17. september, 2009 | Matjaž Vizjak

Komunistični manifest

  • DELICIOUS
  • Google
  • RSS

“Strah hodi po Evropi - strah komunizma. Vse sile stare Evrope so se združile za sveto gonjo proti temu strahu - papež in car, Metternich in Guizot, francoski radikali in nemški policaji. Kje je opozicijska stranka, ki bi je njeni vladajoči nasprotniki ne bili razkričali za komunistično, kje je opozicijska stranka, ki bi tako naprednejšim opozicionalcem kakor svojim reakcionarnim nasprotnikom ne bi vrgla nazaj sramotilnega očitka komunizma?”
Karl Marx in Friedrich Engels: Komunistični manifest

Založba Sanje (!) je te dni ponatisnila Komunistični manifest, znan tudi kot Manifest komunistične stranke. Po naročilu Zveze komunistov sta ga napisala ustanovitelja in teoretika komunizma Karl Marx in Friedrich Engels in je bil objavljen 21. februarja 1848. Manifest pojasnjuje namen in program zveze komunistov. Neposredni cilj je bil zgraditi socializem, ki bi kasneje prešel v brezrazredno družbo, komunizem.

Po bibliji je Manifest najbolj prevajana knjiga na svetu. Pred odhodom s prizorišča zgodovine je Manifest v Sloveniji nazadnje izšel kot strip (!) v založništvu študentske Tribune …

Marxu (že dolgo) nihče ne oporeka točnosti njegove analize (in kritike) kapitalizma kot ekonomskega (in družbenega) pojava. Zataknilo se je pri uresničevanju socializma (vsakomur po delu) in napovedovanega komunizma (vsakomur po potrebah) v praksi, ker so številni v minulih 90 letih pač (zmotno) menili, da je zanj(u) že napočil čas. Saj je tudi teoretika Edvarda Kardelja zgled doma) - ki je utemeljil idejo o samoupravnih interesnih skupnostih kot obliki neposrednega upravljanja civilne družbe s presežno vrednostjo za zadovoljevanje skupnih potreb -, najbolj vulgariziral prav politik Edvard Kardelj, ker je imel moč, da je državi vsilil sistem, ki čas zanj ni (še) dozorel. Zato sistem tudi ni deloval po predstavnikih, kot si je zamislil Kardelj, ampak preko predstavnikov in se marsikje sfižil.
Zvrhano mero voluntarizma so prav tako pokazali Rusi - in jugoslovanski komunisti tudi -, ko so vlekli ljudstvo za lase v nebesa, ker samo ni hotelo tja. Z nekdanjimi vzhodnimi demokracija ni izgubljati besede, te si tako niso same izbrale ’socializma,’ k njim je zašel na konicah sovjetskih bajonetov po 2. svetovni vojni. Pa kaj, ko razen sile ’komunisti’ niso imeli drugega zgodovinskega zgleda kot cerkvenega, ki že dve tisočletji vlači ljudstva za lase v raj! Muslimani so si v raju omislili celo device, ki da čakajo zagrete vernike, pozabili pa so, ali je za deviške vernice zagret vernik nagrada, ali kazen …

Vendar izkušnje s socializmom (vsakomur po delu), v praksi le niso bile povsod nujno samo slabe, še v eni od obeh nekdanjih Nemčij ne! Vsaj v Sloveniji s samoupravnim socializmom zagotovo ne, sicer se ne bi vedno večjemu številu prebivalcev Slovenije, ko obstoječi liberalni kapitalizem primerjajo z izkušnjami iz ’svinčene’ preteklosti, vedno bolj kolcalo po jugi. Primerjajo prednosti socializma s slabostmi kapitalizma. In ta je večini, ti pa so delojemalci, vzel največ kar je mogel, pobral jim je njihovo človeško dostojanstvo! Namesto ljudi so delojemalci naenkrat le še delovna sila in nujen, vendar vedno previsok strošek. Kot bi ne bil osnovni cilj proizvajanja zadovoljevanje potreb, ampak grabljenje dobička, ki ga ustvarja večina, za maloštevilne posvečene!

