22. september, 2009 | Blaž Zgaga

Riedl zahteva od Patrie več kot 17 milijonov evrov provizij

  • DELICIOUS
  • Google
  • RSS

Avstrijski poslovnež Hans Wolfgang Riedl toži finsko podjetje Patria za več kot 10 milijonov evrov provizij, je pred nekaj minutami poročala finska zasebna televizijska mreža Nelonen. Gre za posredovanje pri prodaji 135 finskih oklepnikov Patria Sloveniji v skupni vrednosti 278 milijonov evrov.

Po pridobljenih dokumentih, ki so predloženi sodišču v Helsinkih, je skupna vrednost posla med Slovenijo in Patrio 231 milijonov 675.084,00 evrov. Riedl pa toži Patrio za dogovorjenih 7,5 odstotkov provizije oziroma 17 milijonov 373.631, 30 evra. Doslej je Patria Riedlu izplačala 3 milijone 642.385,75 evra za posredovanje pri poslu s Slovenijo.

Kot smo izvedeli, je Riedl prvo tožbo zoper Patrio vložil maja letos. V prvi zadevi je okrožno sodišče v Helsinkih odločilo, da zadeva ostane zaupna vse do glavne obravnave, ko bo sodišče sprejelo odločitev, ali bodo dokumenti te tožbe dostopni javnosti ali ne. Pri drugi tožbi pa je finski novinarki uspelo pridobiti sodno gradivo, še preden je Patria uspela z zahtevo, da se tudi druga tožba označi z oznako zaupno.

Iz dokumentov je razvidno, da se prva Riedlova tožba zoper Patrio nanaša na posel s Hrvaško. Riedl pa je navedel tudi, da je Patria zavrnila nadaljnja izplačila zaradi kriminalistične preiskave. Tako Patria kot Riedl nista želela komentirati razkritja, smo še izvedeli.

Medtem se kriminalistična preiskava zaradi domnevnega podkupovanja pri največjem orožarskem poslu v zgodovini Slovenije, ki jo vodi finski Nacionalni preiskovalni urad, nadaljuje. Finski kriminalisti so doslej uspešno končali preiskavo podkupovanja Patrie v Egiptu. Kazenska ovadba, ki šteje 9000 strani, je zdaj v rokah finskega tožilstva. Preiskava prodaje oklepnikov Sloveniji se bliža koncu, preiskava prodaje oklepnikov Hrvaški pa je v začetni fazi.

Po poročanju finske televizije YLE, 1. septembra lani, je bila pri poslu podkupljena vrsta slovenskih državnih uradnikov in politikov, vključno s tedanjim predsednikom vlade in predsednikom Slovenske demokratske stranke Janezom Janšo na čelu.

Blaž Zgaga

 


  • DELICIOUS
  • Google
  • RSS
65 x komentirano
  • bronjo je rekel/-la:

    Hja, prepričan sem, da četudi na Finskem dokažejo, da so v Sloveniji bile podkupnine, bo Veliki vodja vse zanikal in igra bo tekla naprej. Predaleč je Finska.

    • kaktus je rekel/-la:

      TUDI NA KNJIGOVODSTVENE IZRAZE SE NAŠ BRONJO SPOZNA IN JIH TOLMAČI ! Po vsej verjetnosti, to udbovsko ščene živi vse svoje življenje od provizij, skontov od svojih udbovskih pomagačev, torej ” za svojo rit, na tuj račun ! Leva svojat je “uspešna” samo , če je nekje zajedalsko prisesana , primer “ULTRA ” je že tak !

    • bronjo je rekel/-la:

      Kaktus, opozarjam te, da si nasilen in žaljiv do mene! Se bom pogovoril z rukarjem in cvekom, pa ne boš dobil frulice!

  • GG je rekel/-la:

    Kmalu ne boš več našel dovolj velikega kamna, da bi se pod njim skril …

  • poirot je rekel/-la:

    al’ prav se piše “provizije” al’ podkupnine?

    • bronjo je rekel/-la:

      Podkupnina je nekaj nelegalnega, provizija pa naj bi bilo plačilo za opravljeno storitev, torej nekaj, kar je dogovorjeno v pogodbi. Kot razumem, naj bi šlo pri Riedlu za provizije, pri naših pa za podkupnine.

