glede na potrebe in vrsto hendikepa. V predlogu pa je družinski pomočnik bolj nekakšen skrbnik, ki mora prevzeti ne samo naloge nudenja fizične pomoči, ampak v nekaterih točkah celo zastopanje in zagovorništvo, 24 ur na dan, za zajamčen minimalni dohodek.

    Predvideva se, da naj bi se za to vlogo odločali predvsem starši, ki bi se odrekli službi. Seveda, samo starš lahko to naredi za svojega otroka, ki ni otrok, ampak polnoletna oseba. Odrasla oseba, ki hoče vzpostaviti svojo neodvisnost tudi v odnosu do staršev, ki hoče živeti po svoje, ki ima pravico živeti kot kdorkoli drug.

    In kdo pravi, da so starši najboljša rešitev? Najcenejša pa prav gotovo, saj se z omenjeno pravico prihrani več kot polovica sedaj porabljenega denarja. Predlog sicer ne omejuje zaposlovanja zgolj na družinske člane, vendar tako kot so členi napisani, ni verjetno, da bo veliko tretjih oseb, ki bi prevzele te obveznosti in naloge.

    Seveda je smiselno dopuščati,da je v določenih primerih družinski pomočnik lahko starš ali drug sorodnik, vendar je pri tem potrebna previdnost, saj se lahko vzpostavi prevelika odvisnost in vse breme se prestavi na družino, kar ni dobro za nikogar.

    V nekaterih primerih pa se na takšen način tudi rešuje socialno stisko družine, kar v principu ni nič narobe, če so odnosi »korektni« oz. »neproblematični«. Vsekakor pa je dejstvo, da ljudje, ki so bili prej v institucionalnem varstvu ali pa potrebujejo 24-urno pomoč ne morejo biti izključno in samo prepuščeni eni osebi znotraj družine, saj je tako in tako v vsakem primeru že večji del pomoči posameznika odvisen od nje npr. najpogosteje je to mati.

    Zato je nujno potrebna še ena oseba, drugi družinski pomočnik, ki upravičencu omogoča nekaj več svobode in neodvisnosti od neposrednih odnosov z družino in v družini.

    Absurdno je pisati zakon, ki naj bi prinašal možnost neodvisnega življenja, torej nadomeščal sistemsko institucionalno varstvo (24-urno bivanje), zgolj z možnostjo zaposlitve enega pomočnika na osebo.

    Družinski pomočnik ni skrbnik, ni oskrbovalec, ni zagovornik, ampak je “pripomoček” s katerim si hendikepirana oseba lahko ustvari svojo neodvisnost, ohranja samospoštovanje in je odgovorna za svoja dejanja.

    Ludi MILOJKO

  • Ludi MILOJKO je rekel/-la:

    Spoštovani! Kakšno je vaše mnenje o asistenci?

    Upam da¸ boste ta dopis prebrali do konca in razmislili malo.

    Rad bi vas opozoril na osebno asistenco, ki invalidnim osebam v domačem okolju zagotavlja samostojnost in boljšo kvaliteto življenja. In kaj je osebna asistenca? Osebna asistenca je pomoč invalidnim osebam različnih kategorij. Osebe po prometnih nesrečah, ki postanejo dolgotrajni invalidi, zaradi bolezni, poškodb in prirojenih okvar, ki so odvisni od tuje pomoči in bi radi ostali v domačem okolju in kolikor toliko živeli normalno dostojno življenje, kljub svoji omejenosti.

    In kaj osebna asistenca zajema? Osebna asistenca vključuje osebno nego, spremstvo ob vsakdanjih aktivnostih (šolanje, zaposlitev in drugo), pomoč v gospodinjstvu, pomoč pri ohranjanju socialnih stikov in druga podobna opravila, ki jih uporabnik ne more opravljati samostojno oziroma potrebuje pri tem osebno asistenco. Način opravljanja omenjenih del je odvisen od posameznega uporabnika, njegovih zmožnosti, potreb in želja.

    Namen programa je zagotoviti ustrezno asistenco v uporabnikovem domačem okolju, kar nadomesti bivanje v domu starejših občanov.

    Preberite si osebni citat Martine Piskač:

    “Zdaj ne živim več v Domu starejših občanov, ampak v svojem stanovanju. V dopoldanskem času imam osebno asistentko, s katero postorim vsa gospodinjska in druga opravila. Počutim se pomembno in koristno. Včasih me kdo vpraša, kako mi vse to uspeva. Seveda mi uspeva, ker se spoštujem in cenim in rada živim. Vem, da sem vredna vsega dobrega.”

    Celotno zgodbo si lahko pogledate na spletni:
    http://www.yhd-drustvo.si/slo/article.php?story=MaterinstvoInHendikep

    Ker se trenutno program osebne asistence izvaja samo skozi zaposlovanja preko javnih del, kar preprečuje kontinuirano skrb za uporabnike programov in stalno iskanje novih asistentov, saj le ti odhajajo na redna delovna mesta. To za nas predstavlja velik problem, saj ko se končno navadimo na enega asistenta, že moramo iskati drugega.

    Človeku se lahko v trenutku življenje obrne in postane odvisen od tuje pomoči. Ker pa je v Sloveniji primerna skrb za invalide le v domovih upokojencev, lahko človek na dostojno življenje v svojem domačem okolju, nadaljnjem šolanju, študiju ali celo delu, kar lepo pozabi. Pa tudi za namestitev v dom, ob današnjem stanju čakalnih dob lahko to traja tudi nekaj let.