S prehodom iz socializma v kapitalizem nismo z umazano vodo v devetdesetih letih izlili še dojenčka, potegnili smo ga iz umazane vode in ga odvrgli, umazano vodo pa ohranili. In kdo je to naredil? Izvoljeni predstavniki ljudstva!

V svetu dvajset odstotkov prebivalstva porabi osemdeset odstotkov vsega proizvedenega. Slovenija je med temi dvajsetimi odstotki. Celo več, Slovenija je med osmimi odstotki najbogatejših držav v svetu! In ni pričakovati, da bi se bil kdorkoli med temi dvajsetimi ali celo osmimi odstotki pripravljen prostovoljno odreči svojemu ’bogastvu,’ čeprav je to za naše razmere pogosto revščina, za revne v svetu pa je še vedno nepojmljivo bogastvo!

Svet se bo zanesljivo zrušil, če omenjenih dvajset odstotkov ne bo pripravljeno deliti svojega bogastva z revnimi. Ne ravno obstoječega, ampak v prihodnje pravičneje deliti novo ustvarjeno vrednost z drugimi osemdeset odstotki.

Slovenija se vedno bolj razslojuje in vedno več je revnih in tanjša se plast resnično bogatih. In ni več kot za četrtino tistih, ki plavajo in jim voda (še) ne teče v grlo.

V Sloveniji ni stranke, ki bi dosledno zagovarjala pravice delojemalcev. In tudi tistih, ki po Marxu sicer niso alienirani od proizvajalnih sredstev, ampak so njihovi lastniki, kapitalisti torej. To je novo, toda v čem se razlikuje delojemalec, ki na svojem računalniku prodaja svoje delo, lastnik stroja, na katerem dela, lastnik tovornjaka, ki ga vozi. Je lastnik proizvajalnega sredstva in je s proizvajalnim sredstvom vred izkoriščan, plačan najmanj, da še reproducira svojo delovno sposobnost, t. j. da preživi (prav vseeno, če na relativno malo nižji ali višji ravni).

Pustil bom teoretična razglabljanja, ker so zanje bolj poklicani drugi od mene, pa se ne oglašajo, čeprav so še pred dvajsetimi leti predavali marksistično filozofijo in politično ekonomijo (in tako pobirali obresti od Kapitala). In se ponovno pridružujem mnenju sindikalnega vodje Dušana Semoliča, da je pomembnejše kot delavce pripeljati pred parlament, pripeljati njihove predstavnike v parlament!

Pred nedavnim je bil v Ljubljani v (so)orgnizaciji evropske levice, ki ima svoje predstavnike tudi v evropskem parlamentu, posvetovanje levo usmerjenih (nekaj) intelektualcev in (nekaj) študentov z Metelkove na temo, ali je mogoče ponovno v Sloveniji povezati levo razmišljujoče in delujoče. Potem, ko se je nekdanja Zveza komunistov Slovenije, pod enim prisilnim upraviteljem in dvema stečajnikoma doživela menažerski prevzem, težko. Nekaj upokojencev, nekaj intelektualcev in nekaj študentov, še ni levica. Čeprav bi bilo nekaj levih poslancev tudi v slovenskem državnem zboru osvežitev, podobno kot so za Evropo. Drugače je z nekaj poslanci prodreti v hram sprejemanja zakonov kot moledovati etablirane stranke, ki so občasno prepoznajo v kakem posameznem projektu v lovljenju glasov volivcev, da blagovolijo dati kakšno zakonsko pobudo.

Slovenska evropska levica zanesljivo ne bo stranka. Vendar pa je v Sloveniji zanesljivo zadosti volivcev, ki jih ne prepričata ne desna Janševa, ne ’leva’ Pahorjeva ponudba. Proletarcev, ki z revolucijo nimajo izgubiti drugega kot svojo revščino, v Sloveniji ni. Zanesljivo pa je v Sloveniji mnogo takih, ki z ameriškim predsednikom Obamo niso pripravljeni zamenjati slovenskega zdravstvenega sistema za ameriškega. In še kaj imamo (smo že imeli) v Sloveniji, s čimer smo lahko (bili) zgled Ameriki, pa tudi delu Evrope!

