22. september, 2009 | Denis Sarkić

Družinski zakonik razburja opozicijsko desnico

Gregor Golobič o novem predlogu družinskega zakonika, ki istospolnim partnerskim zvezam dopušča možnosti posvojitve otrok.
  • DELICIOUS
  • Google
  • RSS

V javno razpravo danes stopa predlog novega družinskega zakonika, ki izenačuje skupnosti istospolnih partnerjev z drugimi družinskimi skupnostmi in jim omogoča tudi posvojitev otrok. Koalicija predlog pozdravlja, v opoziciji pa mu nasprotujejo in napovedujejo možnost referenduma. Zakonik je po njihovem odvračanje pozornosti od resničnih problemov. Glede zakonske zveze, ki je predlagana kot življenjska skupnost dveh oseb, istega ali različnega spola, predlog zakonika ohranja načelo enakopravnosti zakoncev, je ob predstavitvi predloga družinskega zakonika dejal minister za delo, družino in socialne zadeve Ivan Svetlik.

V središče želijo po njegovih besedah postaviti otroka in njegove koristi. Novi predlog družinskega zakonika tako med drugim prepoveduje tudi telesno kaznovanje otrok, uvaja pa tudi institut zagovornika. Pristojnost odločanja o ukrepih za varstvo koristi otroka se prenašajo na sodišče, je pojasnil. Ker z družinskim zakonikom v središče postavljajo otroka in njegove pravice, bo imela država po njegovih besedah v prihodnje večjo možnost posega v družinske odnose. Novi predlog družinskega zakonika tako med drugim prepoveduje telesno kaznovanje otrok, uvaja pa tudi institut zagovornika. Pristojnosti odločanja o ukrepih za varstvo koristi otroka se s centrov za socialno delo prenašajo na sodišče.

Svetlik je še dodal, da bo kredibilnost teh odločitev zato višja, odločanje o pravicah otrok pa se “ne bo toliko problematiziralo kot doslej”. Centri za socialno delo bodo lahko v večji meri opravljali naloge, za katere so primarno usposobljeni, okrepila se bo zlasti njihova svetovalna vloga. Po besedah ministra za pravosodje Aleša Zalarja gre za skupni projekt dveh ministrstev ne samo pri pripravi samega družinskega zakonika, ampak tudi zato, ker mora to veliko reformo na področju družinskega prava podpirati ustrezna sprememba postopkovnih pravil.

Gregor Golobič o novem družinskem zakoniku:

Nediskriminatornost pri pravici do posvojitve otrok, ki jo prinaša predlog družinskega zakonika, je načelno utemeljena in jo poznajo tudi evropske države, s katerimi se želimo primerjati, je ob robu seje DZ dejal predsednik Zaresa Gregor Golobič. Dodal je, da se zakonik ne dotika samega postopka posvojitve otrok in posvojitve tako ostajajo predmet specifične obravnave. Dodaja, da “to ni nekaj, o čemer sme razpravljati politika”. Odločitev glede posvojitve mora biti strokovna, naloga politike pa je, da na načelni ravni zagotovi nediskriminatornost ter ustavno enakost, še meni predsednik Zaresa.

Pomembno načelo novega družinskega zakonika je varstvo temeljnih človekovih pravic, med katerimi gre po mnenju SD izpostaviti še posebej občutljive otrokove pravice. Kot poudarjajo v sporočilu za javnost, morajo biti prav otrokove pravice tisto zagotovilo in predpogoj, ki bo zagotavljal osnovo vseh drugih razmerij. To je po njihovih navedbah nazorno zapisano tudi v mednarodni in splošno priznani listini, v t.i. konvenciji o otrokovih pravicah. Slednja načelo maksimalne koristi otrok izpostavlja kot ključno vodilo ravnanja izvajalcev pri presojanju rešitev, ki se nanašajo na vsebino zakonik, še pojasnjujejo.

Predsednik SDS Janez Janša dvomi, da bo SDS podprla možnost posvojitve otrok s strani istospolnih partnerjev, kot piše v predlogu družinskega zakonika. Čeprav v stranki do tega še niso zavzeli stališča, je Janševo osebno mnenje, da taka rešitev “po nekih naravnih zakonih ne sodi v slovenski pravni okvir”. Sicer je Janša dejal, da je nekaj predlogov v zakoniku, kolikor jih je bilo možno prebrati, dobrih in bodo dobili podporo SDS.

Predsednica LDS Katarina Kresal podpira predlog novega družinskega zakonika, ki po njenem izenačuje pravice istospolnih partnerskih skupnosti z drugimi družinskimi skupnostmi. S tem se v slovenski zakonodaji po mnenju Kresalove postopoma odpravlja diskriminacija, kot je predvideno že v splošni deklaraciji o človekovih pravicah. Kot je zapisala predsednica LDS, ta deklaracija predstavlja osnovne pravne okvire v razumevanju pravic in svoboščin posameznika. Deklaracija po navedbah Kresalove nosi pomembno, “s krvjo plačano zgodovinsko spoznanje, da pomeni priznanje prirojenega človeškega dostojanstva vseh članov človeške družbe in njihovih enakih in neodtujljivih pravic temelj svobode, pravičnosti in miru na svetu”.