    Zato bi pozval vse vas (razne inštitucije,društva, predvsem pa politične stranke, ki nekaj v Sloveniji veljajo) da uredite naš položaj in nam invalidom pomagate v boju za osebno asistenco, da lahko ostanemo aktivni in živimo samostojno in človeka dostojno življenje.

    Predvsem pa da poskrbite, da se sredstva, ki so nam namenjena tudi najdejo pot do nas.

    S spoštovanjem vas pozdravljam, želim vam vse dobro in da nikoli nebi bili odvisni od osebne asistence.

    Ludi MILOJKO

  • Ludi MILOJKO je rekel/-la:

    Spoštovani!

    Na podlagi naših obveščanj partnerjev in sodelavcev v Evropi in ZDA o ogroženosti programa Neodvisno življenje hendikepiranih, ki zagotavlja osebno asistenco težje hendikepiranim posameznicam in posameznikom, se je odzvalo sedem organizacij. Svoja pisma podpore so naslovili tako predsedniku DZ g. Cukjatiju ter v.d. direktorju FIHO g. Jugu.

    Do danes ni nobenega odgovora in odziva, naši partnerji pa nas sprašujejo po učinkih njihovih pozivov ter o ukrepih, ki so jih pristojni v bran programa v naši državi izvedli. Naš odgovor je lahko le ta, da smo v vse hujši stiski in da pravzaprav ni bilo narejenega nič, saj je s strani FIHO naša pritožba zavrnjena, prav tako pa nimamo nobenih drugih virov, ki bi lahko pokrili obstoječi primanjkljaj. Vse to kljub temu, da je DZ pred kratkim ratificiral Konvencijo OZN o Človekovih pravicah oseb z invalidnostmi, kjer je v 19 členu izrecno poudarjena pravica do osebne asistence. Denar, ki ga MDDSZ obljublja za osebno asistenco na svojih spletnih straneh v okviru javnega razpisa, je zavajanje javnosti, saj je namenjen subvencioniranim oblikam zaposlovanja dolgotrajno brezposelnim. Pri čemer gre za storitev pomoč na domu in druge oblike pomoči znotraj stanovanjskih skupin ali bivalnih enot, le manjši delež subvencije plač dolgotrajno brezposelnim pa bo mogoče uporabiti za zaposlitev osebnih asistentov. Še vedno smo namreč v veliki negotovosti; ne le uporabniki in njihovi najbližji, izvajalci, zaposleni na programu, ampak tudi vsi zaposleni osebni asistenti, asistentke.

    Zato bomo javno objavljali sedem pisem, v upanju, da bo s strani odgovornih kakšen odziv, ko bodo pisma objavljena. Naprošamo medije, da nam pri tem pomagajo.

    Zadeva: Podpora YHD – Društvu za teorijo in kulturo hendikepa

    Spoštovani!

    Naša organizacija, ki se imenuje Vlabu vzw, (Budgethoudersvereniging Vlaanderen), si prizadeva za neodvisno življenje in svobodo do izbire. Smo neprofitna organizacija, ki nudi podporo ljudem, ki imajo proračunska sredstva za osebno asistenco.

    To pomeni, da močno podpiramo vse oblike financiranja, ki ljudem omogočajo, da živijo življenje po svoji izbiri, da lahko izbirajo kje in s kom bodo živeli. Prepričani smo, da bi moral vsak imeti pravico do izbire, ali bo živel v instituciji ali ne. Menimo, da so proračunska sredstva za osebno asistenco popolna alternativa kakršni koli drugi obliki nege.

    Organizaciji Vlabu denar zagotavlja vlada, da lahko podpiramo ljudi, ki imajo pravico do proračunskih sredstev za osebno asistenco.

    V Flandriji se proračunska sredstva za osebno asistenco dodeljujejo že od leta 2000.

    Flamska vlada zagotavlja denar za ta proračunska sredstva in prostore naše organizacije. V tem trenutku ima proračunska sredstva za osebno asistenco 1400 posameznikov. Vlada nam vsako leto dodeli nova proračunska sredstva.

    Nekatere lastnosti proračunskih sredstev za osebno asistenco:

    - vsak posameznik dobi svoja proračunska sredstva.
    - sredstva so posamezniku dodeljena doživljenjsko
    - letni proračun posameznika ima razpon od 8.543,24 evrov do 39.868,45 evrov.
    - ko posameznik dobi proračunska sredstva, lahko sam izbira kakšno obliko asistence si bo kupil in kdo jo bo izvajal.

    Podpiramo YHD – Društvo za teorijo in kulturo hendikepa..
    Podpiramo projekt Neodvisno življenje.
    Podpiramo njihovo prošnjo za finančno podporo.
    Podpiramo njihovo prošnjo po regulaciji pravice do vključitve v družbe in zavzemanje za pravico do samostojne izbire načina življenja…

    S spoštovanjem,

    Vicky Vermeiren
    koordinatorka Vlabu vzw

  • Ludi MILOJKO je rekel/-la:

    Spoštovane državljanke in državljani,

    POZIVAM VAS DA SI RES VSI, PREBERITE SPODNJI MALO DALJŠI ČLANEK, KI SE DOTIKA VSEH LJUDI KI ŽIVIJO V SLOVENIJI.

