1. oktober, 2009 | Igor Bizjan

Komu slovenski film nastavlja ogledalo?

  • DELICIOUS
  • Google
  • RSS

Veselim se vsakoletnega pregleda filmske ustvarjalnosti, kjer izbrani ustvarjalci s pametjo zapravljajo davkoplačevalski denar. Najprej je potrebno z spoštovanjem pozdraviti novo bero filmskih slik, šele potem jih zarezati z ostrim, kritičnim očesom.

Uvodni film Slovenka je tekoč, predvidljiv filmski izdelek z glavno igralko Nino Ivanišin, ki se s Polono Juh (Igra s pari) poteguje za igralko leta. Če je mati hladna, pohlepna prasica, oče pa mehak, pubertetniško nedozorel sfaljeni glasbenik, ki hčerki ni uspel postaviti zdrave, vzgojne meje, potem je velika možnost, da se bo hčerka v življenju izgubila nit in varni kompas, ki ji bo omogočil prebroditi konfliktne položaje. Temeljno tesnobo blaži z željo po posedovanju, lažjo, krajo in manipulacijo, notranje je prazna, nesigurna, zaradi slabih izkušenj iz otroštva čustva odriva, varnost, osvobojeno ozemlje skuša pridobiti z nakupom stanovanja. Denarja ni, zato se zakreditira in začne prodajati edino edino rentabilno stvar, ki jo ima, svoje mlado telo, kar privede do številnih spodletelih srečanj.

Kozole ima odlični občutek za vroče, socialne teme, je odličen trgovski potnik svojih idej, zmanjka mu poglobljenosti pri subtilni karakterizaciji in razvoju likov, ki občasno izgubijo prepričljivost, meso in kri, obstanejo na površini … Čeprav se zgodba dogaja med slovenskim predsedovanjem Evropski uniji, so prizori mimohoda blindiranih vozil moteči, brez globlje metafore.
Pesmica, povabilo za ogled filma. SLOVENKA//joče/v gumbnici časa/njen trebuh je/razparan

Koprodukcijski dokumentarec Mostar United govori o sporih med muslimani in Hrvati, ki so med vojno eskalirali do tragičnih razsežnosti, a se niso izčistili, saj ob nogometnih tekmah vse medsebojno sovraštvo z neustavljivo silo zopet izbruhne brez kontrol in obžalovanja. Titova ideja o bratstvu in jedinstvu, ki se je hranila v komunizmu, je dokončno pokopana
MOSTAR UNITED//Razpadla bregova - rana, nikoli speta v tišino, odpuščanje

Dokumentarni celovečerec Rudija Urana, izpoved mladih iz vzhodne Bosne, ki so preživeli srebreniški genocid. Še en spomin na nikoli zaceljene rane na tleh nekdanje Jugoslavije, kjer se iz preteklih napak ničesar ne naučimo.
KO JE NEBO PREVISOKO IN ZEMLJA PRETRDA//spomeniki ječijo/v neskončni ravnini neba/beli, prosojni/do bolečine.

Hočevarjev mladinski film Distorzija spominja na Košakovega Outsiderja. Zanimivo bi bilo videti, koliko gledalcev bi si nabral v kinu. Zdajšnja generacija mladih ima svoje glasbene idole, ki jim pomagajo preskočiti krizo identitete. Punk jim še vedno pomeni poligon za razbijanje ustvarjalnih blokad in refleksijo konformizma, boja proti neustvarjalni avtoriteti, ki ponavlja stereotipne obrazce?
DISTORZIJA//Mladost ni norost,/požgani mostovi/so ekran,/vnebovzetje iluzij

Cvitkovičev kratki film To je zemlja, brat moj, se pomika v ezoteriko slik, podkrepljenih z poezijo izbrano iz avtorjevega prvenca, Lačna žival. Močne filmske slike ne potrebujejo dodatnih osvetljevanj,razlag, razpršijo se po krožnici časa … le v katere slike, nova okna bo odneslo subtilnega poeta.

Drugo dejanje Olma Omerzuja bi lahko bil skrivni biserček festivala. Lepa, diskretna, umirjena fotografija … Usahla ljubezenska zgodba mladih zakoncev govori, da pred blodnjami v glavi, kljuvajočemu nesmislu ne moreš zbežati, ne v zakon, novo službo, nikamor … Ko se začenjajo podirati iluzije, utvare, pričakovanja, se zamajejo čustveni temelji moškega in ženske, v borbi za ohranitev znosne samopodobe, smo vsi krhki in ranljivi, moški za osmišljanje potrebuje stvar, osebo, idejo za katero gori …

Že desetletje me sprašujejo, zakaj takoj zbežim iz dvorane, ko filmske slike izdahnejo, življenje je prekratko, da bi gledal odjavne špice, mar ne.

