9. september, 2009 | Vest

O zdrahah okoli plinskih terminalov, Franci Kek

Zakaj danes ni prišlo do sestanka Slovenije in Italije na najvišji ravni?!
  • DELICIOUS
  • Google
  • RSS

Zaradi pričakovanih čezmejnih vplivov vsled postavitve plinskega terminala v Žavljah, bi se moral 9.9. zgoditi sesatnek Slovenije in Italije na najvišji ravni. Italijani so srečanje odpovedali. Ne - rekoč: “Oprostite, ne moremo priti ob dogovorjeni uri. Zamujamo 20 minut, 2 uri, pridemo jutri. Ne, dejali so: “Pridemo čez kakšen mesec in pol.”
3 leta in pol je od takrat, ko nas je nekaj sredi aprila 2006 prvič opozorilo na uničujoče posledice postavitve plinskih terminalov v tržaškem zalivu. Danes - po izvršenih strokovnih analizah slovenskih fakultet, Inštituta Jožef Stefan, temu nasprotuje, poleg stroke, tako Državni zbor kot Vlada Republike Slovenije.
Vendar, ali je to dovolj, ali smo lahko mirni, da ne bosta ogrožena varnost in zdravje (zaradi dvigovanja živega srebra z morskega dna), ogrožen turizem in ukinjeno ribištvo?
Kdo je tisti, ki odloča?
Ali je Evropa dejansko pravna država?
Jasno je potrebno povedati - utekočinjeni plin ni energent, ki ga nujno potrebujemo. Dovolj je drugih, sprejemljivejših, varnejših, manj škodljivih virov. Nujnost plinskih terminalov v tržaškem zalivu in populistično omenjenje, da nas bo brez njih pozimi zeblo, je zgolj zgodba, ki jo plasira investitor. V to vlaga ogromno kapitala (ki bi se mu ob postavitvi deseterno povrnil). Lobisti se neumorno trudijo že nekaj let. Za njih dela najkvalitetnejša PR agencija. Investitor seveda sponzorira tudi določene delegirane “strokovne študije”. In nič ni čudnega, da investitorji občasno svoje poglede predstavljajo v dvostranksih intervjujih, da je njihov zagovornik tudi kakšen profesor, celo neko ekološko združenje, in da so uspeli pridobiti tudi nekaj vplivnežev, ki zagovarjajo celo plinski terminal sredi Kopra.
Še enkrat: Ali je Evropa dejansko pravna država?
Ob italijanski odpovedi 9.9., se da laže razumeti tudi datum 11.11.
Naloga države je, da v skladu z zakoni in pravičnostjo zaščiti svoje državljanke in državljane. In nič več od tega.

Franci Kek

 


  • DELICIOUS
  • Google
  • RSS
10 x komentirano
  • Urbi je rekel/-la:

    Evropa ni država. Evropa je organizacija za regionalno gospodarsko povezovanje.

  • MEFISTO je rekel/-la:

    Kako je postal pameten ta bivši zabavljač, odkar se izobražuje pri Zaresu!

  • :) je rekel/-la:

    končno poslanec, ki si vzame čas, da nas informira!

  • Mirjana je rekel/-la:

    mefisto…in to je vse kar imaš komentirati na temo?
    pred dobrimi tremi leti je prav tvoja vlada poskusila speljati pod mizo to sračko, ob podpori in sodelovanju ministra z dolgo kilometrino in zajetnim tošlom tel številk.
    Dejstvo je le, da je EU podpisala dokument EU o razvoju in strategiji energetike 2004, v kateri so v Jadranu predvidene 4 kante…niti ena na omenjenem območju. Pa je vprašanje pravne EU še kako na mestu. Ni znana uradna sprememba dokumenta,…le tastar je zginil iz neta. A imamo kopijo, če želi kdo na vesti, lahko linkam, pa se objavi.
    Danes namreč govorimo o 14 terminalih v Jadranu.

  • Nogavička je rekel/-la:

    Who killed the electric car? (1of10)

    http://www.youtube.com/watch?v=39K36Rw7LYc

    Kaj kot sodoben človek v resnici potrebujem in česa mi/nam ne povedo … na glas.
    Tehnološki napredek čaka v predalih. Vedno novi modeli na isto temo je pač pesek v oči ;)

  • rukar je rekel/-la:

    Kek onesnažuje okolje s lastnim plinskim terminalom in spušča v okolico kulturni smog !

  • Bount je rekel/-la:

    Sledim zgodbo o plinskih terminalih že od leta 2005 in se popolnoma strinjam z tem kar je napisal Kek, saj je vse res in še bi selahko o tem pisalo, kako je ravno Tržaški zaliv s svojimi šibkimi tokovi, nizkem dnom, polnim živega srebra in zelo naseljenim območjem najbolj neprimeren kraj za postavitvijo te industrijske pošasti, ki je pravimo plinski terminal, pa ne samo eno, sedaj Italijani ravno pred naša vrata želijo postaviti kar dva terminala, ki bodo ogrožala zdravlja in varnost presvsem na slovenski strani obale..itd..Italijani imajo več kot 100 okoljevarstvenih tožb na EU sodišču, so ponaredili dokumentacijo za izdajo okoljevarsvenega dovoljenja in še bi se dalo naštevati, zato manifesto in podobni “stručkoti”zbudite se…

  • bine bone je rekel/-la:

    Kek organizator Rock Otočec, ki še ozvočenja ni znal zrihtat ( pritožbe nastopajočih) sedaj jokca za terminale kaj vse bodo naredili. Pozabil pa je, da njegov forsirajo v investicijo TEŠ 6. In zakaj mora imeti šesti blok prav 600 MGW moči in ne manj? Torej oranževci zakaj investirati v ekološko najbolj umazano električno energijo. Dobr, Kitajc so rumeni tile pa oranžni. V igrici so spet provizije in tam v zaliv teh oranžekožcev ni zraven.