    • poirot je rekel/-la:

      ne vem, če zakon o javnih naročilih pripozna kakršnekoli “provizije” tistim, ki so odločali, kdo bo dobil javno naročilo. In to v višini 278 milijonov evrov!
      to so lahko samo podkupnine!

    • bronjo je rekel/-la:

      Saj javni uslužbenci niso dobili provizij, te so šle Wolfu, Riedlu, Cekuti in še komu. Izvajalci razpisa pa so bržkone dobili podkupnine.

    • poirot je rekel/-la:

      samo Riedl, Cekuta, Wolf in ostali so te “provizije” prinašali slovenskim državnim uradnikom in politikom. Oziroma drugače rečeno: te provizije so se v tranferju prelevile v podkupnine ;-)

  • nesesekirat je rekel/-la:

    Dokazali Janši ne bodo nič, saj ni po “kisli župi” priplaval. Preveč posrednikov bo zabrisalo sled.
    Bo pa v Evropi ostala lepa “moralna karakteristika” našega “narodnega heroja”.

    • Nogavička je rekel/-la:

      Japajade, mož se je pustu ujet na mednarodnih zvezah s Sanaderjem. Pol se je pa še lagov, ko je trdil da se z njim po telefonu ni pogovarjal; no kasneje je pogovarjanje priznal, ampak dogovarjal se pa ni, za nobeno ceno, niti za ceno verodostojnosti Sove in obveščevalne službe. Kekec pač.

  • nesesekirat je rekel/-la:

    Bronjo,tako je. Provizija je, sploh v “mastnem poslu”, normalna stvar ( 30 let nazaj sem fantaziral o eni takrat najlepših “služb”- nabavni referent v veliki firmi s številnimi kooperanti, danes s.p. imenovanimi). Nekatere države jo celo priznajo kot poslovni strošek, če je sorazmerna znesku kontra strani-prodaji (razmerje je zakonsko določeno). Vprašanje je le, zakaj smo potrebovali kar dva posrednika in to, kljub zaupnosti posla, tuja. In še Rotis za povrhu. Ali vsa več desettisočglava slovenska birokracija ne premore par kvalificiranih ljudi, ki bi bili neposredno v imenu države skleniti posel. Konkurenca na trgu oborožitve pa je itak tako močna, da proizvajalci rade volje pridejo do kupca sami, na svoje stroške. Torej bi bilo za Riedla primerno napisati, da je prejel “provizijo”.

  • Bralka je rekel/-la:

    Spoštovani gospod Zgaga, ali se vam morda ne zdi, da je napočil čas, ko bi veljalo končno tega nesrečnega proizvajalca in vse njegove sodelavce preprosto pustiti sodni veji oblasti v suvereni prijateljski državi Finski in se vzdržati nekega poročanja s podtonom komentarja in manipuliranja? Ker stavki v stilu: po poročanju tega-in-tega (jasno, navede se vir, da ne bi kdo rekel, evo izmislili so si…) in potem se povzame nekaj, kar bi utegnilo delovati kot ocivrek, da bi javnosti “videla”, kaj za vraga so počeli….
    Kot bi si morda veljalo postaviti za kategorični imperativ (tisti kantovski), da se ne poroča polovičnih, četrinskih dejstev iz nekega spisa, kjer sodni postopek še ni končan, pa naj bo to v prijateljski državi Finski, pri nas doma ali pa v kakšni tretji državi s kolikor znosnimi demokratičnimi standardi in načelom delitve oblastnih vej? Kot bi si morda veljalo postaviti za kategorični imperativ, da se novinar vzdrži od nastavkov komentarjev pri stvareh, kjer sodni postopek ni končan. Naj šolani ljudje na več instancah zadevo preučijo in naj se odločijo.
    Naj vsak počne tisto, kar kolikor toliko zna. Vsak mora vedno znova preverjati, če je prišel do točke, ko se njegovo znanje in veščina izčrpata. Tudi raziskovalni novinar mora enkrat ugotoviti, da ni ne sodnik, ne tožilec in ne odvetnik in mora prepusti mesto njim. In to vedno znova, z vsakim primerom.

