8. oktober, 2009 | Vest

TAKLE MAMO - Poneverbe z blagoslovom ZN …

Globalni pregled dogodkov s Katjo Buda.
  • DELICIOUS
  • Google
  • RSS

PONEVERBE Z BLAGOSLOVOM ZN
Odstavljeni pomočnik misije ZN v Afganistanu Peter Galbraith je javno napadel ravnanje ZN v času volitev v Afganistanu. Kar 1/3 glasovnic za Hamida Karzaija naj bi bila ponarejena. Največjo odgovornost za to naj bi nosil njegov nekdanji šef, Norvežan Kai Eide, ki se ni zmenil za opozorila opazovalcev na terenu v pripravi in izvedbi volitev, preprečil pa je tudi posredovanje informacij volilni komisiji o zelo nizki volilni udeležbi v pokrajinah, kjer je bilo zastraševanje Talibanov najuspešnejše. Povsod tam je bila večina glasovnic ali vse namenjene predsedniku Karzaiju. V eni izmed teh pokrajin naj bi bilo oddanih 10x več glasovnic od dejanskega števila volilcev na voliščih. Predstavništvo ZN v Afganistanu je, da bi se izognilo polemikam in obtožbam o ponaredbah, hitro potrdilo zmago predsednika Karzaija, obseg ponaredb pa označilo za nepomembnega. Karzai je zunanjemu ministru celo ukazal, da naj protestira, ker se Američani vtikajo v afganistanski volilni proces, diplomatu Galbraithu pa grozil z izgonom iz države. S tako skorumpiranim volilnim procesom je bila Talibanom predana največja strateška zmaga v zadnjih osmih letih. Obstaja pa tudi možnost, da druge etnične skupine ne bodo priznale legitimnosti volilnih rezultatov, kar lahko privede do popolne dezintegracije države.
Najverjetneje bi z vnovičnim štetjem in izločanjem ponarejenih glasovnic Karzajev volilni rezultat padel pod 50%, kar bi pomenilo drugi krog volitev. Volilna komisija namerava ponovno prešteti le 10% od 3000 glasovnic, ki so uradno sumljive.
Drugouvrščeni predsedniški kandidat Abdulah Abdulah pravi, da zaradi vloge misije ZN v afganistanskih predsedniških volitvah resno trpi ugled in kredibilnost ZN. Pozval je tudi k preiskavi vloge vodje afganistanske misije, torej Norvežana Kaia Eideja.
Generalni sekretar Ban Ki Moon je odstavil Galbraitha minuli teden, po tem, ko je v javno prišla vsebina njune korespondence, uradno zaradi osebnostne nekompatibilnosti. Po Galbraithovi odstavitvi je protestno odstopilo vsaj 5 uslužbencev misije ZN v Afganistanu. Aha, pa btw začenja se 9 leto vojne.

POROČILO ZLATEGA KAMNA
Svet za človekove pravice ni glasoval o 575 stranskem poročilu, spisanem pod vodstvom južnoafriškega sodnika Richarda Goldstonea. Poročilo je podroben popis vojnih zločinov storjenih decembra in januarja v Gazi in ukrepov proti kršiteljem. Glasovanje o njem je preloženo na marec. Poleg Izraela, ki vidi sprejetje poročila kot smrtni udarec mirovnemu procesu med Izraelom in Palestinci, so bile največji nasprotnik glasovanja ZDA, EU in Rusija. ZDA so izsilile preložitev glasovanja na marec prihodnje leto. Med nasprotniki glasovanja se je znašel celo palestinski predsednik Abas, kar je izzvalo množične demonstracije na vseh palestinskih teritorijih in diaspori. Nad takšno izdajo so bili presenečeni celo ministri iz vrst Fataha, mnogi privrženci pa zahtevajo njegov odstop.
Goldstoneovo poročilo je ključno. Sprejetje poročila bi pomenilo, da bi ga moral obravnavati Varnostni svet, na podlagi sklepov poročila pa sprejeti resolucijo o nadaljnih ukrepih. Poročilo predlaga Varnostnemu svetu dodelitev zadeve Mednarodnemu kazenskemu sodišču, če v roku šestih mesecev obe strani ne izvedeta kazenskih preiskav o vojnih zločinih. Hamas je obljubil takojšen začetek preiskav, Izrael tega ne bo storil, saj ni hotel sodelovati niti pri zbiranju materiala za poročilo.
V ofenzivi na Gazo je bilo ubitih 1400 Palestincev, od tega vsaj 1/3 žensk in otrok. Na izraelski strani je bilo ubitih 10 vojakov in 3 civilisti. Goldstonovo poročilo obtožuje obe strani vojnih zločinov, vendar je palestinskim namenjeno le eno od 31 poglavij.
Popoln preobrat se je zgodil z zahtevo Libije po izrednem zasedanju Varnostnega sveta ZN na temo Goldstoneovega poročila. Zahteva je bila odobrena, Varnostni svet se bo sestal takoj, preložitev obravnave na marec ni uspela, kljub izdajstvu Abasa in njegovih svetovalcev ter uslužnih arabskih držav.