Matjaž Vizjak

 


  • DELICIOUS
  • Google
  • RSS
24 x komentirano
  • RDEČA GARDA raus je rekel/-la:

    Pa kaže : Proletarcev, ki z revolucijo nimajo izgubiti drugega kot svojo revščino, v Sloveniji ni.

    Pa kje ti žviš Vizjakov Maži, te vprašam??

    Počak še mau, jih boš lahko veliko videl.Tolk jih bo, da jih boš celo ti opazil skozi svoj zaslepljen mozag.

    Svašta???

  • Enimenm je rekel/-la:

    Vizjak, s svojimi vele umnimi izjavami, striktno določaš meje med tako imenovanimi desnimi in levimi volivci. Dost nam je tega. Ti edino alternativo vidiš v komunizmu, socializmu kateremu smo se v večini odrekli že dve desetletji nazaj. Naj se ti ze neha kovcat po marksu in podobnih papkih, ki so bili krivi za mnozicne morije po svetu in za to, da se misljenje vedno vraca nazaj k primitivnemu, “ubiti” za vsako ceno. Nehaj tezit s sistemi, ki so ustavili razvoj cloveka in pomirili na milijone ljudi. Stopi iz svojega malega sveta in zacni enkrat gledat na svet kot globalno vas in ne kot nek peskovnik upranih glav. Dejte ze mir in nehajte opevat najvecje klavce 20 stoletja. Dost vas mamo.

    Ce si tako brihten, podaj neko alternativo, ki ne bo slonila na komunizu, zlaganem socializmu. Podaj nekaj, kar bo resnicno tvojega. Nekaj, ki bi imelo veljavo, reference. Za enkrat samo bevskas kot mali kuzek, ki zgublja kontrolo nad dogajanjem posvetu.

    • šifra je rekel/-la:

      odpraviti “igre”pohlepa “nekaterih” ..to je edina perspektiva..!

    • radivoj je rekel/-la:

      Sinko, ti pa malo preveč poslušaš atejeva hudovanja pa malo premalo s svojo glavo deluješ. Marx papak, ta je pa dobra. Si kar mislim, da si predstavnik vladajočega razreda, ki se boji za svoje privilegije, da tako vehementno in slepo udrihaš. Časa se tako ali tako ne da obrniti nazaj, spomina izbrisati tudi ne, nažalost pa ljudje težko obvladamo strasti, ki nas gonijo v pogubo. Nekateri potegnejo s seboj družino, drugi kolektive, tretji cel narod. Članek namreč kliče k premisleku, da v socialistični družbeni ureditvi ni bilo vse slabo in zgrešeno. Seveda če si vzamemo za izhodišče splošno blaginjo napram blaginji naj/spretnejših(sposobnejših). Očitno je ureditev trenutno taka, da ponuja veliko lepih priložnosti redkim za bajne kraje finančnih resursov iz sistemov, ki pa jih poganjajo ostali. Za to pa se pri osamosvojitvi in spremembi družbene ureditve nismo zmenili, saj smo v Ustavo zapisali, da je RS socialna država.

    • NoMercy je rekel/-la:

      @ Enimenm:
      do vsega kar je prišlo zaključno z letom 1946 v Evropi in potem še v 1950/60 v Aziji in Afrike sta Marx in Engels še najmanj kriva.
      Krivi so lastniki kajž, delodajalci in njihovi biriči, ki so si privoščili vsako deklino iz nekategoriziranega družbenega sloja za rit in joške šlatat. Če pa jih je njen brat / oče / jebec, znanec … le postrani pogledal med nedeljsko mašo so pa cele familije letele iz kajž, služb … še tista deklina.
      Aja, pa pankrt, ki so ga tako naflikali je sčasoma zrasel in se vprašal, zakaj imam njegov po_brat/sestra polno rit on pa prazno.
      In, ko župnik ni več imel odgovorov na to zakaj je enim slabo in utemeljitve, da je to božja volja nihče ni več kupil, je šlo pa za skrajševanje glav, redidtribucijo premoženja in sredstev …
      Tako da, se je dobro vprašati: le zakaj je kdo, ki razel pufa nima nič skrajšal koga, ki ima vse za glavo

