2. oktober, 2009 | Vest

TAKLE MAMO - NPT, letalonosilka Gruzija, G20 v Pittsburghu …

Globalni pregled dogodkov s Katjo Buda.
  • DELICIOUS
  • Google
  • RSS

NPT (Non Proliferation Treaty) - pogodba o neširjenju jedrskega orožja
NPT oziroma Pogodba o neširjenju jedrskega orožja je nastala leta 1968 na pobudo Irske in Finske, ki sta tudi prvi podpisnici. Do sedaj jo je podpisalo 189 držav, nepodpisnice so štiri; Indija, Izrael, Pakistan in Severna Koreja.
Temelji pogodbe so neširjenje jedrskega orožja, razoroževanje obstoječih jedrskih sil in miroljubna uporaba jedrske energije. 5 držav ima uradno priznan status jedrske sile. Njihova obveza je preprečevanje prenosa orožja ali tehnologij za proizvodnjo orožja nejedrskim državam in zaveza, da v vojni ne bodo uporabile jedrskega orožja proti državam, ki takšnega orožja nimajo. Države brez jedrskega orožja so se s pogodbo zavezale, da ne bodo raziskovale, iskale ali razvijale tega orožja.
Pogodba priznava odtujljivo pravico vseh suverenih držav, da uporabljajo jedrsko energijo v civilne namene. V okviru tega je za uporabo lahkovodnih reaktorjev dovoljeno bogatenje urana. Agencija, ki bdi nad uresničevanjem pogodbe je IAEA.

IRAN
21 septembra letos je Iran obvestil IAEA, da gradi nov obrat za bogatenje urana v bližini mesta Kom. Inšpektorji agencije bodo lahko vršili nadzor v skladu s svojimi pristojnostmi. Po besedah iranskih predstavnikov, bodo v obratu uran bogatili do 5%, tehnično je podoben tistemu v Natanzu.
Ameriški predsednik je takoj komentiral gradnjo iranskega obrata, čigar obstoj je presenečenje za zahodne obveščevalne agencije. Novogradnja demonstrira nepripravljenost Irana, da bi spoštoval zaveze iz resolucij Varnostnega sveta ZN in zahtev Mednarodne agencije za jedrsko varnost. Zahod Iranu očita, da o gradnji ni obvestil Agencije, kar predstavlja izziv politiki neširjenja. Svojo zaskrbljenost izraža tudi generalni sekretar ZN Ban Ki Moon, odhajajoči vodja Agencije pa pravi, da Iran z zatajitvijo drugega obrata za bogatenje urana krši sporazume.
Varnostni svet v resnici deluje v nasprotju z NPT, saj Iranu prepoveduje povsem legalno dejavnost. Vse dosedanje ugotovitve inšpektorjev ne potrjujejo sumov o obstoju vojaškega jedrskega programa.
Turški premier Erdogan je Izrael in ZDA posvaril pred morebitnim napadom na iranske jedrske objekte. Takšno noro dejanje bi imelo grozovite posledice ne le za Iran, ampak tudi za širšo regijo in svet v celoti.
Britansko časopisje se je dokopalo do vsebine sestanka med vodstvoma MI6 in Mosada. Glavna novica je, da namerava Savdova Arabija ne nasprotuje izraelskemu bombardiranju iranskih jedrskih objektov. To pomeni, da bodo izraelskemu letalstvu dovoli prelet njihovega zračnega prostora. Savdova Arabija in Izrael drugače nimata vzpostavljenih diplomatskih odnosov.

IZRAEL
Prvič po 18 letih Izrael, ZDA, Japonska in večina evropskih držav niso uspeli preprečiti sprejetja resolucije generalne skupščine IAEA, ki Izrael poziva k podpisu NPT in omogočanju inšpekcij v izraelskem jedrskem centru Dimona. Resolucija je bila sprejeta z 49imi glasovi za. 45 držav je bilo proti ali so bile vzdržane. Proti so bile članice EU in ZDA. 16 držav se je vzdržalo. Resolucija ni obvezujoča, ima le precejšno simbolno težo. Izraelski predstavnik je resolucijo ocenil kot kontraproduktivno, saj so druge bližnjevzhodne države vodile razvoj jedrskega orožja kljub temu, da so bile podpisnice NPT.
Izraelu je vseeno uspelo doseči pomembno zmago. Preprečil je sprejetje resolucije, ki jo je predložil Iran. Ta bi prepovedovala članicam IAEA napade na jedrske inštalacije drugih držav članic.