Prvak SNS Zmago Jelinčič je v zvezi s predlogom družinskega zakonika, ki predvideva možnost posvojitve otrok tudi za istospolne partnerje ocenil, da je to področje že zdaj dobro urejeno. Kot pravi, v stranki ne bodo pristali na “nobene posebne bonitete oziroma da se istospolnim partnerjem dovoli posvajati otroke”. “Smo proti posvajanju otrok s strani istospolnih partnerjev. Narava je naredila življenje drugače,” pravi Jelinčič. Kot pravi, je sam farmacevt in na to ne gleda s stališča študentov Fakultete za družbene vede, ampak iz čisto naravnega stališča. Posvojitev otrok s strani istospolnih partnerjev za prvaka SNS ni normalno.

Nov predlog družinskega zakonika je za predsednika SLS Radovana Žerjava “katastrofa”. Vodja poslanske skupine Jakob Presečnik pa je pojasnil, da v SLS pozdravljajo pripravo novega družinskega zakonika, “saj je zakonik potreben”. V stranki pa imajo po njegovih besedah precej težav s tistim delom zakonika, ki poskuša izenačiti istospolna partnerstva z družinsko skupnostjo, “ki je v veljavi v našem okolju” in da v SLS ne sprejemajo posvojitev s strani istospolnih partnerjev. Kot je prepričan Žerjav, bo predlog novega družinskega zakonika povzročil, da se bomo v Sloveniji spet ukvarjali z ideološkimi temami, namesto da bi reševali drugi težave.

Vlada po besedah podpredsednika NSi Antona Kokalja zlorablja inštitut družinskega zakonika, s katerim začenja posegati v temeljne družbene usmeritve oz. tradicijo slovenske družbe v zvezi z definicijo družine. Kot pravi, gre namreč “zgolj za zahvalni ukrep nekaterim redkim volivcem, ki so to vlado pred enim letom podprli”. V NSi jih skrbi predvsem to, da vlada z družinskim zakonikom “prihaja sedaj, ko je Slovenija v izjemno težki krizi, ko imamo praktično dnevno na cesti vedno več ljudi, za katere se ne ve, kakšna bo njihova eksistenca”.

Če predlog družinskega zakonika predvideva, da bi imeli istospolni partnerji možnost posvojitve otrok ali oploditve z biomedicinsko pomočjo, tak zakon v Sloveniji ne bo mogel biti uveljavljen, pa je dejal Aleš Primc iz stranke SLS. Računa, da bo v javni razpravi uspel prepričati predlagatelja, da takšno določbo umakne, skrajna možnost pa je tudi referendum. Primc, ki je bil leta 2001 pobudnik referenduma proti noveli zakona o zdravljenju neplodnosti in postopkih oploditve z biomedicinsko pomočjo, pravi, da predloga novega družinskega zakonika še ni videl in da se bo nanj odzval, ko bo prebral njegovo vsebino. Že sedaj pa lahko pove, da zakon, ki bi za istospolne zveze predvideval možnost posvojitve otrok, v Sloveniji ne bo mogel biti uveljavljen.

Aktivist za pravice istospolnih Mitja Blažič pa predlog družinskega zakonika “absolutno pozdravlja”. Kot je dejal, pričakuje, da bodo konservativni deli desnice nasprotovali zakoniku ter “zganjali moralno paniko in strašili z referendumom”. Blažič je pojasnil, da vsebine zakonika še ne pozna. V primeru, da drži, kar piše o zakoniku v javnosti, pa vsebina zakonika sledi odločbi ustavnega sodišča ter udejanja ustavno načelo enakopravnosti in nediskriminatornosti, je prepričan aktivist za pravice istospolno usmerjenih.

 


  • DELICIOUS
  • Google
  • RSS
139 x komentirano
  • bronjo je rekel/-la:

    Lepo od vlade, da bo poskrbela za enake pravice vsem. Upam, da ustavno sodišče zavrne referendum, če se bodo kekci organizirali za zbiranje podpisov.

    • rukar je rekel/-la:

      CVIKL NAJ DA V REJO SVOJE OTROKE, TEM, ZA KATERE VELJA ZAKON, ČE JIH NE MORE VZDRŽEVATI !

    • Over&Out je rekel/-la:

      General Glanzkopf bo za mnenje vprašal še stranko. Glede na to da ima njihovo 99% podporo, se bodo verjetno ravnali po njegovem osebnem mnenju. Vendar zanimivo, retorično obračanje krmila v levo. Tudi njegova politična vest je upogljiva?

    • PeternaVeter je rekel/-la:

      Ka pa če bi si raje, kr z kakimi kužki iz zavetišč probal mal družinskega vzdušja prićarat?
      ja pa nje ga funkat ej.
      Pijda, mal še pa bo voda Gor začela teči.

    • PeternaVeter je rekel/-la:

      my wife just had our fourth child. Now i can put my hand IN and make do a coin flip. )

  • kaktus je rekel/-la:

    Gre za pravice, ki jim po božjih in zakonih narave ne pripadajo, dedovanje je urejeno kot vsakemu državljanu ( komu daš, izročiš, je stvar darovanca ), vse to je še en prispevek k slovenski ofukjenosti !
    Mitja Blažič s partnerjem, pričakoval sem vajino udeležbo na GAY lepotnem tekmovanju v Španiji, veliko sta zamudila ! Zadnjico k steni, če je bronjo Bronjo blizu, za vsak slučaj !

    • bronjo je rekel/-la:

      Važno, da jim pripada po ustavi RS, za drugo pa si greš lahko piskat na frulico. Kdo je torej imel najlepšo frulico v Španiji ti, cvek ali rukar?