  • Best on Tube je rekel/-la:

    Marx je v Komunističnemu manifestu zapisal naslednje: »Ko bodo v teku razvoja izginile razredne razlike in bo vsa produkcija skoncentrirana v rokah asociiranih individuov, bo javna oblast izgubila politični značaj. Politična oblast v pravem pomenu besede je organizirana oblast enega razreda za zatiranje drugega. Ko se bo proletariat v boju proti buržoaziji nujno združil v razred, se z revolucijo postavil za vladajoči razred in kot vladajoči razred nasilno odpravil stara produkcijska razmerja, bo s temi produkcijskimi razmerji odpravil eksistenčne pogoje razrednega nasprotja, razredov sploh, in s tem svoje lastno gospostvo kot razreda«…

  • Bor je rekel/-la:

    Človek je najbolj pokvarjena žival, zato mu je kapitalizem super zadevca.

  • NoMercy je rekel/-la:

    Lep opis preteklosti, vpliva na sedanjost in še kar dobra ocena
    —————tole bi pa dopolnil
    Slovenija se vedno bolj razslojuje in vedno več je revnih in tanjša se plast resnično bogatih. In ni več kot za četrtino tistih, ki plavajo in jim voda (še) ne teče v grlo
    ………..
    V SVN je 80%+ LASTNIKOV nepremičnin (hvala Jzbinšku!!) - in to je pogoj, da ne bo prišlo do kakšne socialne revolucije ali druge oblike redestribucije bogastva.

  • odstranjevalecrdečuhov je rekel/-la:

    Zakarpatski Vizjak, kaj porečejo tvoji otroci nad tvojimi skrajno propagandistično spridenimi prispevki,ki že mejijo na patološko -retardirano osebnost v zadnji fazi cerebralnega razkroja.

    • radivoj je rekel/-la:

      … v odnosu do kristalno objektivnimi spisi katerih nadljudi na stopnji popolnosti?

    • Vati Fakin Khan je rekel/-la:

      @odstranjevalec:
      tole za zadnjo vejico si pa verjetno vzel iz svoje odpustnice iz bolnišnice, a ne.

  • nesesekirat je rekel/-la:

    Bolj kot prebiram odzive, bolj mi je jasno, da večina komentatorjev članka NE RAZUME ali pa ga sploh ni prebralo, saj jim je že dovolj, da v članku “zagledajo Marxa ali socializem”. In taisti kritikanti so živa slika bivših komunistov-ne oni niso vedeli,ne ti današnji ne vedo, kaj je demokracija-med drugim tudi svobodno izražanje svojih mnenj (če ne gre za osebne žalitve na kakršnikoli osnovi).
    Odstranjevalec rdečuhov pa je sploh primer posebne vrste, pisari nekaj, kar še sam ne razume in je brez osnove z vsebino. In ker članka ne razume, se z žalitvami spravi na člankarja. In ta UR me je prisilil, da sem pogledal na koledar-za vsak slučaj 2x. Res smo leta 2009, ne 1949.

    • Lene je rekel/-la:

      Hvala, @nesesekirat, dobro povedano. Ne zavedajo se, so v svojem sovraštvu postali tisti, ki ga napadajo: tisti najbolj tazaresni komisarji, ki ne razmišljajo več, ampak udarjajo. Zaenkrat z besedami … a zdi se, da bi raje vihteli prave palice. Grozno.