    Javnost itak ve, da je bil sum koruptivnih dejanj pri proizvajalcu oklepnikov. Naj zdaj lepo počaka sodno oblast, da se o zadevi razsodi.
    Javnost pri nas je bila tudi seznanjena s tem, da obstaja presumpcija, da nabava teh oklepnikov pri nas ni bila najbolj optimalna. In naj zdaj lepo počaka, da se ljudje, ki so odogovrni za to procesirajo, če je kaj za procesirati in da naj odgovorni ljudje iz tega posla rešijo, kar se rešiti da.

    Ne moremo tega reševati iz fotelja ali pa iz kakšnega štiblčka s kompjuterjem.

    • bronjo je rekel/-la:

      Bralka, načeloma se strinjam z vašim komentarjem, a se mi poraja vprašanje… Kaj če pri nas ne bi bilo ljudi kot je g. Zgaga? Bržkone pri nas preiskava ne bi bila niti začeta in depeše bi še kar ležale v predalih. In če se s takimi ‘nastavki komentarjev’, kot jih poimenujete, ne bi vršil nek pritisk na naše tožilstvo, bi to preganjalo zgolj finskega novinarja in ne tistih, ki so prekršili zakon. Če pa bi bilo pri nas tožilstvo neodvisno, bi sodil, da so taki nastavki komentarjev neprimerni.

    • Bralka je rekel/-la:

      Jaz zelo podpriam raziskovalno novinarstvo. Ampak postopek raziskovalnega novinarstva pri eni zadevi se začne in konča in ko zadevo pride v stanje, da se ugotovi obstoje verjetnosti za kaznivo dejanje in se uvede preiskava, tedaj bi bilo pametno, da bi novinar raziskovalec tozadevno javno utihnil. Iz naslednjih razlogov:
      - ujame se v skušnjavo, da postane tožilec in razsodnik hkrati, ker je pač toliko časa delal na materiji, da se od nje ne zmore več ločiti
      - obstaja dejansko tveganje, da bi pretirana vnema (govorim načelno) utegnila škoditi sodnemu postopku. Namreč, odvetnik obtožene strani bi brez težav uveljavljal trditev, da so sodniki okuženi z informacijami, ker so bili v času preden je steklo do sodnega postopka in v samem preiskovalnem stanju potencialno soočeni z mediji, ki so o zadevi pisali….in skladno s tem bi odvetnik bodisi zahteval izločitev sodnikov in počasi bi lahko zmanjkalo sodnikov (ker pač vsi berejo časopise)…in če ne bi o zadevi mogel nihče soditi, ne bi bilo procesa. Ali pa, če bi končno koga našli, bi že minilo nekaj časa, priče bi se vse manj spomnile in tako dalje in tako naprej…..

      Skratka, vsak mora najti eno točko, na kateri se velja ustaviti. Jaz se ta trenutek ustavljam kar se tiče komentiranja tele patriotske teme.

    • opazovalec je rekel/-la:

      madona, bralka,

      pa saj ti govoriš skoraj enako kot tista Janševa odvetnica Nina Zidar Klemenčič, zastopnica velecenjenega KONTROVERZNEGA poslovneža Ceranija v Sloveniji.

      raziskovalno novinarstvo nima zveze s sodnimi postopki!

      novinarji poročajo o tistem, kar je zanimivo za javnost, naj bo to na sodišču, ali ne.

      Organi odkrivanja so tisti, ki naj bi odkrivali kazniva dejanja (pa čepijo na Interpolovih depešah 15 mesecev, i nikome ništa), organi pregona naj bi preganjali storilce (dejansko pa blokirajo preiskavo, raje preganjajo prinašalce slabih novic a la Berglund), organi sojenja pa naj bi sodili - v Sloveniji očitno nikoli ne bodo, saj bo Brezigjeva verjetno zadevo zavrgla z argumentom, da niso ulovili vseh pajdašev, tako da ne morejo eni bolj nastradati kot drugi (ali se še kdo spominja izginulega pisalnega stroja Olympia?)

      Za bralko” pa bi bilo seveda najlepše, da bi pisali le PO tistem, kar se zgodi v sodni dvorani, in LE TISTO, kar bi določili sodniki oziroma mafijski odvetniki!