    • nemesis je rekel/-la:

      Po ustavi RS ne pripada pravica istospolnim do posvojitve otrok,sporen je samo člen zakona,ki naj bi jim omogačal pravice dedovanja in statusa izvenzakonske skupnosti.

    • nemesis je rekel/-la:

      Menim,da se pri otrocih zakoni ne morejo sprejemati tako na hitro.Kolikor vem,v Sloveniji ni veliko otrok za posvojitev in heteroseksualni pari dolgo čakajo,da lahko posvojijo otroke.Poznam tudi kar nekaj homoseksualcev,predvsem moških,ki kar pogosto menjavajo partnerje.Biološki otrok si ne mora sam izbirati starše,vprašanje je pa tudi,koliko je naša družba zrela,da tak otrok ne bo kasneje deležen zasmehovanj in travm.Poznam tudi kar nekaj posvojenih otrok,ki se znajdejo v stiski že v heteroseksualni družini,ko zvejo,da so posvojeni,ne vemo kakšne bi bile njihove reakcije,če bi bili posvojeni v istospolnih zvezah.Če pa partner iz prejšnje zveze že pripelje biološkega otroka v istospolno zvezo,se mi pa to ne zdi tako problematično.

    • Over&Out je rekel/-la:

      @nemesis: V Sloveniji je veliko otrok brez obeh staršev. Statistika, ki pravi da se na posvojenega otroka dolgo čaka sloni na dejstvu, da si vsak par želi novorojenčka. Starejših otrok si želijo le redki, ti otroci imajo zelo pogosto tudi travmatične izkušnje in jih je lahko težko vzgajati. Takih otrok je bistveno več kot pa parov ki bi jih posvojili. Po mojih podatkih pa istospolni pari posvojijo do trikrat več otrok kot heteroseksualni pari, prav tako jih zanimajo starejši otroci (predšolski).

    • Igor Đukanović je rekel/-la:

      Over&Out,

      starejši otroci kar po vrsti končajo v rejniških družinah. Te družine praviloma lepo skrbijo za njih, a so za to plačane mizerno. In obenem nimajo praktično nobenih pristojnosti pri njihovi vzgoji.

      Skratka sistem ni pošten do vseh.

    • Bralka je rekel/-la:

      Nemesis, ustava se sploh ne ukvarja s tem, kakospolni starši lahko posvojijo otroke. To ni ustavna materija, temveč zakonska.
      Ustavna materija je zagotavljanje enakopravnosti vseh ljudi.

  • kar.ena je rekel/-la:

    Bedno je, da se sploh razpravlja o možnosti, da bi lahko istospolni partneji posvojili otroke. Zaradi mene lahko počnejo kar hočejo ampak njihove pravice se za moje pojme končajo tam, kjer se začnejo druge - pomembnejše - pravice otrok, ki o svojem življenju ne morejo sami odločati, to je da živijo v normalnem družinskem okolju.

    Oči kaj je to?
    Oh ne vem, vprašaj mamico - ON ve.

    • Over&Out je rekel/-la:

      Normalno družinsko okolje? Kaj pa sirote? Ti namreč nimajo niti enega očka ali mamice da bi jih vprašali “kaj je to”. Glede na to da predlog zakona govori tudi o njihovi prihodnosti pomislimo še na njih. Njihovo “normalno” družinsko okolje je naša socialna služba. Pa tudi primanjkuje jih ne, vsak “normalen” par si namreč želi posvojiti novorojenčka, tako bo tudi njihova družina delovala najbolj “naravno”. Tisti malo starejši, ki imajo ponavadi tudi travmatične izkušnje niso zanimivi, seveda ker niso “normalni”. Po mojih podatkih pa istospolni pari posvojijo do trikrat več otrok kot heteroseksualni pari, prav tako jih zanimajo starejši otroci (predšolski).

    • bubi je rekel/-la:

      tebi “normalno” družinsko okolje zgleda ni kaj veliko koristilo…?

    • konec je rekel/-la:

      kar.ena kaj tudi jaz s teboj lahko počnem kar želim?

    • nemesis je rekel/-la:

      Odgovor na moj komentar:Če so ti otroci dovolj stari,naj se tudi sami odločijo ali želijo,da jih posvojijo istospolni partnerji,ali ne.

    • Over&Out je rekel/-la:

      Ne vem zakaj bi dolžnosti in odgovornosti socialnega delavca prelagal na otroka. Imamo institucijo ki je odgovorna za otroka, zato preveri v kakšno okolje ga pošlje. Sicer ne vem, vendar verjetno socialni delavec upošteva tudi želje otroka.

    • Igor Đukanović je rekel/-la:

      Nekje med desetim in dvanajstim letom se šteje, da otrok že lahko zavestno odloča o svojem skrbniku. Verjetno je to starostna meja, pri kateri se lahko opredeli tudi glede posvojitve in rejništva.

  • nina je rekel/-la:

    meni se ta zakon zdi super..
    moja družina s tem nima težav ena je mamica druga pa mama. in vse poteka kot bi moralo. in če mene vprašaš smo čisto “normanla družina” in mislim da najini otroci niso za nič prikrajšani.

  • Franci Iskra je rekel/-la:

    Očitno g. JJ ne pozna naravnih zakonov… Priporočam obisk kakšne knjižnice ali pa obisk kakšne od fakultet.