Igor Bizjan

 


  • DELICIOUS
  • Google
  • RSS
53 x komentirano
  • NoMercy je rekel/-la:

    Tole me zanima:
    Koliko je v slovenskem filmu slovenskega (če je že narejen in SLO DDV):
    - kostumi
    - tehnika
    - lokacije
    - igralci
    - tehnično osebje
    … skratka: koliko % stroškov izdelave filam je slovenskega??

    • joze je rekel/-la:

      povprecen slovenski film je 80-90% domacega denarja -filmski sklad
      nekateri dobijo sredstva od eurimage ali drugih eu virov vendar redko in nikoli ne levji delez budgeta ki ga vedno nudi filmski sklad/ ministrstvo za kulturo
      ekipe so vecinoma 90% slovenske in se pretakajo s filma na film
      tu pa tam uvozijo kakega kamermana ali montazerja da se kje drugje dobijo kak cent

  • Nikolovski je rekel/-la:

    @ No mercy - več kot ti slovenstva skrivaš v svojem imenu.

  • NoMercy je rekel/-la:

    @ Nikolovski: vidim, da je za tebe vsega kar je več kot dve črki v eni besedi preveč.
    Aja, pa jaz denar služim izven SVH in ga trošim v SVN - a se mi zato kaj oprosti :P

  • luka je rekel/-la:

    mah slovenski film itak sucks….

  • bine bone je rekel/-la:

    Komu le. Levaki se bojijo filma Angela Vode, skriti spomin. Za tekmovalni program Prix Evrope v Berlinu je dober. V Portorož pa se ga ne upajo uvrstit na festival. Levaška beda!

    • sofi je rekel/-la:

      Ja, blazno se ga bojim. Ga bomo itak vidl na TVSLO itak je SDSovski, ma dam zdele desno jajce, da je brezveze.

    • Mimi je rekel/-la:

      Morda da je za Berlin aktualen, no meni pravzaprav (sam film, izvedba) ni bil všeč oz. sem bila razočarana. Zdi se mi kul, da so se lotili to posnet, tudi Silva Čušin dobro igra, a v bistvu pa me kot rečeno filmsko ni pritegnil… Sem več pričakovala… Nekako tog, nekako *pomanjkljiv*.
      Pač slovenski. ;o))
      Tudi meni so SLO filmi mimo, so pa seveda izjeme in spet jih ni tako malo.
      Morali bi ostati pri simpatičnih filmih tipa Tistega lepega dne in Ne joči Peter ipd. (skratka, Štiglic je bil res Car!).
      Sicer pa mi je bil všeč od novejših Od groba do groba in še veliko bolj Petelinji zajtrk (no tega sem pa z največjim užitkom gledala, še posebej nad igro Vlada Novaka sem okol padla, pa tudi Pia Zemljič se mi je zdela super, skratka, kar vse mi je bilo všeč :))

    • sofi je rekel/-la:

      No,Mimi nekak ti zaupam, ne vem zakaj, ampak mi zdej ni žal, da ga nisem videl. Ti si uredu,

    • Mimi je rekel/-la:

      a dej! Thanx! :)
      No sej nisem nek znalac pa imam poseben okus za filme (všeč so mi tud zateženi, pa grobi - npr. šizim na Tarantina, Kill Bill mi je bil ful všeč, Fight club in takšno, Stanovalec Polanskega, ki se mnogim zdi do daske morbiden in se ga nikjer ne omenja med njegovimi najboljšimi filmi, pa se meni zdi briljanten -njegovo remek delo- in je med mojimi najljubšimi filmi), tako da me ne smeš preveč upoštevat.
      Ga pa ni napak videti (filma Angela Vode), vseen ga glej kdaj, ko bo spet, je vseen poučno ga vidt. :)
      Pa tko, sej zgodba je kul, sam men se je zdela preveč suhoparno povedana, bi se jo dal boljš podat.

    • sofi je rekel/-la:

      Ma ne govor, jao, valda, Kill Bill pa Fist Club, pa itak Tarantino, Ma itak si uredu, Edin tvoji smajliji mi mal najedajo, ampak to je zato , ker sem moški. Nobody is perfect.