      A to nima zveze s svobodo tiska, svobodo izražanja in demokracijo. To bi bila paragrafarska diktatura!

    • konec je rekel/-la:

      bralka,
      dejstvo je le eno, da so novinarji edini nedotakljivi , ki lahko počno kar želijo in za to ne odgovarjajo

      berglunda in zgago v ZAPOR!!!

      OBA V ZAPOR in ključe proč, novinarje , ki delujejo za udbomafijio in so plačani za to, da delajo te svinjarije v ZAPOR!!!

    • Mirjana je rekel/-la:

      Bralka, to razmišljanje bi bilo čisto na mestu, če bi živeli v državi, kjer vladata pravni red, kjer bi državjljani lahko zaupali organom pregona ter sodni veji oblasti (to so tisti, ki menijo da so nedotakljivi in nepreverljivi).
      Ker pa temu ni tako je še kako prav, da imamo novinarje, ki opozarjajo na sramoto, ki se ve tej “štalci” že lep čas dogaja.
      Se moram strinjati z 007, čeprav mislim, da imajo zgoraj omenjeni organi močnejše zaledje kot je zgolj JJ.
      Res je, da mediji zelo radi zaidejo v vode “tržnih vrednot”, a vsaj izvemo kaj se dogaja za našimi hrbti in nenazadnje na naš račun.

    • Mirjana je rekel/-la:

      Bralka..
      .- ujame se v skušnjavo, da postane tožilec in razsodnik hkrati, ker je pač toliko časa delal na materiji, da se od nje ne zmore več ločiti
      res je, to se dogaja vsem nam, vsak dan,…dogodi se lahko, da sploh ne veš, se izogneš skušnjavi,.le da na koncu plačaš ceno lastne nevednosti.
      - obstaja dejansko tveganje, da bi pretirana vnema (govorim načelno) utegnila škoditi sodnemu postopku.
      tudi to drži, a če se depeše skrivajo po predalih, se ne mrdne s prstom, pa tudi ni posebne koristi:) Pri nas ni bilo zaznati nobene tendence po procesu, kakortudi ne sodeljovanju s Finci pri njihovi preiskavi.

      Tudi jaz se lahko pri tej točki ustavim, a le v upanju, da nam bodo novinarji vestno poročali o razvoju dogodkov na Finskem,..pri nas kaj prida vneme ne pričakujem,…tudi Zalar ne more delati čuda po zatečenem stanju.
      Trenutno je bistven problem dvig plač sodnikom in tožilcem, …in to za nazaj, sedaj, ter naprej.
      Če pa bodo še naprej tako neučinkoviti (mili izraz),..pa je naš problem in ne njihov :)
      sory,..na tem področju sem malo občutljiva::)

    • Mimi je rekel/-la:

      Bralka, tudi jaz se načeloma strinjam s tvojim komentarjem, kot Bronjo in Mirjana pa menim, da bi se sicer, če takšnih novinarjev ne bi imeli, vse pometlo pod preprogo in bi torej ostalo skrito našim pogledom, pravico pa imamo vedeti, nenazadnje gre za naš denar, za našo državo, torej za vse nas.
      In, kot pravi Mirjana, bi tako bilo možno le, če bi veljal pravni red oz. v splošnem drugačne vrednote.
      Sicer pa se strinjam, da je dobro počakati na *zaključek* in gre za dvorezen meč: po eni strani se je zato, ker so začel to raziskovat in o tem poročat, začelo malo premikati, po drugi pa to seveda oteži postopke.

  • NoMercy je rekel/-la:

    just follow the MONEY!!
    še za Kristusa ni dokazano, da ga nebi sprejemal :P

  • Sergej je rekel/-la:

    ha,pred nekaj minutami….
    kdo je zgago obvestil,da je “pred nekaj minutami” neka obskurna TV /če sploh je/ nekaj poročala
    kolega,ki živi na Finskem mi je dejal,da je zadeva “Patria” na Finskem v medijih nepomembna tema

  • KDO JE NASLEDNJI? je rekel/-la:

    Zgagonja spet pozornost išče.Dej smešen si!! Dokaze na mizo pa vam bomo vsi in levi in desni in zgornji in spodnji,skratka vsi verjeli.Dokler pa sam neki nakladaš si pa le lažnjivi klukonja kot tvoji nalogodajalci.