  • bronjo je rekel/-la:

    Hja, kaj bo vedel o naravnih zakonih nekdo, ki ima težave z orgazmom lepi ženi navkljub.

  • simple je rekel/-la:

    Franci Iskra, se strinjam! Vsi govorijo o naravnih zakonih pa pojma nimajo, da so naravni zakoni “precursor” človekovih pravic in temeljnih svoboščin.

  • Bo je rekel/-la:

    Najprej se mi zdi pospešeno teženje z referendumom neumno in nestrpno, če bo zakonik zdaj še nekaj časa v javni razpravi. Naj Svetilnika nasprotniki prepričajo z argumenti, a ne.

    Družina, oblika, definicija, to se zdaj hitro spreminja. Ustavni sodniki to vejo, veliko evropskih držav, ki jim lahko zavidamo, Švedska idr., so spremembe že sprejele, po moje bi bilo prav, da jih še mi.

  • liliput je rekel/-la:

    Janez Janša me je razočaral prvič v življenju…

    • Boris je rekel/-la:

      No ne ravno prvič, vendar se v glavnem z njim strinjam, tokrat pač ne. Čeprav se bojim, da bo če bo takšen zakonik sprejet prihajalo do zlorab in bodo zaradi mode istospolni pari preko vrste dobivali otroke v posvojitev, čeprav bodo na voljo “boljši” hetero pari.

  • maja je rekel/-la:

    Kaj,je bolje,dva istospolno usmirjena,ali pijanec v hiši,ali pa celo pol gnili rejniki ki jih socialna ne preveri?

    • kar.ena je rekel/-la:

      A če si istospolno usmerjen si pa imun na vse ostale anomalije? Nisem vedela, da ti istospolna usmerjenost zagotavlja, da boš dober starš.

    • bronjo je rekel/-la:

      kar.ena, prosim, če mi razložiš, zakaj dve istospolno usmerjeni osebi ne bi bila primerna starša, če predpostavimo, da sta v vsem enaka raznospolnima partnerjema razen v spolu?

    • abbau je rekel/-la:

      @kar.ena
      Nihče ne trdi, da je istospolna usmerjenost garant zglednega družinskega življenja, je pa res, da ti sama v tovrstnih partnerskih skupnostih vidiš ogrozitev pravic otroka, kot si zapisala zgoraj. Ne podtikaj drugim svojih lastnih neutemeljenih sklepanj.

    • konec je rekel/-la:

      Kaj,je bolje,dva istospolno usmirjena,ali pijanec v hiši,ali pa celo pol gnili rejniki ki jih socialna ne preveri?

      SAJ JE ISTO.

    • bronjo je rekel/-la:

      Igor, meni se zdi, da večina živali prakticira komunizem.

    • konec je rekel/-la:

      točno to branjo, zadel si bistvo, kaj ste komunisti….navadne svinje

    • bronjo je rekel/-la:

      Kakec, postajaš dolgočasen in nezanimiv.

  • Igor Đukanović je rekel/-la:

    Biblija je natisnjena s črnimi črkami. V Svetem pismu so črne črke. Črke v Bibliji so črne. Te črke so črne barve.

    A vam ne teži moj komentar? Ja, zakaj se pa potem vpikujete v en člen Družinskega zakonika?

    Družinski zakonik je odličen zakon, ki celovito ureja pravice in zaščito otrok in drugih članov družine.

    Janša pa bi lahko svoje zasebno mnenje o enem členu tega zakona zadržal zase. :(

    • Bo je rekel/-la:

      > družinski zakonik je odličen zakon

      Se strinjam, da je kar dober, ker je sodoben. To je pa res področje, kjer ne bi smeli biti preveč konzervativni.

  • angie je rekel/-la:

    Denis, kaj nisi JJ takoj vprašal, naj natančneje pojasni sintagmo “neki naravni zakoni”.
    Ali misli s tem tiste, ki so si jih nekoč davno izmislili rimskokatoliški cerkvenjaki?

    • Boris je rekel/-la:

      Običajni heteroseksualni zakon imajo tudi v drugih kulturah in religijah, ne samo v zahodnih katoliških.

  • Edi je rekel/-la:

    Ne razumem kaj ljudi tako moti da bi lahko homoseksualci posvajali otroke… Ne vem kaj ima zveze spolna usmerjenost staršev z njihovo zmožnostjo vzgajati in skrbeti za otroka - prosim če mi lahko to pojasnite s kakšnim argumentom, tisti ki gledate na stvari drugače kot jaz. Jaz vem da me nikoli ni zanimalo karkoli povezano s spolnostjo mojih staršev, sem to kar pustil pri miru, večina normalnih tako dela, ne vem kako bi potem lahko ljubezen in spolnost med dvema osebama istega spola kakorkoli vplivala na otrokov razvoj ali vzgojo, morda je problem v tem, da otroci homoseksualnih staršev v nobenem primeru ne bi bili sprejeti v različne religije, kar bi še zmanjšalo verno populacijo za nekaj malega…

    • konec je rekel/-la:

      narava, si že slišal za naravo?

    • konec je rekel/-la:

      porivaj ga tvojemu prijatelju ure, dneve, tedne, mesece in leta…………in imejta otroka, in takrat bom jaz postal tvoj zvesti zares stalinist.
      obljubim.