    • Mimi je rekel/-la:

      no lepo ko tko kul poveš (nekaj dobrega pa nekaj malo ne tolk dobrega, pač tko kot je).
      jaz jih pa ful rada uporabljam, ker tudi ko pišem, jih na svoji faci uporabljam ;) - velik se smejem in mam nenehno mimiko, pa še rada se tko bolj slikovito izražam oz. ‘obogatim’ besede.
      pa še rišem, pa sem morda še bolj nagnjena k nekakšnemu ‘krancljanju’.
      so mi pa to že rekli, sam jih nočem zarad tega nehat popat (kar skor že avtomatično se mi pritisnejo). ;)

    • sofi je rekel/-la:

      ma, uredu, dej. evo, sploh ni tolk težko, lej ;)

  • bine bone je rekel/-la:

    Na TVSLO je že bil. Miško si šel takrat spat, kot kure ob štirih popoldan. Tvojih klopotcev, ki ti sigurno med hojo šklepetajo pa četudi jih šenkaš, sigurno ne bo maral nihče.

    • sofi je rekel/-la:

      Aja, je že bil, pizdA, full dobr, janšistična koordinacija. Jebemti, partijska disciplina, svaka čast. Še dobro. da sem ga zgrešil, fak.

    • Mimi je rekel/-la:

      * za Sofija in ostale morebitne zainteresirane:
      danes je na tvs1 [ob 19:55] film Angela Vode, skriti spomin.

    • sofi je rekel/-la:

      Ful hvala Mimi,zelo lepo od tebe, gledam. Un klasični slovenski overplay zaenkrat.

    • sofi je rekel/-la:

      Eh ja. Slab film. Sicer pa pamflet, politikanstvo. Škoda za Angelo, še po smrti se jo zlorablja v politične namene.

  • bine bone je rekel/-la:

    Full, dobr full, čakamo na levaško verzijo Angele Vode. Nekaj v rangu Logaške klavnice. To bi bil dober
    ful film poln rdečih zombijev z krvavimi očmi in noži od katerih bi kapljala kri. Full akcija. Zombi klavnica sredi Dolenjega Logatca. Tam so žrtve hudo mučili in na koncu dobesedno zaklali. No, dober bi bil tak film. Zdajšna kulturna ministrica bi lahko napisal scenarij, režisirala tudi. Ah, jaz bi dal to kar Weissovi za napravit. Full!

    • Carlos Contreras je rekel/-la:

      Nekam čudne seksualne fetiše imaš, Bine. Zanimivo.

    • hedda je rekel/-la:

      Hm, ali mi lahko kdo pojasni, kaj je bilo v filmu o Angeli Vode politikantskega?

      Meni se Vodetova nikakor ne zdi zlorabljena v politične namene, saj je bil film izvrstno poantiran… Da je za svobodoljubnega človeka, ki misli s svojo glavo, udejstvovanje v politiki pogubno. In da je bistven konkreten človek in ne neko abstraktno človeštvo.

      Meni je bil ta igrani dokumentarec všeč. In kot tak se mi zdi neprimerljiv z drugimi igranimi slovenskimi filmi.

  • bine bone je rekel/-la:

    Tako. Sigurno pa bi potegnil film, En delovni dan v klavnici. Da ne bi ti naš ljubu ljudje smatral živali kot
    poljski pridelek. Film bi bil zelo poučen. Zato pa bi moral to učit že pri čist majčkenih, otrocih. Simo Dubajić pa bi moral biti za svetovalca. No, saj jih je tudi tukaj še sigurno kaj živih. Recimo kakšnih od pripadnikov KNOJ-a po 9. 5. 1945 leta.

    • Carlos Contreras je rekel/-la:

      Kdo bo pa nastopil v vlogi glavnega hudobca? Pavle Ravnohrib?

    • Mimi je rekel/-la:

      “Kdo bo pa nastopil v vlogi glavnega hudobca? Pavle Ravnohrib?”
      :)))

    • Mimi je rekel/-la:

      Si se čisto ufural… Sam da bi si ga dol vlekel z neta, je b.v.
      Sej, kot je rekel Carlos C., ga bodo gotovo še predvajali (čudno da ga niso večkrat, v bistvu).
      Ja, jebeš tak lajf. Sam kaj čmo, takle mamo.
      Jp, enako!

    • Mimi je rekel/-la:

      *ne vem kaj se je zgodilo s komentiranjem (enega mi sploh ni objavilo, tale zgornji pa se je sem pripopal, namenjen pa je bil zadnjemu Sofijevemu [23:07]).

  • bine bone je rekel/-la:

    Na avdiciji bi sigurni našli veliko takih, ki bi z največjim veseljem to odigrali.
    Tisto o živalih pa sem dodal, ker je 4. oktober-svetovni dan varstva živali. Ma, se kdo sploh spomni, razen na krožniku. Dobr današnja mladina ima več sočutja do živali. Še zdaleč pa ni idealno. Planet Zemlja je klavnica in najmočnejše čustvo na njej je strah. Torej tem za filmanje kokor hočeš. Ne pa neke bolane teme, k nakonc fičota zakopljejo recimo full.