    OPISUJE KAKŠNO JE STANJE V SLOVENIJI IN ZAKAJ JE TAKO.

    IN TUDI ZAKAJ JE TAKŠNO KOT JE.

    PROSIM PREBERITE SI OBLJUBIM DA VAM NEBO ŽAL.

    PA SREČNO!!! Vaš Ludi MILOJKO :)

    …………………………………………………

    DRAGI MOJI PA NAJ SE SLOVENSKA PRAVLIJICA ZAČNE!:( :(

    Kako aktivirati aktiviste, intelektualce, alternativce, marginalne skupine, levičarje, liberalce in vse tiste, ki se imajo za angažirane?

    Naslov prispevka je pravzaprav retorično vprašanje in je namenjeno razmisleku o problemu, s katerim se že dlje časa ukvarjam. Sprašujem se o vzrokih pasivnosti, ignoriranja, sprenevedanja, predvsem pa nekritičnosti in neaktivizma, tukaj, v tem slovenskem prostoru. Nekdanji optimizem me je po mnogih izkušnjah že zdavnaj minil, je zamrl, a kljub temu me še vedno žene nekakšno upanje brez razloga ali morda iz upora, ki mi ne da, da bi odnehala, se prepustila, vdala, prilagodila ali nekritično sprejemala kar se mi ponuja.

    Ne bom teoretizirala, niti ne bom uporabljala ali si sposojala konceptov, ampak bom preprosto opisala doživljanja in podala svoja razmišljanja, ki so v teh dneh, zaradi vseh dogajanj povezanih z našim društvom, še bolj intenzivna in morda še bolj radikalna. Zato ne bom pomišljala uporabljati tudi imen za bolj neposreden prikaz tega kar nameravam povedati. Upam, da tisti, ki se boste v tem prepoznali, ne boste užaljeni in mi takoj zamerili, ampak boste najprej razmislili, zakaj to govorim in preverili ali morda to tudi drži. Seveda, pa bi bila najbolj vesela, če bi se potem tudi kaj premaknilo, spremenilo. In pri vsem tem dolgem uvodu vam lahko povem, da gre za prošnjo in upanje, da se boste odzvali.

    Morda je najbolje, da sem zelo osebna, da iz t.i. subjektivne pozicije podam sliko, ki jo vidim. Verjetno me vsi bolj poznate kot predsednico YHD, čeprav sem zaposlena kot vodja programa Neodvisno življenje hendikeprianih. Izvajalci v društvu smo programsko plačani s strani MDDSZ. V društvu pa sem tudi zadolžena za t.i. stike z javnostjo, zato sem tudi na nek način najbolj vidna in izpostavljena, a je za mano cel tim sodelavcev, ki počnejo tiste druge, meni ne tako ljube, računovodsko, administrativno, birokratske posle.

    Te dni sem vas in številne predstavnike institucij, poslanke in poslance, Vlado, medije in drugo zainteresirano javnost bombardirala s pismi uporabnikov osebne asistence in dopisi, ki opozarjajo na kritično dogajanje v našem društvu. Grožnja, da ob neodobritvi sredstev s strani FIHO, izgubimo delovna mesta osebnih asistentov/k, izgubimo zaposlitev tudi mi, izvajalci in zaposleni na društvu, ogrožena so delovna mesta tistih uporabnikov, ki jim je osebna asistenca nujna pri opravljanju svojega dela ter nenazadnje vseh 103 uporabnikov, ki smo življenjsko odvisni od vsakdanje pomoči. Ta zgodba se ponavlja bolj ali manj intenzivno že deset let in zato nam potrpljenje počasi popušča. Na začetku smo bili dobronamerni, misleč, da ljudje niso še dovolj obveščeni in osveščeni, da politiki potrebujejo le dovolj informacij in ustrezne argumente, ki jim bodo služili za podlago pri sprejemanju ustreznih ukrepov in oblikovanju novih politik na tem področju. A se izkaže, da vse tisto kar je nam pomembno in primarno, vse kar mora izhajati iz zagotavljanja človekovih in državljanskih pravic, ni nujno ali je celo v nasprotju z interesi oblikovalcev politik.

    SE NADALJUJE:

  • Ludi MILOJKO je rekel/-la:

    Kot dijakinja Srednje ekonomske šole sem že v tretjem letniku začela obiskovati predavanja profesorja Rastka Močnika na Filozofski fakulteti, od 19.00 do 21.00 ure. Vsak prevoz iz Kamnika, živela sem namreč v Zavodu za invalidno mladino, v Ljubljano sem si morala posebej izboriti. Prepričana sem bila in verjela sem, da se da s trdnimi argumenti vse stvari premikati v pravo smer. Danes se mi je veliko takratnih iluzij razblinilo, zbledelo. Bila sem angažirana v raznoraznih takratnih aktivističnih dogodkih, zasedba Metelkove je le eden od teh, pa prve gejevske parade, kjer nas je bilo več heteroseksulcev kot istospolno usmerjenih, številne ekološke akcije, begunci, Romi, protesti za in proti, organizirani s strani različnih družbenih skupin. Dobivali smo se bolj ali manj isti ljudje, iste »face« in vse bolj mi je postajalo jasno, da je mnogim takšno angažiranje del »imagea«, nekakšna poza, ki pa v vsakdanji praksi nima svojega nadaljevanja in konsistentnosti. Veliko jih je bilo, ki so nosili »bulerje« in so jih danes zamenjale kravate, postali so resni, uglajeni, streznili so se, soočeli so se z realnostjo vsakdanjega življenja in se temu primerno konformirali in prilagodili. Svoje službe so si pridobili v institucijah kot npr. Mirovni institut, Umanotera, PIC, CNVOS, naj mi oprostijo tiste institucije, ki jih nisem naštela in so bile ustanovljene z namenom »krepitve« dialoga med nevladnim in vladnim sektorjem, med civilno družbo in državo. Potrebno se je vprašati čemu so namenjene, komu služijo in kaj naredijo. Morda je takšno le moje mnenje, a o okrepljenem dialogu ali o upoštevanju različnih mnenj ni ne duha ne sluha. Ni malo niti takih, ki so že zdavnaj pridobili doktorat, postali asistenti na fakultetah ali uspešno nadaljujejo svojo akademsko kariero na tem ali onem inštitutu.