    • Carlos Contreras je rekel/-la:

      Zanimivo je pač, kako se mali seksualni zafrustriranec na veliko ukvarja s tem, kaj homoseksualci počnejo drug z drugim. V povezavi s pogostim omenjanjem zadnjice moje malenkosti, z dejstvom, da ima pri iskanju voljne seksualne partnerice silne težave, z nenehnim sklicevanjem na falično avtoriteto svojega očeta in sličnim, bi lahko domnevali, da pri omenjenem osebku obstaja silna negotovost glede lastne seksualne identitete.

    • konec je rekel/-la:

      teroristek, kakšne težave imaš?
      vsakič ko pohvalim kakega …………., se takoj oglasiš?

      saj vemo, samo ne kruli.

    • Carlos Contreras je rekel/-la:

      Ubogi naš Kakec ima očitno tudi težave z zoologijo, ne samo z družboslovjem, humanistiko in romantiko v praksi - bi pač lahko vedel, da krulijo prašiči, ki so sicer silno inteligentne živali, na žalost imajo pa parklje namesto prstov in se ne morejo oglašati na spletnih forumih. Če pa bi šla evolucija drugačno pot in jim podelila pravšnje okončine, pa sem prepričan, da bi tudi zmerno inteligenten pujs tako po pismenosti kot po vsebinski plati Kakca hitro prekosil.

    • nemesis je rekel/-la:

      Jaz menim,da zato,ker družba ni zrela,da bi tak otrok lahko živel v njej brez stigmatiziranosti.Zadnjič je bilo na A kanalu,da že v vrtcih ločujejo otroke po priimkih,da ne govorim o zrelosti družbe nasploh.Vsak komentator se mora sam vprašati,ali bi želel živeti v istospolni družini in ali bi dal svojega otroka v posvojitev istospolni družini.

    • konec je rekel/-la:

      teroristek, raje ubogi kot živalski komunajzer.

    • Carlos Contreras je rekel/-la:

      Zgornja poved je brez vsakršne stavčne logike. Ena! Pa mama naj pride v šolo!

    • monika je rekel/-la:

      Kako pa naj se to izvede, če pa ima dva očeta?

  • Edi je rekel/-la:

    Če se zakoni ne bodo spreminjali, nam bodo pač vladali tisti ljudje, ki so že davno mrtvi, tisti ki so pred desetletji pisali zakone…

    • konec je rekel/-la:

      so mrtvi ampak so imeli vsaj otroke….če boste vladali vi sterilneži bo konec vsega.

    • abbau je rekel/-la:

      @konec

      Ej, ej, ti mesijanski retorik, zakaj se pritožuješ, ko pa vsi vemo, da se ti ob sami misli na apokalipso redno dvigne? Stavim, da ga v normali in zunaj ideološko-rasističnega kiča, ki ga tako vneto propagiraš, ne spraviš pokonci.

    • konec je rekel/-la:

      za kakšno apokalipso govoriš?
      preveč rdečih tabletk povzroča privide…….

    • rdečabuša je rekel/-la:

      Edi Ima prav. Danes smo mi sterilneži na oblasti, zato lahko pišemo zakone , ki so nam všeč.
      Je tako preveč ljudi na tem svetu in smo mi dobesedno v modi, takorekoč IN.

      A niste poslušali Tajnikarja pa Mencingerja pa še druge pametne ekonomiste , ki so razpravljali O vprašanjih, povezanih s krizo, na včerajšnjem srečanju poslovnega kluba Socius Jože Mencinger, Dušan Plut, Matjaž Mulej, Jaro Berce in Maks Tajnikar.

  • konec je rekel/-la:

    ha, ha, ha -..ko naši prikriti stalinisti se delajo kao evropske liberalce (kar pa seveda niso in ne morejo biti zaradi kulturne in ideološke lobomotizacije) pravijo to kar pravi LAŽNIVEC.

  • konec je rekel/-la:

    Zakaj pa ne opicam?

    • Over&Out je rekel/-la:

      Kakec je začutil potrebo da se postavi za svoje pravice.

    • konec je rekel/-la:

      za opice se postavil ZAPATERO, ki jim je dal človekove pravice (aznar , če se ne motim, je spraševal, če jim bo dal tudi volilne pravice) Toliko v vednost.

      Ampak pot je ta, najprej istospolnim potem kak bedak (ampak seveda z FDV diplomo) predlagal, da lahko posinovijo lahko tudi opice.

    • Over&Out je rekel/-la:

      Aja? A boš kmalu lahko šel na volitve?

  • odstranjevalecrdečuhov je rekel/-la:

    Predlagam takojšnji praktični preizkus operativnosti zakona v vsakdanjem življenju: Milan Cvikel, razvezani in ponovno srečno poročeni sekretar je popolnoma zanemaril in se odrekel svo0jima dvema otrokoma.Že več kot leto dne ne plačuje preživnine , ne plačuje izplačanih otroških dodatkov in kar je največji zločin: otrokama je vzel ključe od družinske hiše in jih o+postavil pred vrata.Tipično za umazanega boljševika.Prepričan sem, da bo takojšno posvojitev zahteval pederski ljubljanski par, ki se že javno razkazuje in ponuja mastne denarce za nenaravno in satansko dejanje. Pozivam opisana pedra , da takoj po spremebi in sprejetju zakona vložita v proceduro zahtevek za takojšno posvojitev Cviklovih bivših otrok.