NE MORA POMENITI DA

Ker irski volilci v prvem poskusu potrditve Lizbonske pogodbe niso zmogli poguma za pravilno odločitev, so bili 17 mesecev kasneje na popravljalnem izpitu. Tokrat je test pravilno rešilo kar 67% volilcev. Nasprotniki Lizbonske pogodbe so pro-evropske stranke obtoževali demagogije in izkoriščanja strahu pred recesijo in izgubo dela, v primeru, da bi se odločili napačno. Predsednik Evropske komisije Barroso je referendumski izzid označil kot velik dan za Evropo in velik dan za Irsko.

REVŠČINA & BOGASTVO
Rubežniki so zasegli večino patruljnih avtomobilov policijiske enote v zvezni državi Illinois. Občina z 8000 prebivalci se je znašla v finančnih težavah, zato je banka zaplenila 5 od 7ih policijskih avtomobilov. Težave so tudi z osebjem, šerifa je zapustilo ¾ namestnikov. V najboljših časih je imela policija zaposlenih 29 ljudi, danes le še 5.
Bratska pomoč je prišla iz dveh virov. Šerif se danes vozi s SUVom, ki mu ga je posodil guverner države Illinois, pri delu mu pomagajo prostovoljci in pripadniki policije države Illinois. Nekaj občin na Floridi je izvedelo za tegobe v Illinoisu, zato so tja poslali odvečne patruljne avtomobile.
Mesto Detroit je izdalo 5000 prijavnic za finančno pomoč pri nastanitvi in plačilu komunalnih storitev. Že pred dvanajsto uro je županov urad izdal obvestilo, naj ljudje na občino ne hodijo več, saj je občinsko zgradbo in okolico preplavilo tisoče pomoči željni h meščanov. Nekateri so v vrstah čakali celo noč, rešilci so odvažali nezavestne, policija je komaj vzdrževala red med čakajočimi.
Čeprav se nebo ruši večini Američanov, obstajajo seveda tudi izjeme. 400 najbogatejših Američanov je v zadnjem letu svoje premoženje povečalo za 30 mrd $. To je sicer le 2% povečanje, pa vendar dovolj, da bi lahko za celo leto zaposlili 500 tisoč učiteljev. 400 najlepših in najpametnejših ima tako skupno kar 1,6 triljona $ premoženja oziroma 3,9 mrde na glavo. Dovolj, da bi za 20 let zavarovali vse državljane brez zdravstvenega zavarovanja ali omogočili povsem brezplačno visoko šolstvo.

ZA VOJSKO DENARJA NIKOLI NE ZMANJKA
Ameriška vojska namerava prihodnje leto razširiti vojaško bazo na Guamu. Projekt je ovrednoten na 15 milijard $, bazo bo širilo okoli 20.000 delavcev. Večina teh bo najverjetneje Kitajcev, Filipincev in Korejcev. Kar nekaj kongresnikov si zato prizadeva, da bi bila večina delavcev državljanov ZDA. Gradbeni sektor je recesija najbolj prizadela.
Pentagon namerava Iz Japonske preseliti 8000 marincev (Third Marine Expeditionary Force) in 15.000 članov vojaških družin. 6 milijard $ bo za nastanitvene objekte prispevala Japonska. Baza bo postala glavno oporišče in logistični center na Pacifiku. Poleg letal bo lahko sprejemala tudi podmornice in letalonosilke.

EKOLOŠKI ODTIS
Med pripadniki super bogatih ljudi na svetu je veliko takšnih, ki so zagrizeni okoljevarstveniki. Problema pa v glavnem ne vidijo v energetski požrešnosti razvitega sveta temveč v rasti svetovne populacije. Rast svetovne populacije in globalno segrevanje naj bi bili dve plati istega kovanca.
V resnici vsi merljivi podatki kažejo, da sta fenomena v obratni korelaciji. Predeli sveta, kjer populacija raste najhitreje, so predeli, kjer se izpusti toplogrednih plinov povečujejo najpočasneje. V obdobju med 1980 in 2005 je podsaharska Afrika k rasti prebivalstva prispevala 18,5 % in k povečanju toplogrednih plinov le 2,4%. V istem obdobju je bil severnoameriški delež k rasti prebivalstva 4%, delež povečanja izpustov pa kar 14%.
Območja z nizkimi izpusti so v celoti prispevala kar 63% delež rasti prebivalstva. Celo več, 1/6 svetovnega prebivalstva je tako revna, da ne ustvarja omembe vrednih emisij. Urbani reveži in brezdomci tretjega sveta ne le malo trošijo, v glavnem se ukvarjajo s prebiranjem in recikliranjem smeti. Njihov obstoj bi tako moral biti koristen tudi v očeh bogatih belih ljudi, ki brez slabe vesti pozimi ogrevajo odprte bazene ali pa potujejo s privatnimi letali in helikopterji. Večina tovrstnih ekologov naredi več okoljske škode v enem dnevu kot povprečen Afričan v celem svojem življenju.