  • luka je rekel/-la:

    Fantje, če je JJ kriv ga odstrelite enkrat za vedno!

  • obama je rekel/-la:

    Kaj nabijaš cepec …kdo te sploh še jemlje resno..Kvikla ti bo Rode odstrelil,Kos tudi broji sitno…Ostane ti major Troha.Pejta s kitaro pred državni zbor

    Dokaz o Janši rabmo…kaj me briga Riedl,Jorma in nepodkupljivi Finci

    • Mirjana je rekel/-la:

      obama, kaj pa bi rad s tem povedal?…da nam že vlada rkc? Rode bo odstrelil,..a je to njegovo “orožje”? :)
      kdo broji sitno?…mišika,…:)

    • bronjo je rekel/-la:

      O’mama, baje da sitno broji Urška, ker se Ivanu ne dvigne.

  • odstranjevalecrdečuhov je rekel/-la:

    Zgagec,vse kaže, da si danes dobil judeževo nakazilo na svoj izdajalskiTR in si iz skritega kotička v domovini,kjer se preplašeno skrivaš že od lanskega leta ponovno pričel z izdajalskim početjem.REs je kot pravi VESTov pisec, n< Finskem ni NOBENEGA poročanja kaj šele seznanjanja finske javnosti o primeru PATRIE v Sloveniji.Svetujem ti, da se še naprej potuhnjeno skrivaš in bežiš pred prizadetimi, saj bo dokončna sodba pomenila tudi tvoj izdajalski žurnalistični konec.In takšnega si tudi zaslužiš,izdajalec.

  • nemesis je rekel/-la:

    Jaz še vedno ne razumem,zakaj finski novinar skriva dokaze proti Janši.Menim,da je prikrivanje dokazov kaznivega dejanja tudi kaznivo dejanje,pa kako da bankrotirana Hrvaška ima denar za Patrije,uspešnejša Slovenija pa ne,pa zakaj Hrvaška ni raje kupila oklepnikov Sistemske tehnike?

  • Marko je rekel/-la:

    Ko ga šljivi Blaža. Saj ima že priimek zadosti explanatoren.

  • 007 je rekel/-la:

    Budale belogardistične. Ali ne veste, da se dokazi ne kažejo vsepovprek in vsakomur, še posebej ne tu v Vatikanski Provinzii di Lubiana. Dokaze se pokaže tistim, ki jih znajo uporabit in to so Finski preiskovalci. Žal pa podobnih preiskovalcev v SLO ni, ker so onemogočeni s strani Mesije s Kaščakovga hriba ter velike tožilke, ki na vse kriplje brani lik i delo prej omenjenega.

    • konec je rekel/-la:

      vrni se v azijo , ajde….kaj sploh delaš v evropi

    • nemesis je rekel/-la:

      Sem iz partizanske družine,novinar mirno v tv oddaji lahko predstavi dokaze,če jih ima,saj jih tudi naši novinarji,če jih imajo.

  • konec je rekel/-la:

    sama politika, tudi na finskem……..

    tudi tale ideološko bolan propragandistični prispevek bedaka b ž

  • NoMercy je rekel/-la:

    eh, sama foušija vas je
    neprodktivci, ki samo luft kvarite :)

  • nesesekirat je rekel/-la:

    Podkupovalce in podkupljene v “arest”. Kdo to je , se (zaenkrat) še ne ve. Kristalno jasno pa je, kdo bo to plačal. Mi vsi skupaj, od najbolj zagrizenega “rdečuha” do njegovega “uničevalca” in vmes mi vsi, kar nas je še sposobnih kolikortoliko normalno misliti.
    Ko so se dajale in prejemale podkupnine se prizadeti niso ozirali na to, koliko nas bo vse skupaj stalo, niso mislili na nas. Mislili so na svoje riti, pa naj še sami skrbijo zato, kako jih bodo zaščitili pred “šeškanjem” pravice ki pa ima, kot je znano, zavezane oči. Žal dostikrat tudi zato, ker noče videti, ne,ker ne bi smela.

  • Bunekr je rekel/-la:

    Zgago. kok so pa tebe podplačal Vektorjevi?