  • odstranjevalecrdečuhov je rekel/-la:

    Igorček,si se vrnil iz potepanja po auslandu?Ob tej vroči tematiki, ki ti je pisana ,si pravistrokovnjak.Verjamem, da bo pederski ljubljanski par z velikim veseljem posvojil in potemplal misliš misliš zavržena otroka.Kaj si timisliš je nepomemno ,ali ne?

    • Carlos Contreras je rekel/-la:

      Ne, Uničevalko, kaj misliš ti, to je nepomembno. A se kdaj sploh pogledaš v ogledalo in globoko zamisliš nad seboj?

    • konec je rekel/-la:

      beeeee, beeeeeeeeeee,
      čreda ovac ponovno
      beeeeeeee, beee

      dva zares bolna aktivista

    • Carlos Contreras je rekel/-la:

      Maminemu sinku se je povsem utrgalo. Žalostno.

  • dyboc je rekel/-la:

    narava tudi ne pozna zakonske zveze, prostega trga ali demokracije, recimo, pa smo se morali ljudje na vse navadit.

    cudno, a ne ?

    • Igor Đukanović je rekel/-la:

      Narava pozna zakonsko zvezo. Kolikor vem, nekaj podobnega prakticirajo siničke.

      Narava pozna demokracijo. Večinski sistem “parlamentarne” (ga-ga) demokracije prakticirajo race.

      Za prosti trg se me pa res dobil. Ne poznam primera.

    • bronjo je rekel/-la:

      Igor, meni se zdi, da večina živalskih vrst prakticira komunizem.

    • Dvorni pisar z licenco je rekel/-la:

      Zavoljo česa pa se levičarji torej razburjate,ako vas ljudje naslavljajo z izrazi, kateri so sicer v rabi za hlevsko živino.

      Prosto po študentu bronju bi morali biti zato hvaležni:-).

      Nekako se mi zdi, da z Đukanovićem delita mnogo skupnega. Ne bi me čudilo, če bi se izkazalo, da je bronjo njegov študent:-).

    • bronjo je rekel/-la:

      Boguhvala, da potemtakem ne bi bil prikrajšan za moškost, kot sta bila dunajska dečka Pisoar in Mefisto

    • Dvorni pisar z licenco je rekel/-la:

      Se počutiš prikrajšanega?

    • bronjo je rekel/-la:

      Kje pa, le žal mi je, da si ti prikrajšan za razum in logiko. Sicer pa si najbrž prima dečko.

  • ˙ je rekel/-la:

    Kaj pa stigmatizacija okolja, ki jo bo deležen otrok istospolnih partnerjev?

  • Dvorni pisar z licenco je rekel/-la:

    Imam razumen predlog.

    Naj se zakon dopolni tako, da smejo starši pred CSD prepovedati posvojitev svojih otrok homoseksualnim parom ( v obliki izjave oz. neke vrste “oporoke” za primer smrti).

    Tako bi homoseksualci mogli posvojiti biološke otroke svojih ravnotako homoseksualnih partnerjev. Ni tako redko bojda, da ima nekdo heteroseksualno družino in otroke, pa kasneje naznani, da je homoseksualec in oblikuje istospolno skupnost z drugim homoseksualcem. Nič nimam proti, če takšni ljudje posvojijo otroke svojih partnerjev. Ali otroke drugih ljudi, ki nimajo nič proti takim posvojitvam.

    S tem bi preprečili tudi bolečo možnost, da bi otroke staršev, ki misli na to ne prenesejo kasneje posvojili homoseksualci. Jaz žal ne morem sprejeti misli, da bi mojega otroka posvojil homoseksualni par. Ne glede na to, kaj si kdo misli o mojem pogledu na svet, menim, da mora glede vzgoje mojega otroka vsekakor biti spoštovana.

    Zbadanje gor ali dol, mislim da je to najbolj čista in poštena rešitev.

    • bronjo je rekel/-la:

      Pisoar, ne verjamem, da je pravno dopustno pisati oporoke za otroke. Saj niso premoženje, s katerim bi razpolagal po mili volji. Če pa se da danes narediti oporoko za otroke, bom jaz zapisal, da jih nikakor ne sme posvojiti ali dobiti v rejo katoliška družina. Torej je zakon dober, tak kot je.

    • Igor Đukanović je rekel/-la:

      Kakšna pa je današnja praksa CSD-jev? A otroke kar nekam potisnejo, ali najprej poskušajo najti najbližjega sorodnika, ki bi jih bil pripravljen posvojiti? Če so babice in dedki pri močeh, sem prepričan, da se najprej išče takšna rešitev. Glede na tvoja prepričanja in ker jabolko ne pade daleč od drevesa, se mi zdi, da se tukaj umetno išče problem, ki ga ni. :(

    • sofi je rekel/-la:

      Dobra ideja. Pa ne pozabi na listo neželjenih posvojiteljev tvojih otrok, ki jo boš posredoval CSD, uvrstiti tudi komunajzerjev, zamorcev, arabcev, udbomafijcev, čefurjev, ciganov, židov, muslimanov, Ljubljančanov in kar je še takega, s čimer se ne bi mogel sprijazniti.

    • Dvorni pisar z licenco je rekel/-la:

      @sofi

      Blebetaš.

    • sofi je rekel/-la:

      Aja,maš ekskluzivo.