BRAZILIJA
Če se okoli iranskega jedrskega programa nabirajo temni oblaki, oziroma radikalni ameriško-izraelski krogi celo naklepajo napad, se v brazilski jedrski program vsaj javno ne vtika nihče.
V kratkem namerava odpreti svoj lasten center za bogatenje urana. Podobno kot iranska je brazilska gradnja obratov za bogatenje potekala tajno. Čeprav ima Brazilija šeste največje rezerve urana, vso gorivo za dve elektrarni uvozi. Njen sedanji dobavitelj je evropski konzorcij za bogatenje urana URENCO. Ko bo brazilski obrat deloval, bo proizvajal več obogatenega urana, kot ga je potrebno za jedrski elektrarni. Do leta 2014 bodo lahko pokrivali le lastne potrebe, potem pa nameravajo obogateni uran tudi izvažati.
Pozicija ameriškega zunanjega ministrstva je ta, da sta iranski in brazilski program neprimerljiva. Brazilija je miroljubna država. Uporabo jedrske tehnologije v vojaške namene ji poleg NPT prepoveduje tudi ustava.

LETALONOSILKA GRUZIJA?
Gruzija naj bi leta 2015 dobila prvo ameriško bazo. To naj bi bila obljuba, ki jo je dobil predsednik Sakašvila na sestanku s Hillary Clinton. Informacija je prišla iz virov blizu gruzijskega političnega vrha. Pentagon že pripravlja načrte za ta projekt.
Za postavitev ameriških vojaških oporišč v Gruziji se najbolj zavzemajo republikanski kongresniki, za podporo Pentagona pa lobira bivši podpredsednik Cheney. Načrt bo moral najverjetneje potrditi Kongres. Če ga bo, bo dana zelena luč za gradnjo oporišč in nastanitev okoli 25.000 ameriških vojakov. ZDA naj bi tako v Gruziji zgradile dve kopenski in eno pomorsko oporišče. Ne Rusija in ne Turčija nista navdušeni na povečano vojaško prisotnost Američanov na območju Črnega morja.

GRUZIJA KRIVA ZA NAPAD, RUSIJA ZA VSE OSTALO
Poročilo o poteku vojne v Južni Osetiji in Gruziji, ki ga je naročila Evropska unija, je končano. Gruzija je začela z agresijo prva. Začelo se je z obstreljevanjem južnoosetijske prestolnice in poskusom njene zasedbe. To je resna kršitev mednarodnega prava. Poročilo pravi, da je gruzijski napad sledil mesecem provokacij. Ruske enote so odbile napad in nasprotnike potisnile v Gruzijo. Čeprav je bil ruski odgovor na napade na njeno vojaško osebje najprej upravičen, pa kasnejšega odgovora in vdora v Gruzijo ni mogoče razumeti kot obrambe, še manj pa v luči uporabe sorazmerne sile. Gruzijskih trditev, da je Rusija v Južno Osetijo še pred začetkom vojne poslala močne vojaške okrepitve, ni mogoče potrditi.
V petdnevni vojni lanskega avgusta je bilo ubito 850 ljudi, 100.000 jih je zbežalo iz domov, 35.000 jih je še danes razseljenih.

link na naše poročanje lanskega avgusta

TRETJI SVET – PO KATRINI G20
Zaradi zasedanja G20 se je življenje v Pittsburgu ustavilo, zaprte so bile šole, trgovine in službe, ustavne pravice so bile suspendirane. V zraku so krožili helikopterji, nad njimi lovska letala, patruljni čolni so nadzorovali reko, oklepniki ulice. Mostove je zaprla in varovala Nacionalna garda. Na cestah in mostovih so bile postavljene žične ograje in betonske barikade. Mestni prevozi niso vozili v center, več čas zasedanja je bil ustavljen AMTRAK, torej železniški promet. Center Pittsburga se je spremenil v militarizirano mesto duhov. V operaciji varovanja predstavnikov 20 najpomembnejših držav sveta je sodelovalo 4000 policistov in 2500 gardistov. Pripadnikov obalne straže, letalstva in varnostnih služb ni štel nihče. Samo razmerje med demonstranti in policijo je bilo vsaj 2:1 v korist policije.
Ker se teroristi niso pojavili, so nindža želve izvajale pokazne vaje na demonstrantih. Prek dneva so bile policijske enote v glavnem le nadležne, v temi so prikazali vse svoje veščine. Aretiranih je bilo preko 200 demonstrantov, ki razen redkih izjem, niso bili nasilni.
Voditelji držav G20 se v resnici niso zmenili nič pretirano pomembnega. Velike besede o strožji zakonodaji in nadzoru nad finančnim sektorjem niso dobile potrditve s podpisi medržavnih sporazumov.