    Kaj hočem pravzaprav s tem povedati in kaj želim izpostaviti?

    Gre za nadaljevanje mojega razmišljanja iz pisanja o smiselnosti in vsebini ratificirane Lisbonske pogodbe s strani naših poslank in poslancev. Seveda je najlažje kar lahko opozicija počne in dela, da preprosto kritizira Vlado, nenazadnje je to tudi njena naloga in dolžnost, a pri tem je potrebno biti dosleden in v skladu s samim seboj ter nenazadnje je modro ob tem predlagati tudi ustrezne alternative. A ne smemo pozabiti in jaz to vsekakor nisem, da so bili le-ti pred to Vlado, že na Vladi; imeli so moč, oblast in možnost, da kaj naredijo. Iz osebnih izkušenj, ki so dokaj pestre in bogate pa lahko povem, da ni bilo kaj dosti bolje. Vsaj ne v kontekstu področja, s katerim se ukvarjam in kjer sem angažirana; področje socialnega varstva in človekovih pravic, ki naj bi bilo celo prioriteta ali temeljno področje za t.i. levo usmerjene stranke. Pa skrb za ohranitev socialne in pravne države ter prizadevanje za enake možnosti, ki so na vrhu prioritet le v predvolilnem času.

  • Ludi MILOJKO je rekel/-la:

    NVO so z mojega vidika veliko prekratke v svojem delovanju, obremenjene predvsem s tem kako bodo obstale in mnogokrat pozabijo komu naj bi služile ter kaj so njihove naloge in dolžnosti; ne le lepo opremljena pisarna, ne le izvajanje svoje dejavnosti, ampak tudi politično udejstvovanje ter sooblikovanje ukrepov. Ne zdi se jim primerno ali pa sploh pomembno izpostavljati se več kot je potrebno in obdelovanje lastnega vrtička, raje se prilagodijo in pokorijo zahtevam financerjev, ki jih vse bolj stiskajo v kot z neumnimi administracijskimi in birokratskimi zahtevami. Mnogi so se za udobje, lagodnost in varnost odrekli idealom z opravičilom, da je to del mladostniškega obdobja, ki ga gre prerasti. Preprosto so se uklonili in pokrili gospodarjem in le tu in tam skočijo na kakšen shod ali podpišejo priložnostno peticijo; iz nostalgije, zaradi slabe vesti ali, da pokažejo, da so še vedno na liniji.

    V YHD smo že večkrat imeli proteste proti nenamenski porabi javnih namenskih sredstev, da bi opozorili na kolizije interesov, invalidske monopole, na nedopustnost sistemskih diskriminacij in predvsem za pridobitev ter priznanje pravice do neodvisnega življenja, do osebne asistence. A pri teh protestih so se nam pridružili le redki posamezniki (če so že utegnili), nikoli pa nobena druga skupina, ki bi se prepoznala v tem kar zagovarjamo in zastopamo, nobeden, ki bi se bil pripravljen boriti skupaj za vrednote vseh.

    Čeprav moram reči, smo to pričakovali, nikakor ne kot vračilo usluge, ampak kot naravno in logično dejstvo, da se vedno zavzemamo za univerzalne človekove pravice, ki zadevajo vse marginalne skupine, manjšine, posameznice in posameznike. Kljub pestrosti vsakega protesta, pa je udeležba številčno bila dokaj skromna in običajna medijska interpretacija dogodka, ki jo politiki z veseljem kupijo in si s tem umijejo roke je ta, da gre le še za en spor med invalidi, za denar, kaj pa drugega. Novinarji odkrito priznavajo, da se te teme ne želijo dotikati, ker je neproduktivna, nehvaležna, politike pa ne zanima ali bolje se kar postavijo na stran močnejših, ker je to področje na katerem se lahko opečejo in ne prinaša političnih točk, prav nasprotno.