  • PeternaVeter je rekel/-la:

    Groza!
    Funk_jenci zaćnite razmišlati malo z glavo!
    Pa ne se jebat,
    mal še pa me bojo res prepričali da bo 2012 konc sveta.)
    A dejansko hoče keri pede_rko(pa da ni lih iz umo-bolnice pršo) posvojit otroka?!
    ejejej.

    tale ponudba pa še vedno stoji:
    “…..Predlagam obisk “tehnične trgovine” in nakup trajnega magneta (sam da je magnet) (2 komada), ki ima po možnosti označena pola (N ,S (+ del in - del)).
    Po nakupu sledi vznemerljivi del:
    Poskusite približati enako oznaćena( polarizirana (+ na + , ali - in -)) dela magneta.
    Će vam uspe trajno skleniti takšno pozicijo (brez sekundnega in podobnih for).
    PROSIM objavite oz. javite, in JAZ postanem eden glavnih zagovornikov/podpornikov/omogočarjev
    homoseksualnega načina življenja (porok in posvojitev)……”

    ps.: raje ne beri, ker sem baje nestrpen homofob.
    lp

    • Bor je rekel/-la:

      A pedri na javni RTV, POP TV in A(anal) kanal te pa ne motijo :)

      Ker perejo otrokom možgane :))

      Moraš pa biti nadvse plemenito bitje.

    • sofi je rekel/-la:

      A to je tvoja logika? Z magneti boš dokazal, da homoseksualnost ne obstaja al kaj? Ker se enako polarizirana magneta ne spojita, zato se homoseksualci ne smejo poročat…..A to je tvoja demonstracija razmišljanja z glavo? To pa je fukjeno, ja, čestitke.

    • peternaveter je rekel/-la:

      ;)
      peder_ko_toti me nea motijo dokler nimajo pravice posvojevati otrok!
      Nea me moti tudi poroka med homotiranimi osebami.
      ;) bolše oprani možgani, kot pa umazani možgani.)

      Me pa fejst moti, ideja da bi lahko gej par posvojil otroka (100% proti moškim parom) ,
      Virus HIV se v sloveniji zelo hitro in vstrajno širi med moškimi gej osebki(eden od razlogov, da sem proti).

      Tale magnetna foja je pa kot primer nekega naravnega zakona . al pa tud, nje.

      Lahka pa tudi “našo” islamsko skupnost v sloveniji povprašaš za mnenje glede posvojitve otrok.

      eh, pozabi

    • Arctic je rekel/-la:

      V vsaki dani populaciji je 10% homotov. V cerkvenih krogih mogoče malce več. Če se skrivajo, fukarijo po grmovjih, plačujejo prostitute, hodijo po seks v tujino, ker se bojijo, da se izdajo, potem je tudi večja rizičnost okužbe. Če se stvari uredijo in se jim ni treba več skrivat, imajo stalne partnerje itd, potem je tudi manjša možnost okužbe.

    • PeternaVeter je rekel/-la:

      @arctić
      Nimam pojma kak pride do HIV.
      sem pa 100%, da trganje danke (tam ko pride drek ven) ne pomaga k preprečitvi okužbe(rane in fekali-je ne gredo skupaj). Pa četudi trgaš vedno eno in isto .
      sem pa ze prej povedo da nimam pojma kak HIV nastane!!!

  • kaktus je rekel/-la:

    GAČITE SE MED SABO KOLIKOR SE HOČETE IN POTEM PUSTITE ŽENSKE NA MIRU, DA NE NASTRADAJO ŠE ONE, DA NEBI BILO VEČ SLIŠATI ZA ENORM PORAST SIFILISA, AIDSA, KI GA PRETEŽNO ŠIRI TA RAZVRATNA, VSEGA PREOBŽRTA SKUPINA ! Ta razvrat pa plačujemo mi preko zdravstva za to neodgovorno ravnanje ! Gospod Rugelj vstani se in jim (tudi vladi ) razloži razliko med lepo, sočno pičko in vsrano ritjo, katere se poslužujejo !

  • NoMercy je rekel/-la:

    a lahko pedre in lezbe sedaj prisilim, da posvojijo moje pankrte :P

  • rdečabuša je rekel/-la:

    Pa kaj se desnica usaja. Sedaj smo zmagali mi in oni bi že lahko vedeli, da je bog je najprej sebi brado ustvaru.

    • Arctic je rekel/-la:

      ja, pa Adama si je tud.

    • DragicaJ je rekel/-la:

      Kaj je naredu Adam?

    • DragicaJ je rekel/-la:

      Kaj je samo posvojitev moteča?

    • bronjo je rekel/-la:

      Dragica, baje da si je Evo vzel analno in bil izgnan iz raja.
      Nič ni motečega, razen homofobnih izpadov, upam da, manjšinskega dela populacije.

    • kar.ena je rekel/-la:

      Pa ja, pri nas maš pravico da kaj rečeš sam takrat, ko se strinjaš z levaki, pa če podpiraš homiče, pa če tolčeš čez cerkev, kakor hitro pa misliš drugače, si pa nestrpen. Sej vem, da bi nas radi ukinili, sam to so že probal, pa jim ni glih ratal.

    • bronjo je rekel/-la:

      Kar.ena, ti imaš težavo s spoštovanjem pravnega reda te države, ki ti sicer zagotavlja pravico do drugačnega menjena o katerem pravnem vprašanju, a si vseeno dolžna spoštovati Ustavo in zakone. Kdo je koga najprej ukinjal, pa povedo zgodovinska dejstva.