Jura Štok

 


  • DELICIOUS
  • Google
  • RSS
7 x komentirano
  • NoMercy je rekel/-la:

    ufff se dobro vidi linija životka
    okoli tega pasu bi pa tudi jaz dal svoje šape
    in pobožal dol proti bokom :P

  • Bor je rekel/-la:

    Res fascinantni podatki :) In prav ta nepotrošniški svet želijo uničit. Res logika. Gremo bombardirat Luno.

    V obdobju med 1980 in 2005 je podsaharska Afrika k rasti prebivalstva prispevala 18,5 % in k povečanju toplogrednih plinov le 2,4%. V istem obdobju je bil severnoameriški delež k rasti prebivalstva 4%, delež povečanja izpustov pa kar 14%.
    Območja z nizkimi izpusti so v celoti prispevala kar 63% delež rasti prebivalstva. Celo več, 1/6 svetovnega prebivalstva je tako revna, da ne ustvarja omembe vrednih emisij.

    Večina tovrstnih ekologov naredi več okoljske škode v enem dnevu kot povprečen Afričan v celem svojem življenju.

  • Bor je rekel/-la:

    Izrael je poročilo apriorno in žaljivo zavrnil ter napovedal, da bo storil vse, da do preiskave obtožb ne bo prišlo. ZDA so mu obljubile pomoč. Eno in drugo smo žal lahko pričakovali. Le redki pa so verjetno pričakovali, da bo blokado Goldstonovega poročila dosegla t. i. palestinska oblast. Mahmud Abas je svojemu odposlancu v Ženevi naročil, naj glasuje za polletno preložitev obravnave poročila v svetu za človekove pravice Združenih narodov.

    Komentatorji pravijo, da so ZDA in Izrael tako močno pritiskali na Abasa, da se je uklonil. Ker če se ne bi, bi bila ogrožena mirovna pogajanja. Rad verjamem, da sta omenjeni državi res pritiskali na Abasa. Res je tudi, da je edina Abasova uporabna vrednost, zaradi katere ga ohranjajo pri funkcionarskem življenju, ta, da se pogaja. Če se ne bi, bi ga odpisali. Če ne bi bilo mirovnih pogajanj, bi bil politično mrtev. Ampak to ne razloži njegove odločitve za blokiranje Goldstonovega poročila.

    Veliko bolj verjetne razloge je razkril izraelski dnevnik Haaretz. Najprej gre za biznis. Če Abas ne bi plesal po izraelski muziki, Izrael ne bi dal frekvenc za novega ponudnika mobilne telefonije na Zahodnem bregu, velikanski že sklenjeni posel bi šel po zlu, palestinska oblast pa bi morala poravnati še stomilijonsko škodo zaradi razdrte pogodbe. Govori se, da je razširitev mobilne telefonije ključnega pomena za palestinsko gospodarstvo. Tako je pač treba govoriti. Videti pa je, da so pri vsem tem vsaj tako kot “gospodarstvo” pomembni dobički palestinskih gospodarstvenikov, ki so povezani z Abasom. In ker gre za posel, ki ga je napeljal Tony Blair, so seveda vpleteni še drugi interesi.

    Drugi razlog je še bolj neprijeten. Zaradi Abasove pričakovane podpore Goldstonovemu poročilu so se najbolj razjezili v vrhu izraelske vojske. Njihova jeza je bila razumljiva: Abas in njegovi so pozimi podprli napad na Gazo, zdaj pa zahtevajo, da se izraelske vojake posede na zatožno klop. “Palestinska oblast je dosegla točko, ko se mora odločiti, ali dela z nami ali proti nam,” je dejal nekdo visoko v izraelskem obrambnem esteblišmentu. Mislim si, da bi izraelska vojska lahko povedala, kako tesno je Abas delal z njimi pri napadu na Gazo.

    Z blokado Goldstonovega poročila je Abas za mnoge Palestince postal izdajalec. Menim, da ni tako neumen, da ne bi vedel, kakšno reakcijo bo zbudila ta njegova odločitev. Sprašujem se, ali se ni s tem izognil še hujši diskreditaciji, ki bi jo lahko prineslo razkritje podrobnosti o tem, kako je podprl izraelski napad na Gazo. To je naš človek v Palestini: člen nadzakonske internacionale, v kateri je tudi Slovenija.
    http://www.dnevnik.si/debate/kolumne/1042305856