9. september, 2009 | Matjaž Košir

Pohlep investitorjev še ima potencial

  • DELICIOUS
  • Google
  • RSS

Apetit po tveganju pomeni, da so investitorji pripravljeni sprejemati večja tveganja za svoje premoženje v upanju, da ga bodo dobili še več. Povedano drugače, pohlep. Slednji ima ta teden spet dober razlog za razvoj na kratek rok.

Prejšnji vikend so finančni ministri G20 ponovili svojo zavezanost k ukrepom, ki bodo pripeljali do trajne oživitve svetovne gospodarske aktivnosti. V finančnih krogih se v takšnih primerih rado reče “Talk is cheap”, kar pomeni, da besede brez dejanj na daljši rok ne pomenijo kaj dosti. Saj ne, da se ne trudijo, a kot bom razložil njihovi ukrepi za trg trenutno niso najpomembnejši. Srečanje G20 in njihove tiskovne konference sam dojemam še najbolj kot nekakšno verbalno šopirjenje, ki ima vpliv le na kratek rok.

Dosti bolj pomemben je za investitorje trenutno pričetek septembra, zaključek poletja, zaključek počitnic in vrnitev igralcev nazaj na finančne trge. Poleg tega pričakujemo v tem tednu tudi nekaj ekonomskih objav, izmed katerih bo najpomembnejša petkova objava o zaupanju potrošnikov v ZDA. Solidne številke teh objav bi zelo verjetno pomenile nadaljevanje kopičenja pohlepa. Tudi tukaj imam v mislih predvsem krajši rok, saj moramo za dolgi rok pogledati, kaj se dogaja za zavesami.

Če bi pogledali v zakulisje veselice na svetovnem borznem parketu, ki traja že od marca dalje bi ugotovili, da je nelagodje in občutek ogroženosti bank in drugih velikih institucij pred kreditno sposobnostjo njihovih poslovnih partnerjev še vedno zelo visok.

Čeprav imajo potencialno dobre ekonomske objave v tem tednu večjo možnost, da podprejo pozitivno razpoloženje, kakor izjave finančnih ministrov G20 zadnji vikend, tudi te objave na daljši rok same zase ne bodo dovolj za trajno nadaljevanje rasti borznih indeksov.

Živčnost in negotovost, ki je na finančnih trgih že lep čas opazna, bo dokončno popustila šele ko bomo priča celi seriji vse boljših in boljših ekonomskih objav. Potencialno dobre ekonomske objave v tem tednu same zase torej ne morejo povzročiti trajnega nadaljevanja rasti, čez čas potrebujemo serijo vse boljši ekonomskih podatkov, ki ne bodo izkazovali samo okrevanja, ampak tudi rast. Do takrat nas čaka še precej zanimivih in težje predvidljivih premikov.

Menim, da bodo imeli le konkretni znaki okrevanja realnega gospodarstva, ki bodo podprti s povečano posojilno dejavnostjo bank, zadosti moči da bodo pregnali zaskrbljenost investitorjev. Poraba države nad svojimi zmožnostmi, ki finančnim ministrom G20 pomeni tako veliko, sama zase ni dovolj prepričljiv argument za trajno nadaljevanje rasti borznih indeksov.

Kaj pomeni to za delniške trge, cene surovin in valute držav izvoznic surovin? Pomeni potencial rasti, ki pa je navzgor omejen, saj bo efekt G20 in ekonomskih objav trajal le kratek čas. Po tem bomo ponovno pozorno opazovali kakšne bodo naslednje ekonomske objave in tako naprej. Prav tukaj je in bo stalno prisotna nevarnost korekcije, vse dokler iz ekonomskih objav resnično ne bo razvidno, da smo trdno zasidrani v rasti na dolgi rok.

Matjaž Košir
Avtor je analitik v trgovalni ekipi TradePort, Poteza d. d.

 


  • DELICIOUS
  • Google
  • RSS
4 x komentirano
  • NoMercy je rekel/-la:

    klavnica bo, mesarsko klanje med finančniki.
    Vsakdo se boji za svojo rit na stolčku, ki se mu že leto dni maje, ker je “kriv” pred lastniki za nominalne izgube, kdor je imel papirje, ki so strmoglavili :P
    Povratni val (takšen, kot pri jederski eksploziji) šele prihaja!!

  • Luka je rekel/-la:

    Nekateri so očitno še vedno mnenja, da se lahko vrnemo v čase, ko si delnicam določil neko, desetkrat preveliko vrednost in jo v upanju, da boš ožel vlagatelje, kar v nedogled povečeval. Tudi pozivi k varčevanju, spremembi načina življenja in lobiranje proti potrošniškem načinu življenja, so verjetno dosegli svoj cilj.
    Danes, ko je srednji sloj, torej tisti, ki ima največjo kupno moč, na kolenih, ko so jim pobrali večino prihrankov, sredstev za pokojnine, razvrednotili nepremičnine, bi koritniki radi, da začnejo kupovati dobrine, predvsem ničvredne vrednostne papirje. In tako ponovno pričeli z delniško norijo, katere posledicam smo ravno kar priča.
    In medtem, ko oni sestankujejo in raja nima niti za preživetje, si politiki, bankirji in ostala golazen, ki je to zakuhala, s pomočjo državnih subvencij, še vedno nakazujejo enormne plače in nagrade (naše so ultra drobiž proti tistim, ki so pognali več deset ali celo sto miliard evrov). Denar se štanca sto na uro, povsod po svetu, jemljejo se nekakšna posojila, kdo ve od kod in na podlagi česa. Posledica bo le ogromna zadolžitev državljanov, ki sploh ne bodo vedeli komu so dolžni vrniti denar in zakaj.
    Jp, vsak čas nam bo zlaufalo in vse bo tako kot nekoč!

  • perlamarjo je rekel/-la:

    na dolgi rok smo vsi mrtvi