    • konec je rekel/-la:

      bronjo tudi svinje lahko preveč govorijo

    • konec komunajzerjem je rekel/-la:

      Smrt komunizmu, svoboda narodu

  • sofi je rekel/-la:

    No, Bog si je najprej ustvaril Adama. če bi bil jaz Bog, bi si najprej Evo, jebiga.

  • odstranjevalecrdečuhov je rekel/-la:

    Kajmislite moji dragi,kako kaj porivajo v rdeči vladi???BOlj od zad ali ospred??

  • Borka proti komunizmu je rekel/-la:

    zgrožena sem, neverjetno komunjzarji

    trrrrrooool

    aaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa oooooooooooommmmmmmmmmmmmmmmgggggggggg

    • Ars Ignis je rekel/-la:

      Ha, kuharica borcev proti komunizmu, kdo pa je tebe od štedilnika spustil?

    • Nogavička je rekel/-la:

      Še več jezuitov … vse kar se ne sklada s podobo vatikanskih mož, je levičarstvo, komunizem in ples s hudičem, nemara?

      Od kje kompetence soditi o drugih? Bi mogoče lahko pred svojim pragom z enako vnemo?!

    • konec komunajzerjem je rekel/-la:

      Komunisti spadate v daleč v Azijo, odjebite

    • žeblj je rekel/-la:

      borec, pazi na svoje zdravje!
      ….in slovnico

  • gregor rozman je rekel/-la:

    bolje, da vzgajajo pedri sirote, kot pa cankarjanke slovenski narod.

  • TineB je rekel/-la:

    Folk je totalno neveden.

    Posvojitev je pravica posvojenca, ne posvojitelja!!!

    Novi DZak samo uzakanonja možnost, da se se v postopek za posvojitev vključi tudi istospolni par (v odločbi o 22. členu ZRIPS je US izredno zapisalo, da je spolna usmerjenost ena izmed osenbih okoliščin, ki jih oemnaj 14. člen ustave - enakost pred zakonom).

    O posvojitvi bo po novem odločalo sodišče na predlog strokovnih služb CSD - ki že danes svoje delo opravljajo zelo temeljito in precej parov (hetero) izločijo iz postopka zaradi “neprimernosti”. Pri homo parih bodo še toliko bolj strogi - tudi zaradi predsodkov. No koncu bo o posvojitvi odločalo sodišče - na podlagi največje koristi za otroka, ne pa potencialnega posvojitelja. Torej: četudi bi si nek jhomo (ali pa hetero) še tako želel posvojiti otroka, nima avtomatične pravice za to - le možnost priti do obravnave. Vse ostalo je v rokah CSD in sodišč.

    Sicer pa je v SLO posvojitev s starni parov (posvojitev tujh otrok) zelo malo. 20 - 25 letno. Pa še od tega je polovica teh posvojitev sklenjena v tujini - in se jih pri nas le prizna. Lani je ljubljansko okrožno sodišče priznalo tudi v tujini sklenjeno posvojitev s strani istospolnega para.

    Bo pa več posvojitev otrok s strani enega od istospolnih zakoncev / partnerja: ko posvoji otroka svojega zakonca / izvenzakonskega partnerja. Tu bo precej lažje dokazati korist otrok - še posebej če že določen čas živijo skupaj. A vse bo seveda spet odvisno od CSD in sodišča.

    To, da bo bodo zdaj homoseksualci dobili pravico do posvojitve je čista demagogija - ker je to pravica posvojenca, ne posvojitelja. Niti posvojitev ne bo avtomatična in bo pogoj zanjo aamo želja po otroku - ampak bo o posvojitvi odločalo vedno sodišče na predlog CSD. Glavno vodilo bo korist otroka - ne glede naželje bodočih posvojiteljev.

    Upam, da bo skozi javno razpravo to še večkrat razloženo - ker zdaj se debatira o zadevah totalno na pamet - in daleč od dejanske poante.

    Referendum? Če bo zakon sprejet kot je predlagan in bo potem zahteva po razpisu referenduma, bo 120% zahtevana presoja ustavnosti - in US ga bo 110% prepovedalo. Kot bo tudi kasnejše bodoče popravke zakona npr s starni desne vlade označiko za neustavne.

    Tista dikcija US, da je spolna usmerjenost ena izmed osebnih okoliščin, ki ne smejo biti podlaga za diskriminacijo in različno zakonsko obravnavo, je bila jasna. Poti nazaj ni. Treba bo pač na vseh področjih odpravit diskriminacijo do LGBT populacije - tudi v družinskem pravu.

  • [...] the top prize nevertheless went to Slovene Democratic Party (SDS) and its president Janez Janša, who said that adoption of children by same-sex couples “does not, considering some natural laws, [...]

  • suzana je rekel/-la:

    Samo tolažim se, da ste takšni ljudje, ki komentirate v manjšini, ker če imate otroke, me resno skrbi, pa novi družinski zakon gor ali dol. Če ga sprejmejo ali pa ne, bo ostalo dejstvo, da ste nekateri ljudje dejansko bolani in ogrožate najprej svoje lastne otroke, nato pa še vse ostale.

    Lep pozdrav, pa naj vam bodo komunistični, satanistični ali katerikoli duhovi v tolažbo, ko boste mislili, da ste normalni.