  • bine bone je rekel/-la:

    Ma, na avdici bi jih našli veliko, ki bi radi odigrali tako vlogo. Tisto o živalih pa sem dodal samo zato, ker je 4. oktober-svetovni dan varstva živali. Se kdo sploh na to spomni? No, na krožniku že kot hrano. Mlada generacija je res bolj sočutna do živali, toda ni še idealno. Zemlja je klavnica in najmočnejše čustvo na njej je strah. Tem za filmanje kolikor hočeš. Ne pa takih čudnih tem, k na konc zakopljejo fičkota.

  • sofi je rekel/-la:

    dej ti zrihti bine bore, maš veze pr janši, da dajo na torrente, da vidmo te groze komunizma.,

  • sofi je rekel/-la:

    ma,jebenti, če bi bil jaz Janša, bi videel u vsaki vasi. jebenti ste nesposobni vi črnuharji.

    • sofi je rekel/-la:

      Angelo Vode v vsako vas, jebem vam mater neodomobransko!!!!! A je to partijska disciplina!!!!!! A smo za to stal na Roški????Hočem videt Angelo!!!! Apreveč prosm, mogoče?????

  • sofi je rekel/-la:

    Jebenti, davke plačujem, na Roški sem stal (jaz kreten), v TO sem zalegal pred kasarno v 10 dnevni vojni, jebem vam mater, hočem videt Angelo Vode.

  • sofi je rekel/-la:

    O, pizda. Angelaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Da te vidim, jebemti, A vi SPLOH ČUTTE KOLK TRPIM????????

    • Carlos Contreras je rekel/-la:

      Sofi, sem prepričan, da bosta mojstra Granda in Možina slej ko prej ustregla tvoji želji in nas vse spet razveselila s predvajanjem Angele po TV.

    • sofi je rekel/-la:

      Carlos, ti si uredu. Sam jest hočem, zdele kle!!!!!! Sem veteran domovinske vojne, mamu vam jebem!!!!!!!Ležal pred šentviško kasarno in srkal pivo, pezdetje!!!!!!!!

  • sofi je rekel/-la:

    Mah,grem pa spat. Jutr služba. Jebeš tak živlene. Sam jebem vam pa mater, pizde neodomobrnske. Lahko noč. Lepo spite. Fak. Vas ni sram. Sam res. Se opravičujem, sam ste pa pezdetje.

  • bine bone je rekel/-la:

    Kaj se duvaš pizda! Mi smo pa ležal okrog kasarne Franca Rozmana Staneta. Pa snajperisti na bližnji strehi tovarne Julon pizda przadeta.

  • bine bone je rekel/-la:

    Najbrž. Tale softi je še od takrat doza, do nas ga ni nič prišlo. So vsega požlampal pezdetje ki so ležal okol kasrne v Šetvid. Zdaj pa se nekaj opravičuje. Tako gremo spat. Lahko noč.

  • Gal And je rekel/-la:

    Malo nivoja, če se da, razpravljalci! Saj niste v srednji šoli!
    Lep pozdrav kritikom in razpravljalcem! Vpišite se na fejstbuk!
    Adijo pa zdravi ostanite, je škoda časa za vaše pisanje. Pokličete se na kavo !!!!!!

    Lep pozdrav vsem domačim filmskim ustvarjalcem in čestitke za še en FSF

    Galand Alibian

  • Marko je rekel/-la:

    Res ste kulturniki, ala vam vera.

  • Name je rekel/-la:

    Luuupčka!

  • bine bone je rekel/-la:

    Gal And. Imaš prav. Škoda se je tukaj ukvarjat s kakršno kol debato na temo Slo. filma.
    Itak je to sama politika. Teme, ki se tičejo naše polpretekle zgodovine se ne upa nobeden začet.
    Sam nekaj potem pluvajo in drugač misleče označjo za neodomobrance. No, tudi ta tema bi bila zanimiva, če bi se je kdo lotil. Kulture pa pri na ni. Je sam politika. Potem je pa tudi debata na to temo samo politika na petek trinajstega.

  • bine bone je rekel/-la:

    Jebiga. Ostanimo mi raje na domačih tleh. Kako komiji globalizirajo Slovenijo. Že ves čas imenvani igrajo umazano igro-umazani posli. Film pa je že bil posnet. Igrajo, Bryan Brown, John Goodman in Sam Neill. Naš kulturniki z ministrico pa kar spijo. Posnamejo pa lahko film na temo brezposelnih teh je nekaj preko 80 tisoč. 40 odstotkov več kot lani. Bruto domači prizvod pa je tudi padel na polivico lanskega. Film bi bil uspešnica. V tej temi je toliko andrealina, najmanj še za tri filme.

  • bine bone je rekel/-la:

    Najbolj, da začnejo trde porniče snemat.