    SE NADALJUJE:

  • Ludi MILOJKO je rekel/-la:

    Moja plača znaša 900 evrov (po izobrazbi sem uni. dipl. filozofinja in soc. kulture) in je dovolj velika, če jo primerjam s plačo 410 evrov, ki jo lahko nudimo našim asistentkam in asistentom. Postavljena sem v več vlog. Vlogo uporabnice, hendikepirane ženske, ki se bori za ohranitev storitve osebne asistence ali bolje priznanje pravice do osebne asistence, ki mi predstavlja osnoven pogoj za življenje. Vlogo delodajalke, odgovorne za 95 zaposlenih osebnih asistentov in sedem izvajalcev, z letnim proračunom milijon evrov, kar predstavlja veliko odgovornost. Osebni asistenti in asistentke so zaposleni preko programov subvencioniranih zaposlitev v okviru aktivne politike zaposlovanja (APZ) preko Zavoda RS za zaposlovanje. T.i. dolgotrajno brezposelni, na katere se sindikati ne spomnijo/spomnite in jih ne predvidijo/predvidite v svojih aktivnostih. A prav ti predstavljajo heterogeno skupino, tako po izobrazbi, starosti, socialnem statusu…, ki je še posebej ranljiva in nezaščitena z vidika delovne zakonodaje. Tako sem postavljena tudi v vlogo nekoga, ki se zavzema za izboljšanje njihovih delovnih pogojev in plač. Vse to je v neki običajni organizaciji logičen konflikt interesov in nezdružljivost funkcij ali vlog. Pri nas pa moramo oz. bolje smo primorani k uravnovešanju in združevanju teh različnih ali nasprotujočih si interesov. A v nekem smislu lahko pravzaprav ugotovimo, da ne sme biti konflikta v interesih, saj je v interesu vseh treh vpletenih, uporabnikov, izvajalcev ali delodajalcev in asistentov, da gredo stvari vsem na bolje. Kot delodajalcem nam mora biti dolžnost tudi skrb za pravice in dobre pogoje delavcev, saj drug drugega potrebujemo in smo v soodvisnosti. Nemalokrat pa sem primorana tudi v nekakšno vloge socialne delavke, psihologinje, zagovornice, ne le za uporabnike, kot bi bilo pričakovati, ampak tudi za zaposlene.

    Ne smemo izstopiti ne glede kako se nam politika gabi. Ne smemo se umikati iz polja političnega, ne smemo utihnit, bežati, se ukloniti. Moramo biti prisotni in jaz bom. Včeraj sem bila v Državnem zboru in g. Brenčič ni hotel govoriti z mano, ker naj bi bila cinična v pismu, ki sem mu ga poslala, a pri tem je pozabil, da že deset let poudarjamo iste stvari, predlagamo rešitve v obliki amandmajev in pobud, ki so gladko ignorirane. Tudi ga. Tavš je dejala, da je na naši strani, karkoli to že pomeni, a se ji obrača želodec ob mojih e-mailih. Ne znam si pojasniti kaj jo ali jih tako vznemirja; ali so to zgodbe uporabnikov, ki opisujejo njihovo kruto vsakdanjost, s katero se spopadajo, ali pa morda dejstva, ki so za poslance in poslanke ter druge pristojne, obremenjujoča. Lepše in lažje je verjeti, da se dela le dobre stvari. Očitno je, da politike moti, če jih nadlegujemo in opominjamo kaj je njihova dolžnost in zakaj so tam kjer so, da niso sami sebi namen, da delajo za nas, da nam morajo odgovarjati in biti odgovorni.

    SE NADALJUJE:

  • Ludi MILOJKO je rekel/-la:

    Kot predavateljici na Fakulteti za socialno delo imam tudi izkušnjo, ki je pravzaprav pričakovana, da na fakulteti potekajo številni konflikti in so močna razmerja gospostva, tekmovalnosti, a prav na poseben način. Ko sem začela predavati mi je bilo rečeno, naj bom prizanesljiva do študentov, naj nikar ne zahtevam preveč, kajti nekateri so zelo obremenjeni in jim ne gre postavljati prevelikih zahtev. Iz tega sklepam, pa tudi videti je tako, da se sklepa neke kompromise in se vzdržuje idilično stanje, harmonično ravnovesje, kjer vsak dobi tisto, kar potrebuje. Študentje diplomo, ki jim odpre pot k boljši zaposlitvi ali začetku kariere, profesorji pa plačo itak, pozicijo, ugled, reference, raziskave in moč. Oboji pri tem pridno zbirajo točke, kot v megamarketih, ki jim odpirajo nove možnosti in napredovanje. Npr. tako socialni delavci/delavke lahko postanejo direktorji DSO, CSD ali ugledni člani Socialne zbornice. Prijazni profesorji imajo več študentov, več točk, boljši in večji ugled. Kakor, da ni Univerza kraj, kjer bi se moralo strmeti k vednosti; ali še ena mojih iluzij.

    Nobenemu se ne da več boriti, se izpostavljati. V Sloveniji imamo vse več institucij, ki naj bi ščitile človekove pravice, naj bi se borile proti različnim oblikam diskriminacije, se zavzemale za enake možnosti in enakopravnost ter kar hočete še v tej variaciji. Ko pa se prosi za konkretno pomoč, pa se le redko kdo odzove. Pika na i je, ravnokar proglašena varuhinja pravic gledalcev, »kr neki«.

    SE NADALJUJE:

  • Ludi MILOJKO je rekel/-la:

    Poznam veliko zgodb mlajših posameznikov, ki so zaradi svojega hendikepa obsojeni, da živijo v domovih za ostarele. Zgodb oseb, ki so izpostavljene hudim diskriminacijam in poniževanjem zaradi intelektualnega hendikepa, žensk, ki doživljajo nasilje in drugih nedopustnih ravnanj, ki žalijo dostojanstvo ljudi. Ne gre za to, da se o tem ne ve in se le redko kdaj o tem spregovori, a se takšna ravnanja sistemsko vzdržuje in tolerira, za kar ne sme biti nobenega opravičila.