  • Dvorni pisar z licenco je rekel/-la:

    Ena najbolj komičnih značilnosti levičarjev je vztrajno ponavljanje trditve, kako je komunizem idealen sistem, samo kaj, ko je vsakokratno ljudstvo dežele, ki ga ta bolana ideologija obsede vedno znova nevredno takega daru in zato zavozi eksperiment (zgodba z Jezusom, ki je umrl za grehe raje pred 2000 leti, pa ta ni vedela ne za svojo grešnost prej in ne za svojo posledično odrešenost potem je zgolj naključna) Zaradi tega smatrajo levičarji Marxa kot ultimativno odisejevsko/ašaversko figuro, ki kakor osamljeni mesija že enih solidnih 100 let caplja skozi zgodovino in vztrajno išče nekoga, dovolj čistega pohlepa (izvirnega greha) da bi njegov evangelij (zato o njem ne bomo dvomili) bil pripravljen sprejeti in uresničiti na Zemlji. Ker božanski primerki v tej naši solzni dolini pač nimajo sreče s smrtniki, vedno konča v največji revščini in svinjarji (betlehemski hlev) kjer poskuša tupoumno pastirsko rajo obsončiti z odešilnimi idejami, v zahvalo pa dobi bodisi debilne podpornike bodisi zlobno nehvaležnost.

    Preprosto niso sposobni videti življenja (ne zgodovinskega in ne sedanjega) izven luči svojega svetega besedila. In potem se čudijo, ko jih imamo za posebno religijo.

    • Bor je rekel/-la:

      … in obratno. Živimo namreč v dobi ortodoksnega militantnega kapitalizma :) = Fašizma

      Kje je kdo srečal kakega komunista? V komuni :)

    • konec je rekel/-la:

      torej zakaj se ne pridružiš ostalim….in se vrneš od kot si prišel?

    • konec je rekel/-la:

      V celi zgodovini marksizma so še vedno največ (IN EDINI) zaslužili “kulturni aktivisti”……EDINI…….

    • konec je rekel/-la:

      Pred nedavnim je bil v Ljubljani v (so)orgnizaciji evropske levice, ki ima svoje predstavnike tudi v evropskem parlamentu, posvetovanje levo usmerjenih (nekaj) intelektualcev in (nekaj) študentov z Metelkove na temo

      V celi zgodovini marksizma so še vedno največ (IN EDINI) zaslužili “kulturni aktivisti”……EDINI…….

      To je največja drhal…populistična, lažniva, krvoločno sovražna do drugačemislečih.

    • konec je rekel/-la:

      Se oproščam

      Pred nedavnim je bil v Ljubljani v (so)orgnizaciji evropske levice, ki ima svoje predstavnike tudi v evropskem parlamentu, posvetovanje levo usmerjenih (nekaj) intelektualcev in (nekaj) študentov z Metelkove na temo

      V celi zgodovini marksizma so še vedno največ (IN EDINI) zaslužili “kulturni aktivisti”……EDINI…….

      To je največja drhal…populistična, lažniva, krvoločno sovražna do drugačemisleči

  • Gregor je rekel/-la:

    Če je večini kapitalizem pobral njihovo človeško dostojanstvo in če predpostavimo, da ga hočejo nazaj, potem bodo verjetno zlahka ustanovili komunistično stranko in na naslednjih volitvah dobili večino glasov. Pa se to ne bo zgodilo. In zakaj ne? Ker se je večina (in sem avtor ne sodi) le nekaj naučila iz zgodovine in starih napak ni pripravljena ponavljati.

  • konec je rekel/-la:

    bolje , da bi to tiskala založba SRANJE.

    • Dvorni pisar z licenco je rekel/-la:

      hahahahahaha!:-)

      Čestitam konec, odlična in povsem pravična ugotovitev:-).

  • Dvorni pisar z licenco je rekel/-la:

    Levičarji, pozor!

    V ljudski republiki Kitajski je bila najdena: “Kača z eno nogo”.

    http://www.dnevnik.si/novice/neverjetno/1042299303

    Verjamete v posmrtno življenje ali reinkarnacijo?