ZJEBANI OSVOBODITELJI - IZ VOJNE V ZAPORE
20.000 britanskih vetaranov vojn za osvoboditev & demokratizacijo Iraka in Afganistana sedi v angleških in velških zaporih ali pa so na pogojnem izpustu. Probleme z zakonom ima tako dvakrat več vojakov, kot jih trenutno služi v Afganistanu.
Desetina vseh zapornikov je bivših vojakov.
Njihov delež se je od začetka bitk za osvoboditev Sveta zvišal za skoraj 1/3. Po vrnitvi v civilno življenje se soočajo z nezmožnostjo integracije, veliko jih trpi za posledicami post-travmatskega stresa, njihove družine razpadajo. Največkrat so obsojeni zaradi nasilja v družini ali nasilja na sploh. Trpijo zaradi depresij in drugih vedenjskih motenj, nagnjeni so k alkoholizmu in zlorabi drog.
Podobno se je dogajalo vojakom Falklandske vojne. V letih po vojni je storilo samomor kar 270 veteranov, več kot dejanskih žrtev vojne. Teh je bilo na britanski strani 255.

SAJ DRUGI POČNEJO ENAKO
Rimokatoliška cerkev ima precejšnje probleme z devianti v lastnih vrstah. Namesto, da bi se organizacija problema lotila javno in se od tovrstnih posameznikov ogradila, njihova dejanja najraje prikrije, njih pa razpošlje na nove naloge po svetu, da niso dosegljivi organom pregona. V ZDA morajo nadškofije žrtvam zlorab izplačati kar 2 milijardi $ odškodnin,. Na Irskem se je zaključila 9 letna preiskava, ki je ugotovila, da so nune pretepale in poniževale vsaj 30.000 otrok. Vatikan je zaradi obtožb, da probleme v lastnih vrstah prikriva in zlorabe omogoča, šel v protinapad.
Izjava stalnega vatikanskega opazovalca v Združenih narodih pravi naslednje:
Katoliška cerkev temeljito čisti svoje vrste! Ostali morajo storiti enako.
Le 1.5 do 5% katoliške duhovščine je vpletene v spolne zlorabe otrok. Večja verjetnost je, da pride do zlorab v družinskem okolju, s strani prijateljev, sorodnikov ali sosedov.
Zlorabe s strani duhovščine ostalih verskih skupnosti so enako obsežne, če ne še večje.
Večina duhovščine vpletene v seksualne zlorabe ni pedofilov, imajo le radi moške v puberteti.

Jura Štok

 


  • DELICIOUS
  • Google
  • RSS
12 x komentirano
  • Marko Crnkovič je rekel/-la:

    Imajo radi moške v puberteti? Odlično! Tako kot ti? Dober zaključek, pohvaljena. No, cel prispevek.

  • konec je rekel/-la:

    Marko Crnkovič?
    A tisti balkanski rdečuh iz UDBODNEVNIKA?

    ha, ha, ha, ha, ha, ha.

  • konec je rekel/-la:

    še en novinar, ki dela sramoto novinarstvu?

  • Jura Štok je rekel/-la:

    Gospod Konec, zadržite se prosim pri notranjepolitičnih temah. Tam delujete bolj suvereni.

    • šifra je rekel/-la:

      ..sej niti (notranjih) ne obvlada…!
      (očitno samo odpiranje ventila)…
      ..ravno enga sem dons vidla ,k po cesti vse skup zmerju ,.!vidu vse rdeče še rusijo in stlina …. se sprašujem ,kaj povzroča (pri nekaterih) to “odmaknjenost ” …v realnosti..! ….povem ,da se men smiljo..! to sem dons lahko ugotovila …! (tut tabletke nimajo (več) ućunka)….

  • NoMercy je rekel/-la:

    evo še zadnja šansa: če že Katja nima majčke, da bi več kože pokazala (lahko ji jo sponzoriram :P )
    pa vsaj kamero postavite na takšen kot, da bo več videti :P

    • šifra je rekel/-la:

      … poslušajte “kaj ” pove..!…gledanje itak ni prepovedano..sam ne pol izpadit ,k “slinavi” hormončki”.. škoda ker tkole …preusmerjte.. (”pozornost”)… to si sploh ne zasluži …lumpi…!

  • Amir Samardžič je rekel/-la:

    Dober prispevek ni kaj….hvala

  • Tomaž Štih je rekel/-la:

    Katja, kako to da te ni na Facebooku?

  • NoMercy je rekel/-la:

    zadnjič se je nekdo javno pohecal na račun istospolnih “staršev”: ” .. kako pa kaj tvoja očeta?”
    No ta hec bi lahko bil tudi takle: a tvoj ne_očka je pa naš novi župnik? // Tvoji ne_mamici pa lepo pašejo nunske obleke …