    Tisto kar ne morem sprejeti, za kar sem danes tukaj je, da tisti, ki se imamo ali se predstavljamo za borce, alternativce, levičarje, liberalce in drugo podobno v tej seriji, naredimo odločno premalo, ste se vdali, prepustili resignaciji, morda zaradi tega, ker se zdi, da je vse zaman, z izgovorom, da ste utrujeni in da ste svoje že naredili. Ravno to pa je tisto, kar se pričakuje, želi; da se naveličamo in ne borimo več, da se prepustimo voditi in usmerjati vse bolj prijaznim gospodarjem s socialnim čutom in humanostjo ter pripravljenostjo na dialog, ki pa je vedno že v naprej usmerjen in določen.

    Danes ni neposrednega sovražnika, ki bi ga bilo moč identificirali, so pravniki, pogodbe, dokumenti, postopki, ki te izčrpajo preden lahko prideš do možnosti reševanja težave.
    Zato sem preštudirala Lizbonsko pogodbo in sem o njej pisala v treh prispevkih. Zdela se mi je pomembna tema, ki bi morala priti v javnost, saj govori o naši prihodnosti. Tema o kateri bi se moralo razpravljati ali pa bi o njej morali govoriti vsaj t.i. intelektualci, razni kritiki in podobni oblikovalci mnenj, ki se venomer znajo oglašati in podajati svoje mnenje, pa novinarji in še bi se našlo, če že od politikov ni pričakovati, da bi jo vsaj prebrali. Pa nič. In sedaj kakor, da vse to ni več pomembno, ker je bila ratifikacija že potrjena. A prav kmalu se bo pokazalo, da temu ni tako. Žal bo za nekatere stvari takrat prepozno. A tudi to se zdi da je del slovenske politične folklore.

    SE NADALJUJE:

  • Ludi MILOJKO je rekel/-la:

    V novembru sem se udeležila delavskih demonstracij, žal sem bila tam le pol ure, saj sem kmalu postala ledena kocka. Zdi se mi poniževalno, da je letni izkupiček teh demonstracij 5 ali 10 evrov k plači. Mislim, da je treba stvari zastaviti bolj radikalno, spreminjati gosposka razmerja, ki se jih ne sme dopuščati.

    Elena Pecaric

    YHD - Društvo za teorijo in kulturo hendikepa
    Neubergerjeva 7
    SI-1000 Ljubljana
    t: +386 (0)1 521 22 77; f: +386 (0)1 521 22 88
    http://www.yhd-drustvo.si
    http://www.handyworld-si.com
    ………………………………………………….

    Spoštovane državljanke in državljani,

    HVALA ZA VAŠO POZORNOST IN VAŠ DRAGOCENI ČAS.

    ZAČELO SE JE ODŠTEVANJE KDAJ BO POČILO NA VSEH KONCIH.

  • Ludi MILOJKO je rekel/-la:

    1.

    Najmanj kar je treba storiti je, da se nacista, kot je ta Šušteršič vrže na cesto. Naj si poskusi kako je biti na cesti, brez vsega.

    Pravzaprav pa bi take ljudi potrebno po kratkem postopku….’prometna nesreča, padec’ ipd.

    V Sloveniji je vedno huje, hočem reči vedno več je takih svinj - a po drugi strani pa od povsod grmi, ali od predsednika RS ali iz prižnice s strani popov vesoljne lopovske Cerkve češ kako naj se imamo radi in kako naj se medsebojno spoštujemo.

    V glavnem od vseh kot eminentnih osebnosti taka poročila, na terenu pa je vedno huje in vedno bolj strašno v tej fak Sloveniji.

    Le poglejte koliko parkirnih prostorov za invalide je kdaj kje prostih pred trgovskih centrih pri nas in koliko v tujini…

    Pa boste videli v kakšni Yugoveniji živimo. Fak se mi spoštujemo v tej mikro državici z maxi problemi!

    Eden bomo drugega začeli pobijat v tej liliputanski kneževini. Vedno bolj je v ozračju prisotno nacistično vzdušje…

    Kot rečeno, tega direktorčka pa prebit, da si bo zapomnil svoj živi dan… Nato pa z njim na cesto!!!

    2.

    Tipičen zagovor tega invalida k misli da ima pravico v njihovemu imenu govoriti, sram ga naj bo, enkrat mu Danijel ni prav, drugič Elena, pol Martina pa še mnogo njih.

    Jaz sem videl film k ga je ta pob naredil je dosežek vreden ogleda.

    Pa kaj težite. Danijel rab fizično pomoč in tisto minimalno mu niste hotel pomagat da se bi ga rešili.

    Nekateri so pa čez celo poletje v Izoli.

    V Izoli živi tudi en fant k ga je ta invalid Šušteršič pred leti zjebal, pa še velik je takih, tistih ljudi ki se mu ne pokorijo morejo bit res ubogi. Dani drži se narava dela svoje, verjamem ti, to kar je ta napisu je stari partijski pamflet menda je bil eden od zagrizenih komunistov.

    Če boste še tok težil Danijelu bom jaz objavil kaj sem posnel na tej super plaži za invalide javnost bo pa videla kaj je res pol pa ne boste takih traparij pisal gospod Boris Šuštaršič – ŠUKI.

    3.