  • 007 je rekel/-la:

    @konec

    ni kaj. Tudi na Finskem so na ablasti RDEČUHI. Boli, kaj boli črnuh. Resnica se je vedno še pokazala. Tokrat Herr Flick ne bo mogel poskpravit dokumentov za Mesijo.

    • Dvorni pisar z licenco je rekel/-la:

      Če se bo jasno pokazalo, da je Janša prejel en cent podkupnine, bom jaz prvi zahteval, da se ga obesi na najvišje drevo (v prenesenem pomenu seveda).

      Nekako pa dvomim, da bi človek, ki so ga tajne službe dvakrat poskušale neuspešno uničiti (afera JBTZ in Depala vas) lahko bil tako zabit, da bi vzel podkupnino pri takem orožarskem biznisu.

      Saj ni problema. Samo naj enkrat že predložijo te nesrečne dokaze. Kdor koli. Zaradi mene naj jih pripelje od vodke alkoholizirani rdečelični dedek mraz iz daljnega severa na saneh, ki jih bosta vlekla jelenčka Frodo in Gollum.

    • konec je rekel/-la:

      007 kaj pa ti sploh veš o finski, ajde vrni se v azijo …saj tudi finci spada jezikovno tja.

    • Carlos Contreras je rekel/-la:

      Rudolf, tisti z rdečim nosom, ne pa Frodo! Vse si pomešal. :(

    • Dvorni pisar z licenco je rekel/-la:

      Nisem pomešal, Carlos.

      Frodo in Gollum sta junaka, ki neskončno dolgo prenašata nekakšen mistični predmet, preganjana od temnih sil.

      V tem pogledu na moč spominjata na dva razvpita junaka, ki, preganjana od temnih sil, na prsih prenašata strašno skrivnost, katere kljub njuni silni želji ne moreta razkriti nespovečenim. Niti omenil ne bom, kateri od tega srečnega parčka me spominja na Golluma).

      Pričakujem pa, da bom do svoje, upajmo da ne prezgodnje, smrti izvedel za njuno strašno skrivnost (sem v zgodnjih srednjih letih). Nje razkritje me bo razveselilo kot božična (oz dedkomrazna) darila, in v tem pomenu je za Froda in Golluma povsem primerno, da nastopita v vlogi nožnega pogona.

    • Carlos Contreras je rekel/-la:

      Tisti prstan je bil od hudiča. Še hujši od poročnega. No ja …

  • misko je rekel/-la:

    Zgaga ni plačan od Vektorja ampak direktno od Kosa, le ta pa dobiva navodila od malega Murgelčana.
    Za takšnega pisuna ne rabiš veliko denarja podkupnine, je hitro zadovoljen.
    Zgaga je navadno trobilo, recepte mu piše Kos, ki je bolj intelegenten in obvlada posel kreiranja izmišljenih teorij zarot (Holmec Vič, Depala vas, …).
    Če bil Zgaga dec, bi vsaj enkrat svoje pisanje podkrepil s kakšnim dokazom, pa vedno pljuva ven trditve in se potem lepo potuhne ko se dokaže drugače.
    Sramota za Vest, da objavlja take novinarske spake !

  • nostradamus je rekel/-la:

    Ampak vreme je pa lepo te dni, a ne?

  • odstranjevalecrdečuhov je rekel/-la:

    Nagradno vprašanje za aktivne na VESTU: kje se trenutno skriva in prikriva notorični lažnivec, denunciant, udbo ovaduh, socialni podpiranec, sam ZGAGA, po domače tudi murgeljski lerpob.???

  • konec je rekel/-la:

    taki “novinarji” bi morali v ZAPOR in konec

  • odstranjevalecrdečuhov je rekel/-la:

    Dodatno nagradno vprašanje za aktivne na VESTU: kje se trenutno nahajam jaz …preverjeni kumrovški komunist ?

    1. v norišnici …
    2. v zaporu …
    3. v pederskem klubu…

    Obkroži odgovor !

  • CVEK je rekel/-la:

    Ne skrbite za uničevalka, on je dec tapravi babnice , proletarke so pizdile za njim đukele, bronje
    ga niso zanimale ! IMA žive dokaze o svoji nagnjenosti in neoporečnosti !
    Komunajzerje, vohljače je preziral celo življenje !