    No ja, Šuštaršič je en zelo bogat in zelo skorumpiran invalid.

    Davkoplačevalski denar se zlorablja, ker ima omenjeni gospod hude botre med politiki.

    Danijela ne poznam, poznam pa veliko zgodb z gospodom Šušteršičem v glavni vlogi. in vse so negativne.

  • Ludi MILOJKO je rekel/-la:

    No za začetek si poglejmo VIDEO posnetek iz DOMA DVA TOPLA!? Iz Izole kjer trenutno poteka KINO OTOK IZOLA!

    Mogoče pa ga tudi zavertijo na njihovi PROJEKCIJI!

    Kaj pa VEŠ.

    NO NAJ SE ŽE ENKRAT ZAČNE TA PROJEKCIJA!!!!!!!!!!!
    __________________________________________________________

    Akcija pod topoli… !!! ???

    YHD-jeva diverzantska akcija na NSIOS - iz prve roke.

    http://www.vest.si/2008/11/25/akcija-pod-topoli/

    LEP OGLED FILMA VAM ŽELI!
    Vaš Ludi MILOJKO!

  • Neven je rekel/-la:

    Nevem zakaj imam občutek, da nekateri seratori na forumu preveč filme gledajo.

  • Ludi MILOJKO je rekel/-la:

    CITIRAM KOMENTAR OD:

    http://iztokgartner.blog.siol.net/2009/09/17/vrnite-nam-sanje-pizda-vam-materna

    Naslov:

    VRNITE!!! NAM!!! SANJA!!! PIZDA!!!
    VAM MATERNA!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

    SPOŠTOVANI,

    DRAGI MOJI PREBIVALCI SLOVENIJE EVO VAM!

    OVČJE SANJE NA SONČNI STRANI ALPPPPPPPP!

    SLOVENIJAAA ODDD KOTTT LEPOTOOO TVOJEEE

    1. OVCA 2. OVCA 3. OVCA

    Država podpira invalidsko mafijo,
    ki se finansira pretežno iz Loterije Slovenije;
    oboji imajo korist, da so ljudje odvisni,
    segregirani, izolirani, nebogljeni in revni.

    I FEEL MAFIA IN SLOVENIJA!

    3. julij 2009 20:00:29

    1.
    200 ljudi na dan v Sloveniji izgubi službe!

    2.
    Več kot 100.000 nezaposlenih po celi Sloveniji!

    3.
    20.000.000.000 EUR podarjenega denarja za tajkunske nakupe!

    4.
    35.000.000.000 EUR zunanji dolg države!

    5.
    60% Slovencev živi pod pragom revščine oziroma na robu preživetja!

    6.
    500 EUR je povprečna plača poštenega in delovnega Slovenca!

    7.
    Upokojencem drobtinice kruha in voda za celo življensko delo!

    8.
    Mladim droge za lepe sanje o normalnem življenju!

    9.
    Čakalne vrste v zdravstvu samo za navadne smrtnike!

    10.
    Korupcija v sodstvu in neučinkovit javni upravi!

    11.
    Zakon velja samo za navadne smrtnike!

    12.
    Tajna delitev davkoplačevalskega denarja za zastarele gospodarske SLONE1

    13.
    Načrtna delitev naroda na levico in desnico za lažjo krajo državnega premoženja!

    14.
    Podkupljeni in popolnoma neverodostojni MEDIJI in NOVINARJI!

    15.
    Oderuški finančni in davčni sistem samo za poštene, pridne in delovne ljudi!

    16.
    MULTI MILJONARSKI SLOVENSKI POLITIKI!

    17..
    NE SPOSOBNA PREJŠNJA in SEDANJA in TUDI PRIHODNJA NE BO!
    DOKLER SE NE BODO VSI PREBIVALCI SLOVENIJA ORGANIZIRANO!
    ŠLI NA CESTE IN PRED VLADO ZAČETI METATI JAJCA V OVCE!

    DA SE POLITIKI NE BODO VPRAŠALI?
    ALI BOM RES KAJ NAREDILI!
    ZA NAŠE PREBIVALCE!

    ALI PA NAS BODO POJEDLI IN ZAČELI OBMEDAVATI ZA JAJCI!

    MOGOČE SE PA PRAV KMALU TUDI TA PRAVLJICA URESNIČI!
    NA SONČNI STRANI ALP!

    BIL BI ŽE ZADNJI ČAS IN TRENUTEK ZDAJ ALI PA NIKOLI!

    GREMO V AKCIJO PREBIVALCI SLOVENIJE!

    DA NISMO VEČ OVE IN OVCE IN ŠE ENKRAT OVCE…ITD!!!

    1.Ovca: SLOVENSKI (PRIBIVALICI) OVCE ZBUDITE SEEE!

    2.Ovca: SLOVENSKI (PRIBIVALICI) OVCE ZBUDITE SEEE!

    BITI… ALI… NE… BITI… ITI… NA… CESTO… ALI NE?

    METATI… JAJCA… V… VLADO…! DA ALI NE

    TO JE ZDAJ VELIKO VPRAŠANJE ? ? ?

    NAPOČIL JA ČAS ZA VELIKO AKCIJO KI JE ŠE NI BILO V ZGODOVINI SLOVENIJE OD KAR SMO SAMOSTOJNI!!!!!!!!!

    IN ŠE ENKRAT DA NE POZABIMO!

    VRNITE!!! NAM!!! SANJA!!! PIZDA!!! VAM MATERNA!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

    Vaš Ludi MILJOKO

  • Ludi MILOJKO je rekel/-la:

    2002

    Čigave interese zastopa državni svetnik g. Boris Šuštaršič?

    Lotili smo se analize številnih pobud in vprašanj, ki jih je v Državnem svetu postavljal državni svetnik za področje socialnega varstva gospod Boris Šuštaršič v obdobju zadnjih treh let. Naš namen je ugotoviti strategijo in razumeti politiko, ki jo zagovarja ter razvija. Kot sam večkrat poudarja je oz. naj bi bil zastopnik več kot 100 000 slovenskih invalidov, ki so včlanjeni v različne tako samo imenovane sedaj že, pred morebitnim sprejetim predloga zakona o invalidskih organizacijah »reprezentativne nacionalne invalidske organizacije« (priloga 1) neformalno združene v SIOS. Številka, če drži (kar je težko preverljivo), je vsekakor vredna pozornosti. Zato je toliko bolj pomembno, da razjasnimo in osvetlimo kaj v njihovem imenu in v njihovo korist zagovarja g. Šuštaršič. Nenazadnje so »v igri« na tem področju tudi zelo velika finančna sredstva, ki prihajajo iz različnih naslovov in javnih virov.

    Zanimanje, da pridemo do ugotovitev, kakšne koristi in interese zastopa g. Šuštaršič je še toliko večje in pomembnejše ob dejstvu, da so v marsičem razmere v praksi in vsakdanjem življenju hendikepiranih posameznikov nesprejemljive za demokratično državo. Če smo nekoliko bolj natančni je položaj te skupine zelo slab, predvsem glede t.i. socialne vključenosti, kar nujno pogojuje tudi slabši ekonomski položaj, nizka stopnja izobrazbe, velika brezposelnost, diskriminacija, ki poteka na različnih nivojih in z različnimi sredstvi, pogosto povsem brez možnosti izbire glede lastnega načina življenja (prisiljeno institucionalno bivanje).

    Zanimalo nas bo v kolikšni meri in na kakšen način se g. Šuštaršič odziva na problematiko ter zavzema za spremembo obstoječih praks in reševanje posameznikovih (posameznih) težav, ki zadevajo oz. omogočajo predvsem enakopravno uveljavljanje osnovnih človekovih pravic ter odpravo diskriminacij. Kakšna so tudi konkretna prizadevanja za zagotavljanje enakih možnosti ter pravice do izbire posameznika. V kolikšni meri se je v teh letih spremenil položaj slovenskih invalidov od kar jih zastopa predstavnik, ki je tudi, kot sam vztraja na definiciji, invalid in torej po pričakovanju/jih bolje ter odločneje dela njim v korist.

    Analizirali bomo le vprašanja in pobude postavljene v državnem svetu in se ne bomo spuščali na druga »mesta« njegovega delovanja in zavzemanja, saj je član, svetovalec ali sodelavec v številnih komisijah, delovnih skupinah ipd. in ima tudi direktorske ter predsedniške funkcije.

    …………………………………………………………………………………………………………………….

    Gradivo, ki smo ga analizirali, so zapiski sej Državnega sveta, od obdobja 21.1.1998 do konca leta 2001. Državni svetnik g. Šuštaršič je v tem obdobju dal vsega skupaj 15 pobud oz. vprašanj.

    1.
    Pobuda DZ, da na prvi naslednji seji po hitrem postopku obravnava in sprejme spremembe in dopolnitve Zakona o posebnem prometnem davku od posebnih iger na srečo (3. seja).

    2.
    Vprašanje v zvezi z novo osebno izkaznico (11. seja).

    3.
    Dodatno vprašanje v zvezi z novo osebno izkaznico, naslovljena Notranjemu ministrstvu (13. seja).

    4.
    Pobuda v zvezi s 3. rednim poročilom varuha človekovih pravic (15. seja).

    5.
    Dodatna vprašanja v zvezi z novo osebno izkaznico (20. seja).

    6.
    Vprašanje glede politike Ministrstva za zdravstvo v zvezi z oskrbo invalidov z ortopedskimi in tehničnimi pripomočki (20 seja).

    7.
    Vprašanja glede prirejanja klasičnih iger na srečo, naslovljena na Ministrstvo za finance (45. seja).

    8.
    Vprašanje Vladi RS glede dela, ki ga opravlja Urad RS za invalide z vidika opravljanja njegovih nalog po ustanovitvenem aktu (49. seja).

    9.
    Vprašanja v zvezi s ponovnim imenovanjem direktorja Urada RS za invalide (57. seja).

    10.
    Vprašanja v zvezi s spremljanjem in analiziranjem poročanja domačih medijev o
    invalidih in njihovih invalidskih organizacijah (63. seja).

    11.
    Vprašanja v zvezi z vprašanji, ki zadevajo invalidsko problematiko (63. seja).

    12.
    Vprašanja v zvezi s spremembo in dopolnitvijo sklepa o ustanovitvi in nalogah sveta Urada RS za invalide (64.seja).

    13.
    Vprašanji v zvezi s kršitvijo človekovih pravic invalidov (64. seja).

    14.
    Vprašanje v zvezi s sistemsko regulacijo invalidskega varstva (67. seja).

    15.
    Vprašanje v zvezi s kršitvijo človekovih pravic invalidov (67. seja).